Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΩΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ άρθρου του Φοίβου Οικονομίδη:

Η ζωή για τους μαύρους, πριν από τον Λίνκολν…

1η Ιανουαρίου 1863: Η «Διακήρυξη της Χειραφέτησης» στις ΗΠΑ και οι Ελληνες

Την 1η Ιανουαρίου 1863 αναγγέλθηκε η «Διακήρυξη της Χειραφέτησης» με έγκριση του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, ενώ είχε αρχίσει ο πολυαίμακτος εμφύλιος πόλεμος (1861-1865) μεταξύ Βορείων και Νοτίων στο αμερικανικό έδαφος.

Το φθινόπωρο του 1862 ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει γνωστό στο κοινό της πατρίδας του το προσχέδιο της «Διακήρυξης της Χειραφέτησης», που σε ένα σημείο του ανέφερε: «Την 1η Ιανουαρίου 1863 όσοι σκλάβοι βρίσκονται σε Πολιτεία ή σε επαρχία Πολιτείας που έχει επαναστατήσει εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θα θεωρούνται αμέσως και για πάντα ελεύθεροι».

Αυτό το εδάφιο της Διακήρυξης άφηνε να εννοηθεί ότι όσες Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ είχαν επαναστατήσει εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας τη σκλαβιά και τη δουλεία σε βάρος των μαύρων, θα έχαναν αυτό το δικαίωμα.

Έτσι απέκτησαν την ελευθερία τους οι μαύροι σκλάβοι που βρίσκονταν σε Πολιτείες που πολεμούσαν εναντίον των Βορείων, ενώ, αντίθετα, δεν γινόταν λόγος για όσους σκλάβους βρίσκονταν στις περιοχές που ανήκαν στην «Ένωση» και ακολουθούσαν τον πρόεδρο Λίνκολν.

Η Διακήρυξη της Χειραφέτησης

Η Διακήρυξη της Χειραφέτησης

Τεράστιο βήμα

Εν τούτοις η «Διακήρυξη της Χειραφέτησης» παρά τις αρχικές της αδυναμίες ήταν ένα τεράστιο βήμα για την Αμερική και πρόσφερε την ευκαιρία στις δυνάμεις που ήταν κατά της δουλείας να προχωρήσουν αποφασιστικά.

Όσο αποφασιστικά είχαν προχωρήσει και οι βασανισμένοι Έλληνες, που κήρυξαν την κατάργηση της δουλείας, στο επαναστατικό τους Σύνταγμα στη διάρκεια του αγώνα για την Ελευθερία.

Μέχρι το καλοκαίρι του 1864 είχαν συγκεντρωθεί 400.000 υπογραφές που κατατέθηκαν στο Κογκρέσο ζητώντας την οριστική κατάργηση της δουλείας με την ψήφιση ειδικού νόμου «γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας», όπως αναφέρει ο Αμερικανός ιστορικός Χάουαρντ Ζιν.

Η «Διακήρυξη της Χειραφέτησης» καλούσε τους μαύρους να καταταγούν στο στρατό των Βορείων κερδίζοντας έτσι την ελευθερία τους. Ετσι δεν άργησαν να καταταγούν χιλιάδες μαύροι στο στρατό των Βορείων, δραπετεύοντας από τις Νότιες Πολιτείες και τα αφεντικά τους. Για τους μαύρους, ο αμερικανικός εμφύλιος μετατρεπόταν σε αγώνα απελευθέρωσης από το ζυγό της δουλείας. Περί τις 200.000 μαύρων κατατάχτηκαν στις ένοπλες δυνάμεις των Βορείων και στο πλευρό του Αβραάμ Λίνκολν.

Όπως αναφέρει ο ιστορικός Τζέιμς ΜακΦίρσον: «Χωρίς τη βοήθεια των μαύρων, ο Βορράς δεν θα μπορούσε να είχε κερδίσει τον πόλεμο τόσο σύντομα και ίσως ακόμη και να τον είχε χάσει».

Βέβαια, ο αγώνας των μαύρων συνεχίστηκε και για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως στις Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, ακόμα και στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ού αιώνα.

Ο ρατσισμός

Οι ρατσιστικές θεωρίες έβρισκαν απήχηση όχι μόνο στα αυτιά συμφεροντολόγων και κακών ανθρώπων, αλλά επηρέαζαν και καλόπιστους και θρησκευόμενους μερικές φορές ανθρώπους, που δέχονταν ότι οι μαύροι είναι μια κατώτερη φυλή, όπως και οι Ινδιάνοι, που θα πρέπει πάντα να δουλεύουν ως σκλάβοι, αρκεί να τους συμπεριφέρεσαι «καλά».

Καθώς οι μαύροι διέρρεαν προς το Βορρά εγκαταλείποντας τα αφεντικά τους, στο Νότο άρχισε να γίνεται συνείδηση ότι οι ρατσιστικές θεωρίες έκρυβαν σκοπιμότητες και δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια. Οι μαύροι ήταν το ίδιο άνθρωποι όπως και όλοι οι άλλοι.

Ένας ιδιοκτήτης φυτείας στη Νότια Καρολίνα έστειλε στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Tribune» την ακόλουθη επιστολή: «Η συμπεριφορά των νέγρων στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών με έχει πείσει πως όλοι μας τρέφαμε αυταπάτες. Πίστευα ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν ικανοποιημένοι, ευτυχισμένοι και συναισθηματικά δεμένοι με τους αφέντες τους. Όμως τα γεγονότα με ανάγκασαν να σκεφθώ και τελικά να αναθεωρήσω αυτές τις απόψεις. Αν όντως ήταν ικανοποιημένοι, ευτυχισμένοι και συναισθηματικά δεμένοι με τους αφέντες τους, τότε γιατί τους εγκατέλειψαν σε μια κρίσιμη στιγμή και πήγαν όλοι με το μέρος του εχθρού που δεν γνώριζαν καν, ενώ τους αφέντες τους, που, ενδεχομένως, να ήταν πολύ καλοί, τους γνώριζαν μια ολόκληρη ζωή;». Αλλά και ο Σουλτάνος και οι Οθωμανοί δεσπότες θα μπορούσαν να αναρωτηθούν γιατί οι Έλληνες εξεγείρονται για τη λευτεριά τους και γιατί είναι τόσο ευαίσθητοι για τα θέματα της δουλείας.

Πράγματι, στις 25 Φεβρουαρίου 1825, πολύ πριν από την αμερικανική «Διακήρυξη της Χειραφέτησης», ο φαναριώτης Θεόδωρος Νέγρης, που είχε εγκαταλείψει τη σημαντική θέση που του είχε προσφέρει ο Σουλτάνος, για να έλθει και να αγωνιστεί στην Ελλάδα, έγραψε προς το ελληνικό Μινιστέριον του Πολέμου:

«Γνωστοποιείται κατ’ επιταγήν της Διοικήσεως προς το Μινιστέριον του Πολέμου ότι επειδή η Διοίκησις αρχήν θεμελιώδη έχει την κατάργησιν της δουλείας: Α. Είναι απαγορευμένον άχρις εκδόσεως ειδικού νόμου να πωλώνται και να αγοράζωνται καθ’ όλην την ελληνικήν επικράτειαν, άνθρωποι εκατέρωθεν των γενών παντός έθνους…».

Αλλά οι υπέρμαχοι της δουλείας δεν το έβαλαν κάτω.

Η Κου Κλουξ Κλαν

Τον Απρίλιο του 1865 δολοφονήθηκε ο Αβραάμ Λίνκολν και στις 24 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκε η ρατσιστική, τρομοκρατική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν παράλληλα με άλλες παρόμοιες οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον Χάουαρντ Ζιν, η λευκή ολιγαρχία του Νότου χρησιμοποίησε την οικονομική της δύναμη για να οργανώσει την Κου Κλουξ Κλαν, που τα μέλη της σε ώρα δράσης έκρυβαν με κουκούλες τα πρόσωπά τους. Ετσι, σχεδόν αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, οι ρατσιστές άρχισαν να αντεπιτίθενται.

Η βία αυξήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1860 και στις αρχές της δεκαετίας του 1870 η Κου Κλουξ Κλαν οργάνωνε επιδρομές, λιντσαρίσματα, ξυλοδαρμούς και εμπρησμούς.

Από αυτή τη ρατσιστική έξαρση στις ΗΠΑ δεν ξέφυγαν κατά καιρούς και Ελληνες μετανάστες. Παρ’ όλα αυτά η «Διακήρυξη της Χειραφέτησης» της 1ης Ιανουαρίου 1863 ήταν μια ιστορική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς άρχιζε ο δύσκολος δρόμος για την απελευθέρωση των μαύρων, που συνεχίστηκε για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, αλλά και στη Νότιο Αφρική, τη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε) κ.ά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: