ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ

Αναδημοσίευση κύριου άρθρου της Ελευθεροτυπίας

Enet,grΕίναι, πράγματι, σκανδαλώδης η προκλητική αδιαφορία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στο καυτό κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας. Πρόβλημα που οι ίδιες, με την πολιτική τους αλλά και τα προγράμματα λιτότητας της τρόικας που αποδέχονται και υλοποιούν, έχουν διογκώσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειλείται πλέον η βιωσιμότητα ολόκληρης της κοινωνίας.

Το μέγεθος του σκανδάλου φαίνεται από το ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, τα επτά τελευταία χρόνια, υπέβαλαν στο αρμόδιο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση μόλις μία αίτηση για οικονομική ενίσχυση απολυμένων εργαζομένων! Η μοναδική αίτηση αφορούσε 642 απολυμένους του γερμανικού σουπερμάρκετ ALDI που αποχώρησε από την Ελλάδα!

Είναι όντως εκπληκτικό. Στη χώρα όπου η ανεργία χτυπάει εδώ και καιρό πρωτιά στην Ε.Ε., ξεπερνώντας το 28%, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί αγνοούν επιδεικτικά τη δυνατότητα αποσπασματικής και μερικής, έστω, οικονομικής ενίσχυσης χιλιάδων ανέργων!

Για να διαμορφώσει κανείς σφαιρική άποψη για την εγκληματική αυτή αμέλεια των Ελλήνων αξιωματούχων, αρκεί να τη συγκρίνει με το τι έκαναν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Εχουμε και λέμε, ενδεικτικά: Η Ισπανία υπέβαλε μέχρι τώρα 18 αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση 13.396 απολυμένων εργαζομένων και εισέπραξε για το σκοπό αυτό 57,1 εκατ. ευρώ! Η Ιταλία υπέβαλε 12 αιτήσεις για 12.759 απολυμένους και πήρε 60,6 εκατ. ευρώ! Η πλούσια Γερμανία για 7 περιπτώσεις ενίσχυσης 11.349 απολυμένων πήρε 45 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και η Δανία εισέπραξε 63,7 εκατ. ευρώ.

Από το συγκεκριμένο Ταμείο διατέθηκαν 471,2 εκατ. ευρώ για ενίσχυση εργαζομένων που απολύθηκαν από τομείς οικονομικής δραστηριότητας που πλήττονται από τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου της παγκοσμιοποίησης (όπως κλωστοϋφαντουργία, κατασκευές, οδικές μεταφορές, λιανικό εμπόριο κ.ά.). Το εξωφρενικό είναι ότι η Ελλάδα, που επλήγη περισσότερο από την πολιτική αυτή, εισέπραξε μόλις 2,9 εκατ. ευρώ!

Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Τι πραγματικά προσφέρουν στην κοινωνία όλοι αυτοί οι κηφήνες γραφειοκράτες της δεκάρας, που προσαρτώνται στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που τους επιλέγουν για να ασκούν εξουσία; Δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε την ελάχιστη δυνατή προστασία και βοήθεια στους ανθρώπους που οδηγούν κάθε μέρα στην ανεργία και την εξαθλίωση. Είναι ανίκανοι να διεκδικήσουν τα ψίχουλα της ενίσχυσης που δικαιούνται από τα ευρωπαϊκά Ταμεία οι άνθρωποι που τα έχουν πραγματική ανάγκη. Ή απλώς αδιαφορούν. Μήπως αυτοί είναι άνεργοι;

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι επικίνδυνοι. Διαπράττουν έγκλημα εις βάρος των πολιτών και πρέπει, κάποια στιγμή, να λογοδοτήσουν γι’ αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: