ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΘΗΒΑΣ .

19012015-27

Στις 14 Ιανουαρίου, εξαμελής αντιπροσωπεία της ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης πραγματοποίησε επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές της Θήβας.

Η αντιπροσωπεία μετέφερε, για να προσφερθούν στις κρατούμενες, είδη  προσωπικής υγιεινής, παιδικού ρουχισμού, παιδικά είδη, παιχνίδια, βιβλία, dvd, cd, κλπ.

Στους χώρους των φυλακών η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τον διευθυντή, μία ψυχολόγο, μία εκπαιδευτικό και την αρχιφύλακα. Η πιο συγκλονιστική εμπειρία της επίσκεψης ήταν η συνάντηση με κρατούμενες και τα παιδιά τους.

Στις φυλακές της Θήβας κρατούνται 412 γυναίκες, από τις οποίες οι 11 είναι ανήλικες έως 20 χρόνων και οι 147 είναι αλλοδαπές. Από αυτές οι 67 ψηφίζουν.

Τα 16 παιδιά είναι ηλικίας έως 3,5 χρόνων. Στη συνέχεια παραδίδονται στις οικογένειες των κρατουμένων, εάν υπάρχουν και εάν είναι διατεθειμένες να τα φιλοξενήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση παραδίδονται σε ιδρύματα όπως είναι π.χ. στο Χαμόγελο του παιδιού. Γι’ αυτό το θέμα δεν μπορέσαμε να μάθουμε περισσότερα.

Μέσα στη φυλακή λειτουργούν: Δημοτικό σχολείο όπου φοιτούν 20 κρατούμενες, σχολείο 2ης ευκαιρίας (γυμνάσιο) όπου φοιτούν 25, Λύκειο μη θεσμοθετημένο που λειτουργεί μόνο με εθελοντές συνταξιούχους καθηγητές και στο οποίο φοιτούν 15 κρατούμενες. Λειτουργεί επίσης τμήμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, το οποίο παρακολουθούν 35 αλλοδαπές και 20 τσιγγάνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν δύο φοιτήτριες και μία κρατούμενη που κάνει μεταπτυχιακό.

Στις φυλακές δίδασκε και ένας καθηγητής ζωγραφικής, αποσπασμένος, ο οποίος κατά την καινούργια σχολική χρονιά δεν αποσπάστηκε. Έργα των κρατουμένων είδαμε στο γραφείο του διευθυντή και αλλού. Αθλητικές δραστηριότητες δεν γίνονται.

Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής, στις φυλακές απασχολούνται 4 κοινωνικοί λειτουργοί και 2 ψυχολόγοι. Εβδομαδιαίες επισκέψεις πραγματοποιούν γιατροί οκτώ ειδικοτήτων κι ένας παιδίατρος.

Μας αναφέρθηκαν ελλείψεις σε πετρέλαιο για θέρμανση και ζεστό νερό – ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν υπάρχουν -, είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής. Έχει, επίσης, επισημανθεί στο υπουργείο Παιδείας η ανάγκη για οργάνωση πολιτισμικών εκδηλώσεων, ενώ υπάρχει έλλειψη εθελοντή φιλολόγου για το Λύκειο.

Στους εθελοντές καθηγητές δεν καταβάλλονται ούτε τα έξοδα μετακίνησης!

Εμείς σημειώσαμε, επιπρόσθετα, την έλλειψη ψυγείων για τη διατήρηση των τροφίμων της κάθε κρατούμενης και ατομικών θερμαντικών σωμάτων.

Στις φυλακές υπάρχουν κελιά με ατομικές τουαλέτες, αλλά και θάλαμοι με τρεις τουαλέτες ο καθένας. Σε σύγκριση με άλλες φυλακές, οι εξωτερικοί και οι εσωτερικοί χώροι μπορούν να χαρακτηριστούν ανθρώπινοι, λόγω του πράσινου, της παιδικής χαράς και των καλά διατηρημένων κτιρίων.

Το ταξικό στοιχείο είναι έκδηλο στο εσωτερικό των κελιών, στον ρουχισμό, στη θέρμανση, στα παιχνίδια.Συνομιλήσαμε μόνο με τις λίγες κρατούμενες που πηγαίνουν σχολείο. Τα συναισθήματα ήταν έντονα και είναι αδύνατον να μεταφερθούν σε ένα ενημερωτικό δελτίο.

Συναντηθήκαμε και με τον διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος των τοξικοεξαρτημένων, όπου κρατούνται άνδρες και γυναίκες σε διαφορετικά κτήρια. Όσες ή όσοι θέλουν, ακολουθούν θεραπεία απεξάρτησης. Δεν μπορέσαμε να τις/τους επισκεφτούμε, καθώς απαιτείται ειδική άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι βέβαιο ότι στη σημερινή εποχή της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης, πολλές ομάδες πληθυσμού έχουν ανάγκη από έμπρακτη αλληλεγγύη σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, η αλληλεγγύη προς τους κρατούμενους και τις κρατούμενες μητέρες ειδικά, ενέχει τη σημαντική ιδιαιτερότητα ότι θα ενισχυθούν καθοριστικά στην κοινωνική τους επανένταξή και την ανατροφή των παιδιών τους.

Για τη σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου: Βέρα Δαμόφλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: