Η ΒΟΥΛΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αναδημοσίευση του κεντρικού άρθρου της Ελευθεροτυπίας

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι οσονούπω βγαίνουμε από την εποχή των Μνημονίων, έρχεται η ίδια η Βουλή να τον διαψεύσει. Στην ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφέρεται ρητά πως η πολιτική των Μνημονίων θα συνεχιστεί, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, με ακόμη πιο έντονη τη δημοσιονομική επιτήρηση από τα όργανα της Ε.Ε. και με πολύ πιο σκληρούς όρους!

Δικαιολογώντας την πολύ αυστηρή αυτή εκτίμησή του, το Γραφείο παραπέμπει στους νέους κοινοτικούς κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που θεσπίστηκαν πρόσφατα και υποχρεώνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε., επομένως και στην ελληνική, να κινούνται στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, οι οποίες επιβάλλουν, μεταξύ άλλων, κυρώσεις και πρόστιμα σε όσους τις αθετούν.

Ένας από αυτούς τους κανόνες αφορά τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τους οποίους υποχρεούνται πλέον να συντάσσουν όλα τα κράτη-μέλη. Το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ωστόσο το έλλειμμα, αλλά το υπέρογκο χρέος. Το οποίο πολύ δύσκολα θα μειωθεί, στα όρια που απαιτούν οι Συνθήκες, με αποκλειστικά εθνικές προσπάθειες.

Η αδυναμία αυτή της Ελλάδας την οδηγεί αναγκαστικά, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, στην πιστή εφαρμογή των ίδιων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν ως σήμερα και οι οποίες ως φαύλος κύκλος επηρέασαν αρνητικά την πορεία του χρέους.

Ήδη έχει συμφωνηθεί ότι κάθε χώρα που λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τους μηχανισμούς της Ε.Ε. θα παραμένει σε αυστηρή επιτήρηση μέχρις ότου αποπληρώσει το 75% του χρέους αυτού. Η Ελλάδα, δηλαδή, που χρωστά επισήμως πάνω από 320 δισ. ευρώ, θα μείνει σε τροχιά μνημονίων και λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα. Μπορεί τα όργανα που θα ελέγχουν την εφαρμογή αυτών των πολιτικών να μη λέγονται πλέον «τρόικα», αλλά το αποτέλεσμα θα είναι επί της ουσίας το ίδιο.

Γίνεται έτσι φανερό πως οι όψιμες διακηρύξεις στελεχών της κυβέρνησης, ότι το Μνημόνιο τελειώνει και ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας, είναι απλώς αποκύημα πολιτικής φαντασίας. Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και οικονομολόγοι έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε τροχιά ανάκαμψης προτού περάσουν τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πολιτική τάξη που κυβερνά τον τόπο λέει πάλι ψέματα στον ελληνικό λαό. Του υπόσχεται κάτι που δεν θα συμβεί, καθαρά για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας. Και ας πλήττεται η όποια αξιοπιστία της. Τουλάχιστον, το Γραφείο της Βουλής ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

Σχολιάστε

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.