ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ άρθρου των Εύης Αποστολάκη, Δημήτρη Καραμάνη και Ιάσονα Σχινά – Παπαδόπουλου*

Από την πρώτη στιγμή μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις υπερασπιστήκαμε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία για την διεξαγωγή της Ιδρυτικής μας Συνδιάσκεψης. Μια μεθοδολογία που δεν αντιλαμβάνεται την συγκεκριμένη διαδικασία σαν το σημείο εκκίνησης της νέας μας οργάνωσης, αλλά σαν ένα βήμα σε μία πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχει πολλά ακόμα βήματα.

Ενώ βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίσημη έναρξη της διαδικασίας, βασικά οργανωτικά ζητήματα για την διεξαγωγή της διαδικασίας δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί. Μια σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν ανακύψει στο σύνολο σχεδόν των οργανωτικών ζητημάτων της Ιδρυτικής μας Συνδιάσκεψης. Όπως για το μέτρο εκλογής το οποίο θα ορίσει και το σώμα των συνέδρων, για την ύπαρξη ή όχι μελών αριστίνδην τόσο στο συνέδριο όσο και στο νέο κεντρικό όργανο, για το ύψος της σταυροδοσίας τόσο σε επίπεδο εκλογής συνέδρων όσο και μέσα στο συνέδριο για την εκλογή του οργάνου.

15 μέρες πριν την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται μια πρωτοφανής κωλυσιεργία πάνω σε θέματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Σε ότι μας αφορά, επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα ζητήματα και εφόσον ο χρόνος πιέζει αμείλικτα, να βρούμε το βέλτιστο και δημοκρατικότερο τρόπο να αποφασίσουμε, δεδομένης της απουσίας εκλεγμένου οργάνου στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που να εγγυάται τη διαδικασία.

Δεδομένης της κατάστασης για εμάς υπάρχει μόνο μία επιλογή. Να μην φοβηθούμε τον διάλογο, να δείξουμε εμπιστοσύνη στις οργανώσεις μελών. Δεν έχει κανένα νόημα να περιοριστεί η συζήτηση σε κεντρικό επίπεδο, στο συντονιστικό, για ζητήματα που εμφανίζονται σημαντικές διαφωνίες, διαφωνίες που δείχνουν ανταγωνιστικές αντιλήψεις για τους όρους συγκρότησης και λειτουργίας της νέας μας οργάνωσης, και άρα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβηθούμε την διεξαγωγή της συγκεκριμένης συζήτησης με τον πιο ανοιχτό, συντροφικό και δημοκρατικό τρόπο στις οργανώσεις μας. Άλλωστε δεν μιλάμε για μια συζήτηση τεχνικού χαρακτήρα. Η διαφωνία πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η Ιδρυτική μας διαδικασία φανερώνει αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις για τον πως συγκροτείται μια οργάνωση, τι προτεραιότητες βάζει και εν τέλει αν «εννοεί αυτό που λέει», ότι δηλαδή επιδιώκει συνεχώς το άνοιγμα σε νέο κόσμο που αναζητά διέξοδο από τη σημερινή ασφυκτική κατάσταση.

Να συζητήσουν και να αποφασίσουν οι οργανώσεις μελών. Να εγγυηθούν οι ίδιες οι οργανώσεις τη διεξαγωγή της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης, στις 19 του Δεκέμβρη. Άλλωστε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την προσφυγή στις ίδιες τις οργανώσεις, όταν προκύπτουν διαφωνίες αντιλήψεων και αρχών. Η συγκεκριμένη πρακτική θα αποτελέσει ένα τεράστιο μήνυμα για την ουσιαστική εμπλοκή και συμμετοχή που ζητάμε από τον κόσμο που συμμετέχει στις οργανώσεις μας. Μπροστά λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες οφείλουμε όλοι και όλες να διατυπώσουμε με σαφήνεια τις απόψεις και να δώσουμε στους συντρόφους και στις συντρόφισσες στις οργανώσεις μελών να επιλέξουν όποιο δρόμο αυτοί θεωρούν καλύτερο για την ιδρυτική μας διαδικασία. Ο φόβος απέναντι σε μια τέτοια διαδικασία εμπλοκής κόσμου, δεν κατανοούμε τι εξυπηρετεί, εφόσον όλοι και όλες μας έχουμε δηλώσει ρητά ότι αναζητούμε το μέγιστο βαθμό δημοκρατικής εμβάθυνσης σε κάθε βήμα συγκρότησης και σε κάθε διαδικασία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Από την μεριά μας έχουμε ήδη υποστηρίξει ότι υπερασπιζόμαστε μία ιδρυτική διαδικασία που δεν θα αποτελέσει συγκόλληση συνιστωσών, αλλά μια βαθιά διαδικασία μετασχηματισμού και ανασύνθεσης. Ακριβώς για αυτό τον λόγο (και επειδή αναφερόμαστε σε συνδιάσκεψη και όχι συνέδριο) πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια ανοιχτή διαδικασία με χαμηλό μέτρο (1 προς 2) και χαμηλή σταυροδοσία στην εκλογή συνέδρων και οργάνων. Με το συγκεκριμένο μέτρο θα δοθεί η δυνατότητα μιας διαδικασίας ανοιχτής σε μέλη (καινούργια και παλιά) πέρα από το κεντρικό στελεχιακό δυναμικό των οργανώσεων που προϋπήρχαν. Από την άλλη, προτάσεις που διατυπώνονται για υψηλά μέτρα στο όνομα του «βουλευόμενου σώματος», θεωρούμε πως βρίσκονται στον αντίποδα ενός σχεδίου για μια ουσιαστική ιδρυτική διαδικασία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πιστεύουμε ότι μια κλειστή διαδικασία ενός σώματος 300 αντιπροσώπων, σε ρόλο «σοφών» της επανάστασης που θα εξαντλήσουν όλα τα ζητήματα για την «επαναστατική στρατηγική και τη νεολαία», είναι αυτό που χρειαζόμαστε στην σημερινή συγκυρία. Δεν πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε άλλη μία οργάνωση που θα ξέρει μόνο να μιλάει (μέσα από τεράστιες πλατφόρμες) και όχι να ακούει και να αποτελεί οργανικό κομμάτι της νεολαίας.

Χρειαζόμαστε μια διαδικασία που θα απονεκρώνει τη γραφειοκρατία και τις υπόγειες συνεννοήσεις. Μια διαδικασία στην οποία ο πολιτικός διάλογος και η εκπόνηση του σχεδίου για τη δουλειά μας στους χώρους νεολαίας θα ξεκινά από την ίδια αφετηρία για όλους. Δίχως αριστίνδην μέλη, δίχως προνόμια για κανένα και καμία. Να πάρουμε στα σοβαρά την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει της οποίας πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ενιαίο πολυτασικό κόμμα και όχι πολιτική συμμαχία. Δεν θα μετατρέψουμε τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτική συμμαχία, ούτε σε πεδίο συνεννοήσεων. Δεν μας επιτρέπεται. Ενιαία Οργάνωση έχουμε αποφασίσει να φτιάξουμε και από αυτό δεν υπάρχει περιθώριο πισωγυρίσματος.

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι η δυναμική του εγχειρήματος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε. Υπάρχουν μπροστά μας μια σειρά μαχών οι οποίες θα σμιλεύουν μέρα με τη μέρα το χαρακτήρα της Οργάνωσης. Παρά τις όποιες δυσκολίες, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα η Ιδρυτική μας Συνδιάσκεψη να αποτελέσει ελπιδοφόρο και εμπνευστικό γεγονός για μας, για το κόμμα και σημαντικότερο όλων, για τους νέους και τις νέες εκτός των γραμμών μας. Αρκεί η Ιδρυτική μας Διαδικασία να αρθεί ύψος των αναγκών της γενιάς μας και όχι να ξαναζήσει ως φάρσα και τραγωδία ταυτόχρονα, την διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών και ομαδοποιήσεων.

* Η Εύη Αποστολάκη είναι μέλος των Νέων ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας, ο Δημήτρης Καραμάνης είναι μέλος της 7ης ΔΚ Αθήνας και ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος είναι μέλος των Νέων ΣΥΡΙΖΑ Μεταμόρφωσης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: