FAZ:Ο Κυριάκος προειδοποιεί τους δανειστές να μην δεχτούν ως εγγύηση τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

mitso

Αναδημοσιευση  απο : »7 επτά  ημέρες»

http://www.7imeres.gr/%CF%83%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-faz-%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CF%81-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84/

Έντονα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας στο οποίο φέρεται ο πρώην υπουργός και στέλεχος της ΝΔ να προτρέπει τους δανειστές να μην αποδεχτούν ως μοναδική εγγύηση για περεταίρω εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης.

Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης επαναφέρει με σημερινές του δηλώσεις στην γερμανική εφημερίδα Franfourter Allgemeine και μάλιστα καλεί τους εταίρους να μην αρκεστούν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την εκταμίευση των δόσεων.

faz

Η μετάφραση του επίμαχου σημείου στο δημοσίευμα της γερμανικής FAZ είναι η παρακάτω:

” Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί τους δανειστές της Αθήνας να μην δεχθούν τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης συνασπισμού ως μοναδική προϋπόθεση για την εκταμίευση περαιτέρω χρημάτων.

Χαρακτηρίζει ως “εξαιρετικά απίθανο” το ενδεχόμενο η κατάθεση της λίστας των μεταρρυθμίσεων την Δευτέρα να κριθεί επαρκής για την εκταμίευση έστω και ενός ευρώ ,μιας λίστας η οποία έχει ήδη δεχθεί έντονη κριτική. “Αναμένω (εκτιμώ) ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να περάσει τουλάχιστον ένα νομοσχέδιο από τη Βουλή – ως απόδειξη για το γεγονός ότι όντως διαθέτει την πλειοψηφία για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο”, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.(…).

“Είναι εξαιρετικά πιθανό ένα σημαντικό τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να μη στηρίξει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα διέθετε πλέον πλειοψηφία. Στην πράξη, λοιπόν, δεν θα υπήρχε πλέον κυβέρνηση”, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης”.

«Ανίκανη η κυβέρνηση»

Και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμετώπιση με μια σύγκρουση: από τη μια βρίσκεται η πολιτική πραγματικότητα και από την άλλη οι προεκλογικές υποσχέσεις της. Χρειάστηκε να περιμένουν ένα μήνα μέχρι να υπογράψουν την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους, αλλά δεν την φέρνει στη Βουλή γιατί δεν είναι σίγουρη πως θα υποστηριχθεί από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Η FAZ σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε ένα νευραλγικό υπουργό (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και θεωρείται ως πιθανός διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται να απαντήσει σε αυτές τις εκτιμήσεις και εκφράζει την προσδοκία του ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να γίνει ξανά κυβέρνηση. «Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει σύντομα. Είτε θα υποβάλει ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή θα ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά μέχρι το Πάσχα».

Όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε εμπειρία, ούτε ικανότητες». Ο αρθρογράφος, θέλοντας να κάνει το δικηγόρο του διαβόλου, σημειώνει πως οι αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσαν να αντιτάξουν πως είναι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδερφός της Ντόρας Μπακογιάννη. Προέρχεται από μια πλούσια και σημαίνουσα οικογένεια. Σπούδασε στο Χάρβαρντ (το πτυχίο του βρίσκεται σε εμφανές σημείο στο γραφείο του) και ποτέ δεν αντιμετώπισε υπαρξιακές ανησυχίες στη ζωή του. Πολλοί Έλληνες, δε, τον τοποθετούν στην «αφρόκρεμα» της χώρας.

«Ελπίζω η κυβέρνηση να φέρει ένα πραγματικό νομοσχέδιο με μεταρρυθμίσεις στη Βουλή, ως απόδειξη ότι η πλειοψηφία τις εγκρίνει. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο». Πάντως, πιστεύει πως ένα σημαντικό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποστηρίξεις τις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα έχει την πλειοψηφία. Παράλληλα σημειώνει πως έχει χαθεί ήδη ένας μήνας από τη στιγμή που υπογράφηκε η 4μηνη παράταση και η Ελλάδα δεν έχει παραδώσει ακόμη μια λίστα με μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε πως η διαδικασία δεν έχει αλλάξει. Πάλι υπάρχει Τρόικα για την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, πριν αυτές φτάσουν στην Ευρωομάδα η οποία αποφασίζει για την εκταμίευση της βοήθειας. Στο μεταξύ, όμως, η αβεβαιότητα στην Ελλάδα είναι έντονη: «Όλες οι επενδύσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό έχουν αναβληθεί. Οι τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν καταστροφικές για την πραγματική οικονομία. Οδεύουμε πίσω στην ύφεση. Η ανεργία θα αυξηθεί. Το πρωτογενές πλεόνασμα συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς, η κυβέρνηση έχει αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές τους, τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει, ενώ τα μηνύματα που είχε στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τους φορολογούμενους ήταν αντιφατικά με αποτέλεσμα τώρα να μην πληρώνει κανένας φόρους».

Τέλος, άσκησε κριτική και στον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τον αλαζόνα που δεν σέβεται τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ειδικά από τη στιγμή που διέρρευσε εμπιστευτικά έγγραφα. Δίνει, όπως είπε, την εντύπωση πως δεν φροντίζει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τη δική του προβολή Εξ ου και καθημερινά δίνει δύο-τρεις συνεντεύξεις, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα μιλάει.

 

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ:

“Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής FAZ ο Κ. Μητσοτάκης προειδοποιεί τους δανειστές να μην αρκεστούν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την εκταμίευση των δόσεων. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ καλείται να δώσει εξηγήσεις για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ειδάλλως καταδεικνύεται ευκρινώς με ποιων τα συμφέροντα συντάσσεται η ΝΔ και ποιους εξυπηρετεί η επίθεσή της στην κυβέρνηση και στη διαπραγματευτική της προσπάθεια”.

Τι άλλο γράφει η FAZ

Το άρθρο σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους πλέον διάσημους πρωθυπουργούς της Ευρώπης που αναδύθηκε από τη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος και αναφέρεται σε ένα αστείο που φέρεται να είπε κάποτε σε ιδιωτική συζήτηση ο πρώην Καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ: “Τι έχουν κοινό ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ; το κομμουνιστικό τους παρελθόν”.

Το αν θα το βρει αστείο ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν το γνωρίζουμε αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση τη FAZ, τη Δευτέρα, όμως, πολύ θα ήθελε να μπορούσε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά του. Από τη μια, σημειώνει το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να ενημερώσει τη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την ώρα που, στην ουσία, οι προεκλογικές εξαγγελίες της 25ης Ιανουαρίου έχουν πάψει να ισχύουν και από την άλλη να “απαλύνει” τις δυσάρεστες απαιτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πηγή: stokokkino.gr, iefimerida.gr

One comment

  1. Χρήστος · · Απάντηση

    Πουλημενε γερμανοτσολια που μπροστα την καριερα ισοπεδωνεις την πατριδα σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: