ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/12/2013)

Αναδημοσίευση από το LEFTLAB.GR επισκόπησης τύπου (Συντάκτης Φοίβος Κλαυδιανός)

web typosΒασικότερα Θέματα

  • Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι μόνο το θέμα των ΕΑΣ μένει για να δοθεί η δόση του ενός δις (ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που υπάρχουν για πλειστηριασμούς, απολύσεις, κενό)

Η πρώτη ρεαλιστική ελπίδα ότι η δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δημιουργείται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που έχει άμεση γνώση των εξελίξεων και ο οποίος ενημέρωσε χθες τον Τύπο στις Βρυξέλλες ο δρόμος για την εκταμίευση θα ανοίξει τις επόμενες μέρες αν η κυβέρνηση λάβει την έγκριση από την τρόικα για ένα σχέδιο κατάργησης της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με λουκέτο και εκκαθάριση της σημερινής μορφής της εταιρίας και απώλεια θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μόλις η τρόικα μεταδώσει στις Βρυξέλλες και το euro working group ότι το τελευταίο προαπαιτούμενο έχει εκπληρωθεί, τότε το EWG θα συνέλθει τάχιστα για να επικυρώσει την εισήγηση και να δώσει τις σχετικές εντολές στον EFSF και τις τράπεζες που θα συγκεντρώσουν το ένα δισ. ευρώ. Τα 500 εκατομμύρια προέρχονται από την πρώτη πηγή και τα άλλα 500 είναι κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που θα επιστραφούν.

Η ολοκλήρωση του ελέγχου που εκκρεμεί από την 1η Οκτωβρίου, οπότε και άρχισε η επίσημη αποστολή της τρόικας για αυτόν τον σκοπό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή με τη σειρά του και ο έλεγχος του Δεκεμβρίου γνωστός και ως ο 4ος έλεγχος του προγράμματος. Από εκείνο βέβαια το μέτωπο τα νέα δεν είναι το ίδιο ευχάριστα, αν και έχει σημειωθεί μια σχετική πρόοδος. Το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών και το δημοσιονομικό κενό παραμένουν ως έχουν με τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω. Σε αυτό συνέβαλε η μονομερής κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση της τρόικας, η υπαναχώρηση στο θέμα του φόρου για τα ακίνητα, η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να αγνοήσει την τρόικα στο θέμα τις επιστροφής του ΦΠΑ στην εστίαση στο κανονικό ποσοστό και η μεγάλη λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Γρίφος παραμένει ωστόσο το πότε θα γυρίσει και η τρόικα στην Αθήνα. Ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες και είναι γνώστης των συνομιλιών των δύο πλευρών μίλησε απλά για «ενδείξεις από δημοσιευμένες πηγές» για την επιστροφή της τρόικας την άλλη εβδομάδα, τις οποίες δεν θέλησε να προσυπογράψει. Ωστόσο άλλες πηγές των Βρυξελλών μιλούσαν σήμερα για «σαφή μείωση της απόστασης που χωρίζουν τις δύο πλευρές», που πλέον από δισ. και χιλιόμετρα απέχουν εκατομμύρια και μέτρα. Το τεράστιο πολιτικό αγκάθι όμως των πλειστηριασμών παραμένει και το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι η μονομερής νομοθέτηση.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν σε πολύ χαμηλά όρια προστασίας που μπορούν να γίνουν επαρκή μόνο με εξαιρετικά ακριβή συντονισμό κράτους τραπεζών νομοθετών και δικαστικών αρχών. Η κυβέρνηση φαίνεται πως ψαρεύει σε θολά νερά καθώς οι όποιες προθέσεις μπορεί να σκοντάψουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες. Το ίδιο βεβαίως ισχύει με τα ΕΑΣ, τον φόρο για τα ακίνητα και όλα τα επιμέρους μέτρα. Το πολιτικό διακύβευμα ωστόσο είναι πάρα πολύ μεγάλο και αγγίζει τη συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, περισσότερο από ότι ίσως φαίνεται.

Κομισιόν και EWG από την άλλη θέλουν πάση θυσία το ένα από τα δύο μέτωπα να κλείσει πριν βγει η χρονιά, και δη πριν από τη Σύνοδο της 19ης Δεκεμβρίου. Οι πολιτικές διαστάσεις της συγκεκριμένης οπτικής αγγίζουν το σκληρό πυρήνα των απόψεων των εταίρων που πρέπει να έχουν πάτημα για να συνεχίσουν να στηρίζουν το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ εκτός από τον πολιτικό συμβολισμό υπάρχει και ο πρακτικός, των επιπλοκών με την προεδρία και τη συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Τούτων δοθέντων οι εταίροι δεν αναμένεται να χαλαρώσουν τη Δευτέρα την πίεση στον Γ. Στουρνάρα, γνωρίζοντας ωστόσο καλύτερα από ποτέ πως αυτός δεν είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα, αντιθέτως βαλλόμενος προσπαθεί να το λύσει. (Ρεπορτάζ REAL – Αθανασίου)

  • Προς μονομερή παράταση και του ΦΠΑ εστίασης; (Ρεπορτάζ Καθημερινής)

Στην παράταση ισχύος του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της τρόικας, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός των επομένων ημερών, εάν έως τότε δεν έχει βρεθεί συμβιβασμός με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η ισχύς της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή στην εστίαση εκπνέει στο τέλος του έτους και εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράτασή της, ο ΦΠΑ θα επανέλθει στο 23% αυτομάτως, από την 1η Ιανουαρίου. Ετσι, προσανατολίζεται στο να περιλάβει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στην τρόικα αξιολόγηση του μέτρου, από την οποία ουσιαστικά προκύπτει ότι δεν οδήγησε σε μείωση των εσόδων κατά 140 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούσε η τρόικα. Η τελευταία δεν έχει ακόμη απαντήσει. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν στις 11 Δεκεμβρίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μηνός. Τα δυσκολότερα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι αυτά των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

  • Το υπ. Οικονομικών «έφαγε» τα λεφτά του ΤΧΣ (Ρεπορτάζ sofokleousin – δεν επιβεβαιώνεται ως τώρα, οπότε περιλαμβάνεται στην αποδελτίωση αλλά με κάθε επιφύλαξη)

Μείζον θέμα  ανακύπτει με την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης -διάσωσης της χώρας, καθώς αποκαλύπτεται τώρα ότι κεφάλαια που δόθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Mηχανισμό (ΕSΜ) στο ΤΧΣ για τη στήριξη των τραπεζών,  διοχετεύθηκαν μοχλευόμενα για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου. Μετά από συστηματικούς ελέγχους και πιεστικές έρευνες, η τρόικα ανακάλυψε ότι το κεφαλαιακό “μαξιλάρι” των 8-10 δισ. που δόθηκε στο ΤΧΣ, έχει πλέον εξανεμιστεί. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούσαν εξ αρχής ότι τα στοιχεία που τους παρέχουν οι ελληνικές αρχές ήταν “πειραγμένα” και αναζητούσαν την “τρύπα”, την οποία ΥΠΟΙΚ, ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθούσαν επιμελώς να κρύψουν.

Τα τελευταία 24ωρα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ενημέρωσαν μέσω e-mails τους επικεφαλής ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο ΤΧΣ. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν κάνει φύλο και φτερό το ΤΧΣ και πιστοποίησαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ – περί τα 6,5 δισ. – έχει διοχετευθεί στις τράπεζες. Παράλληλα, φαίνεται ότι οδηγούνται και στο συμπέρασμα ότι τελικός αποδέκτης της ρευστότητας αυτής ήταν το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΟΔΔΗΧ, που εξέδιδε αθρόα έντοκα γραμμάτια.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας διαπιστώνουν τώρα αδυναμία του ΤΧΣ να παίξει το ρόλο του ως πυλώνας σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, καθώς δεν διαθέτει τη στοιχειώδη ρευστότητα για να αποσοβήσει κρίσεις. Γι αυτό οι επικεφαλής του κλιμακίου πιέζουν την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση  πλειστηριασμών.

Παράλληλα η τρόικα πλέον θέτει σε νέες βάσεις το ζήτημα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού του 2014-15, καθώς κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να διακοπεί η εσωτερική χρηματοδότησή του με έντοκα γραμμάτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2014 οι προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων ανέρχονται στα 40 δισ., και το κόστος εξυπηρέτησής τους προσεγγίζει τα 3 δισ. τουλάχιστον.

Σε αυτό τον κυκεώνα οι επικεφαλής της τρόικας και το Euroworking group αναγκάζονται να ζητήσουν τη συνδρομή της Κομισιόν, η οποία δεν έχει γραμμή πλεύσης ως πρό το δεον γενέσθαι, ενώ  ΕΚΤ αρνείται να συμμετάσχει ενεργά σε τέτοιες διεργασίες, καθώς η Ελλάδα έχει παραβεί θεμελιώδεις  κανόνες και σύμφωνα. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς – αλλά χωρίς να ληφθούν αποφάσεις – στις συναντήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τους κκ Μπαρόζο και Ρεν στις Βρυξέλλες. Όλα αυτά ενώ η Γερμανία βρίσκεται σε φάση εσωτερικής ανασύνταξης και δεν συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες. Το ΔΝΤ από την πλευρά του αρνείται να συζητήσει με το ετερόκλητο και ποδηγετούμενο Eurogroup και αναμένει το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

  • Πρόταση-σοκ συμβούλου του Στουρνάρα για φορολόγηση: Την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος φορολόγησης των εισοδημάτων με πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και τη θέσπιση ενός «οριζόντιου» συντελεστή φόρου (flat tax) 20% σε όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου (φυσικού ή νομικού) προβλέπει μελέτη του ΙΟΒΕ, την οποία συνέταξε ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθηγητής Νίκος Καραβίτης.

Με τίτλο «Γραμμική Φορολόγηση: Μια νέα αρχή;», η μελέτη που παρουσίασε χθες ο κ. Καραβίτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ και το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο προτείνει την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης στο 20% για όλα τα εισοδήματα. Ειδικά για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις έως 20.000 ευρώ το σχέδιο προβλέπει συντελεστή 10%, που συνοδεύεται με έκπτωση φόρου 700 ευρώ. Η έκπτωση φόρου θα μειώνεται για τα εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενισθεί στις 20.001 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ δεν θα υπάρχει φορολογική έκπτωση και θα φορολογούνται με συντελεστή 20%. Με το σχέδιο που προτείνει ο κ. Καραβίτης προκύπτουν επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 7.000 ευρώ μέχρι 15.000 ευρώ και φοροελαφρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα σε σύγκριση με το σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων που ισχύει σήμερα. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Καραβίτη το σύστημα αυτό μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακές προϋποθέσεις και να περιορίσει το κίνητρο για φοροδιαφυγή. Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναλύει και τις παθογένειες του ελληνικού φορολογικού συστήματος μέχρι τώρα, επισημαίνοντας την περιορισμένη δυνατότητά του να συλλέξει τα έσοδα, κυρίως στον φόρο εισοδήματος όπου εισπράττονται 4% του ΑΕΠ λιγότερα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται κυρίως στη φοροδιαφυγή παρά στους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Άλλα Θέματα (Ελλάδα)

  • Στοιχεία-σοκ από την EUROSTAT για την φτώχεια στην Ελλάδα

Κατά 23,1% αυξήθηκε το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το ποσοστό φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από το 28,1% που ήταν το 2008, στο 34,6% το 2012. Επί της ουσίας, περισσότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες ανήκει στον φτωχό πληθυσμό, όταν πριν από την κρίση στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν λιγότεροι από ένας στους τέσσερις. Πλέον, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 28 κρατών-μελών με το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Πρώτη είναι η Βουλγαρία με 49,3%, ακολουθεί η Ρουμανία με 41,7% και η Λετονία με 36,6%. Στον αντίποδα είναι η Ολλανδία με 15%, η Τσεχία με 15,4% και η Φινλανδία με 17,2%.

Πάντως, σε ό,τι αφορά μόνο το ποσοστό φτώχειας, η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά για το 2012 στην Ευρώπη των 28 χωρών. Το ποσοστό φτώχειας διαμορφώθηκε στο 23,1% και είναι το υψηλότερο, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η Ρουμανία με 22,6%.

Επίσης, το 19,5% του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα το 2012 να διατηρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις συνθήκες διαβίωσής του. Δηλαδή, δεν μπορούσε να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς του, να έχει ζεστό το σπίτι του ή να περάσει μία εβδομάδα διακοπών μακριά από την κύρια κατοικία διαμονής του. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία της Εurostat δείχνουν στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών στα οποία τα μέλη του δεν έχουν δουλειά είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη των 28 χωρών. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 14,1% και υψηλότερο ήταν στην Ισπανία (14,2%) και στην Κροατία (15,4%).

  • Το 30% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ ακαθάριστα και άλλο ένα 30% αμείβεται από 1.000 έως 2.000 ευρώ

Τη σημαντική μείωση του μεριδίου της εξαρτημένης εργασίας του ιδιωτικού τομέα αποτυπώνει για πρώτη φορά και σε τέτοια έκταση η στατιστική καταγραφή που έκανε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με βάση τις ηλεκτρονικές καταγραφές (σύστημα Εργάνη) των εργοδοτών το δίμηνο 15 Σεπτεμβρίου – 15 Νοεμβρίου. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι (εν ενεργεία) εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου ανέρχονται σε 1.371.450 άτομα, δηλαδή βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον αριθμό των ανέργων (1.365.406 βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο του 2013).

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ανταποκρίθηκαν στην ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων ανήλθαν σε 196.695, από τις οποίες 105.478 είναι ατομικές επιχειρήσεις. Από το σύνολο των επιχειρήσεων, οι 177.447, δηλαδή ποσοστό 90,21%, απασχολούν από 1 έως 10 εργαζομένους. Πάνω από 4.001 εργαζομένους απασχολούν μόνο 13 επιχειρήσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων με περισσότερους από 50 εργαζομένους (που ενδιαφέρει και η αλλαγή του νόμου περί ομαδικών απολύσεων) ανέρχεται σε 2.919 επιχειρήσεις.

Το 69,66% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εργάζεται πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα, παρόλο που 1 στους 4, δηλαδή 277.532 εργαζόμενοι –αντιστοιχούν στο 20,24% του συνόλου των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα– καταγράφονται στη μερική ή την εκ περιτροπής απασχόληση. Ο 1 στους 3 μισθωτούς εμφανίζεται να λαμβάνει αμοιβή από 601 έως 1.000 ευρώ (ακαθάριστα). Άλλο 1/3 απολαμβάνει αμοιβές από 1.001 έως 2.000 ευρώ, ενώ μόλις το 6,18% (84.774 άτομα) εμφανίζεται να αγγίζει κατηγορία αμοιβών από 2.501 έως πάνω από 3.000 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, στα πρώτα κλιμάκια των κατώτατων ορίων εμφανίζονται 105.401 μισθωτοί (ποσοστό 7,69%) με μηνιαίο μισθό από 501 έως 600 ευρώ.

Στο εργατικό δυναμικό του ιδιωτικού τομέα κάτι λιγότερο από 1 στους 3 (379.527 εργαζόμενοι) ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 45-64 ετών. Πάνω από το 50% είναι στις ηλικίες από 30 έως 44 ετών και μόνο οι 188.667 εργαζόμενοι είναι ηλικίας από 25 έως 29 ετών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εργάζεται στην περιφέρεια της Αττικής (722.158 άτομα, ποσοστό 52,56%) και την Κεντρική Μακεδονία (218.533 άτομα ή 15,90% του συνόλου των μισθωτών), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης αποτυπώνεται στην Αθήνα (29.323 άτομα ή 12,70% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα) και στη Θεσσαλονίκη (26.316 άτομα ή ποσοστό 11,40%). Αναφορικά με τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας υπερέχει η απασχόληση σε τομείς υπηρεσιών, με τις εταιρείες παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών να μην υπερβαίνουν τις 576 (ποσοστό 0,29%). Υπερέχουν σε αριθμό οι επιχειρήσεις (35.108) στο λιανικό εμπόριο, έπονται οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης (23.847 ή 12,12%), ενώ καταγράφονται 9.124 επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας και 8.638 στον τομέα της εκπαίδευσης.

Άλλα Θέματα (Διεθνή)

  • Προβληματισμός στην ΕΚΤ για την πορεία πληθωρισμού και λιτότητας στην ευρωζώνη. Εξετάζονται διάφορες κινήσεις

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο την επόμενη διετία, προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει μέτρα, εάν χρειαστεί, για να τονώσει την αναιμική οικονομία της περιφέρειας.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,25% κατά τη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της για το 2013. Οι αγορές αναμένουν από την ΕΚΤ να λάβει και άλλα μέτρα το 2014, κάτι που δεν απέκλεισε ο κ. Ντράγκι. «Είναι πιθανόν να ζήσουμε μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει μία σταδιακή άνοδός του… μετά», δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα πολιτικής».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν χαμηλά «για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο», ενώ οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να σκέφτονται αν έχουν κάνει αρκετά για να εμποδίσουν τον αποπληθωρισμό και να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης ή αν πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα, όπως το αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις στην ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν εστιάσθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, αλλά σημείωσε ότι υπήρξε μία «σύντομη συζήτηση» για τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος, σε μία προσπάθεια να ωθηθούν οι τράπεζες να δίνουν περισσότερα δάνεια.

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε στα 1,3668 δολάρια μετά τις δηλώσεις Ντράγκι από 1,3580 πριν. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,85% – το υψηλότερο επίπεδο 7 εβδομάδων.

Οι νεότερες προβλέψεις του επιτελείου της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,1% σε μέσα επίπεδα το 2014 και σε 1,3% το 2015, πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης προβλέπεται να είναι μόνο 1,1% το επόμενο έτος, αν και λίγο υψηλότερα από το 1% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δοθεί νέα μακροχρόνια χρηματοδότηση στις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσφορά μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί στην οικονομία αντί να αυξήσει τα αποθεματικά των τραπεζών. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν θα χρησιμοποιηθεί για να επιδοτήσει τον σχηματισμό κεφαλαίου από το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

  • Συνάντηση Σόιμπλε – Μοσκοβισί

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα έχει μία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με το Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί με βασικό θέμα στην ατζέντα την τραπεζική ενοποίηση. Η είδηση προκύπτει από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt την οποία επιβεβαιώνει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει επίσης ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με την Handelsblatt, η συνάντηση γίνεται σε μία ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες Γαλλίας – Γερμανίας ως προς την τραπεζική ενοποίηση που θεωρείται απολύτως απαραίτητη για να ξεπεράσει η ευρωζώνη την κρίση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: