ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, βγαίνουν κωδικοποιημένα τα εξής συμπεράσματα :

1. Πρόκειται για την πρώτη φορά κατά την οποία είχαμε ταυτόχρονα αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Η συνύπαρξη αυτή δημιούργησε σημαντικά προβλήματα και πολιτικά και διαδικαστικά, τα οποία εμείς είχαμε εξ αρχής επισημάνει, γι’ αυτό και αντιταχθήκαμε κατά την ψήφιση του «Καλλικράτη».

2. Επίσης, σε αυτές τις εκλογές είχαμε τις περισσότερες θεσμικές παρεμβάσεις της «τελευταίας στιγμής». Ενδεικτικά, είχαμε :

 • Αλλαγή ημερομηνίας του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε οι ευρωεκλογές να συμπέσουν με το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών.
 • Αύξηση του μέγιστου αριθμού των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές.
 • Καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές, με διπλασιασμό των υποψηφίων.
 • Προβλήματα και περιπλοκές στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών.

3. Τα δύο πρώτα στοιχεία δημιούργησαν πολιτική αλλοίωση των αποτελεσμάτων και προκάλεσαν προβλήματα στη σωστή εξαγωγή συμπερασμάτων, οδηγώντας σε καινοφανείς συγκρίσεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 

4. Είχαμε θέσει ως πολιτικούς στόχους από την απόφαση της ΠΓ τη ματαίωση των σχεδίων της δικομματικής κυβέρνησης για χαλαρή αυτοδιοικητική ψήφο, και την υπογράμμιση του γεγονότος ότι στις σημερινές συνθήκες το πολιτικό και το αυτοδιοικητικό συμβαδίζουν. Οι πολιτικοί αυτοί στόχοι, όπως και ο προγραμματικός μας λόγος σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, διαμορφώθηκαν και αποτέλεσαν το καταστάλαγμα των 13 περιφερειακών συσκέψεων, με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών μας στελεχών.

6. Θέσαμε ως στόχο τη δημιουργία παρατάξεων και τη συμμετοχή μας στις εκλογές σχεδόν στο σύνολο των Καλλικρατικών δήμων.

7. Κυρίως, η πολιτική μας απόφαση έθετε ως στόχο την αντιστοίχηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα κοινωνική του στήριξη που είχε διαμορφωθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

8. Η εφαρμογή οργανωτικά και πολιτικά των πολιτικών μας στόχων αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση και ανέδειξε σημαντικές αδυναμίες όπως: απουσία αυτοδιοικητικής εμπειρίας και προσανατολισμού σε πολλές οργανώσεις (το 2010 είχαμε στηρίξει παρατάξεις, είτε ως αυτόνομη κάθοδο είτε σε συνεργασίες, σε 104 Δήμους), περιχαράκωση των οργανώσεων σε αρκετές περιπτώσεις, ανάδειξη άμετρων φιλοδοξιών που εμπόδιζαν τις συλλογικές μας αποφάσεις και τη μη εφαρμογή σε καμιά περίπτωση (εκτός της Αθήνας) της απόφασης για την επιλογή των υποψηφίων σε Δήμους πάνω των 60.000 από την ΚΕ.

9. Το σύνθημα «3 κάλπες μία επιλογή» θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχημένη επιλογή, αφού λειτούργησε και μας βοήθησε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και κυρίως στους Δήμους όπου είμαστε περισσότερο αδύναμοι.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 

10. Στις περιφερειακές εκλογές κερδίσαμε 2 περιφέρειες, εκ των οποίων η μία η Αττική, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, και τα Ιόνια. Στο δεύτερο γύρο είμαστε σε 4 περιφέρειες.

11. Σε πανελλαδικό επίπεδο, το ποσοστό μας στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών είναι 17,54%, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2012, με τις οποίες είναι ορθότερη η σύγκριση παρ’ όλα τα προβλήματα. Υπενθυμίζουμε ότι το αντίστοιχο ποσοστό μας στις περιφερειακές του 2010 ήταν 4,44%.

12. Το μεγαλύτερο ποσοστό το πήραμε στην Ήπειρο με 24,58% και το μικρότερο στην Δυτική Μακεδονία με 11,05%.

13. Αν συγκρίνουμε τα ποσοστά των περιφερειακών εκλογών με τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του 2012, σε 8 περιφέρειες είχαμε αύξηση (Ήπειρος, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Ιόνια , Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα), και σε 5 περιφέρειες είχαμε πτώση, (Δ. Μακεδονία, Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Δ. Ελλάδα και Α. Μ. Θράκη).

14. Έχουμε εκλέξει εκτός από τους 2 περιφερειάρχες, 11 αντιπεριφερειάρχες και 144 περιφερειακούς συμβούλους από 17 που είχαμε το 2010.

15. Το ορθότερο θα είναι να γίνει ανάλυση ξεχωριστά για κάθε περιφέρεια και σε σχέση με τις επιλογές των επικεφαλής και σε σχέση με τις περιφερειακές παρατάξεις που είχαμε.

16. Την επόμενη Κυριακή στις ευρωεκλογές ανεβήκαμε σε όλες τις περιφέρειες σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές.

17. Η πολιτική μας παρουσία στην Περιφέρεια Αττικής και η εικόνα της διοίκησης της σ. Δούρου τους πρώτους μήνες της νέας περιφερειακής αρχής θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα των προσεχών βουλευτικών εκλογών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

18. Κατεβάσαμε δημοτικά σχήματα σε 213 από τους 325 Καλλικρατικούς Δήμους (όταν το 2010 είχαμε στηρίξει παρατάξεις, είτε ως αυτόνομη κάθοδο είτε σε συνεργασίες, σε 104 Δήμους), καλύπτοντας το 90% του πληθυσμού.

19. Κερδίσαμε 23 Δήμους, εκ των οποίων 10 στην Αττική (Αγία Παρασκευή, Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανή, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Νέα Ιωνία, Πέραμα, Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, και Χαλάνδρι), 5 πρωτεύουσες Νομών (Κέρκυρα, Κοζάνη, Λάρισα, Λειβαδιά και Λευκάδα), και 8 περιφερειακούς δήμους (Αλιάρτου-Θεσπιέων, Ανωγείων, Αριστοτέλη, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ναυπακτίας, Σκύρου, Σφακίων, και Τυρνάβου).

20. Έχουμε 1024 δημοτικούς συμβούλους στους 204 δήμους, καθώς μόνο σε 9 δήμους που κατεβήκαμε δεν κατορθώσαμε να εκλέξουμε δημοτικό σύμβουλο.

21. Τα ποσοστά που πήραμε στους 190 δήμους είναι από 1,09% έως 13,97%. Σε 68 δήμους τα ποσοστά μας ήταν μονοψήφια, γεγονός που δείχνει εν μέρει και τις μη ορθές επιλογές.

22. Έχουμε την δυνατότητα να ριζώσουμε στην Τ.Α., αν υπάρξουν 2 βασικές προϋπόθεσες, να ανασυγκροτηθεί με καλύτερους όρους το τμήμα της αυτοδιοίκησης και να λειτουργήσουν οι παρατάξεις που στήσαμε το μήνα των εκλογών, αντί να αδρανήσουν, όπως συνέβαινε κατά μεγάλο ποσοστό την προηγούμενη περίοδο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

23. Έχει μεγάλη συμβολική και ιστορική σημασία το γεγονός ότι η Αριστερά, μετά από 63 εκλογές, έρχεται για πρώτη φορά πρώτο κόμμα, και μάλιστα με σημαντική διαφορά 3,87%, απέχοντας μόνο 0,31% από το ποσοστό του Ιουνίου του 2012.

24. Σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, είχαμε πτώση σε 3 περιφέρειες (Αττική, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, και Κρήτη). Αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα ανά νομό θα παρατηρήσουμε ότι είχαμε πτώση σε 16 νομούς και άνοδο σε 40.

25. Ιδιαίτερη πολιτική ανάλυση χρειάζεται για την πτώση στην Ξάνθη και στη Ροδόπη, όπου στη μειονότητα χάσαμε περίπου τα 2/3 της εκλογικής μας δύναμης.

26. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περίπου το ποσοστό του Ιουνίου, αφού η επαρχία παρακολούθησε με χρονική καθυστέρηση 2 ετών την έκρηξη της Αττικής που παρουσιάστηκε στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

27. Από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, προκύπτει ότι υπάρχει μία περίπου απόλυτη αντιστοίχηση και σε ποσοστά και σε ψήφους. Επομένως, αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται συμπαγής πολιτική δύναμη και δεν είχε μια ευκαιριακή εκλογική έκρηξη.

28. Από την μελέτη των exitpoll παρατηρούμε ότι :

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούταν της ΝΔ σταθερά από μεγάλο χρονικό διάστημα και αύξανε σιγά σιγά τη διαφορά του μέχρι την τελευταία μέρα των εκλογών.
 • Η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται μεταξύ των ανδρών, σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σημαντική αύξηση της εκλογικής του επιρροής στους πολίτες με στοιχειώδη μόρφωση (από 19% σε 25%).
 • Ως προς τις ηλικίες, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πτώση στις μικρές ηλικίες, οι οποίες κερδήθηκαν από το ΠΟΤΑΜΙ και παρουσίασε αύξηση στις ηλικίες πάνω των 65 χρονών (από 13% στο 21%).
 • Σε σχέση με την απασχόληση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υστερεί στους αγρότες και στους συνταξιούχους, παρόλο που στους συνταξιούχους παρουσίασε βελτίωση των ποσοστών του ανάλογα με την αύξηση που είχε στους πάνω των 65 ετών.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την μεγαλύτερη συσπείρωση (77%) από όλα τα κόμματα, στις δε απευθείας μετακινήσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ το ισοζύγιο είναι θετικό (9%-2,4%), όταν τον Ιούνιο του 2012 το ισοζύγιο ήταν αρνητικό (4%-5%).
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 6,1% της εκλογικής του δύναμης προς τα λοιπά κόμματα και 4,9% προς το ΠΟΤΑΜΙ. Σε σχέση με τα άλλα αριστερά κόμματα, έχασε το 1,7% προς το ΚΚΕ και το 0,8% προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το 25,3% των πολιτών που δεν είχαν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές, το 25,8% του ΠΑΣΟΚ, το 20,9% της ΔΗΜΑΡ, από 16,3% των ΑΝΕΛΛ και του ΚΚΕ και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

29. Η διαφορά που προκύπτει από τη σύγκριση ανάμεσα στις δύο εβδομάδες, ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, δεν έχει σχέση μόνο με τις επιλογές μας στην αυτοδιοίκηση. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων ένα τμήμα του εκλογικού σώματος (περίπου 10%) που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με διπλή ταυτότητα, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ που στήριζε παραδοσιακά και τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι η νέα του επιλογή. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και οι εκλογές στους μαζικούς κοινωνικούς χώρους, διευκολύνουν αυτό το εκλογικό σώμα να ικανοποιεί και τις δύο ταυτότητες. Χρέος μας πολιτικό είναι να μπορέσουν να ξεπεράσουν την παλιά ταυτότητα.

30. Τέλος, από την ουσιαστικότερη μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν έχουν κοινωνικό και πολιτικό σφρίγος, αφού η εκλογική τους δύναμη έχει περιοριστεί στα λιγότερο δυναμικά κοινωνικά στρώματα και η εκλογική τους υποχώρηση φαίνεται ότι δύσκολα θα μπορέσει να ανασχεθεί.

29 Μαΐου 2014

Πουλάκης Κώστας

Μέλος της Π.Γ. – Υπεύθυνος για την Τ.Α.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: