ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab επισκόπησης τύπου (Συντάκτες: Δημήτρης Τσιπούρας, Μάκης Ντόβολος)

web typosΤα «μέτρα μέχρι τελικής πτώσεως» που  εισηγείται  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ερμηνεία της Εφημερίδας των Συντακτών, και η «διπλή απαίτηση του ΔΝΤ» για μαζικές απολύσεις και επιβολή νέων μέτρων σε κάθε αστοχία, όπως παρατηρεί η Αυγή, προκαλούν τις αντιδράσεις των βουλευτών που προβληματίζουν το Μαξίμου, όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

Ενδεικτικά, η Καθημερινή αναφέρει ότι: «Μια ικανή γεύση για τον όγκο των αντιδράσεων και των επιπλοκών που θα αντιμετωπίσει το αμέσως προσεχές διάστημα πήρε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να διατηρήσει την κυβερνητική και κοινοβουλευτική συνοχή προκειμένου να βγει εις πέρας το δύσκολο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Λίγες ώρες μετά την πολύ αυστηρή έκθεση του ΔΝΤ ως προς την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, η αποστασιοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη κατά την ψηφοφορία για τη διάταξη με την οποία ρυθμίζονται οι οφειλές μεταξύ Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, κατέδειξε ότι μερίδα βουλευτών κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από την κυβερνητική γραμμή. Μάλιστα, οι βαρείς χαρακτηρισμοί που υιοθέτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο του κ. Σαμαρά προκάλεσαν εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο επιδόθηκε σε κύκλο επαφών με τη Χαριλάου Τρικούπη προς επίλυση του θέματος. Την ίδια στιγμή, από τη Βουλή, το Μαξίμου γινόταν αποδέκτης διαμαρτυριών από γαλάζιους βουλευτές που εξανέστησαν με την αναφορά του κ. Γ. Στουρνάρα στο πρόβλημα «κόπωσής» τους από τα πολλά μέτρα που έχουν ψηφισθεί. Παράλληλα, άνοιγαν μέτωπα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οι Γ. Μιχελάκης και Κυρ. Μητσοτάκης έλαβαν σαφείς αποστάσεις από τη θέση Στουρνάρα περί «κόπωσης των βουλευτών», ενώ ο δεύτερος δεν απέφυγε τις βολές προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο χαρακτηρίζοντας ως «ατυχή χειρισμό και φάουλ» τη διαχείριση με τη διαθεσιμότητα των καθηγητών που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο».

Όπως διαβάζουμε στον Τύπο, στην αρχική της δήλωση η Θ. Τζάκρη τόνισε ότι “η στάση μου είναι η αυτονόητη απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν υποχρέωση να αποτρέψουν το ξεπούλημα της χώρας στο οποίο έχει επιδοθεί ο κ. Σαμαράς, βαφτίζοντάς το success story” και συμπλήρωσε: “Η ψήφος μου είναι ακόμη ένα σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι δεν ξεπουλάμε, δεν χαρίζουμε την περιουσία του ελληνικού λαού, τις φοβερές ‘αναπτυξιακές’ ιδέες τους να τις εφαρμόσουν πρώτα στις δικές τους χώρες”.

Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση της Θ. Τζάκρη, αποφεύγοντας προς το παρόν να προβεί σε κατασταλτικά μέτρα. Πρόβλημα, ωστόσο, ανέκυψε και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή η κατάσχεση μέσω πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία.

Από την Ηγουμενίτσα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε διαρκή εγρήγορση τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι η ανατροπή του μνημονίου είναι το μόνο success story για την Ελλάδα, ενώ σε συνέντευξή του στον ιστότοπο TVXs ο Γιάννης Δραγασάκης εκτιμά ότι είναι εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός της Αριστεράς.

ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας (Ηγουμενίτσα): Το μόνο success story για την Ελλάδα είναι η ανατροπή του μνημονίου.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο εκφοβισμού και εκβιασμού του ελληνικού λαού.

Όλοι πια καταλαβαίνουν ότι η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι μονόδρομος για τη προοπτική της χώρας και την απαντοχή του λαού.

Γιατί όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι οι δανειακές δόσεις των πιστωτών πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων της χώρας.

Και όχι στη στήριξη των αναγκών μας.

Γιατί γνωρίζουμε ότι το 98% των δανείων επιστρέφει στους πιστωτές.

Αυτοί έχουν, συνεπώς, ισχυρό κίνητρο ώστε να διαπραγματευτούν ανοιχτά, ειλικρινά και ισότιμα μαζί μας.

Γιατί, πολύ απλά αν το αρνηθούν θα χάσουν τα λεφτά τους και θα διακινδυνεύσουν την ίδια τη προοπτική της ευρωζώνης.

Όπως είπε χθες καθαρά και ο Τζέιμς Γκαλμπρέϊθ, αλλά και οι περισσότεροι οικονομολόγοι παραδέχονται.

Συνεπώς η λύση για την Ελλάδα, ταυτίζεται με τη λύση για την Ευρώπη.

Όχι για τη Γερμανική Ευρώπη που κοντόθωρα και κοντόμυαλα οικοδομούν οι προστάτες του κ Σαμαρά, οι κ Μέρκελ και ο κ Σόιμπλε.

Αλλά για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Την Ευρώπη της δημοκρατίας, την Ευρώπη των λαών της.

Για αυτό και η πρότασή μας, αποτελεί φάρο και πυξίδα όχι μόνο για τις ελληνίδες και τους έλληνες, αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η λύση της διαγραφής χρέους και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ευρώπη και τους λαούς της.

Η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και ο αναπτυξιακός αναπροσανατολισμό κάθε κονδυλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Εμείς, σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο.

Ένα σχέδιο που χαίρει εκτίμησης και αναφοράς διεθνώς, ως η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση στη καταστροφική πορεία της λιτότητας.

Έχουμε σχέδιο να χρηματοδοτήσουμε την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με moratorium στην αποπληρωμή των τόκων.

Στο πλαίσιο μιας συνολικής και οριστικής ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Με την ενίσχυση των Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων και την τόνωση της συνολικής εσωτερικής ζήτησης στην οικονομία.

Ώστε να αντιστραφεί αμέσως η ύφεση και να ξεκινήσει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Διότι το μόνο success story για την Ελλάδα είναι η ανατροπή του μνημονίου.

Το μόνο success story για την Ευρώπη είναι η ανατροπή της λιτότητας.

http://www.syriza.gr/%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7-%CF%84-4/

Γιάννης Δραγασάκης (TVXs): Εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός της Αριστεράς

Το βήμα έγινε και ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Επίσης τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός νέους υποδείγματος αριστερού κόμματος που θα είναι ενιαίο και συνεκτικό, ανοιχτό στην κοινωνία, τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες πολιτών, ένα κόμμα των μελών. Ακόμη δόθηκε μια ισχυρή ώθηση για το μετασχηματισμό της Αριστεράς, από δύναμη συμπληρωματική ή περιθωριακή και κατακερματισμένη, σε δύναμη ενιαία, πρωταγωνιστική  και ηγετική της κοινωνίας.

Επομένως, το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τους βασικούς του στόχους. Όμως τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Διότι το πόσο γρήγορα και πόσο αποφασιστικά θα προχωρήσουμε σ’ αυτούς τους νέους δρόμους θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από τις ιδιαίτερες απόψεις ή βλέψεις τους θα βάλουν την υλοποίηση των κοινών αποφάσεων και την προώθηση του συλλογικού μας σχεδίου. Αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση της νέας περιόδου.

Μας  κυβερνούν δυνάμεις οι οποίες στήριξαν την εκλογική νίκη τους στο φόβο και το ψέμα, και ενεργούν ως διεκπεραιωτές των εντολών της τρόικα, όπως και οι ίδιοι ασύστολα ομολογούν. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κάθε λόγο να εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε ως ανίκανο, άλλοτε ως ανέτοιμο και άλλοτε ως απρόθυμο να κυβερνήσει.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανέτοιμος όχι μόνο να κυβερνήσει αλλά και να αλλάξει την πορεία της χώρας, να αναζωογονήσει τη Δημοκρατία και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον αυτού του τόπου και την αυτοπεποίθηση στην κοινωνία ότι μπορεί να κάνει συλλογικά σχέδια, να δεσμεύεται γι’ αυτά και να τα υλοποιεί. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε θέλει να γίνει ένα κλειστό γραφειοκρατικό κόμμα αλλά ένας πολιτικός φορέας, ανοιχτός στην κοινωνία και τα κινήματα, που στηρίζεται σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με πυρήνα τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους, τους νεόπτωχους και τη νεολαία, τις δυνάμεις που άλλωστε τον ανέδειξαν σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα που απαντά στις ώριμες ανάγκες της κοινωνίας  και είναι ο μόνος πολιτικός φορέας ο οποίος μπορεί να ενώσει όλες τις αριστερές, οικολογικές και γνήσια πατριωτικές δυνάμεις σ’ έναν μεγάλο συνασπισμό και σ’ ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα για την ανόρθωση και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας σε νέες βάσεις.

Τα  κυβερνώντα κόμματα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ διότι οι προτάσεις του δεν είναι εντός των τειχών του μνημονίου. Για παράδειγμα για την κυβέρνηση «πρόταση» θα ήταν να πούμε ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά στη θέση που είναι η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεπουλά αλλά αντίθετα πρέπει να περισώσει και να εξυγιάνει ό,τι έχει μείνει υπό δημόσιο έλεγχο προκειμένου να καταστεί εργαλείο ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Για την κυβέρνηση «μεταρρύθμιση» είναι ό,τι καταλύει δικαιώματα ή κοινωνικές δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο. Δεν θέλουν να κατανοήσουν όμως ότι εκείνο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μεταρρυθμίσεις νέου τύπου οι οποίες θα αποκαθιστούν αδικίες, θα αντιμετωπίζουν ανισότητες και θα απελευθερώνουν αδρανείς ή παγιδευμένες δυνάμεις της οικονομίας. Για την κυβέρνηση θετική πρόταση είναι ό,τι οδηγεί σε υποταγή και τυφλή εκτέλεση των εντολών της Μέρκελ. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι στην σημερινή Ευρώπη μόνο η άρνηση της υποταγής και η στοχευμένη διεκδίκηση μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, δεν έχω δυσκολία να διαπιστώσω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μένουμε μόνο στην κριτική και την καταγγελία χωρίς να επιμένουμε στη προβολή των δικών μας εναλλακτικών προτάσεων. Και αυτό είναι κάτι που και πρέπει και μπορούμε να το διορθώσουμε.

Το ερώτημα για εμάς δεν είναι αν θα υπάρξουν ή όχι νέα πολιτικά σχήματα ή συλλογικές πρωτοβουλίες, αλλά ποια θα είναι η πολιτική τους κατεύθυνση. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες να δημιουργηθούν νέα σχήματα και νέοι «πόλοι» σε αντιαριστερή κατεύθυνση δεν βρίσκουν γόνιμο έδαφος. Αντίθετα, πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες και οι συλλογικότητες που κινούνται σε μια κατεύθυνση διαλόγου ή και συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες τις οποίες αντιμετωπίζουμε θετικά, με βάση και τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τον κόσμο που προσεγγίζει ή και εντάσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό ή προοδευτικό χώρο, για εμάς αποτελεί ισότιμο και οργανικό τμήμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργούμε.

Αν λοιπόν θέλουν να δοκιμάσουν την ετοιμότητά μας γιατί δεν προχωρούν σε εκλογές; Εμείς λέμε πως όσο παρατείνεται αυτή η πολιτική το ένα μνημόνιο θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο, με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για την κοινωνία.

http://www.dragasakis.gr/sinedeuxis.php?id=933

http://tvxs.gr/news/ellada/dragasakis-efiktos-enas-kybernitikos-synaspismos-tis-aristeras

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ανθρωποθυσίες θα σταματήσουν μόνο με κυβέρνηση της Αριστεράς

“Λύση μπορεί να υπάρξει με την κυβέρνηση της Αριστεράς, που με την ενεργή συμμετοχή της πλειοψηφίας της κοινωνίας που πλήττεται, θα επιβάλει την απαιτούμενη αλλαγή πολιτικής και θα επαναφέρει την ελπίδα και την προοπτική”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προχωρά το σχέδιο ανθρωποθυσιών 12500 δημοσίων υπαλλήλων και δεν διασφαλίζει την πρώτη κατοικία για τους δανειολήπτες.

“Η δικομματική κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα συνεχίζει με αμείωτη ένταση το καταστροφικό της έργο σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας”, επισημαίνει το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως “με πρόσχημα το δήθεν εξορθολογισμό του δημοσίου η κυβέρνηση δεν διστάζει να «πυροβολήσει» άμεσα 2500 καθηγητές και να τοποθετήσει «στον τοίχο για εκτέλεση» άλλους 15000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους, διαλύοντας με αυτό τον τρόπο το εναπομείναν κοινωνικό κράτος”.

“Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς έχει το απύθμενο θράσος να μιλάει για success story και άλλα τέτοια παραμύθια, όταν είναι έτοιμος να παραδώσει τα σπίτια των εργαζομένων στους τραπεζίτες και να πετάξει οικογένειες στο δρόμο”, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπογραμμίσει ότι “κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κυβέρνηση, η κατάσταση θα χειροτερεύει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μέσα από τον αδιάκοπο αγώνα των πολιτών να απαλλάξουμε τη χώρα και τις ζωές των ανθρώπων από την καταστροφική κυβέρνηση και τα μνημόνια, στέλνοντας τους ίδιους, στις λίστες της πολιτικής διαθεσιμότητας και της απόλυσης”.

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις Εκθέσεις ΔΝΤ και Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Οι πρόσφατες εκθέσεις ΔΝΤ και Κομισιόν ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο το αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής και την παράταση του μαρτυρίου και των δοκιμασιών που υπομένει τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

«Κίνδυνοι» για τη βιωσιμότητα του χρέους, χρηματοδοτικό κενό 10,9 δις € και δημοσιονομικό «άνοιγμα» 4,3 δις  € συνθέτουν μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα, διαλύοντας οριστικά τη μυθιστορηματική αφήγηση του κυβερνητικού success story και ανοίγοντας το δρόμο για τη λήψη νέων και επέκταση των υφιστάμενων δυσβάστακτων μέτρων που έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Τα πρώτα νέα μέτρα έγιναν ήδη γνωστά και αφορούν την επέκταση της «έκτακτης» εισφοράς μέχρι το 2016, ενώ προοιωνίζεται η παράταση της επιβολής του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ και το επόμενο έτος (εφόσον δεν εξασφαλίζεται η «αποδοτικότητα» του στόχου των 2,7 – 2,9 δις €).

Παράλληλα ξεκάθαρη είναι η ταξική προσήλωση και στόχευση κυβέρνησης και τρόικας: Οι Εκθέσεις ΔΝΤ και Κομισιόν ζητούν με ιδεοληπτική εμμονή αύξηση των βαρών στα γνωστά υποζύγια (μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες) με ταυτόχρονη ελάφρυνση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα από τις Εκθέσεις διαφαίνονται καθαρά:

– νέες μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες για την υγεία, με περαιτέρω μείωση του αριθμού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά 10% και αυτόματες περικοπές πληρωμών, σε τυχόν υπερβάσεις των προϋπολογισμένων δαπανών,

– αύξηση των απολύσεων στον δημόσιο τομέα μέσω της κινητικότητας, ζητώντας 12.500 ονόματα έως το τέλος Σεπτεμβρίου και επιπλέον 12.500 μέχρι το τέλος του έτους,

– οροφές δαπανών ανά υπουργείο,

– επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων,

– τιτλοποίηση ή/και πώληση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου,

– αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών,

– περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας ανοίγοντας παράθυρο για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού,

– παρεμβάσεις στο ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων,

– μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% ως το 2016 και εύρεση δημοσιονομικών ισοδυνάμων για κάλυψη των αντίστοιχων ποσών,

– νομοθετικές ρυθμίσεις για φορολογικά ζητήματα, όπως η παροχή δυνατότητας για είσπραξη οφειλών κατευθείαν από τους ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς,

– διαχωρισμός ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ και προώθηση της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης ηλεκτρισμού,

– αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ασκώντας συγκεκριμένη κριτική στην «πολιτική αντίσταση στην αύξηση των τιμών ρεύματος για τους καταναλωτές στη χαμηλή τάση»,

– άνοιγμα δεκάδων επαγγελμάτων,

– απαλλαγή των τραπεζών από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τόκου 10% στο ελληνικό δημόσιο για τις προνομιούχες μετοχές,

– διάθεση σημαντικού μεριδίου της Eurobank μόνο σε ξένο επενδυτή,

– νομοθετική ρύθμιση «κόκκινων δανείων» και άρση του «παγώματος» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Την ίδια στιγμή η συνοδευτική επιστολή του Πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με τη συμπόρευση της ελληνικής κυβέρνησης στους άξονες αυτής της πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσω των αναλύσεων και των ανακοινώσεών του, προέβλεπε την επερχόμενη αποτυχία των διακηρυσσόμενων στόχων της εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής, την ύπαρξη σημαντικών χρηματοδοτικών και δημοσιονομικών κενών, τη συνεχή διόγκωση και τη μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και προειδοποιούσε για την λήψη νέων μέτρων.

Οι εκθέσεις ΔΝΤ και Κομισιόν επιβεβαιώνουν το σύνολο των παραπάνω εκτιμήσεων και προβλέψεων. Και προβλέπαμε από την αρχή ότι θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο επιβαρυμένο λογαριασμό τα λαϊκά στρώματα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι. Αυτή η πρωτοφανής αναδιανομή εισοδήματος και εξουσίας υπέρ των «εχόντων και κατεχόντων» ήταν άλλωστε ο πραγματικός, καίτοι άδηλος, στόχος της ασκούμενης πολιτικής.

Η ανατροπή της πολιτικής της τρόικας και της δικομματικής κυβέρνησης αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σωτηρία της κοινωνίας και τη διακοπή της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί, ανεξάρτητα από αυτές των κυβερνητικών κοινοβουλευτικών ομάδων, για τις οποίες ανησυχεί ο κ. Στουρνάρας.

Μονόδρομος, η πτώση της κυβέρνησης που θα επιβάλλει ο λαός, μέσω της δημοκρατικής οδού και της διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Λύση, η κυβέρνηση της Αριστεράς που με την ενεργή συμμετοχή των κινημάτων θα καταργήσει το μνημόνιο της καταστροφής, θα επιβάλει την απαιτούμενη αλλαγή πολιτικής και θα επαναφέρει την ελπίδα και την αισιοδοξία στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Δ. Στρατούλης: Ντροπή για τη χώρα και την κυβέρνησή της η νεανική ανεργία

Η πανευρωπαϊκή ντροπιαστική πρωτιά της χώρας μας για όγδοο συνεχόμενο μήνα στα ποσοστά ανεργίας και ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, από τους οποίους περίπου 6 στους 10 παραμένουν άνεργοι, είναι το αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Αποδεικνύει με δραματικό τρόπο ότι η «ιστορία επιτυχίας» του κ. Σαμαρά και της μνημονιακής κυβέρνησής του είναι ένα απατηλό παραμύθι για νήπια αλλά ταυτόχρονα τρομακτικός εφιάλτης για τους νέους και τους ανέργους, υπογράμμισε  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης, σχολιάζοντας τα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Σήμερα είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο συντονισμός των αγώνων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, των εργατικών συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, με στόχο να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια της καταστροφής της ευρωζώνης, που ωφελούν μόνο τις δυνάμεις του κεφαλαίου, έχουν μετατρέψει τις χώρες του Νότου σε αποικίες χρέους και έχουν οδηγήσει τους λαούς τους σε οικονομική εξαθλίωση, ανεργία, φτώχεια και απελπισία”, συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ για τις απολύσεις πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Δεν πέρασε ούτε καν μήνας για να διαψευστεί πανηγυρικά η δήλωση -αυτή τη φορά-    του Υπουργού Άμυνας, ότι «δεν θα γίνει καμία απόλυση στο ΥΠΕΘΑ». Η κυβέρνηση σχεδιάζει απολύσεις πολιτικού προσωπικού αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι στην Ελλάδα των μνημονίων, που τη μετατρέπουν σταδιακά σε αποικία χρέους, τα κλειδιά ακόμα και τομέων που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας – όπως είναι ο τομέας της Εθνικής Άμυνας- τα κρατούν οι δανειστές.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει εδώ την πορεία που οδηγεί στην απαξίωση της Άμυνας της χώρας. Μία πορεία που ξεκίνησε με την χωρίς προηγούμενο επίθεση στα στελέχη των ΕΔ, περιέλαβε την Αμυντική βιομηχανία και τώρα στρέφεται προς το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου. Τέλος καλούμε τον Υπουργό Άμυνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Εσωτερικές ειδήσεις

ΔΝΤ: Ζητεί διπλή παρέμβαση για ελάφρυνση του χρέους

«Τελεσίγραφα» με σκληρή γλώσσα στέλνει στην Αθήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την τελευταία έκθεσή του για τη χώρα μας. Προειδοποιεί για νέες επώδυνες περικοπές δαπανών, εάν δεν προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και δεν αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή και οι δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Παράλληλα επισείει τον κίνδυνο λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που ο νέος φόρος ακινήτων δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα και τάσσεται υπέρ της παράτασης του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014. Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ είναι πιο αυστηρή στις διατυπώσεις της, από την αντίστοιχη της Κομισιόν, με τα στελέχη του Ταμείου να προειδοποιούν:

1. «Αν οι ελληνικές αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της φορολογικής διοίκησης με πολύ περισσότερη αίσθηση του κατεπείγοντος τους επόμενους μήνες, τότε θα απαιτηθεί να επικεντρωθούν ξανά σε επώδυνες περικοπές δαπανών, προκειμένου να καταρτίσουν έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2014». Το Ταμείο εκτιμά ότι τα οφέλη από τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης (0,4% του ΑΕΠ το 2014 και 1,5% του ΑΕΠ έως το 2016) δεν φαίνονται υλοποιήσιμα αυτή τη στιγμή.

2. Σε περίπτωση αποτυχίας είσπραξης εσόδων ύψους 2,9 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες και συγκεκριμένα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα των αρχών να εφαρμόσουν ένα σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους επόμενους μήνες το οποίο να αντικαταστήσει από το 2014 το ισχύον σύστημα χωρίς σημαντικές απώλειες εσόδων, καθώς θεωρούν ότι:

Η φορολογική συμμόρφωση είναι πολύ χαμηλή στη χώρα μας και πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη περιουσιολογίου.

Τα χρονικά περιθώρια θέσπισης του ΕΦΑ είναι ασφυκτικά και συμπίπτουν με μια περίοδο αυξημένου όγκου υποχρεώσεων για τη φορολογική διοίκηση, η οποία πρέπει, μεταξύ άλλων, να εφαρμόσει τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και να καθιερώσει τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Μάλιστα στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι για να εισπραχθεί το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει ο νέος φόρος στα ακίνητα να επιβληθεί με υψηλότερους συντελεστές από ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί, προκειμένου να βεβαιωθούν φόροι ύψους 4,1 δισ. ευρώ σε 5,6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Δηλαδή, το ΔΝΤ υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να επιβάλει υψηλότερους φόρους στα ακίνητα το 2014 με στόχο να εισπραχθεί τουλάχιστον το 70% αυτών, δηλαδή 2,9 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη βεβαίωση φόρων ύψους 3,27 δισ. ευρώ για να εισπραχθούν έσοδα 2,7 δισ. ευρώ.

3. Το ισχύον καθεστώς προστασίας της απασχόλησης στην Ελλάδα «παραμένει πολύ άκαμπτο (ιδίως όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις). Προκειμένου να διευκολυνθεί η ανακατανομή του εργατικού δυναμικού και να επιτευχθεί η προσέλκυση επενδύσεων, οι αρχές σχεδιάζουν την υιοθέτηση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων στο πεδίο αυτό έως τα τέλη του 2013, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δείχνουν «κόκκινες κάρτες» για την απογοητευτική εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, τις πολιτικές παρεμβάσεις στις αποκρατικοποιήσεις και τη σημαντική υστέρηση στις επιδόσεις της φορολογικής διοίκησης, όπου μόλις ένας από τους στόχους που είχαν τεθεί για τα τέλη Ιουνίου επιτεύχθηκε.

Τέσσερις κίνδυνοι

Στον αντίποδα, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στα δημοσιονομικά και πως αντιμετωπίζονται οι ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, τονίζει ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εγείρουν ερωτήματα ως προς τη διατηρησιμότητα της προόδου. Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής αντιμετωπίζει πολλούς δυνητικούς κινδύνους, οι βασικότεροι των οποίων είναι:

-Το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας σε συνάρτηση με την υψηλή ανεργία και την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής.

-Οι χαμηλές οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης.

-Οι αποκλίσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και

-Η προβληματική οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η έκθεση του ΔΝΤ εντοπίζει επιπλέον «καυτά μέτωπα» στους ακόλουθους τομείς:

Αποκρατικοποιήσεις: Στον επόμενο έλεγχο η τρόικα δεν θα έχει διάθεση να συγχωρήσει τυχόν αστοχίες και καθυστερήσεις και ήδη προαναγγέλλει ότι θα εξεταστούν «αλλαγές που ενδεχομένως να χρειαστούν στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων και τις σημερινές δομές», δηλαδή αλλαγή προσώπων στο ΤΑΙΠΕΔ ή ακόμα και πέρασμα του ελέγχου του σε ιδιώτες ή σε έναν φορέα που θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Ο φετινός εισπρακτικός στόχος προσγειώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ, αλλά το 2014 θα φθάσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών: Διαπιστώνει καθυστερήσεις και προβλέπει την πώληση επιλεγμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων μέσα στο 2013, τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από την 1η-1-2014 και την επανεξέταση-κατάργηση των εκπτώσεων στις ακτοπλοϊκές μεταφορές για ειδικές κατηγορίες όπως φοιτητές κ.λπ.

Υγεία: Θέτει θέμα μείωσης των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ και αύξησης της κινητικότητας των γιατρών στο ΕΣΥ. Παράλληλα, ορίζει ότι το 50% των φαρμάκων στα νοσοκομεία πρέπει να είναι γενόσημα.

Προβλέψεις για μισθούς, ανεργία, ύφεση: Η μείωση μισθών στη χώρα μας την περίοδο 2012-2014 θα διαμορφωθεί συνολικά στο 20%, ενώ η ανεργία θα φθάσει το 27% φέτος και θα αποκλιμακωθεί σταδιακά έως το 16,3% το 2018. Η εκτίμηση για την ύφεση διατηρείται στο 4,2% φέτος, ενώ για το 2014 προβλέπεται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Απολύσεις στο Δημόσιο: Για την κινητικότητα αναφέρεται ότι οι αρχές συμφώνησαν για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στο σχήμα της κινητικότητας μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2013 (με καθυστέρηση ενός τριμήνου) και δεσμεύτηκαν για την υπαγωγή 25.000 υπαλλήλων σε κινητικότητα μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχουν επίσης αναλάβει να θέσουν σε κινητικότητα 4.000 υπαλλήλους ήδη από τον Ιούλιο.

Από όσους μεταφέρθηκαν στην κινητικότητα τον Ιούλιο, ένας σημαντικός αριθμός (2.000) θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική αποχώρηση. Οι αρχές διατηρούν τον στόχο των 15.000 απολύσεων από το δημόσιο τομέα τη διετία 2013-2014.

Αγκάθι τα «κόκκινα» δάνεια: Ουσιαστική πρόοδο στην ανακεφαλαιοποίηση και ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι μένουν ακόμη σημαντικά βήματα, ιδιαίτερα στο μέτωπο της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.

Μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια, το ποσοστό των οποίων βαίνει αυξανόμενο, ενώ ανάκαμψη παρουσιάζουν οι καταθέσεις, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, αν και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ολοκληρώθηκε, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να είναι ισχυρότερη των προσδοκιών, η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών δεν έχει ουσιαστικά αρχίσει.

Το αποτέλεσμα είναι η χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού να εμποδίζει την αναγκαία ροή της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα. Η ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά έχει μειωθεί τα δύο τελευταία τρίμηνα, καθώς η αναλογία υποχρεώσεων προς εισόδημα (109% το τέταρτο τρίμηνο του 2012) βαίνει αυξανόμενη, ενώ οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε διαρκή πτώση.

Με τις μειώσεις μισθών, την υψηλή ανεργία και την αύξηση των φορολογικών βαρών να συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε πάνω από το 27% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αισθητή μείωση παρουσιάζουν και οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον εταιρικό τομέα έχει εκτιναχθεί στο 31%.

Βελτιωμένες είναι πάντως, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, οι προοπτικές για τις καταθέσεις, το 96% των οποίων συγκεντρώνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες: Πειραιώς , Εθνική , Alpha , Eurobank .

Οσον αφορά τη Eurobank, ειδικότερα, η χώρα δεσμεύεται να προχωρήσει στη διάθεση σημαντικού μετοχικού ποσοστού σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές έως τα τέλη Μαρτίου 2014.

(Ρεπορτάζ από τις εφημερίδες Ημερησία και Ναυτεμπορική)

Στη Διαύγεια οι λίστες με τους 2.122 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης – Σε καθεστώς διαθεσιμότητας μπήκε και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Στον αριθμό 2.122  κλείδωσε τελικά η λίστα της διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την διαπιστωτική πράξη που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας στο σύστημα της Διαύγειας.

Παράλληλα, αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και οι λίστες των 302 καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης και των 25 που εργάζονταν στην Σιβιτανίδειο Σχολή που εξαιρέθηκαν από το καθεστώς της διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τα κριτήρια του υπουργείου, ενώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις.

Το 60% των 2.122 καθηγητών, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, θα καλύψουν τα κενά στον τομέα της Υγείας, ενώ το υπόλοιπο 40% θα στελεχώσει διοικητικές θέσεις στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά θα εργασθεί και ως ωρομίσθιο προσωπικό στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ της χώρας με σκοπό να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι μαθητές των υπό κατάργηση ειδικοτήτων της Γ’ ΕΠΑΛ και της Β’ ΕΠΑΣ.

Μεταξύ των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα  είναι και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κ. Θέμις Κοτσιφάκης.

Βροχή από… ΦΑΠ σε 500.000 ιδιοκτήτες

Το ένα μετά το άλλο θα έρχονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα λάβουν εντός του Αυγούστου τα σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2012, τον Σεπτέμβριο θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2013, ενώ ήδη έφθασαν στα χέρια τους τα σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη μετά τον ΦΑΠ του 2011 μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου θα αποσταλεί και ο ΦΑΠ του 2012, ενώ ο ΦΑΠ του 2013 θα αποσταλεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι υπόχρεοι να έχουν εξοφλήσει τις δόσεις τους το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2014. Επισημαίνεται ότι ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα πρέπει να εξοφληθεί σε επτά μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, ενώ ο ΦΑΠ του 2013 σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Αυγουστιάτικη πρεμιέρα με ΦΠΑ 13% στην εστίαση και πολλούς αστερίσκους

Σε ισχύ από σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και μόλις 7000 επιχειρήσεις έχουν παραλάβει το ειδικό σήμα μείωσης των τιμών, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ οι αστερίσκοι στην παραλαβή αναψυκτικών έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των καταστηματαρχών.

Χάος προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του γενικού γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρης, που εξήγγειλε ότι για τα αναψυκτικά εκτός καταστήματος ότι η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση, λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία, κ.λπ.). Ο συντελεστής αυτός ισχύει από 1.9.2011, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3986/2011.

Αντίθετα, η παροχή υπηρεσίας εστίασης, και συνεπώς η κατανάλωση αναψυκτικών εντός του καταστήματος, με την πρόσφατη διάταξη υπάγεται από 1.8.13 έως 31.12.13 στο μειωμένο συντελεστή (13%).

Πάντως, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων επισήμανε ότι δεν είναι ακριβές ότι ο συντελεστής των έτοιμων φαγητών διαφοροποιείται ανάλογα με το αν καταναλώνονται στο κατάστημα ή εκτός (π.χ. με παράδοση κατ’ οίκον) και δηλώνει ότι στην παράδοση των εν λόγω αγαθών εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο μειωμένος συντελεστής (13%.).

Μαζικές απολύσεις και στάση εργασίας στον Σκάι

Νέο κύμα απολύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα του Σκάι, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και απεργιακή κινητοποίηση του προσωπικού.

Συνολικά 14 δημοσιογράφοι και τεχνικοί απολύθηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 και τέσσερις ηχολήπτες από τους σταθμούς Red 96,3 και Μελωδία 99,2. Μετά την κήρυξη στάσης εργασίας ανακοινώθηκε και η απόλυση του συνδικαλιστικού εκπροσώπου των δημοσιογράφων Λεωνίδα Σακλαμπάνη, επειδή αντιτάχθηκε στις απολύσεις.

«Ξηλώθηκε» όλο το αθλητικό τμήμα του Σκάι. Στους απολυθέντες περιλαμβάνονται επίσης δημοσιογράφοι από τη σύνταξη ειδήσεων και από το τμήμα διεθνών.

Από τη διεύθυνση του σταθμού ανακοινώθηκε ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν.

Η ΕΣΗΕΑ κήρυξε αρχικά τρίωρη στάση εργασίας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Σκάι, από τις 14:00 έως τις 17:00, μόλις  έγιναν γνωστές οι πρώτες απολύσεις. Εν συνεχεία κήρυξε νέα στάση εργασίας από χθες στις 17:00 μέχρι σήμερα στις 13:00

Αρθογραφία- συνεντεύξεις

Θεόδωρος Γεωργίου (Εφημερίδα των Συντακτών): Η φιλοσοφία ως έρευνα και ως τρόπος ζωής

Μπορεί ο εικοστός αιώνας να έχει χαρακτηριστεί αιώνας των άκρων, ωστόσο ο εικοστός πρώτος αιώνας έχει αρχίσει να αναστοχάζεται πάνω στις συνθήκες της ατομικής και συλλογικής συγκρότησης. Η διαφορά ανάμεσα στην υπαρξιακή ατομικότητα και την πολιτική συλλογικότητα επαναπροσδιορίζεται ως διαφορά ανάμεσα στην εμμένεια του ατόμου που μπορεί να αποκτήσει πολιτική και κοινωνική ύπαρξη «πέραν του καλού και του κακού» (Νίτσε). Με άλλα λόγια, η κοινωνική συλλογικότητα, που γνωρίσαμε ως ιστορική εμπειρία κατά τον εικοστό αιώνα, μετασχηματίζεται σε εσωτερικό αναστοχασμό του ατόμου, το οποίο επιδιώκει να επαναπροσδιοριστεί ως υπαρξιακή οντότητα, πέρα από τους παραδεδομένους καθορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι το ύψιστο φιλοσοφικό πρόβλημα της χειραφέτησης του ανθρώπου μπορεί να λυθεί στη διάρκεια του εικοστού πρώτου αιώνα με την υπέρβαση της διαφοράς ανάμεσα στο άτομο και την κοινωνία.

http://www.efsyn.gr/?p=83102

Απόστολος Λακασάς (Καθημερινή): Ούτε καν λαγοί με πετραχήλια

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών από τον Σεπτέμβριο είναι αναμενόμενη, αφού το υπουργείο Παιδείας κατήργησε ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης (2.000 καθηγητές ειδικοτήτων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα), ενώ θα προχωρήσει και σε υποχρεωτικές μεταθέσεις και μετατάξεις καθηγητών. Ο πολίτης, βέβαια, θα περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει τη δική της πρόταση για το πώς θα καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο χωρίς προβλήματα. Να ζητήσει, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο Παιδείας τα στοιχεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο και κατόπιν -με βάση τους δικούς του όρους (π.χ. 20 μαθητές ανά τμήμα)- να μας παρουσιάσει ένα σχέδιο που να λέει ότι υπολογίζοντας και τις συνταξιοδοτήσεις στα τέλη Αυγούστου, θα χρειαστούμε τόσους εκπαιδευτικούς για την επόμενη σχολική χρονιά. Και εντέλει θα χρειαστεί να γίνουν ή προσλήψεις ή μετατάξεις εκπαιδευτικών.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_01/08/2013_512219

Δημήτρης Χρήστου (Αυγή): Προετοιμασίες στην αποικία…

Ήδη η Danone έχει καπηλευθεί τον τίτλο ελληνικό γιαούρτι (Griegos Yoghourt) και για να μην υπάρχει παρεξήγηση, στο κεσεδάκι υπάρχει φωτογραφία του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Αυτό το προϊόν έχει κατακλύσει την αγορά της Ισπανίας και εισβάλλει δυναμικά στην Αργεντινή και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όταν ξεμπερδέψουν με τους εγχώριους δημιουργούς, όταν η χώρα γίνει δική τους, το ελληνικό γιαούρτι θα κατακλύσει το κόσμο, αλλά όλα τα κέρδη θα πηγαίνουν στη Γαλλία και την Ελβετία. Έχοντας κατακτήσει την τεχνογνωσία της ελληνικής ποιότητας, θα στήσουν χιλιάδες εργοστάσια παντού, πουλώντας αυτοί Ελλάδα και τα περίφημα αγαθά της. Το ίδιο θα γίνει με δεκάδες εξαιρετικής ποιότητας αγαθά, όπως για παράδειγμα με τις κομπόστες ροδάκινου, όπου πριν 10 χρόνια οι Έλληνες παραγωγοί κατείχαν το 52% της παγκοσμίου αγοράς. Το ίδιο έγινε και με το περίφημο ελληνικό ελαιόλαδο, που, λόγω της φυσικής παραδοσιακής παραγωγής του, διατηρεί τη μοναδική του ποιότητα και συμπληρώνει ως εσάνς τα ιταλικά και ισπανικά λάδια που κυριαρχούν στον κόσμο. Το ίδιο έγινε και με το ούζο.

http://www.avgi.gr/article/710395/proetoimasies-stin-apoikia-

Αθανάσιος Έλλις (Καθημερινή): Οι εταίροι, η λιτότητα και το αυγό του φιδιού

Όμως, το ερώτημα που τίθεται πλέον όλο και πιο πιεστικά προς τους εταίρους είναι εάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με ψυχρά οικονομικά κριτήρια ή θα αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τους και τους κοινωνικούς και πολιτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τα αυξανόμενα φαινόμενα εθνικισμού τα οποία δεν περιορίζονται στη μικρή Ελλάδα, ή ακόμη και στον ελλειμματικό Νότο, αλλά αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πραγματικότητα την οποία οι εταίροι μας δεν δικαιούνται να αγνοήσουν. Ιδιαίτερα, η Γερμανία, με την ευαισθησία που δημιουργεί το παρελθόν της, έχει έναν επιπλέον λόγο να ανησυχεί για τη συμβολή της στο κλίμα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εύλογες τεχνοκρατικές πιέσεις για μείωση των ελλειμμάτων, πρέπει να συμπληρώνονται με κατανόηση για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, καθώς είναι πλέον σαφές ότι τα σκληρά μέτρα και η παρατεταμένη ύφεση ενισχύουν τις ακραίες φωνές και τελικά, συμβάλλουν στην επώαση του αυγού του φιδιού το οποίο, σημειωτέον, δεν γνωρίζει σύνορα…

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_01/08/2013_512216

Διεθνής ειδησεογραφία

Τεράστιο το φορτίο χρέους για την Ελλάδα

Ούτε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ούτε ο υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble βλέπουν κάποια απομείωση χρέους για την Ελλάδα στο μέλλον, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους σήμερα, επιβεβαιώνοντας την αντίθεση της Γερμανίας σε αυτό που πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι είναι το αναπόφευκτο νέο κεφάλαιο στο σήριαλ του ελληνικού χρέους.

«Μια δεύτερη απομείωση του χρέους θα σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί δεν θα ενισχυθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Martin Kotthaus σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Ο Kotthaus απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν είναι αναπόφευκτη περαιτέρω ανακούφιση του ελληνικού χρέους στους επόμενους 12 μήνες.

Αν και η Ελλάδα προχώρησε σε μια πρωτοφανή αναδιάρθρωση του χρέους κατά 200 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012, η χώρα έχει ακόμη ένα τεράστιο φορτίο χρέους, περίπου στο 165% του ΑΕΠ. Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Jens Weidmann, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν προειδοποιήσει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας τελικά θα χρειαστεί να απομειώσουν ξανά το χρέος της χώρας. Αλλά τόσο η Καγκελάριος όσο και ο υπουργός Οικονομικών, που βρίσκονται σε διακοπές, έχουν επανειλημμένως απορρίψει την ιδέα.

Λατινοαμερικανικό «όχι» στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση της Ελλάδας

Έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, επικαλούμενες τον κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου, σύμφωνα με όσο μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η αποχή των Λατινοαμερικανικών κρατών από τη ψηφοφορία έγκρισης της χρηματοδότησης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, αποκαλύφθηκε από τον Βραζιλιάνο αντιπρόσωπό τους, σε μια ασυνήθιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, δημόσια δήλωση που αναδεικνύει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των αναδυόμενων χωρών με την πολιτική του Ταμείου να διασώζει τους υπερχρεωμένους Ευρωπαίους.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας», δήλωσε ο Πάουλο Μπατίστα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, ο οποίος εκπροσωπεί ακόμη 10 κράτη στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Καραϊβική. «Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δεν ήταν ικανοποιητική σε όλους σχεδόν τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπέρ-αισιόδοξες», δήλωσε ο Πάουλο Μπατίστα, επικρίνοντας την απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα σχόλιά του αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ, οι συντάκτες της οποίας υποστηρίζουν ότι εάν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις εκτροχιαστούν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποσύρουν την στήριξή τους, τότε «η ικανότητα της Αθήνας να ξεπληρώσει το Ταμείο, θα είναι μάλλον ανεπαρκής».

Financial Times: Εκρηκτική η κατάσταση στον ευρωπαϊκό Νότο

Ποτέ η πολιτική κατάσταση στον ευρωπαϊκό Νότο δεν ήταν τόσο εκρηκτική όσο σήμερα, από τότε που ξέσπασε η κρίση χρεών, υποστηρίζει ο αρθρογράφος των Financial Times Peter Spiegel.

Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

Όποιος ρίξει μια γρήγορη ματιά στην πολιτική σταθερότητα της περιφέρειας της ευρωζώνης θα αντιληφθεί ότι ποτέ τα πράγματα δεν ήταν χειρότερα από τότε που ξέσπασε η κρίση χρεών στην Ευρώπη. Τα δύο κεντρώα κόμματα της Ελλάδας μετά βίας διατηρούν την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ οι ακραίες παρατάξεις της Αριστεράς και της Δεξιάς συγκεντρώνουν μαζί 40%. Η τεχνοκρατική κυβέρνηση της Ιταλίας έχει ξοδέψει όλη τη σύντομη ζωή της σε πυροσβεστικές προσπάθειες, αλλά παραμένει συνέχεια ένα βήμα πριν από το κάψιμο. Η Ισπανία δονείται από ένα σκάνδαλο δωροδοκιών, το οποίο δείχνει τόσο μεγάλο που θα έριχνε οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν διέθετε τη σιδηρά κομματική πειθαρχία της Μαδρίτης. Και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κατάφερε να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές μόνο επειδή παρέδωσε την εξουσία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές στον επικεφαλής του εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού, που τάσσεται κατά της λιτότητας.

Πρόκειται για μια αρκετά ζοφερή σύνοψη. Κι όμως, εκτός από έναν σύντομο «λόξιγκα» εξαιτίας των πρόσφατων πολιτικών δραμάτων στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, οι επενδυτές δείχνουν να την αγνοούν εντελώς. Βεβαίως, τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστούν νέα προγράμματα διάσωσης σύντομα, αφού καμία δεν αναμένεται να μπορέσει να αντλήσει αρκετό ρευστό από μόνη της, όταν τελειώσουν τα κεφάλαια από τα τρέχοντα προγράμματα, στα μέσα του επόμενου έτους. Όμως, η απουσία μιας ευρύτερης αναταραχής στις αγορές μέσα στα πολιτικά συντρίμμια μπορεί να σημαίνει δύο μόνο πράγματα: Είτε οι επενδυτές έχουν αποκοιμηθεί με μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας, είτε η κρίση της ευρωζώνης, όπως την ξέραμε, έχει τελειώσει.

Είναι, άραγε, πράγματι πιθανό να έχει λήξει η πρώτη, απελπιστικά δραματική, πράξη στο δράμα της ευρωζώνης;

Από τότε που άρχισε η κρίση, η απειλή της ύπαρξης του ευρώ προέρχεται από δύο ξεχωριστά, αλλά συνυφασμένα σενάρια: είτε από μαζική τραπεζική έξοδο των καταθετών, που πιστεύουν ότι τα ευρώ τους θα μετατραπούν σε δραχμές, εσκούδος ή πεσέτες, είτε από το να χάσει η Ιταλία την πρόσβασή της στην αγορά ομολόγων, αδυνατώντας να χρηματοδοτήσει το ογκώδες δανειακό της βάρος των 2 τρισ. ευρώ. Σε οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια, τα κεφάλαια διάσωσης που θα χρειάζονταν θα ήταν τόσο πολλά που απλά δεν θα υπήρχαν, γεγονός που θα κατέληγε σε μαζικές στάσεις πληρωμών και στη διάλυση του ευρώ.

Η προοπτική της μαζικής τραπεζικής εξόδου δείχνει απίθανη πλέον, δεδομένου ότι οι καταθέτες έχουν επιδείξει αξιοπρόσεκτη ανθεκτικότητα, παρά τις σχεδόν συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Πριν από 18 μόλις μήνες, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, απείλησε να θέσει το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, οι ηγέτες της Ε.Ε. δήλωσαν δημοσίως ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι εθελοντική, επιμένοντας ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα ήταν ψήφος για «μέσα ή έξω» από αυτό. Τον Μάρτιο, προχώρησαν ακόμη παραπάνω, τρομοκρατώντας τους καταθέτες όταν υποχρέωσαν τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών της Κύπρου να συμμετέχουν στο μνημόνιο των 10 δισ. ευρώ. Όμως κανένα από αυτά τα γεγονότα, τα οποία ορισμένοι προέβλεπαν ότι θα προκαλέσουν τεράστιες ουρές έξω από τις ασταθείς ισπανικές τράπεζες, δεν προκάλεσε κάτι παραπάνω από έναν μικρό τραπεζικό συνωστισμό, και μόνο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόσφατα μάλιστα κωδικοποίησαν την αρχή ότι οι τραπεζικές διασώσεις θα πρέπει να πληρώνονται με ιδιωτικά χρήματα -όπως, σε ακραίες περιπτώσεις, με τραπεζικές καταθέσεις-, παρά την αμφισβητούμενη κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αν τίποτα από αυτά δεν προκάλεσε τραπεζικό πανικό, τότε τίποτα δεν θα τον προκαλέσει.

Έτσι μένει ο παράγοντας Ιταλία. Παρ’ όσα γίνονται στις Βρυξέλλες -το νέο ταμείο διασώσεων με τα 500 δισ. ευρώ, οι σκληροί κανόνες για τα χρέη και τα ελλείμματα, η εκκολαπτόμενη «τραπεζική ένωση»-, τίποτε από αυτά δεν μπορεί πραγματικά να σώσει τη χώρα, αν οι αγορές αποφασίσουν ότι το χρέος της Ρώμης δεν είναι βιώσιμο. Το μόνο που θα απομένει τότε ανάμεσα στην Ιταλία και στην άβυσσο θα είναι οι μηχανές εκτύπωσης χρήματος της ΕΚΤ, που ο Mario Draghi πριν από έναν χρόνο υποσχέθηκε ότι θα βάλει να δουλέψουν. Είναι ένα πολύ σημαντικό ανάχωμα, και πράγματι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που υποσχέθηκε, γνωστό ως Outright Monetary Transactions, καθησύχασε τις αγορές όσο τίποτε άλλο. Όμως το OMT είναι πολιτικό εργαλείο όσο είναι και νομισματικό και μπορεί να αναπτυχθεί μόνο αν μια προβληματική χώρα υποταχθεί πρώτα σε πρόγραμμα διάσωσης των Βρυξελλών – ένα πρόγραμμα που πρέπει να εγκριθεί, μεταξύ άλλων, και από την γερμανική βουλή.

Γι’ αυτό και η νέα πολιτική αναταραχή στον ευρωπαϊκό Νότο έχει τεράστια σημασία. Το OMT δεν δοκιμάστηκε ποτέ. Αν μία από τις παραπάνω κυβερνήσεις έπεφτε και την αντικαθιστούσαν αντιμνημονιακοί λαϊκιστικές, οι αγορές πολύ γρήγορα θα θυμούνταν ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν είναι σαν τις αγορές ομολόγων από την Bank of England ή την αμερικανική Federal Reserve. Είναι στη διακριτική πολιτική ευχέρεια βουλευτών, που έχουν ήδη απαυδήσει, στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες. Έτσι, η επικρατούσα ηρεμία θα μπορούσε να σηματοδοτεί το τέλος της αρχής. Ή θα μπορούσε να είναι η νηνεμία πριν από την καταιγίδα.

Ισπανία: Εξηγήσεις Ραχόι στο κοινοβούλιο για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δίνοντας εξηγήσεις σήμερα στο κοινοβούλιο για το σκάνδαλο Μπάρθενας δήλωσε ότι το κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα, είχε πληρώσει «πρόσθετους μισθούς» σε ηγετικά του στελέχη αλλά αυτά ανταποκρίνονταν σε «εργασία» που είχαν προσφέρει.

Τα ποσά «πληρώθηκαν για μια εργασία και συμπεριελήφθησαν στο λογιστήριο», υποστήριξαν.

“Η δήλωση των εσόδων αυτών στην εφορία είναι μια ατομική ευθύνη», πρόσθεσε ο Ραχόι σε παρέμβασή του ενώπιον των βουλευτών.

Στην παρέμβασή του που διήρκεσε μια ώρα, ο Ραχόι απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο ίδιος και άλλα στελέχη του κόμματος λάμβαναν χρήματα από ένα μαύρο ταμείο.

Ο πρώην ταμίας του κόμματος, ο Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος ισχυρίζεται την ύπαρξη ενός τέτοιου μαύρου ταμείου, δεν λέει την αλήθεια, πρόσθεσε ο Ραχόι. «Έκανα το λάθος να δείξω εμπιστοσύνη σε κάποιον δεν το άξιζε», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Βέβαιος για τη νίκη» δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ ‘Ασαντ δήλωσε «βέβαιος για τη νίκη» των στρατευμάτων του που μάχονται εναντίον των ανταρτών εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια, σε μήνυμα που απηύθυνε σήμερα με την ευκαιρία της γιορτής του στρατού.

“Εάν στη Συρία δεν ήμαστε σίγουροι για τη νίκη, δε θα είχαμε τη δυνατότητα ν’ αντισταθούμε και δε θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε (τη μάχη) ύστερα από τουλάχιστον δυο χρόνια», τόνισε ο Σύρος πρόεδρος, το μήνυμα του οποίου μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

“Η πίστη μου σε εσάς είναι μεγάλη και έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να φέρετε σε πέρας την εθνική αποστολή που έχετε αναλάβει», πρόσθεσε ο ‘Ασαντ απευθυνόμενος στους στρατιώτες, με την ευκαιρία της 68ης επετείου από την ίδρυση του συριακού στρατού.

“Έχετε επιδείξει σπάνιο θάρρος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και έχετε εντυπωσιάσει τον κόσμο με την αντίστασή σας στον πιο σκληρό, τον πιο άγριο πόλεμο της σύγχρονης ιστορίας», τόνισε.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Επικριτική η Ρωσία απέναντι στις νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης

Η Ρωσία επέκρινε σήμερα την ψήφιση χθες από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχεδίου για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν, τονίζοντας αυτό ότι δε θα βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

“Οι επιπλέον κυρώσεις θα στραγγαλίσουν οικονομικά το Ιράν, αλλά δε θα επιλύσουν το πρόβλημα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Σύμφωνα με τον Γκατίλοφ, οι κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι επαρκείς.

Η Σερβία προσφέρει θέση συμβούλου στον Ντομινίκ Στρος-Καν

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε χθες ότι έχει συζητήσει με τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν το ενδεχόμενο να αναλάβει ρόλο συμβούλου της σερβικής κυβέρνησης.

“Είχαμε μια σύντομη συνομιλία για το ενδεχόμενο συνεργασίας», δήλωσε ο Βούτσιτς στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο B92.

“Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δε θα είναι βεβαίως υπουργός, αλλά θα μπορούσε να είναι σύμβουλος, ο οποίος θα βοηθούσε την κυβέρνηση να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος και να επιλύσει άλλα οικονομικά προβλήματα», τόνισε ο Βούτσιτς χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Πηγή της σερβικής κυβέρνησης δήλωσε προχθές, Τρίτη, στο γαλλικό Πρακτορείο ότι ενόψει κυβερνητικού ανασχηματισμού, οι σερβικές αρχές ήλθαν σε επαφή με τον Στρος-Καν, ωστόσο πηγή του περιβάλλοντος του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: