ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab (συντάκτης: Δ. Τσιπούρας)

web typos beigeΗ απαίτηση της τρόικα να βρεθούν μέχρι το απόγευμα τα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου που θα εκπαραθυρωθούν με συνοπτικές διαδικασίες (για κυνηγούς κεφαλών κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία) , αλλά και η σπουδή να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος του έτους 5,4 δις ευρώ από το χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων, εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που επιμένει στο παραμύθι των επιτυχιών και των αθρόων επενδύσεων.

Έρευνα της Focus Bari προσγειώνει ανώμαλα τους μνημονιακούς πανηγυρισμούς καθώς καταγράφει το επίπεδο ένδειας των πολιτών. Ένας στους τέσσερις αναγκάστηκε να ψαλιδίσει τις  αναγκαίες δαπάνες για διατροφή.

Στην ειδησεογραφία κυριαρχούν, επίσης, τα πορίσματα της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ, η πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση και οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Αίγυπτο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις ευθύνες χειρισμού της λίστας Λαγκάρντ θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Από την Πάτρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας έθεσε επί τάπητος, για μία ακόμα φορά, τις προτεραιότητες της Αριστεράς για την ανάσχεση της καταστροφής και την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι πάνω από τους αριθμούς, τις δεσμεύσεις και τα μνημόνια βρίσκονται οι άνθρωποι.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι περίπου 25 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε τόκους δανείων για την επόμενη τετραετία θα κατευθυνθούν για την ανακούφιση των αδυνάτων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι  προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έγιναν αποδεκτές με εκκωφαντική σιωπή από τα τηλεοπτικά κανάλια της διαπλοκής, ενώ τα έντυπα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μνημονίου αφιέρωσαν ελάχιστα (μόλις 9 γραμμές τα Νέα), επιλέγουν  να επικεντρώσουν τα «ρεπορτάζ» τους είτε στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου είτε στην υποτιθέμενη στάση πληρωμών που προανήγγειλε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αλέξης Τσίπρας (Πάτρα): Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια του λαού μας και μετά οι τοκογλύφοι

Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια του λαού μας και μετά οι τοκογλύφοι, πρώτα οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι άνεργοι και μετά η κ. Μέρκελ και οι τραπεζίτες, αυτή είναι η διαφορά μας τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χθες βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πάτρα, εφάμιλλη των προεκλογικών του 2012. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σημείωσε ότι με την κυβέρνηση της Αριστεράς τα 25 δισ. που προορίζονται την επόμενη τετραετία για αποπληρωμή τόκων θα δοθούν για ανακούφιση των αδύναμων και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Γενικότερα θα σπάσει το θανατηφόρο σπιράλ δανεισμού – εξυπηρέτησης των τοκογλύφων και για να γίνει αυτό οι κυβερνήσεις των Μνημονίων πρέπει να μπουν οριστικά στο περιθώριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο δύναμη ανατροπής, αλλά διαθέτει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, η Ελλάδα να ξαναχτιστεί σε στέρεα βάση.

Απόσπασμα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

«Από το μνημόνιο έχουμε πάρει κολοσσιαία ποσά νέου δανεισμού. Που πήγαν όλα αυτά γνωρίζετε; Πήραμε 219 δις. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια. Και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε.

Ε, λοιπόν, φτάνει πια αυτός ο φαύλος κύκλος. Φτάνει πια αυτή η περιβόητη σωτηρία της χώρας με τη ταυτόχρονη δολοφονία του λαού μας. Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δις ευρώ.

7,2 για το 2013 – 7,1 για το 2014 – 6,1 για το 2015 – 5,6 για το 2016.

Να, λοιπόν, τα λεφτά για την ανόρθωση. Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη. 25 δις που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά με τη κοινωνία όρθια, με το λαό κυρίαρχο.

Μας λένε όμως μα τι ζητάτε να γίνουμε μπαταχτσήδες. Που το είδατε αυτό γραμμένο; Πότε έχει ξανασυμβεί; Απαντάμε, λοιπόν, σε όσους είναι ή παριστάνουν τους ανίδεους. Σε όσους είναι ή παριστάνουν τους ανιστόρητους ότι έχει ξανασυμβεί και μάλιστα στα γεμάτα, για την ίδια τη Γερμανία το 1953.Που όχι μόνο συμφώνησαν να σταματήσει να πληρώνει τόκους αλλά διεγράφη το 60% του χρέους της και το υπόλοιπο αποφασίστηκε να αποπληρώνεται μόνο όσο θα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία.

Να σπάσει ο φαύλος κύκλος υπερδανεισμού – εξυπηρέτησης τοκοχρεωλυσίων και οι διαθέσιμοι πόροι να πάνε στην ανασυγκρότηση της χώρας.»

http://www.avgi.gr/article/567945/i-omilia-tou-alexi-tsipra-stin-patra-video-

Με τίτλο «στάση πληρωμών στους τόκους της τετραετίας προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας» το ηλεκτρονικόΒήμα δημοσιεύει το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=520868

Οργή στο ΠΑΣΟΚ από τους ύμνους Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου

«Κάτω τα χέρια από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ» λέει η Ιπποκράτους

Από τη μια η επίθεση του Μάκη Βορίδη και από την άλλη οι ύμνοι του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου, έφεραν ως φαίνεται σε αμηχανία την Ιπποκράτους που αποφάσισε να ανοίξει «πόλεμο» σε όσους προσπαθούν μέσα από την επικοινωνιακή τακτική να επωφεληθούν από το όνομα του ιστορικού ηγέτη της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πάτρα αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου για να επιτεθεί στον Μάκη Βορίδη για την τοποθέτηση που έκανε στο συνέδριο της ΝΔ και προκάλεσε σάλο.

«Ξέρετε γιατί; Το είπε ο ίδιος: Γιατί θέλουν να ξεμπερδέψουν με την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς! Που πάει να πει να επαναφέρουν το καθεστώς των διακρίσεων και της εθνικοφροσύνης. Το καθεστώς της μειωμένης δημοκρατίας για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση, με την Ιπποκράτους να εκδίδει μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει δικαίωμα να υμνεί τον Ανδρέα Παπανδρέου από τη στιγμή που περιοδεύει παρέα μα τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος, όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, «είχε κεντρικό ρόλο στην άθλια συνωμοσία που είχε ως στόχο την πολιτική και ηθική εξόντωση του ιδρυτή του Κινήματος».

«Η υποκρισία του κ. Τσίπρα δεν έχει όρια. Την ίδια ώρα που κάνει τις παραπάνω αναφορές, περιοδεύει με τον κ. Ν. Κωνσταντόπουλο (Πρόεδρο της Επιτροπής Σοφών του ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος, μαζί με σειρά στελεχών του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είχε κεντρικό ρόλο στην άθλια συνωμοσία που είχε ως στόχο την πολιτική και ηθική εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Του πήρε μόλις μερικές δεκαετίες του ΣΥΡΙΖΑ για να αποδεχθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αριστερός, όπως προκύπτει από τη σημερινή ομιλία του προέδρου του στην Πάτρα», συνεχίζει η Ιπποκράτους στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Συγχαρητήρια, αν και θα πρέπει να προβληματίσει όλους το γεγονός πως χρειάστηκε η συμβολή του κ. Βορίδη για να το κατανοήσει και o Aλέξης Τσίπρας».

Π. Σκουρλέτης: Το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ αποτελεί κορύφωση της προσπάθειας για την απαξίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Η κατάθεση  του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ  Α.Ε. συνιστά την κορύφωση της προσπάθειας της κυβέρνησης για την απαξίωση και την συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μετά  την πολυήμερη παραμονή και αγνόηση της απόφασης του ΣτΕ για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ  και ενώ δεν έχει έρθει στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  με βάση την οποία  καταργείται η ΕΡΤ, η κυβέρνηση, καταπατώντας κάθε έννοα δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αρνείται να συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για το ίδιο θέμα.

Είναι φανερό πως θέλουν μια δημόσια ραδιοτηλεόραση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, αγνοώντας τις συνταγματικές επιταγές, υπονομεύοντας τη δημοκρατία, θυσιάζοντας τους εργαζόμενους. Κάνουν μεγάλο λάθος να υποτιμούν τις δημοκρατικές ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ που όλες αυτές τις μέρες μέσα σε αντίξοες συνθήκες δίνουν ανιδιοτελώς τον αγώνα της λειτουργίας της .Θα εισπράξουν τελικώς το τίμημα της αλαζονείας τους και της ακραίας αντιδημοκρατικής και αυταρχικής λογικής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ δεν θα πάψει να αγωνίζεται για μια ισχυρή, ανεξάρτητη και αξιόπιστη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην υπηρεσία της πλουραλιστικής ενημέρωσης, της δημοκρατίας και του πολιτισμού, συμπαραστεκόμενος στον αγώνα των εργαζομένων της.

Εσωτερικές ειδήσεις

Πέντε πορίσματα για τη λίστα Λαγκάρντ

Παραπομπή Παπακωνσταντίνου για τρία κακουργήματα θα προτείνει το κοινό πόρισμα των κυβερνητικών βουλευτών που προσυπογράφει και η ΔΗΜΑΡ. Υπεξαγωγή εγγράφου θα αποδίδει και στον Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Εκτός του πορίσματος της κυβερνητικής πλευράς (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ) με το οποίο συντάχθηκε τελικά και η ΔΗΜΑΡ –επιβεβαιώνοντας έτσι τον ισχυρισμό των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μίλησαν πρόσφατα για «αναβίωση της τρικομματικής συμμαχίας»- βέβαιο θεωρείται πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ αλλά και βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Χρυσής Αυγής θα καταθέσουν ξεχωριστά τα κείμενα συμπερασμάτων τους από τη διερεύνηση των στοιχείων της πολύκροτης υπόθεσης. Οι πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων πρόκειται να κατατεθούν, εκτός απροόπτου, σήμερα στον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα τις διαβιβάσει στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγ. Μεϊμαράκη.

Υπενθυμίζεται πως το σκεπτικό που αναμένεται να διατυπωθεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές συνοψίζει το σύνολο τόσο των ποινικών όσο και των πολιτικών ευθυνών για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ αποκλειστικά στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, οπότε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για τρία κακουργήματα: νόθευση δημοσίου εγγράφου, απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος. Την πρόταση εν τέλει θα συνυπογράψει και η ΔΗΜΑΡ, όπως αποφασίστηκε στη σχετική σύσκεψη των μελών της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή – χωρίς την παρουσία του Φώτη Κουβέλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως είναι γνωστό, στο πόρισμά του θα περιλαμβάνει το αντίστοιχο «κατηγορητήριο» για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, θα αποδίδει, ωστόσο, διευρύνοντας το κάδρο των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, ποινικές ευθύνες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο, προσάπτοντάς του το αδίκημα της υπεξαγωγής δημοσίου εγγράφου, ενώ εγκαλεί και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με πολιτικές ευθύνες στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ, χθες, οι βουλευτές που εκπροσώπησαν την αξιωματική αντιπολίτευση στην προανακριτική επιτροπή, Θεόδ. Δρίτσας, Στ. Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου, προχώρησαν σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής, αιτούμενοι την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή του πορίσματος. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν εξηγούν ότι το πόρισμα πρέπει να αποτελέσει «προϊόν πραγματικής διαβούλευσης και ουσιαστικής συνεκτίμησης του υλικού της δικογραφίας, με την ανάπτυξη ουσιαστικών τοποθετήσεων και απόψεων και την αιτιολόγησή τους». Λένε, μάλιστα, πως «είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ζητήσαμε από τους βουλευτές της Ν.Δ. να αιτιολογήσουν την πρότασή τους για συγκεκριμένο αδίκημα, η απάντηση που δόθηκε ήταν “θα τα διαβάσετε στο πόρισμα”. Αυτό υποδηλώνει την εκβιαστική επιβολή συγκεκριμένου προκαταρτισμένου κειμένου, με απόκρυψη ακόμη και του σκεπτικού του μέχρι την τελευταία στιγμή».

(από το ρεπορτάζ της Έλενας Βαρίνου στην Εφημερίδα των Συντακτών)

Μέχρι το βράδυ οι 12.500 απολύσεις

Διά της ατόπου απαγωγής βρέθηκαν, τελικά, τα ονοματεπώνυμα των διαθέσιμων που απαιτούσε τόσον καρό η τρόικα, μέσω της ένταξης αντί προσώπων, που δεν έδιναν τα υπουργεία και οι φορείς, συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων ή και  ολόκληρων υπηρεσιών, γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Βήμα.

Οι μακρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το απόγευμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρις ότου συμπληρωθούν οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που προβλέπει το σχέδιο.

Ωστόσο μέχρι το μεσημέρι ο υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόντος και του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και άλλων αρμοδίων παραγόντων, είχαν καταλήξει με τους εκπροσώπους των δανειστών στις δύο βασικές δεξαμενές από τις οποίες θα τροφοδοτηθεί το σχέδιο της κινητικότητας.

Πρόκειται για τους 5.000 εκπαιδευτικούς, που θα μετακινηθούν από την Β’ βάθμια στην Α’ βάθμια εκπαίδευση και τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς, που θα απορροφηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Αυτό σημαίνει ότι αν κλειδώσει η συμφωνία για το πρόγραμμα της κινητικότητας θα υπάρχουν, πλέον, τα πρώτα 8.500 ονοματετώνυμα των διαθέσιμων, όπως ζητά εδώ και καιρό η τρόικα, αφού μετακινούνται είτε ομάδες εργαζομένων (γυμναστές για παράδειγμα) είτε το προσωπικό ολόκληρων υπηρεσιών (οι δημοτικές αστυνομίες). Με την ίδια λογική αναζητούνται και οι υπόλοιπες 5.000 διαθεσίμων από άλλους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου.

Οι 3.500 εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία, πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναλάβουν στην ΕΛ.ΑΣ καθήκοντα ανάλογα με αυτά που ασκούσαν μέχρι σήμερα – αντιμετώπιση παρεμπορίου, έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βεβαιώσεις παραβάσεων και επιβολή κλήσεων, επίδοση εγγράφων – ώστε να απελευθερωθεί το μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό στην Αστυνομία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Ο στόχος μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί – όπως και οι μετακινούμενοι εκπαιδευτικοί – να πάνε κατευθείαν με μετάταξη στις νέες τους θέσεις, χωρίς να μεσολαβήσει περίοδος διαθεσιμότητας. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο παραμένει ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, σχετικά με την υπόθεση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, το σχόλιο στελέχους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «ο θεσμός αν δεν απέτυχε, πάντως δεν πέτυχε». Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κρίνει κατά περίπτωση αν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα αποκτήσουν όπλα ή όχι.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε, σήμερα και ενώ εκτυλισσόταν έξω απ’  το υπουργείο παράσταση διαμαρτυρίας, πενταμελής επιτροπή της να δει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική, με το σκεπτικό, σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργού, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά λόγω των διαπραγματεύσεων. «Ελάτε τη Δευτέρα» τους είπε.

Στην ΕΛ.ΑΣ. η Δημοτική Αστυνομία

Λύση στον γόρδιο δεσμό μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο ζήτημα της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η μετάταξη του συνόλου των δυνάμεων της Δημοτικής Αστυνομίας, που υπολογίζονται σε 4.000 ανά την επικράτεια, στην ΕΛ.ΑΣ. Τη συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να έχει αποδεχθεί κατ’ αρχήν η τρόικα, ενώ θετικό είναι και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες.

Την Πέμπτη οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με στόχο όλες οι εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Στην κατεύθυνση συμφωνίας Αθήνας και τρόικας κινείται, άλλωστε, και η τοποθέτηση του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η αξιολόγηση των εκπροσώπων των δανειστών θα είναι θετική για την Ελλάδα.

Συμφωνία ακόμη και σήμερα με την τρόικα στο ζήτημα της κινητικότητας επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση ώστε στην τελική ζυγαριά της αξιολόγησης να μπορέσει να διασώσει κρίσιμα ανοικτά θέματα, όπως η ειδική εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις ή η εκ των προτέρων δέσμευση για λήψη νέων μέτρων στο μέλλον. Η αποφυγή λήψης νέων μέτρων, άλλωστε, αποτέλεσε κεντρική δέσμευση των κυρίων Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου μόλις πριν από μερικές ημέρες, με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Προκειμένου να κλείσει το ζήτημα της κινητικότητας η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε –και να έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή από την τρόικα– τη μετάταξη του συνόλου των δυνάμεων της δημοτικής αστυνομίας (σ.σ. περίπου 4.000) στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με αυτόν τον τρόπο, κατόπιν συνεννόησης των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημοσίας Τάξεως, έρχονται να καλυφθούν και οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των ανδρών – γυναικών της να απορροφάται από δράσεις όπως τα σχέδια «Ξένιος Δίας» και «Ασπίδα» (σ.σ. φύλαξη συνόρων), αλλά και για τα κέντρα κράτησης των μεταναστών. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος, το οποίο παρεμπιπτόντως βλέπει τους αριθμούς του να περιορίζονται λόγω συνταξιοδοτήσεων και παγώματος προσλήψεων.

Με την υπαγωγή και των δημοτικών αστυνομικών στην κινητικότητα, μετά τους καθηγητές του υπουργείου Παιδείας, εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος που θέτει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για ολοκλήρωση των μετακινήσεων 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

FOCUS BARI: Οι Έλληνες κόβουν και από τα τρόφιμα

Σε αναγκαστικό περιορισμό των εξόδων τους ακόμη και για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα έχει προχωρήσει 1 στους 4 καταναλωτές.

Ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται σε 8 στους 10 Έλληνες αν συμπεριληφθούν και αυτοί που δηλώνουν ότι τα έχουν περιορίσει, αλλά λίγο.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για το πού πάμε ως κοινωνία αποτυπώνονται σε έρευνα της FOCUS BARI στην οποία επιβεβαιώνεται ότι από το 2009 το μηνιαίο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 30% και πλέον, ενώ για σημαντική μερίδα κοινού (3 στους 10) η μείωση του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος σε σχέση με το 2009 είναι μεγαλύτερη από 50%.

Ταυτόχρονα, περίπου 1 στους 4 συμπατριώτες μας (26,7%) δηλώνει ότι η οικογένειά του έχει πληγεί μέσα στα τελευταία 4 χρόνια με απώλεια εργασίας, ενώ 1 στις 15 οικογένειες υποχρεώθηκε λόγω των οικονομικών συνθηκών σε αλλαγή κατοικίας (5,7%).

Η μείωση των δαπανών στα νοικοκυριά προκειμένου να αντεπεξέλθουν αφορά τόσο στα καθημερινά μικροέξοδα όσο και στις μεγαλύτερες αγορές.

Οι τομείς στους οποίους έγιναν οι μεγαλύτερες περικοπές εξόδων (δηλαδή εκεί όπου οι καταναλωτές δηλώνουν ότι λόγω της κρίσης έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό ή έχουν κόψει τελείως την κατανάλωση προϊόντων-υπηρεσιών) είναι η ένδυση και η υπόδηση (70,2%), οι αγορές για το σπίτι και τα έξοδα συντήρησής του (70,4%), η ψυχαγωγία (70,2%), τα καθημερινά μικροέξοδα (69,5%), τα ταξίδια και οι διακοπές (65,9%) και τα έξοδα μετακίνησης (61,6%).

Τα είδη διατροφής έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το 25,4% του κοινού.

Παράλληλα, ο καταναλωτής έχει εστιάσει πλέον την προσοχή του «μόνο στα απαραίτητα» όπως δηλώνει ο ίδιος, μετά από προσεκτική «επανεξέταση αναγκών».

Η «αναζήτηση εναλλακτικών» πριν από την αγορά ενός προϊόντος παραμένει βασική παράμετρος στην καταναλωτική του συμπεριφορά, ενώ (σε σχέση με 3 χρόνια πριν) πολλοί περισσότεροι δηλώνουν στροφή προς τα private labels και την εκμετάλλευση εκπτώσεων και προσφορών στα επώνυμα προϊόντα.

Λόγω της κρίσης, η δυνατότητα αποταμίευσης των Ελλήνων καταναλωτών φθίνει καθώς μόνο 1 στους 7 το κάνει πλέον.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια τηλεόραση η οποία θα ανήκει στο Δημόσιο και θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Το νέο όνομα της εταιρίας που αντικαθιστά την ΕΡΤ είναι η Ελληνική Ραδιοφωνία, Διαδίκτυο (ίντερνετ) και Τηλεόραση με τη διακριτική ονομασία ΝΕΡΙΤ ΑΕ και θα αποτελεί έναν φορέα όπου θα ενταχθούν τηλεοπτικοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και οι υπόλοιπες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο νέος φορέας θα διαθέτει πλήρη προγραμματική και συντακτική ανεξαρτησία, ενώ όσον αφορά το προσωπικό της θα προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής και με συμβάσεις έργου. Παράλληλα, θα παρέχεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα να δίνεται με απευθείας ανάθεση, εντολή εκτέλεσης ορισμένου έργου σε δημοσιογράφους, επιστημονικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό.

Οι εκπομπές: Οι εκπομπές της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. θα περιλαμβάνουν ποικίλα προγράμματα που θα μεταδίδουν με αντικειμενικότητα και πληρότητα τις ειδήσεις, θα διασφαλίζουν την πολυφωνική ανταλλαγή απόψεων με κάλυψη όλων των πολιτικών ρευμάτων και φορέων σκέψης, θα επιδιώκουν την κοινωνική συνοχή, θα αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό, θα προβάλουν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, θα διαφυλάσσουν την ποιότητα της ελληνικής γλώσσας και θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτές των προσώπων με προβλήματα ακοής και όρασης.

Κανάλια: Το κείμενο που κατατέθηκε είναι γενικό και δεν διευκρινίζει τα πόσα κανάλια θα λειτουργήσουν ούτε τον αριθμό των εργαζομένων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος φορέας θα καλύπτει γεωγραφικά ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, ενώ τα προγράμματά του θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και στον απόδημο ελληνισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΕΡΙΤ θα έχει δυο τηλεοπτικούς σταθμούς και τέσσερα ραδιόφωνα. Το ένα από τα δύο κανάλια θα καλύψει το κενό της ΝΕΤ και θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα. Το άλλο κανάλι θα αντικαταστήσει την παλιά ΕΤ3 και το πρόγραμμά του θα έχει ψυχαγωγικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Παράλληλα, θα παραμείνει και το δορυφορικό κανάλι.

Όσον αφορά στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, θα είναι ένας ενημερωτικός, ένα αθλητικό ραδιόφωνο, μια ραδιοφωνική συχνότητα θα μεταδίδει πρόγραμμα για τον απόδημο ελληνισμό, ενώ θα διατηρηθεί και το 3ο πρόγραμμα. Επίσης, θα λειτουργήσουν οι παραμεθόριοι σταθμοί σε Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο.

Κόστος λειτουργίας και πόροι: Το κόστος λειτουργίας της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης ουσιαστικά μέσω του νομοσχεδίου παραμένει άγνωστό αφού το μόνο που αναφέρεται στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ότι το κράτος θα συμμετέχει με 5 εκατ. ευρώ στο αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο.

Το ύψος της ετήσιας δαπάνης για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της εταιρίας (μισθοδοσία προσωπικού, αμοιβή μελών συλλογικών οργάνων, λειτουργικά έξοδα κλπ.), το οποίο θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., εξαρτάται, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από πραγματικά γεγονότα (διάρθρωση, στελέχωση και εν γένει λειτουργία της εταιρίας) και από την έκδοση σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. θα επιβαρύνεται και από την καταβολή αμοιβής σε δημοσιογράφους, επιστημονικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό σε περίπτωση απευθείας ανάθεσης σε αυτούς συγκεκριμένου έργου.

Τα έσοδα για τη ΝΕΡΙΤ μέσω ανταποδοτικού τέλους για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση.

Το νομοσχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ: Από το Σ/Ν λείπει η υπογραφή του Π. Καψή

«Την ώρα που ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, δηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή, με την υπογραφή επτά υπουργών το σχέδιο νόμου για τη «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση». Από τη λίστα των υπογραφών λείπει, όμως, η υπογραφή του πλέον υπεύθυνου για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση ανασύρει το νομοσχέδιο Αλιβιζάτου, που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2012, για να καλύψει την εκτροπή που προκάλεσε η πραξικοπηματική και σοκαριστική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Το «μαύρο» που παραμένει στις συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν διασκεδάζεται με εντυπώσεις θεσμικών παρεμβάσεων. Κακέκτυπα λύσεων δεν απαντούν στη διεθνή κατακραυγή και τις ασφυκτικές πιέσεις της κοινωνίας».

Σημειώνουν πως «μοναδικό νέο στοιχείο της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι «η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων», στην οποία αιτιολογούνται…οι αμαρτίες της ΕΡΤ: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξυγιαίνεται ένα από τα πιο σπάταλα ΝΠΙΔ του Δημοσίου Τομέα, με αποτέλεσμα οι ευεργετικές συνέπειες να είναι μεγάλες και απροσδιόριστες ακόμα». Ούτε λέξη ασφαλώς για τη νέα «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ που προκάλεσε στον κρατικό προϋπολογισμό το «λουκέτο» στην ΕΡΤ».

Πρόταση Κουρή για το ALTER

Σχέδιο επαναλειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού ALTER κατέθεσε την Πέμπτη ο Γιώργος Κουρής στους εργαζόμενους, με κοινοποίηση στην ΕΣΗΕΑ. Το σχέδιο προβλέπει συνολικό προσωπικό (Δημοσιογράφοι, Τεχνικοί, Διοικητικοί) έως 300 άτομα με μηνιαίες μεικτές αποδοχές 800 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο πριν την επανέναρξη λειτουργίας του σταθμού θα καταβληθεί ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ στους 450 εργαζόμενους στο ALTER, από το οποίο θα λάβουν μπόνους  οι 150 εργαζόμενοι οι οποίοι θα προθυμοποιηθούν να αποχωρήσουν.

Όσο για την τρέχουσα μισθοδοσία, τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα που οφείλει η εταιρεία στους εργαζόμενους ο Γ. Κουρής αναφέρει ότι θα καταβάλλονται από τα μηνιαία έσοδα του σταθμού.

Στη γραπτή πρότασή του, επιρρίπτει αποκλειστική ευθύνη στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Γιαννίκο, και καταλήγει ζητώντας την έγγραφη αποδοχή της από τους εργαζόμενους καθώς φιλοδοξεί ότι “μόνο αν επέλθει εργασιακή ειρήνη” θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ “δανειζόμενος ή συνεργαζόμενος με υποψηφίους επενδυτές”.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου το δικαστήριο είχε απορρίψει την αίτηση για παράταση ενός μήνα που είχε ζητήσει ο ειδικός πραγματογνώμονας για το Alter, προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα για το μέλλον του σταθμού.

Στις αρχές Απριλίου εκδικάστηκε και η αίτηση πτώχευσης που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι του σταθμού αλλά η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Τριήμερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης  ξεκινάει σήμερα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και θα ολοκληρωθεί την  Κυριακή.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 160 συλλογικότητες -κοινότητες μεταναστών, συνδικάτα και αντιρατσιστικές οργανώσεις, διοργανώνονται 32 εργαστήρια, συζητήσεις και συνελεύσεις, εμφανίζονται 27 μουσικά σχήματα, προβάλλονται 30 περίπου ταινίες και ντοκιμαντέρ, πραγματοποιούνται 12 θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, 7 εκθέσεις, 9 παραστάσεις και δρώμενα για τα παιδιά και 10 αθλητικές συναντήσεις.

Ανάμεσα στα 32 εργαστήρια ξεχωρίζει η αυριανή εκδήλωση για τις εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, με συμμετοχές από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία και η «Συνέλευση των Κινημάτων», το βράδυ της Κυριακής, μία προσπάθεια συνάντησης και ώσμωσης των διαφορετικών κοινωνικών κινημάτων της Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ακόμα τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ μεταναστευτικών κοινοτήτων, παζάρι προϊόντων χωρίς μεσάζοντες και ταβέρνες αλληλεγγύης με γεύσεις του κόσμου ενώ θα συγκεντρώνονται τρόφιμα, γραφική ύλη και είδη πρώτης ανάγκης (ανδρικά καλοκαιρινά ρούχα, είδη ατομικής υγιεινής, ξενόγλωσσα βιβλία) για τους φυλακισμένους πρόσφυγες.

Αρθρογραφία-συνεντεύξεις

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Εφημερίδα των Συντακτών): Ενα σχέδιο Μάρσαλ χρειάζεται ο ευρωπαϊκός Νότος

Η Σύνοδος για την ανεργία που διοργανώνει η καγκελάριος Μέρκελ στο Βερολίνο είναι μια κοροϊδία. Η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος δεν χρειάζονται μόνον περικοπές, αλλά και επενδύσεις για την ανάπτυξη και ένα σχέδιο Μάρσαλ.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο μέσο μιας δραματικής κρίσης. Και σε αυτό μεγάλη ευθύνη φέρει η μονόπλευρη πολιτική λιτότητας της καγκελαρίου Μέρκελ. Και τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας οφείλονται σε αυτήν την μονόπλευρη πολιτική. Οπως πολλοί λένε κινδυνεύουμε στην Ευρώπη να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά.

Η Ευρώπη πρέπει τώρα να προχωρήσει άμεσα σε πολιτικές ανάπτυξης όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εμείς ως Γερμανία πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους Έλληνες και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους που μαστίζονται από την κρίση.

Οπως και εκείνοι έδειξαν προς εμάς την αλληλεγγύη τους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την εποχή που ακολούθησε την ενοποίηση της Γερμανίας, η οποία έφερε και σε εμάς πολλά προβλήματα.

*Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας

http://www.efsyn.gr/?p=68205

Παντελής Μπουκάλας (Καθημερινή): Άλλη μία «νέα Ελλάδα»

Δεν είναι σαν το ηλεκτρικό ρεύμα η μνήμη, εναλλασσόμενη. Δεν αλλάζει η ένταση και η κατεύθυνσή της ανάλογα με τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τις ανάγκες της προπαγάνδας. Κάποια κόπωση, ναι. Ηθελημένες παραγραφές, επίσης ναι, ιδιαίτερα όσον αφορά πράγματα και οράματα που φάνταζαν σπουδαία κάποτε, όχι παλιά, αλλά ο καιρός τα αποκάλυψε στη ρηχότητά τους. Άλλο αυτό όμως και άλλο η απόλυτη εξάρτηση της λειτουργίας της μνήμης από συγκυριακά συμφέροντα. Υπερασπίζοντας σήμερα τον Ανδρέα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όσοι μεγάλωσαν στον ίσκιο του, δεν υπερασπίζουν κάποιο τοτέμ, ένα είδωλο που κείται πλέον εκτός της Ιστορίας, αλλά το ίδιο τους το παρελθόν. Αλλά, αν υπερασπίζουν όντως την ιστορία τους, θα ’πρεπε να βρουν τρόπο να δηλώσουν ότι ενοχλήθηκαν από την κραυγαλέα υφαρπαγή που διέπραξε ο κυβερνητικός τους εταίρος: η Ν.Δ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_05/07/2013_507656

Γιάννης Τριάντης (Ελευθεροτυπία): Διλήμματα

Η Ρούσεφ ακολούθησε εν πολλοίς την πολιτική του προκατόχου της, επί το ριζοσπαστικότερον. Παρεμβάσεις φιλολαϊκές, που είχαν στόχο την άμβλυνση των μεγάλων ανισοτήτων. Αίφνης -και με αφορμή την εξέγερση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες- ήρθαν στην επιφάνεια χρονίζοντα προβλήματα στην Υγεία και σε άλλους τομείς, ενώ ταυτόχρονα μέρος του διεθνούς Τύπου άρχισε να ασκεί σκληρή κριτική στην Ντίλμα Ρούσεφ. Τώρα, πότε πρόλαβε να διαλύσει την οικονομία η Ρούσεφ είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Όμως η κυβέρνησή της κλυδωνίζεται, διότι οι κατ’ εξοχήν σύμμαχοί της, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχουν στραφεί εναντίον των επιλογών και της πολιτικής της.

Ιδού, λοιπόν, ανάγλυφο το πρόβλημα: Πώς μπορεί να κυβερνήσει και να διατηρηθεί στην εξουσία μια τολμηρή κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς χωρίς να ενδώσει και να μεταλλαχθεί, όπως κατά κόρον έχει συμβεί με τα ποικιλώνυμα μορφώματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας; Σε ό,τι μας αφορά, το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει -ήδη θα έπρεπε να τον απασχολεί- τον ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όσον κληθεί να αναλάβει την εξουσία…

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=372840

Στέλιος Κούλογλου (TVXs): Ποιοι σχεδιάζουν να μας κάνουν Αίγυπτο;

Κάθε μέρα παραβιάζουν και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διέταξε να σταματήσει το μαύρο στις οθόνες και να επανέλθει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Όταν σε μια χώρα παραβιάζονται συστηματικά οι νόμοι και το Σύνταγμα, θα έρθει κάποιος και θα τους καταργήσει. Πριν ο Χίτλερ καταλάβει την εξουσία, η δημοκρατία της Βαϊμάρης είχε υπονομευθεί από τις συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όπως ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα από πέρυσι το καλοκαίρι. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν έχει πλήρως αποτύχει και ότι τα νέα επαχθή μέτρα που πρέπει να πάρουν το φθινόπωρο μπορούν να επιβληθούν μόνο με την παραβίαση των νόμων και την χρήση ωμής βίας. Το χθεσινό δίλημμα του ανεκδιήγητου Στουρνάρα «Μνημόνιο ή τανκς όπως στην Αίγυπτο» είναι πλαστό: τα Μνημόνια οδηγούν αναγκαστικά στη βία, το χάος και ίσως τα τανκς.

http://tvxs.gr/news/%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-tvxs/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85

Νίκος Κιάος (Εφημερίδα των Συντακτών): Το άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, αξιολογώντας τις λέξεις, μπορούμε να σταθούμε «στον κορμό μιας αναγκαίας κυβέρνησης για τη σωτηρία του τόπου», όπως προσδιορίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο Αλ. Τσίπρας. Το «αναγκαία» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην «αριστερή». Ίσως δεν το λέει αλλά δεν φαίνεται να είναι εφικτή «αριστερή κυβέρνηση», δηλαδή δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οπως είναι σήμερα τα πράγματα, πέρα από το εφικτό, το επιθυμητό, προέχει ο φραγμός στην πολιτική του Μνημονίου, στην αντιδημοκρατική διακυβέρνηση. Αυτό συσπειρώνει δυνάμεις, μπορεί να τις συσπειρώσει, με τις διαφορές τους, αλλά με κοινό στόχο αυτόν της δημοκρατίας. Μαζί και των μεταρρυθμίσεων σαν εργαλείο. Δεν μπορούν να φοβίζουν σήμερα, εν έτει 2013, λέξεις όπως η μεταρρύθμιση, η «ρεφόρμα» και να χαρακτηρίζονται «ρεφορμιστές» οι εκφραστές της πολιτικής αυτής, που αποβλέπει στην ανατροπή, στην αναδόμηση και ανανέωση της πολιτικής ζωής, στην παρέμβαση στο σύστημα και στις βαθιές αλλαγές. Ετσι, δεν έχουν νόημα, είναι πολυτέλεια ή φληναφήματα εκφράσεις και κόντρες για «αριστερή σοσιαλδημοκρατία» ή όχι και τι είναι αυτή. Η δυναμική για την αλλαγή δεν μπορεί να συγχωρέσει «καζουικισμούς», λεπτομέρειες και υπεραπλουστεύσεις. Η δυναμική είναι για τη συγκρότηση του κινήματος και για τη δημοκρατική απαίτηση της διακυβέρνησης. Χρειάζεται όμως ο χώρος, το κόμμα, οργανώσεις, χρειάζεται και καθαρό πολιτικό λόγο, με νέα πνοή, με προοπτική, με πρόγραμμα, χωρίς βερμπαλισμούς και χωρίς την ανάγκη να δίνει «εξηγήσεις». Οι «πεπονόφλουδες» υπάρχουν, δυστυχώς και μπορούν να τις αποφεύγουν.

http://www.efsyn.gr/?p=68394

Διεθνής ειδησεογραφία

Σε ειρηνική διαδήλωση καλεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου κάλεσε τους πολίτες της χώρας σε μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή την ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδα της, η συντηρητική ισλαμική ομάδα κάλεσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, «τι μάζες του αιγυπτιακού λαού να συγκεντρωθούν ειρηνικά σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους της Αιγύπτου και μετά την προσευχή της Παρασκευής, να βγουν από τα τζαμιά και να απορρίψουν το πραξικόπημα που αντιτίθεται στη θέλησή τους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η έκκληση έγινε λίγες ώρες αφότου πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Αδελφότητας συνελήφθησαν, μία μόλις ημέρα αφού ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μόρσι.

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν την Πέμπτη πως δεν θα λαμβάνουν αυθαίρετα μέτρα εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής ομάδας και θα εγγυάται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία εφόσον οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σε ανάρτηση του στρατού στο Facebook αναφέρεται: «Η σοφία, η εθνικοφροσύνη και οι εποικοδομητικές ανθρώπινες αξίες, τις οποίες όλες οι θρησκείες σέβονται, μας επιβάλλουν να αποφύγουμε τη λήψη αυθαίρετων μέτρων εναντίον οποιασδήποτε παράταξης ή πολιτικής ομάδας. Η ειρηνική διαμαρτυρία και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν αναπόσπαστο δικαίωμα για όλους, το οποίο ο λαός της Αιγύπτου έχει κερδίσει μέσω της επανάστασής», αναφέρεται στην ανάρτηση. «Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του δικαιώματος αυτού χωρίς λόγο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως το κλείσιμο των δρόμων, καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημοσίου και την καταστροφή των θεσμών, κάτι που αποτελεί απειλή για την κοινωνική ειρήνη, το εθνικό συμφέρον και βλάπτει την ασφάλεια και την οικονομία της πολύτιμης χώρας μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων που συνελήφθησαν χθες Τετάρτη μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι κρατούνται στην ίδια φυλακή του Καϊρου με τον προκάτοχό του στην προεδρία Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Guardian: Στην Ελλάδα, τα πράγματα κινούνται γρήγορα – εκτός από τη δικαιοσύνη για τον Κώστα Σακκά

Η παράλογη ιστορία του Σακκά μπορεί να αναδείξει κάτι πιο ανησυχητικό από μια απλή «σκληρή στάση» σε έναν που έχει ομολογήσει εχθρός του κράτους. Σε μια δήλωση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού διαλόγου σχετικά με την υπόθεση Σακκά, η Νέα Δημοκρατία (το κύριο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού), όχι μόνο προσπάθησε να υπερασπιστεί αυτή την άνευ προηγουμένου παραβίαση της νομιμότητας, αλλά, αντίθετα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ,  για υπεράσπιση “κάθε είδους κατηγορουμένων, οι οποίοι κατηγορούνται για αναρχία και τρομοκρατία “.

Αυτό θα ακουγόταν ακατανόητο στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, όπως και η περίπτωση της έκκλησης του Βύρωνα Πολύδωρα, ενός έμπειρου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου, που ρητά ζήτησε το κόμμα του να συνεργαστεί με το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Η περίπτωση του Σακκά συμπυκνώνει με ακρίβεια τη φύση της αδικίας που βασιλεύει πάνω από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα – και πέραν αυτής. Σε όλη την Ευρώπη, οι ιστορίες της αστυνομικής βίας, κυβερνητικής αδικίας και η εισβολή στη ζωή των πολιτών γρήγορα μετατρέπονται σε μια κοινοτοπία και μια αποξένωση, ακόμα και μια ολοκληρωτική ρήξη δημιουργείται γρήγορα μεταξύ κράτους και κοινωνίας . Στην γρήγορα μεταβαλλόμενη εποχή μας, ένας μήνας μας φαίνεται σαν μια ολόκληρη ζωή. Για τον Σακκά, έχει γίνει αυτό ακριβώς: έχει βάλει τώρα μπροστά την ζωή του.

Πιο βαθιά σε Μνημόνιο η Ρουμανία

Νέα δανειοδότηση αναμένεται να ζητήσει από ΕΕ και ΔΝΤ η Ρουμανία, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας χθες.

Η νέα δανειοδοτική συμφωνία θα είναι προληπτικού χαρακτήρα , όπως επισημαίνει η κυβέρνηση Πόντα, την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι “δεν χρειαζόμαστε χρήματα, μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές”. Ο Βίκτορ Πόντα επιχείρησε να πείσει κατά την χθεσινή συνεδρίαση της κυβέρνηση ότι “στόχος δεν είναι η χώρα να λάβει οικονομική βοήθεια, αλλά θα λειτουργεί ως μέσο στήριξης σε περίπτωση που, τελικά, η χώρα χρειαστεί την διάθεση πόρων”.

Διαψεύδει η προεδρία της Ν. Αφρικής ότι ο Μαντέλα βρίσκεται σε «μη αναστρέψιμο κώμα»

Η προεδρία της Νοτίου Αφρικής διέψευσε, αργά την Πέμπτη, τις αναφορές που ήθελαν τον Νέλσον Μαντέλα να βρίσκεται σε «μη αντιστρεπτό κώμα».

«Επιβεβαιώνουμε την προηγούμενη ανακοίνωσή μας, την οποία δημοσιοποιήσαμε σήμερα το απόγευμα αφότου ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα επισκέφτηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Μαντέλα, ότι ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Οι γιατροί αρνούνται ότι ο Μαντέλα βρίσκεται σε «μη αντιστρεπτό κώμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: