ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ??

Ένοχος για συνωμοσία με σκοπό την υπεξαίρεση χρημάτων κρίθηκε ο πρώην χρηματιστής των UBS και Citigroup Τομ Χέιζ κατά την διάρκεια της πρώτης δίκης, παγκοσμίως, για χειραγώγηση του επιτοκίου Libor.

Α

Αναδημοσίευση  απο  » LEFT»

Ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, κυρίως μεταξύ 2006 και 2009, ανέλαβαν έπειτα από καθοδήγηση της τράπεζας τους, στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο, με βασικότερο κριτήριο επιλογής το σημαντικά χαμηλότερο διατραπεζικό επιτόκιο αναφοράς (Libor) εν αντιθέσει με το υψηλότερο Euribor, με τη διαβεβαίωση από τα πιστωτικά ιδρύματα ότι η ισοτιμία θα παρέμενε ευνοϊκή για το ευρώ  και τα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο (της τάξης του 1€ = 1,55 με 1,62 CHF).

Ωστόσο, οι τράπεζες απέκρυψαν από τους δανειολήπτες ότι η νομισματική μετατροπή του δανείου συνεπαγόταν την πλήρη ανάληψη του συναλλαγματικού κινδύνου από τους ίδιους, ενώ ουσιαστικά και πρακτικά πρόκειται για προϊόντα ασύμβατα με κάθε οικιακό νοικοκυριό και τις ανάγκες παραδοσιακής στεγαστικής πίστης, καθώς εμπεριέχουν ΔΥΟ παράγοντες κινδύνου σε αντίθεση με τα συνήθη στεγαστικά δάνεια που έχουν ΕΝΑΝ. Άρα ένα στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο έχει μεγαλύτερο από κάθε σύνηθες στεγαστικό δάνειο και ΤΕΡΑΣΤΙΑ δυσκολία πρόβλεψης, εκτίμησης και μελλοντικών προβολών στο χρόνο.

Έτσι, όταν από το 2010 το ευρώ άρχισε να υποτιμάται έναντι του ελβετικού φράγκου φτάνοντας σήμερα ακόμα και το 0,98, οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν μια εξωφρενική πραγματικότητα, να οφείλουν, υπόλοιπο δανείου υψηλότερο από αυτό που τους είχε χορηγηθεί ακόμα και αν αποπλήρωναν με απόλυτη συνέπεια τις μηνιαίες δόσεις τους.

Ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των δανειοληπτών;

Ο Χέιζ, ένας 35χρονος που προέβαινε σε αγοραπωλησίες παραγώγων σε γεν, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 14 ετών για κάθε κατηγορία για συνωμοσία αναφορικά με τη χειραγώγηση από το 2006 έως το 2010 του διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού της αγοράς του Λονδίνου (Libor), ενός κρίσιμης σημασίας επιτοκίου αναφοράς για οικονομικά συμβόλαια και καταναλωτικά δάνεια ύψους περίπου 450 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δίκη του, που διεξαγόταν από τις 26 Μαΐου στο Λονδίνο, σηματοδοτεί μια νέα φάση στην παγκόσμια έρευνα που διεξάγεται εδώ και επτά χρόνια και στο πλαίσιο της οποίας 21 κατηγορούμενοι και μερικές από τις ισχυρότερες παγκοσμίως τράπεζες και μεσίτες πληρώνουν περίπου 9 δισεκ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμών με τις ρυθμιστικές αρχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: