Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ άρθρου του Μιχάλη Σταθόπουλου

Το ότι ξεκίνησε, έστω και με καθυστέρηση, η ποινική δίωξη κατά βουλευτών και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής είναι ασφαλώς σημαντικό και ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου κάθε πολίτη. Είναι βέβαια κατανοητή η έκπληξη και η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης από τη μη επιβολή προσωρινής κράτησης σε τρεις από τους βουλευτές της Χ.Α. Εντούτοις αυτό δεν σημαίνει παλινωδία ή αντίφαση ή υποχώρηση στη διαδικασία της ποινικής δίωξης, αφού και το ότι επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα σημαίνει ότι έγινε δεκτή η ύπαρξη βάσιμων ενδείξεων ενοχής.

Η διαφοροποίηση στη μεταχείριση των κατηγορουμένων ως προς την προσωρινή κράτηση είναι πιθανό ότι στηρίζεται στη βαρύτητα των κακουργημάτων για τα οποία οι κατηγορούμενοι διώκονται. Κρατήθηκαν προσωρινά δηλαδή εκείνοι που κατηγορούνται για πράξεις τιμωρούμενες με κάθειρξη πάνω από 10 χρόνια κι όχι εκείνοι που κατηγορούνται για πράξεις με πρόβλεψη ποινής έως 10 χρόνια κάθειρξης, διαφοροποίηση που υπάρχει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Όσοι μέμφονται τον ανακριτή και τον εισαγγελέα για την απόφασή τους στην ουσία εκδίδουν αυτοί απόφαση, χωρίς όμως να γνωρίζουν το σκεπτικό των δικαστικών λειτουργών, ίσως και χωρίς να γνωρίζουν τις διατάξεις του νόμου για την προσωρινή κράτηση.

Το σημαντικό πάντως είναι ότι συνεχίζεται η ποινική δίωξη για όλους τους κατηγορούμενους λόγω βάσιμων ενδείξεων ενοχής τους. Άρα δεν δικαιολογούνται θριαμβολογίες ή απογοητεύσεις για δήθεν αθώωση αυτών που δεν προφυλακίστηκαν. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της συλλογής ανακριτικού υλικού που μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των κατηγορουμένων. Ανάλογες θέσεις πήραν με ψύχραιμες δηλώσεις τους πολλοί πολιτικοί αρχηγοί, δείχνοντας ότι θέλουν να αφήσουν απερίσπαστη τη δικαιοσύνη στο έργο της, σε αντίθεση με άλλους διαμορφωτές της κοινής γνώμης (τόσο από την πολιτική όσο κι από την επικοινωνιακή εξουσία) που καλλιέργησαν στους πολίτες πρόωρες προσδοκίες ή ακόμα και την εντύπωση ότι περίπου ήδη εξαρθρώθηκε η Χ.Α.

Αυτό που θα έπρεπε όλοι να ευχόμαστε είναι να προχωρήσει η ποινική διαδικασία με ταχύτατους ρυθμούς και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων ποινικών υποθέσεων. Αν υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, θα έχουμε κάθαρση και της Βουλής, η οποία πάντως δεν μπορεί παρά να γίνει παρά μόνο με διαδικασίες σύμφωνες με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: