Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ άρθρου της Θεοδώρας Σταθούλια

«Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά», το επικοινωνιακό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές, «Είναι η δική μας Ευρώπη, όχι η δική τους» το μήνυμα από τους Βρετανούς Εργατικούς, «Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ευρώπη»; ρωτάει ο Μαζάουερ για να συμπληρώσει «Πώς ένα όνειρο μιας ενωμένης ηπείρου, που δεν αφορούσε μόνο την ειρήνη αλλά και την ανθρώπινη πλήρωση, κατέπεσε σε ένα ερώτημα για τη σωτηρία ενός νομίσματος»; (New Statesman, Απρίλιος 2013) συγκροτούν εικόνες από τη θρυμματισμένη αφήγηση για την Ευρώπη σήμερα.

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος για την εσωτερική αγορά, M. Μπαρνιέ, δεν μπορεί να απαντήσει πειστικά στις δεκάδες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών για το πώς και από πού θα χρηματοδοτηθεί ο SRM (Single Resolution Mechanism). (Σημ.: H τραπεζική ενοποίηση έχει σχεδιαστεί για τρία στάδια: Τον Ενιαίο Μηχανισμό Επιτήρησης, τον Eνιαίο Mηχανισμό Eξυγίανσης και τον Ενιαίο Μηχανισμό συστημάτων εγγυήσεως των καταθέσεων). Ο επίτροπος δεν μπορεί να προσδιορίσει την δυνατότητα χρηματοδότησης του SRM από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κάτι λέει για άλλες πηγές που δεν τις ονοματίζει, με την Γερμανία να αποδυναμώνει κάθε συζήτηση για ευρωπαϊκή λύση σε πιθανές καταρρεύσεις τραπεζών φωνάζοντας ότι οι λύσεις θα είναι εθνικές.

Η τραπεζική ενοποίηση χωρίς τον SRM μοιάζει πήλινο κατασκεύασμα, ενώ κάθε συζήτηση για αλλαγή σε άρθρα της Συνθήκης της Λισσαβώνας, ακόμα και για λειτουργικά θέματα, όπως να υπάρχει ένας πρόεδρος και για το Συμβούλιο και για την Κομισιόν, συναντά την αυταρχική άρνηση της Γερμανίας, που φοβάται ότι, αν ανοίξει το κεφάλαιο έστω και για μικρές αλλαγές στη Συνθήκη, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Πώς μπορεί θεσμικά να δημιουργηθεί ένας ασφαλής μηχανισμός για την τραπεζική ενοποίηση αν δεν γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη; Μας καλύπτει το άρθρο 113 (Σημ.: δια-θεσμική συνεργασία ΕΚΤ – Συμβουλίου), λέει ο Σόιμπλε. Μέχρις εκεί. Επιμέρους μάχες δίνονται σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κοινωνικό μοντέλο και την οικονομική διακυβέρνηση. Το σχέδιο έκθεσης της ευρωβουλευτού Ε. Ferreira, μέλους της ευρωομάδας των σοσιαλιαλδημοκρατών για το ευρωπαϊκό εξάμηνο και τις πολιτικές συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, έχει συγκεντρώσει δεκάδες τροπολογίες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κρίσιμα άρθρα για το είδος και την πολιτική των συστάσεων σε κάθε χώρα αναθεωρούνται, η ανάγκη μιας ευρείας διαβούλευσης μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν τίθεται επιτακτικά και η δυνατότητα των κρατών μελών να αντιδράσουν στις συστάσεις θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα μια σοβαρή διάσταση στο κρίσιμο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης. Να σημειώσουμε ότι οι προτεινόμενες τροπολογίες από πλευράς της ευρωπαϊκής Αριστεράς χαρακτηρίζονται από έλλειψη στρατηγικής θέσεων, αφού προβάλλεται προς υπεράσπιση η αναπτυξιακή στρατηγική της Κομισιόν «Ευρώπη 2020». Αυτή η έλλειψη στρατηγικής θέσεων χαρακτηρίζει και το σχέδιο του προσυνεδριακού κειμένου του ΚΕΑ.

Η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Ε.Ε., όπως και στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει μια σταθερή αναφορά σε συγκεκριμένους στόχους και στρατηγική, ιδιαίτερα σήμερα που η ευρωπαϊκή Αριστερά θα κριθεί όχι από τον μαξιμαλισμό του διακηρυκτικού της λόγου, αλλά από τη δυνατότητα να καταγάγει νίκες πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Η ηγεσία της Ε.Ε. φαίνεται να αντιμετωπίζει τώρα με πανικό την προοπτική των ευρωεκλογών του 2014. Η καθολική ομολογία για πολιτική και κοινωνική απονομιμοποίηση της ευρωπαϊκής πορείας, των θεσμών και των εκφραστών της, επιβεβαιώνει με τον πιο δυναμικό τρόπο ότι «η υπεράσπιση και η στήριξη του νομίσματος που ευθυγραμμίστηκε με την επίθεση κατά της σταθερότητας, της αλληλεγγύης και της ισότητας, θέσεις που βοήθησαν να ανασυνταχθεί η Ευρώπη μετά το 1945» (Μαζάουερ, ό.π), συναθροίζεται με τον χλευασμό των ευρωσκεπτικιστών και των εθνικιστών δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτικής για την Ε.Ε.

Το να «τοποθετήσουμε ένα πρόσωπο» πάνω στις ευρωεκλογές που ζήτησε ο Μπαρόζο, εννοώντας ότι τα κόμματα («πολιτικές οικογένειες», όπως τις ονομάζει) που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές μπορούν να προτείνουν έναν πολιτικό για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, για να αναπτυχθούν και να σταθεροποιηθούν γύρω από προσωπικότητες τα πολιτικά προγράμματα, είναι μέρος μιας σκληρής προσπάθειας να αναστήσουν το ευρωπαϊκό project μέσα από τη στρατηγική των ισχυρών προσωπικοτήτων.

Ο Μπαρόζο προέτρεξε βέβαια να προτείνει αυτή την πολιτική για να κερδίσει αυτός το πολιτικό bonus που ανήκε στους σοσιαλιστές, που είχαν διατυπώσει πρώτοι την ιδέα το 2010. Την ώρα που η Σλοβενία είναι έτοιμη να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. (bail out), μετά από μακρά ύφεση, ο Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση στην Ε.Ε. διαβεβαίωνε ότι βρισκόμαστε «στον σωστό δρόμο», ενώ ο αρχηγός των φιλελεύθερων Γκι Βέρχοφσταντ φώναζε για τον «ιαπωνικό χειμώνα» στην Ε.Ε., παραλληλίζοντας τη μακρά πορεία χαμηλής απόδοσης της ιαπωνικής οικονομίας μετά την οικονομική κρίση του ’90 -επειδή δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των τραπεζών της- με τη σημερινή κατάσταση της Ε.Ε.

Μακριά από την πραγματικότητα, αναπαράγοντας τη ρητορεία της περισσότερης Ευρώπης με την «δημοκρατική ομοσπονδοποίηση», οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού δεν θέλουν να δώσουν καμία ευκαιρία για διέξοδο από την κρίση. Αντί να προχωρήσουν σε μια μεγάλη πρωτοβουλία για την προώθηση αναπτυξιακών επενδυτικών πολιτικών με βάση τα δημόσια αγαθά και τον κοινωνικό σχεδιασμό με γενναία χρηματοδοτικά εργαλεία, η Επιτροπή προτείνει νέο δείκτη καινοτομίας «Ο δείκτης καταρτίστηκε μετά από αίτημα των ηγετών της Ε.Ε. για τη συγκριτική αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών στον τομέα της καινοτομίας και δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.« (Κομισιόν, 13.9.2013), δηλαδή την πατεντοποίηση της καινοτομίας και του ρόλου της στην οικονομία και τις κοινωνίες. Ένα ακόμα εύρημα της γραφειοκρατικής νεοφιλελεύθερης ελίτ για την αντιμετώπιση της στοιχειωμένης από ύφεση, ανεργία και φτώχεια Ευρώπης.

Μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 23 Οκτωβρίου η Ε.Ε. διοργανώνει ευρεία συζήτηση σε όλη την Ευρώπη για να ακούσει τις ιδέες των πολιτών σχετικά με το μέλλον της Ενιαίας Αγοράς. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση. Το βέβαιο επίσης είναι ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει τη γερμανική συνταγή. Περισσότερη Ευρώπη με λιτότητα, αποκρατικοποιήσεις, καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, της εργασίας και του αδύναμου επιχειρηματικού κεφαλαίου, ανεργία, ένταση στη συγκέντρωση δύναμης στο μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Καμία συζήτηση για την Ε.Ε. δεν μπορεί σήμερα να αγνοήσει το ερώτημα για την Ε.Ε. και το τι είναι. Για κάποιες δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς πρόκειται για μια ατελή πολιτική και οικονομική ενοποίηση με νεοφιλελεύθερες πολιτικές ενώ για την ίδια την Ε.Ε. το επίδικο είναι η μετάθεση των σχέσεων εξουσίας στην οικονομική ολιγαρχία ενσωματώνοντας το πολιτικό και το κοινωνικό στο οικονομικό στοιχείο, χρησιμοποιώντας το αναγκαίο νομιμοποιητικό περιβάλλον της αρχικής ιστορικής συμφωνίας της Ρώμης του 1958.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί το επόμενο διάστημα να απαντήσει σε κρίσιμα θέματα στρατηγικής και θέσεων για την Ε.Ε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με βάση το χρέος και την κρίση θεσμών και της δημοκρατίας. Θα πρέπει να αφορά το σύνολο των κρίσιμων θεμάτων της οικονομικής διακυβέρνησης, της τραπεζικής ενοποίησης, του αναπτυξιακού μοντέλου της «Ευρώπης 2020» σε μια ενιαία στρατηγική με τις άλλες αριστερές δυνάμεις του ΚΕΑ ξαναδιαβάζοντας προσεκτικά και ερμηνεύοντας τα πραγματικά ερωτήματα. Με στρατηγική συμμαχιών και «πόλεμο θέσεων» για την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού μετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στρατηγικά με πολυ-αιτιακή ιστορική προσέγγιση της Ε.Ε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: