ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ

Αναδημοσίευση κύριου άρθρου της Ελευθεροτυπίας

Enet,grΠαρά τις φιέστες και τα μεγάλα λόγια, η επίσημη πρώτη της 5ης ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. ανέδειξε πλήρως το κλίμα πολιτικής αμηχανίας που κατέχει την ελληνική κυβέρνηση και την ηγετική ελίτ της Ευρώπης, λόγω της αδυναμίας τους να εξαλείψουν τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά αποτυπώματα της κρίσης.

Ήταν σε όλους σαφές πως πίσω από τα σφιγμένα χαμόγελα και τις πιεσμένες ευγένειες κρυβόταν, ανεπιτυχώς, η αγωνία για το μέλλον μιας Ένωσης που παραπαίει ανάμεσα στην άγρια νεοφιλελεύθερη λιτότητα και στις ανεξέλεγκτες συγκρούσεις αδιαφανών, εθνικών και μη, οικονομικών συμφερόντων.

Οι ευρωεκλογές που έρχονται σε 5 μήνες, μεσούσης της ελληνικής προεδρίας, είναι ο πήχυς της ευρωπαϊκής αποτυχίας. Εκεί θα κριθεί, με την ψήφο ή με την παγερή αδιαφορία των ευρωπαϊκών λαών, η δυνατότητα επιβίωσης της Ευρώπης ως πειράματος πολιτικής ενοποίησης διαφορετικών εθνών-κρατών. Την ετυμηγορία αυτή των ευρωπαϊκών λαών φοβούνται οι ηγεσίες. Γιατί γνωρίζουν καλά ότι τα οικονομικά προγράμματα που επέβαλαν οδήγησαν στην έξαρση των οικονομικών ανισοτήτων και την όξυνση της κοινωνικής αδικίας, ιδίως μεταξύ Βορρά και Νότου.

Ειδικά για την Ελλάδα των Μνημονίων, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Οι εκπρόσωποι της παλαιάς εξουσίας διαισθάνονται ότι έρχεται το τέλος της πολιτικής τους κυριαρχίας. Και βαφτίζουν όλη την εξέλιξη, δηλαδή την πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, απαρχή πολιτικής αστάθειας, ένδειξη ανωριμότητας του λαού (λες και η ωριμότητα ταυτίζεται με τη διαιώνιση της δικής τους διαπιστωμένης φαυλότητας).

Συχνά οι ίδιοι αυτοί εκπρόσωποι του απερχόμενου πολιτικού συστήματος προσποιούνται πως ξεχνούν τη γενικευμένη διαφθορά, την ασύστολη διαπλοκή και την εκτεταμένη ατιμωρησία που έθρεψε τα φαινόμενα πολιτικής αφασίας τα οποία κυριάρχησαν στη μεταπολιτευτική περίοδο και έθρεψαν την εξουσία τους. Και δείχνουν ως κύριο υπεύθυνο τον αντίπαλό τους. Είναι έτοιμοι να καταλογίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα, ακόμη και σχέση με τρομοκράτες! Με απίστευτες συκοφαντίες και ανύπαρκτες κατασκευές αναζητούν, ματαίως, τρόπους να αποτρέψουν το μοιραίο.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι συνεταίροι τους δεν φαίνονται να συγκινούνται. Επιμένουν μονότονα και σαδιστικά στο ίδιο τροπάρι της λιτότητας. Ακόμη και τούτη την ώρα υπεραμύνονται των πολιτικών τους, δικαιολογούν τα προγράμματα λιτότητας, υπερηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους, δακρύζουν υποκριτικά για τα θύματά τους, αλλά ρίχνουν το ανάθεμα της ευθύνης στις κυβερνήσεις που δεν τα εφάρμοσαν καλά. Ούτε τον οικοδεσπότη του Ζαππείου Α. Σαμαρά δεν εξαιρούν· έτσι, για τους τύπους.

Στην πράξη περιγράφουν ένα απέραντο Ελντοράντο αντιμαχόμενων συμφερόντων και διαρκών ανταγωνισμών. Δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ο λόγος τους. Δεν συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση η πολιτική τους. Έχουν όλη την ευθύνη γι’ αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: