ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ [ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ]

Η ομιλία του Βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Απόστολου Αλεξόπουλου , κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης  (10-11-2013)

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,

Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την βίαιη εισβολή και εκκένωση του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, κατέθεσε τούτη τη συζητούμενη  πρόταση δυσπιστίας προς  την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Θλίβομαι και εξανίσταμαι συνάμα για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίστηκε από τους προλαλήσαντες βουλευτές της κυβέρνησης και της συγκυβέρνησης αυτή η πρότασή μας. Έναν τρόπο που αποδεικνύει ότι έχουν χάσει πλέον κάθε επαφή με την κοινωνία, τα προβλήματά της και τις αγωνίες της.

Μετά την εκκένωση του ραδιομεγάρου ο κ. Πρωθυπουργός αποφάνθηκε και είπε: «Με την επέμβαση αυτή, αποδόθηκε πάλι στο Δημόσιο, ένα κατειλημμένο κτήριο του Δημοσίου. Αποκαταστάθηκε έτσι η νομιμότητα». Κι αυτήν την επωδό επαναλαμβάνουν όλοι οι βουλευτές της πλαστής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα πείσουν τον κόσμο ότι το πρόβλημα της χώρας μας ήταν ένα κατειλημμένο δημόσιο κτήριο.

Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να σκεπάσουν ένα έγκλημα που επιτελέστηκε με το κλείσιμό της ΕΡΤ. Ένα έγκλημα που αποτελεί μαχαιριά στη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Γιατί έγκλημα κατά της δημοκρατίας είναι ο έλεγχος, ο περιορισμός, η φίμωση της ελεύθερης ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Μιας δημοκρατίας πως συνεχώς βάλλεται μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Άρα, ήταν πρώτιστο μέλημά μας η προάσπιση της δημοκρατίας και γι αυτό κατατέθηκε αυτή η πρόταση δυσπιστίας.

Δεύτερο μέλημά μας ήταν το σταμάτημα του κατήφορου στον οποίον μας σπρώχνουν οι εφαρμοζόμενες από την κυβέρνηση πολιτικές.

Έχουμε γίνει κουραστικοί να επαναλαμβάνουμε στο που μας έχουν οδηγήσει οι επιλογές και οι πολιτικές της κυβέρνησης. Απαριθμώ μερικές από αυτές, που κάποιες μπορεί να διαβάσει κανείς στον χθεσινό και τον προχθεσινό φιλοκυβερνητικό ημερήσιο τύπο και που εσείς της κυβέρνησης αποκαλείτε «θυσίες του ελληνικού λαού». Αναφέρω λοιπόν:

 • Ανεργία, διαθεσιμότητα, απολύσεις, ακρίβεια, αύξηση των τιμών του ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και άλλων δημόσιων αγαθών.
 • Εξαθλίωση και φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού
 • Αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις των μισθών των ημερομισθίων των συντάξεων.
 • Απαξίωση των προνοιακών δομών και μέριμνας,
 • Αποδόμηση δομών Υγείας, φραγμοί και αβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση σ αυτές και στα φάρμακα.
 • Αδυσώπητα χτυπήματα στη Δημόσια Παιδεία με το κλείσιμο, συγχώνευση, κατάργηση σχολείων, σχολών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με το στοίβαγμα των μαθητών σε πολυάριθμες τάξεις, περικόπτοντας δραματικά τη χρηματοδότηση, σε τέτοιο βαθμό που να είναι δυσχερής ακόμη και η αγορά φωτοτυπικού χαρτιού, πνίγοντας τις ερευνητικές δραστηριότητες, τρομοκρατώντας την εκπαιδευτική κοινότητα με διώξεις και νομικίστικα τεχνάσματα, μειώνοντας το εκπαιδευτικό προσωπικό και φροντίζοντας να αμείβονται με μισθούς πείνας.
 • Ξεπούλημα των ελάχιστα κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, το ΠΡΟΠΟ, τα λαχεία, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα τραίνα, βασικές υποδομές, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΣΠΑ και ΔΕΣΦΑ, την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, πολυάριθμα κτήρια, ακόμη και κτήρια που είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία της χώρας μας.
 • Επιβολή ληστρικών φόρων στην ακίνητη περιουσία, στην αγροτική γη, στους μόχθους μιας ζωής.
 • Καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, που στερώντας τους σημαντικούς πόρους, μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές, μην πατάσσοντας την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή τα καθιστάτε ανίκανα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
 • Αύξηση των ορίων και τους όρων συνταξιοδότησης, οδηγώντας στον κόσμο στην απόγνωση και την αυτοκτονία.
 • Λήψη νέων πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη των όλο και περισσότερο διευρυνόμενων δημοσιονομικών κενών, που κατά την τρόικα ξεπερνούν τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
 • Απαξίωση και αποδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.
 • Εξαναγκασμό των παιδιών μας σε μετανάστευση, και τόσα άλλα πολλά.

Κι ενώ πολλοί από εσάς αγαπητοί βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας είστε γνώστες όλων των παραπάνω, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να μην νιώθετε ιδιαίτερα άνετοι ώστε να κυκλοφορείτε ελεύθερα στην εκλογική σας περιφέρεια, κι ενώ ξέρετε ότι αυτά είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της φρικτής, της απάνθρωπης, της αποτυχημένης μνημονειακής πολιτικής που μας επιβάλουν οι δανειστές μας, και ενώ έχετε πολλάκις εκφράσει τις αντιρρήσεις σας σε κανάλια και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εν τούτοις δεν τολμάτε να πετάξετε τις παρωπίδες και τις ωτασπίδες που σας κρατούν φυλακισμένους στο «μαντρί» σας.

Δεν τολμάτε να εκμεταλλευτείτε την καταπληκτική θα έλεγα ευκαιρία που σας δίνουμε με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής σας. Αντίθετα βρίσκεται διέξοδο στην επίκληση της τάχα έλλειψης προγράμματος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, λες και η έλλειψη αυτού είναι εκείνη που έχει οδηγήσει τη χώρα εδώ που είναι τώρα.

Τελειώνω απευθυνόμενους σε όσους μας ακούν και έξω από τούτην την αίθουσα. Έρχονται ακόμα δυσκολότερες μέρες. Είναι φοβερά όσα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1-1-2014. Απειλείται η πρώτη κατοικία, οι συντάξεις κι όχι μόνο αυτά. Εμείς, οι λίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούμε να περισώσουμε ότι μπορούμε, να σταματήσουμε την καταστροφή, δίνοντας δύσκολους αγώνες μέσα στη Βουλή.

Κορυφαία πράξη μας και προσπάθεια είναι η κατάθεση τούτης της συζητούμενης πρότασης δυσπιστίας. Δεν έχουμε άλλο όπλο. Όμως παλεύομε και θα παλεύουμε μαζί σας κι έξω από τη Βουλή, συμμετέχοντας και στηρίζοντας τα κινήματά σας, και τα δίκαια αιτήματά σας. Γι αυτό σας ζητάμε να ενισχύσετε τη δύναμή μας αφήνοντας τον καναπέ και τις καρέκλες και ξαναγεμίζοντας τις πλατείες. Μόνο έτσι θα τους σταματήσουμε. Πρέπει να τους ανατρέψουμε. Για τη δημοκρατία, για τα παιδιά μας και για το μέλλον της χώρας μας.

 http://www.youtube.com/watch?v=dY63ouUwvR8

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: