ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab (Συντάκτες: Φ. Κλαυδιανός, Μ. Ντόβολος)

web typos

Βασικότερα θέματα

Πολυνομοσχέδιο: Επιμέρους διορθώσεις προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις βουλευτών. Διάχυτη γκρίνια στην γαλάζια ΚΟ. Παραμένει η διάσταση με την ΚΕΔΕ. Απεργίες και κινητοποιήσεις από τη μεριά των εργαζομένων. Αρνητική στάση θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ

Το πολιτικό κλίμα: Με τη διαδικασία της, χαρακτηρισθείσας ως ιδιαίτερα κρίσιμης, ψηφοφορίας, κορυφώνεται αύριο το βράδυ η συζήτηση που αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τα επείγοντα μέτρα, που είναι και προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του δανείου. Οι τέσσερις συνεδριάσεις στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατέδειξαν ότι η δοκιμασία για την κυβέρνηση έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη σφοδρότατη επίθεση της αντιπολίτευσης, όπως παραδοσιακά συμβαίνει με όλα τα «μνημονιακά» νομοθετήματα, αλλά και τον σκεπτικισμό ή και τις ενστάσεις επί διατάξεων του σχεδίου νόμου, από πλευράς βουλευτών της συμπολίτευσης. Τη δυσφορία των βουλευτών, επέτεινε και η στάση αρκετών υπουργών να έχουν μικρής διάρκειας παρουσία στις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Ειδικά χθες, πάντως, αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, καθώς ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος μεταξύ άλλων, όχι μόνο εξέφρασε έκδηλη ανησυχία για τις επιπτώσεις από την απόφαση να μην υπάρχουν σχολικοί φύλακες – που είναι μία από τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, αλλά και «αποκάλυψε» πως ενώ αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου του ήταν να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, η σχετική μέριμνα αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, όπως παρουσιάστηκε στη Βουλή. Νωρίτερα, πολλοί εκ των βουλευτών που ζήτησαν να μιλήσουν άσκησαν κριτική στον υπουργό Παιδείας, περισσότερο αναφορικά με τον σχεδιασμό για τη δευτεροβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση. Από ορισμένους τέθηκε και το θέμα της λήψης πρόνοιας για φοροαπαλλαγή αγροτών με χαμηλό εισόδημα. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρέμβαση της κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, η οποία έθεσε και το θέμα της ΕΡΤ: «Πρέπει να μπουν δύο όροι και αυτοί να είναι απαράβατοι: Πρώτον, να υπάρχει ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης. Υπάρχουν αποζημιώσεις πάνω από 100.000 ευρώ. «Δεύτερον, να συμπεριληφθεί η απαραίτητη πρόβλεψη, ώστε αυτός που θα τύχει αποζημίωσης και θα επαναπροσληφθεί στον επόμενο φορέα, δεν θα κρατήσει και την αποζημίωση και την πρόσληψη». Γενικότερα, ακόμη και αν δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου επί της αρχής, είναι ορατή μια διάχυτη δυσαρέσκεια γαλάζιων βουλευτών. Εκτός από αυτά που αναφέρονται πιο πάνω, η κ. Μπακογιάννη έκανε αναφορά με σκληρά σχόλια για τις παλινδρομήσεις στο θέμα των αποδείξεων και  ο κ. Σιούφας για τον διορισμό υπέργηρων σε θέσεις διοικητών οργανισμών. Είναι προφανές ότι η προοπτική της υπογραφής ενός τρίτου μνημονίου (βλέπε χθεσινή αποδελτίωση) δημιουργεί δυσαρέσκεια και νευρικότητα.

Οι διορθωτικές κινήσεις (δηλώσεις για επαν-απορρόφηση των απολυμένων, απόσυρση της διάταξης για ασυλία μελών ΤΧΣ): Σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά και δημάρχων, ώστε να εγκριθεί χωρίς απρόοπτα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, προχωρά η κυβέρνηση, χωρίς πάντως να μεταβάλλεται ουσιαστικά το περιεχόμενο των διατάξεων. Συγκεκριμένα, σε συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών με βουλευτές της ΝΔ, αλλά και σε συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ διεφάνη ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πολιτική δέσμευση για απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απασχόλησης των καθηγητών ΤΕΛ που υπάγονται σε διαθεσιμότητα στα δημόσια ΙΕΚ, ενώ εν ισχύι παραμένει και η δέσμευση του υπουργείου Υγείας να απορροφήσει προσωπικό με σχετικές δεξιότητες σε διοικητικές θέσεις. Τέλος, αποσύρεται και η διάταξη που αφορούσε την ασυλία των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αντιθέτως, συμβιβαστική λύση δεν έχει βρεθεί σε σχέση με τον έλεγχο των οικονομικών των δήμων, που έχει δυναμιτίσει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την ΚΕΔΕ. Η υπόθεση του Παρατηρητηρίου και των ευθυνών των δημάρχων για τυχόν παρεκκλίσεις επί των προϋπολογισμών μοιάζει να αποτελεί αγεφύρωτη διαφορά με τους δημάρχους. Ως προς το ζήτημα της, σύμφωνα με κάποια ΜΜΕ, «φορολογικής ασυλίας» του προσωπικού της τρόικας στην Ελλάδα, ο κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται να επισημάνει ότι «σκοπός της διάταξης είναι η αποφυγή της διπλής φορολόγησης, δεδομένου του ότι, ήδη, έχει επιβληθεί φόρος απευθείας στις αμοιβές που έλαβαν ως υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι κινητοποιήσεις: Σε εξέλιξη από το πρωί ήταν οι κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας κατά του πολυνομοσχεδίου. Στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και Ταμεία, αλλά και τις ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι, γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, στις συγκοινωνίες και τα λιμάνια. Οι εργαζόμενοι στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 14:00. Η πορείες χαρακτηρίστηκαν από τα ΜΜΕ μεγάλες. Ακόμη, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν στο προαύλιο της Βουλής κρατώντας τεράστιο πανό στο οποίο έγραφαν «Να απολύσουμε την κυβέρνηση – όχι στις απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα». Πολλοί κατέβηκαν και ενώθηκαν με τους συγκεντρωθέντες. Για την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε πολλές πόλεις. Η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει επίσης στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος. Επιπλέον, οι αιρετοί αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, πορεία στη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα. Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές του.

Αρνητική στάση από τη ΔΗΜΑΡ (η αρχή της μετατροπής της σε αντιμνημονιακό κόμμα;): Να καταψηφίσει το σύνολο του πολυνομοσχεδίου αποφάσισε χθες η ΔΗΜΑΡ ύστερα από κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη, το κόμμα του κ. Κουβέλη όχι μόνον επισημοποίησε την πλήρη διαφωνία του με την κυβέρνηση, αλλά καταλόγισε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι πολλά μέτρα που περιλαμβάνονται στον νόμο «δεν προβλέπονται από τη μνημονιακή δέσμευση και αποτελούν οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα συμφωνηθέντα από προηγούμενη διαπραγμάτευση. Οι οριζόντιες απολύσεις, η υπέρβαση της κινητικότητας, η απουσία αξιολόγησης στο Δημόσιο δεν συνιστούν μεταρρυθμιστικές πράξεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων, ενώ με απαξιωτικό τρόπο χαρακτηρίζονται και οι φορολογικές διατάξεις οι οποίες κατά τη ΔΗΜΑΡ είναι «νέες φορολογικές επιβαρύνσεις χωρίς να αντιμετωπίζεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Την αρνητική εισήγηση για το πολυνομοσχέδιο έκανε η βουλευτής κ. Μίνα Ξυροτύρη και οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Γερ. Γεωργάτος και Στ. Λειβαδάς. Έχει δε τη σημασία του ότι αμφότεροι μπορεί μεν να μη συμφώνησαν με πολλά από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, αλλά υποστήριξαν ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι εντελώς ανακόλουθη να μην τα υπερψηφίσει διότι αφενός δεν έχει καμία στοιχειοθετημένη αντιπρόταση και αφετέρου θα αθετήσει την υπογραφή της πχ για τις απολύσεις, στις οποίες συναινούσε όταν μέχρι πρότινος στήριζε την κυβέρνηση. Παραταύτα, όπως ελέχθη, η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων στήριξαν την ταχεία μετάλλαξη της ΔΗΜΑΡ σε αντιπολιτευόμενο κόμμα, ενώ τα μόνα άρθρα που υπονοήθηκε ότι θα ψηφίσουν οι βουλευτές του κ. Κουβέλη είναι ο φόρος πολυτελείας στα ΙΧ και τα σκάφη και κάποιες ενσωματώσεις κοινοτικών οδηγιών που περιλαμβάνονται στον νόμο. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έγινε λόγος για τις δημοσκοπήσεις ασχέτως αν αυτές εμφανίζουν πλέον τη ΔΗΜΑΡ να διεκδικεί οριακώς την είσοδό της στη Βουλή.

Παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη ο Παπακωνσταντίνου. Κουρεμένο το κατηγορητήριο, γεγονός που ευνοεί τον Βενιζέλο. Σε Βενιζέλο και Διώτη αποδίδει τις ευθύνες της μη αξιοποίησης της λίστας ο πρώην υπουργός. Δίωξη εναντίον Διώτη και Καπελέρη από τους οικονομικούς εισαγγελείς. (Ρεπορτάζ από ΝαυτεμπορικήΚαθημερινή και Αυγή)

Οι ψηφοφορίες: Ενώπιον των δικαστών του Δικαστικού Συμβουλίου θα παραδοθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να τον παραπέμψει για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, όπως πρότεινε το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Για τον πρώην υπουργό έγινε μυστική ψηφοφορία στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν 283 βουλευτές. Βρέθηκαν 269 έγκυρα, 9 άκυρα και 5 λευκά. Για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία βρέθηκαν: 206 ναι, 42 όχι και 18 παρών. Για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου βρέθηκαν: 166 ναι, 34 όχι και 67 παρών. Για το πλημμέλημα της παράβαση καθήκοντος βρέθηκαν: 220 ναι, 35 όχι και 11 παρών. Η κλήρωση για την σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου θα διεξαχθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδος στην Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από σχετική επιστολή του Προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Το «κούρεμα» του κατηγορητηρίου: Η Βουλή δεν παρέπεμψε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για υπεξαγωγή εγγράφου. Επιπλέον, για τα κακουργήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος χωρίς την επιβαρυντική περίσταση για τους καταχραστές του Δημοσίου. Ευνοημένος από την εξέλιξη αυτή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που φοβόταν ότι η κατηγορία για υπεξαγωγή εγγράφου θα τον συμπαρέσυρε, καθώς σχεδόν όλη η αντιπολίτευση του απέδωσε ποινικές ευθύνες… Την επέκταση του κατηγορητηρίου και για υπεξαγωγή εγγράφου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που διαφώνησε με την κατηγορία για νόθευση εγγράφου.

Η ομιλία Παπακωνσταντίνου: Αρνούμενος «απόλυτα και κατηγορηματικά», όπως τόνισε, τις κατηγορίες που του αποδίδονται, εμφανίσθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρώην υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατήγγειλε την προκαταρκτική επιτροπή για προειλημμένη απόφαση για την παραπομπή του, ενώ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν οι εργασίες της επιτροπής. Ήταν, δε, εξαιρετικά επικριτικός για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι, τη στιγμή που ο ίδιος παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο, «αυτός, που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψε τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα διάστημα, επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών». Διερωτήθηκε, δε, πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί μετά την πάροδο της δικής του θητεία, κατά το διάστημα που μεσολάβησε. Για την κατηγορία της νόθευσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ιστορία πως αυτός αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του δεν στέκει σε καμία λογική. Αμφισβήτησε, δε, την αξιοπιστία του κ. Ι. Διώτη ως μάρτυρα, λέγοντας ότι άλλαξε την κατάθεσή του πολλές φορές, ενώ είπε ότι ο ίδιος του έδωσε το επίμαχο υλικό τον Ιούνιο του 2011, όπως και ο κ. Διώτης αρχικά είχε καταθέσει, για να αλλάξει έπειτα την κατάθεσή του και να πει ότι παρέλαβε το υλικό τον Ιούλιο.

Δίωξη κατά Διώτη και Καπελέρη: Ποινική δίωξη κατά των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Ιωάννη Καπελέρη παρήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης σχετικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Οι διώξεις αφορούν τα αδικήματα απιστίας και υπεξαγωγής εγγράφου για τον κ. Διώτη και απιστίας για τον κ. Καπελέρη. Παράλληλα, αποφασίστηκε η έρευνα για την εμπλοκή τριών συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων φέρονται να έχουν διαγραφεί από την περιβόητη λίστα. Η έρευνα είχε ξεκινήσει από τους προηγούμενους οικονομικούς συγγενείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη.

Δηλώσεις Στουρνάρα: σκεπτικισμός για τη λιτότητα στην ΕΕ και μετάθεση της ανάπτυξης για το 2014 στην Ελλάδα. Η διάσωση του ευρώ οφείλεται στο ότι η Ελλάδα στάθηκε όρθια

Επιφυλάξεις για τη λιτότητα, ανάγκη αναπτυξιακού σχεδιασμού και ζήτημα πιστωτικής ασφυξίας του Νότου: Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση της βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαριέττας Γιαννάκου, με θέμα «Νέα Ευρώπη Τώρα», ο υπουργός δήλωσε ότι «η εμβάθυνση της κρίσης καθιστά σαφές ότι οι λύσεις που δοκιμάστηκαν μέχρι τώρα έχουν πετύχει μόνο εν μέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να περάσει από το στάδιο της παρατεταμένης εφηβείας, κατά το οποίο έδινε έμφαση στη νομισματική της διάσταση, στην ενηλικίωσή της, που προϋποθέτει την περαιτέρω ενοποίηση των οικονομικών και δημοσιονομικών θεσμών και εργαλείων». Γι’ αυτό τον λόγο, ζήτησε από την Ευρώπη να σχεδιάσει τα απαραίτητα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία «που θα εξασφαλίσουν προοπτική σε όλο αυτόν τον κόσμο, που σήμερα αντιδρά, διαμαρτύρεται και διαδηλώνει. Θα πρέπει να συνδυάσουμε, δηλαδή, τη δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτοβουλίες ανάπτυξης». Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή μεταφέρονται κεφάλαια από τον ευρωπαϊκό Νότο στον ευρωπαϊκό Βορρά. Κατάσταση που, κατά τον ίδιο, «δεν μπορεί να συνεχιστεί», καθώς οδηγεί τον ευρωπαϊκό Νότο «σε πιστωτική ασφυξία με ότι αυτό συνεπάγεται». Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας που θα ασκηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι οποίες αφορούν την «ενίσχυση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ανεργίας των νέων και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Μέσα στο 2014 θα βγούμε από την ύφεση – το ευρώ σώθηκε γιατί η Ελλάδα στάθηκε όρθια: Για την ελληνική οικονομία, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «σταδιακά, περνάει σε φάση σταθεροποίησης, εντός του πλαισίου των προβλέψεων. Επανέρχεται σιγά σιγά η εμπιστοσύνη και μέσα στο 2014 θα βγούμε από την ύφεση». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται και δήλωσε ότι «η Ελλάδα -είτε μας αρέσει είτε όχι- αλλάζει. Αλλάζει προς όφελος δικό της και προς όφελος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στο οποίο διεκδικεί σημαντικό ρόλο. Η διάσωση του ευρώ σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι στάθηκε όρθια η Ελλάδα».

Ενίσχυση της ρευστότητας και μείωση των επιτοκίων των δανείων ζήτησε από τις τράπεζες ο κ. Σαμαράς

Την ανάγκη για την ουσιαστική συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και του ΤΧΣ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους επικεφαλής των τραπεζών να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων με τελικό στόχο την ανακούφιση των δανειοληπτών. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΧΣ, την ΤτΕ και την τρόικα θα πρέπει να συμφωνήσουν στη στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Τέλος, να υπενθυμιστεί ότι τα «κόκκινα» συνεχίζουν να αυξάνονται (όπως παραδέχτηκε και  η Τρόικα στην εισήγηση της προς το Eurogroup) και ότι αναμένεται νέα μελέτη από τη Black Rock το φθινόπωρο. Το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι παραπάνω από υπαρκτό. Επιπλέον, ένας συνυπολογισμός των απόψεων για τις bail-in διασώσεις που κερδίζουν έδαφος τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη και οι λίγες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που υπάρχουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (35 δις τον Δεκέμβριο του 2012), οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εάν ανοίξει το ζήτημα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, τότε η κατάληξη μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη.

Πειραιώς: Σχέδιο διαχείρισης των επισφαλών χορηγήσεων από την Πειραιώς (Ρεπορτάζ από Τα Νέα – η είδηση είχε εκτεταμένη κάλυψη από τον Τύπο)

Ανάσα στην οικονομία αλλά και φιλί ζωής σε εκατοντάδες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας δίνει η Τράπεζα Πειραιώς καθώς θεσπίζει έναν νέο, ειδικό φορέα για την αναχρηματοδότηση και τη στήριξη των υγιών εταιρειών. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας ο πρόεδρος του ομίλου της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ο φορέας αυτός θα προσφέρει συνολικές λύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα τραπεζικής χρηματοδότησης, προκειμένου αυτές να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές. Στην περίπτωση που τον ρόλο αυτόν παίξει η Γενική Τράπεζα, τότε αυτή θα αναβαθμιστεί σε φορέα αναχρηματοδότησης επιχειρηματικών δανείων, κυρίως επισφαλών επιχειρηματικών χορηγήσεων. Μάλιστα, ήδη στο στόχαστρο του ομίλου υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα η ναυτιλία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι εξαγωγικές και οι τουριστικές δραστηριότητες, τους οποίους ο φορέας θα μπορεί να συνδράμει άμεσα. Όπως ξεκαθάριζαν πάντως κύκλοι της Πειραιώς, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μετατροπή της Γενικής σε bad bank. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν η Πειραιώς σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου αποκλειστικά για τη Γενική Τράπεζα, με προτεραιότητα στο 20% των ιδιωτών μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να αναζητηθεί και ξένος στρατηγικός επενδυτής για το εγχείρημα αυτό.

Άλλα θέματα (Ελλάδα)

Οριστικά το ΤΤ και η Proton στην Eurobank, η οποία οδεύει προς πώληση το φθινόπωρο (ρεπορταζ από το Βήμα)

Υπογράφτηκαν χτες οι δύο δεσμευτικές συμφωνίες της τράπεζας με το ΤΧΣ για την εξαγορά του 100% των μετοχικών τους  κεφαλαίων. Μέσω της δημιουργίας σημαντικών συνεργειών καθίσταται ελκυστικότερη η επενδυτική πρόταση για τη Eurobank, διευκολύνοντας τη μελλοντική της ιδιωτικοποίηση προς όφελος του Δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας. Εντός του νέου Ομίλου, το ΤΤ θα λειτουργήσει ως αυτόνομο δίκτυο. Ο νέος Όμιλος, μετά τις εξαγορές του ΤΤ και της Proton, θα απασχολεί 20.115 εργαζόμενους και θα διαθέτει συνολικό δίκτυο 1.261 καταστημάτων με παρουσία σε 7 χώρες, ενώ ισχυροποιεί σημαντικά τα βασικά του μεγέθη: Οι καταθέσεις αυξάνονται κατά 12 δις, αύξηση που υπερβαίνει κατά 4,2 δις την αντίστοιχη αύξηση των δανείων. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις βελτιώνεται σε 114% (από 132% με βάση στοιχεία Μαρτίου 2013). Το συνολικό ενεργητικό αυξάνεται κατά 23% σε 79,4 δις. Συνδυαστικά, οι συνέργειες από τις δύο εξαγορές  υπολογίζονται σε περίπου 200 εκ. ετησίως, από το 2015 και μετά, ενώ η παρούσα αξία των συνολικών συνεργειών ανέρχεται σε περίπου 800 εκ. Η Eurobank θα καταβάλει στο ΤΧΣ τίμημα 681 εκ για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ με τη μορφή νέων κοινών μετοχών Eurobank, αφού ληφθεί η έγκριση της σχετικής  Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Ο αριθμός των μετοχών που θα λάβει το ΤΧΣ θα καθορισθεί με βάση τη μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής της Eurobank στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τους όρους της πώλησης της Proton, όπως αυτοί ορίστηκαν από το ΤΧΣ, η Eurobank θα καταβάλει τίμημα 1 για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton. Πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το ΤΧΣ θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Proton με εισφορά μετρητών 395 εκ.

Την ενοχή των υπεύθυνων για τα μέτρα ασφαλείας στη Marfin εισηγείται ο εισαγγελέας (Ρεπορτάζ από την Αυγή)

Την ενοχή και για τους τέσσερις κατηγορούμενους που -θεωρητικά- ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την πυρασφάλεια του κεντρικού καταστήματος της Marfin στη Σταδίου στο οποίο κάηκαν ζωντανοί τρεις άνθρωποι στις 5 Μαΐου 2010, ζήτησε χθες η εισαγγελέας. Με την εισήγησή της παράλληλα περιέγραψε τις τεράστιες ελλείψεις που άφηναν το κτήριο «γυμνό και απροστάτευτο» και τους εργαζόμενους βορά στους κινδύνους που επανειλημμένα είχαν εκδηλωθεί στο συγκεκριμένο κατάστημα. Μετά την εξαντλητική διαδικασία που κράτησε πάνω από δύο μήνες, η εισαγγελέας, συνεκτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας και τις καταθέσεις των μαρτύρων, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ο υπεύθυνος ασφαλείας της τράπεζας Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, ο υπεύθυνος της εταιρείας που είχε αναλάβει την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων, Εμμανουήλ Βελονάκης, η διευθύντρια του καταστήματος, Άννα Βακαλοπούλου, και η υποδιευθύντρια, Αναστασία Κούκου.

Πρώτη σε καθυστερήσεις οδικών έργων η Ελλάδα… με επακόλουθο την αύξηση του κόστους. Πολλές και οι τροποποιήσεις των αρχικών συμβάσεων

Με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην Ευρώπη παραδίδονται οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα, κάτι που αυξάνει το κόστος κατασκευής, σημειώνει σχετική ευρωπαϊκή έκθεση. Οι καθυστερήσεις αυτές λειτουργούν προς όφελος των εργολάβων, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, αφού το κράτος αναθεωρεί τις συμβάσεις, ύστερα από αυξήσεις στις τιμές των υλικών και λόγω της παράτασης της λειτουργίας των εργοταξίων. Αντιθέτως, στην Πολωνία, οι ανάδοχοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ανάληψη του κόστους τυχόν αυξήσεων τιμών στα υλικά. Ειδικότερα, η μέση καθυστέρηση στην Πολωνία ανέρχεται σε 3 μήνες, στη Γερμανία σε επτά μήνες, στην Ισπανία σε 11 και στην Ελλάδα σε 16 μήνες. Το χαμηλότερο μέσο κόστος ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο καταγράφεται στη Γερμανία στα 287.000 ευρώ, όταν στην Ελλάδα είναι 357.000 ευρώ και στην Ισπανία 496.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 9 δις, για έργα οδοποιίας, την περίοδο 2000-2013. Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές συμπεραίνουν επίσης ότι στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γερμανία οι τροποποιήσεις των αρχικών συμβάσεων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, γεγονός που συνεπάγεται συνήθως υπερβάσεις κόστους. Επίσης, στην Ελλάδα και την Ισπανία, οι εταιρείες χρειάζεται να έχουν εγγραφεί σε ειδικά μητρώα και να διαθέτουν ειδικές προδιαγραφές για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς αυτοκινητοδρόμων, ενώ στην Πολωνία και τη Γερμανία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους περιορισμοί. Επιπλέον, στην Ελλάδα και την Ισπανία, ο προϋπολογισμός του έργου αναφέρεται στην αρχική προκήρυξη και πάνω σε αυτήν την ενδεικτική τιμή οι υποψήφιοι ανάδοχοι παρέχουν εκπτώσεις. Αντιθέτως, στην Πολωνία και στη Γερμανία δεν υπάρχει αρχική τιμή έργου. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την έκθεση στη Γερμανία αποτελεί συνήθη πρακτική το «σπάσιμο» του έργου σε μικρότερα τμήματα, μεταξύ 1,5 και 5 χιλιομέτρων, ενώ στις άλλες χώρες που ελέγχθηκαν η ανάθεση γίνεται για όλο το έργο.

Στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός έως το 2017 – σύσταση Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ρεπορτάζ Καθημερινής)

Κατώτατος μισθός: Στα 586 ευρώ μεικτά θα παραμείνει έως το 2017 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στη συνέχεια θα καθορίζεται από την κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και συνεκτίμηση των δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης και όχι με αποκλειστική διμερή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών), όπως στο παρελθόν. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο νέος μηχανισμός κατώτατου μισθού εναρμονίζεται πλέον με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, όπου ο καθορισμός του νομοθετημένου κατώτατου μισθού γίνεται από το κράτος, ύστερα από καλά οργανωμένη και εντατική (νομικά, ωστόσο, μη δεσμευτική) διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων» λένε πηγές του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σε 20 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Επιτρέπεται, προάγεται και ενισχύεται η διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η σύναψη συλλογικών συμβάσεων σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα, σε επιμέρους κλαδικά ή επιχειρησιακά επίπεδα.

Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών: Επίσης, με το πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), στο οποίο εντάσσονται αρχικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και από 1-1-2014 του ΕΤΑΑ και ΟΓΑ και ενοποιούνται οι κανόνες και οι διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου και σταθερού νομικού πλαισίου για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό θα γίνει σε πέντε στάδια: 1. Την προετοιμασία των υπηρεσιών για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. 2. Την άμεση ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. 3. Την ενδυνάμωση της εισπρακτικής ικανότητας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μέχρι την 1/4/2014. 4. Την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ με αυτή της φορολογικής διοίκησης μέχρι την 1/7/2016. 5. Την πλήρη ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την 1/7/2017. Προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργείται Μητρώο Οφειλετών. Σε αυτό θα καταγράφονται το ύψος των οφειλών ανά οφειλέτη, η αιτία της οφειλής (για παράδειγμα από ασφαλιστικές εισφορές, κοινωνικούς πόρους, αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις) και η χρονική περίοδος στην οποία αυτές ανάγονται. Πέραν της δημιουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Οφειλετών, το Κ.Ε.Α.Ο. αναλαμβάνει να ενημερώσει τον οφειλέτη για την ύπαρξη της οφειλής με κάθε πρόσφορο τρόπο (τηλεφωνικά, sms, e-mail, μέσα κοινωνικής δικτύωσης), θα προχωρά στην έκδοση παραγγελιών κατάσχεσης και υποθηκών και στην προετοιμασία για τη διενέργεια πλειστηριασμών και θα εντάσσει τους οφειλέτες σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής κατόπιν σχετικής αιτήσεως τους.

Μείωση εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 8,5 % το πρώτο τετράμηνο

Μείωση εσόδων από εισφορές σε ποσοστό 8,5% δείχνουν τα στοιχεία του α΄ τετραμήνου του ΟΑΕΕ σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2012, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ωστόσο, ο υπουργός τονίζει πως η μείωση αυτή «βρίσκεται εντός των ορίων των προβλέψεων σύνταξης του προϋπολογισμού του 2013». Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, για το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως ενημερώνει ο υπουργός Εργασίας, οι οφειλές των ενεργών οφειλετών στις 15 Δεκεμβρίου του 2012 ανέρχονταν σε περίπου 5,9 δις, ενώ αυτών σε διακοπή σε περίπου 1,45 δις. Ο κ. Βρούτσης αναφέρει σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2013: «Η αρχική κρατική επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΕ ήταν ύψους 800 εκ και στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 400 εκ, ώστε ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος. Επιπλέον, δόθηκαν πρόσφατα 100 εκ, ενώ εκκρεμεί η μη εφαρμογή επί του παρόντος των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011 περί θέσπισης εισφοράς υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχείρησης ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων της επιχείρησης, που για το 2013 είχε προϋπολογισθεί σε 150 εκ».

Παραίτηση Ξαρχάκου από το ΔΣ του Εθνικού λόγω διαφωνιών στο πρόγραμμα (Λαζόπουλος, Φιλιππίδης)

Την μόλις πριν από μία εβδομάδα ανακοίνωση του ρεπερτορίου για την προσεχή θεατρική σεζόν του Εθνικού Θεάτρου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη, φαίνεται πως διαδέχονται οι πρώτες σοβαρές διαφωνίες που οδηγούν σε παραίτηση τον πρόεδρο του ΔΣ της πρώτης κρατικής σκηνής, Σταύρο Ξαρχάκο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής επίσημα, ούτε από το Εθνικό Θέατρο ούτε από την πλευρά του συνθέτη, ενώ μέχρι αργά χτες το απόγευμα ο κ. Ξαρχάκος φαίνεται να μην έχει υποβάλει γραπτή παραίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Ξαρχάκος, υπέβαλε την παραίτησή του προφορικά σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε χτες, όπου εξέφρασε την αντίθεσή του στην ένταξη των παραστάσεων του Πέτρου Φιλιππίδη και του Λάκη Λαζόπουλου στο ρεπερτόριο του φετινού χειμώνα.

Άλλα θέματα (Διεθνή)

Απεργιακές κινητοποιήσεις – Πολυνομοσχέδιο και ξένος Τύπος

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα αναφέρονται εκτενή δημοσιεύματα του γερμανικούς Τύπου. «Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε στην Αθήνα κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική λιτότητας», αναφέρει η οικονομική εφημερίδαHandelsblatt. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Frankfurter Raundschau επισημαίνει ότι η «σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων των δημοσίων υπαλλήλων φτάνει στο αποκορύφωμά της». «Ξεκίνησε στην Ελλάδα η γενική απεργία, η οποία γίνεται λόγω των διαμαρτυριών για τις σχεδιαζόμενες μαζικές απολύσεις», μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Με σύνθημα “γενική απεργία – είμαστε άνθρωποι όχι αριθμοί” οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις μετά από κάλεσμα των συνδικάτων. Τα νοσοκομεία δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας, πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί. Ο Ηλεκτρικός δεν λειτουργεί καθώς και πολλές γραμμές των λεωφορείων», σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται ενάντια στις μαζικές απολύσεις» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα. Όπως σημειώνει το περιοδικό «τα σκουπίδια σωρεύονται, οι αστυνομικοί με τις μηχανοκίνητες πορείες παραλύουν την κυκλοφορία». «Στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι αμύνονται απέναντι στις μαζικές απολύσεις. Οι διαδηλώσεις αναμένεται να πυκνώσουν. Αυτή την εβδομάδα το κοινοβούλιο θα αποφασίσει για τις απολύσεις», προσθέτει το Spiegel.

Δημοσίευμα των Financial Times (FT) που το υπογράφει η κυρία Kerin Hope, αναφέρει πως ο υπουργός που έχει αναλάβει το έργο να σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο είναι ο γιος του πρωθυπουργού που έχει κάνει τα περισσότερα ρουσφέτια. «Ο γιος ενός πρώην πρωθυπουργού ο οποίος είναι γνωστό ότι έκανε χιλιάδες προσλήψεις -ρουσφέτια- κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θέλει να “σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν”» σημειώνεται στο άρθρο τωνFT. Επισημαίνει ωστόσο ότι για πρώτη φορά «μετά από έξι δεκαετίες θα γίνουν απολύσεις στο υπέρπληρες Δημόσιο». Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κτυπήσουν το πελατειακό κράτος, παραμένουν δυνατές». Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τις αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και του ΠαΣοΚ και δεν διστάζει να «καταγγείλει» τα δύο κόμματα για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα: «Το μέτρο έχει εξοργίσει τους νομοθέτες τόσο στην κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠαΣοΚ, την κυβέρνηση κομμάτων συνεργασίας, στα οποία πολλοί βασίζονται στα ρουσφέτια -να κάνουν δηλαδή πολιτικές χάρες- για τους ψηφοφόρους τους, προκειμένου να επανεκλεγούν».

Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters από την Αθήνα αναφέρει πως πάνω από 30.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας κατά τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αν και οι έλληνες είναι χωρισμένοι για το αν θα πρέπει να απολυθούν ή όχι δημόσιοι υπάλληλοι εντούτοις σχεδόν όλοι συμφωνούν πως η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να υποστεί άλλες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Ξένος Τύπος και επίσκεψη Σόιμπλε

«O Γερμανός και οι Έλληνες» τιτλοφορείται άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο σημειώνεται ότι «η Αθήνα εξοπλίζεται για την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με παλιές απαιτήσεις για επανορθώσεις». «Από ελληνικής πλευράς ένα νέο κούρεμα του δανείου όπως και η συζήτηση για τις γερμανικές επανορθώσεις είναι ένα μεγάλο θέμα πριν από την επίσκεψη Σόιμπλε. Ο ομόλογος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως μόλις η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσε να συζητηθεί ένα νέο κούρεμα του δανείου. Στο Βερολίνο όμως το βλέπουν διαφορετικά, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές», καταλήγει η εφημερίδα.

Μεγαλώνει η πολιτική αβεβαιότητα σε Ισπανία και Πορτογαλία

Ισπανία: Έκρυθμη παραμένει η πολιτική κατάσταση στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς μετά την Πορτογαλία σειρά έχει η Ισπανία, που πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς και η οποία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αναστάτωση, τη στιγμή που χρειάζεται σταθερότητα για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες για την οικονομία της μεταρρυθμίσεις. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, διέψευσε χθες τις Κασσάνδρες που ζητούσαν την παραίτησή του, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε ένα σκάνδαλο να επηρεάσει το μεταρρυθμιστικό πλάνο της χώρας του. Οι πιέσεις κλιμακώθηκαν από τη στιγμή που ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος του κ. Ραχόι, Λουίς Μπαρθένας, κατέθεσε ενώπιον δικαστηρίου για την υπόθεση παραδεχόμενος ότι χειριζόταν μυστικό λογαριασμό μέσω του οποίου μεταφέρονταν τα ποσά με τα οποία κατασκευαστικές εταιρείες δωροδοκούσαν τόσο τον κ. Ραχόι όσο και άλλους ηγέτες του κόμματος το 2008, το 2009 και το 2010. Ήδη, ο κ. Μπαρθένας είχε προφυλακιστεί τον Ιούνιο κατηγορούμενος για δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα. Ο κ. Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου, διευκρίνισε ότι θα υπερασπιστεί την πολιτική σταθερότητα και ότι θα παραμείνει δεσμευμένος στις εντολές που έχει λάβει από τον ισπανικό λαό. Ωστόσο, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση τόσο του κ. Ραχόι όσο και άλλων στελεχών του κόμματός του, ενώ και μέσα στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί που πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι ο κ. Ραχόι αρχίζει να χάνει τη λαϊκή αξιοπιστία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία. Το ποσοστό δημοτικότητας του κόμματός του έχει υποχωρήσει στο 25% από το 44% το 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metroscopia. Κοινοβουλευτικό μέλος του Λαϊκού Κόμματος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εκτιμά ότι σχεδόν όλοι στο κόμμα γνωρίζουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από τον έλεγχο και πιστεύει ότι η καλύτερη επιλογή για τον Μαριάνο Ραχόι θα ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για τη μεταβίβαση της ηγεσίας σε κάποιον άλλον. Όλοι βεβαίως γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της Ισπανίας (και ολόκληρου του ευρωπαϊκού Νότου) δεν είναι μόνο πολιτικό. Πέρα από την έξαρση του κρατικού χρέους, δραματική είναι και η εικόνα στον ιδιωτικό τομέα. Η Ισπανία έχει συσσωρεύσει χρέη ύψους 2,5 τρις, με το 70% εξ αυτών να είναι ιδιωτικά.

Πορτογαλία: Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Πορτογαλία τα τρία βασικά κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού (αυτής που γίνονται προσπάθειες να συσταθεί) ανακοίνωσαν ότι έθεσαν την 21η Ιουλίου ως χρονικό όριο για να καταλήξουν σε ένα «εθνικό σύμφωνο διάσωσης», το οποίο θα διατηρήσει τη χώρα στο μνημόνιο, ενώ την ίδια στιγμή θα προετοιμάσει το έδαφος για πρόωρες εκλογές το επόμενο έτος. Ρόλο διαμεσολαβητή έχει αναλάβει ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αντόντιο Χοσέ Σεγκούρο, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ζήτησε από τους Σοσιαλιστές να προχωρήσουν μαζί με τα δύο άλλα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού σε συμφωνία αναφορικά με την τήρηση των όρων του μνημονίου, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων περικοπών στο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ο κ. Σίλβα ανέφερε ότι εάν τελικά τα τρία κόμματα καταλήξουν σε αυτό το σύμφωνο, τότε θα κηρύξει πρόωρες εκλογές, αφότου η Πορτογαλία εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Ιούνιο του 2014. Μολονότι όμως είναι ανοικτός στις συζητήσεις, ο κ. Σεγκούρο επιβεβαίωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με το βαθμό των μέτρων λιτότητας που επιτάσσει το μνημόνιο, σχόλια που καταδεικνύουν τη δυσκολία για την επίτευξη συμφωνίας.

Η Κύπρος ετοιμάζεται για το τεστ της τρόικας

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στους κόλπους της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς καταφθάνει στη Μεγαλόνησο το κλιμάκιο της τρόικα για το πρώτο μεγάλο τεστ, το οποίο και θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου. Το θέμα, που κυριαρχεί στην πρώτη αυτή αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, είναι η εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, την οποία οι διεθνείς πιστωτές θεωρούν καθοριστικής σημασίας για τη σταδιακή έξοδο της οικονομίας από τη βαθιά κρίση, στην οποία έχει περιέλθει. Το «κλειδί» για την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης είναι η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και του παθητικού της από τον ελεγκτικό οίκο KPMG. Τα αποτελέσματα του ελέγχου της KPMG αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τις 20 Ιουλίου και να βρεθούν στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων της τρόικα. Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου, οι οποίοι παραμένουν σε ισχύ, διατηρώντας υπό πίεση τον επιχειρηματικό κόσμο και εν γένει την οικονομία. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, καθυστερήσεις παρατηρούνται και στο δημοσιονομικό πεδίο, με την κυβέρνηση, ωστόσο, να αισιοδοξεί ότι θα αποφύγει τις απαιτήσεις για επιβολή νέων σκληρών μέτρων, επικαλούμενη τη βαθιά ύφεση. Σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για περισσότερη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, η Λευκωσία έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα τις καταστάσεις με τα περιουσιακά στοιχεία των υπουργών, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υφυπουργού παρά τω Προέδρω.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας για δεύτερο συναπτό τρίμηνο εντείνει την ανησυχία ότι το Πεκίνο δεν θα επιτύχει φέτος τον στόχο για ανάπτυξη συνολικά 7,5%.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: