ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab (Συντάκτες: Δ. Τσιπούρας, Φ. Κλαυδιανός)

web typosΕυτελίζοντας την έννοια της διαπραγμάτευσης που προϋποθέτει εκατέρωθεν θέσεις, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αποδέχτηκε για μια ακόμη φορά τις απαιτήσεις των δανειστών μας για εξπρές απολύσεις στο Δημόσιο και μονιμοποίηση του τέλους ακινήτων. Θέματα που κυριαρχούν στα ΜΜΕ του τριημέρου.

Η πολιτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το Eurogroup, ωστόσο το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει απαιτεί άμεσα τη λήψη πρόσθετων μέτρων, που αναβάλλονται μέχρι το φθινόπωρο που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στη Γερμανία. Διεθνείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο βρετανός Έντουαρντ Χιου (Ημερησία), προειδοποιούν ότι, αν η Ελλάδα δεν διαπραγματευτεί από τώρα, «μετά τις γερμανικές εκλογές θα είναι αργά».

Στα καθ’ ημάς Σαμαράς και Βενιζέλος ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις για την σοβαρότητα και τον πατριωτισμό αλλήλων, πολλοί όμως διαβλέπουν κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές, καθώς έπαψαν να υπάρχουν ιδεολογικά εμπόδια. Δικαίωση και για την Κωνσταντίνα Κούνεβα από τη δικαιοσύνη.

Σε διεθνές πεδίο οι εξελίξεις σε Αίγυπτο, Βραζιλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Ιταλία, αλλά και η υποχώρηση του κράτους πρόνοιας που περιείχε το σκανδιναβικό μοντέλο -λόγω και  της νεοφιλελεύθερης επέλασης- αιφνιδιάζουν τους Μνημονιοφύλακες.  Ετσι, ΈθνοςΒήμαΝέαΠρώτο Θέμα και  Επενδυτής δημοσιεύουν εκτενή αφιερώματα για τους «δρόμους της φωτιάς», την «αγανάχτηση στους δρόμους», αλλά επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή για να μην μεταφερθεί κι εδώ ο «ιός της εξέγερσης».

Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που ξεκινάει μεθαύριο Τετάρτη και λήγει την Κυριακή πυροδοτεί πληθώρα δημοσιευμάτων και άρθρων για την ανάσχεση του κατήφορου της ελληνικής κοινωνίας από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μερίδα του Τύπου προσεγγίζει το ιδρυτικό συνέδριο με εμφυλιοπολεμική διάθεση, ενώ η μάχη των συνιστωσών, οι σταυροδοσίες , οι «φυλές του ΣΥΡΙΖΑ» κλπ κυριαρχούν στις «αντικειμενικές» εφημερίδες και ιστοσελίδες  που εξορκίζουν την ενδυνάμωση της Αριστεράς.

Στον πυκνό διάλογο εντάσσονται η συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αλλά και οι παρεμβάσεις των Γιάννη Δραγασάκη, Μανώλη Γλέζου, Νάντιας Βαλαβάνη, Γιάννη Μηλιού, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, Αντώνη Νταβανέλλου, Ηρώς Διώτη και δεκάδων άλλων, που λόγο περιορισμένου χώρου, μεταθέτουμε για τις επόμενες ημέρες.

Στην Αυγή της Κυριακής δημοσιεύεται, επίσης, 8σέλιδη ειδική έκδοση για τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που δόθηκαν για δημόσια διαβούλευση και αφορούν: Τις ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τον εκδημοκρατισμό στη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ριζικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση,  την παραγωγική ανασυγκρότηση, την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων και  την άμεση ανακούφιση από τη φτώχεια.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αλέξης Τσίπρας (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία): Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία χρέους

Την πεποίθηση ότι δεν θα αλλάξει μόνον η Ελλάδα αλλά συνολικά η Ευρώπη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος για σκληρή διαπραγμάτευση με τους ξένους δανειστές, υπογραμμίζοντας πως για την κυβέρνηση της Αριστεράς δεν αποτελούν προτεραιότητα οι μονομερείς ενέργειες. Διαμηνύει, όμως, πως στην περίπτωση που η τρόικα δεν δεχτεί διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και πάγωμα των τόκων για την επόμενη τετραετία, τότε -και προκειμένου να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα- η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, υπονοώντας σαφώς στάση πληρωμών. «Ας γνωρίζουν ότι για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού», τονίζει. Δεσμεύεται ακόμη για άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, του κατώτατου μισθού και της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις.

Στη συνέντευξή του (το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύεται σήμερα στην Ε), ο Αλέξης. Τσίπρας μιλάει ακόμη για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμβολή τους στο κλείσιμο των πληγών του Εμφυλίου, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά σημειώνει ότι έχει μετατραπεί σε εκφραστή της μετεμφυλιακής Δεξιάς, προβλέποντας πως σύντομα θα έχει το ίδιο πολιτικό τέλος που είχε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μείωση του χρέους και «πάγωμα» των τόκων για 4 χρόνια είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα που δεσμεύεται για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων και αποκλείει μονομερείς ενέργειες.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο όπου τα χρήματα των δανείων της τρόικας καλύπτουν παλαιότερα δάνεια και δεν κατευθύνονται για την ικανοποίηση ζωτικών κοινωνικών αναγκών. «Γι’ αυτό απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με πυλώνες την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και “πάγωμα” στην αποπληρωμή των τόκων. Μια τέτοια συμφωνία θα μας απάλλασσε, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία, από την υποχρέωση καταβολής τόκων ύψους πάνω από 25 δισ. ευρώ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευθεί με τους εταίρους της Ελλάδας προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. «Αυτό το σχέδιο θα επιχειρήσουμε να γίνει κατανοητό από τους εταίρους μας. Αν, όμως, από τη πλευρά τους δεν υπάρχει επιθυμία η Ελλάδα να βγει από τη κρίση, αλλά να παραμείνει βυθισμένη σε αυτή, ώστε μετατραπεί σε δική τους αποικία χρέους, τότε είναι προφανές ότι εμείς δεν θα συναινέσουμε» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι εμείς δεν έχουμε στόχο να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν μας αναγκάσουν να οδηγηθούμε σε αυτές. Και τότε ας το γνωρίζουν: Για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού μας και όχι οι απαιτήσεις της διεθνούς τοκογλυφίας».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την πρώτη ημέρα θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα για την ανακούφιση της κοινωνίας. «Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Η επαναφορά της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις. Τα μέτρα ανακούφισης για ανθρώπους και νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, πάντα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου από την κρίση και κοινωνικής ανασυγκρότησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Σαμαράς θα έχει το τέλος Παπανδρέου»

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού και υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη. «Σήμερα έχουμε μια νέα κυβέρνηση με πολύ πιο αδύναμη κοινοβουλευτική στήριξη, με σοβαρότατες εσωτερικές αντιφάσεις και με την υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής χωρίς αντίκρισμα. Η στήριξη της κ. Μέρκελ και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ δεν θα αποδειχτεί αρκετή για να τους στηρίξει μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αφού ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε το βήμα της ηρωικής πλην τίμιας εξόδου προς τη κάλπη και αναγκάστηκε να χρεωθεί ως συγκυβερνήτη τον κ. Βενιζέλο, δεν μπορεί παρά να έχει – και μάλιστα σύντομα- το τέλος του κ. Παπανδρέου».

Αναφορικά με ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ-Χρυσής Αυγής  είπε ότι θα θεωρούσε δεδομένη μία κυβερνητική συνεργασία εάν «τους έβγαιναν τα κουκιά». «Το είπε και ο κ. Πολύδωρας, αλλά και στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι κ. κ. Μπαλτάκος και Φαήλος Κρανιδιώτης. Δυστυχώς, η ηγεσία Σαμαρά έχει πάει την κοινοβουλευτική Δεξιά δεκαετίες πίσω, πιο κοντά στον μετεμφυλιακό της εαυτό, παρά στη ΝΔ της μεταπολίτευσης. Ελπίζω, όμως, ότι ο δημοκρατικός κόσμος και τα δημοκρατικά στελέχη που βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία, κάποια στιγμή θα αντιδράσουν και θα εκφραστούν ανοιχτά» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την συζήτηση, που έχει ανοίξει με αφορμή την ομιλία του Μάκη Βορίδη που «έδειξε» τον Ανδρέα Παπανδρέου ως υπεύθυνο για την κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκτίμησε ότι είχε στόχο το πιο δεξιό τμήμα της Δεξιάς. «Είναι προφανές ότι η ομιλία του κ. Βορίδη στο Συνέδριο της ΝΔ δεν αφορούσε το σήμερα, αλλά τη μετά Σαμαρά περίοδο στη δεξιά πολυκατοικία. Είναι φανερό ότι έχει βλέψεις να διαδραματίσει αρχηγικό ρόλο συσπειρώνοντας το πιο δεξιό τμήμα της δεξιάς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από πολιτικής άποψης βέβαια, προέβη σε μια τουλάχιστον γελοία αποτίμηση των αιτιών της κρίσης. Τα φόρτωσε όλα στη δεκαετία του ’80, αφήνοντας απέξω τους εξοπλισμούς, τις μίζες, τον εκσυγχρονισμό, την Ολυμπιάδα, το χρηματιστήριο, τα υπέρογκα δάνεια, τα δομημένα ομόλογα και την θηριώδη κερδοφορία των τραπεζών, -τις οποίες σήμερα έχουμε φορτωθεί στην πλάτη μας. Αλλά ο στόχος του δεν ήταν η αποτίμηση των αιτιών. Ούτε καν η αποδόμηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το κάνει με μεγαλύτερη επιτυχία η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖ-ΕΚΜ και συνέχισε: «Ο στόχος του ήταν η περίοδος της αλλαγής, δηλαδή η περίοδος της ηγεμονίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα. Ανεξάρτητα από την πολιτική εκτίμηση που κάνει η αριστερά για εκείνη την εποχή, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο: ότι τότε τελείωσε ουσιαστικά ο εμφύλιος και σταμάτησε ο φόβος του χωροφύλακα και του φακελώματος. Οι συνθήκες, βέβαια, ήταν ήδη ώριμες, και αυτό το πιστώνουμε και στη μεταπολιτευτική θητεία του Κ. Καραμανλή».

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης:  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=373300

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ανθρωποθυσία οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Οι υποτιθέμενες «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στην τρόικα και τους εγχώριους εκφραστές της κατέληξαν σε ανθρωποθυσίες στο βωμό του μνημονίου.  Η μνημονιακή δέσμευση για απολύσεις υλοποιείται απαρέγκλιτα, ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα τον σπρώξει ακόμη πιο κάτω, ενώ η πρώτη δόση των νέων μέτρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού  έχει δρομολογηθεί.

Η δικομματική μνημονιακή κυβέρνηση και η πολιτική της έχει ως εχθρό της το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και τις ανάγκες του, προετοιμάζει το έδαφος της πιο άγριας εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας, θεωρώντας ως προϋπόθεση των επιδιώξεων της την ύπαρξη  εκατομμυρίων ανέργων.  Όσο η κοινωνία συνθλίβεται, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση. Ένας μονόδρομος υπάρχει και αυτός είναι της δημοκρατικής  ανατροπής τους.

Π. Σκουρλέτης: Συνεπής στο διχαστικό του κήρυγμα ο Σαμαράς – επανέλαβε τις ακροδεξιές του κορώνες

Συνεπής στο διχαστικό του κήρυγμα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις γνωστές ακροδεξιές του κορώνες, γυρίζοντας την ίδια του την παράταξη και την πολιτική αντιπαράθεση δεκαετίες πίσω σε άλλες εποχές.

Ο πόλεμος των  ιδεών που κήρυξε ο κ. Σαμαράς είναι μια διαρκής προσπάθεια για την συγκρότηση της νέας ακροδεξιάς. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θεωρεί πως θα αποδράσει από τη σημερινή πραγματικότητα, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη έστω για μια φορά να μιλήσει για τις πραγματικές αιτίες που μας έφεραν ως εδώ.

Πράγματι,  «πρέπει να λέμε την αλήθεια», αλλά ακόμα δεν μας έχει ξεκαθαρίσει πότε έλεγε την αλήθεια ο κ. Σαμαράς. Όταν χαρακτήριζε το μνημόνιο ως λάθος συνταγή ή σήμερα που το εφαρμόζει με απαράμιλλο δογματισμό, θεωρώντας το ως μονόδρομο και αδιαφορώντας για τις καταστροφικές του συνέπειες;

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει συνειδητοποιήσει πως η πολιτική του κ. Σαμαρά είναι συνώνυμο της κοινωνικής ισοπέδωσης και πως το βασικό  δίλημμα που τίθεται στην ελληνική κοινωνία είναι μνημόνιο ή δημοκρατία.

Γιάννης Δραγασάκης (Εποχή): Η Αριστερά έχει την ιστορική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει

Το συνέδριο αποτελεί ένα σταθμό με ισχυρούς συμβολισμούς, διότι είναι με μια έννοια ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς το μετασχηματισμό του σε ενιαίο κόμμα. Και, εν δυνάμει, μπορεί να αποδειχθεί ένα συνέδριο σταθμός για την ανασύνταξη της ευρύτερης Αριστεράς. Όμως, είναι μόνο ένα βήμα σε ένα νέο, μακρύ ταξίδι. Από την άλλη μεριά, οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τόσο μεγάλες που θα ήταν μεγάλη αυταπάτη να θεωρούσε κανείς ότι αυτά τα οποία κάναμε ή αυτά τα οποία θα κάνουμε στο Συνέδριο είναι αρκετά.

Επομένως, αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι το συνέδριο να διαμορφώσει εκείνο το πολιτικό και ψυχολογικό κλίμα το οποίο θα επιτρέψει, μετά την ολοκλήρωσή του, να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά σ’ αυτό το οποίο, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος στην Αθηναΐδα, είχα χαρακτηρίσει «βίαιη ωρίμανση», δηλαδή στην ανάδειξη της Αριστεράς και τη μετεξέλιξή της, δια μέσω του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από συμπληρωματική σε αξιόπιστη, πρωταγωνιστική, ηγετική και ηγεμονική δύναμη της κοινωνίας.

Στον ως τώρα διάλογο, ως ένα σημαντικό βαθμό, κυριάρχησαν αγωνίες και κίνδυνοι. Μιλάμε, και σωστά, για κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν. Έχουμε την αγωνία να μην παρεκκλίνουμε προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Αυτό, ως έναν βαθμό, είναι κατανοητό. Όμως, δεν μπορούμε να πάμε μακριά κοιτώντας τον ίσκιο μας ή φοβούμενοι τον ήχο των βημάτων μας. Πρέπει μετά το Συνέδριο να γίνει πιο ισχυρή η αναζήτηση και ο διάλογος πάνω στο τι θέλουμε να κάνουμε και όχι απλώς στο τι δεν θέλουμε ή τι θέλουμε να αποφύγουμε. Πρέπει να γίνει πιο ισχυρή η συζήτηση για το τι κόμμα θέλουμε να είμαστε, τι κοινωνία θέλουμε να συγκροτήσουμε, τι είδους κυβέρνηση θέλουμε να φτιάξουμε και ποιο πρόγραμμα θα υλοποιήσουμε. Και τούτο γιατί, ενώ έχουμε πολλές ιστορικές εμπειρίες από τις οποίες μπορούμε να διδαχθούμε, δεν έχουμε υπόδειγμα να αντιγράψουμε, πρέπει να το δημιουργήσουμε, και στο ζήτημα του κόμματος και σ’ εκείνο της αριστερής κυβέρνησης και σ’ αυτό του προγράμματος. Αυτό κάνει την ευθύνη μας μεγάλη αλλά και την πρόκληση μοναδική.

Οι βάσεις έχουν μπει. Έχουμε δημιουργήσει υποδομές, Τμήματα, Ομάδες κλπ. Έχουν προχωρήσει οι επεξεργασίες. Μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο για συζήτηση ένα νέο εκλογικό πρόγραμμα, προέκταση του προηγούμενου. Στο επόμενο διάστημα, η δουλειά αυτή μπορεί να εντατικοποιηθεί με τη συμμετοχή πια όλου του κόμματος και σε ανοικτό διάλογο με όλη την κοινωνία. Υπάρχουν πολλές ιδέες για προγραμματικές συνδιασκέψεις ή θεματικά «προσυνέδρια» για να συζητήσουμε πώς θα ανασυστήσουμε το κοινωνικό κράτος, πώς θα ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, πώς θα αναζωογονήσουμε τη δημοκρατία, πώς μπορεί να γίνει μια νέα σεισάχθεια στην εποχή μας και τόσα άλλα. Και έχει διατυπωθεί στην απερχόμενη Συντονιστική Επιτροπή η σκέψη όλα αυτά να καταλήξουν σε ένα Προγραμματικό Συνέδριο. Αυτά, όμως, θα τα δουν τα νέα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε συνάρτηση και με τις πολιτικές εξελίξεις, και, στη βάση ενός συνολικού σχεδιασμού, για ένα νέο άλμα στην ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

http://www.epohi.gr/portal/politiki/14415

Μανώλης Γλέζος (Αυγή): Ζητάμε ενιαία και όχι χωριστή δράση

Όταν μέσα σε όλη την προηγούμενη διάρκεια έλεγες ότι «απευθύνω το χέρι σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς», το καταργείς αυτό. Γιατί να έλθει τώρα σε μας μια πολιτική δύναμη, αφού θα ξέρει ότι θα διαλυθεί; Αναιρείς αυτό που έλεγες. Εμείς λέγαμε, και επιμένουμε, ότι και την πλειοψηφία να πάρουμε στις εκλογές, δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας τη χώρα. Υπάρχει και ένας δεύτερος ουσιαστικός λόγος: τα μονολιθικά κόμματα έχουν απορριφθεί ανεπιστρεπτί από την ίδια την Ιστορία. Κατέρρευσαν όλα τα κομμουνιστικά κόμματα που λειτουργούσαν ως τέτοια σε ολόκληρο τον κόσμο, και όσα ήταν στην εξουσία και όσα δεν ήταν στην εξουσία. Το πανίσχυρο γαλλικό Κ.Κ., το ιταλικό, το ισπανικό, πού είναι; Και γιατί έως τώρα δεν κατάφεραν κάτι όλοι αυτοί και έγινε μόνο στην Ελλάδα; Και γιατί ο Συνασπισμός ως ενιαίο κόμμα δεν έφτασε ποτέ το 27%; Είχαμε στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιο μαγικό ραβδί; Τι είπαμε εμείς όλοι; Παρόλο που ανήκουμε σε διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα, συμφωνούμε σε κοινή δράση για τα συμφέροντα του λαού. Ζητήσαμε, επίσης, τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις και εξακολουθούμε να τη ζητάμε. Και το τρίτο, θα φέρουμε στην εξουσία τον λαό. Είναι ουσιαστικοί οι λόγοι της επιμονής των Ενεργών Πολιτών.

http://www.avgi.gr/article/573659/manolis-glezos-zitame-eniaia-kai-oxi-xoristi-drasi

Νάντια Βαλαβάνη (Αυγή): Ενδυνάμωση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών και της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση ανατροπής της σημερινής αθλιότητας, που μαζί με το λαϊκό κίνημα θα αντιστρέψει την πορεία κοινωνικής και εθνικής καταστροφής και θ’ ανοίξει δρόμους για ένα ριζικά διαφορετικό μέλλον, τότε πρέπει να επιδιώξουμε τις ευρύτερες συμμαχίες και συνεργασίες. Με όλους; Ασφαλώς όχι. Αλλά με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, και πριν απ’ όλα με τις δυνάμεις της Αριστεράς, που έχουμε κοινή επιδίωξη την απαλλαγή απ’ τα Μνημόνια και τις εφαρμοστικές πολιτικές μαζικής εξαθλίωσης και εξανδραποδισμού των εργαζόμενων ανθρώπων. Από το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μέχρι τις δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και οικολογίας. Χωρίς αποκλεισμούς και ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μικρόκοσμος αυτών των δυνάμεων. Και με τη ΔΗΜ.ΑΡ.; Στην ίδια, έστω και τώρα, μένει ν’ αποφασίσει οριστικά, σε ποια όχθη θέλει να βρίσκεται.

Για να γίνουν, όμως, πραγματικότητα υπαρκτές και κυοφορούμενες δυνατότητες συνεργασίας, αποτελούν προϋποθέσεις η ανάπτυξη ενός μεγάλου μαζικού λαϊκού κινήματος ανατροπής και το ολόπλευρο δυνάμωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τον κόσμο που αγωνιά και αγωνίζεται: Εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο το θέμα των συνεργασιών όσο και το τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε.

Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται εδραιωμένη – κι αυτό δεν είναι λίγο για ένα κόμμα, που έκανε το τεράστιο άλμα απ’ το 4,5% στο 27%. Δεν αρκεί, όμως. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξάνεται και η ικανότητά του να ανταποκριθεί σε καθήκοντα διακυβέρνησης της χώρας θα ενισχύεται, όσο θα δυναμώνουν τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του, θα γίνεται πιο καθαρή και πειστική η εναλλακτική προγραμματική του πρόταση και κυρίως εφόσον καταφέρει να συνδυάζει τις σοβαρές συγκρούσεις μέσα στη Βουλή με τους λαϊκούς αγώνες. Όπως έχω ξαναπεί, το Συνέδριο αν δεν «μπατάρει» σε δευτερεύοντα θέματα, μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πολιτικό γεγονός και αποφασιστικό βήμα για κυβέρνηση αριστερής διεξόδου.

http://www.avgi.gr/article/569938/nantia-balabani-endunamosi-ton-rizospastikon-xaraktiristikon-kai-tis-enallaktikis-protasis-tou-suriza

Γιάννης Μηλιός (TVXs): Γιατί η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τίποτα με την τρόικα

Οι κυβερνήσεις των μνημονίων δεν έχουν αντιμαχόμενα συμφέροντα με τους δανειστές. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δανειστών, όπως και οι κυβερνήτες μας, είναι νεοφιλελεύθεροι. Η θεμελιώδης συμφωνία μεταξύ τους για το χαρακτήρα των αλλαγών που θέλουν να προωθήσουν είναι δεδομένη.   Με άλλη διατύπωση, δεν αντιπροσωπεύουν αντιμαχόμενα κοινωνικά συμφέροντα. Είναι όλοι τους εκπρόσωποι του κεφαλαίου, και μάλιστα των ισχυρότερων μερίδων του. Αλλά ακόμη κι έτσι, θα μπορούσε να υπάρχει ένα πεδίο διαφωνίας τουλάχιστον ως προς τα συμφέροντα των μερίδων του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ελλάδα, με άλλα. Αλλά ούτε αυτό ισχύει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα μνημόνια τα έχουν συγγράψει ακριβώς οι εκπρόσωποι των μερίδων του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται εδώ, και αυτό καθίσταται σαφές και από την επιλογή των προσώπων που έχουν εισβάλει την τελευταία τριετία στην πολιτική σκηνή και αποτελούν αν όχι απευθείας εκπροσώπους, τουλάχιστον ικανούς εκφραστές αυτών των συμφερόντων. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί ο νυν υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας, τον οποίον πολλές πληροφορίες παρουσιάζουν ως εκ των βασικών συγγραφέων του πρώτου μνημονίου.

http://tvxs.gr/

Χριστόφορος Παπαδόπουλος (Αυγή): ΣΥΡΙΖΑ των μελών, όχι των συνιστωσών και των τάσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παιδί και «κληρονόμος» αυτών των αξιών, στα 14 χρόνια ύπαρξής του αναμετρήθηκε και αναμετράται καθημερινά με το παλιό, με κρίσεις, με πισωγυρίσματα, με ασυνέχειες. Συγκρούεται καθημερινά με όλους εκείνους, στις γραμμές του, που «δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα», που επιθυμούν τη διαμεσολάβηση της πολιτικής βούλησης των μελών από τις συνιστώσες, τη μεταβλητή γεωμετρία των πολιτικών αποφάσεων από τα πολλαπλά κέντρα κομματικής εξουσίας, την αναπαραγωγή των στελεχών διά μέσου κλειστών τασικών λιστών, την ολιγαρχική αρμοδιότητα των κεντρικών στελεχών να ρητορεύουν τις προσωπικές τους απόψεις και τις τασικές τους προτιμήσεις, τη νοσταλγική εμμονή ορισμένων «ιστορικών» μελών στην άποψη ότι η έξοδος από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση είναι δυνατή με τα «παλιά» εργαλεία της «ανάπτυξης» που χρησιμοποιεί σαν όχημα την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και τον οικονομικό και νομισματικό ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Τα μέλη του, που από 10.000 έγιναν 30.000, απαιτούν να γίνει πράξη η υπόσχεση του ενιαίου πολυτασικού κόμματος, ενός κόμματος δικού τους, δηλαδή «των μελών» και της αυθεντικής εσωκομματικής δημοκρατίας, η οποία δεν διαμεσολαβείται ούτε υποκαθίσταται από συνιστώσες και τάσεις. Στην οποία δημοκρατία οι τάσεις είναι πραγματικά ρεύματα ιδεών και ως τέτοια έχουν τη δυνατότητα της καταγραφής τους στα όργανα του κόμματος, χωρίς αυτό το δικαίωμα να εκφυλίζεται σε μηχανισμούς παραγωγής και αναπαραγωγής κομματικής εξουσίας.

http://www.avgi.gr/article/569761/xristoforos-papadopoulos-suriza-ton-melon-oxi-ton-sunistoson-kai-ton-taseon

Αντώνης Νταβανέλλος (rproject.gr):  Αλήθεια, ποιος διασπά τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μέσα στη συγκυρία όπου η κρίση βαθαίνει, όπου οι αστικές πολιτικές δυνάμεις κατατρίβονται, η πίεση από τις καθεστωτικές δυνάμεις για μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (της μιας ή της άλλης μορφής) θα επανέλθει στο προσκήνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει από τώρα να έχει σαφή άποψη με στόχο να αντέξει στην πίεση αυτή και να κατορθώσει να την αντιγυρίσει.

Και αυτό σημαίνει ότι το συνέδριό του οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις, πειστικές για την πλειοψηφία των μελών του και δεσμευτικές για την πολιτική και κοινοβουλευτική ηγεσία του. Αυτό το κρίσιμο ζήτημα επιχειρείται σήμερα να «κρυφτεί» πίσω από τον καπνό που έχει ξεσηκωθεί για τις «συνιστώσες» και πίσω από τις δημαγωγίες για τους «μηχανισμούς» των αριστερών απόψεων που, τάχα, αυτοί (!) απειλούν την εσωκομματική δημοκρατία «των μελών».

http://rproject.gr/article/alitheia-poios-diaspa-ton-syriza

Ηρώ Διώτη (Rednotebook): Το πράσινο σημαιάκι του ΣΥΡΙΖΑ

Η Αριστερά δεν μπορεί παρά να έχει στα κύτταρά της την οπτική που λέει ότι ο σοσιαλισμός είτε θα είναι οικοσοσιαλισμός, είτε δεν θα υπάρξει. Αν δεν αμφισβητήσουμε τον πεπατημένο δρόμο ανάπτυξης, τότε θα βρισκόμαστε για πάντα όμηροι των εταιρειών, των κερδών, της αδιαφορίας για τους ανθρώπους και τη φύση. Θα βρισκόμαστε για πάντα στον κόσμο του καπιταλισμού και θα μας αρκεί να υπάρχουν οι εργαζόμενοι-σκλάβοι του οκτάωρου με ψίχουλα για αμοιβή. Όμως η Αριστερά δεν μπορεί να αρκείται στο να αυξάνονται οι σκλάβοι, έχει άλλα όνειρα για τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να διαιωνίζουμε την εικόνα του κόσμου που δημιούργησε το κεφάλαιο και να την θεωρούμε θέσφατο. Τις  πολιτικές των πολυεθνικών και του καπιταλισμού πρέπει να τις σταματήσουμε.  Δεν θα σταματήσουν ποτέ από μόνες τους. Πρέπει να περιγράψουμε τι εννοούμε όταν λέμε ότι έχουμε όραμα.

http://www.rednotebook.gr/details.php?id=10127

Εσωτερικές ειδήσεις

Σαμαράς: Με το ΠΑΣΟΚ μάς ενώνει η δέσμευση για σωτηρία της χώρας

Βήμα ανανέωσης της παράταξης και του κόμματος χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την σημερινή διαδικασία για την εκλογή του νέου γραμματέα και της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος από την Πολιτική Επιτροπή.

Ο κ. Σαμαράς έθεσε σαν προτεραιότητα της ΝΔ την μάχη των ιδεών για την οικοδόμηση της Νέας Ελλάδας που έχει αντιπάλους τα δύο άκρα της πολιτικής ζωής. Ο Πρωθυπουργός αποδοκίμασε τις ακραίες φωνές που ακούστηκαν την τελευταία εβδομάδα, και έδωσε το περίγραμμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ εξηγώντας ότι η συμπόρευση για την σωτηρία της χώρας δεν σημαίνει προσχώρηση του ενός στον άλλον.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι δεν μπορείς να αλλάξεις μία χώρα αν δεν δώσεις και δεν κερδίσεις τη μάχη των ιδεών και δεν έχεις ανοικτό μέτωπο με τον λαϊκισμό και τις ακρότητες. «Ο λαός δεν είναι παθητικός αποδέκτης πρέπει να σε στηρίξουν αλλιώς δεν πας πουθενά. Η στήριξη της κοινωνίας είναι το ζητούμενο στη μάχη των ιδεών. Πρωταρχικοί ανάγκη είναι η ασφάλεια αντίπαλοι είναι εκείνοι που ενισχύουν τους κουκουλοφόρους, εκείνους που καίνε την πόλη. Κάποιοι αναρωτιούνται: μπορεί να ΝΔ να δώσει και να κερδίσει όταν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ. Με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζουν πολλά από το παρελθόν αλλά μας ενώνει μία μεγάλη δέσμευση, να βγάλουμε την χώρα από την κρίση».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι όλοι κάνουν λάθη και τα μεγαλύτερα λάθη τα έκαναν στους δρόμους και στα πεζοδρόμια εκείνοι που δεν κυβέρνησαν ποτέ. Είμαστε σε σύγκρουση μεγάλη με εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε.

«Πρώτα θα σώσουμε την πατρίδα, γιατί αλλιώς θα είμαστε ανάξιοι της ιστορίας της» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «τι θα πουν τα παιδιά μας αν την ώρα που πάμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για τα παλιά». Μίλησε δε για εκείνους που θέλουν να χάσει η χώρα τη μάχη, ορισμένες φωνές άστοχες και βιαστικές δημιούργησαν ερωτήματα. «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έμειναν οι δύο δυνάμεις που θέλουν να σώσουν την χώρα, σημαίνει αυτό ότι προσχώρησε ο ένας στον άλλο ή ότι σβήστηκαν οι διαφορές μεταξύ των δύο; ‘Άλλο πράγμα να ιεραρχείς της ανάγκες της πατρίδας που φλέγεται και άλλο πράγμα να ξεχνάς τις διαφορές σου. Όταν η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση δεν υπήρχαν τέτοιοι κίνδυνοι; τώρα ενοχλούνται; Κλείνοντας σας λέω γυρίστε και κοιτάξτε τί γίνεται στην χώρα. Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν η μόνη πηγή αστάθειας στην Ευρώπη. Δες τε σήμερα τι συμβαίνει. Αβεβαιότητα και αστάθεια παντού γύρω μας και η Ελλάδα μοιάζει η μοναδική νησίδα σταθερότητας».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «προχωράμε στην εκλογή των νέων οργάνων και στη μάχη των ιδεών με σύνεση και αίσθηση των προτεραιοτήτων» και έκανε ειδική αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούμπο λέγοντας ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά δεν πήρε αμέσως υπηκοότητα, σπούδασε μόχθησε έφθασε μέχρι το ΝΒΑ και δεν ξεχνά ότι είναι έλληνας, είναι παιδί της ημετέρας παιδείας. «Έχει κάποιους που τον βρίζουν και μετά διαμαρτύρονται γιατί τους λέμε νεοναζί ενώ είναι Έλληνας πολύ περισσότερο από εκείνους που καίνε την Ελληνική σημαία. Προχωράμε αφήνουμε τους ακραίους στην μιζέρια τους, η γκρίνια τους αηδιάζει πια την ελληνική κοινωνία. Η μάχη των ιδεών ενώνει, δεν διχάζει την πλειοψηφία» έκλεισε την ομιλία του ο κ. Σαμαράς.

Παπούλιας: Θα είναι καλύτερη η αυριανή μέρα για την Ελλάδα

«Ο Ελληνισμός έχει τη δύναμη να ξεπερνά τα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετώπισε. Και χαίρομαι γιατί είμαστε εδώ με την ίδια πίστη ότι θα προσπαθήσουμε. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή όλοι μας αυτό κάνουμε: προσπαθούμε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε σύντομο χαιρετισμό τους σε Έλληνες ομογενείς που ζουν στην Πολωνία και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί, με τους οποίους συναντήθηκε αργά το απόγευμα στη Βαρσοβία, όπου από την Δευτέρα το πρωί πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο κ. Παπούλιας είπε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια να τονωθούν και να δυναμώσουν οι σχέσεις μας με την Πολωνία, μια χώρα σημαντική μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Βέβαια, δεν ζει τα δικά μας προβλήματα, αλλά εμείς τα ζούμε και πιστεύουμε ότι θα τα ξεπεράσουμε. Γιατί όπως λέω πάντοτε: Η αυριανή ημέρα θα είναι καλύτερη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συζητώντας με τους ομογενείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις λύσεις για να ξεπεραστούν καθώς και τις κατάλληλες παρεμβάσεις για να ενισχυθούν οι προσπάθειες των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Δ. Κουτσούμπας: Η «Νέα Ελλάδα» δεν είναι ούτε η Ελλάδα του κ. Σαμαρά, ούτε η Ελλάδα του κ. Τσίπρα

Ο  Δ. Κουτσούμπας, από τα Χανιά, μιλώντας στο 22ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, είπε πως «το καπιταλιστικό σύστημα, το αστικό κράτος και οι θεσμοί δεν παίρνουν πλέον άλλη γιατρειά, ούτε με τα πιο ισχυρά αναλγητικά, ούτε με τις ασπιρίνες που προτείνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «η ”Νέα Ελλάδα” δεν είναι ούτε η Ελλάδα του κ. Σαμαρά, ούτε η Ελλάδα του κ. Τσίπρα, που φτιάχνεται με τα γνωστά παλιά και φθαρμένα υλικά».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, σήμερα όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- προβάλλουν τον νέο «εθνικό» στόχο του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάκαμψης και το μείγμα διαχείρισης. «Αν δηλαδή θα είναι με συνταγή Μέρκελ ή με συνταγή Ομπάμα ή Βραζιλίας, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα γίνει με μια δεξιά ή αριστερή κυβέρνηση εντός των τειχών» διευκρίνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της χώρας ασκώντας κριτική στην «πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρέθεσε ως παραδείγματα τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Πέρεζ, και τα δημοσιεύματα στους New York Times ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα».

Τέλος απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΝΕ είπε ότι «ο καπιταλισμός είναι αθεράπευτα άρρωστος» και πως μόνη διέξοδος είναι «η ανατροπή του σάπιου συστήματος ως συνόλου, και η οριστική ανατροπή του καπιταλισμού και της εξουσίας των μονοπωλίων».

Ένοχη η ΟΙΚΟΜΕΤ για το βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

Ευθύνες για τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα καταλόγισε στην εργοδότρια εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, επιδικάζοντας στην εταιρεία το ποσό των 250.000 ευρώ. Μάλιστα, από τα χρήματα αυτά, τα 80.000 ευρώ είναι άμεσα καταβλητέα.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, αποτελεί την πρώτη δικαστική νίκη της Κωνσταντίνας Κούνεβα σε βάρος των εργοδοτών της, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ευθαρσώς τις ευθύνες της εταιρείας. Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η ΟΙΚΟΜΕΤ (εργολάβος εταιρεία καθαρισμού των σταθμών του ΗΣΑΠ) φέρει ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Κ. Κούνεβα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008.

Η επίθεση αναγνωρίζεται ως «εργατικό ατύχημα», καθώς έγινε αμέσως μετά την αποχώρηση της παθούσας από την εργασία της και ενώ η εταιρεία είχε αρνηθεί την αλλαγή βάρδιας που ζητούσε επίμονα η Κ. Κούνεβα, έχοντας επισημάνει στους προϊσταμένους της τις διαδοχικές απειλές που δεχόταν για τη ζωή της λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Προπηλακισμός του Γ. Καμίνη – Κλειστοί τη Δευτέρα οι Δήμοι

Επίθεση από ομάδα αγνώστων έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία συνεδρίαζε για το θέμα των κινητοποιήσεων, λόγω της ένταξης των δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας, δέχθηκε το βράδυ της Κυριακής ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι ο κ. Καμίνης οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μερικές εκατοντάδες δημοτικών υπαλλήλων, που διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στο καθεστώς κινητικότητας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, την ώρα που ο δήμαρχος Αθηναίων έφευγε από τα γραφεία της ΚΕΔΕ, καθώς η συνεδρίαση ολοκληρωνόταν, κάποιοι τον ακολούθησαν και του επιτέθηκαν φραστικά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων αργά το βράδυ της Κυριακής κατονομάζεται ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλος ως ηθικός αυτουργός της επίθεσης, ενώ η ΠΟΕ ΟΤΑ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή.

Αρθρογραφία-Συνεντεύξεις

Περικλής Κοροβέσης (Εφημερίδα των Συντακτών): ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: σενάρια και προβλέψεις

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει αυτοπαγιδευτεί σε έναν κυβερνητισμό, στρογγυλεύοντας τον λόγο του, παίρνοντας αποστάσεις από τον προεκλογικό του λόγο, λειαίνοντας τις θέσεις του; Είναι πολλοί που του το καταλογίζουν. Υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν πως είναι ένα αρχηγικό κόμμα και λειτουργεί χωρίς όργανα. Ακόμα έχει σχολιαστεί δυσμενώς η εκλογή της Κ.Ε. με λίστα και όχι αναλογικά, τακτική όλων των εργατοπατέρων, που ο πρώτος τα παίρνει όλα και φεύγει. Ακόμα η εκλογή του προέδρου με «δημοψήφισμα» δεν είναι «παπανδρεϊκή»; Και αυτό δεν σημαίνει καθιέρωση αρχηγικού κόμματος; Ο ανώτατος άρχοντας θα έχει τα χέρια του λυμένα και δεν θα ελέγχεται από κανένα όργανο. Ακόμα και η διάλυση των συνιστωσών δεν είναι ένα βασικό πρόβλημα δημοκρατίας; Οι συνιστώσες ήταν που έδωσαν το φιλί της ζωής στον ετοιμοθάνατο ΣΥΝ που χαροπάλευε να μπει στη Βουλή. Δεν θα μπορούσε πιο απλά τα μέλη των συνιστωσών να είναι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να διαλυθούν όταν αυτές το αποφασίσουν;

http://www.efsyn.gr/?p=69243

Γεράσιμος Μοσχονάς (Εφημερίδα των Συντακτών): Αναμέτρηση του ΣΥΡΙΖΑ με την Ιστορία

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος φορέας εναλλακτικής πολιτικής στη χώρα, καθώς τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα (με την ιδιότυπη εξαίρεση του ΚΚΕ) συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό δημαγωγίας, ημιμάθειας και ανευθυνότητας. Ταυτόχρονα, οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει εμφανείς: εσωτερικές διαιρέσεις, μέτρια ποιότητα πολιτικού προσωπικού (με την εξαίρεση ενός τμήματος της ηγετικής ομάδας), πολωτικός λόγος άξιος εκείνου του αλήστου μνήμης δικομματισμού. Προπάντων, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ως σύνολο, όχι ως άτομα (κάποια στελέχη έχουν εξαιρετική ποιότητα), μοιάζει να μην έχει το πολιτισμικό μέγεθος και την εμβέλεια που απαιτούν οι εξαιρετικές ιστορικές περιστάσεις. Οι αδυναμίες αυτές προστίθενται στην κεντρική στρατηγική δυσκολία και εσωτερική διαίρεση που βασανίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός, η στρατηγική της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ (ριζική αλλαγή πολιτικής εντός της εχθρικής ευρωζώνης) δημιουργεί αμφιβολίες για τον ρεαλισμό της, ενώ, αφετέρου, η στρατηγική της μειοψηφίας (έξοδος από το ευρώ «με στόχο το άνοιγμα του δρόμου για τον σοσιαλισμό») δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, πλειοψηφική δυναμική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγάλη Ιστορία. Οδηγήθηκε σε αυτή τη θέση από τις εξελίξεις, οδηγήθηκε και από δικές του πρωτοβουλίες, όπως η ευφυής προεκλογική εκστρατεία του 2012. Έχει ακόμη την ευκαιρία να επιλέξει να αποφύγει το δύσκολο ραντεβού. «Η έξοδος από την Ιστορία είναι δυνατή», έγραφε το 1972 ο René Char. Έχει όμως και τη δυνατότητα να γίνει ο φορέας επίλυσης της κρίσης που στροβιλίζει τις σταθερές της ελληνικής κοινωνίας.

http://www.efsyn.gr/?p=69238

Αντώνης Λιάκος (Το Βήμα): Αριστερά και μεταρρυθμίσεις

Το πολιτικό πεδίο αποτελείται από τρεις μεγάλες δυνάμεις: τον ΣΥΡΙΖΑ, τη (σαμαρική) ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή. Ο λεγόμενος τρίτος πόλος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αποσυντέθηκε εντελώς. Καμιά από τις τρεις δυνάμεις δεν έχει αυτοδυναμία, εκτός αν η ΝΔ βρει κάποια μορφή συνεργασίας, τυπική ή άτυπη, με την ακρότατη Δεξιά, πράγμα που θα οδηγήσει τη χώρα στη μεγαλύτερη τραγωδία μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Επομένως η Αριστερά είναι υποχρεωμένη (προφανώς όχι ιστορικά, αλλά ηθικά και πολιτικά) να καλύψει αυτόν τον χώρο που αποκαλείται μεσαίος κοινωνικός χώρος, δημοκρατική παράταξη, Κεντροαριστερά ή όπως αλλιώς. Να τον καλύψει δημιουργώντας ένα νέο μεγάλο μεταμνημονιακό Εμείς και, συμπληρωματικά, συναθροίζοντας γύρω της μικρότερες, όμορες, πολιτικές δυνάμεις. Μια παρόμοια προοπτική δεν έχει να κάνει μόνο με εκλογική στρατηγική. Και εδώ μπαίνει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Τι και πώς θα κάνει μια δύναμη, ένας συνασπισμός δυνάμεων που θέλει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη στροφή; Εδώ είναι το ζήτημα. Και εδώ παλιές ρητορείες, ακόμη και επαναστατικές κορόνες δεν χωρούν, γιατί είναι πια παρωχημένες. Χρειάζονται νέες ιδέες και νέοι άνθρωποι. Η Αριστερά χρειάζεται να αλλάξει και η ίδια για να αλλάξει την ελληνική κοινωνία. Έχει να παίξει όχι σε ελληνικό τερέν, αλλά σε ευρωπαϊκό.

Γιατί θα πρέπει να ελπίζει κανείς στην Αριστερά; Γιατί σε ποιον να ελπίσει; Εμπιστεύεστε το αξιακό σύστημα του κ. Σαμαρά ή του κ. Μιχαλολιάκου; Αν δεν τα καταφέρει η Αριστερά, αν και αυτή αυτοπαγιδευτεί στον απλό προπαγανδισμό της διαμαρτυρίας, στον ναρκισσισμό της ελάχιστης διαφοράς και στην τετριμμένη πολιτική κουλτούρα που κυριαρχεί, τότε το κακό δεν θα είναι του κεφαλιού της αλλά για όλη τη χώρα. Ιδρυτικό συνέδριο έχουν τώρα, ελπίζω κάποιες φωνές να ακουστούν εκεί προς την κατεύθυνση αυτή.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=521233

Σταύρος Ψυχάρης (Το Βήμα): Χρειάζεται και μυαλό

Οι μεγάλοι επενδυτές ούτε πολλοί είναι ούτε εύκολοι. Ας υποθέσουμε ότι είναι δέκα οι πιθανοί επενδυτές, ότι έρχονται στην Ελλάδα (παρά τη μόνιμη δυσπιστία που έχουν οι ξένοι προς τον κυβερνητικό μηχανισμό μας) και προχωρούν στην εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων τους. Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν; Αν θεωρήσουμε ότι κάθε ξένη επένδυση θα δώσει εργασία σε χίλια άτομα, τότε προκύπτει ότι θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι, όμως, στη χώρα μας φθάνουν το ενάμισι εκατομμύριο…

Είναι φανερόν ότι και η σημερινή κυβέρνηση κινείται στα όρια της εντίμου αποτυχίας. Η χρηστή διοίκηση του κράτους και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται και μυαλό. Και πέραν τούτου απαιτείται εκτός της φαντασίας και οργάνωση.

Οι αρμόδιοι για την Ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας  γνωρίζουν πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα; Είναι πάνω από 600.000 και εξ αυτών τουλάχιστον 200.000 είναι υγιείς επιχειρήσεις. Αν η κυβέρνηση έδινε κίνητρα στις επιχειρήσεις αυτές, με τον όρο να προσλάβουν έναν τουλάχιστον άνεργο η καθεμία, θα είχαμε 200.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των 10.000 που προσδοκούμε από τις περιβόητες μεγάλες επενδύσεις!

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=521273

Στάμος Ζούλας (Καθημερινή): Κύριε Μανώλη Γλέζο, μην μας απογοητεύετε

Όλοι, κυρίως δε οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, θέλαμε τον Μ. Γλέζο να παραμείνει εθνικό μας σύμβολο και όχι να περιορισθεί στην εκπροσώπηση μιας από τις 16 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα.

Αλήθεια, πιστεύει ο Μ. Γ. ότι εκπροσωπεί μέρος, έστω, του 1,6 εκατ. που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ; Διερωτήθηκε ποτέ πώς οι συμπολίτες μας έγιναν ξαφνικά και εν ψυχρώ αριστεροί; Αν εμπιστεύθηκαν εν λευκώ τον βαβελικό συρφετό των 16 κομματιδίων; Τον απασχόλησε, άραγε, το ενδεχόμενο η ψήφος αυτή να εξέφραζε μόνον οργή και αποδοκιμασία. Και γίνομαι σαφέστερος. Ο κ. Μ. Γ. είχε προτείνει την κατάσχεση όλων των καταθέσεων, άνω των 20.000 ευρώ και αργότερα έναν κεφαλικό φόρο των δήθεν, σήμερα, «εχόντων και κατεχόντων», υπέρ «των κάτω του ορίου της φτώχειας» συμπολιτών μας.

Κύριε Γλέζο, θα περιμέναμε από σας, σήμερα, να κατεβάσετε τη σημαία ευκαιρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι να την υπερασπίζεστε και να την επισείετε, ως απειλή. Οπως επάξια σας τιμήσαμε, θα θέλαμε να παραμείνετε εθνικό μας σύμβολο. Μην μας απογοητεύετε…

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_07/07/2013_507944

Διεθνής ειδησεογραφία

Το Λαϊκό κόμμα της Ισπανίας παίρνει μίζες εδώ και 20 χρόνια

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλιζε χρηματοδότηση παράνομα παίρνοντας μίζες επί τουλάχιστον 20 χρόνια, παραδέχθηκε ο πρώην ταμίας του Λουίς Μπάρθενας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Ο Μπάρθενας παραμένει προφυλακισμένος χωρίς την δυνατότητα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους και την καταβολή χρηματικής εγγύησης αφού οι αρχές τον θεωρούν ύποπτο φυγής, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει την έρευνά του σε βάρος του για απάτη και κερδοσκοπία. Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος θεωρείται το πρόσωπο-κλειδί σε δύο μείζονες υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες έχουν πλήξει την αξιοπιστία του κυβερνώντος κόμματος.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν συνθλίψει την εμπιστοσύνη προς τα δύο κυβερνητικά κόμματα της Ισπανίας κι έχουν εξοργίσει τους Ισπανούς πολίτες, που υφίστανται τις συνέπειες μιας μακράς ύφεσης, της υψηλής ανεργίας, των περικοπών δαπανών και των αυξήσεων των φόρων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπάρθενας στον αρχισυντάκτη της Ελ Μούντο Πέδρο Ραμίρεθ, μερικές ημέρες πριν μεταχθεί σε φυλακή της Μαδρίτης, παραδέχθηκε ότι ο Λαϊκό Κόμμα λάμβανε μίζες από μεγιστάνες των κατασκευών σε αντάλλαγμα για κρατικές συμβάσεις στις επαρχίες όπου κυβερνούσε το κόμμα.

Αίγυπτος: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επίθεση κατά οπαδών του Μόρσι

Σε εξέγερση εναντίον εκείνων που «θέλουν να κλέψουν» την επανάσταση με τα τανκς καλεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Νωρίτερα κατήγγειλε ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά υποστηρικτών της, στοιχίζοντας τη ζωή 34 ανθρώπων σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Αδελφότητας, κάνοντας λόγο για 35 νεκρούς, ενώ η αιγυπτιακή τηλεόραση τους ανεβάζει στους 42.

Ο Μουράντ Αλι του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης είχε αναφέρει ότι 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν το πλήθος των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι δέχθηκε πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ άλλες πηγές έκαναν λόγο για 15-20 νεκρούς.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ένας αξιωματούχος του στρατού.

Οπως καταγγέλλουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ο στρατός έκανε έφοδο περίπου στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) την ώρα που δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποιούσαν την πρωινή προσευχή.

Δύο 16χρονα κορίτσια νεκρά και 182 τραυματίες από την αεροπορική τραγωδία στο Σαν Φρανσίσκο

Δύο μικρά κορίτσια νεκρά και 182 τραυματίες είναι ο απολογισμός του τραγικού δυστυχήματος στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης.

Οι αρχές ανακάλυψαν τα πτώματα δύο έφηβων κοριτσιών από την Κίνα στα συντρίμμια, που ήταν τα μοναδικά θύματα του δυστυχήματος ενώ 305 άτομα βγήκαν σώα.

Η Asiana Airlines, αφού γνωστοποίησε ότι μεταξύ των επιβατών ήταν 60 μαθητές με τους καθηγητές τους, ξεκαθάρισε ότι η συντριβή δεν οφείλεται σε μηχανική βλάβη, αρνούμενη ωστόσο να πει αν πρόκειται για λάθος του πιλότου. Σημείωσε, όμως, ότι οι πιλότοι του αεροσκάφους έχουν μεγάλη εμπειρία με σχεδόν 10.000 ώρες πτήσεις ο καθένας.

Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Σεούλ προς το Σαν Φρανσίσκο, επέβαιναν 307 άτομα, εκ των οποίων τα 291 ήταν επιβάτες και τα 16 μέλη του πληρώματος.

Καναδάς: Σκηνικό πολέμου άφησε η έκρηξη του τρένου στο Λακ-Μεγκαντίκ

Ακόμη μεγαλύτερος από τους μέχρι τώρα πέντε νεκρούς φοβούνται οι αρχές του Καναδά πως θα είναι ο απολογισμός της έκρηξης του «αδέσποτου» τρένου που εκτροχιάστηκε, φορτωμένο πετρελαιοειδή, στο Λακ-Μεγκαντίκ του Κεμπέκ.

Συνεχίζουν να αγνοούνται 40 άτομα, η πυροσβεστική χρειάστηκε πάνω από μία ημέρα για να σβήσει την πυρκαγιά ενώ το επίκεντρο της καταστροφής -όπου και υπάρχει πιθανότητα να βρίσκονται οι σοροί περισσότερων θυμάτων- είναι ακόμη απροσπέλαστο.

Η αστυνομία θεωρεί αναπόφευκτο πως ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους πέντε μέχρι τώρα επιβεβαιωμένους θανάτους ενώ δεν αποκλείεται να μην εντοπιστούν ποτέ όλοι οι σοροί εξαιτίας της ισχύος των εκρήξεων.

Δύο από τα συνολικά 73 βαγόνια του τρένου θεωρούνται ακόμη επικίνδυνα, και η πυροσβεστική τους ρίχνει από απόσταση 150 μέτρων ψυκτικό αφρό ώστε να αποφευχθεί αναζωπύρωση.

Από την πυρκαγιά που ακολούθησε τις εκρήξεις, τριάντα κτίρια καταστράφηκαν και αρκετά περισσότερα υπέστησαν ζημιές. Το ένα τρίτο των 6.000 κατοίκων της κωμόπολης έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ επισκέφτηκε την πληγείσα πόλη και μίλησε για «τοπίο που μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. «Είναι μία απίστευτη καταστροφή σε μία τεράστια έκταση, δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει επηρεαστεί» είπε.

Θανατική ποινή με αναστολή για πρώην Κινέζο υπουργό

Η έσχατη των ποινών επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό των κινεζικών σιδηροδρόμων Λιου Ζιχουάν.

Ειδικότερα το δικαστήριο του Πεκίνου τον καταδίκασε σε θανατική ποινή, η οποία ωστόσο έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και συνήθως μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη στο πλαίσιο της δίκης κατά της διαφθοράς υπό την προεδρία του νέου ηγέτη της Κίνας, Ξι Ζινπίνγκ.

Ο Λιου Ζιχουάν καταδικάστηκε από δικαστήριο του Πεκίνου για διάφορες ατασθαλίες και κατάχρηση εξουσίας. Επισημαίνεται ότι τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους καθαιρέθηκε από τη θέση του υπουργού και αργότερα εκδιώχθηκε και από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εν Οικονομία

Προς πολιτική έγκριση του Eurogroup… και βλέπουμε για τα δύσκολα αργότερα

Αποφασισμένοι να δώσουν την δόση στην Ελλάδα: Σε πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις και όπως όλα δείχνουν τμηματικά, αναμένεται να καταλήξουν σήμερα το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε σχέση με τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας το κλίμα ήταν σαφώς πιο αισιόδοξο χθες στις Βρυξέλλες, λόγω της μεγάλης προόδου που καταγράφηκε στις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας διαπραγματεύσεις τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα. Xθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, σε δηλώσεις στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στην πόλη Εξ Αν Προβάνς, στη νότια Γαλλία, επιβεβαίωσε την πρόοδο υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», προσθέτοντας ότι «η μπάλα τώρα βρίσκεται στους έλληνες και όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητά τους να σεβαστούν τις διάφορες προϋποθέσεις για τις οποίες συμφωνήσαμε». Η δήλωση αυτή στην ουσία επιβεβαιώνει αυτή που είχε κάνει την Παρασκευή στην πατρίδα του, τη Φινλανδία, για λήψη απόφασης τμηματικής εκταμίευσης της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Στο ίδιο φόρουμ συμμετείχε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε «πεπεισμένος» ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της επόμενης δόση και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινή αντίληψη με την Ελλάδα, συνεπώς σε μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του προγράμματος».

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε αφήσει σαφέστατα να εννοηθεί ότι λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε από ελληνικής πλευράς στην τήρηση των δεσμεύσεων για τη διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, δεν μπορεί να εκταμιευθεί όλη η δόση, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά με βάση την τήρηση των ενδιάμεσων δεσμεύσεων. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα ολόκληρο το ποσό. Δηλώσεις σε αισιόδοξο κλίμα έκαναν πριν από την αναχώρηση τους για το Eurogroup και οι Στουρνάρας και Τόμσεν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup είναι η τελευταία πριν από τις θερινές διακοπές, με αμέσως επόμενη την άτυπη σύνοδο που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σημαντική θεωρείται η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup υπό την προεδρία του Αυστριακού Τόμας Βίζερ, σήμερα το πρωί, προκειμένου να προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη και τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συναντηθούν νωρίς το απόγευμα. Πριν από τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Από τη στιγμή που οι τεχνοκράτες δώσουν το «πράσινο φως», η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τα μέτρα: Μόλις κλείσει το «μέτωπο» με την Ευρωζώνη, θα ανοίξει το «μέτωπο» στο εσωτερικό της χώρας, αφού το υπουργείο Οικονομικών εντός της εβδομάδας (εάν προλάβει ακόμα και την Τρίτη) θα καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για την τυπική ολοκλήρωση του ελέγχου. Στα «καλά» νέα της συμφωνίας περιλαμβάνεται η αποφυγή της λήψης δύο μέτρων: 1.Της επιβολής εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Για να καλυφθεί η απώλεια των 600 εκ το 2014 θα καταργηθούν ορισμένες εξαιρέσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ, ενώ θα διευρυνθεί και η βάση των συνταξιούχων του Οργανισμού με την προσθήκη για παράδειγμα επιχειρήσεων που έως τώρα καταβάλουν εισφορές στον ΟΓΑ. 2. Της μείωσης των συντάξεων των απόστρατων. Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνες θα πρέπει να περικόψει κατά 125 εκ τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014, θα εισπράττεται από τον επόμενο Φεβρουάριο μέσω των εφοριών και όχι της ΔΕΗ, ενώ η τρόικα δέχτηκε την αποδοτικότητα του φόρου. Εκτιμάται ότι τα έσοδα θα είναι περίπου μεταξύ 2,7 και 2,9 δις ετησίως. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει κάποια μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που υπήρχε και έφθανε τα 2 δις για τη διετία 2013-2014. Μέτρα που όπως δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι κοινωνικά δίκαια.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη κλπ που θα εφαρμοστεί από φέτος και όχι το 2014 όπως ήταν προγραμματισμένο. Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν χθες πως το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως από φέτος και ότι η υλοποίησή του δεν προωθείται ως αντιστάθμισμα σε πιθανή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Πάντως, με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να ανοίξει ο δρόμος των εκταμιεύσεων των δόσεων προς την Ελλάδα.

Η δόση τμηματικά: Εάν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή (που δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο) σήμερα και το Eurogroup εγκρίνει σε πολιτικό επίπεδο την εκταμίευση των δόσεων που αναλογούν στην Ευρωζώνη (6,3 δις), εκτιμάται ότι θετικά θα τοποθετηθεί και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τη δόση του Ταμείου (1,8 δις στο τέλος Ιουλίου). Δηλαδή, συνολικά για 8,1 δις. Όμως, το θέμα είναι πιο περίπλοκο. Από τα 6,3 δις της Ευρωζώνης, τα 3 δις αφορούν στις δόσεις των δύο τελευταίων τριμήνων του 2013. Άλλο 1,1 δις αφορά στα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε εν μέσω κρίσης (SMP’s). Η εκταμίευση αυτού του ποσού έχει εγκριθεί, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα. Επιπλέον, υπάρχουν άλλα 2,2 δις από SMP’s που η εκταμίευσή τους θα εγκριθεί με την ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου.

Αναβάλλονται όλες οι αναταράξεις ενόψει γερμανικών εκλογών: Πάντως, ακόμη και στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας, που το κλίμα δεν ήταν καλό εξαιτίας της ελληνικής καθυστέρησης, σε καμία περίπτωση δεν επιχειρήθηκε από την πλευρά των εταίρων να δοθεί δραματική διάσταση, κάτι που γίνονταν συστηματικά στο παρελθόν. Αντίθετα, ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωνε αισιόδοξος για αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση. Ούτε από τους άλλους «σκληρούς» του κοινοτικού βορρά υπήρξε οποιαδήποτε απειλή. Ένας από τους λόγους που κανένας από τους εταίρους ή τους κοινοτικούς αξιωματούχους δεν σήκωσε τους τόνους ήταν και η ιδιαίτερα τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία (καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύει προς νέο μνημόνιο) και του άμεσου κινδύνου πτώσης της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας. Σε καμία περίπτωση οι Βρυξέλλες και οι εταίροι δεν θα ήταν διατεθειμένοι να ανοίξουν και ένα δεύτερο μέτωπο με την Ελλάδα αυτή την περίοδο. Προβλήματα μικρότερης έντασης αλλά ανάλογης ουσίας παρουσιάζονται τις τελευταίες βδομάδες και σε Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι χειρισμοί που γίνονται είναι στην κατεύθυνση της προσπάθειας να μην ανεβούν ο τόνοι και να μετατεθούν τα προβλήματα για αργότερα. Η κ. Μέρκελ έχει ένα λόγο παραπάνω να μη θέλει ένταση στην Ευρωζώνη αυτή την περίοδο, αφού βρισκόμαστε περίπου 2,5 μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, όπου είναι και το μεγάλο φαβορί.

Μετά το καλοκαίρι αρχίζουν τα δύσκολα: Και για το ελληνικό ζήτημα η συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα (χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά κενά, αναδιάρθρωση χρέους κ.λπ.) αναβάλλεται για το φθινόπωρο. Με δεδομένη την πρόθεση των γερμανών να αποφύγουν το κούρεμα των διακρατικών δανείων (έγινα ξεκάθαρες δηλώσεις σε όλους τους τόνους από τους κορυφαίους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες της Γερμανίας το προηγούμενο διάστημα) και τις προσπάθειες που θα γίνουν να αποφευχθεί η οριστική ρήξη του ΔΝΤ με την ΕΕ, η πίεση θα πέσει για μία ακόμη φορά στην ελληνική πλευρά.

Στον προϋπολογισμό για το 2014 θα περιλαμβάνονται ιδιαίτερα σκληρά μέτρα (μπας και καλυφθούν τα κενά) και την άνοιξη –με δεδομένο ότι και πάλι δεν θα μπορούμε να ανεξαρτητοποιηθούμε και να βγούμε στις αγορές– η χώρα θα χρειαστεί στήριξη ενός νέου μνημονίου. Προφανώς, όλα αυτά, από πολιτική σκοπιά, είναι υπό την αίρεση πολλών ευμετάβλητων παραγόντων. Από οικονομική, όμως, γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα και πάρα πολύ δύσκολά θα αποφευχθεί ένα νέο πακέτο μέτρων και δανείων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: