ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (13/11/2013)

Αναδημοσίευση από το LEFTLAB επισκόπησης τύπου του συντάκτη Φοίβου Κλαυδιανού

web typos

  • Κύριο άρθρο Καθημερινής (με τίτλο «Όλοι τραβάνε το σχοινί»): Τώρα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με το να ήταν όλοι προετοιμασμένοι για μέτρα:

«Όλοι τραβάνε το σχοινί και κάποια ώρα θα σπάσει… Οι Γερμανοί και κάποιοι από την τρόικα θεωρούν ότι η άνοδος ακραίων δυνάμεων και ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι ελληνικό πρόβλημα και όχι δικό τους. Απαιτούν την πιστή τήρηση των συμπεφωνημένων και αρνούνται να μπουν σε συζήτηση περί ρύθμισης του χρέους πριν από το καλοκαίρι. Υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι αποκρούουν τις προειδοποιήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων συνομιλητών τους, οι οποίοι τους προειδοποιούν, πίσω από κλειστές πόρτες, πως ο ευρωπαϊκός Νότος κινδυνεύει από κοινωνική και πολιτική έκρηξη. Άλλη κουλτούρα, διαφορετική νοοτροπία; Όλα αυτά συν την παραδοσιακή και διαχρονική αδυναμία της Γερμανίας να διαδραματίσει ρόλο φωτισμένης μεγάλης δύναμης. Σημασία έχει πως τώρα η Ελλάδα κινδυνεύει να εμφανισθεί, για μια ακόμη φορά, ως “ειδική περίπτωση”. Καταφέραμε να ξεφύγουμε από αυτή την καταραμένη κατηγορία εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά τώρα φοβούμαι πως θα ξαναπέσουμε εκεί.

Εμείς βρίζουμε την τρόικα και την θεωρούμε υπεύθυνη για πολλά. Στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και αλλού όμως έχουν επίσης κουραστεί να ζητάμε παρατάσεις, να δικαιολογούμεθα για διάφορα κλπ. κλπ. Κούραση και απελπισία μέσα, κούραση όμως και απελπισία και έξω σε κύκλους που δυστυχώς μετράνε.

Και ενώ αυτό είναι το κλίμα έξω, εδώ πλέον το πράγμα είναι σαφές: άλλα μέτρα, δηλαδή περικοπές ή νέοι φόροι, δεν περνάνε.

Επί της ουσίας είναι αμφίβολο κατά πόσον περνάνε και παλιά μέτρα που θα πρέπει να ψηφισθούνΗ Ιστορία θα γράψει αν και ποιος έκανε πρώτος το λάθος να ξεσηκώσει ένα πανηγύρι κραυγάζοντας “όχι άλλα μέτρα”, που ενδεχομένως να έχει πλέον περιορίσει ασφυκτικά τα περιθώρια χειρισμών της κυβέρνησης στο ελάχιστο. Σημασία έχει πως αυτό το κλίμα δεν αλλάζει.

Οπότε; Ενδεχομένως να εισέλθουμε σε μια γκρίζα περίοδο αβεβαιότητας και προσωρινού αδιεξόδου μέχρι κάποια πλευρά να υποχωρήσει ή να πάμε σε εκλογές από σχέδιο ή ατύχημα. Αυτό το σενάριο της αβεβαιότητας είναι ασφαλώς ότι χειρότερο για την πραγματική οικονομία και την προοπτική ανάπτυξης της χώρας…».

  • Μετά τον Ιούνιο η αρχή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Διάψευση των φημών περί διαφωνιών ΔΝΤ-ΕΕ (Ρεπορτάζ από Βρυξέλες του Αθανασίου της Real). Δυσφορία από Βρυξέλλες για την απάντηση Στουρνάρα για τον ανώνυμο αξιωματούχο – Οι δηλώσεις γίνονται ανώνυμα για να προστατευτεί η ελληνική κυβέρνηση

Οι επιτελείς των Βρυξελλών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αποδίδοντας στις ελληνικές αρχές παρελκυστική τακτική, επιστρέφοντας στον αποστολέα τις κατηγορίες για καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση.

Κύκλοι της Κομισιόν και διπλωμάτες του συμβουλίου εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τις δηλώσεις Στουρνάρα που καλεί σε επώνυμη τοποθέτηση τον κοινοτικό αξιωματούχο που μίλησε για απόσταση μιλίων και δισεκατομμυρίων κυβέρνησης και τρόικας.  «Οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερωθεί επισήμως για τις θέσεις του κοινοτικού οργάνου στο οποίο συμμετείχε και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Οι παρασκηνιακές ενημερώσεις που παρέχουν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αντανακλούν τις θέσεις οργάνων, δεν είναι προσωπικές και εκφράζουν την κοινή θέση των κρατών μελών σε σχέση με τα όσα η τρόικα έχει αναφέρει στα όργανα. Μην βιάζεστε, η συνέχεια θα δοθεί την Πέμπτη στο Εurogroup από το οποίο μας χωρίζουν ώρες», μετέφεραν κύκλοι του Συμβουλίου στο Real.gr. «Όταν θα έρθει η ώρα να τα πούμε επώνυμα, θα είναι πάρα πολύ αργά» σχολίασε συνάδελφός του.

Αυτό που δε θα δοθεί ούτε στο Εurogroup της 14ης, ούτε στο Εurogroup της 22ας Νοεμβρίου και είναι το ίδιο απίθανο να τελειώσει και στο Εurogroup της 9ης Δεκεμβρίου είναι κάποια δόση. Ούτε το 1 δισ. δεν μπορεί να εκταμιευτεί καθώς δεν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα, ούτε και ο έλεγχος να κλείσει, καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα φως για τη γεφύρωση του κενού του προϋπολογισμού.

Τι είπε ο αξιωματούχος

«Βλέπω εντατικές συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες. Αν δεν έχουν έρθει στοιχεία στο Euro Working Group που να δίνουν την δυνατότητα να συνταχθεί μια εισήγηση, εμείς θα πάμε για σκι και θα γυρίσουμε όταν μας ειδοποιήσουν ότι είναι έτοιμοι», είπε κοινοτικός αξιωματούχος που έχει ανοιχτή γραμμή με την τρόικα. «Εδώ καλά καλά δεν μπορεί να κλείσει ο έλεγχος του καλοκαιριού, αφού δεν έχουν εκπληρωθεί τα 4 ορόσημα – προαπαιτούμενα», συμπλήρωσε. Ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε 100 εκπροσώπους του τύπου στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και το Real.gr επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατηγορώντας τις αρχές πως με την τακτική τους τιμωρούν την πραγματική οικονομία και τους πολίτες, συσσωρεύοντας εσωτερικό χρέος, ακριβώς γιατί δεν είναι σε θέση να πάρουν τις δόσεις του προγράμματος στην ώρα τους.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος που έχει σώσει την ελληνική οικονομία και τη θέση της χώρας στο ευρώ, ουκ ολίγες φορές, προσπαθώντας να πείσει ένα πολύ δύσκολο ακροατήριο προερχόμενο από τα κράτη μέλη, εξήγησε στον παγκόσμιο τύπο, ότι οι Έλληνες δημιουργούν μόνοι τους ασφυξία στην οικονομία και πως καθυστερώντας με τις διαρθρωτικές αλλαγές έχουν στερήσει την αναπτυξιακή δυναμική από το πρόγραμμα, ιδίως στον πρώτο ενάμισι χρόνο του μνημονίου «που δεν έγινε τίποτα σημαντικό». Αντιθέτως από την πράξη αποδεικνύεται ότι το σημερινό ανυπέρβλητο εμπόδιο (έτσι φαντάζει) των δημοσιονομικών μέτρων είναι το εύκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης και δεν θέλει καν να σκεφτεί πως θα πάνε οι συζητήσεις στα διαρθρωτικά, που «ιστορικά είναι σαφώς δυσκολότερα».

«Μικρές καθυστερήσεις μικρά προβλήματα, μεγάλες καθυστερήσεις μεγάλα προβλήματα. Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει. Οι μήνες περνάνε. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Για να δούμε τι θα κάνουμε πρέπει να πάρουμε τη συζήτηση από την αρχή. Για να υπολογίσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2014 πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στο βασικό σενάριο του προϋπολογισμού του 2014. Από τη συμφωνία μας χωρίζουν μίλια. Την τρόικα και την κυβέρνηση την χωρίζουν δισεκατομμύρια. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει αν ο έλεγχος τραβήξει τόσο ώστε να φτάσει η ώρα του επόμενου ελέγχου και οι δύο συνεδρίες να κολλήσουν μεταξύ τους».

Διάψευση της φιλολογίας περί διαφωνιών ΔΝΤ και ΕΕ – Μετά τον Ιούνιο η αρχή της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους

Είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει πως προς το συμφέρον όλων είναι να εκτελείς τις υποχρεώσεις σου στην ώρα τους. Να παίρνεις τις δόσεις στην ώρα τους και να κάνεις τις πληρωμές στην ώρα τους». Διέψευσε μάλιστα κατηγορηματικά τις φήμες για διαφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ στο εσωτερικό της τρόικας: «Δεν υπάρχουν διαφωνίες Ε.Ε. – ΔΝΤ. Μόνο διαφωνίες τρόικας – κυβέρνησης». Σε σχέση με τηνελάφρυνση του χρέους, τοποθέτησε την πρώτη συζήτηση τον Ιούνιο, σαφώς μετά τις ευρωεκλογές και την εκτέλεση της όποιας απόφασης πολύ αργότερα: «Τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν θα έχουν πιστοποιηθεί πριν από το τέλος Απριλίου».

  • Νίκος Χουντής: Σοβαρά κενά στη στάση της Κυβέρνησης για τους αυτοκινητόδρομους

Σοβαρά κενά όσον αφορά την εκτέλεση των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους εντοπίζει με δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Τη δήλωση αυτή έκανε την επαύριο της υπογραφής δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης ενός τεράστιου σκανδάλου σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο συνέπραξαν, με απόλυτη γνώση και συνείδηση, όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις». Η – άμεση – απάντηση της κυβέρνησης δεν ανατρέπει καθόλου τα επιχειρήματά του.

Συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής υποστηρίζει ότι το Δημόσιο έχει ζημιωθεί δυσανάλογα για να συνεχιστούν τα έργα και ότι οι πρόσφατες υπογραφές μεταθέτουν την πλήρωση του «χρηματοδοτικού κενού» που δημιουργήθηκε από τη διαχείριση του έργου στο ελληνικό Δημόσιο «το οποίο φορτώνεται με νέα δάνεια και νέες υποχρεώσεις. Σαν ενέχυρο μάλιστα, μπαίνουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, χρήματα δηλαδή του ελληνικού λαού, που σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, θα μπορούσαν να δοθούν για έργα που θα δημιουργούσαν μόνιμες και πραγματικές θέσεις εργασίας». Επιπλέον «αναθεωρούνται και οι συμβάσεις με τους εργολάβους επί τα χείρω για το ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντάς τους, μεταξύ άλλων, επιπλέον εγγύηση, ότι αν τα έσοδα είναι μειωμένα, το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να καλύψει τις διαφορές αποζημιώνοντάς τους».

Επισημαίνει ότι πρώτον, «όχι μόνο δεν έχουν ενεργοποιηθεί ρήτρες υπέρ του Δημοσίου για το γεγονός ότι τα έργα είναι σταματημένα, ουσιαστικά από το 2010 με υπαιτιότητα των εργολάβων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, την οποία όφειλαν να έχουν, σύμφωνα με τις συμβάσεις, οι ίδιοι εξασφαλίσει, αλλά αντίθετα, απαίτησαν και έλαβαν από το ελληνικό Δημόσιο, ως ποινικές ρήτρες, εκατοντάδες εκατομμύρια, για δήθεν “καθυστερήσεις” ευθύνης του ελληνικού Δημοσίου, με διάφορα προσχήματα (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογία κλπ)». Δεύτερον, «οι τράπεζες, ελληνικές και ξένες, οι οποίες είχαν σπεύσει πριν την κρίση να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των υπερτιμημένων παχυλών προϋπολογισμών των έργων, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα υπαναχώρησαν, αθετώντας τις υπογραφές τους, χωρίς καμία νομική συνέπεια, έχοντας την κάλυψη χωρών – μελών αλλά και της ίδιας της ΕΕ, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό».

Τα έργα έτσι, συνεχίζει ο Ν. Χουντής, «τα οποία προγραμματίστηκαν ως “ιδιωτικά”, είναι απολύτως δημόσια, αφού πλέον το κόστος, τη χρηματοδότηση αλλά και τον ‘επιχειρηματικό κίνδυνο’, τα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου, το ελληνικό Δημόσιο, ο Έλληνας φορολογούμενος και οι χρήστες των αυτοκινητοδρόμων». Τέλος ρωτά «γιατί οι “αρμόδιοι” προτίμησαν να υπογράψουν την αναθεώρηση των συμβάσεων ΣΔΙΤ, αντί να προχωρήσουν στην επαναπροκήρυξη των έργων ως Δημόσιων Έργων, αν υποθέσουμε ότι αυτά είναι έργα τα οποία πραγματικά χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα»;

Στην απάντηση το Υπουργείο Υποδομών υποστηρίζει ότι δεν συνέφερε η καταγγελία των συμβάσεων παραχώρησης, καθώς το Δημόσιο θα καλούνταν να καταβάλει 980 εκατ. – 2,2 δισ. ευρώ. Εκτιμά πως δεν ήταν δυνατό το Δημόσιο να στραφεί κατά των τραπεζών που σταμάτησαν τη δανειοδότηση των έργων, καθώς «σύμφωνα με την παγκόσμια πάγια πρακτική για παρόμοια έργα, οποιαδήποτε στιγμή οι τράπεζες θεωρήσουν ότι τα έργα παραχώρησης είναι μη βιώσιμα μπορούν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση χωρίς επιπτώσεις γι’ αυτές».

  • ΦΑΠ πλάι στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Ανατροπή στο έως τώρα γνωστό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών θα προτείνει ένα μεικτό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων για το 2014, που θα προβλέπει τη διατήρηση του ΦΑΠ για περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Όπως εικάζεται η αλλαγή γίνεται προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Το νέο σύστημα προβλέπει την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά, με μικρότερους, ωστόσο, συντελεστές από αυτού που περιλαμβάνονταν στο αρχικό. Επιπλέον, για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες θα επιβάλλεται και ΦΑΠ με αφορολόγητο όριο, που θα αυξηθεί στα επίπεδα των 300.000 ευρώ. Με τις αλλαγές ο στόχος της είσπραξης 2,9 δισ. ευρώ δεν αλλάζει, αλλά επιμερίζεται ως εξής: Τα 2,6 δισ. να προέλθουν από ΕΝΦΑ και τα υπόλοιπα 300 εκατ. από τον ΦΑΠ.

  • Γερμανία: βάλλεται για την πολιτική της λιτότητας

Μία ημέρα πριν από την αναμενόμενη για σήμερα απόφαση της Κομισιόν για έναρξη της διερεύνησης σχετικά με τα μονίμως υψηλά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας και λίγες ημέρες μετά την κριτική από τις ΗΠΑ, το Βερολίνο κατηγορείται πλέον ανοιχτά ότι με την οικονομική του πολιτική όχι μόνο βλάπτει τους εταίρους του στην Ευρωζώνη και εκμεταλλεύεται τους εργαζομένους του, αλλά παράλληλα υπονομεύει το ευρώ. Συγκεκριμένα, έχουμε τις επικρίσεις του προέδρου του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson, Άνταμ Πόζεν, και τις εκκλήσεις του άλλοτε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, για αντισυσπειρώσεις εναντίον της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

  • Κίνα: περαιτέρω ρόλο στις αγορές

«Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», οι οποίες θα επιτρέψουν στις αγορές να διαδραματίζουν «αποφασιστικό ρόλο» στην κατανομή των πόρων, περιλαμβάνει η ατζέντα της κινεζικής κυβέρνησης για την επόμενη δεκαετία. Ύστερα από την τετραήμερη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε 9 – 12 Νοεμβρίου, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα δεσμεύτηκε ότι θα επιτύχει «αποφασιστικά αποτελέσματα» μέχρι το 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις αφορούν όλη την οικονομία και αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι στην ατζέντα θα περιλαμβάνονται μέτρα όπως απελευθέρωση επιτοκίων και ισοτιμιών, χαλάρωση των περιορισμών στην ιδιοκτησία και εκσυγχρονισμός του αγροτικού κλάδου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: