ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ »ΙΔΕΕΣ»

«Το να προσπερνάς το σήμερα των ελλείψεων και των προβλημάτων ενός ξεχαρβαλωμένου συστήματος υγείας, συζητώντας σχέδια και ιδέες που ενισχύουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί προσωπικής ευθύνης για την υγεία είναι τουλάχιστον άκαιρο και άκομψο»

Πέτρος Κατσάκος

Πηγη: »LEFT»

Αν το υπουργείο Υγείας επιθυμεί να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την προληπτική ιατρική όσον αφορά τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου, ας θέσει ως προαπαιτούμενο της συζήτησης την υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση στις ανάλογες εξετάσεις για όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και μη. Παράλληλα, ας ξεκινήσει μια συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού ανά την επικράτεια, ώστε να πειστεί και ο τελευταίος κάτοικος της πιο απομακρυσμένης γωνιάς της χώρας να πραγματοποιεί τις σχετικές εξετάσεις όσο τακτικά αυτό κρίνεται απαραίτητο. Με αυτά ως προαπαιτούμενα μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση ακόμη και η σκέψη του υπουργού Υγείας περί «ποινικοποίησης» της μη εξέτασης με συμμετοχή όσων τυχόν νοσήσουν στο κόστος των φαρμάκων και των νοσηλίων τους.

Για να φτάσουμε, όμως, μέχρι εκεί θα πρέπει πρώτα να έχουμε λύσει ως πολιτεία και ως εθνικό σύστημα υγείας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς του σήμερα. Γιατί όταν ένας σημαντικός αριθμός καρκινοπαθών βιώνει την αντιμετώπιση της ασθένειας μέσα στην απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τότε μονάχα ως κακόγουστο αστείο ακούγονται οι τιμωρητικές πρακτικές που τίθενται προς συζήτηση. Επίκαιρο και χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έρχεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου για δεύτερη φορά μέσα στο 2015 τέθηκε εκτός λειτουργίας το μηχάνημα για τις ακτινοθεραπείες. Όπως διαβάζουμε στον θεσσαλικό Τύπο, δεν είναι λίγοι οι καρκινοπαθείς που αναγκάζονται καθημερινά να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη να κάνουν την ακτινοθεραπεία και έπειτα να επιστρέφουν στις οικίες τους, που μπορεί να είναι στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα. «Οι πιο τυχεροί που έχουν συγγενείς στη Θεσσαλονίκη μένουν σ’ αυτούς, ορισμένοι άλλοι στον ξενώνα καρκινοπαθών στην Πυλαία, όπου πρέπει, όμως, να εγκριθούν πρώτα τα χαρτιά τους. Οι υπόλοιποι είτε μεταφέρονται από συγγενείς, είτε μετά από ώρα επιστρέφουν σπίτια τους με το ΚΤΕΛ» γράφουν οι εφημερίδες της Λάρισας.

Όταν, λοιπόν, έχεις να αντιμετωπίσεις μια τέτοια προβληματική πραγματικότητα και μέχρι στιγμής αδυνατείς ως πολιτεία να εξασφαλίσεις έστω και τα στοιχειώδη σε αυτή την ειδική και ευαίσθητη ομάδα ασθενών, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό από τους πολίτες το όποιο «τιμωρητικό» μέτρο που αφορά την πρόληψη του καρκίνου. Το να προσπερνάς το σήμερα των ελλείψεων και των προβλημάτων ενός ξεχαρβαλωμένου συστήματος υγείας, συζητώντας σχέδια και ιδέες που ενισχύουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί προσωπικής ευθύνης για την υγεία είναι τουλάχιστον άκαιρο και άκομψο. Ας βρεθεί πρώτα τρόπος να καλυφθούν τα τεράστια κενά που δημιούργησε η εγκληματική και καταστροφική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, μια και πριν μόλις έναν χρόνο ο κ. Βορίδης «τσεκούρευε» τη συνταγογράφηση εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ σε τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, προστάτη, μαγνητικές τομογραφίες σε εξετάσεις, δηλαδή, που αποτελούν όντως «όπλα» για την πρόληψη του καρκίνου. Με δεδομένο ότι έχεις παραλάβει ένα σύστημα υγείας που φορτώνει στις πλάτες των πολιτών μεγάλο αριθμό προληπτικών εξετάσεων, πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου θα ήταν η θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και όχι σχέδια για επιπλέον επιβαρύνσεις.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: