ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ

Μανόλης Πάγκαλος: Τι περιμένω από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη 2015

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Θώμη Μελίδου της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο Μανόλης Πάγκαλος, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπής Λυκόβρυσης – Πεύκης, έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:
1. Ποιο θα θέλατε να είναι το πρόσωπο, η πολιτική και οι δράσεις της επόμενης κυβέρνησης στη χώρα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο;
Η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα που έχει γνωρίσει ο τόπος μας σε περίοδο ειρήνης, τα οποία για το καλό της χώρας μας πρέπει να επιλύσει.
Σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει να δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες με στήριγμα στο λαό και στα συλλογικά κινήματα και να προχωρήσει σε ενέργειες που θα επαναφέρουν τη Δημοκρατία στο τόπο μας. Η λειτουργία της Βουλής πρέπει να επανέλθει στα Συνταγματικά πλαίσια, και να σταματήσει η παραγωγή Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Με την προώθηση διεθνών συμμαχιών, πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα λειτουργίας της Ε.Ε. και προπάντων να ανατραπεί η ύφεση που εγκαθίσταται στα Ευρωπαϊκά κράτη. Η κατάργηση νομοθετημάτων που οδήγησαν στην καθίζηση της οικονομίας πρέπει να είναι από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης, όπως επίσης η εδραίωση ενός νέου φορολογικού συστήματος που θα είναι συνεπές προς τη Συνταγματική επιταγή, βάσει της οποίας ο πολίτης πρέπει να αποδίδει φόρους ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα. Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να επανέλθει σε ορθή λειτουργία.
Σε οικονομικό επίπεδο πρέπει να αντιμετωπισθεί με πραγματικές και όχι προσχηματικές διαπραγματεύσεις το μη βιώσιμο χρέος της Ελλάδας, που είναι αφενός μεν δημιούργημα της πολιτικής των εναλλασσόμενων στο παρελθόν κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφετέρου δε των συνθηκών που επιβλήθηκαν με το PSI. Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσει η παραγωγική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της χώρας, έτσι ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία. Η τόνωση της ζήτησης πρέπει να στηριχθεί σε αύξηση των εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων. Η πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαπαλλαγής και της φοροαποφυγής θα δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα στο κράτος. Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης με χορηγήσεις δανείων και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε κοινωνικό επίπεδο πρέπει να μπει φραγμός στην ανθρωπιστική κρίση. Να σταματήσει η διαρροή νέων στο εξωτερικό, που εκτός των άλλων δημιουργεί και δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας. Η λειτουργία των υπηρεσιών υγείας να είναι αντάξια ενός σύγχρονου Δυτικού κράτους. Η Εκπαίδευση να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών μας σε όλες τις βαθμίδες χωρίς να στερήσει με ταξικά κριτήρια τη δυνατότητα κάποιων νέων να σπουδάσουν.
2. Ποια τα καυτά θέματα που θα θέλατε να προωθήσει η επόμενη κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στη χώρα με στόχο την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και γιατί;
Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει θεσμικά και οικονομικά προβλήματα.
Επιθυμώ, αγωνιζόμενος προς αυτήν την κατεύθυνση, η επόμενη κυβέρνηση να νομοθετήσει νέο θεσμικό πλαίσιο με διαφορετική φιλοσοφία, που θα φέρει στο επίκεντρο τον πολίτη, τη συμμετοχή και λήψη αποφάσεων από αυτόν. Ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επανεξετάσει τη χωροταξική κατανομή των Δήμων, που θα καθιερώσει την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες της τοπικής Αυτοδιοίκησης και που θα καθιερώσει μηχανισμούς δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου.
Ως προς την οικονομική διάσταση, αναμένω την εξασφάλιση δίκαιης αναδιανομής πόρων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων δήμων καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής στον αναπτυξιακό προγραμματισμό έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει το ρόλο του καταλύτη στην οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας μας.
3. Στο πλαίσιο που το επιθυμείτε, ποια πολιτική παράταξη θα υποστηρίξετε στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουρίου και γιατί;
Τα προαναφερθέντα, όπως παρουσιάστηκαν περιληπτικά και επιγραμματικά, θεωρώ ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ (με οποιαδήποτε μορφή παρουσιάζεται είτε υπό Ευ. Βενιζέλο είτε υπό Γ. Παπανδρέου), γιατί αμφότερα έχουν δώσει σαφή δείγματα των στόχων τους, που είναι ακριβώς αντίθετοι από όσα προανέφερα.
Παράλληλα, πιστεύω ότι το πολιτικό μόρφωμα που παρουσιάζει ο Στ. Θεοδωράκης είναι μη πολιτικό κατασκεύασμα, που απέχει τα μάλα από πολιτικές θέσεις, κινούμενο σε ρυθμούς «όπου φυσάει ο άνεμος».
Όσον αφορά στο Κ.Κ.Ε., η ηγεσία του στην πραγματικότητα εμφανίζεται να αδιαφορεί για τα προβλήματα του λαού, αφού εναποθέτει τη λύση τους σε μελλοντικό «επαναστατικό χρόνο» που, με όσα περνάει σήμερα η κοινωνία, σημαίνει ότι το μέλλον όταν έλθει δεν θα βρει πολίτες, γιατί η κρίση θα τους έχει εξοντώσει.
Συνεπώς, υποστηρίζω το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου, για Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Δημοκρατία!
Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ – Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑΖΕΙ
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: