ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab επισκόπησης τύπου σε επιμέλεια Δημήτρη Τσιπούρα

Η πολύνεκρη τραγωδία σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας, τη στιγμή που οι αμερικανικές αρχές αναζητούν  τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο μαραθώνιο της Βοστώνης, επισκιάζει το νέο κρούσμα ρατσιστικής βίας στη Νέα Μανωλάδα, όπου δεκάδες αλλοδαποί εργάτες για τη συγκομιδή φράουλας πυροβολήθηκαν από τα τσιράκια του ιδιοκτήτη, επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους.

Στο πολιτικό σκηνικό νέα προσπάθεια της συγκυβέρνησης, με διακριτό ρόλο της ΔΗΜΑΡ, να αμυνθεί για τις μνημονιακές της επιλογές, επιτιθέμενη στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και τον Αλέξη Τσίπρα για δήθεν «αναστολή» και όχι κατάργηση του Μνημονίου, όπως είναι η δεδηλωμένη θέση του κόμματος.

Στη διεθνή ειδησεογραφία ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ δηλώνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη δέκα χρόνια κρίσης, ενώ για τη σύνοδο του G20 μεταδίδεται ότι ασκούνται πιέσεις στη Γερμανία για χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρώπη.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Οι δυνάμεις καταστολής του Μνημονίου, η αναστολή και η κατάργηση

Οι δυνάμεις καταστολής και ο παραμορφωτικός φακός του τμήματος αν-αλήθειας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γ. Μουρούτης, πέρασαν και χθες στην επίθεση για να καλύψουν το σκάνδαλο λαθροχειρίας στο Φρουραρχείο της Βουλής με την υφαρπαγή και δημοσιοποίηση πολιτών που επισκέπτονται τον Αλέξη Τσίπρα.

Διυλίζοντας επιμελώς κάθε λέξη, αυτή τη φορά ανακάλυψαν ότι η αναφορά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για «αναστολή του Μνημονίου» που ειπώθηκε στο συνέδριο του Economist και αφού προηγουμένως οι  υπογραμμίσεις του ιδίου για την κατάργησή του πέρασαν απαρατήρητες, ανατρέπει τα εσωκομματικά δεδομένα, ότι δήθεν ακολουθεί δεξιόστροφη πολιτική και πως σήμερα δεν γνωρίζουμε τι θα πει πάλι ο Τσίπρας. Στο σκηνικό που στήθηκε αναζητήθηκαν «διαφοροποιήσεις». Τι είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τι ακριβώς ο Δ. Παπαδημούλης, ο Γ. Σταθάκης, ο Γ. Μηλιός, πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και άλλα φαιδρά. Το ζήτημα είναι ότι χρησιμοποιώντας συνώνυμες λέξεις για να μη κουράζεις το ακροατήριο δεν συνεπάγεται αλλαγή θέσεων. Αλλά που να το καταλάβουν εκείνοι που τάσσονται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης και ορκίζονται στο όνομα του Μνημονίου.

Κατά παραγγελία τα σκονάκια αναπαρήχθηκαν στις φίλα προσκείμενες εφημερίδες, όπως η Μακεδονία, για παράδειγμα, που σύμφωνα με πληροφορίες της γράφει πως «…πίσω από την αναφορά του Αλ. Τσίπρα στην «αναστολή» φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες συζητήσεις στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Και αμέσως μετά «Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτές τις συζητήσεις ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει μια απόσταση από την πρόταση για την άμεση  κατάργηση του μνημονίου με μονομερείς κινήσεις της ελληνικής πλευράς, όσο οι άνθρωποι του κόμματος επεξεργάζονται τις δανειακές συμβάσεις, τόσο περισσότερα σημεία άμεσης εμπλοκής και σχέσης με τα μνημόνια εντοπίζουν».  Υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζονται και οι δηλώσεις του Παν. Λαφαζάνη «τον άτυπο επικεφαλής της μειοψηφούσας «Αριστερής Πλατφόρμας» να τονίζει σε χθεσινή του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ πως τα μνημόνια δεν θα ανασταλούν, αλλά θα καταργηθούν και θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων». Αν μάτωναν για την αλήθεια θα ανακάλυπταν ότι τα ίδια ακριβώς ειπώθηκαν και από τον Δημήτρη Παπαδημούλη και από τον Γιώργο Σταθάκη και ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαία και σταθερή. Αλλά…

Το Βήμα στην ηλεκτρονική του μορφή προβληματίζει τους αναγνώστες του για τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

«Στην νέα δημόσια εμφάνιση και ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα στρέφονται τα βλέμματα την Πέμπτη το μεσημέρι, προκειμένου να αποσαφηνιστεί με ποια διατύπωση θα επιλέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφερθεί στο Μνημόνιο.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μιλήσει στην ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, μία ημέρα έπειτα από τον πόλεμο ανακοινώσεων που ξέσπασε με αφορμή τα όσα είπε στο συνέδριο του Economist την Τρίτη και ειδικότερα την αποστροφή του περί αναστολής του Μνημονίου», γράφει χαρακτηριστικά.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=508399

Βίτσας: Φραστικό λάθος Τσίπρα η «αναστολή» του Μνημονίου

Από τον Μάρτιο του 2010 η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ίδια, δηλαδή να ακυρωθεί το μνημόνιο και να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους όπως έγινε το 1953 με τη Γερμανία, ανέφερε ο Δ. Βίτσας, μιλώντας στον Σκάι.

«Ανάλογα με το ακροατήριο τη χώρα, την ήπειρο, το συνομιλητή αρχίζει και η φρασεολογία του Τσίπρα. Έχει να κάνει αυτό με τις δυσκολίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν τις θέσεις του», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ (σ. σ. μόνο;) Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Σε αντίστοιχη συζήτηση στη ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Είπαμε ό,τι λέγαμε πάντα. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κατάργηση, την αναστολή, την αντικατάσταση κλπ. Έχουν φτωχύνει τον ελληνικό λαό, μην φτωχύνουν και το λεξιλόγιό μας».

Είναι τελείως διαφορετικό το «καταργώ» από το «αναστέλλω», αντέτειναν ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔΓιάννης Μιχελάκης και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος σημείωσε για τον Αλέξη Τσίπρα: «Στο Κερατσίνι θα έλεγε ‘θα το σκίσουμε’. Στον Economist είπε θα το ‘αναστείλω’. Μιλάει ανάλογα με το ακροατήριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αφήνει να ξέρουμε τι θα κάνει με το Μνημόνιο».

Διάβημα προς τον φρούραρχο της Βουλής για το Μουρούτης gate

Σε έντονο διάβημα, εξάλλου,  προέβησαν χθες οι Αλ. Τσίπρας, Π. Λαφαζάνης και Ν. Βούτσης προς τον φρούραρχο της Βουλής, με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο βιβλίο εισόδου της Βουλής, παρά μόνον κατόπιν εισαγγελικής εντολής .

“Μετά την παραπάνω διαβεβαίωση”, σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, “ο κ. Μουρούτης και η κυβέρνηση είναι έκθετοι και οφείλουν να μας πουν μέσω ποιων παραμηχανισμών και μεθόδων παρακολουθούν τις κινήσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αποτυπώνουν τελικώς τέτοιου είδους πρακτικές την αντίληψη της κυβέρνησης περί δημοκρατίας;”.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, όπως σημειώνει η Αυγή,  πέτυχε, σε μια ολοσέλιδη ανακοίνωση, να μην πει τίποτε, ισχυριζόμενος ότι δεν παρακολουθεί ποιοι επισκέπτονται το γραφείο του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και αφού προηγουμένως είχε υποστηρίξει τα ακριβώς αντίθετα.

Ρεπορτάζ στην Αυγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=767588

Φράουλες και αίμα. Ρατσισμός και σύγχρονη σκλαβιά

Όταν γυριζόταν το 1970 η ταινία που είχε τον αρχικό τίτλο «φραουλένιες σημειώσεις ενός επαναστάτη φοιτητή» του Φινλανδικής καταγωγής σκηνοθέτη Στιούαρτ Χάγκμαν, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα αποτελούσε επαναλαμβανόμενο τίτλο για την ανισότητα, την προσωρινότητα και τη φτώχεια των εργατών γης στη σύγχρονη Ελλάδα. Κι όμως η διεκδίκηση των δεδουλευμένων –έξι μηνών μάλιστα– αντιμετωπίστηκε με όπλα και σφαίρες στη νέα Μανωλάδα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Τουλάχιστον ένας από τους επιστάτες του εργοδότη τους, μεταδίδουν τα ΜΜΕ, άνοιξε πυρ αδιακρίτως, τραυματίζοντας πολλούς εξ αυτών, οι οποίοι ευτυχώς βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Όλα άρχισαν περίπου στις έξι το απόγευμα κοντά στην είσοδο της καλλιέργειας δίπλα στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, μεταξύ Βάρδας και Νέας Μανωλάδας. Περίπου 200 αλλοδαποί εργάτες, οι περισσότεροι υπήκοοι Μπαγκλαντές και μερικοί από το Πακιστάν συγκεντρώθηκαν στο σημείο ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους (όπως είπαν κάποιοι εξ αυτών το συνολικό ποσό ξεπερνά τις 150.000 ευρώ), ωστόσο η απάντηση των εκπροσώπων του εργοδότη ήταν και πάλι αρνητική (σ.σ. είχε αναβάλει και κατά το παρελθόν την πληρωμή τους), με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις. Συνολικά 29 τραυματίες διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Νοσοκομείο του Πύργου, αν και οι τραυματίες πιθανολογείται ότι είναι περισσότεροι, αλλά πολλοί από τους αλλοδαπούς δεν προσήλθαν για τις πρώτες βοήθειες καθώς δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα και φοβούνται τη σύλληψη.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ η οργή που ξεχειλίζει για όσα έγιναν στη Μανωλάδα οδήγησε ακόμη και στη δημιουργία αφισών που καλούν σε μποϊκοτάζ στις φράουλες της περιοχής. Μάλιστα ένα από αυτά έχει και  εκτενές κείμενο στα αγγλικά.

Το περιστατικό δεν ήταν το πρώτο, αφού είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός 1.500 εργατών γης το 2008 που ζούσαν σε παραγκουπόλεις κάτω από άθλιες συνθήκες.

Και τότε η  απάντηση στα εργατικά αιτήματα ήταν ωμή βία. Από το πουθενά εμφανίστηκαν γύρω στα 60 άτομα, στην πλειονότητά τους παραγωγοί φράουλας, που σε συνεργασία με τους τραμπούκους συνεργάτες τους άρχισαν να τους χτυπούν. Ακολούθησε ένα ανελέητο πογκρόμ κατά των ξένων εργατών καθώς οι τσιφλικάδες ξυλοκοπούσαν αδιακρίτως όποιον μετανάστη έβλεπαν μπροστά τους. Όλα αυτά με την προκλητική ανοχή της αστυνομίας, η οποία είχε ρόλο παρατηρητή.

ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ με ανακοινώσεις καταδίκασαν το περιστατικό. Συγκεκριμένα Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  στην ανακοίνωση του κάνει λόγο για εγκληματική, ρατσιστική πράξη.

«Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη. Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία στον κόσμο αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στην επίθεση και τον τραυματισμό των 28 αλλοδαπών εργατών στη Βουπρασία από επιστάτες καλλιεργειών φράουλας.

Το Associated Press, το CNN, το BBC, το Al Jazeera και όλα σχεδόν τα διεθνή μέσα διασύρουν την Ηλεία του Ολυμπισμού περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

To BBC κάνει λόγο για συνθήκες σκλαβιάς στις καλλιέργειες φράουλας και αναφέρει πως οι μετανάστες πληρώνονται με μισθούς πολύ κατώτερους από αυτούς των ντόπιων εργατών. Στον αντίποδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι αναγκασμένοι να ζουν σε «παράγκες» και να πληρώνουν σχεδόν το μισό τους εισόδημα για ενοίκιο. Παραθέτει μάλιστα μαρτυρίες αλλοδαπών εργατών που υποστηρίζουν πως ενώ ήρθαν στην Ελλάδα για να στείλουν χρήματα στις οικογένειές τους, πλέον φαντάζει αδύνατο να επιβιώσουν.

Στους ίδιους τόνους κινείται και το δημοσίευμα του Fox News, που κάνει λόγο για 20 εργάτες από το Μπαγκλαντές που πυροβολήθηκαν επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο υπεύθυνος των καλλιεργειών άρχισε να πυροβολεί όταν οι περίπου 200 εργάτες απαίτησαν τα χρήματα που τους όφειλε και «κινήθηκαν απειλητικά» προς το μέρος του.

Δύο προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ

Δύο ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν τελικά δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης του οργανισμού. Πρόκειται για την Emma Delta Ltd και την επενδυτική Third Point LLC. Η τελευταία είναι γνωστή στην Ελλάδα, καθώς πρόσφατα επένδυσε σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Επικεφαλής της είναι ο Καναδός Ντάνιελ Λόουμπ, ενώ η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Ντελαγουέαρ των ΗΠΑ και διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 10 δισ. δολ. Η Emma Delta αποτελεί σύμπραξη των επιχειρηματιών Δημήτρη Μελισσανίδη (33%) και του Τσέχου στην καταγωγή Τζίμι Σμεκ (67%). Ο πρώτος είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των πετρελαιοειδών και ο δεύτερος είναι συνιδρυτής και συμμέτοχος του επενδυτικού κεφαλαίου PPF. To fund είναι γνωστό από την επένδυση 100 εκατ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παράλληλα συμμετέχει με τη συνεργασία της ΓΕΚ Τέρνα στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Διεθνή

Πολύνεκρη έκρηξη στο Τέξας

Νέα τραγωδία συγκλονίζει τις ΗΠΑ αυτή τη φορά στο Τέξας. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο εργοστάσιο λιπασμάτων West Fertilizer Plant, το οποίο βρίσκεται 200 χιλιόμετρα νοτίως του Ντάλας. Η ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων  ισοπέδωσε τα κοντινά σπίτια.

Οι πρώτες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον 100 τραυματίες, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η έκρηξη έπληξε αρκετά γύρω σπίτια και προκάλεσε κατάρρευση σε τμήμα, τουλάχιστον, γηροκομείου στο οποίο εκφράζονται φόβοι πως έχουν εγκλωβιστεί αρκετοί.

To CNN αρχικά έκανε λόγο  για τουλάχιστον δύο νεκρούς και μεταφορά 60 τραυματιών σε νοσοκομεία.

Ισχυρές πιέσεις στη Γερμανία για χαλάρωση της λιτότητας

Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο αναμένεται στη διήμερη σύνοδο της ομάδας του G20, που αρχίζει σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα, σημειώνει η Καθημερινή με πληροφορίες από το Reuters.

Αιχμή θα είναι το ακανθώδες θέμα της λιτότητας, τη χαλάρωση της οποίας ζητούν επίμονα οι ΗΠΑ με στόχο την τόνωση της ζήτησης, ενώ η Γερμανία εμμένει αμετακίνητη στη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία ως κάλλιστη συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης. Έχουν, άλλωστε, προηγηθεί οι δημόσιες αντεγκλήσεις προ ημερών, όταν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, επιχείρησε συστάσεις στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το θέμα δεν πρόκειται, πάντως, να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, καθώς θα εξετασθεί παράλληλα η άνευ προηγουμένου χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην οποία έχουν προχωρήσει οι κεντρικές τράπεζες, με τελευταία εκείνη της Ιαπωνίας.

Μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας, στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως η τοποθέτηση των ΗΠΑ στο G20 θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να τονωθεί η ζήτηση παγκοσμίως, ώστε να ενισχυθεί η παραπαίουσα οικονομία. Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την «εντεινόμενη ανησυχία» της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συρρίκνωση της ζήτησης στην Ευρωζώνη, που αντιπροσωπεύει το 1/5 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η δήλωση συνάδει με την πρόβλεψη του ΔΝΤ πως η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει φέτος ανάπτυξη μόλις 1,9% -και όχι 2% όπως είχε προβλέψει νωρίτερα- καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα καταβάλει το τίμημα για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη. Αναμένεται, έτσι, πως οι ΗΠΑ θα τοποθετηθούν κατά του καθορισμού στόχων για το δημόσιο χρέος, τη στιγμή που υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας πολλές χώρες εμμένουν σε ένα στόχο για το χρέος ύψους 90%.

Τις αμερικανικές θέσεις απηχούσε, άλλωστε, προ ημερών, δημοσίευμα των New York Times που καλούσε τη Γερμανίδα καγκελάριο να συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης, επιτρέποντας στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες να εκδώσουν ομόλογα με τη στήριξη της Ευρωζώνης.

Γιαν Βάιτμαν (Budensbank): Δέκα χρόνια ακόμα η κρίση

Δεν πρόλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο να αναγγείλει πως τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης τελείωσαν, γράφει η Ελευθεροτυπία, και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), Γιαν Βάιντμαν, τον «άδειασε», τονίζοντας στη «Wall Street Journal» πως η κρίση χρεών της Ευρώπης θα χρειαστεί μία δεκαετία για να ξεπεραστεί. «Η υπέρβαση της κρίσης και των συνεπειών της θα παραμείνει μία πρόκληση με διάρκεια δεκαετίας», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «η ηρεμία που τώρα παρατηρούμε μπορεί να αποδειχθεί απατηλή», εφ’ όσον καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Διευκρίνισε δε πως δεν υπάρχει κάποια γρήγορη σωτηρία από τις κεντρικές τράπεζες με τη μείωση των επιτοκίων και την παροχή πληθωριστικού χρήματος -συνταγές οι οποίες θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα, προκαλώντας παρενέργειες και άλλους κινδύνους-, αλλά θα πρέπει οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και τη διοχέτευση χρήματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το «καρφί» του Βάιντμαν προς τους πολιτικούς είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης που τους έχει ασκηθεί τελευταία για νομισματική παρέμβαση υπέρ της ανάπτυξης, με τελευταία σημεία αναφοράς τις Ιαπωνία και Ουγγαρία.

Τέλος, επικρότησε τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως μολονότι δεν αποτελεί υπόδειγμα για άλλους, θεσπίζει ωστόσο την αρχή μιας ιεραρχημένης τάξης πραγμάτων για τους μετόχους των τραπεζών, που θα πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος των επενδυτικών τους αποφάσεων.

Η Κύπρος απέδειξε πως δεν πρέπει να πληρώνουν πάντα τα σπασμένα των τραπεζών οι φορολογούμενοι και πως κάποιες τράπεζες μπορεί να κλείσουν.

Βοστώνη: Βίντεο με υπόπτους εξετάζει το FBI

Η εικόνα τουλάχιστον ενός υπόπτου, ενδεχομένως και δύο σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, εμφανίζεται στα βίντεο και τις φωτογραφίες που εξετάζει το FBI για την επίθεση στη Βοστώνη, στην αναγνώριση και τον εντοπισμό του οποίου στρέφεται μεγάλο μέρος των ερευνών -χωρίς ακόμη η αστυνομία να έχει προχωρήσει σε συλλήψεις. Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του FBI για το θέμα, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει στην Βοστώνη, όπου θα παρευρεθεί στον καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού στην περιοχή Γιούνιον Παρκ – Σάουθεντ, για απόδοση τιμών στα θύματα.

Οι ελπίδες για να βρεθεί κάποια άκρη του νήματος έχουν επικεντρωθεί στην εικόνα ενός άνδρα που εμφανίζεται σε βίντεο κάμερας από κατάστημα, ο οποίος εμφανίζεται να αφήνει σακούλα στο σημείο της δεύτερης έκρηξης και να φεύγει.

Το Associated Press επικαλέστηκε ανώνυμες αστυνομικές πηγές, οι οποίες επίσης ανέφεραν ότι στο οπτικό υλικό έχει εμφανιστεί ένας ύποπτος.

Αρθρογραφία

Στάθης  Κουβελάκης (Ελευθεροτυπία): Εθνικό νόμισμα και λαϊκό εισόδημα

Εξετάζοντας την προοπτική επιστροφής στη δραχμή ο Στάθης Κουβελάκης σημειώνει ότι:

«Η αναμενόμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας που θα προκύψει από την υποτίμηση θα πραγματοποιηθεί λοιπόν σε βάρος της εργασίας, ενισχύοντας την υποψία ότι ως στόχος υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε μια λογική «εθνικής», αυτόκεντρης, ανάπτυξης.

Ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά το όλο επιχείρημα. Αναμφίβολα, το νέο εθνικό νόμισμα θα υποστεί σημαντική διολίσθηση και κάτι τέτοιο αποτελεί όντως έναν από τους βασικούς στόχους αυτής της κίνησης: η ανάκτηση ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας που έχει ήδη πληρώσει πανάκριβα την ένταξή της σε ένα «σκληρό» νόμισμα όπως το ευρώ. Ας θυμίσουμε εδώ ότι η ανταγωνιστικότητα μετράται σε τιμές κάτι που σημαίνει ότι για μια χώρα με σταθερά υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης πληθωρισμό όπως η Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάκτησής της (εντός ΟΝΕ) από τη βάρβαρη πολιτική «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή τσακίσματος του εργασιακού κόστους, που επιβάλλουν τα Μνημόνια».

Αναδημοσίευση από http://epam-agria.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4147.html

Ξένια Κουναλάκη (Καθημερινή) – Και δωσίλογοι και ήρωες

«Σταδιακά αρχίζουμε ως έθνος να θέτουμε ερωτήματα για την Ιστορία μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στον κόσμο, εγκαταλείποντας –επιτέλους– τις παγιωμένες βεβαιότητες του παρελθόντος. Παραδεχόμαστε σιγά σιγά ότι δεν ήμασταν μόνο ήρωες, υπήρξαμε και δωσίλογοι, συνδράμαμε στον εκτοπισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Αναγνωρίζουμε ότι παραμένουμε εθνικιστές και ορισμένοι εξ ημών, ακόμη και αριστεροί, αντισημίτες. Το DNA μας, αντιθέτως με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, δεν είναι άσπιλο και αμόλυντο από τον ρατσισμό. Αρα, δεν θα εξαφανιστεί η Χρυσή Αυγή μόλις αποκτήσουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ο σεξισμός είναι καθημερινή πρακτική στην Ελλάδα. Η ομοφοβία, επίση».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_18/04/2013_494457

Σχολιάστε

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.