ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αναδημοσίευση άρθρου από την ΑΥΓΗ

 

«Πρωθυπουργό της μονταζιέρας, που στη ΔΕΘ προσπάθησε ξανά να εξαπατήσει τους πολίτες» χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετικό, εκτενές σημείωμά του και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, που σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «αποκαλύπτουν τα ψεύδη που είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη».

(α) Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1 δις ευρώ φέτος το πρώτο επτάμηνο.

Για την αναφορά αυτή του κ. Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι πρόκειται για λογιστική αλχημεία με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών, ότι το δεύτερο μνημονιακό πρόγραμμα βαίνει καλώς και εξηγεί:

«Καταρχάς, το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ πριν από λίγες μέρες, στην ΔΕΘ προσγειώθηκε στο 1,1 δις ευρώ, αποκαλύπτοντας τους συναφείς επικοινωνιακούς χειρισμούς (και προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών) με την συμπερίληψη στο πρωτογενές αποτέλεσμα της επιστροφής 1,5 δις ευρώ τοκοχρεολυσίων από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (που επίσης πάνε κατευθείαν για εξόφληση τοκοχρεολυσίων). Επιπλέον, το εναπομείναν στη ΔΕΘ 1,1 δις ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα είναι και αυτό «μαγική εικόνα», η οποία προκύπτει από περικοπές των προϋπολογισμένων για το 7-μηνο δαπανών του Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων κατά 1,3 δις ευρώ (κατά τα άλλα η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κόπτεται για την ανάπτυξη), από μη επιστροφή φόρων ύψους περίπου 660 εκατ. ευρώ, από την λήψη όλων σχεδόν των ετήσιων εσόδων του ΠΔΕ το πρώτο 7-μηνο και από την περικοπή των προϋπολογισμένων δαπανών (τα οποία «κρύβουν» την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και τη μαύρη τρύπα στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία). Μόνο τα δύο νούμερα που αναφέρουμε παραπάνω αποδεικνύουν ότι το υποτιθέμενο πλεόνασμα στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα».

(β) Το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί το 2013 θα δοθεί για ανακούφιση σε συνταξιούχους

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία , καθώς και από την απίστευτη φορολογική επιδρομή που είναι σε εξέλιξη σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν, δείχνουν ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Παρόλα αυτά, προσθέτει ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να το «μοιράσει» στη ΔΕΘ. Βέβαια «ξέχασε» να αναφέρει τι περιμένει τους συνταξιούχους το υπόλοιπο του 2013 και το 2014 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο 2013-16: πέρα από την προαναφερθείσα φορολογική λαίλαπα, οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα Χριστουγέννων (συνολικού ύψους πάνω από 1 δις ευρώ), θα υποστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις τους το 2014 ύψους 420 εκατ. ευρώ και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από τις περικοπές το 2014 στις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη ύψους 620 εκατ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι συνταξιούχοι θα υποστούν τα παραπάνω με βάση το μεσοπρόθεσμο 2013-16 το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί επί τα χείρω ώστε να καλυφθούν τα πανθομολογούμενα, πλην της κυβέρνησης, δημοσιονομικά κενά. Οι συνταξιούχοι όσο και τα υπόλοιπα θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας θα υποστούν τα μέτρα ύψους περίπου 15 δις ευρώ μέχρι το 2016 που αποφασίστηκαν πέρσι (καθώς και τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά).

(γ) «Κασσάνδρες» όσοι μιλούν για τρίτο μνημόνιο και για νέα μέτρα – Τελειώνουν τα μνημόνια.

Προφανώς, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους Ντάιζελμπλουμ και Ντράγκι, οι οποίοι πριν ελάχιστες μέρες, παραδεχόμενοι τα χρηματοδοτικά κενά, ανέφεραν πως νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας σημαίνει ανάγκη λήψης νέων μέτρων».

(δ) Πανηγυρισμός για το ύψος του δημόσιου χρέους και την επιτυχία του προγράμματος!

Για το δημόσιο χρέος, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ως επίτευγμα το γεγονός ότι αυτό ανέρχεται σήμερα στα 321 δις ευρώ, τη στιγμή που όταν η Ελλάδα μπήκε το 2010 στο Μνημόνιο με σκοπό την μείωση του δημόσιου χρέους αυτό ήταν 310 δις. Δηλαδή μετά από τρεισήμισι χρόνια καταστροφικής λιτότητας, μετά τα αλλεπάλληλα «κουρέματα», το δημόσιο χρέος αφενός έχει αυξηθεί κατά 11 δις ευρώ αφετέρου παραμένει μη βιώσιμο κι εντούτοις ο Σαμαράς πανηγυρίζει! Το ότι εν τω μεταξύ χάθηκε πάνω από το 20% του ΑΕΠ (πράγμα που μόνο σε πόλεμο συμβαίνει), καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, η πραγματική ανεργία ξεπερνά ήδη το 1,5 εκατομ. εργαζόμενους με αυξητικές τάσεις, τα εισοδήματα καταποντίστηκαν, το ότι η Ελλάδα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο, το ότι ξέσπασε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση ανέχειας και αποκλεισμού από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αφορά περίπου 3 εκατομ. πολίτες) φαίνεται ότι αποτελούν παράπλευρες απώλειες μη δυνάμενες να πτοήσουν το υποτιθέμενο «success story».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγοντας για μια ακόμη φορά τους δημοσιογράφους στη ΔΕΘ, πανηγύρισε για μια υποτιθέμενη επιτυχία που ακόμη και βουλευτές του αμφισβητούν. Ο κ. Σαμαράς πανηγύρισε στη ΔΕΘ για την ίδια μνημονιακή πολιτική ύφεσης και λιτότητας για την οποία πριν από μερικά χρόνια ο ίδιος, στον ίδιο τόπο, δήλωνε «δεν θα συναινέσω στο λάθος». Δηλαδή, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, «διεκδικεί επάξια να μείνει στην ιστορία ως ο «πρωθυπουργός της μονταζιέρας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: