ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΥΑ

Αναδημοσίευση από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ άρθρου του καθ. Κ. Ι. Μουτζούρη*

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το παλαιότερο, μεγαλύτερο, γνωστότερο και πιο περιζήτητο ίδρυμα παραγωγής και μεταδόσεως τεχνολογικής γνώσεως στην Ελλάδα, έχει συμβάλει καθοριστικώς στην εκπαίδευση μηχανικών, δόμηση, ανάπτυξη, διοίκηση της χώρας. Η αίγλη και αναγνώρισή του είναι παγκόσμιες, όπως προκύπτει και από τις διεθνείς συνεργασίες του, την αποδοχή του από τη διεθνή ακαδημαϊκή -και όχι μόνο- κοινότητα, τις επιτυχίες των αποφοίτων του παγκοσμίως, τη ζήτησή του από τους υποψήφιους φοιτητές. Σχολές του αξιολογήθηκαν προσφάτως και κατετάγησαν στις 50 πρώτες παγκοσμίως.

Η θέση αυτή του ΕΜΠ οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στην ποιότητα του προσωπικού του, διδακτικού, ερευνητικού, εργαστηριακού, διοικητικού, επικουρικού. Το σύνολο του προσωπικού του, υπό την καθοδήγηση των διοικήσεών του, είχε και έχει σημαντικότατη συμβολή.

Η αποφασισθείσα με την ΚΥΑ τής 23.9.2013 βίαιη αφαίρεση και θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 399 στελεχών διοικητικού προσωπικού του, επί συνόλου 800, είναι βέβαιον ότι θα υποβαθμίσει την ποιότητα του ιδρύματος. Ολόκληρες υπηρεσίες του, όπως η φύλαξή του, η βιβλιοθήκη, η Επιτροπή Ερευνών του αποστελεχώνονται έως και πλήρως. Χαρακτηριστικώς αναφέρεται η τόσο κρίσιμη Υπηρεσία Φυλάξεώς του, στην οποία από τους 31 υπαλλήλους θα μείνουν μόνο 2(!).

Ανάλογες καταστάσεις θα προκύψουν και σε άλλα επτά Πανεπιστήμια της χώρας, για τα οποία αποφασίστηκε να «θυσιαστούν» συνολικώς 1.349 διοικητικοί υπάλληλοί τους. Σε μια εποχή πολυπλεύρου κρίσεως στη χώρα, όταν όλοι δέχονται ότι η Παιδεία θα είναι από τα πιο κρίσιμα εργαλεία για τον απεναγκαλιασμό και την σε σύντομο χρόνο επάνοδό της σε ρυθμούς αναπτύξεως.

Υπάρχει ο χρόνος για άρση της καταστροφικής ΚΥΑ. Απαιτείται να επικρατήσουν στο υπουργείο ωριμότερες και πιο αναπτυξιακές σκέψεις.

* Πρώην πρύτανης ΕΜΠ (2006-2010)

Σχολιάστε

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.