ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab (Συντάκτες: Φ. Κλαυδιανός, Μ. Ντόβολος)

web typosΒασικότερα θέματα 

Επίσκεψη Σόιμπλε: Αποκλεισμός κουρέματος και νέο δάνειο το 2014. Παλινωδίες στο θέμα του κατοχικού δανείου. Έπαινοι για την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ελλάδα. Υπογραφή μνημονίου για το επενδυτικό ταμείο.

Επιβράβευση για την προσπάθεια, αλλά καμία ελάφρυνση στα μέτρα: Από τη μία πλευρά, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα: «νιώθουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα», «η Ελλάδα και οι Έλληνες περνάνε δύσκολες ώρες, βιώνουν χαλεπούς καιρούς». Από την άλλη, επέμεινε σε απόλυτη εφαρμογή του προγράμματος.

Να σταματήσει η συζήτηση για κούρεμα, το 2014 θα δώσουμε νέα βοήθεια: «Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε ο Γερμανός υπουργός, σχολιάζοντας το θέμα μετά από παρέμβαση που έγινε στην εκδήλωση. «Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε. Με αυτές τις δύο φράσεις (οι οποίες κάθε άλλο παρά διασκεδάζουν τις αρνητικές εντυπώσεις για την αλαζονεία και υπεροψία από τη μεριά του γερμανού υπουργού) έγινε σαφές ότι έλληνες δεν έχουν να περιμένουν μια γενναία κίνηση σε αυτόν τον τομέα. Με τη φράση «μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα στήριξης υπέρ της Ελλάδας, εάν φυσικά η Αθήνα μέχρι το 2014 έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος», άφησε ένα ορθάνοιχτο παράθυρο για την παροχή νέας βοήθειας (προφανώς με την γνωστή συνοδεία μέτρων και μνημονίων) και μια υπόνοια πολύ μικρής χαραμάδας σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παρέμβαση στο χρέος. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του κ Σόιμπλε έμειναν απολύτως ευθυγραμμισμένες με το κλίμα της προεκλογικής συζήτησης στη Γερμανία. Γίνεται πλέον φανερό ότι όσο προχωρά ο καιρός τόσο διαμορφώνονται συνθήκες που ένα κούρεμα των δανείων του δημόσιου τομέα γίνεται πολιτικά αδιανόητο στον Βορρά. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο για το τι θα αναγκαστούν να κάνουν οι Γερμανοί αν εκραγεί ο Νότος. Πάντως, έως τώρα οι δεσμεύσεις των γερμανών πολιτικών προς τον λαό τους είναι σαφείς (και προφανώς δεν θα πρέπει κανείς να τις παίρνει τόσο επιπόλαια όσο τις αντίστοιχες ελληνικές προεκλογικές δεσμεύσεις): το πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν επαρκεί, θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση (όπως έχουν δεσμευτεί – με την προϋπόθεση ότι έλληνες θα πράττουν τα δέοντα), αλλά κούρεμα δεν κάνουμε, παρά μόνο μια (μικρής επίδρασης στο χρέος) μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Παράθυρο, το οποίο έκλεισε αργότερα, για το θέμα του κατοχικού δανείου: Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων – κατοχικού δανείου ανέβηκε ψηλά στην δημοσιότητα και επιβλήθηκε στην ατζέντα της επίσκεψης. Αυτό έγινε παρά τις προθέσεις των Γερμανών και της ελληνικής κυβέρνησης και ήταν αποτέλεσμα της κίνησης της επίσκεψης των σ. Τσίπρα και Γλέζου (βλέπε χθεσινό δελτίο) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στους παράγοντες που βοήθησαν να αναδειχθεί το θέμα ήταν και η θετική στάση του κ. Παπαούλια. Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών απέκλεισε να δοθούν να δοθούν γερμανικές αποζημιώσεις, ωστόσο τις διαχώρισε από την αποζημίωση του κατοχικού δανείου. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα (σ.σ. πιθανό παράθυρο σχετικά με το κατοχικό δάνειο), όμως, με τη συνθήκη του Λονδίνου αλλά και με τη δεύτερη συνθήκη, όταν έπεσε το Τείχος, η Ελλάδα συμφώνησε και υπέγραψε για τις γερμανικές αποζημιώσεις» (σ.σ. στη συμφωνία του Λονδίνου δεν περιλαμβάνεται το κατοχικό δάνειο). Ωστόσο μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο γερμανός υπουργός αν και διαχώρισε τις γερμανικές αποζημιώσεις με το κατοχικό δάνειο, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε συζήτηση από τη γερμανική πλευρά τόσο των επανορθώσεων προς την Ελλάδα όσο και του κατοχικού δανείου. «Εμείς οι Γερμανοί φέρουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη για την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας, με τους ναζί. Εγώ γεννήθηκα το ’42 και δεν ξέρω πολλά για αυτή την ιστορία, ωστόσο φέρουμε ευθύνη για το τι συνέβη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρέπει να δούμε τί έχει συμβεί και με την Ελλάδα. Για εμάς αυτό το θέμα έχει λυθεί. Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και σε αυτές η Ελλάδα έχει συμφωνήσει».

Στουρνάρας (μας ενώνουν περισσότερα – απειλή για τον Νότο τα υψηλά επιτόκια): Στο οξύ πρόβλημα ρευστότητας και στην απειλή για τη Ευρωζώνη που συνιστούν η εκροή κεφαλαίων και τα υψηλά επιτόκια αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου «Δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την Ανάπτυξη» με κεντρικό ομιλητή τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αναφερόμενος στην Ευρώπη και στη Γερμανία είπε ότι «μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν και ότι η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των χωρών-μελών της. Προφανώς, με αυτή του τη δήλωση ο κ Στουρνάρας φάνηκε ότι δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με αυτό που ονομάζεται «λαϊκό αίσθημα».

Επενδυτικό Ταμείο: Με την τεχνική βοήθεια και την τεχνογνωσία της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW αναμένεται να ιδρυθεί ως το τέλος του 2013 το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, για την οποίο χθες ο πρόεδρος της KfW Δρ Ούλριχ Σρέντερ και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MοU), παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε την πρωτοβουλία και μίλησε και για την προώθηση των περιφερειακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πρότυπο των γερμανικών Sparkasse. Το ταμείο θα χρηματοδοτεί μικρά έργα υποδομής και επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες. Θα εδρεύει κατά πάσα πιθανότητα στο Λουξεμβούργο, θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (δηλαδή θα έχει στόχο την κερδοφορία!) και θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις. Το ελληνικό δημόσιο θα συνεισφέρει στο ταμείο 350 εκ, εκ των οποίων τα 200 εκ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα 150 εκ από τον προϋπολογισμό. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και εξετάζει σε συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση επένδυση ύψους 100 εκ στο ταμείο. Η κυβέρνηση αναζητεί πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς οίκους και ιδιώτες επενδυτές και ήδη έχει βολιδοσκοπήσει τα ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών κ.λπ. Είναι προφανές ότι αυτός ο όγκος των κεφαλαίων είναι εξαιρετικά μικρός. Τέλος, να σημειωθεί ότι η KfW είναι δημόσιος φορέας και ότι στην Ελλάδα ο αντίστοιχος φορέας (ΕΤΒΑ) είχε οδηγηθεί σε απαξίωση και κλείσιμο.

Ανακοίνωση από σ. Τσακαλώτο για την επίσκεψη: Ο κ. Σόιμπλε ήρθε να συναντήσει τους ομοϊδεάτες του για να συζητήσουν – σαν μια χαρούμενη οικογένεια –  θέματα της αρμοδιότητάς τους. Επί της ουσίας, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα πλασάρουν τη συνέχιση της εφαρμογής του Μνημονίου στον ελληνικό λαό, πώς θα συνεχίσουν δηλαδή να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εγχώριων και ευρωπαϊκών ελίτ. Δεν παίρνουμε στα σοβαρά το «σεβασμό» του κ. Σόιμπλε για τις προσπάθειές «μας». Αλλά όπως ο ίδιος, έχουμε κι εμείς «εντυπωσιαστεί τα μάλα» από την προσήλωση των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ελλάδα για την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και για όλα αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός. Από ότι φαίνεται για το κούρεμα του χρέους, οι υποδειγματικοί κρατούμενοι της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το 2014 για τις νέες σκέψεις του κ. Σόιμπλε σε σχέση με την ελάφρυνση της ποινής τους.

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Σόιμπλε και το ελληνικό πρόγραμμα

Σε μια πρώτη αποτίμηση αυτού του ταξιδιού οι γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη έφερε τα αναμενόμενα: ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέφερε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, υποσχόμενος παράλληλα την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014. Προσέφερε, επίσης, στήριξη με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.

Η Neue Ruhr Zeitung εκτιμά ωστόσο ότι το βήμα αυτό έρχεται πολύ αργά και πως το ταμείο θα έπρεπε να έχει συσταθεί προ διετίας για να προλάβει τα χειρότερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είπε όμως και πράγματα τα οποία ηχούν δυσάρεστα στα ελληνικά αυτιά, όπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές, αφού τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας είναι μονόδρομος για διέξοδο από την κρίση ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, o κ. Σόιμπλε δεν απάντησε στα φλέγοντα ερωτήματα των συνομιλητών του στην Αθήνα, με κυριότερο, πότε θα τελειώσει το δράμα που περνά η Ελλάδα.

Η εφημερίδα Welt κωδικοποιεί όλα αυτά τα συμπεράσματα στη φράση «καρότο και μαστίγιο». Όπως σχολιάζει, ο Β. Σόιμπλε προχώρησε σε υποσχέσεις για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να παραμείνουν οι Έλληνες προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά όσον αφορά το κούρεμα θα προτιμούσε να απαγορεύσει ακόμη και τις σκέψεις για αυτό.

Αυτό όμως σύμφωνα με το Spiegel, είναι επιπόλαιο. «Η Ελλάδα χρειάζεται το κούρεμα τώρα» είναι ο τίτλος σχολίου που σημειώνει ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε μπορούσε να δει «τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας. Σε αυτή την οικτρή κατάσταση μόνον ένα κούρεμα θα βοηθούσε και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέτει συνεχώς εμπόδια, είναι απλά επιπόλαιο», όπως σχολιάζεται. Γιατί, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, μόνον ένα κούρεμα θα έδινε στην Ελλάδα μια δίκαιη ευκαιρία να εξέλθει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Β. Σόιμπλε η Badische Neuste Nachrichten επισημαίνει ότι «οι επισκέπτες από τη Γερμανία δεν είναι ευπρόσδεκτοι. (…) Μολονότι η Γερμανία δραστηριοποιήθηκε με δισεκατομμύρια για τη διάσωση της Ελλάδας, η σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα θεωρεί τους Γερμανούς κύριους υπεύθυνους για τη μιζέρια τους. Η Καγκελάριος έχει νιώσει ήδη τα κύματα χλευασμού και μίσους σε βάρος της. Τώρα οι Έλληνες ανακήρυξαν τον υπουργό Οικονομικών σε αποδιοπομπαίο τράγο». Αναφερόμενη στη συνέχεια στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων σημειώνει: «ένα διαφιλονικούμενο ζήτημα τόσο από πολιτική όσο και από νομική σκοπιά». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η απαίτηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα ευρωκρίση: «Το ζητούμενο σήμερα είναι να μεταρρυθμίσει η Ελλάδα το κράτος και την οικονομία της με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπληρώσει τις αρχικές προϋποθέσεις της Νομισματικής Ένωσης, για τις οποίες έχει δεσμευτεί. (…) Η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει μια βαθιά ύφεση, η οικονομία συρρικνώνεται, ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται. Το ότι οι πολίτες υποφέρουν, είναι κατανοητό. Εντούτοις αντί να στρέφουν την οργή τους στους πραγματικούς υπαίτιους, δηλαδή στις ανίκανες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις τους, οι οποίες συσσώρευαν ανεύθυνα το χρέος, συγκεντρώνουν το θυμό τους σε εκείνες τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες με δισεκατομμύρια προσπαθούν να τους βγάλουν από την δεινή τους θέση».

«Ο Σαμαράς δεν έχει όραμα», είναι ο τίτλος σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά την πρόοδο που συντελείται, και που αφορά κυρίως τη μείωση των ελλειμμάτων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμη στο δρόμο της ανάπτυξης: «Η χώρα χρειάζεται ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο δεδομένου ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της περασμένης δεκαετίας –προσλήψεις στο δημόσιο, όλο και περισσότερα δάνεια- οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Δυστυχώς μέχρι στιγμής ο Σαμαράς δεν κατάφερε να υποδείξει στους Έλληνες αναπτυξιακές προοπτικές. Για το μέλλον της Ελλάδας όμως θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχουν οράματα στα οποία να πιστεύουν οι πολίτες. (…) Στην παρούσα φάση ο Σαμαράς έρχεται αντιμέτωπος με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, όταν υπεραμυνόταν των κεκτημένων. Δεν έχει την αξιοπιστία να ενσαρκώσει μια νέα αρχή, επειδή το κόμμα του και προφανώς και ο ίδιος ήταν στο παρελθόν μπλεγμένοι σε ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων, το οποίο οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής. Ακόμη και το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν εισπράττεται στην Ελλάδα ως μεταρρυθμιστική δράση. Με δυσπιστία παρακολουθούν όλοι εάν η ΝΔ χρησιμοποιήσει τη φαινομενική ανανέωση της δημόσιας τηλεόρασης για να βάλει δικούς της ανθρώπους (…). Εάν η Ελλάδα πρέπει και θέλει να αναπτυχθεί θα πρέπει να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τον σημαντικότερο κλάδο της οικονομίας, τον τουρισμό». Όπως σημειώνει ωστόσο η εφημερίδα, τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός έχασε ένα σημαντικό μερίδιο στη γερμανική αγορά. Ακόμη και μια καλή χρονιά όμως, όπως η φετινή, δεν αρκεί για να φέρει αναπτυξιακή προοπτική. «Ο Σαμαράς πρέπει να συνεχίσει να αποδεικνύει λοιπόν ότι δεν είναι δέσμιος του παλιού τρόπου σκέψης της ελληνικής πολιτικής. Μπορεί να σώσει την Ελλάδα μόνον με αλλαγές οι οποίες θα ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις της Τρόικας και για αυτό χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό όραμα για το μέλλον της Ελλάδας».

Λάθος προσέγγιση του ελληνικού προβλήματος χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα το χρέος της οποίας πλησιάζει απειλητικά το διπλάσιο του ΑΕΠ της, των συνολικών δηλαδή οικονομικών της επιδόσεων. Επειδή κάθε νέο δάνειο σημαίνει ότι διογκώνεται το χρέος και ότι οι μελλοντικές γενιές πρέπει να δουλεύουν μόνον για να το απομειώσουν, είναι ανεύθυνο να συνεχιστεί αυτό. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση. Εν τω μεταξύ οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ένα εργαλείο με τη βοήθεια του οποίου το χρέος μπορεί να μειωθεί με κομψό τρόπο. Ακούει στο όνομα απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Η Αθήνα έλαβε ήδη 50 δις ευρώ για τις τράπεζες, τα οποία αύξησαν φυσικά το χρέος κατά 50 δις. Εάν οι ευρωπαίοι πολιτικοί αποφάσιζαν να διαθέσουν αναδρομικά τα χρήματα αυτά όχι σαν κανονικό δάνειο, αλλά ως ένεση ρευστότητας προς τις τράπεζες, τότε η Αθήνα θα είχε 50 δις λιγότερο χρέος, χωρίς να πρέπει οι πιστωτές να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.

Αποκλείει κούρεμα και η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος στο ελληνικό χρέος. Υποστήριξε ότι νέα απομείωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε «αναστάτωση» των επενδυτών που θα επέφερε «αντίκτυπο πολύ πέρα από την Ελλάδα». «Διαγραφή του ελληνικού χρέους θα δημιουργούσε μαζική ανασφάλεια στην ευρωζώνη» δήλωσε η Angela Merkel σε συνέντευξη τύπου στη Γερμανία.

Πρόκληση στη Βουλή κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Χρυσή Αυγή

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επανέρχονται στη θεωρία των δύο άκρων: Μπροστά σε πρόκληση βρέθηκε «ξαφνικά» χθες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ που, εν μέρει, οργανώθηκε και διεκπεραιώθηκε από τη ΝΔ δια των κεντρικότατων στελεχών της (Κεδίκογλου, Σταμάτη), συνεπικουρούμενη δραστήρια από το σύμμαχο ΠΑΣΟΚ. Η Χρυσή Αυγή έκανε την αρχή στην αφετηρία, χρησιμοποιώντας το γνωστό – αυτή τη φορά πολύ πιο ακραίο – φασιστικό της λεξιλόγιο επικεντρωμένο στον αντικομουνισμό. Στον οποίο όλο και πιο πολύ επιδίδεται και ισορροπεί η γραμμή της τελευταία. Όμως, τη σκυτάλη – αν και ο βουλευτής της Χρ. Αυγής χρησιμοποίησε καταφανώς ψευδή στοιχεία – έσπευσε να πάρει η ΝΔ και να εντάξει τα διαδραματιζόμενα στη δική της θεωρία των δύο άκρων. Την οποία θεωρία για ένα διάστημα, ύστερα και από την κριτική που ασκήθηκε και από μη αριστερούς διανοούμενους, όπως ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ και μη αριστερούς πολιτικούς, είχε αφήσει στην άκρη. Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι επανέρχεται πάλι στην τακτική της έντασης και της πόλωσης, ως προετοιμασία και για τις εκλογές όποτε γίνουν, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που αυτή η τακτική δημιουργεί στο σύμμαχο ΠΑΣΟΚ, που παραδόξως χθες δια του εισηγητή του (αλλά άπειρου βουλευτή) κ. Τριανταφύλλου, βοήθησε τα μάλλα τον κ. Κεδίκογλου.

Το περιστατικό με τη ΧΑ: Αφορμή ήταν η καταγγελία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου ότι από το γραφείο βουλευτή της ΧΑ στη Βουλή έγινε τηλεφώνημα τρομοκράτησης σε όσους οργανώνουν επίσκεψη συμμετοχής στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Σάββατο στην Καλαμάτα, ενόψει του φεστιβάλ νέων της ΧΑ στις 4 Αυγούστου. Ο βουλευτής επίσης Μεσσηνίας, της ΧΑ Δ Κουκούτσης παραδέχθηκε ότι το απειλητικό τηλεφώνημα έγινε από το γραφείο του  προς το indymedia ισχυριζόμενος ότι το indymedia ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είστε οι δολοφόνοι, οι κουκουλοφόροι που καίνε την Αθήνα», είπε επιτιθέμενος προσωπικά στον Θανάση Πετράκο και τον Γιώργο Βαρεμένο («δεν είστε στο Βουκουρέστι, όπου ήσουν εκφωνητής του Τσαουσέσκου»), πρόσθεσε ενώ προκάλεσε τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο «να βγουν έξω για να τα πουν». Όταν αντέδρασαν οι βουλευτές, τους είπε «καθίστε κάτω, κομμουνιστές», αλλά μετά το άλλαξε και είπε ότι τιμά τους κομμουνιστές του ΚΚΕ, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ όχι διότι είναι «γιαλαντζί». Πρόσθεσε ακόμη: «Παρεξηγήθηκε στην Καλαμάτα μια φορά όταν μας φώναζε ‘ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ’ με εκατό άπλυτους και του είπα κι εγώ ‘στο Βίτσι και στον Γράμμο σας βάλαμε στην άμμο’». Αυτή την – ψευδή – ιστορία πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ισχυρίστηκε ψευδόμενος επιπρόσθετα ότι ειπώθηκε μέσα στη Βουλή για να δηλώσει: «τα εμπρηστικά λόγια ανάβουν πυρκαγιές. Όταν κάποιος μιλάει για ‘ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ’, τότε θα ακούσεις και το εξίσου απαράδεκτο για το Βίτσι και τον Γράμμο. Δεν πρέπει να γυρνάμε στις χειρότερες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας». Εντωμεταξύ η Τοπική Οργάνωση Καλαμάτας της Χρυσής Αυγής εξαπέλυε απειλές εναντίον όσων θα πάρουν μέρος στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο στην πόλη. «Προειδοποιούμε τους ντόπιους αμερικανοκομμουνιστές – που και κουκούλες να φορέσουν πάλι θα τους αναγνωρίσουμε – να μην ξεθαρρέψουν και να είναι προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους το Σάββατο, γιατί οι μεταφερόμενοι κάποια στιγμή θα φύγουν, αυτοί όμως θα μείνουν» απειλούν, και προειδοποιούν ότι η «γιορτή» που οργανώνουν θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος. Σε διάβημα προς τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Ν Παπαγιαννόπουλο, προχώρησε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τσουκαλάς, θέτοντάς του το ζήτημα της ειρηνικής διεξαγωγής και ολοκλήρωσης άνευ επεισοδίων και απροόπτων της πανελλαδικής αντιφασιστικής διαδήλωσης.

Το περιστατικό με τον Δ. Σταμάτη για το θέμα της ΕΡΤ: Το δεύτερο επεισόδιο πρόκλησης, με πολύ επικίνδυνο περιεχόμενο, έγινε από τον κ Δ Σταμάτη, Υπουργό Επικρατείας, κατά τη συζήτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ. Υποστήριξε συγκεκριμένα: «Το ‘μαύρο’ που παρουσίασε η τηλεόραση αυτό τον καιρό, είναι δική μας επιλογή. Διότι εσείς δεν το θέλατε ‘μαύρο’. ‘Κόκκινο’ το θέλατε. Όταν λέω ‘κόκκινο’, εννοώ με αίμα. Να επιχειρήσει το κράτος να επιβάλει τον νόμο, για να μπορέσετε εσείς στη συνέχεια να επικαλεστείτε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αυταρχική». Κατηγόρησε επιπλέον, κάνοντας έναν πρόχειρο αντιπερισπασμό, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπλέει με τη ΧΑ διότι η αρχική της τοποθέτηση ήταν υπέρ της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής. Υπερψήφισαν ΑΝΕΛ και ΚΚΕ. Παράλληλα, ο κ Σταμάτης έκανε, πως δεν κατάλαβε την υποστήριξη του εισηγητή της ΧΑ στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ που είπε, περίπου, ότι η παρέμβαση Σαμαρά στην ΕΡΤ είχε θατσερική παλληκαριά και την «επικροτούμε!». Ο κ Καψής από την πλευρά του υποστήριξε ότι «η ΕΡΤ για να αναδιοργανωθεί θα έπρεπε να ξεκινήσει εκ του μηδενός». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ Τριαντάφυλλος υπερέβαλε προσπαθώντας να εμφανίσει τον Αλ. Τσίπρα σαν φορέα «ακραίου και αντικοινοβουλευτικού λόγου» ότι υπάρχει κοινή χρήση εκφράσεων σχετικά με τις «παχυλές αμοιβές» των βουλευτών στον λόγο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτά που γράφονται στον «Στόχο» κι έχει πει ο Ηλ. Κασιδιάρης! Επανέφερε έτσι την «παλιά λάσπη» του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η κριτική του Αλ. Τσίπρα στο καταρρέον πολιτικό σύστημα ευνοεί την Ακροδεξιά περισσότερο από την ίδια τη διαφθορά και την καταστροφή που επέφερε το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ

Τα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο τη διαφωνία στο πολυνομοσχέδιο του κ Κουκουλόπουλου συνεχίζονται. Ξαφνικά χθες συναντήθηκαν οι κ Βενιζέλος και Παπανδρέου και συζήτησαν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως αναφέρθηκε επισήμως, αλλά κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο καθώς ο κ. Βενιζέλος όπως επισημαίνει και σε ανακοίνωση του γραφείου του έχει «τριπλή πλέον ιδιότητα – αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, μέλους της μεγάλης πολιτικής ευρωπαϊκής οικογένειας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών». Υπάρχει πάντοτε η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ότι «υπάρχει θέμα από την αρνητική ψήφο του Π. Κουκουλόπουλου». Πληροφορίες στον – σφόδρα – φιλοπασοκικό Τύπο ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος το πρωί ήταν της άποψης να τον διαγράψει. Το μεσημέρι «έπεσαν διάφοροι πάνω του» και τον απέτρεψαν. Τελικά εξέτασε το ενδεχόμενο να τον αποκαθηλώσει από το πόστο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αλλά ως αργά το βράδυ δεν το είχε κάνει. Φαίνεται ότι αυτή την περίοδο εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ ότι οι διαγραφές κοστίζουν. Πάντως αιχμές για τη στάση Κουκουλόπουλου άφησαν χθες η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο βουλευτής Γιώργος Ντόλιος.

Προβλήματα στη ΔΗΜΑΡ

Η στάση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή χθες, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Καθημερινή), υποκρύπτει προβλήματα και πλήρη ασυνεννοησία των στελεχών της κατά τη συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο. Τέσσερις βουλευτές (Γιαννακάκη, Λυκούδης, Ψαριανός και Ρεπούση) ψήφισαν διαφορετικά από τον Φ. Κουβέλη (άρθρο 30). Όμως πιο σοβαρή είναι η διαφωνία που προέκυψε όσον αφορά τη στάση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής. Όπως σημειώνει η Καθημερινή, ο Φ. Κουβέλης εισηγήθηκε στήριξη, αλλά την απέρριψαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές.

Απαισιοδοξία από τον Economist για Ελλάδα και Ευρωπαϊκό Νότο

Το βρετανικό περιοδικό Economist, επισημαίνει ότι η χώρα μας απέχει μακράν από το στόχο της ανάκαμψης το 2014. Όπως αναφέρει το άρθρο, «λίγα είναι αυτή τη στιγμή τα δείγματα για οικονομική ανάκαμψη. Ο ΙΟΒΕ, το ελληνικό think tank, ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο 5% φέτος, χειρότερα δηλαδή από τις αρχικές προβλέψεις για 4,6%. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 26,9% που είναι σήμερα στο 30% την επόμενη χρονιά, ενώ οι προβλέψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι απογοητευτικές» και καταλήγει: «Η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους του 2013 με μεγάλη διαφορά». Κλείνοντας το άρθρο, ο Economist υπογραμμίζει ότι ο βασικός παράγοντας της καθυστέρησης της ανάπτυξης είναι η μεγαλύτερη του αναμενομένου περιστολή των δημοσίων δαπανών για να παραμείνει σε ένα καλό δρόμο το πρόγραμμα διάσωσης». «Αυτή η πρόβλεψη είναι σχεδόν απίθανο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή όλης της ευρωζώνης ότι η λιτότητα έχει αποτελέσματα. Ούτε, επίσης, πρόκειται να δικαιώσει τις προσδοκίες των Βρυξελλών ότι η Πορτογαλία θα απομακρυνθεί από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και θα ακολουθήσει την Ιρλανδία που βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης. Προς το παρόν, καμία χώρα δεν φαίνεται να είναι κοντά σε μία τέτοια προοπτική», καταλήγει το δημοσίευμα.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Συνέντευξη Ανθόλις: H επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον συνιστά «σημάδι στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα», εκτιμά ο διευθυντής του ιδρύματος Brookings, Ουίλιαμ Ανθόλις, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής». Όπως υποστηρίζει, ο Μπαράκ Ομπάμα υπήρξε όλο αυτό το διάστημα της ελληνικής κρίσης, υπέρμαχος μιας ήπιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας προκειμένου να επέλθει ανάπτυξη, σε αντίθεση με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας που προωθεί η Γερμανία. Τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος όσο και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια αυτή την αντίθεσή τους αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, ο κ. Ανθόλις επισήμανε ότι ο κ. Ομπάμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο δυναμικός, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρείτο ως παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Ανθόλις, μια πιο έντονη προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας από τον πρόεδρο Ομπάμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «υπονόμευση της δυνατότητας που έχει η Γερμανία να ενεργεί ανεξάρτητα και προς όφελος της και σε αυτή την φάση, εν όψει των εκλογών, η γερμανική κυβέρνηση έχει ανάγκη να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι ενεργεί ανεξάρτητα, προς όφελος της χώρας και όχι ότι εκτελεί εντολές των ΗΠΑ». Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συζητήσεων Ομπάμα-Σαμαρά, σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει κυρίως τα θέματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, τα οποία είναι: οι προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η επαναφορά της χώρας σε ευημερούσα κατάσταση, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, η Διαντλαντική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων, η περιφερειακή συνεργασία, κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού, οι εξελίξεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και η Συρία. Στη συνέντευξή του ο κ. Ανθόλις αναφέρεται και στην χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο ηγετών. «Για την Ελλάδα ήταν σημαντικό να γίνει αυτή η συνάντηση ακόμα και για το συμβολισμό της», τόνισε. Σε μια από τις δύσκολες περιόδους για την χώρα με πολλές απεργίες, αντιδράσεις και εσωκομματικά προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο είναι «κατάθεση εμπιστοσύνης». Είναι σημάδι ότι η χώρα εργάζεται σκληρά, ότι είναι έτοιμη να εργαστεί ακόμα περισσότερο και ότι αυτό αναγνωρίζεται, είπε ο κ. Ανθόλις.

Συνέντευξη Τζακ Λιου: «Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μία πολύ σημαντική κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, σε συνέντευξη που έδωσε στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, αλλά σημείωσε ότι «(οι Έλληνες) έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους». Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη σύνοδο της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (G 20) να τονώσουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα. «Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός.

‘Αλλα θέματα (Ελλάδα)

Συνάντηση Σαμαρά με πλοιοκτήτες: στα 75 – 140 εκ. τα λεφτά από την εθελοντική φορολόγηση

Συνολικά 441 ναυτιλιακές εταιρείες που ελέγχουν 2.769 πλοία έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα την εθελοντική τους συμμετοχή στον διπλασιασμό της φορολόγησής τους (μέσω του συστήματος της φορολογίας χωρητικότητας) για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη, όπου υπεγράφη Συνυποσχετικό Σύμφωνο Οικειοθελούς Προσφοράς προς το ελληνικό Δημόσιο. Στη σχετική εκδήλωση, το «παρών» δήλωσαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο αριθμός των πλοίων που ανακοινώθηκε χθες ότι θα φορολογηθούν διπλά την επόμενη τριετία αντιπροσωπεύει το 90% των πλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία και το 65% εκείνων που φέρουν ξένη σημαία. Όσον αφορά την οικονομική συνεισφορά, αυτή, μέχρι στιγμής, υπολογίζεται σε 75 εκ ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει ενδεικτικά σε περίπου 140 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένεται η συμμετοχή κι άλλων ναυτιλιακών εταιρειών.

Προς ραγδαία μείωση προσωπικού και καταστημάτων ο ελληνικός τραπεζικός τομέας (Ρεπορτάζ Ημερησίας)

Ταχείες προβλέπονται οι διαδικασίες μείωσης των εργαζομένων και των καταστημάτων των τραπεζών στον τραπεζικό κλάδο, στο πλαίσιο των διαδικασιών που ακολουθούν την ανακεφαλαιοποίηση. Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση, δηλαδή αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο και μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα φύγουν 4.000 έως 5.000 εργαζόμενοι και θα κλείσουν περί τα 400-500 καταστήματα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αναλόγως των συνθηκών, καθώς εκτιμάται ότι ο στόχος είναι (σε σύνολο των 56.000 εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο – στοιχεία τέλους του 2012 – και περί τα 4.100 καταστήματα στην Ελλάδα) να επέλθει μείωση κατά 25%-30% μέσα σε μια διετία. Ήδη, σύμφωνα με το newmoney.gr, οι 4 συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα περιλαμβάνουν και τα λεγόμενα πρόγραμματα «sabbatical».

Προπηλακισμός Γεωργιάδη στο Αττικό

Αντιμέτωπος με διαδηλωτές, αλλά και άτομα που φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με τον χώρο της Υγείας, βρέθηκε το πρωί ο υπουργός ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ φαίνεται ότι τον έσπρωξαν και τον χτύπησαν. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ανακοίνωση εργαζομένων του νοσοκομείου, στην οποία ανέφεραν ότι ο υπουργός «είναι ανεπιθύμητος».

Αύξηση των προσλήψεων κατά 37,29% – επιβράδυνση των ευέλικτων μορφών εργασίας – διόγκωση της αδήλωτης εργασίας – μειώσεις μισθών (στοιχεία ΣΕΠΕ)

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 431.917 νέες προσλήψεις έναντι 314.595 πέρυσι, εκ των οποίων το 62,11% αφορούσε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης από 56,12% που ήταν την περασμένη χρονιά. Αντίστοιχα, μειώθηκαν συνολικά οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) από το 43,88% στο 37,89%. Αναλυτικότερα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες, το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ο αριθμός των μετατροπών μειώθηκε στις 30.108. Παράλληλα, συνεχίζει να διογκώνεται η αδήλωτη εργασία, η οποία ανήλθε στο 38,4% έναντι 36,2% πέρυσι. Σε σύνολο 36.606 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι εντοπίστηκαν 14.039 ανασφάλιστοι. Δηλαδή περίπου τέσσερις στους δέκα εργαζομένους ήταν ανασφάλιστοι. Στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων προχώρησαν 230 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 29.795 εργαζομένους με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης μισθών κατά 13,49%.

Άλλα θέματα (Διεθνή)

Αλμούνια: Όσες τράπεζες δεν περνούν τα στρες τεστ δεν θα παίρνουν βοήθεια και θα εκκαθαρίζονται

Αυστηρή στάση απέναντι στις τράπεζες τήρησε ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χοακίν Αλμούνια, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε χθες στον γερμανικό Τύπο. Όσες τράπεζες δεν θα διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να περάσουν τα τεστ κοπώσεως (stress tests) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) στον επόμενο γύρο, δεν θα πρέπει να ευελπιστούν σε κρατική βοήθεια, αλλά να προχωρούν σε εκκαθάριση των δραστηριοτήτων τους, όπως ορίζει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Με βάση τους νέους κανόνες, η αναδιάρθρωση των τραπεζών δεν θα στηρίζεται πλέον σε bail-out, δηλαδή σε εξωτερική οικονομική βοήθεια από τους φορολογούμενους, αλλά σε bail-in, δηλαδή να χρηματοδοτείται με σειρά προτεραιότητας από τους μέτοχους, τους κάτοχους ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης και εντέλει από τους ανασφάλιστους καταθέτες, δηλαδή εκείνους που διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Ο νέος γύρος των τεστ για την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι δρομολογημένος για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, όπου η φερεγγυότητά τους θα δοκιμαστεί σε μια σειρά υποθετικών σεναρίων για την επιδείνωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία και τις αγορές.

Διαμάχη στην Κομισιόν σχετικά με την αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα

Τα Διαμάχη έχει ξεσπάσει στα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν μετά τις δηλώσεις της αντιπροέδρου της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ που υποστήριξε ότι έφτασε η ώρα της αποχώρησης του ΔΝΤ από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Στήριξης. Οι θέσεις αυτές της -αναρμόδιας- επιτρόπου Δικαιοσύνης προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του -αρμόδιου- επιτρόπου Οικονομικών Ολι Ρεν. Ο κ. Ρεν δήλωσε ότι δεδομένου του βαθμού δυσκολίας των προγραμμάτων προσαρμογής «είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις των τριών οργάνων (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ), τα οποία δρουν συμπληρωματικά».

Σχολιάστε

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.