ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab (Συντάκτες: Δ. Τσιπούρας, Φ. Κλαυδιανός, Μ. Ντόβολος)

web typos

Η απεργιακή πανστρατιά κατά των απολύσεων, το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και οι προκλητικές φοροαπαλλαγές των αξιωματούχων της τρόικας, κυριαρχούν στα ΜΜΕ του τριημέρου.

Εστιάζοντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τα ΜΜΕ κάνουν εκτενή αναφορά στην αντιπαράθεση Τσίπρα – Γλέζου, τις δυσχέρειες του προέδρου -του ενιαίου κόμματος πλέον- που εξελέγη με ποσοστό 74% να  πείσει την εσωκομματική αντιπολίτευση («όταν το 20% των συνέδρων δείχνουν να μην εμπιστεύονται τον επικεφαλής του κόμματος  ή στην καλύτερη περίπτωση να έχουν επιφυλάξεις για την επάρκεια και τη συνέπειά του, πως περιμένουν να αντιδράσει μια κοινωνία που βομβαρδίζεται καθημερινά από τα κυρίαρχα  ΜΜΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει» αναρωτιέται ο Φώτης Παπούλιας στην Εφημερίδα των Συντακτών), τη μεγάλη απόφαση για το κόμμα των μελών, αλλά και το τι πρέπει να γίνει μετά το συνέδριο. «Να αντιληφθούμε τη δύναμή μας» γράφει η σημερινή Αυγή στο κύριο άρθρο της.

Πέραν του Αλέξη Τσίπρα, υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του κόμματος υπέβαλαν οι Σίσυ Βωβού και ο Πάνος Ηλιόπουλος, με τους Ενεργούς Πολίτες να διευκρινίζουν ότι συμμετείχαν στο Ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού η πλειοψηφία του Συνεδρίου υπερψήφισε την πρόταση να δοθεί στις συνιστώσες (που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί) εύλογος χρόνος για την αυτοδιάλυση τους μετά από διαβούλευση αντικαθιστώντας την αρχική πρόταση που προέβλεπε δύο με τρεις μήνες.

Απορρίφθηκαν, επίσης, οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας  για ακύρωση των συμβάσεων και διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, την αριστερή πολιτική των συμμαχιών και το δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης.

Για την εκλογή αντιπροσώπων στην κεντρική επιτροπή του κόμματος που αριθμεί 200 μέλη πήραν μέρος έξι ψηφοδέλτια, εκ των οποίων τα πέντε (Ενιαίο ψηφοδέλτιο, Αριστερή Πλατφόρμα, Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ, Κομμουνιστική Τάση-Πλατφόρμα και Παρέμβαση για την ενότητα) κατόρθωσαν να εκπροσωπηθούν, ενώ η Παρέμβαση των μελών δεν εκπροσωπείται.

Με καταμετρημένα 2.041 ψηφοδέλτια,  προηγούνται οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Μηλιός, Τάσος Κορωνάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Ηρώ Διώτη, Ρένα Δούρου, Αριστείδης Μπαλτάς, Ρούντι Ρινάλντι, Χρήστος Λάσκος, Σπύρος Λαπατσώρας, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ανδρέας Καρίτζης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης από το Ενιαίο ψηφοδέλτιο, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Ήσυχος, Γιάννης Θεωνάς, Αλέκος Καλύβης, Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλλος, Στάθης Κουβελάκης, Γιώργος Γαβριήλ, Γιάννης Τόλιος και Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου από την Αριστερή Πλατφόρμα, Μαρία Παπαμιχαλοπούλου και Βένιος Αγγελόπουλος από τους Ανένταχτους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Καραγιαννόπουλος από την Κομμουνιστική τάση-Πλατφόρμα και Φλώρα Νικολιδάκη από την Παρέμβαση για την Ενότητα.

Στη σημερινή επισκόπηση Τύπου επιχειρείται μια πρώτη καταγραφή των δημοσιευμάτων των ΜΜΕ για το ιστορικής σημασίας ίδρυση του ενιαίου, μαζικού, δημοκρατικού και πολυτασικού κόμματος της Αριστεράς.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  με την οπτική των ΜΜΕ

Η Αυγή αναφέρει την Κυριακή στην ηλεκτρονική της μορφή ότι Με ποσοστό 74% 1ος πρόεδρος του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας, Στο 20% ανήλθαν τα λευκά. Ειδικότερα για την εκλογή προέδρου, επί συνόλου 3.430 συνέδρων, ψήφισαν 3.412, από τα οποία έγκυρα ήταν 3.344 και άκυρα 68.

Έλαβαν: Αλέξης Τσίπρας 2.477 ψήφους ή ποσοστό 74,08%. Στη δεύτερη θέση, ήταν η Σίσσυ Βωβού με 157 ψήφους ή ποσοστό 4,69%. Η Σ. Βωβού υποστήριξε, επικαλούμενη την εμπειρία από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και από μεμονωμένα αριστερά κόμματα της ηπείρου μας, τη συμπροεδρία ή αντιπροεδρία, με βάση τη δημοκρατία φύλου. Στην τρίτη θέση, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το Μαρούσι, Παναγιώτης Ηλιόπουλος με 22 ψήφους ή ποσοστό 0,66%. Τα λευκά ανήλθαν σε 688 ή ποσοστό 20,57%, προερχόμενα κατά κύριο λόγο, όπως εικάζεται, από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Στη σημερινή έκτακτη έκδοσή της αναφέρεται στο «Μεγάλο βήμα για τη δημοκρατία και την κοινωνία», ενώ στο κύριο άρθρο της υπογραμμίζει ότι «Το συνέδριο δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αποκτήσουν  πολιτική δύναμη οι ελπίδες του λαού μας»

Το Βήμα αποφαίνεται σήμερα ότι σημαντικά ενισχυμένη εμφανίζεται η Αριστερή Πλατφόρμα στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ποσοστό που κατέγραψε η εσωκομματική αντιπολίτευση ξεπερνά το 30%, έναντι 67% του ενιαίου ψηφοδελτίου. Πρώτος σε σταυρούς αναδείχθηκε ο κ. Ι. Δραγασάκης.

Χθες, Κυριακή, η εφημερίδα του ΔΟΛ με τίτλο «με 74,08% ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» έγραφε στην ηλεκτρονική της έκδοση:

«Με ποσοστό 74,08% εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ποσοστό που θεωρείται πως επιβεβαιώνει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στο κόμμα από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Παρά ταύτα κρίνεται ως σημαντικό στοιχείο το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συντάσσεται με τον κ. Τσίπρα και υπερβαίνει το 25%.

Υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσαν επίσης και η υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σίσσυ Βωβού και ο σύνεδρος Πάνος Ηλιόπουλος».

Και συνέχιζε: «Πολλά στοιχεία που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του πενθήμερου συνεδρίου φανερώνουν πως παρά την αριθμητική κυριαρχία του κ. Αλ. Τσίπρα και των θέσεών του, οι διαστάσεις απόψεων και ανοιχτές διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, είτε πολιτικά είτε οργανωτικά, είναι θεμελιώδεις – και σε κάποιες περιπτώσεις, βαθιά ριζωμένες.

Χαρακτηριστικός σε αυτό το πλαίσιο ήταν ο επιτιμητικός και περιφρονητικός τρόπος με τον οποίο αναφέρονταν πολλοί σύνεδροι στο παρελθόν του Συνασπισμού, είτε λέγοντας ότι με το ζόρι έμπαινε στη Βουλή (Μαν. Γλέζος), είτε ότι η γραμματεία του ήταν “παιδική χαρά”, κάτι που πρέπει να αποφύγει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ (Ρούντι Ρινάλντι).

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά ήταν και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ανέδειξε μεν με ηγεμονικό ποσοστό πρόεδρο τον κ. Τσίπρα, όμως την ίδια στιγμή έδειξε ότι ένα σημαντικό τμήμα του κόμματος αμφισβητεί ευθύς εξ αρχής την ηγεσία, κυρίως με την επιλογή του λευκού.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου, ο κ. Τσίπρας εξελέγη με 2.477 ψήφους και ποσοστό 74,08%, ενώ οι ανθυποψήφιοί του, κυρία Σίσσυ Βωβού και κ. Π. Ηλιόπουλος, έλαβαν 157 ψήφους και ποσοστό 4,69% και 22 ψήφους και ποσοστό 0,66%, αντιστοίχως. Τα λευκά ανήλθαν σε 688, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20,57%.

Από τις τοποθετήσεις και τις έντονες αντιπαραθέσεις από το βήμα του συνεδρίου, αλλά και τις συζητήσεις στους διαδρόμους του κλειστού σταδίου Τάε Κβον Ντο, γίνεται σαφές πως ο πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και οι υποστηρικτές του, έχουν αποφασίσει να κινηθούν προς μία κατεύθυνση, με την οποία δεν συμφωνεί μία αριθμητικά μικρότερη, αλλά όχι ευκαταφρόνητη μερίδα του κόμματος. Και σε αυτό το φόντο εξελίχθηκε μία εσωκομματική μάχη, η οποία δεν φαίνεται ότι έχει λήξει».

Κατά το διάστημα που προηγήθηκε του συνεδρίου, η Αριστερή Πλατφόρμα των κκ. Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη και των συνεργαζόμενων δυνάμεων του κ. Αντ. Νταβανέλου (της συνσιστώσας ΔΕΑ) κ.ά. επιδίωξε να προετοιμάσει το έδαφος για μία μαχητική αμφισβήτηση πολλών σημείων και χαρακτηριστικών του νέου κόμματος. Οι τοποθετήσεις και η αρθρογραφία στην πορεία προς το συνέδριο έφθασαν στο όριο της διαμετρικά αντιθετικής στάσης με τη γραμμή της ηγεσίας, αν και εν τέλει φάνηκε ότι οι συσχετισμοί δεν ευνοούσαν την μέχρι τέλους επιμονή σε μία γραμμή αντιπαράθεσης, εξ ου και για μία ακόμη φορά δεν κατατέθηκε συνολικό κείμενο – αντιεισήγηση, αλλά τροπολογίες επί των κειμένων πολιτικών θέσεων και ιδεολογικής διακήρυξης, οι οποίες και απορρίφθηκαν.

Με αυτά που είχαν προηγηθεί, ο κ. Τσίπρας επέλεξε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να ακολουθήσει σκληρή γραμμή σε όλα τα ζητήματα και κυρίως στα οργανωτικά και στα διαδικαστικά. Ετσι, διακήρυξε με κάθε δυνατό τρόπο την ριζική του διαφωνία με την συνέχιση της λειτουργίας των συνιστωσών, για τις οποίες παρά το χρονικό περιθώριο προσαρμογής που έδωσε, θεωρεί ότι λειτουργούσαν ως παρακομματικοί μηχανισμοί και ως οχήματα προσωπικών στρατηγικών και φιλοδοξιών των επικεφαλής και των μελών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο και έπειτα από όσα είχαν προηγηθεί, έριξε το γάντι το Σάββατο το βράδυ όταν έθεσε ζήτημα για την κατάρτιση λιστών και προκάλεσε τους διαφωνούντες να καταθέσουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια και όχι λίστες για την εκλογή μελών στην νέα Κεντρική Επιτροπή.

Ετσι στην ανακεφαλαίωση του συνεδρίου κυριαρχεί μία εικόνα εσωτερικής μετωπικής σύγκρουσης, κατά τη διάρκεια της οποίας ήλθαν στην επιφάνεια πολλά στοιχεία, που στο μέλλον μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για την πορεία και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ αυτών:

– ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το κόμμα και εμμέσως τον εαυτό του, ως «βασικό αντίπαλο της Μέρκελ και της πολιτικής της». Αντιθέτως, πολλοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν κατ’ ουσίαν «συνομιλητή του Σόιμπλε και του ΔΝΤ», όπως υπαινίχθηκε μεταξύ των άλλων ο κ. Αντ. Νταβανέλλος, επικεφαλής της ΔΕΑ.

– Στην διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για έξοδο από το ευρώ, αντιθέτως κυριαρχεί η θέση της διαδικασίας αλλαγής της Ευρώπης και των συσχετισμών. Η Αριστερή Πλατφόρμα εμμένει όμως στη θέση της περί εξόδου από το ευρώ και σύγκρουσης με την ΕΕ, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποί της στο συνέδριο να μην ψηφίζουν καν τα ιδρυτικά κείμενα του νέου κόμματος, παρά να επιλέγουν το «λευκό».

– Στο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης και της διαγραφής ενός μέρους του, ενώ η Πλατφόρμα λέει πως δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί με κανέναν και για τίποτε και πως επιθυμεί την μονομερή διαγραφή ολόκληρου του χρέους.

– Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της συνεδριακής διαδικασίας είναι η βάση του κόμματος όπως αυτή δείχνει να διαμορφώνεται. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, σχεδόν τα μισά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται πλέον από πολιτικούς χώρους πέραν της παραδοσιακής Αριστεράς και δεν εντάσσονται σε κανένα ρεύμα ή τάση, αλλά πιθανώς έχουν απευθείας αναφορά στον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Από αυτό το σώμα μελών φαίνεται πως αντλεί μεγάλο μέρος της ισχύος του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη αυτή προκαλεί αισθητή ενόχληση στην Αριστερή Πλατφόρμα και τις συνιστώσες.

Εν μέσω αντιπαράθεσης για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών υπερψηφίστηκε το Σάββατο η ιδελογική-ιδρυτική Διακήρυξη και το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου.

Το Συνέδριο υπερψήφισε την πρόταση για την απευθείας εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Υπερψηφίστηκε, επίσης, η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με ενιαία λίστα.

Επιπλέον, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας από κυβέρνηση της Αριστεράς κατόπιν διαπραγμάτευσης και λογιστικού ελέγχου, απορρίπτοντας μειοψηφούσα πρόταση περί αμφισβήτησης του συνόλου του χρέους.

Απορρίφθηκαν, επίσης, εισηγήσεις για να μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας -όλες τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ,  έλαβαν τη μορφή «μπρα ντε φερ» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μανώλη Γλέζου, με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι τον «στενοχώρησαν» οι δηλώσεις του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, διαφοροποιώντας τον ωστόσο από τις υπόλοιπες συνιστώσες έναντι των οποίων διατήρησε τη σκληρή γραμμή.

«O Αλέξης Τσίπρας και οι συνιστώσες, σημειώνει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της εκδοχή,  κατέληξαν τελικώς σε συμβιβαστική λύση σχετικά με την αναφορά στο Καταστατικό που θα έκανε λόγο για αυτοδιάλυση εντός δύο ή τριών μηνών.

Βάσει του συμβιβασμού, η κατάργηση της λειτουργίας των συνιστωσών εντός διμήνου ή τριμήνου αντικαθίσταται από την έκφραση «σε εύλογο χρονικό διάστημα και με την αναγκαία διαβούλευση».

Σε «προθεσμίες μηνών» και «ασφυκτικό πλαίσιο» είχε αντιδράσει από το βήμα του συνεδρίου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προτείνοντας σε όσες συνιστώσες δεν είναι έτοιμες να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης και στο μεταξύ να υπάρξουν από όλους οι απαραίτητες ωριμάνσεις.

Ο Μανώλης Γλέζος, εν τω μεταξύ, επανήλθε εκφράζοντας τη διαφωνία του με την υιοθέτηση Καταστατικού του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης το βράδυ του Σαββάτου. «Άλλο ενιαίος φορέας, άλλο ενιαίο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται έναν κανονισμό λειτουργίας, αλλά όχι καταστατικό» δήλωσε.

Σχολιάζοντας ορισμένες διατυπώσεις σχετικά με το θέμα των συνιστωσών, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ανέφερε: «Με κάνουν να επαναστατώ».

«Οι συνιστώσες είναι εγγύηση για τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε σημειώνοντας πως «αν εμείς διαπιστώσουμε ότι κατοχυρώνονται, θεσμοθετούνται τα δικαιώματα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία έχουμε συμφωνήσει, τότε και εμείς θα προχωρήσουμε, αλλιώς μην περιμένετε».

Αλ. Τσίπρας: «Καθαρές λύσεις και δεσμεύσεις, οι συνιστώσες τέλειωσαν»

Με σκληρή γραμμή και επιμονή στην διακηρυγμένη θέση του ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από το συνέδριο θα είναι δεσμευτικές για όλους και ότι το σχήμα των συνιστωσών δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, εμφανίστηκε πριν από λίγη ώρα στο βήμα του συνεδρίου ο κ. Αλ. Τσίπρας.

«’Η θα δεσμευόμαστε όλοι από το καταστατικό και μετά εντός του πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράζονται οι διαφορετικές απόψεις, ή ο καθένας θα δεσμεύεται στο δικό του καταστατικό, οπότε χαιρετίσματα!

Καθαρές κουβέντες, καθαρές δεσμεύσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, δείχνοντας ότι θα εμμείνει μέχρι τέλους στην απόφαση για διάλυση των συνιστωσών και ότι όποιος δεν ακολουθήσει θα μείνει εκτός ενιαίου φορέα.

Η μοναδική παραχώρηση εκ μέρους του κ. Τσίπρα στο ζήτημα ήταν η αναφορά του σε ένα «εύλογο διάστημα μερικών μηνών» για την υλοποίηση των αποφάσεων.

Εκτενής και σε υψηλούς και προσωπικούς τόνους ήταν η αναφορά απάντηση του κ. Τσίπρα στην προ ημερών διαφοροποίηση του κ. Μαν. Γλέζου.

Ξεκίνησε με την αναφορά του στο ζήτημα που έθεσε ο κ. Γλέζος με το ερώτημα «πως μπορεί να αποφασίζετε εσείς για εμάς;».  «Ουδείς επέλεξε να αποφασίσει για τους άλλους, αλίμονο, όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ ποιους θα αποφασίσει; Το συνέδριο και μόνο το συνέδριο, κανένας άλλος! Και ό,τι αποφασίζει το συνέδριο, είναι προφανές ότι θα γίνει αποδεκτό, οτιδήποτε άλλο προσβάλλει τα μέλη μας, το κυρίαρχο σώμα του συνεδρίου, θίγει τον εσώτατο πυρήνα της δημοκρατικής μας υπόστασης και πάνω από όλα τους ίδιους τους εαυτούς μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, δηλώνοντας εμφατικά:

1. Το συνέδριο θα αποφασίσει για όλα. Να βγούμε με καθαρές απαντήσεις, δεσμεύσεις απέναντι στο λαό και καθαρούς κανόνες

2. Όλοι μας είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, βρισκόμαστε σε μία ιστορική καμπή, όχι μόνο δεν αποκλείεται κανένας αλλά και δεν περισσεύει κανένας. Κανένας όμως δεν είναι και πιο ίσος από τον άλλον, όλοι είμαστε ίσοι και όλοι υπόλογοι, απέναντι στην συλλογικότητα και τον ελληνικό λαό».

Αναφερόμενος ονομαστικώς στον κ. Γλέζο, ο κ. Τσίπρας είπε: «τον άκουσα με προσοχή, δεν εξεπλάγην από τις απόψεις του, αλλά από τους υψηλούς του τόνους. Είναι σταθερές οι απόψεις του, τις είχε εκφράσει και στην πανελλαδική συνδιάσκεψη, και δεν θέλω να παριστάνω ούτε τον ανήξερο ούτε τον αιφνιδιασμένο. Με στεναχώρησε η ομιλία του Μανώλη, δεν κράτησα κακία.

Με στεναχώρησε γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα, επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μίας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μίας ιστορικής γενιάς αντίστασης και θυσιών. Ο Γλέζος δεν εκπροσωπεί καμία συνιστώσα αλλά την συνισταμένη των θυσιών της Αριστεράς, τη γενιά της αντίστασης, της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων. Ξέρουμε να σεβόμαστε τα σύμβολά μας και να τα τιμάμε. Αυτά με τις πράξεις τους μας μάθαμε να τιμάμε το αγώνα και την αλήθεια μας. Την αλήθεια όμως μας την θέτει η πραγματικότητα. Ζητά από εμάς υπερβάσεις. 1,65 εκατ. ψηφοφόροι έκαναν την υπέρβαση και μας ψήφισαν. Δεν έγιναν καν αριστεροί, εμείς οφείλουμε να τους διαπαιδαγωγήσουμε και να τους κάνουμε πιο αριστερούς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε αμέσως μετά: «δεν μπορείς λοιπόν εσύ να αρνείσαι κάθε υπέρβαση και μετακίνηση από τις βεβαιότητές σου, εδώ δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Το σώμα να αποφασίσει με το χέρι στην καρδιά και στον νου. Αυτή τη μάχη δεν θα την κερδίσουμε εύκολα και κυρίως αν το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι “εσείς ελάτε σε εμάς, αλλά εμείς δεν αλλάζουμε, όπως δουλεύαμε στο 3% έτσι θα δουλεύουμε και στο 30%”. Να μην κάνει κανείς το λάθος να πιστεύει ότι ο κόσμος αυτός είναι δεδομένος και κλειδωμένος. Πρέπει πρώτα να δείξουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να χάσουμε την βεβαιότητα και μετά να καλέσουμε τον κόσμο».

«Απαντώ στον Μαν. Γλέζο. Αυτό που θα κάνεις εσύ, είναι αυτό που πιστεύεις, κανείς δεν μπορεί να σου το επιβάλλει. Εγώ θα έρθω τη Δευτέρα το πρωί να σε πάρω να πάμε μαζί στους απολυμένους στο ραδιομέγαρο, στην Χαλκιδική και στις Σκουριές, στις βιομηχανικές περιοχές», είπε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στο συνέδριο και εμμένοντας στην διάλυση των συνιστωσών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Πείτε μου, τι να πούμε; Ότι το νέο κόμμα στο οποίο σε καλούμε ακόμη και να οργανωθείς, θα είναι ένα κόμμα με 14 καταστατικά και προγράμματα; Και θα έχει όργανα και μέλη διορισμένα και όχι δημοκρατικά εκλεγμένα από τα συνέδριά του, ότι τις κρίσιμες αποφάσεις θα λαμβάνουν κάποιοι που δεν λογοδοτούν σε εκλεγμένα όργανα;»

Απαντώντας στη συνέχεια και τον κ. Νταβανέλλο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ούτε τελεσίγραφα θέτει ούτε και εκβιασμούς ασκεί και τόνισε ότι έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων μηνών θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αφομοίωσης. «Στην επί της αρχής συμφωνία, όμως, δεν χρειάζεται χρόνος, αλλά τόλμη και πολιτική απόφαση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γλέζος, ο οποίος επί της ουσίας αναδιπλώθηκε από την επιθετική του τοποθέτηση της Πέμπτης. «Παρά τα 91 μου χρόνια βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή όπου κι αν υπάρχει αγώνας, αν θέλεις να πάμε σε όλα αυτά που είπες δεν έχω καμία αντίρρηση, θα το αντέξω. Από τη Δευτέρα θα πάμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της κυβέρνησης της τρόικας και του συστήματος γιατί εμείς αγωνιζόμαστε για την ανατροπή», είπε κ. Γλέζος, συμπληρώνοντας ότι στόχος της τοποθέτησής του ήταν να μην μετατραπεί κανένα κόμμα της Αριστεράς σε ένα μονολιθικό κόμμα όπου όλοι θα λένε «ναι» στον αρχηγό» και καταλήγοντας ότι συμφωνεί στον ενιαίο φορέα, χωρίς προνόμια και αποκλεισμούς και με την αρχή «ένα μέλος μία ψήφος».

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η Πολιτική Απόφαση του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο πολιτικής απόφασης του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ όπως και η πολιτική διακήρυξη του νέου κόμματος, μετά από μια πλούσια συζήτηση που περιελάμβανε τις τροπολογίες και τις προσθήκες.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως, όπως και στον προσυνεδριακό διάλογο, γύρω από τις τροπολογίες και τις προσθήκες που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα γύρω από το θέμα του ευρώ και της ευρωζώνης, του ζητήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και του ζητήματος των συμμαχιών για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε περιελάμβανε την υπεράσπιση της καθεμίας τροπολογίας από  δύο εκπροσώπους της Αριστερής Πλατφόρμας και την αντίκρουση από δύο εκπροσώπους της Πλειοψηφίας.

Ύστερα από τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, το κείμενο της απόφασης υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συνέδρων, ενώ όλες οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας απορρίφθηκαν. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της «Πλατφόρμας» το κείμενο που κατέθεσε η Επιτροπή Απόφασης του Συνεδρίου ήταν αποδεκτό ως βάση συζήτησης.

Υπήρξε και εναλλακτικό κείμενο, αυτό της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας, το οποίο μειοψήφησε.

Επιπλέον το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ αποφάσισε για τα βασικά σημεία του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή για το θέμα των συνιστωσών, το θέμα της εκλογής των οργάνων του κόμματος και το θέμα της εκλογής του προέδρου.

Ως προς το θέμα των συνιστωσών, μετά από εξαντλητική συζήτηση, η απόφαση που πάρθηκε ήταν ότι για όσες συνιστώσες δεν έχουν προχωρήσει στην αυτοδιάλυση τους, να τους δοθεί ένα περιθώριο χρόνου και, μέσα από διαδικασία διαβούλευσης, να προχωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση, το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι αυτό το οποίο δεσμεύει όλα τα μέλη του νέου κόμματος. Οι συνιστώσες που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί δεσμεύονται για την διάθεση των μελών τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο πρωτεύων φορέας για όλους.

Η ενιαία λίστα προκρίθηκε ως διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, με σκοπό να δοθεί μήνυμα ενότητας, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, για όποιους επιθυμούν να καταθέσουν διακριτή λίστα, τότε θα συγκροτούνται δύο ψηφοδέλτια, για το συγκεκριμένο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς το σημείο αυτό, η Αριστερή Πλατφόρμα επιφυλάχτηκε για το αν θα συμμετάσχει.

Τέλος, αποφασίστηκε η εκλογή του προέδρου από το Συνέδριο ως προς το συγκεκριμένο συνέδριο του κόμματος, έναντι της πρότασης για εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή, με το σκεπτικό της ισχυρότερης νομιμοποίησης ενόψει της συγκυρίας, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Για το θέμα αυτό, αποφασίστηκε ότι ο τρόπος εκλογής του προέδρου του κόμματος θα αποφασίζεται κάθε φορά από το Συνέδριο.

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης:

http://www.tovima.gr/files/1/2013/07/12/sxedio%20politikhs%20apofashs%20_1_.pdf

Έθνος: Η πρεμιέρα για το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε νέα αχαρτογράφητα ύδατα εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς σήμερα γυρίζει σελίδα αφήνοντας πίσω του όλα όσα παρέπεμπαν στον «διπρόσωπο Ιανό», σημειώνει το Έθνος της Κυριακής.

Αν και ο Ιανός ήταν «ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων», η νέα σελίδα που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν στην Κουμουνδούρου να παραπέμπει σ΄ έναν από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων.

Στις πέντε μέρες του πρώτου ιδρυτικού συνεδρίου, ιστορικό για πολλούς, καταγράφηκαν μια σειρά γεγονότα, όπως η αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, η επιχείρηση ενιαιοποίησης των γραμμών του και κυρίως μια πρώτη -τα στελέχη του υποστηρίζουν- σαφή αποσαφήνιση του εναλλακτικού σχεδίου για την επόμενη μέρα.

Η υπέρβαση

Το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας του κόμματος έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας καθώς επιχείρησε να υπερβεί το κομματικό ακροατήριο, να μιλήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρόεδρος κόμματος που βρίσκεται προ των θυρών της κυβερνητικής εξουσίας. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η πρεμιέρα για το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

Η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε και σε μια αποστροφή της ομιλίας του κ. Τσίπρα -την πρώτη μέρα του Συνεδρίου- χρησιμοποιώντας το τρίπτυχο «ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα», παραφράζοντας μια διάσημη φράση του Μαρξ: «Το ζήτημα δεν είναι να καταγγέλλουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά να τις αλλάξουμε». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι από την επόμενη μέρα του Συνεδρίου «οφείλουμε ως κόμμα να γίνουμε ο πολιτικός εκπρόσωπος μιας ευρείας λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας».

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτυπωθεί με συνεχή προσκλητήρια προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ -που στήριξαν το αίτημα της Αλλαγής- ακόμη και σε πολίτες που δεν ανήκαν στην Αριστερά, αλλά εμφορούνται από τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές ότι θα συνεχίσει να πιέζει τον Περισσό, απευθυνόμενη κυρίως προς τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, θέτοντας μια σειρά ερωτήματα – διλήμματα.

Οπως τι θα πράξει η ηγεσία του κόμματος όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και καλέσει το ΚΚΕ να συγκυβερνήσει; Ανεξάρτητα πάντως, από τις δημόσιες εκφωνήσεις και τα προσκλητήρια προς την πλευρά του ΚΚΕ, η Κουμουνδούρου δεν θα περιμένει και αυτό διαμήνυσε και ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς, λέγοντας «δεν εξαρτάται από τον κ. Κουτσούμπα και την κ. Παπαρήγα πότε θα κυβερνήσει η Αριστερά στη χώρα».

Το σχέδιο του νέου ΣΥΡΙΖΑ είναι να μετατραπεί σε μια δύναμη πρωταγωνιστική, ηγετική και ηγεμονική αντιπαραβάλλοντας το δικό του σχέδιο στο πόλο του κ. Σαμαρά και στη φασιστική απειλή της Χρυσής Αυγής.

Μέσα σε αυτό το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα -σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη- σημαίνει «όχι μόνο να είναι συνεκτικός εσωτερικά, αλλά ικανός να κάνει δύσκολες επιλογές, χωρίς να απειλείται κάθε φορά η συνοχή και η ύπαρξή του».

Η επιχείρηση αλλαγής της λειτουργίας των τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος να δρουν ως ρεύματα ιδεών και όχι ως «κόμματα, μέσα στο κόμμα», μπορεί να είναι σημείο αναφοράς της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων, ωστόσο, αυτό θα αποδειχθεί και εμπράκτως τους επόμενους μήνες.

Το μέτωπο

Οι δημόσιες παραφωνίες ευελπιστούν ότι θα σταματήσουν καθώς θα εκφέρεται πλέον ένας ενιαίος δημόσιος λόγος. Στελέχη της πλειοψηφίας σημείωναν πως «θα είμαστε σε ανοικτό μέτωπο στον κυβερνητισμό και στην αντίληψη η κυβέρνηση να είναι ξεκομμένη από την κοινωνία».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν, το μέτωπο πρέπει να είναι ανοικτό σε «παλαιές και νέες μορφές οικονομισμού και κινηματισμού, που υποτιμούν το πεδίο της πολιτικής και την ανάγκη της αριστερής στρατηγικής και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και μια νέου τύπου κοινωνία».

Γ. Δραγασάκης: Αριστερή ηγεμονία

Ο Γ. Δραγασάκης στην παρέμβαση που έκανε την τρίτη μέρα του συνεδρίου, επεσήμανε πως μία κυβέρνηση της Αριστεράς είναι στόχος και όχι κάτι δεδομένο ή κάτι που θα προκύψει ως ένα «ώριμο φρούτο». Ξεκαθάρισε δε ότι «η εξουσία δεν παραδίδεται, αλλά κατακτιέται» κυρίως όταν πρόκειται για μία ριζική «καθεστωτική» αλλαγή. Βασικές προϋποθέσεις για να πετύχει η κυβέρνηση της Αριστεράς, είπε ο κ. Δραγασάκης, είναι η συνοχή και η αποφασιστικότητα που θα δείξει και πως πολλά θα εξαρτηθούν κυρίως από τους συσχετισμούς δύναμης που θα διαμορφωθούν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ν. Παππάς: Το δίλημμα για ΚΚΕ

Στο συνέδριο ομιλητές κυρίως από την πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας» έθεσαν ζητήματα που αφορούν τις πολιτικές συμμαχίες. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, και μέλος της ΚΕ Νίκος Παππάς, ξεκαθάρισε στο συνέδριο πως «δεν μιλάμε για καμία σύμπραξη της Κεντροαριστεράς, θέλουμε συνεργασία με το ΚΚΕ». Ωστόσο έθεσε το ερώτημα αν «θα εξαρτηθεί από την κ. Παπαρήγα και τον κ. Κουτσούμπα το αν θα κυβερνήσει η Αριστερά». «Τους θέλουμε (το ΚΚΕ), δεν τους περιμένουμε» πρόσθεσε.

Στα «αποδυτήρια» του κλειστού

Οι υπόγειες συζητήσεις και τα… παζάρια για την Κεντρική Επιτροπή

Κάθε συνέδριο έχει την ιστορία του, τους πρωταγωνιστές και χιλιάδες αντιπροσώπους. Το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση, πολύ δε περισσότερο καθώς επιβεβαιώνει και αυτό, όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν, τις υπόγειες και παρασκηνιακές συζητήσεις, τις συνεδριάσεις τάσεων σε κλειστές αίθουσες και τα «παζαρέματα» για μία θέση στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Δεν έλειψαν λοιπόν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έγιναν πολλές κλειστές συσκέψεις τόσο από τον στενό πυρήνα της πλειοψηφίας όσο και από το ρεύμα Λαφαζάνη. Οι ρόλοι μοιράστηκαν, άλλοι έτρεχαν στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Πολιτικής Απόφασης και του καταστατικού, και άλλοι -μια πιο στενή ομάδα- συζητούσαν, μέχρι χθες, για τα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα για την ΚΕ και φυσικά για τη γνωστή διαδικασία της σταυροδότησης.

Στο πρώτο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν 3.500 αντιπρόσωποι εκλεγμένοι από 590 οργανώσεις μελών του κόμματος. Οι συζητήσεις στους διαδρόμους και στις κλειστές αίθουσες του Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο, από στελέχη διαφορετικών τάσεων και ιδεολογικών ρευμάτων, κυριάρχησαν, ενώ έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, και άτυπες συναντήσεις μεταξύ των δύο βασικών ρευμάτων -της λεγόμενης «προεδρικής πλειοψηφίας» και της τάσης του Π. Λαφαζάνη- ώστε να διευκρινιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Ακόμη και για να αποφευχθούν «ρήξεις» αναζητώντας όπου είναι δυνατόν μια συμβιβαστική φόρμουλα.

«Καρφιά»

Στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο πάντως δεν έλειψαν τα «καρφιά» για τον Μανώλη Γλέζο, ενώ οι «τασικές» αψιμαχίες ήταν στο επίπεδο των δημόσιων εκφωνήσεων από το βήμα του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου. Η αναζήτηση φόρμουλας σε ζητήματα όπως η ενιαία λίστα για την εκλογή της νέας ηγεσίας -τόσο για τη νέα Κεντρική Επιτροπή όσο και για τον εκάστοτε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- έγινε παρασκηνιακά, ανεξάρτητα αν υπήρξε τελικά λύση ή όχι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την τελευταία στιγμή στελέχη της πλειοψηφίας έλεγαν ότι μπορεί να υπάρξει λύση και στο ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, χωρίς ωστόσο να κάνουν πίσω; Οπως να δοθεί τιμητικά το δικαίωμα σε όσες συνιστώσες διαφωνούν με την αυτοδιάλυση να βρίσκονται με πρόσωπα στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Άλλα στελέχη από τη μειοψηφία, κυρίως από την πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έλεγαν πως δεν θα πρέπει να καταλήξουμε τώρα σε απόφαση, καθώς θα «τραυματίσουμε» το κόμμα.

Το σταυρόλεξο – Ο πόλεμος των τάσεων μέσα στο κάθε ρεύμα

Ταυτόχρονα, από τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, σε άκρα μυστικότητα άρχισαν οι διαβουλεύσεις τόσο στην πλειοψηφία του κόμματος όσο και στην «Αριστερή Πλατφόρμα» για τα πρόσωπα που θα «πριμοδοτηθούν» για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, στις συζητήσεις στο πλειοψηφικό ρεύμα συμμετείχαν στελέχη της «Αριστερής Ενότητας» και της «Πλατφόρμας» (τάσεις του πρώην ΣΥΝ), από την ΑΚΟΑ, τη ΡΟΖΑ, τους ανένταχτους – την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι και το Ενωτικό Μέτωπο-, στελέχη προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Οι συζητήσεις ήταν σύμφωνα με πληροφορίες «δύσκολες», καθώς θα έπρεπε να κατανεμηθούν οι θέσεις σε μια ενιαία λίστα όπου θα έβαζαν υποψηφιότητα μέλη από τη διαμορφωμένη πλειοψηφία του Συνεδρίου.

Πιο εύκολα εκτιμάται ότι κύλησαν οι παρασκηνιακές συζητήσεις στην «Αριστερή Πλατφόρμα», η οποία απαρτίζεται από το «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη, και ομάδες τροσκιστικής προέλευσης (ΔΕΑ, ΚΟΚΚΙΝΟ), αν και εδώ δεν έλειψαν οι προσωπικές φιλοδοξίες για μια θέση στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Αποφάσεις

Σύμφωνα με την ηγεσία, ο οδικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη θέση για την ακύρωση του μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ: Το κόμμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας για προσωπικές στρατηγικές ή για στρατηγική μικρο-ομάδων, οι τάσεις λειτουργούν ως ρεύματα και όχι ως κόμματα μέσα στο κόμμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ: Το θέμα του νομίσματος δεν είναι τεχνητό ζήτημα. «Ούτε λιτότητα με το ευρώ ούτε λιτότητα με τη δραχμή». Στόχος είναι να σωθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη και όχι να σωθεί το ευρώ στην Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν έχει δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα απευθυνθεί σε όλη την Αριστερά. Οι προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες θα γίνουν στη βάση του διακηρυγμένου προγράμματος.

Η Ελευθεροτυπία (Κυριακή, ηλεκτρονικά) σημειώνει τα εξής: «Τσίπρας: Ξεκινάμε τη νικηφόρα πορεία- Με 74,08% – 20,57% τα λευκά»

«Ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος την Κυριακή.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλο βήμα και ιστορικό σταθμό για την Αριστερά και τη δημοκρατία.

«Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου. Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο. Με καθαρές αποφάσεις. Κάναμε το ιστορικό βήμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Από αύριο, με το νέο μας κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία. Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».

Η Ναυτεμπορική το Σάββατο 13 Ιουλίου με τίτλο «Αλ. Τσίπρας: «Ανένδοτος» αγώνας μέχρι να ανατραπεί η κυβέρνηση» και υπότιτλο «Απάντηση στον Μανώλη Γλέζο», γράφει τα εξής:

Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε συμμορία της καταστροφής, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ώρα που η γη χάνεται κάτω από τα πόδια μας, όλη αυτή η συμμορία της καταστροφής είναι στο δικό της κόσμο», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι οι κυβερνώντες είναι «εντεταλμένοι της τρόικας και των δανειστών και όσο περισσότερο τους αφήσουμε στην εξουσία τόσο πιο μοχθηροί θα γίνονται».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «περνά με την άνεση γκάγκστερ της εποχής του Αλ Καπόνε, από τo success story και τις δήθεν κοινωνικές ευεργεσίες στην εξόντωση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έναν «ανένδοτο αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση».

«Απέναντι μας είναι ένας αντίπαλος που θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων γιατί θα χάσει τα πάντα, διαπλοκή, προνόμια και πρόσβαση στην εξουσία, είπε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο προσκήνιο όχι ως δύναμη εναλλαγής, αλλά ως δύναμη τεράστιων αλλαγών και ανατροπών.

Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε «αγωνιστικό κάλεσμα προς όλες τις κατευθύνσεις» – τους αριστερούς, τους δημοκράτες, τους πατριώτες, τους διανοούμενους, αλλά και τους νέους.

Απευθυνόμενους συγκεκριμένα στους νέους και τις νέες που «φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό», τους ζήτησε να συμπορευτούν με το ΣΥΡΙΖΑ και διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν ανήκει στους δανειστές» και «δεν θα γίνει αποικία χρέους».

Περνώντας στο θέμα των αποφάσεων του Συνεδρίου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποδείξει και με το αποτέλεσμα των εργασιών του Συνεδρίου του ότι είναι σε θέση να κυβερνήσει καθώς «πρέπει να βγούμε ενωμένοι και με όλα τα σφυριά να χτυπάνε στην ίδια κατεύθυνση».

Απάντηση στον Μανώλη Γλέζο

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις που εκφράστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαφωνία του Μανώλη Γλέζου σχετικά με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, διαχωρίζοντάς τον ωστόσο από τα στελέχη άλλων συνιστωσών.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ερώτημα αν σε κάποιον προταθεί να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόσκληση οργάνωσης σε «14 καταστατικά και 14 προγράμματα;» και απαντώντας στον Μανώλη Γλέζο σημείωσε:

«Δεν εξεπλάγην από τον πυρήνα των απόψεων του Μανώλη, ενδεχομένως με τους υψηλούς του τόνους … Δεν θέλω να παριστάνω τον ανήξερο…Με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη…Στους ανθρώπους που αγαπάς δεν κρατάς κακία μόνο στενοχωριέσαι. Δεν στενοχωρήθηκα για τις απόψεις, αλλά γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς αγώνων, αντίστασης, θυσιών».

Απαντώντας ακόμη στην κριτική άλλων μελών του κόμματος περί τελεσιγράφων, επισήμανε: «Κανένα τελεσίγραφο, κανένας εκβιασμός. Φτιάχνουμε όλοι μαζί έναν φορέα δημοκρατικό, πλουραλιστικό, πολυτασικό. Ναι αλλά με ενιαίο πλαίσιο και για τη προς τα έξω εμφάνιση και για τη προς τα μέσα».

«Και επειδή δε μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, άλλου είδους διαφωνία υπάρχει με το Μανώλη άλλη με ορισμένους συντρόφους που θέλουν να συνεχίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ όχι να κτίσουν μαζί με όλους, το κοινό μας φορέα, αλλά ο καθένας το δικό του φορέα», ξεκαθάρισε.

Παρά τις διαφωνίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν «περισσεύει κανένας». «Όλοι μαζί και ακόμη περισσότεροι χωράνε στο σκαρί μας. Όλοι μαζί αλλά και κανένας πιο ίσος από τον άλλο», είπε με νόημα.

«Την ώρα που τα μάτια της κοινωνίας είναι στραμμένα πάνω μας οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ιστορική ευθύνη».

Όπως είπε, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί μετά το τέλος του συνεδρίου είναι ότι «όλα τα σφυριά χτυπάνε στην ίδια κατεύθυνση, στον ίδιο στόχο».

Πρότεινε επίσης στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ να ισχύει η αρχή «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια, όχι αποκλεισμοί» και να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Μ. Γλέζος: Ξεγελιώνται όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί

«Όσοι καραδοκούν και νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί, ξεγελιώνται», διεμήνυσε ο Μανώλης Γλέζος, λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γλέζος συμφώνησε με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα «ένα μέλος, μία ψήφος» στο ενιαίο κόμμα, προσθέτοντας, ότι «η διαφορετικότητα των απόψεών μας είναι για μας πηγή δύναμης για τη συνέχεια».

«Η αγωνία μου είναι να μην μετατραπεί κανένα κόμμα της αριστεράς, πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονολιθικό κόμμα, όπου σ’ ότι λέει ο αρχηγός θα λέει ”ναι”», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε επίσης ότι η πρότασή του για παραμονή των συνιστωσών είχε χρονικό όριο «έως ότου τα μέλη του ενιαίου φορέα να είναι πραγματικά η θέληση του ενιαίου φορέα».

«Δεν είναι προνόμιο το ”έως ότου”» είπε ο κ. Γλέζος, τασσόμενος ταυτόχρονα υπέρ της «μιας σημαίας» και κατά των «ειδικών χειροκροτημάτων» (συγκεκριμένων ομιλητών) που «παρά τα 91 μου χρόνια δεν μου ξεφεύγει το ότι πάνε να αντικαταστήσουν άλλες καταστάσεις».

Τα 3 “αγκάθια” για τον Τσίπρα μετά την εκλογή του, περιγράφει ο Ελεύθερος Τύπος. Σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα: Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 74,07%. Το Ιδρυτικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των οργάνων του ενιαίου πλέον κόμματος.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπέστη 3 ήττες. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η επόμενη μέρα βρίσκει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμέτωπο με τρία σοβαρά “αγκάθια”: την υποχώρησή του ως προς τη διάλυση των συνιστωσών, τη ρήξη του με τον Μανώλη Γλέζο αλλά και την επίσημη “συγκρότηση σε σώμα” μιας ισχυρότατης, κατά τα φαινόμενα, εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει ως προς το μείζον θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών παρά τη σκληρή γραμμή που επέλεξε λεκτικά αλλά και παρά την υποχώρηση του Μανώλη Γλέζου στην ομιλία του το μεσημέρι του Σαββάτου. Παράλληλα, ο κ. Γλέζος κατέδειξε όλο το πενθήμερο που κράτησε το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος ότι εφεξής δεν είναι δεδομένος σύμμαχος του Τσίπρα αλλά μπορεί να γίνει και… αντίπαλός του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου συμφώνησε με την αρχή “ένα μέλος, μία ψήφος”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δέχεται την αυτοδιάλυση της συνιστώσας του, όταν ήρθε η ώρα των ψηφοφοριών μίλησε για τρίτη φορά και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τσίπρας κατάφερε να απομονώσει τις θέσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι 4 τροπολογίες που κατέθεσε ο επικεφαλής της “Αριστερής Πλατφόρμας” απορρίφθηκαν με ευρεία πλειοψηφία. Παράλληλα, κατάφερε να περάσει την άποψή του για εκλογή προέδρου από το Συνέδριο.

Ωστόσο, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί στα χωριστά ψηφοδέλτια για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής με αποτέλεσμα να κατατεθούν 6 λίστες. Αυτό διέψευσε τις προσδοκίες του για εκλογή με τεράστια ποσοστά. Αντιμετώπισε μάλιστα ένα τεράστιο ποσοστό λευκών ψηφοδελτίων (20,57%), ενώ δεν έγινε πράξη ούτε η επιθυμία των τσιπρικών να είναι ο μοναδικός υποψήφιος καθώς υπήρξαν δύο αντίπαλες υποψηφιότητες ( η κ.α. Σίσσυ Βωβού και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος).

Επίδειξη δύναμης από Λαφαζάνη

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ακούει στο όνομα Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος έκανε επίδειξη δύναμης διαμηνύοντας στον Αλέξη Τσίπρας ότι είναι ένας υπολογίσιμος εσωκομματικός αντίπαλος, παρότι είδε τις αντιευρωπαϊκές τροπολογίες του να απορρίπτονται.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα 688 λευκά στην εκλογή προέδρου προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Η iefimerida.gr με τίτλο «Ο Τσίπρας καθαρό αφεντικό στον ΣΥΡΙΖΑ – Πήρε 75%» αναφέρει τα εξής:

Με την αδιαφιλονίκητη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες των τεσσάρων συνιστωσών για την αυτοδιάλυσή τους, έκλεισε απόψε τις εργασίες του το 1ο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έτρεχε ουσιαστικά μόνος του στην κούρσα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία.

Αντίπαλός του ήταν η Σίσσυ Βωβού που προέρχεται από την ανανεωτική Αριστερά και είναι γνωστή ως ενεργή φεμινίστρια. Η κα. Βωβού έθεσε υποψηφιότητα επειδή θεωρεί πως πρέπει να εναλλάσσεται το φύλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι σειρά να περάσει σε γυναικεία χέρια. Η κα Βωβού, μάλιστα, δεν είχε διαστάσει προ μηνών να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το γεγονός ότι εκείνη είναι συνήγορος ενός βιαστή σε μια δίκη η οποία παίρνει συνεχώς αναβολές.

Υποψήφιος ήταν κι ένας σύνεδρος από το Μαρούσι, ο Πάνος Ηλιόπουλος τον οποίο, ωστόσο, συνοδεύει και ένα πέπλο μυστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προέρχεται από τη συνιστώσα του Μανώλη Γλέζου «Ενεργοί Πολίτες» ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν στηρίζεται από την πλευρά του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν άφαντος στο Συνέδριο καθώς όλοι έψαχνα, μάταια, να τον βρουν.

Λίγη ώρα μετά την ανάδειξή του στην προεδρία του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, έναν ιστορικό σταθμό για την Αριστερά και τη δημοκρατία. Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου. Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο. Με καθαρές αποφάσεις. Κάναμε το ιστορικό βήμα.

Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία. Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».

Έντονο παρασκήνιο και παζάρια

Το πενθήμερο των διεργασιών για το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος, πάντως, σημαδεύτηκε από ζωηρό παρασκήνιο και… παζάρια τόσο για το τελικό κείμενο των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις λίστες, για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής.

Το βράδυ του Σαββάτου, το εσωκομματικό θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που αρνήθηκαν οι συνιστώσες θέλοντας στην ουσία να δηλώσουν με δικά τους ξεχωριστά ψηφοδέλτια την αυτονομία τους και την έμπρακτη πλέον άρνησή τους να διαλυθούν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα συμβιβαστικό βήμα και, αποδεχόμενος τις ξεχωριστές λίστες σημείωσε «Καθαρή  λύση είναι για όποιους  επιθυμούν να κάνουν χρήση της ξεχωριστής λίστας και βεβαίως δεν μπορούμε να τους στερήσουμε να κατεβάσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Αυτές  είναι οι καθαρές λύσεις. Είναι μια εικόνα που δεν είναι καλή, διότι μάλλον να το πω διαφορετικά…είναι μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή γιατί στερεί το δικαίωμα από κάποιον που θέλει να ψηφίσει μια λίστα να ψηφίζει και εκπροσώπους υποψήφιους της άλλης λίστας. Αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας».

Λίγο νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απειλούσε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα μπορεί να απέχει από τις διαδικασίες. «Επιφυλάσσομαι όπως και πολλοί άλλοι που έχουμε τέτοιες σκέψεις, ανάλογες, για τη συμμετοχή μας σε όργανα με τέτοιου είδους εκλογικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.

Αγκάθι παραμένει και το ζήτημα των συνιστωσών (Ενεργοί Πολίτες, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, Κόκκινο ΔΗΚΚΙ και ΑΠΟ ) που αρνούνται όπως φαίνεται να συμμορφωθούν με την απόφαση που ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία για διάλυσή τους -σε ένα εύλογο  διάστημα 2-3 μηνών.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την πλευρά του, μιλώντας στο iefimerida.gr αναρωτιόταν με νόημα «τι ακριβώς πάει να πει εύλογο διάστημα» και συμπλήρωνε «για μας δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». Ο Μανώλης Γλέζος πάντως, που και αυτός μέχρι χτες διαφωνούσε με τη διάλυση των Ενεργών Πολιτών, σε μία ενωτικού χαρακτήρα κίνηση έβαλε υποψήφια εκπρόσωπο στο ενιαίο ψηφοδέλτιο του Αλέξη Τσίπρα, την κυρία Εύη Καρακώστα.

Συμβιβασμός αλλά και ήττα της Αριστερής Πλατφόρμας στις προγραμματικές θέσεις

Αναφορικά με την καταγραφή των βασικών θέσεων του κόμματος από εδώ και στο εξής φαίνεται πως οι προεδρικοί νίκησαν έστω και στα σημεία, καθώς καταψηφίστηκαν όλες οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας μεταξύ των οποίων η μονομερής και ολική διαγραφή του χρέους, στάση πληρωμής προς τους δανειστές.

Λίγο νωρίτερα από την ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στο σώμα των συνέδρων διατύπωνε τη θέση που τελικώς επικράτησε στο κείμενο των πολιτικών αποφάσεων, για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα και τους δανειστές. Πάντως, στα πηγαδάκια των…αντιφρονούντων, επικρατούσε το ερώτημα, ” που διαφοροποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή τη διατύπωση από την κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους.

Με τα αποτελέσματα της εκλογής των μελών της ΚΕ να αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί από αύριο να διαχειριστεί τις εσωκομματικές ισορροπίες στην περίπτωση που οι ξεχωριστές λίστες -και ειδικά αυτή της Αριστερής Πλατφόρμας -φθάσουν ποσοστά κοντά στο 30%, έναντι του ενιαίου ψηφοδελτίου.

Συν τοις άλλοις, πονοκέφαλος για την ηγεσία θεωρείται και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με τις συνιστώσες που διαφωνούν να μην έχουν προλάβει να διαλυθούν, καθιστώντας τους έτσι ευάλωτους σε σκληρή κυβερνητική κριτική.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sofokleousin.gr  ήταν «Επίπονος ο τοκετός τoυ ΣΥΡΙΖΑ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει,  φαίνεται τελικά ότι γεννάται ή αναγεννιέται αλλά οι πόνοι του τοκετού είναι -όπως αναμενόταν- μεγάλοι. Το σκληρό παρασκήνιο, οι πολιτικές διεργασίες οι διαβουλεύσεις και τα ανταλλάγματα διαμορφώνουν μια εκρηκτική εικόνα η οποία στόχος είναι καταλαγιάσει με τον καιρό. Οι ισορροπίες τόσο πολύπλοκες και δυσνόητες που ακόμα και οι μυημένοι αδυνατούν να ερμηνεύσουν αποκαλύπτουν ότι υπάρχει ακόμα βαθύ κόμμα, ενώ φανερώνουν και την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αποδεσμευτεί από τους σκληρούς και αδυσώπητους μηχανισμούς.

Η πολιτική επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι γεγονός, καθώς έδωσε χρόνο… στις συνιστώσες και πήρε δύναμη και ανεξαρτησία επιτυγχάνοντας την εκλογή του από το συνέδριο και όχι από την κεντρική επιτροπή. Παράλληλα πέτυχε την αλλαγή του τρόπου εκλογής των οργάνων, παρά τις διαφωνίες ακόμα και στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας τάσης.

Η πορεία προς την ομογενοποίηση όμως θα έχει και απώλειες, οι οποίες αν και σε πρώτη φάση δεν είναι ορατές είναι πραγματικές. Οι αποσχιστικές τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αισθητές και αναμένεται να οδηγήσουν σε σταδιακή έξοδο τάσεων.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και μια διαρκώς εντεινόμενη κίνηση μικρότερων σχηματισμών που παρέμεναν σε διακριτική απόσταση προς τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο αναγεννημένος ΣΥΡΙΖΑ είναι η διατήρηση της επαφής και συνεργασίας με τα κοινωνικά κινήματα, η στήριξη της διαφορετικότητας στο εσωτερικό του και η ταυτόχρονη συμμετοχή στη διαμόρφωση και ισχυροποίηση μικρότερων πολλών στην Αριστερά με προοπτική εισόδου στη Βουλή, ώστε να μπορέσει να πραγματώσει το στόχο της κυβερνώσας Αριστεράς και να μη βρεθεί “κρεμασμένος” σε ετερόκλητες συναινέσεις με κοινό παρονομαστή την αντιμνημονιακή πολιτική.

Ομιλίες στο ιδρυτικό συνέδριο

Αλέξης Τσίπρας: «Φτιάχνουμε όλοι μαζί έναν φορέα δημοκρατικό, πολυτασικό, πλουραλιστικό»

(Η ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο Ιδρυτικό Συνέδριο, Σάββατο 13/7)

Καθώς το κοινωνικό κράτος καταρρέει την ίδια ώρα χιλιάδες λαού αυτοοργανώνονται εκατοντάδες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα.

Για να μη μείνει κανείς μόνος του στην κρίση. Χωρίς αποκλεισμούς. Για όλους.

Πρόκειται για τη συλλογική αντίδραση ενός λαού που ανακαλεί στη συλλογική του μνήμη το ΕΑΜ. Αυτό που μας έσωσε από την πεινά για να οργανώσει το έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Σήμερα, σύντροφοί μας από την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία έρχονται εδώ για να κατανοήσουν αυτό το μεγάλο αυτοδιαχειριστικό κίνημα.

Απέναντι στην κοινωνική διάλυση και κατακερματισμό, οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν χώρους κοινωνικής στήριξης, ανάπτυξης συλλογικής συνείδησης και έμπρακτης πολιτικής ενεργοποίησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενεπλάκη γρήγορα σ’ αυτά τα κινήματα

-Κυρίως με την συμμετοχή των ίδιων μας των μελών

-Με το ταμείο αλληλοβοήθειας που ίδρυσε το κόμμα και χρηματοδοτείται με το 20% των Βουλευτών

-Με καμπάνιες στις ευρωπαϊκές χώρες που σήμερα, φέρνουν καρπούς πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν ως ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να κάνουμε ένα δεύτερο βήμα στην αλληλεγγύη .

Α. για την τροφή

–  να βοηθήσουμε όλες τις δομές με μεγάλες καμπάνιες και χρήματα γιατί φαίνεται ότι αυξάνονται τρομακτικά οι ανάγκες του κόσμου.

–  να υπερασπιστούμε πολιτικά το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες

Β. για την υγεία

Απαιτείται ο συνδυασμός των δομών υγείας με τους συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου και η διείσδυση των δομών μέσα στα νοσοκομεία.

Γ. για τη στέγη

Για να δημιουργήσουμε ένα κίνημα κατά των κατασχέσεων/ εξώσεων

Αυτό απαιτεί  ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων τμημάτων και τομέων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Λαός δεν τίθεται εν κινήσει  μόνο με τον πολιτικό λόγο αλλά με την κοινωνική και πολιτική πράξη.

Μην το υποτιμάμε.

Ενισχύστε με πάθος τις δομές αλληλεγγύης, άρτε μέρος σ’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα του λαού μας. Σ’ αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός, βασικό στήριγμα και εγγύησή μας  σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς, σε ένα μεγάλο κοινωνικό μετασχηματισμό – για της αλληλεγγύη – αντίσταση- ανατροπή.

 http://left.gr/news/alexis-tsipras-ftiahnoyme-oloi-mazi-enan-forea-dimokratiko-polytasiko-ployralistiko-vinteo

Παναγιώτης Λαφαζάνης: πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας σε πολλά μέτωπα (Παρασκευή 12/7)

Αυτήν την ώρα λοιπόν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας σε πολλά μέτωπα και να δούμε με νέο μάτι τους προσανατολισμούς μας. Αυτή η δικτατορία της Τρόικας είναι η δικτατορία του ευρώ, η δικτατορία του ευρωνομίσματος. Τα πάντα σ΄ αυτή τη χώρα τα τρία χρόνια του μνημονίου γίνονται με μια κινδυνολογία, να μη φύγει η χώρα από το ευρώ. Και όταν λέμε δικτατορία της τρόικας, καμιά φορά κρύβουμε ή εξωραΐζουμε μια πραγματικότητα πίσω από την τρόικα. Ποια είναι η τρόικα, συντρόφισσες και σύντροφοι; Για να ξέρουμε ποια είναι και τα μέτωπα μας. Τρόικα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, τρόικα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τρόικα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτή είναι η τρόικα. Έχουμε λοιπόν μια δικτατορία στη χώρα, που την έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ουσία το γερμανικό κεφάλαιο. Που την έχουν επιβάλλει οι ευρωπαίοι τραπεζίτες μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή το χρηματιστικό κεφάλαιο. Που την έχει επιβάλλει το ΔΝΤ, το οποίο δήθεν βγάζει την ουρά του και πίσω από αυτό βρίσκεται ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι μας. Αυτά είναι τα μέτωπα μας. Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα δικτατορία, στην οποία δεν φαίνονται τα τανκς, δεν φαίνονται οι ερπύστριες, αλλά όλοι τις γνωρίζουμε σ΄ αυτή την αίθουσα. Τις γνωρίζει μάλλον και ο ελληνικός λαός, διότι τα σύγχρονα τανκς είναι τα σύγχρονα κυρίαρχα media της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας. Αυτά κάνουν χειρότερη δουλειά, πιο αποπροσανατολιστική, πιο επικίνδυνη από τις ορατές ερπύστριες. Αυτά είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι μας. Με αυτά αναμετρούμαστε και μ΄ αυτά θα συγκρουστούμε. Επομένως, πρέπει να βγάλουμε από το Συνέδριο μας συμπεράσματα και να τα πούμε ευθέως στον ελληνικό λαό. Να τα πούμε ευθέως χωρίς απαγορευμένες ζώνες στη συζήτηση, χωρίς αντιφάσεις, χωρίς μισόλογα, χωρίς κενά, χωρίς αποσιωπήσεις.

Δεν είναι δυνατόν, μετά από τρία χρόνια μνημονιακής λεηλασίας, ακόμα και σήμερα, να επιβάλλει η κυρίαρχη παραδομένη μεγαλοαστική τάξη μαζί με το υπηρετικό πολιτικό προσωπικό της την ατζέντα και να ορίζει ποια είναι τα απαγορευμένα θέματα, ποια είναι η απαγορευμένη ορολογία και ποιες είναι οι απαγορευμένες ζώνες στη δημόσια συζήτηση.

Και δυστυχώς, έχουμε ανεχθεί αυτή την απαγόρευση. Δεν έχουμε ανοίξει καμία συζήτηση για το ευρώ και την ευρωζώνη, αυτή τη σύγχρονη γερμανική φυλακή πολυτελείας. Δεν την ανοίγουμε δημόσια αυτή τη συζήτηση. Κι όποιος τολμάει να πει μία κουβέντα, για την ΟΝΕ του Maastricht, γιατί γι’ αυτό μιλάμε, περίπου αφορίζεται ως ευρωσκεπτικιστής και πολύ περισσότερο ως αντιευρωπαίος. Λες και η Ευρώπη ταυτίζεται με το Maastricht που ο τότε Συνασπισμός το ψήφισε, αλλά με αγώνες στο εσωτερικό μας και όχι μόνο, φτάσαμε στο σημείο να το καταδικάζουμε, αλλά όχι μέχρι τέλους.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12715:omilia-lafazani-sinedrio&catid=83:aristera&Itemid=200

Μανώλης Γλέζος (ΑΠΕ-ΜΠΕ): Έτοιμοι να φέρουμε τον λαό στην εξουσία

 «Είμαστε ώριμοι, πανώριμοι, όχι για να κυβερνήσουμε εμείς, αλλά για να φέρουμε τον λαό στην εξουσία» τονίζει ο βετεράνος αγωνιστής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ,Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ, στο περιθώριο του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένως και το λέμε: Δεν πάμε να κυβερνήσουμε εμείς, πάμε να φέρουμε το λαό στην εξουσία, υπογραμμίζει.

-Kύριε Γλέζο στα 91 σας χρόνια στην πρώτη γραμμή…

-Δεν έχει σημασία που είναι ο Μανώλης Γλέζος. Σημασία έχει ότι όλοι αυτοί οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που τους βλέπετε εδώ, χτίζουν και δημιουργούν τη νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του λαού, την Ελλάδα της εθνικής ανεξαρτησίας , την Ελλάδα της πραγματικής και άμεσης δημοκρατίας, την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

-Κύριε Γλέζο, η Αριστερά είναι έτοιμη να κυβερνήσει;

-Μα αυτό ακριβώς είπα προηγουμένως. Είμαστε ώριμοι, πανώριμοι, όχι για να κυβερνήσουμε εμείς, αλλά για να φέρουμε το λαό στην εξουσία. Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένως και το λέμε: Δεν πάμε να κυβερνήσουμε εμείς, πάμε να φέρουμε το λαό στην εξουσία.

-Η Αριστερά μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία ενωμένη; Βλέπουμε να υπάρχουν διαφωνίες. Μπορεί να υπάρξει συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς;

-Όλη η Αριστερά μπαίνει μπροστά στις ευθύνες της και ο καθένας καλείται να ανταποκριθεί στο προσκλητήριο των καιρών.

-Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν;

– Το αποδεικνύει το συνέδριό του…

Άλλες ομιλίες συνέδρων:

http://www.avgi.gr/article/609786/omilies-sunedron

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σίμος Κεδίκογλου: Ο Τσίπρας αδυνατεί να διαλύσει τις συνιστώσες

Σχολιάζοντας την ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για «ομιλία γεμάτη ύβρεις και συνθήματα για σφυριά και δρεπάνια».

«Αδύναμος να διαλύσει τις συνιστώσες του, ανίκανος να αντιμετωπίσει την κριτική, ο κύριος Τσίπρας περιορίστηκε σε μια ομιλία γεμάτη ύβρεις» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το απόγευμα του Σαββάτου.

Χωρίς καμία καθαρή απάντηση, με συνθήματα για σφυριά και δρεπάνια, το μόνο που θέλει είναι να μας γυρίσει στο παρελθόν. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να στραφεί στο μέλλον» κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ: Μαθήματα δημοκρατίας στις συνιστώσες

«Ο κύριος Τσίπρας με την ομιλία του σήμερα, παρέδωσε μαθήματα Δημοκρατίας στις συνιστώσες, στον κ. Λαφαζάνη και στον κ. Γλέζο» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ιδρυτικό συνέδριο.

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του συνεχίζει: «Βεβαίως ξέχασε ότι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι να μην εμποδίζεται η ελεύθερη έκφραση και των άλλων, όπως έγινε χθες στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά.

Ο κύριος Τσίπρας σήμερα επέλεξε τους εσωκομματικούς του συμμάχους στο πρόσωπο του κ. Μιχελογιαννάκη, της κ. Κατσέλη, του κ. Καλφαγιάννη και του κ. Μπαλασόπουλου.

Κατά τα άλλα ο ανένδοτος που κήρυξε αφορά τις υπόλοιπες συνιστώσες του. Στο δίλημμα “ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ή χαιρετίσματα” που έθεσε ο κ. Τσίπρας διαλέγουμε τα χαιρετίσματα».

Καμμένος: «Οι θέσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν νέο Σοβιέτ»

«Οι θέσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Εκκλησία, ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές των Ανεξάρτητων Ελλήνων» αναφέρει σε ανάρτησή του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι «θυμίζουν νέο Σοβιέτ από τα παλιά…».

«Είναι η ώρα να δείξουμε στους Έλληνες, ποιοι παραμένουμε πιστοί σε ότι έχουμε πει, ποιοι έχουμε πρόγραμμα διακυβέρνησης» καταλήγει η ανάρτηση του κ. Καμμένου.

Εσωτερικές ειδήσεις

Απεργιακό «μπλακ άουτ» για διαθεσιμότητα – απολύσεις

Με αιχμή τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, συνεχίζονται  οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποκορύφωμα τη γενική 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη.

Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ – ΟΤΑ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη, από την οποία θα ξεκινήσει και πάλι μηχανοκίνητη πορεία. Ανάλογες, μηχανοκίνητες πορείες, έχουν σχεδιαστεί για και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Την ίδια ημέρα, στις 8.00 το βράδυ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετέχει στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ στην πλ. Συντάγματος, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συναυλία.

Στις 11:30 το πρωί της Τρίτης 16 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια. Για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλ. Καραϊσκάκη. Την ίδια ημέρα, θα μείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δήμοι.

Στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ καθώς επίσης και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί.

Στο μεταξύ, με δυσκολία θα γίνουν οι μετακινήσεις των επιβατών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς την ίδια μέρα καθώς 24ωρη απεργία εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό, ενώ στάσεις εργασίας ανακοινώθηκαν σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Ετσι, αύριο Τρίτη, τα τρένα του ΟΣΕ δεν θα πραγματοποιούν κανένα δρομολόγιο, ενώ ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και οι συρμοί του Προαστιακού.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Με 24ωρη απεργία συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Το βράδυ στις 8.30, παραμονή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα γίνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλ. Συντάγματος, με συμμετοχή όλων των κλάδων εργαζομένων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα. Θα πραγματοποιηθεί ολονύχτια διαμαρτυρία, ενώ θα γίνει προσπάθεια και για συναυλία συμπαράστασης.

Την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη κλειστοί θα παραμείνουν οι δήμοι της χώρας όπως αποφάσισε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων αλλά και την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Παρατηρητηρίου για την Αυτοδιοίκηση.

Αντ. Σαμαράς: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα το Σεπτέμβριο

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το Σεπτέμβριο λέγοντας «γενικώς , το προβλέπουν – μερικοί, μάλιστα, το εύχονται- κάθε φορά. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους διαψεύδουμε».

Σημειώνει πως «παλεύει» ακόμη για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ενώ για το φόρο πολυτελείας λέει ότι ήλθε ένα χρόνο νωρίτερα για να μην κοπούν συντάξεις και μισθοί στρατιωτικών και για να μην επιβληθεί ο πρόσθετος φόρος 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις.

Επισημαίνει πως «σε δύο χρόνια θα φύγουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τους 700.000. Μόλις το 2%! Και θα προσληφθούν άλλοι τόσοι! Και με απόλυτα διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο».

Διερωτάται δε, εάν οι πολίτες προτιμούν να έχουν σχολικούς φύλακες που δεν κάνουν κάτι ουσιαστικό ή νοσηλευτές να τους φροντίζουν στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης διερωτάται εάν προτιμούν δημοτική αστυνομία με μόνη αρμοδιότητα την παράνομη στάθμευση ή ενίσχυση της ΕΛΑΣ για χτύπημα του παραεμπορίου και ενίσχυση της αστυνόμευσης στις γειτονιές.

Οπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να πιάνουν τόπο και όχι για να πληρώνονται παλιά ρουσφέτια στο Δημόσιο με προσλήψεις που είχαν γίνει εκτός ΑΣΕΠ. Προτεραιότητά μου είναι αναφέρει ο κ. Σαμαράς, οι 1,5 εκατ. άνεργοι για τους οποίους δεν έκλαψε κανείς και οι περισσότεροι τους αντιμετωπίζουν ως στατιστικό μέγεθος.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι θα συνεργαζόταν και πάλι με τον Φ. Κουβέλη σημειώνοντας ότι θεωρεί πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τον αδίκησε και αδίκησε κυρίως τον εαυτό του.

Τονίζει ότι ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν παραιτηθεί από την αυτοτέλεια τους και πως ο σχεδιασμός τους δεν περιλαμβάνει κοινή κάθοδο στις εκλογές. Δηλώνει επίσης ότι σκέφτεται πως πρέπει να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία.

«Διασύρει τη χώρα η Χρυσή Αυγή»

Ο πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι είναι διακηρυγμένοι νεοναζί και διασύρουν τη χώρα ως «λαθρέμποροι του πατριωτισμού διότι θαυμάζουν τους χειρότερους δυνάστες που γνώρισε ποτέ αυτή η πατρίδα».

Σημειώνει ότι «κηρύσσουν το μίσος σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη ενότητας για να ξεπεράσει την κρίση και δεν προτείνουν τίποτα”. “Η εκλογική τους δύναμη είναι αδυναμία για τη χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα !Απομονώνουν την Ελλάδα τη στιγμή που χρειάζεται όλα τα διεθνή στηρίγματα» λέει ο κ. Σαμαράς αναλύοντας ότι οι νεοναζί είναι ό,τι πιο μισητό για τους Ευρωπαίους.

Για το ταξίδι στις ΗΠΑ ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι «η κατάλληλη στιγμή για ένα τόσο σημαντικό ταξίδι είναι τώρα” αφού το κλίμα για την οικονομία έχει αντιστραφεί και στην περιοχή υπάρχει αστάθεια. “Είναι ευκαιρία να πάμε ένα βήμα -ή περισσότερα βήματα -πιο μπροστά».

Προστασία από τεκμήρια και «πόθεν έσχες» για τους εκπροσώπους των δανειστών

Την ώρα που η μια φοροεπιδρομή, διαδέχεται την άλλη, η κυβέρνηση με φωτογραφική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, παρέχει φορολογική ασυλία για τα 22 μόνιμα εγκατεστημένα στην Ελλάδα στελέχη και απλά μέλη των κλιμακίων της τρόικας, αλλά και για τους 28 μόνιμα εγκατεστημένους στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων της Task Force.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, η διάταξη προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών, δεν θα λογοδοτούν στις ελληνικές αρχές για οποιεσδήποτε αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας πραγματοποιούν στην Ελλάδα, καθώς απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και το “πόθεν έσχες” της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 31-34 του ίδιου Κώδικα, οι οποίες αφορούν στον προσδιορισμό των εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν ισχύουν για “κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνούς Οργανισμού που έχει εγκατασταθεί βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα”.

Η διάταξη αφορά όλα τα μόνιμα εγκατεστημένα στην Ελλάδα στελέχη και τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, που απαρτίζουν τα κλιμάκια των ελεγκτών της τρόικας και λειτουργούν ως μόνιμοι τοποτηρητές των δανειστών σε υπουργεία, οργανισμούς και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς επίσης και στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αφορά ακόμη και τα μέλη της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν υπό τον Ράιχενμπαχ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν κινδυνεύουν με απόλυση όσοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ

 «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ ακόμα και αν μπουν σε καθεστώς κινητικότητας δεν θα απολυθούν. Αυτή την πρόταση την έχω καταθέσει πρώτος εδώ και δυο, περίπου, χρόνια. Παραμένω δηλαδή σταθερός στις απόψεις, τις οποίες και δεν μεταβάλλω ανάλογα με το δημόσιο αξίωμα που κατέχω», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Οπως επισημαίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ( που δήλωσε στον γερμανικό Τύπο ότι  «δεν κοιμάται τα βράδια λόγω των απολύσεων»)  «υποχρεωτικές απομακρύνσεις θα προκύψουν και από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, παρότι έχει γίνει αρκετή δουλειά προπαρασκευής σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η οριστική επίλυση του προβλήματος των προσωρινών διαταγών θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν πετύχει καθεστώς μονιμοποίησης καταστρατηγώντας βάναυσα το πνεύμα του Συντάγματος. Μόνο όταν εξαντληθούν αυτές οι κατηγορίες θα καταφύγουμε στη δεξαμενή της κινητικότητας», τονίζει ο υπουργός εξηγώντας πως θα αντλήσει από τη δεξαμενή του Δημοσίου υπαλλήλους προς απόλυση.

Ειδικά για τη Δημοτική Αστυνομία αναφέρει ότι «δεν έχει πετύχει ως θεσμός, παρότι είναι στελεχωμένη με υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα προσφέρουν πολύ περισσότερο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας αν ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία».

Metron Analysis: ΝΔ 19,7% – ΣΥΡΙΖΑ 19,5%

Οριακό προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην εκτίμηση, αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Επενδυτής.

Η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά 0,2%. Συγκεκριμένα τη Νέα Δημοκρατία επιλέγουν το 19,7% των ψηφοφόρων ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ το 19,5%.

Η ΝΔ διατηρεί, επίσης, οριακό προβάδισμα και στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (29,1% έναντι 28,7%) ωστόσο στην παράσταση νίκης προηγείται με διαφορά (51% έναντι 34% του ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΔΗΜΑΡ που αποχώρησε από την Κυβέρνηση, δείχνει να είναι ο μεγάλος χαμένος της τελευταίας περιόδου. Το ποσοστό της μειώνεται στο μισό μέσα σε δεκαπέντε μέρες (από 6,4% από το 3,2%) και κινείται πλέον οριακά πάνω από το ποσοστό εισόδου της στη Βουλή.

Νέα δημοσκόπηση: ΝΔ 19,7% – ΣΥΡΙΖΑ 19,5%

Μεγάλος κερδισμένος η «Χ.Α.», που στην εκτίμηση ψήφου, αποσπά το 13,1% των ψηφοφόρων.

Επίσης η αίσθηση ότι το «πρόγραμμα δεν βγαίνει» ισχυροποιήθηκε και πάλι. Βασική αιτία αυτής της παλινδρόμησης είναι το μείζον ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για τον «Ε», καμιά από τις εκδοχές που τίθενται σήμερα, ενώπιον της κοινωνίας, δεν έχει σαφή αποδοχή:

-Το 47% πιστεύει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων στο δημόσιο, ενώ το 50% θεωρεί ότι το μείζον είναι να μη γίνουν άλλες απολύσεις.

– Το 40% θεωρεί ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία, ενώ το 57% θεωρεί ότι είναι μια πολιτική εναντίον των φτωχότερων στρωμάτων.

– Τα πράγματα είναι σαφέστερα στο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας. Μόλις το 32% συμφωνεί με την κατάργηση της ενώ το 62% διαφωνεί.

Εν οικονομία

Επίσκεψη Σόιμπλε: από το κούρεμα στα ψίχουλα του «Αναπτυξιακού ταμείου»

Πώς το παρουσιάζει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (αποσπάσματα από ρεπορτάζ Ημερησίας): Με ένα “δώρο” έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 18 του μηνός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρόκειται για τη συμμετοχή της ισχυρής τράπεζας επενδύσεων της χώρας του (KfW) στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο το οποίο έχει σαν σκοπό να χρηματοδοτεί τις τράπεζες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικρά έργα υποδομής, ενώ θα μπαίνει και στο μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών εταιριών. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ο σκληρός Γερμανός πέραν των απαιτήσεων που θα θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας θα επιδιώξει με την υπογραφή ενός μνημονίου συναντίληψης με τη χώρα μας να στείλει κι έναν ηχηρό συμβολισμό, πως η καγκελαρία αναγνωρίζει και την ανάγκη της αναπτυξιακής πολιτικής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πληροφορίες λένε, ότι θα έχει ένα κεφάλαιο 500 εκ (από πόρους του ΕΣΠΑ), εκ των οποίων 100 εκ θα προέλθουν από την KfW. Το ταμείο θα αντλεί κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες όπως την KfW, ή το γαλλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων (έχουν γίνει επαφές) αλλά και από διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επένδυσεων. Επίσης, θα αντλεί κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και μάλιστα είναι σύμφωνα τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, τα οποία συζητούν με τον ΣΕΒ και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η ουσία: Όλες οι προεκλογικές συζητήσεις που γίνονται στη Γερμανία (βλέπε επόμενο θέμα) αποκλείουν κούρεμα του ελληνικού χρέους μετεκλογικά. Έτσι ο γερμανός υπ Οικονομικών έρχεται χωρίς να έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει στην ελληνική Κυβέρνηση. Έρχεται για να διασκεδάσει τους φόβους των γερμανών ότι θα χαριστούν τα χρήματα στους έλληνες και όχι για να δείξει στους έλληνες ότι θα βοηθήσει την ελληνική Κυβέρνηση. Αφού λοιπόν δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό θα επιχειρηθεί μια επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος. Θα υπάρχουν οι γνωστές αοριστολογίες (κενές περιεχομένου) για την ανάγκη αναπτυξιακής προοπτικής και για μείωση της ανεργίας. Ταυτόχρονα θα γίνει προσπάθεια να αναφέρονται πολλές ανούσιες λεπτομέρειες σχετικά με το «αναπτυξιακό ταμείο» για να καλύπτεται το κενό βοηθείας και να θολώνει η καθαρότητα της γερμανικής απόφασης για μη κούρεμα (πιθανός συνδυασμός επιμήκυνσης της αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων έχει ελάχιστη επίδραση στο χρέος). Όμως, ακόμη και αν υλοποιηθεί η εξαγγελία περί «αναπτυξιακού ταμείου» δεν θα έχει παρά ελάχιστη επίδραση στην οικονομία καθώς τα κεφάλαια που θα διαθέτει είναι μηδαμινά. Ο Σύριζα θα πρέπει να αναδείξει ότι με την επίσκεψη Σόιμπλε επικυρώνεται το μη κούρεμα και ανοίγει ο δρόμος για το τρίτο μνημόνιο (βλέπε μεθεπόμενο θέμα).

Σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία αναδεικνύεται το ελληνικό κούρεμα (όλοι το απορρίπτουν)

Ένας ακόμη από τους 5 «σοφούς» οικονομολόγους (είχε προηγηθεί ο Μπόφινγκερ): Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία κατά ενδεχόμενου νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Μετά από το διπλό «όχι» Μέρκελ και Σόιμπλε και ο γερμανός οικονομολόγος και ένας εκ των «σοφών» που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση, Λαρς Φελντ, τάσσεται κατά της προοπτικής νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Δεν πιστεύω ότι προς το παρόν πρέπει η Ελλάδα να θέσει την προοπτική ενός περαιτέρω κουρέματος του χρέους, επειδή εκεί εκκρεμεί αυτή τη στιγμή η μείωση του δημοσίου τομέα». Σημειώνει ακόμη ότι «η Γερμανία δεν προτίθεται να παραιτηθεί από κεφάλαια, από πόρους που έχει επενδύσει στην Ελλάδα» και τονίζει ότι «τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί δεν πρέπει να παραγραφούν». Για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη ο κ. Φελντ υποστηρίζει ότι «σίγουρα δεν έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα» και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το δεύτερο μισό του Μαραθωνίου είναι το πιο δύσκολο.

Σκληρή εναντίωση και από το SPD: Την ίδια ώρα, απώλειες για τους γερμανούς φορολογούμενους, λόγω νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προβλέπουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και καλούν τους συμπατριώτες τους να αντισταθούν, αλλά και τον κ. Σόιμπλε να πει την αλήθεια. «Αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για νέα δάνεια, αλλά για ελάφρυνση του χρέους με άμεσες απώλειες για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», αναφέρει ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Κάρστεν Σνάιντερ στο Focus. Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα, ο κ. Σνάιντερ τον καλεί «να πει την αλήθεια στους Γερμανούς, ακόμη και αν είναι πικρή», ενώ σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τάσσεται κατά της δυνατότητας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης από τον μηχανισμό ΕΜΣ. «Δεν θέλουμε να μετατραπεί ο ΕΜΣ σε Ταμείο Τραπεζικής Ευθύνης», δηλώνει.

Συνέντευξη Στουρνάρα στην Καθημερινή: αρχίζουν και λέγονται καλυμμένες οι δυσάρεστες αλήθειες

Η περίληψη της συνέντευξης στην πρώτη σελίδα: Το δημοσιονομικό κενό για φέτος και το 2014 έχει καλυφθεί, ενώ για τη διετία 2015 – 2016 δεν θα χρειαστούν οριζόντια επώδυνα μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αύξηση φόρων, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σημειώνει ότι όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, θα τεθεί η περαιτέρω μείωση του χρέους. Σε ότι αφορά ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας όταν το 2014 εξαντληθούν τα χρήματα του δανείου, υπενθυμίζει ότι η Ευρωζώνη έχει δεσμευθεί για επαρκή χρηματοδότηση της Ελλάδας, όσο αυτή τηρεί τις δεσμεύσεις της. Επίσης, προειδοποιεί ότι εάν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν περάσει στις τιμές την περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής, δεν θα μονιμοποιηθεί.

Διατυπωμένα με διαφορετικό τρόπο: 1) Έχει δημιουργηθεί κενό για φέτος και του χρόνου, το οποίο έχει καλυφθεί μεν, αλλά το αν η κάλυψη θα στεφθεί με επιτυχία μένει να φανεί στην πράξη. 2) Για την περίοδο 2015 -2016 υπάρχει κενό (είναι γραμμένο και στο μνημόνιο), αλλά δεν θα καλυφθεί με περικοπές μισθών ή αύξηση φορολογίας. Ερωτηματικά δημιουργούνται για το πώς θα καλυφθεί. 3) Η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί για επαρκή χρηματοδότηση της Ελλάδας μετά το 2014 που λήγει η τρέχουσα. Αυτό είναι μια έμμεση παραδοχή ότι θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση, άρα και νέο μνημόνιο, άρα και νέα μέτρα. 4) Το ενδεχόμενο κουρέματος λάμπει δια της απουσίας του. Εξάλλου, το ότι θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση, συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχει και ουσιαστικό κούρεμα. 5)  Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση τίθεται υπό αίρεση σε περίπτωση που δεν περάσει στις τιμές

Έρχεται φοροκαταιγίδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ανησυχίες για την εισπρακτική επιτυχία από την κυβέρνηση (ρεπορτάζ Καθημερινής)

Φόρους συνολικού ύψους περίπου 7 δις καλούνται να πληρώσουν στο διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου εκατομμύρια φορολογούμενοι στην εφορία. Επίσης, από τον τρέχοντα μήνα μέχρι το τέλος του έτους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στέλνει σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογούμενους. Στο ανωτέρω διάστημα θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι στην ακίνητη περιουσία των ετών 2011, 2012 και 2013, το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, ο φόρος εισοδήματος, η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τα τέλη κυκλοφορίας και ο νέος φόρος πολυτελείας. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι φορολογούμενοι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν στο σύνολο τους τους φόρους που τους αναλογούν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Η κακή διαχείριση στον προγραμματισμό αποπληρωμής των φόρων οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που καθυστέρησε την προώθηση των απαραίτητων αλλαγών ώστε να είναι έτοιμος ο μηχανισμός για την είσπραξη των φόρων. Είναι ενδεικτικό ότι οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρους παρελθόντων ετών όπως ο ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012, ενώ θεσπίζονται και νέοι όπως ο φόρος πολυτελείας. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο. Η εξάντληση των φορολογούμενων ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κυρίως διότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα πρέπει να παρουσιάσει στην τρόικα βελτιωμένα στοιχεία στο σκέλος των εσόδων. Ενδεικτική είναι και η αναφορά – ανησυχία της Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε για τους μαζεμένους φόρους που θα πρέπει να πληρωθούν από τον Αύγουστο μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους.

Προς νέο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2014 (άρθρο από Ναυτεμπορική)

Νέο μνημόνιο, νέα δανειακή σύμβαση και νέο πακέτο μέτρων θα υποχρεωθεί να υπογράψει η Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2014, αναζητώντας πόρους, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η λήξη της χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη και καθώς ο χρόνος εξόδου στις αγορές είναι ακόμη άγνωστος. Οι ανάγκες της χώρας για πληρωμές χρεολυσίων και την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν καλύπτονται από τη συνεχιζόμενη, έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα το νέο μνημόνιο να αποτελεί μονόδρομο, για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες από το β’ εξάμηνο του 2014 μέχρι και το τέλος του 2016. Το ποσό που λείπει και θα πρέπει να καλυφθεί με νέο δάνειο και με επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων της ΕΚΤ υπολογίζεται μεταξύ 15 και 18 δις και υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία και όχι με τις συνήθεις αστοχίες.

Στην Eurobank πωλείται το ΤΤ

H Eurobank είναι ο προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ΤΧΣ.  Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, “το ΤΧΣ και η Eurobank θα συνεργαστούν με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013″.

Levy Economics Institute: Στο 34% θα φτάσει η ανεργία το 2016 αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική (βασικότερο στοιχείο της η μείωση της ζήτησης). Μοναδικός τρόπος να βγει η Ελλάδα από την ύφεση είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ (χρήματα για επενδύσεις)

Σε πλήρη αποδόμηση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής της τρόικας προχωρά ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου, μέσω έκθεσης του Levy Economics Institute του ιστορικού Bard College. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, η ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 34% το 2016, αμφισβητώντας παράλληλα όλα τα σενάρια από ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάνουν λόγο για σημάδια ανάκαμψης από το 2014. Αφού στην έκθεση πραγματοποιείται μια στοιχειώδης ανάλυση του πώς εξελισσόταν η ελληνική οικονομία, γίνεται αναφορά στην πτώση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια, η οποία, όπως αναφέρεται, αποτελούσε μια βασική παράμετρο στη στήριξη του ελληνικού ΑΕΠ και η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η λύση που προτείνεται είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ: «Έχουμε δείξει ότι μια σχετικά μέτρια δημοσιονομική ώθηση που θα χρηματοδοτούνταν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να «προλάβει» μόνο τις περαιτέρω μειώσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση, αλλά και να αντιστρέψει την τάση τους και να τους φέρει στον δρόμο προς την ανάκαμψη. Ένας τύπος σχεδίου Marshall που απευθύνεται σε δημόσια κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι ρεαλιστικές».

Βλέπε συνημμένο (ολόκληρο το άρθρο της Αυγής):

http://www.avgi.gr/article/608359/analusi-tou-institoutou-levy-apodomei-troika-kai-kubernisi-sxedio-marsal-anti-litotitas

Διεθνή

Την παραίτηση του Ραχόι ζητάει το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει συθέμελα το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Ισπανίας. Η εφημερίδα El Mundoπαρουσιάζει σήμερα στο πρωτοσέλιδο της τα μηνύματα που αντάλλαξε ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι με τον πρώην ταμία του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για διαφθορά. Πρόκειται για μηνύματα στο κινητό, στα οποία φαίνεται ότι ο Ραχόι προσπαθεί να στηρίξει ψυχολογικά το πρώην μέλος του κόμματος του πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου διερεύνησης της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας που συνεδρίασε εκτάκτως, ζητά εκ νέου την παραίτηση του Ραχόι με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις. Ο Μπάρθενας, που θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον του δικαστηρίου, ανάμεσα σε άλλα, κατηγορείται ότι διατηρούσε λογαριασμό μέσω του οποίου μέλη του Λαϊκού Κόμματος δωροδοκούνταν. Σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπάρθενας έδειξε το περίφημο τετράδιο μέσα στο οποίο αναγράφονται λεπτομερώς οι πληρωμές που έγιναν προς τα μέλη του Λαϊκού Κόμματος και προς τον ίδιο το Ραχόι. «Ούτε το Λαϊκό Κόμμα, ούτε ο πρόεδρος του έχουν υποκύψει ποτέ στους εκβιασμούς ενός κατηγορούμενου εγκληματία, είτε ο εκβιασμός γίνεται δημόσια είτε γίνεται ιδιωτικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος. Πάντως, οι φωτογραφίες των μηνυμάτων που παρουσιάζει η ισπανική εφημερίδα «καίνε» το Ραχόι. «Λουίς τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε. Ηρέμησε» φέρεται να λέει σε μήνυμα ο Ισπανός πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο που στάλθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας ο Ραχόι προτρέπει το Μπάρθενας να κάνει υπομονή.

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας προχώρησε ο οίκος Fitch αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν αξιολογείται πλέον με ΑΑΑ από κανέναν από τους 3 μεγαλύτερους διεθνείς οίκους. Η Fitch αξιολογεί πλέον την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας με ΑΑ+ ενώ η προοπτική (outlook) της αξιολόγησης είναι ουδέτερη. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 96% του ΑΕΠ το 2014 και θα παραμείνει πάνω από 92% την επόμενη πενταετία. Μέχρι πρόσφατα η Fitch εκτιμούσε ότι μέχρι το 2017 το ποσοστό θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 90%. Η Fitch εκτιμά ότι η γαλλική οικονομία θα ανακάμψει με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις λόγω της χαμηλής εξωτερικής ζήτησης, της μείωσης της ανταγωνιστικότητας, της υψηλής ανεργίας και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο οίκος προβλέπει πως το ΑΕΠ της Γαλλίας θα υποχωρήσει 0,3% το 2013 και θα αυξηθεί 0,7% το 2014 και 1,2% το 2015 φτάνοντας στο 1,5% το 2016. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 0,1% φέτος, 1,2% το 2014 και 2% το 2015 και 2016. Για το δημοσιονομικό έλλειμμα η Fitch προβλέπει πως θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 για να υποχωρήσει περίπου στο 1% το 2017 ενώ η κυβέρνηση το τοποθετεί στο 2,9% και 0,7% αντίστοιχα. Οι επενδυτές υποδέχτηκαν την είδηση χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση. Το ευρώ κατέγραψε, μάλιστα, οριακή άνοδο μετά την υποβάθμιση.

Ξεκίνησαν οι προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Πορτογαλία

Μία εβδομάδα διορία έλαβαν εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων πορτογαλικών κομμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας». Αργά το βράδυ της Κυριακής, εκπρόσωποι των δύο δεξιών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κεντρώο Κόμμα) και του κεντρώου Σοσιαλιστικού Κόμματος ξεκίνησαν συζητήσεις σχετικά με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβερνητική συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της χώρας δεν έκανε δεκτό τον ανασχηματισμό της υπάρχουσας κυβέρνησης και ζήτησε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Στο βαθμό που αυτό θα επιτευχθεί, θα προκύψει συγκυβέρνηση των πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και στην αντιπολίτευση θα παραμείνουν μόνο τα δύο κόμματα της Αριστεράς.

Αρθρογραφία Financial Times

Ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Munchau, υποστηρίζει πως η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, αντί να επανεκκινήσει τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική χάνει «πολύτιμο χρόνο με κυνικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων – παρότι κάθε εμπειρικό και θεωρητικό στοιχείο που έχουμε μας δείχνει ότι αυτά τα προγράμματα είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων εάν δεν στηρίζονται από τη μακροοικονομική πολιτική».

Παράλληλα χαρακτηρίζει ως απόλυτη φρίκη την άποψη που λέει πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί και πως τα χειρότερα από την κρίση έχουν περάσει. «Οι οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και τώρα της Ιταλίας έχουν καταρρεύσει. Η επίσημη θέση προσποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια ότι η ανάκαμψη είναι κοντά. Κάθε χρόνο έκανε λάθος. Θα κάνει και πάλι λάθος» σημειώνει ο κ. Munchau.

Επίσης ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως ο αποπληθωρισμός είναι «η πιο ξεκάθαρη παρούσα απειλή στην οικονομία αυτήν τη στιγμή. Η σωστή αντίδραση σε μία αναμενόμενη αποπληθωριστική απειλή είναι να μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκιά της στο μηδέν και να αρχίσει αμέσως να αγοράζει ομόλογα. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει ομοφωνία στο διοικητικό της συμβούλιο, καθώς κατάφερε να συμφωνήσει μόνο σε δέσμευση για μη αύξηση των επιτοκίων για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο. Και πάλι οι εντυπώσεις νίκησαν την ουσία».

Πρώτα οι απολύσεις στο Δημόσιο, έπειτα η ρύθμιση χρέους

Κατά της προοπτικής μίας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους τάχθηκε ο γερμανός οικονομολόγος και εκ των λεγόμενων «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Λαρς Φελντ, συμβουλεύοντας την Αθήνα «να μην θέσει προς το παρόν» το ζήτημα, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα του μεγέθους του δημόσιου τομέα.

«Δεν πιστεύω ότι προς το παρόν πρέπει η Ελλάδα να θέσει την προοπτική ενός περαιτέρω κουρέματος του χρέους, επειδή εκεί εκκρεμεί αυτή τη στιγμή η μείωση του δημοσίου τομέα. Στην Ελλάδα υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός προσωπικού στον δημόσιο τομέα και εκεί βλέπει κανείς αυτή τη στιγμή το πρόβλημα για να εφαρμοστούν οι οδηγίες της τρόικας», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Σημείωσε δε ότι «η Γερμανία δεν προτίθεται να παραιτηθεί από κεφάλαια, από πόρους που έχει επενδύσει στην Ελλάδα» και τόνισε ότι «τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί δεν πρέπει να παραγραφούν». Προειδοποίησε μάλιστα ότι «εάν ετίθετο σήμερα η προοπτική ενός κουρέματος για την Ελλάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια μείωση των προσπαθειών», καθώς, όπως είπε, αυτό συνέβη και στο παρελθόν.

Ο κ. Φελντ υποστήριξε ότι «σίγουρα δεν έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα» σε ό,τι αφορά την κρίση στην ευρωζώνη και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το δεύτερο μισό του Μαραθωνίου είναι το πιο δύσκολο. Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν σε αρκετές χώρες και τόνισε ότι «πρέπει να επιδείξουν αντοχή και οι πολίτες που πλήττονται περισσότερο, αλλά από την άλλη πλευρά και οι πολιτικοί οι οπόίοι υφίστανται ισχυρά πλήγματα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: