Ποτέ ξανά πάρτι των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

ΔΕΛΤΑ

Πηγή  »Εκδοχή

http://ekdohi.gr/%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%84-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1/

του Βαγγέλη Γαβριηλίδη

Το «ντου» των ΜΑΤ στην Πλατεία των Εξαρχείων και η επίθεση στο Κ*Βοξ είναι ένα γεγονός που πρέπει να σημάνει συναγερμό.
Αρχικά είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η επίθεση στην τροχαία και το κάψιμο του περιπολικού είναι η αφορμή και όχι η αιτία για την επίθεση των ΜΑΤ.
Αυτοί που επιτέθηκαν ήταν προφανές πως πολύ γρήγορα θα χάνονταν στο πλήθος (δεν πιστεύουμε πως ήταν προβοκάτορες μα οι γνωστοί «μπάχαλοι» που έχουν ως λογική «η βία για την βία» και πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση με την αριστερά και τον αναρχικό χώρο (π.χ η φετινή πορεία του στην επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα). Άλλωστε και στο συγκεκριμένο περιστατικό επιτέθηκαν σε δύο μέλη κοινωνικού χώρου των Εξαρχείων που τους φώναζαν πως δεν έχει νόημα αυτό που κάνουν). Άρα τα ΜΑΤ από την στιγμή που εμφανίζονται είναι φανερό πως δεν έχουν αυτούς ως στόχους .
Όχι μόνο ορμάνε στην πλατεία και προχωρούν σε προσαγωγές σε άκυρο κόσμο μα στην συνέχεια προσπαθούν να μπουκάρουν στην κατάληψη Κ*Βοξ. Μια ξεκάθαρη κίνηση τρομοκρατίας, μια κίνηση που στέλνει το μήνυμα πως η καταστολή, αν και η κυβέρνηση άλλαξε, θα συνεχίσει στην ίδια λογική.
Ποιές όμως είναι οι ευθύνες του Πανούση, μα κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε κάποιου τύπου υπέρ-αυτονόμησης των ΜΑΤ, ένα μίνι πραξικόπημα; Ή παίζεται κάτι άλλο;
Υπέρ αυτονόμηση ή αλλιώς μίνι πραξικόπημα
Αρχικά θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε βγάζοντας έξω αυτό που φαίνεται απίθανο. Μια υπέρ-αυτονόμηση των ΜΑΤ.
Αυτό το σενάριο σημαίνει πως, ενώ είχε δοθεί εντολή από τον υπουργό πως τα ΜΑΤ δεν μπαίνουν στην πλατεία, μπήκαν.
Mάλιστα, όχι μόνο μπήκαν αλλά για περίπου μια ώρα παραβίαζαν τις εντολές του υπουργού (που εάν είχαν παραβιάσει την εντολή του θα τους καλούσε στην συνέχεια να φύγουν ) μα ξεσάλωσαν κιόλας ρίχνοντας λίγο ξύλο και δακρυγόνα, ορμώντας και στο Κ*Βοξ. Μπορεί να πει κανείς πως δεν ενημερώθηκε. Όμως είναι δυνατόν ένα τόσο χοντρό σκηνικό που σε λίγα λεπτά το είχε μάθει τόσος κόσμος να μην είχε φτάσει στα αυτιά της κυβέρνησης και του Πανούση;
Ας υποθέσουμε πως ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν θα έβγαινε κατευθείαν μια δήλωση καταδίκης και δέσμευσης, πως οι υπεύθυνοι αυτού του μίνι πραξικοπήματος θα τιμωρηθούν με αυστηρές πειθαρχικές ποινές;
Aντί για αυτό το μόνο που είδαμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες ήταν ένα ρεπορτάζ από το Βήμα (που ως σοβαρή δεξιά εφημερίδα θα μιλούσε μόνο με βάσιμα στοιχεία από κάποια εσωτερική διαρροή του Σύριζα). Σύμφωνα με αυτήν την διαρροή λοιπόν μαθαίνουμε πως «Θέμα Εξαρχείων» και πολιτικής παρέμβασης για την «δράση των αντιεξουσιαστών» αναμένεται να θέσει τις επόμενες ημέρες, πιθανόν και κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννης Πανούσης.
Ο υπουργός θεωρεί ότι «πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση στο ζήτημα της σχεδόν 40ετούς παρουσίας των πολυπληθών αναρχικών ομάδων και των υποστηρικτών της επαναστατικής βίας που πολλές φορές προχωρούν σε επεισόδια ή τροφοδοτούν τις ένοπλες οργανώσεις».
Ο κ. Πανούσης είναι πιθανόν να ζητήσει για την πολύπλευρη διερεύνηση και επίλυση του θέματος με τον «χώρο των Εξαρχείων» την συνδρομή όλων των κομμάτων.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο ποια θα είναι και η θέση, στην ίδια υπόθεση, στελεχών και «συνιστωσών» του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι»
Το ρεαλιστικό σενάριο φαίνεται να είναι πως τα ΜΑΤ διατάχθηκαν να προχωρήσουν στο σημείο και να κάνουν προσαγωγές. Η έφοδος στο Κ*Βοξ μάλλον δεν ήταν στα πλαίσια των εντολών. Ωστόσο εδώ κολλάει η παροιμία «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι».
Μα θα πει κανείς «μα τι λες! Tι να έκανε η κυβέρνηση ενώ καίγονται περιπολικά;». Εδώ νομίζουμε πως εφόσον δεν κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές αρκούσε η πυροσβεστική. Από την στιγμή που αυτοί που επιτέθηκαν δεν θα μπορούσαν πιαστούν, είτε τα ΜΑΤ θα όρμαγαν για να εκδικηθούν τυχαίο κόσμο είτε το περιστατικό θα τελείωνε εκεί.
Μια τέτοια κίνηση δεν θα άνοιγε τις ορέξεις για νέες επιθέσεις στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου των Εξαρχείων και του κινήματος. Αντίθετα θα λειτουργούσε ως μια ισχυρή κίνηση καλής θέλησης, από μεριάς της κυβέρνησης, μια κίνηση που θα έδειχνε πως είναι κάτι τελείως διαφορετικό ,από τις κυβερνήσεις της δεξιάς και του κέντρου.
Αυτοί που ζητούν «βία για την βία» θα περιορίζονταν (π. χ Στην πορεία για τα Ίμια (όπου πάλι ένα κομμάτι ήθελε να γίνει σκηνικό ) τα ΜΑΤ ήταν άφαντα και έτσι βοήθησαν στο να μην συμβεί κάτι) .Ο καλύτερος τρόπος να σταματήσουν οι συγκρούσεις είναι όχι η επίδειξη πυγμής μα κάτι διαφορετικό. Από την μια ένας ριζικός εκδημοκρατισμός και από την άλλη ένα ειλικρινές κάλεσμα σε κοινούς αγώνες σε όλους του καταπιεσμένους νεολαίους, εργαζομένους μετανάστες με σκοπό την ριζική αλλαγή της κοινωνίας. Αρχικά για τον εκδημοκρατισμό.
Εκδημοκρατισμός του αστικού κράτους
Για να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ρόλο βοηθητικό στον αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας, των μεταναστών, είναι αναγκαίο με βάση το πρόγραμμα του Συνεδρίου του να ξεκινήσει άμεσα, τον εκδημοκρατισμό που θα ξεκινήσει να ξηλώνει αρχικά το κράτος έκτατου ανάγκης της περιόδου 2010-2014.
Ενδεικτικά:
• Κατάργηση των Δέλτα-Δίας και ΜΑΤ ως ειδικές ομάδες καταστολής πλήθους. Στις φωνές που λένε πως χωρίς τέτοιες μονάδες θα υπάρξουν ακραία επεισόδια, μπορούν νομίζουμε να δοθούν δυο απαντήσεις: η μια, πως στην συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλώσεων αυτές οι μονάδες προκαλούν τους διαδηλωτές ή και τους επιτίθενται απροκάλυπτα και η άλλη πως σε ακραίες περιπτώσεις, π.χ. κίνδυνος σύγκρουσης φασιστών με αντιφασίστες η χούλιγκανς του Ολυμπιακού με του Παναθηναικού, μπορούν κάλλιστα αστυνομικοί χωρίς να αποτελούν ειδικό σώμα καταστολής και έχοντας καθαρά αμυντική στάση (όχι πίδακες νερού, όχι μανιασμένα χτυπήματα με γλοπ κτλ) να αποτρέψουν συγκρούσεις. Το παράδειγμα των Ιμίων είναι το τέλειο.

• Κατάργηση των νόμων εναντίον των διαδηλωτών (προληπτικές προσαγωγές, κουκουλονόμοι κτλ)
• Κατάργηση των «αντιτρομοκρατικών» νόμων και των φυλακών τύπου Γ
• Τέλος, διάλυση των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, φράχτη Έβρου και κάθε αυταρχικής νομοθεσίας απέναντί τους. Νομιμοποίηση σε όσους δεν έχουν χαρτιά, ιθαγένεια και πλήρως ισότιμη αντιμετώπισή τους.
Τα όρια του εκδημοκρατισμού
Ενώ προωθείται ένας τέτοιος ριζικός εκδημοκρατισμός, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε πως δεν θα μπορεί να συνεχίζεται χωρίς σημαντικές δυσκολίες και αιωνίως, καθώς:
1) Το αστικό κράτος μπορεί να εκδημοκρατιστεί μέχρι ένα όριο καθώς οι θεσμοί, οι σχέσεις και οι μηχανισμοί του έχουν τέτοιο DNA (αναπαραγωγή σχέσεων διεύθυνσης-εκτέλεσης, γραφειοκρατία κτλ) ώστε να υποστηρίζουν την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων. Μόνο η σύγκρουση μαζί του (τσάκισμα) και η επαναστατικοποίηση των μηχανισμών του μέσα στο σοσιαλισμό μπορούν να το μετασχηματίσουν–μεταμορφώσουν συνολικά και ριζικά.
Η αγνόηση αυτού του DNA έχει οδηγήσει αρκετές φορές την Αριστερά να έχει αυταπάτες πως η κυβέρνηση είναι το τιμόνι και τώρα που πήρε τον έλεγχό του θα οδηγήσει το αστικό κράτος στο «εργοστάσιο της μετάλλαξης». Τελικά, αντί να μεταλλάξει τo αστικό κράτος , κατέληξε συχνά να την μεταλλάξει αυτό οδηγώντας την στην κρατικοποίηση του κόμματός της και στο συμβιβασμό.
2) Η ενότητα και ευλυγισία αυτού του κράτους το κάνει ικανό να μεταφέρει το κέντρο βάρους από έναν μηχανισμό ή κέντρο εξουσίας σε έναν άλλο (σαν αυτά τα αναθεματισμένα φουσκωτά στρώματα κάμπινγκ, που τα ζουλάς με πάθος στην μια μεριά και φουσκώνουν στην άλλη ). Ιδιαίτερα ο μηχανισμός καταστολής και κυρίως ο στρατός και η αστυνομία είναι το πλέον ευνοϊκό μέρος για να μεταφερθεί το κέντρο βάρους (π.χ. Πινοσέτ ενάντια στη Λαϊκή Ενότητα και τον Αλιέντε το 1973).
Το κίνημα

Aυτοί οι δύο σημαντικοί λόγοι κάνουν αναγκαία την αντίληψη του ριζικού εκδημοκρατισμού ως μια προσωρινή διαδικασία που θα δώσει ανάσες στο κίνημα.
Ένα κίνημα αυτόνομο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Ανελ που
1)να την υπερασπίζεται απέναντι στις επιθέσεις των ντόπιων και ξένων ολιγαρχιών του πλούτου(π.χ οικονομικά σαμποτάζ)
2)να την πιέζει προς ρήξεις μα να μην σέρνεται πίσω της. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχει την δική του στρατηγική στους χώρους εργασίας ,στα πανεπιστήμια στο αντιφασιστικό, στην οργάνωση της περιφρούρησης κτλ.
3)Τέλος ένα κίνημα που θα συγκρούεται μαζί της όταν αυτή λειτουργεί ως αστική κυβέρνηση(γιατί η κυβέρνηση Σύριζα- Ανέλ είναι μια κυβέρνηση ταξικής-εθνικής ενότητας άρα παρότι δεν είναι αστική, έχει έντονα τέτοια στοιχεία). Στην συγκεκριμένη περίπτωση των Εξαρχείων λειτούργησε ως τέτοια. Γ ια να δηλώσουμε ξεκάθαρα πως, όταν δείχνει αυτό της το πρόσωπο, θα δείχνουμε την αντίθεση μας στην στάση της, προτείνουμε τα παρακάτω.
-τόσο όσοι είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ άλλα ,και οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά και αναρχικός χώρος να ζητήσουμε δημόσια την παραδειγματική τιμωρία των διμοιριών εάν αυτονομήθηκαν (π.χ στο σημείο επίθεσης στο Κ*Βοξ) εάν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων ακολούθησαν πιστά εντολές μπαίνει θέμα αξιοπιστίας του υπουργού. Παράλληλα να υποστηρίξουμε τους συλληφθέντες.
-να προχωρήσουμε σε μια μαζική πορεία τις επόμενες εβδομάδες με αίτημα το ξήλωμα του κράτους εκτάκτου ανάγκης.
-oι εντός ΣΥΡΙΖΑ να μην φοβηθούμε να ασκήσουμε δημόσια και σκληρή κριτική για την αγνόηση της συνεδριακής απόφασης για κατάργηση ΜΑΤ-Δέλτα ,ξήλωμα του φράκτη του Εβρου, καθώς και για την τάση συνέχισης σημαντικών πλευρών του κράτους εκτάκτου ανάγκης ,στα πλαίσια της εθνικής ενότητας και στην λογική να καταστείλουμε τους «ακραίους» για να «μην τρομάξουν οι αστοί».
Αυτές τις μέρες είναι η επέτειος της συμφωνίας της Βάρκιζας. Μην αφήσουμε την ιστορία να επαναληφθεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: