Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

Αναδημοσίευση άρθρου της Εφημερίδας των Συντακτών

Ματαίως προσπάθησε η κυβέρνηση να πείσει ότι είναι θέμα χρόνου να βγει από το Μνημόνιο. Παρά τα επικοινωνιακά τρικ με τη βοήθεια των φιλομνημονιακών ΜΜΕ, η πραγματικότητα, μέσω της εντολής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τη διαψεύδει οικτρά. Τι λέει η εντολή ΟΟΣΑ; Ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν ενσωματώσει σε νομοσχέδιο «σκούπα» τις προτάσεις του, επιταγή δεν δίνεται, τα 11 δισ. δηλαδή που έχει λαμβάνειν από τους δανειστές. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί ώς τις 10 Μαρτίου, έχει αιχμή τα φάρμακα και το γάλα, οι μεταρρυθμίσεις, όμως, που απαιτούνται συνθλίβουν ουσιαστικά τους μικρομεσαίους. Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο μνημόνιο μεταρρυθμίσεων, θα αφορά δηλαδή διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα αλλάξουν, μάλλον θα απορρυθμίσουν την αγορά, με επιπτώσεις στους καταναλωτές και στους μικρομεσαίους.

Υπολογίζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι η απελευθέρωση στο εμπόριο θα αποφέρει οικονομικό όφελος και αντιπαρέρχονται τα λουκέτα που αναπόφευκτα θα μπουν σε μικρούς κλάδους και τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν· μάλλον τα θεωρούν «παράπλευρες απώλειες».

Η απελευθέρωση λ.χ. της τιμολόγησης και της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων πλήττει βάναυσα τους φαρμακοποιούς, καθώς απειλείται ένας «κλειστός» τζίρος 370 εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τους αρτοποιούς, εφόσον το ψωμί θα πωλείται ακόμη και σε περίπτερα, ζυγισμένο πλέον και όχι λιποβαρές, αφαιρώντας όμως μεγάλο τζίρο από τους παραδοσιακούς φούρνους.

Σαρωτική θα είναι και η απορρύθμιση στο λιανεμπόριο, καθώς η δημιουργία πολυκαταστημάτων και η λειτουργία κατά τις Κυριακές θα αφανίσουν τα μικρότερα καταστήματα. Στον ευαίσθητο κλάδο του βιβλίου, η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα πλήξει τα μικρότερα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία. Τα ίδια ισχύουν με το παστεριωμένο γάλα (λεπτομέρειες στις οικονομικές σελίδες), τους κτηνοτρόφους, τους κρεοπώλες, τους ελαιοπαραγωγούς, τους παραγωγούς λαϊκών αγορών κ.ά. Η κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για προϊόντα και υπηρεσίες θα επιφέρει μείωση τιμών και αύξηση της επιχειρηματικότητας, αλλά αυτό αφορά τους αριθμούς και δεν λαμβάνει υπόψη το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καμία επιλογή, μάλλον δεν δείχνει ότι επιθυμεί κάτι διαφορετικό που θα προστατεύει τα μικρά σημεία πώλησης και τους μικρομεσαίους. Πρόκειται για καθαρά σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπου τα πάντα ρυθμίζονται από την «ελευθερία» της αγοράς. Με το νέο νομοσχέδιο που απαιτεί ο ΟΟΣΑ επέρχεται η κατάρρευση της ελληνικής αγοράς, η οποία, σε συνδυασμό με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οδηγείται μαθηματικά σε αδιέξοδο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: