ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (21/11/2013)

Αναδημοσίευση από το LEFTLAB επισκόπησης τύπου για οικονομικά θέματα (συντάκτης Φοίβος Κλαυδιανός)

web typosΒασικότερα Θέματα

 • Χωρίς συμφωνία αποχωρεί η τρόικα και ξαναέρχεται στις αρχές Δεκέμβρη. Κατατέθηκε χωρίς έγκριση ο προϋπολογισμός

Κατάθεση προϋπολογισμού και πώς θα τροποποιηθεί στο μέλλον. Χωρίς την έγκριση της τρόικας θα είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς κατά τη χθεσινή τελευταία συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού –εάν αυτό απαιτηθεί– εντός του 2014, αν και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μία τέτοια λύση. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες, μετά τη σύσκεψη με την τρόικα, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «δεν θεωρούν εκτός τόπου και χρόνου» τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, παραδεχόταν ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της χρονιάς», αν και σημείωνε ότι «επί αυτής της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει ποτέ». Πάντως, αλλαγές στους στόχους και στα μέτρα του προϋπολογισμού μπορούν να γίνουν και με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού αργότερα υπάρχει στο τραπέζι, αλλά δεν το θέλει η κυβέρνηση. Έτσι, το νέο ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας είναι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Δεν έχει έγκριση της Κομισιόν ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στην Ελλάδα, λέει ο εκπρόσωπος του Ρεν. Δεν έχει την έγκριση της Τρόικας ο προϋπολογισμός του 2014, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, δήλωσε ο Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν. Τόνισε όμως ότι οι εταίροι μας έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Αθήνα ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό καταλήξουν, θα υποβληθεί συμπληρωματικός ή τροποποιημένος προϋπολογισμός που θα περιέχει τυχόν μέτρα «περαιτέρω προσαρμογής». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια του τακτικού μπρίφινγκ των δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ο’Κόνορ τόνισε ότι «η αξιολόγηση της Τρόικας συνεχίζεται, παρά την διακοπή της αποστολής στην Αθήνα. Όπως και πριν την προηγούμενη διακοπή, έτσι και αυτή τη φορά, σημειώθηκε πρόοδος. Υπάρχουν όμως ορισμένα ακόμη ανοικτά ζητήματα πριν φτάσουμε σε συμφωνία. Ένα από αυτά είναι το δημοσιονομικό κενό και ο προϋπολογισμός του 2014.

Πού φτάσαμε στις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα και ενδέχεται να επιστρέψουν στις αρχές του επόμενου μήνα, εάν εν τω μεταξύ υπάρξει σύγκλιση. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά πως η τρόικα θα είναι πιο ελαστική στα δημοσιονομικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα διαρθρωτικά μέτρα. Ωστόσο, και σε αυτά τα θέματα υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές, όπως για παράδειγμα στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Σε ότι αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, αυτές θα προέλθουν από μικρά ΝΠΙΔ, τους ΟΤΑ και τον τομέα της Υγείας (υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει χθες ότι η τρόικα δεν έχει ζητήσει «ξαφνικό θάνατο» κάποιας ΔΕΚΟ, θεωρείται όμως συμφωνημένο το κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας). Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή ολιγόωρη σύσκεψη, πλέον «υπάρχει σταδιακή σύγκλιση στο σκέλος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων και κάποια πρόοδος στα διαρθρωτικά μέτρα». Μάλιστα, ανέφεραν ότι στη συνάντηση δεν έλαβε χώρα κάποια σκληρή διαπραγμάτευση. Αντιθέτως, υπήρξε μια γενικότερη «επισκόπηση» του τι έχει γίνει μέχρι τώρα και του ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα από εδώ και στο εξής. Στο πλαίσιο αυτό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμαινε μετά τη σύσκεψη πως «έγινε περισσότερο πολιτική κουβέντα. Δηλαδή για το πώς οδεύουμε έως την 9η Δεκεμβρίου». Επίσης, ανέφερε ότι «μετά και τη σημερινή συνάντηση, το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πλέον το βασικότερο πρόβλημα. Η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα διαρθρωτικά». Στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο να επέλθει τελικά συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, αλλά παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο είναι «δύσκολο».

Η ανακοίνωση της Τρόικας. “Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, μετά από παραγωγικές συζητήσεις με τις αρχές της χώρας αναφορικά με τις πολιτικές που μπορούν να αποτελέσουν βάση για την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης επιθεώρησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Έχει επιτευχθεί πρόοδος, όμως εκκρεμούν ορισμένα θέματα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες των εταίρων. Τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου”.

Σήμερα το Eurogroup χωρίς ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα του. Από σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup (δεν θα συζητηθεί καθόλου η Ελλάδα και θα γίνει χωρίς την παρουσία της τρόικας), ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για τις έδρες τους.

 • Προς την αυριανή συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ: Με θετικά σχόλια για τις ελληνικές προσπάθειες, δέσμευση για τήρηση των συμφωνηθέντων και από πλευράς εταίρων, αλλά χωρίς «δώρα» σε ότι αφορά την εν εξελίξει δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, υποδέχεται αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.(Ρεπορτάζ Καθημερινής)

Δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπ. οικονομικώνΤο Βερολίνο δείχνει σαφή, αλλά χλιαρή βούληση πολιτικής στήριξης της Ελλάδας και της κυβέρνησης, πάντοτε υπό το πρίσμα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπ Οικονομικών Μ. Κοτχάους, ο οποίος, αφού αναγνώρισε ότι υπήρξαν αστοχίες τόσο από την πλευρά της τρόικας όσο και από την ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό Μνημόνιο, υπογράμμισε ότι «οι εταίροι θα στηρίξουν την Ελλάδα καθώς επιθυμία του Βερολίνου είναι να υπάρξει ακόμη ένα success story όπως εκείνο της Ιρλανδίας». Ο πρωθυπουργός μοιάζει να προσδοκά ακριβώς τη δημόσια έκφραση στήριξης του γερμανικού παράγοντα στις ελληνικές προσπάθειες, προκειμένου να αντισταθμιστεί η κακή δημοσιότητα των τελευταίων εβδομάδων λόγω του παρατεινόμενου αδιεξόδου στην αξιολόγηση της τρόικας.

Η επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει ο Πρωθυπουργός. Άλλωστε, τόσο μετά το γεύμα εργασίας με την καγκελάριο την Παρασκευή όσο και την επομένη, στο πλαίσιο του «Διαλόγου των Ηγετών» που διοργανώνει η Süddeutsche Zeitung, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προβάλει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και τα δείγματα ανάταξης της οικονομίας και επιστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη ανάσας προς την Ελλάδα και αποφυγής νέων υφεσιακών μέτρων που θα επιτείνουν την κοινωνική ένταση και θα απειλήσουν με αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση.

Δήλωση της εκπροσώπου της ΚαγκελαρίουΠολιτική στήριξη, αλλά και εφαρμογή των συμφωνηθέντων ζητά το Βερολίνο. Το Βερολίνο εμφανίζεται έτοιμο να παράσχει πολιτική στήριξη, χωρίς ωστόσο να επιτρέπει και αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα. Ήδη, χθες, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, έσπευσε να οριοθετήσει σαφώς το πλαίσιο της συνάντησης των δύο ηγετών. «Δεν είναι μια συνάντηση για διαπραγματεύσεις», επεσήμανε ο κ. Ζάιμπερτ, παραπέμποντας, όπως είχε πράξει και η καγκελάριος προ ημερών, στην τρόικα. «Η τρόικα είναι αυτή η οποία κάθε φορά ελέγχει πώς προχωράει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι διμερές θέμα κάποιων εθνικών κυβερνήσεων», σημείωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, προσθέτοντας ότι η επίδειξη αξιοπιστίας εκ μέρους της Ελλάδας συνεπάγεται και την επίδειξη αξιοπιστίας από τους εταίρους της. «Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις και για τις δυσκολίες οι οποίες πρέπει να υπερπηδηθούν στην Ελλάδα, καθώς και για τη σκληρότητα την οποία πολλοί άνθρωποι πρέπει να υποστούν σε αυτή τη διαδικασία. Παρά ταύτα πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, ο οποίος δείχνει και τις πρώτες επιτυχίες και ο οποίος θα φέρει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πίσω σε έναν καλό, σταθερό και βιώσιμο δρόμο», κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών στο Μαξίμου. Θα θέσει τα ουσιαστικά ζητήματα ο πρωθυπουργός. Κατά τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της συνάντησης με την κ. Μέρκελ, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για όσα μπορεί δημοσίως να πει η καγκελάριος. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι ο κ. Σαμαράς θα θέσει επί τάπητος τόσο το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (για την κάλυψη του οποίου το Βερολίνο κινείται στη λογική ενός νέου Μνημονίου) όσο και την ελάφρυνση του χρέους, όπως έχει δεσμευθεί το Eurogroup.

 • Πιέζει έντονα την  ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ. Προαναγγέλλει νέο δάνειο όταν τελειώσει το τωρινό πρόγραμμα. 

«Η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά της» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δήλωσε ότι «στην Αθήνα συνεχίζονται αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις για την πρόοδο ή μάλλον για την έλλειψη προόδου, που σημειώνει η χώρα έναντι των δεσμεύσεών της». Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση των “Νέων” στο περιθώριο της ομιλίας του, για την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος στο Eurogroup της Παρασκευής σε σχέση με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους». Νωρίτερα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη τήρησης από την Ελλάδα των δεσμεύσεών της, επισημαίνοντας ότι τα συμφωνηθέντα στο πρόγραμμα στήριξης δεν αποτελούν «μέτρα λιτότητας». «Η προσέγγιση του Eurogroup στο ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά σε λιτότητα, αλλά σε διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κίνδυνων» τόνισε, επιβεβαιώνοντας, πάντως, ότι η Ευρώπη θα παράσχει στην Αθήνα νέα βοήθεια μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος (αν και ασαφής, η διατύπωση παραπέμπει σε νέο δάνειο). Παραδέχτηκε, πάντως, ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές προσπάθειες, αλλά επισήμανε παράλληλα την ανάγκη «νέων θυσιών από τους Έλληνες».

Λιτότητα για όλους και όχι μόνο για την Ελλάδα. Γενικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που οργανώνει κάθε χρόνο το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Χάγη από το βήμα της οποίας έχουν μιλήσει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επέμεινε στην ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα κράτη μέλη με αιχμή την αγορά εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία στους νέους. «Κάθε χώρα, χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας άκρως αναγκαία τη λήψη «επίπονων αποφάσεων», ώστε, μεταξύ άλλων, να μειωθεί το κόστος εργασίας. «Χρειάζεται να απομακρύνουμε τις στρεβλώσεις. Δεν έχουμε ακόμα εξέλθει της κρίσης και οι επιλογές που πρέπει να κάνουμε είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες».

 • Κατάθεση Προϋπολογισμού

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και θα είναι διάρκειας τεσσάρων συνεδριάσεων. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 3 ή τις 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις μετά από την ψήφισή του με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ για το 2013 προβλέπει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τον προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, το πλεόνασμα αυτό είναι υπέρ διπλάσιο από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί πριν ένα μήνα περίπου και σε σχέση με το μηδενικό πλεόνασμα που προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ για το 2013 και 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 που ως ποσοστά αντιστοιχούν σε 0,4% και 1,6% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014. Το σχέδιο προβλέπει επίσης επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 έναντι ύφεσης 4% εφέτος και μείωση της ανεργίας στο 24,5% το 2014, έναντι 25,5% φέτος.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αποτελεί εφαλτήριο για τη συνέχιση της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για μια βιώσιμη ανάπτυξη και όχι για εφησυχασμό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δομικές αλλαγές στην οικονομία, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κλπ. Ειδικότερα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, έχει αποφέρει έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο του 2011.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποπληρωθεί. Πρόκειται για απλήρωτες υποχρεώσεις από δαπάνες καθώς και εκκρεμείς επιστροφές φόρων που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2011. Στο δεκάμηνο του 2013, προσθέτοντας και τον Δεκέμβριο του 2012, οι χρηματοδοτήσεις των φορέων έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τα 5,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους, οι χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 320 δισ. ευρώ ή στο 174,8% του ΑΕΠ. Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι, ως απόλυτο μέγεθος, θα μειωθεί λόγω, κυρίως, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, της συγκράτησης των δαπανών για τόκους και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμώμενου ύψους 3,56 δισ. ευρώ.

Άλλα Θέματα (Ελλάδα)

 • FT: Το πρωτογενές πλεόνασμα αλλάζει τα δεδομένα στην Ελλάδα. Σημαντική παράμετρος του ελληνικού ζητήματος η παρουσία του Σύριζα στο πολιτικό σκηνικό

Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της χώρας μας αλλάζει τα δεδομένα της ελληνικής κρίσης, συμπεραίνει, σε χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ της, η εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με τον συντάκτη της σχετικής ανταπόκρισης, Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των F.T. στις Βρυξέλλες, τα στελέχη της τρόικας έχουν αρχίσει και θέτουν στον εαυτό τους το ερώτημα «τι συμβαίνει όταν μία χώρα αποφασίζει να πει τελικά όχι». Ο λόγος που ένα τέτοιο ερώτημα τίθεται τώρα είναι ότι, πλέον, η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα μόνο για να αποπληρώνει τα παλαιά της χρέη. Το πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του προϋπολογισμού της εκ των ενόντων. Ο Σπίγκελ μάλιστα προσθέτει πως, αν δεν υπήρχε η ανάγκη στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, τότε η Ελλάδα θα είχε «ελάχιστα κίνητρα» να συνεχίζει να αποπληρώνει τα χρέη της, τα οποία κατέχουν, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, οι επίσημοι πιστωτές (ΔΝΤ, ΕΚΤ, κράτη-μέλη Ευρωζώνης, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Επιπλέον, «ιστορικά έχει διαπιστωθεί ότι όταν μία χώρα φτάνει στο σημείο να μπορεί να πληρώνει για την καθημερινή λειτουργία του κράτους, γίνεται πολύ λιγότερο συνεργάσιμη με τους δανειστές της».

Το πρωτογενές πλεόνασμα, πάντως, έχει αλλάξει και τη στάση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους F.T. Ο συστημικός κίνδυνος έχει παρέλθει και το επόμενο ελληνικό ομόλογο λήγει τον Μάιο και πρέπει να αποπληρωθεί στην ΕΚΤ. «Μέχρι τότε, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα».

Το πρόβλημα το αντιμετωπίζει κυρίως η Αθήνα, καθώς γνωρίζει πλέον ότι πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι κάθε επιπλέον ευρώ που βγαίνει από τις τσέπες των φορολογουμένων καταλήγει στους πιστωτές της χώρας, τονίζει ο Σπίγκελ και προσθέτει πως οι ελληνικές κυβερνήσεις εξαρχής υπέφεραν από «μεταρρυθμιστική κόπωση». Επιπλέον, οι απώλειες στις ψηφοφορίες στη Βουλή για τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της τρόικας που μίλησαν στην εφημερίδα υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, όμως, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα κυβερνητικής σταθερότητας, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα αποτελείται από τον «αντιμνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, «είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα». «Το ΠΑΣΟΚ, στον επιθανάτιο ρόγχο του, έρχεται τέταρτο, πίσω ακόμη και από την ακροδεξιά Χ.Α.». Με άλλα λόγια, καταλήγει το ρεπορτάζ, η πτώση της κυβέρνησης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του προγράμματος διάσωσης όπως το ξέρουμε. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Υπάρχουν κάποιοι στην τρόικα και στα εθνικά υπουργεία Οικονομικών που πάντοτε πίστευαν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη. Αν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν βρουν μία οδό συμβιβασμού, οι χειρότεροι αυτοί φόβοι μπορεί να γίνουν πραγματικότητα».

 • Στοιχεία για το χρέος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Στα 321,8 δισ. ευρώ ή στο 169% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το χρέος γενικής κυβέρνησης στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τα επίπεδα που είχε ανέλθει το πρώτο εξάμηνο (321,3 δισ. ευρώ). Ωστόσο, παραμένει σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι (18,3 δισ. ευρώ), καθώς στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2012 ήταν 303,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει μέσα στην επόμενη κρίσιμη διετία 2014-2015 το ποσό των 45,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2021 το ποσό ανέρχεται στα 81,4 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, εάν η χώρα περάσει το διάστημα 2014-2015 οι υποχρεώσεις της εξομαλύνονται και μοιράζονται στα επόμενα έτη σε επίπεδα διαχειρίσιμα, που δεν ξεπερνούν τα 9-10 δισ. ευρώ ετησίως. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013, προκύπτει: 1) Με ομόλογα και βραχυπρόθεσμο δανεισμό, η Ελλάδα έχει δανειστεί και χρωστάει 91,2 δισ. ευρώ από 94 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό στο εξάμηνο του 2013 και 136,7 δισ. ευρώ πέρυσι στο εννεάμηνο. 2) Μέσω δανείων η Ελλάδα έχει αντλήσει 230,6 δισ. ευρώ φέτος στο εννεάμηνο, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα το ποσό ήταν 166,7 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από τα 230,6 δισ. ευρώ τα 213,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τον μηχανισμό στήριξης. 3.) Το βραχυπρόθεσμο χρέος (έως 1 έτος) ήταν το εννεάμηνο του 2013 στα 38,6 δισ. ευρώ, ενώ το μακροπρόθεσμο (άνω των 5 ετών) ήταν στα 246,1 δισ. ευρώ. Πέραν αυτών, για πρώτη φορά στο δελτίο υπάρχει αναφορά στον λογαριασμό εξυπηρέτησης χρέους, ο οποίος στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε 236,1 εκατ. ευρώ.

Σύντομα

 • Κατά την συνέντευξή της στον REAL (Μακρή) η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ Χριστοφιλοπούλου αποκάλυψε ότι η Τρόικα έβαλε στην χθεσινή διαπραγμάτευση θέμα απολύσεων το 2015-2016. Βεβαίως, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε κάθετα τέτοιο ενδεχόμενο, σε τέτοιο βαθμό που ο κ Μητσοτάκης αρνήθηκε και το ότι τέθηκε θέμα από μεριάς της Τρόικας…
 • Τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στους πρέσβεις των χωρών της Ευρώπης. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το ύψος των νέων μέτρων, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε προς τους εκπροσώπους των εταίρων μας ότι τα νοικοκυριά έχουν ήδη απολέσει το 35% του διαθέσιμου εισοδήματός τους στην περίοδο 2009-2013, ενώ η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί από το 2008 κατά 25%. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Στουρνάρας ήθελε να επισημάνει το μεγάλο κοινωνικό κόστος από την εφαρμογή του προγράμματος, αν και συμπλήρωσε ότι από εδώ και στο εξής η Ελλάδα αισιοδοξεί για το μέλλον. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε επίσης ότι «μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 80% της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020». Ακόμη ο υπ Οικονομικών αναφέρθηκε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να ήταν ελλειμματικό στο 14,9% του ΑΕΠ το 2008 και φέτος να εκτιμάται στο μηδέν ή και ελαφρώς θετικό. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «σήμερα είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» και προέβλεψε ότι η ύφεση φέτος θα είναι 4% ή και χαμηλότερη (έναντι στόχου για 4,2%), ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία θα γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ από το 2014.
 • Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση και ειδικότερα για το ταμείο εκκαθάρισης/στήριξης των τραπεζών μέχρι τα Χριστούγεννα επισημαίνει ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε, αν και δεν δείχνει το παραμικρό ίχνος συμβιβασμού. Σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε όπως ο μηχανισμός θα πρέπει να στηθεί στη βάση των υπαρχουσών συνθηκών της ΕΕ και να χρηματοδοτείται από δασμό στις τράπεζες και για δέκα χρόνια μέχρι το 2025. Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει επίσης πως δεν μπορεί η μόνη έξοδος της ευρωζώνης από την κρίση να είναι η νομισματική πολιτική. Υποστηρίζει πως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βάσει καταστατικού πρέπει να παραμείνει περιορισμένος. «Η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να προωθεί τα λάθος κίνητρα» αναφέρει ο Γερμανός αξιωματούχος.
 • «Χέρι» σε 93.330 λογαριασμούς οφειλετών έβαλε η εφορία από την αρχή του χρόνου, ενώ στο «σφυρί» βγαίνουν 56 σπίτια την ημέρα! Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογικές αρχές έβγαλαν σε πλειστηριασμό 1.553 κατοικίες και οικόπεδα και 14.197 ακίνητα συνολικά στο δεκάμηνο του έτους. Σε σχέση με το περσινό δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι πλειστηριασμοί ακινήτων σημειώνουν αύξηση κατά 26,3% καθώς πέρυσι η εφορία έβγαλε σε δημοπρασία 11.240 ακίνητα συνολικά. «Έκρηξη» σημειώνουν και οι κατασχέσεις σε χέρια τρίτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2013 αυτές διπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 11.883 τον Οκτώβριο από 5.592 τον Ιανουάριο.
 • Η φετινή καλή πορεία του τουρισμού καταδεικνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση βοηθούν ουσιαστικά τη χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα των εργασιών της διημερίδας για τον τουρισμό, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, στη Θεσσαλονίκη. Το 2013 «δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι πράγματι ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα μηνύματα που έρχονται για τη νέα τουριστική χρονιά είναι επίσης ελπιδοφόρα».
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: