Cephas Lumina: ΔΝΤ και ΕΚΤ, δεν έχουν ασυλία στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα Cephas Lumina τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες όσον αφορά στις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή:  »Left»

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών -ιδιαίτερα οι περικοπές μισθών, η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η μείωση των δημοσίων δαπανών και οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις- υποβάθμισαν σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού πληθυσμού και υπονόμευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τον Cephas Lumina, Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, στη διάρκεια της παρουσίασης των προκαταρκτικών πορισμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ο Cephas Lumina τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες όσον αφορά στις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Υπάρχει μια σειρά από έγγραφα, όπως οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Επιτροπής της Ελευθερίας του Συνεταιρίζεσθαι, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα του Παιδιού, εκθέσεις του ΟΗΕ».

«Φαίνεται να υπάρχει η πεποίθηση», υπογράμμισε ο κ. Lumina, «ότι οι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, έχουν κάποιου είδους ασυλία, όσον αφορά στην υποχρέωση τήρησης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δεν ισχύει. Οι εταίροι της Ευρωζώνης και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, είναι συμβαλλόμενα μέλη  σε διάφορες διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικύρωσαν επίσης μια σειρά από συμβάσεις Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)». Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ αποτελεί εξειδικευμένο φορέα του ΟΗΕ και συνεπώς, θα πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές της χάρτας του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να διατυπώνουν, να υιοθετούν, να χρηματοδοτούν, να προάγουν, ή να υλοποιούν πολιτικές και προγράμματα που εμμέσως ή αμέσως παρεμποδίζουν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο κ. Lumina.

Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να υπονομεύονται: Ιδιαίτερα το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλεια, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην παιδεία, στη στέγαση, στην ισότητα, στη δικαιοσύνη και στην ελευθερία της έκφρασης, προσθέτοντας ότι όλα τα κράτη έχουν την υποχρέωση να σέβονται, να προστατεύουν και να εφαρμόζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανέφερε ότι το σύνταγμα της Ελλάδας εγγυάται μια σειρά από ανθρώπινα δικαιώματα που υποστηρίζονται από προδιαγραφές και πρότυπα που υφίστανται σε διάφορες Διεθνείς και Περιφερειακές Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της διεθνούς Σύμβασης σχετικά με τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

Ο κ. Lumina αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημόσια ακρόαση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και στην παραδοχή του ότι όταν αποφασιζόταν το ελληνικό πρόγραμμα το 2010 δεν έγινε καμία συζήτηση, ούτε τέθηκε ποτέ το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι επιπτώσεις που θα είχε σε αυτά το μνημονιακό πρόγραμμμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: