Η «ΓΚΑΦΑ» ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ άρθρου του Γιάννη Αγουρίδη.

Και εκεί που έχει «κλείσει» το πολύμηνο σίριαλ της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, έστω και με αυτό το μικρό τίμημα και παρά το «μπρος-πίσω» που έκανε η Emma Delta κατά το προηγούμενο διάστημα, επιθυμώντας να εκτοπίσει κατά τι την Intralot, συμφερόντων Κόκκαλη, «σκάει» το θέμα του… ταξιδιού του πρώην πλέον προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη με το lear jet του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος ήταν μέτοχος της εταιρείας που πήρε τον Οργανισμό, να ταράξει εκ νέου τα νερά τόσο της κυβέρνησης συνολικά όσο και του ακανθώδους ζητήματος που λέγεται αποκρατικοποιήσεις.

Οι… επιχειρηματικές σχέσεις

Αυτό το «λάθος» του κ. Σταυρίδη, ο οποίος έστειλε τη φωτογραφία μέσα από το αεροπλάνο του κ. Μελισσανίδη σε τοπική εφημερίδα της Κέρκυρας, εξέθεσε την κυβέρνηση, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, αλλά έκανε και κάτι πολύ σημαντικότερο… Έδειξε τις σχέσεις που αναπτύσσονται σε αυτή τη χώρα μεταξύ ισχυρών επιχειρηματιών και ανθρώπων-«κλειδιά» σε θέσεις του Δημοσίου. Χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει κάτι παράνομο στην… αέρινη βόλτα των δύο ανδρών, εντούτοις «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση το τι προηγήθηκε και πώς φτάσαμε στην τελική συμφωνία. Βέβαια, οι όροι της είχαν ήδη προσυμφωνηθεί καιρό πριν την τελική υπογραφή, όμως κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει και το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο έκανε λόγο για πιέσεις από την πλευρά Μελισσανίδη προς τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ κ. Λουρόπουλο, σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας για τα Κρατικά Λαχεία. Ειρήσθω εν παρόδω, η «Αυγή», σε παλαιότερα δημοσιεύματά της, έχει αναδείξει τόσο τις σχέσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επιχειρηματία όσο και το γεγονός ότι η εταιρεία του δεύτερου, Aegean Oil, έχει βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο. Είναι λοιπόν απορίας άξιος ο τρόπος που επιτυγχάνονται κάποιες συμφωνίες, χωρίς βέβαια να προκύψει κάτι μη νόμιμο μέχρι στιγμής.

Η «πίεση» της τρόικας

Όπως και να έχει η κατάσταση, η οποία χρήζει φυσικά περαιτέρω διερεύνησης, ο κ. Σταυρίδης αποχώρησε από το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω… αφέλειας, και το «τιμόνι» περνάει προς το παρόν στον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Γιάννη Εμίρη, ο οποίος μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας θα πρέπει να «τρέξει» τις υπάρχουσες εκκρεμότητες. Η τρόικα φέρεται να ήταν δυσαρεστημένη με την προηγούμενη διοίκηση, για τους χειρισμούς στο θέμα τόσο της ΔΕΠΑ όσο και του ΟΠΑΠ, κάτι βέβαια που το διέψευδε μετ’ επιτάσεως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο κ. Σταυρίδης, και αναμένεται να «πιέσει» την κυβέρνηση για επιτάχυνση του προγράμματος, καθώς ήδη έχει «ψαλιδίσει» τον φετινό στόχο εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ, «μεταφέροντάς» το ισόποσα για του χρόνου.

Μέσα στον επόμενο μήνα καταφθάνουν εκ νέου οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι στην τελευταία έκθεσή τους ανέφεραν πως περιμένουν νέο σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, με προσθήκη περιουσιακών στοιχείων που δεν ήταν μέχρι σήμερα στον κατάλογο, καθώς και δεσμεύσεις πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Οι επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων

Αναφορικά με τον υπάρχοντα σχεδιασμό της κυβέρνησης, τις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί η τύχη πολύ κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων, όπως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (οι προσφορές υποβάλλονται εντός του Σεπτεμβρίου), της ΔΕΠΑ (προετοιμάζεται η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού) και του Ελληνικού (μπαίνει στην τελική φάση ώστε να υποβληθούν προσφορές περί τα τέλη Δεκεμβρίου). Ζήτημα κάποιων ημερών αποτελεί και η προεπιλογή μεταξύ των 11 υποψηφίων που κατέθεσαν προσφορές για τα περιφερειακά αεροδρόμια, η οποία, όπως διέρρεαν οι υποψήφιοι «γαμπροί», έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υποβληθούν και οι δεσμευτικές προσφορές για την ΕΥΑΘ, ενώ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο δρομολογείται και ο διαγωνισμός για την ΕΥΔΑΠ, ενώ επίκειται σε δεύτερο χρόνο να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από πώληση – αξιοποίηση ακινήτων με την πρόσληψη διεθνούς οίκου.

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία μπαίνει και η προσπάθεια πώλησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ενώ μεγάλο «αγκάθι» της κυβέρνησης είναι ο τρόπος εξυγίανσης, ήτοι απολύσεις – εκκαθάριση, των ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ – ΕΛΒΟ (των δύο αμυντικών βιομηχανιών) με τους χιλιάδες εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα, ολοένα και πιο… κοντά φτάνει και η προετοιμασία για την προκήρυξη των διαγωνισμών για τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ) και για την υλοποίηση του γενικότερου σχεδιασμού για τα λιμάνια. Το ίδιο ισχύει και για το σχέδιο πώλησης του ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μέσα στο επόμενο εξάμηνο πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να συνδράμει τη ΔΕΗ στην προετοιμασία του διαγωνισμού.

ΣΥΡΙΖΑ: «Έγκλημα η πώληση περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ»

«Σκάνδαλο ολκής» και «έγκλημα» χαρακτηρίζει την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση την οποία πραγματοποίησε, στηλιτεύοντας παράλληλα τις κινήσεις της κυβέρνησης. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, όλες οι αξίες των ακινήτων και επιχειρήσεων του Δημοσίου έχουν υποτιμηθεί, λόγω της ύφεσης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως συνιστά έγκλημα το γεγονός ότι τα ποσά από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου πηγαίνουν κατευθείαν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, το οποίο -σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- «πανθομολογείται ότι δεν είναι βιώσιμο και θα κουρευτεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα».

Δριμεία κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και για τον ρόλο και τις δραστηριότητες του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας ότι «το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να συσσωρεύσει χρέη». Γίνεται, μάλιστα, σύγκριση του Ταμείου με το αντίστοιχο ταμείο που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Γερμανία, το οποίο και χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως άντρο διαφθοράς και εξυπηρετήσεων.

«Η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ είναι απολύτως αδιαφανής», προσθέτουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεών του δεν έχουν κατατεθεί, όπως έχει ζητηθεί, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ έχει καθυστερήσει η κατάθεση στη Βουλή και της τριμηνιαίας έκθεσης πεπραγμένων. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου είναι παρανόμως διορισμένος, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μελλοντικές αποκρατικοποιήσεις των δικτύων της ΔΕΗ και του νερού, για τις οποίες οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Τέλος, για το ζήτημα του ΟΠΑΠ, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως «σκοτεινό σημείο» το γεγονός ότι στις 18 Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στο σφυρί μετοχές του ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζουν- η συμμετοχή του Ταμείου να κατέλθει του 1/3 που αποτελεί το όριο για την άσκηση των δικαιωμάτων μειοψηφίας. «Ποια η λογική αυτής της κίνησης, αφού η αξία της μετοχής έχει υποτιμηθεί στην παρούσα φάση; Υπήρξε κύριος αγοραστής; Υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση;» καταλήγουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λεζάντα

Μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να έχει «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ και «Ελληνικό».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: