ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΕΝΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ

Αναδημοσίευση από την Εποχή κειμένου συμβολής στο διάλογο για την εσωκομματική δημοκρατία*.

 

Με την υποψηφιότητά μας για την Κ.Ε. με χωριστό ψηφοδέλτιο, ανοίγουμε μέτωπο δημοκρατίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

1. Καταρχάς ενάντια στην επιβολή σταυροδοσίας σε ύψος 30% επί των εκλεγομένων στην Κ.Ε. σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής καταστατικού, όπως αναπτύχθηκε από τον σ. Κορωνάκη. Η πρότασή μας για περιορισμό του ποσοστού σταυροδοσίας στο 10% (20 σταυροί), με στόχο το αναλογικότερο αποτέλεσμα, αναπτύχθηκε με σαφήνεια από τον σ. Αγγελόπουλο, αλλά και από συντρόφους που δεν μετέχουν στο ψηφοδέλτιό μας (όπως ο σ. Γλέζος και ο σ. Μανιός) και, ως γνωστόν, απορρίφθηκε. Πρόκειται για επιβολή σκληρού πλειοψηφικού συστήματος στην ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αμφισβητούν ή ότι δεν αντιλαμβάνονται το πώς συμβαίνει αυτό.

Δεν είναι ώρα ούτε και ο ρόλος του παρόντος κειμένου για ανάπτυξη ενός απλού ζητήματος εκλογικής λογιστικής. Παραπέμπουμε όσους αμφιβάλλουν στην ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στην Συνδιάσκεψη του περασμένου Δεκέμβρη: κατώφλι για την εκλογή των συντρόφων του Ενιαίου Ψηφοδελτίου (στο οποίο μετείχαμε αρκετοί από μας) ήταν ένας αριθμός περί τους 200, δεκαπενταπλάσιος του αναλογικού εκλογικού μέτρου (των 13 περίπου σταυρών)! Ποιοι, εκτός όσων συμμετέχουν σε εκλογικούς μηχανισμούς, έχουν δυνατότητα να συγκεντρώνουν τέτοιους αριθμούς σταυρών;

2. Το σύστημα των εκλογικών μηχανισμών, με τις γνωστές στοχευμένες λίστες σταυροδότησης, όπως εκδηλώθηκε σε ευρεία έκταση σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία, δεν πλήττει μόνο όσους απορρίπτουν την υιοθέτησή του. Πλήττει την ίδια την καρδιά του πλουραλισμού, που αποτελεί κοινή διακήρυξη όσων μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Υποβιβάζει την απαραίτητη και επιθυμητή ανάπτυξη τάσεων, ρευμάτων, συλλογικών προτάσεων και ιδεών, σε πόλεμο μηχανισμών, χωρίς πραγματικό πολιτικό αντίκρισμα. Οι διαφορές αποκτούν εξωπραγματικά μεγάλες διαστάσεις, επινοούνται ή κουκουλώνονται, με τρόπο διασπαστικό ή εικονικά ενωτικό, προκειμένου να επιτυγχάνονται εκλογικές επιδιώξεις.

3. Η πρόταση του σ. Τσίπρα για τα χωριστά ψηφοδέλτια, που έγινε αποδεκτή στο συνέδριο, κατά τη γνώμη μας παραπέμπει, με τρόπο εσφαλμένο, στο δίλημμα: ή μαζί μου ή εναντίον μου. Δεν το δεχόμαστε. Δεν αντιστοιχεί ούτε στην ποιότητα ούτε στην ένταση των υπαρκτών διαφορών στις απόψεις που αναπτύσσονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο διάλογος στην πραγματικότητα έχει ενωτικό πρόσημο. Αυτό δεν θα έπρεπε να εξαρτάται μόνο από τις ιδιαίτερες επιθυμίες των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η ενωτική απαίτηση της περσινής λαϊκής ετυμηγορίας, που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη βασική απάντηση, στο δίλημμα της κοινωνίας, όπως ορθά το έθεσε ο πρόεδρος στην εναρκτήρια εισήγησή του: «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ». Πρέπει να το σεβαστούμε και να μην ενδώσουμε στη λογική του ανταγωνισμού στο εσωτερικό μας, τη στιγμή μάλιστα που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε χαρακτηριστικά ενιαίου φορέα. Αυτή η ενωτική απάντηση αποτελεί τη μόνη μεγάλη ελπίδα για όσους αγωνίζονται ενάντια στην μνημονιακή καταστροφή.

Δεν είμαστε, όμως, και διατεθειμένοι να αποδεχτούμε το δίλημμα του μαντριού και του λύκου. Με τη χωριστή μας κάθοδο θέλουμε να αποκαλύψουμε πού οδηγεί η λογική της διαπάλης των μηχανισμών, αλλά και να απορρίψουμε τους εκβιασμούς που συνεπάγεται.

4. Σε αυτό το σύντομο σημείωμα, οφείλουμε να αναφερθούμε στη σοβαρή ευθύνη του προεδρείου του Σαββάτου, όσον αφορά την επίμονη άρνησή του να θέσει το θέμα της σταυροδοσίας πριν από την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, με το σκεπτικό «να δούμε πρώτα τους υποψηφίους και μετά να καθορίσουμε τους κανόνες εκλογής»! Πρόκειται για διαδικασία που δεν αναλογεί στις υποσχέσεις μας για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Αριστερά και στην κοινωνία. Θα ήταν, ίσως, ανήκουστη ακόμα και για αρχαιρεσίες περιθωριακού σωματείου. Ασφαλώς, προδίκασε και τη μορφή της καθόδου. Γιατί ο κατακερματισμός των ψηφοδελτίων αποτελεί την μοναδική δυνατότητα για αναλογική εκπροσώπηση απέναντι στη λίστα με το σκληρό πλειοψηφικό σύστημα σταυροδοσίας του 30%.

Ανένταχτοι σε μηχανισμούς επιβολής, επιμένουμε στο σοβαρότατο πρόβλημα που γεννά η ύπαρξη και η ανάπτυξή τους. Απορρίπτουμε την κατασκευή πλατφορμών ή την επινόηση εξωπραγματικών διαφορών, σε κατευθύνσεις όπου στην πραγματικότητα συγκλίνει ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη δράση μας όμως στην κοινωνία και με τη συμμετοχή μας στον φορέα, θα επιμείνουμε να αντιμετωπιστεί ολόπλευρα το πρόβλημα της δημοκρατίας εντός ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ώστε, ο «ΣΥΡΙΖΑ των μελών» να πάψει να έχει ακόμα, μέλη χωρίς φωνή.

*Βένιος Αγγελόπουλος, Γιάννης Αναστασόπουλος, Χρήστος Ιωαννίδης, Γιώργος Καλαντζόπουλος, Κώστας Κουβαρδάς, Μάριος Κρητικός, Άννα Μαντέλου, Αντώνης Μαούνης, Χρήστος Μέλλιος, Σπήλιος Μπίθας, Ουρανία Οικονόμου, Γιάννης Πάνου, Τάκης Παπουτσάκης, Θανάσης Παπουτσής, Βέρα Σιατερλή, Ανδρέας Σουρούνης, Ουρανία Τσέκου, Έρση Χατζηαργυρού

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: