ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab (συντάκτης: Δ. Τσιπούρας)

web typosΗ παρέλαση των αρμάτων μάχης  στους δρόμους της Αιγύπτου και η αναστολή των διατάξεων του Συντάγματος από τον στρατό που παραμένει πιστός στο βορειοατλαντικό σύμφωνο και τους αμερικανούς,  οι νέες απαιτήσεις των τροικανών  και οι κυβερνητικές επικύψεις, αλλά και ο τρόμος στις Βρυξέλλες από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία κυριαρχούν στα σημερινά ΜΜΕ.

Στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ μπαίνουν πλέον οι προσυνεδριακές διαδικασίες στον  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που παρακολουθούν εξονυχιστικά ποιοι μένουν έξω από το ιδρυτικό συνέδριο, όπως οι:  Σόφη Παπαδόγιαννη, Γ. Θεωνάς και Δ. Τσουκαλάς.

Στο αγαπημένο κατασκευασμένο δίπολο του συστημικού Τύπου μεταξύ προεδρικών- Λαφαζανικών, προστίθενται πλέον πολλαπλές αποχρώσεις των συνιστωσών (σ.σ.: παλιότερα  ενοχλούσαν  τα ΜΜΕ, ενώ τώρα ανακαλύπτουν ότι τους είναι χρήσιμες για την προπαγάνδα τους και κόπτονται  να μη διαλυθούν). Αίφνης, αναδεικνύονται σε μείζον πολιτικό ζήτημα η αντίσταση εκείνων που δεν επιθυμούν την αυτοδιάλυσή τους και η μάχη των «πασοκογενών» εντός του κόμματος.

Στη συνέχεια μεταφέρουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Sofokleousin.gr  για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που προσπαθεί να προσεγγίσει αντικειμενικά το θέμα:

«Τέσσερα βασικά ρεύματα διαμορφώνονται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εντείνονται οι εσωτερικές διεργασίες ενόψει του συνεδρίου, που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στη διαδικασία “ομογενοποίησης” του κόμματος, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ των πολυποίκιλων τάσεων και συνιστωσών. Επίμαχα θέμα η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος, η στρατηγική του στο δρόμο προς την εξουσία και οι νέες οργανωτικές δομές, που θα ενισχύσουν την εσωτερική συνοχή και την αποτελεσματικότητα του.

Πίσω από τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις εξελίσσεται και η σύγκρουση των ομάδων στελεχών που επιδιώκουν να κερδίσουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα κορυφαία όργανα του κόμματος και να ενισχύσουν τα ερείσματα τους στον μηχανισμό, αποκτώντας μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος.

Η κυριαρχία της ηγετικής ομάδας -των αποκαλούμενων “προεδρικών” που περιβάλλουν τον Αλέξη Τσίπρα- είναι αδιαμφισβήτητη. Οι άλλες τρεις ομάδες στελεχών που αντιστοιχούν σε ισάριθμα “ρεύματα” επιδιώκουν πρωτίστως να επιτύχουν εκπροσώπηση που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν ως ισχυροί ή υπολογίσιμοι παίκτες στο εσωκομματικό παιχνίδι.

Μία πρώτη καταγραφή δυνάμεων έχει ήδη γίνει με την εκλογή των αντιπροσώπων στο πρώτο συνέδριο του κόμματος. Το Αριστερό Ρεύμα του Παν. Λαφαζάνη φαίνεται ότι διατηρεί τις δυνάμεις του, έχοντας την υποστήριξη περίπου του 18% των συνέδρων και είναι το μόνο που εμφανίζεται με σαφή ιδεολογική ταυτότητα.

Πάντως, οι κάλπες για τους αντιπροσώπους επεφύλασσαν εκπλήξεις. Η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και βασικό στέλεχος του ρεύματος Λαφαζάνη, δεν εξελέγη στην οργάνωση Γαλατσίου. Εκτός συνεδρίου έμειναν επίσης  ο Γ. Θεωνάς, ο οποίος εκπροσωπεί την ΚΕΔΑ και ο βουλευτής Δ. Τσουκαλάς – ενώ η σύζυγός του εξελέγη πρώτη σε ψήφους στην τοπική οργάνωση όπου ανήκει.

Ένα από τα μεγάλα εσωτερικά θέματα που θα αποτελέσει αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων στο συνέδριο είναι η αυτοδιάλυσης των “συνιστωσών”. Η πλειοψηφία των μελών και των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ, υπάρχουν όμως και σοβαρές αντιρρήσεις-αντιδράσεις από στελέχη που επιμένουν να διατηρήσουν οι οργανώσεις τους κάποια αυτοτέλεια Εκπρόσωποι τριών συνιστωσών, ο Μ. Γλέζος (Ενεργοί Πολίτες), ο Γ. Θεωνάς (ΚΕΔΑ) και ο Α. Νταβανέλος (ΔΕΑ) εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση, όπου εξέφραζαν “ανησυχία”.

Δίνοντας μια πρώτη γεύση από τα όσα θα ακουσθούν στο συνέδριο για το ζήτημα των συνιστωσών, ο Μ. Γλέζος, ο Γ. Θεωνάς και ο Α. Νταβανέλος ζητούν να αποσυρθεί από τη συζήτηση το θέμα, καθώς “δεν λύνει κάποιο υπαρκτό πρόβλημα”.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά των “ΠΑΣΟΚογενών”, οι οποίοι φαίνεται ότι επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα τέταρτο ρεύμα στους κόλπους του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις τους διατυπώθηκαν από τον προσφάτως ενταχθέντα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Ηρακλείου Γ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου για το συνέδριο. Το  κείμενο υπογράφεται και από τους Αλ. Μητρόπουλο, Π. Κουρουμπλή, Α. Κοτσακά, Δ. Τσουκαλά και Κ. Χρυσόγονο».

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Εξεταστική για το λουκέτο στην ΕΡΤ ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις «άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια», κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση υπογράφει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «κατά την περίοδο των τελευταίων εβδομάδων, ελήφθη σειρά πολιτικών και νομικών αποφάσεων και πραγματοποιήθηκαν ενέργειες που συνιστούν απόπειρα βίαιης κατάργησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω ενός ακραία αντιδημοκρατικού, κατάφωρα αντισυνταγματικού και άκρως επιζήμιου για το δημόσιο συμφέρον κυβερνητικού σχεδίου».

Θεωρεί ότι «προκύπτουν προφανείς πολιτικές, και νομικές (ποινικές, αστικές, διοικητικές) ευθύνες, των προσώπων που σχεδίασαν, χειρίστηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούν την κυβερνητική απόπειρα κατασυκοφάντησης, απαξίωσης και τελικά κατάργησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης»,  οι οποίοι συνίστανται:

– στην κυβερνητική-κομματική χειραγώγηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της κατάργησης της ΕΡΤ και της δημιουργίας ενός συρρικνωμένου και ελεγχόμενου ραδιοτηλεοπτικού φορέα,

-στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και την ενίσχυση της διαπλοκής (κυβερνητικής και κομματικής), όπως προκύπτει από τα ήδη αντλούμενα από ιδιωτικούς φορείς οφέλη

στην ανθρωποθυσία 2.500 και πλέον εργαζομένων στο βωμό της υποταγής στα κελεύσματα των δανειστών.

-στην ανθρωποθυσία 2.500 και πλέον εργαζομένων στο βωμό της υποταγής στα κελεύσματα των δανειστών.

http://left.gr/news/katatethike-i-protasi-syriza-ekm-gia-systasi-exetastikis-gia-tin-ert

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Τα μνημονιακά καύσιμα έχουν τελειώσει

Έχουμε χάσει το μέτρημα για το πόσες φορές έχει επαναληφθεί το ίδιο μνημονιακό σήριαλ,  που επανέρχεται ύστερα από ένα μικρό διαφημιστικό διάλειμμα με επενδύσεις και ανάπτυξη αλά Σαμαρά. Η κυβέρνηση των προθύμων προχωρά, από τις υποσχέσεις για ανάκαμψη, στους εκβιασμούς περί μνημονιακού μονόδρομου  λιτότητας, χωρίς κανέναν δισταγμό και κανένα ίχνος ντροπής.Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η διάλυση της υγείας και της παιδείας, οι εξοντωτικοί φόροι συνιστούν το περιβόητο success story της κυβέρνησης, ή αλλιώς τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση του αδηφάγου χαρακτήρα του μνημονίου, όπου σε κάθε βήμα της εφαρμογής του προαναγγέλλεται ένα νέο μνημόνιο, με ακόμα πιο εξοντωτικά μέτρα.Δεν μπορούν να κρυφτούν άλλο από τον ελληνικό λαό πίσω από τους εκβιασμούς και τα ψέματα. Τα μνημονιακά καύσιμα έχουν τελειώσει και η κοινωνία θα τους δώσει εισιτήριο άνευ επιστροφής.

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ : Όχι στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας από αστυνομία – Χ.Α.

Το σχέδιο «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας από την αστυνομία και την ανάμιξη της Χρυσής Αυγής έφεραν με επίκαιρη ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στρατούλης Δ., Τσουκαλάς Δ., Καραγιαννίδης Χ., Μπάρκας Κ., Μπόλαρη Μ., Σταθάς Ι. και Χαραλαμπίδου Δ:

«Επειδή η κυβέρνηση αναπαράγει μία ακροδεξιά ατζέντα και υιοθετεί μια αυταρχική πολιτική πρακτική που πριμοδοτεί τη Χρυσή Αυγή, ενώ δε λείπουν και οι φωνές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, όπως και γνωστών στελεχών της συντηρητικής παράταξης, που μιλούν ανοιχτά για ενδεχόμενη συνεργασία της Ν.Δ. με το φασιστικό μόρφωμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

Ποιες πολιτικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί η εμπλοκή της αστυνομίας στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενόσω οι μνημονιακές πολιτικές σας ενισχύουν θεσμικά και πρακτικά την αδήλωτη εργασία και την εν γένει παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας;

Γιατί αντί να ενισχύονται με στελεχικό προσωπικό, με εξειδικευμένες γνώσεις και με αυξημένα επιχειρησιακά μέσα, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και εξαιρετικά έμπειροι υπάλληλοι του Υπουργείου σας, ανατίθενται ακριβώς τα ίδια καθήκοντα σε ανειδίκευτους αστυνομικούς υπαλλήλους που μπορούν να ενεργούν αυτόνομα;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη:

Προτίθεστε να αποδεσμεύσετε την οικονομική αστυνομία από τα καθήκοντα τέτοιου είδους ελέγχων, ώστε να αφιερωθεί αποκλειστικά στις πρότερες αρμοδιότητές της και όχι να φορτώνεται και καθήκοντα δημόσιας διοίκησης;

Γιατί η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή πανηγυρίζει για την συμβολή της στην επιτυχία της συγκεκριμένης ενέργειας σε Νοσοκομείο της Αθήνας και πώς προτίθεστε να αποτρέψετε τον κίνδυνο της αξιοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου για την μετατροπή των χώρων εργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε κέντρα ανομίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού;».

http://www.avgi.gr/article/564115/suriza-oxi-stin-katapolemisi-tis-adilotis-ergasias-apo-astunomia-xa

Στους 72 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  με τον  Γ. Μιχελογιαννάκη

Στους 72 βουλευτές ανέρχεται, από σήμερα, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας, ανακοινώθηκε το περιεχόμενο επιστολής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με το οποίο γίνεται γνωστό ότι ο Ιωάννης Μιχελογιαννάκης εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ι. Μιχελογιαννάκης ανήκε στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς είχε αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ, με την οποία είχε εκλεγεί.

Ανάλογη επιστολή απέστειλε και ο βουλευτής.

Εσωτερικές ειδήσεις

Βεστερβέλε: Κούρεμα και γερμανικές εκλογές δεν συνδέονται

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε πως έγινε συζήτηση για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα. Σημείωσε, δε, ότι έχουμε καλές ειδήσεις, πως στην Ελλάδα έχει αρχίσει κάτι να κινείται, ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί το δύσκολο πρόβλημα της ανεργίας.

Επίσης, αποσυνέδεσε τις εξελίξεις στη χώρα μας και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του δημοσίου χρέους από τις γερμανικές εκλογές ενώ, έπειτα από ερώτηση για τα τελευταία γεγονότα στη Αίγυπτο, είπε ότι πρέπει να επανέλθει η ηρεμία και ο διάλογος.

Μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας πολιτικής και γεωπολιτικής περιδίνησης στην περιοχή, αλλά μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίσταση η Ελλάδα στέκεται σταθερή. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, κι αν κοιτάξετε πίσω πριν ένα χρόνο, ποιος θα το σκεφτόταν, επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα τα πράγματα να πάνε καλύτερα και τόνισε ότι η σταθερότητα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη που όλοι θέλουμε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βεστερβέλε είπε ότι το μήνυμα του είναι σεβασμός, αλληλεγγύη και ενθάρρυνση. «Πιστεύω ότι το καράβι ξεκινά όταν είσαι στην ακτή, και τα πανιά της Ελλάδας είναι προς την ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερη ευημερία στο μέλλον στους ανθρώπους αυτής της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Εμπλοκή στη συνάντηση Μητσοτάκη με την τρόικα

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε  και η τρίτη συνάντηση της τρόικας με τον Κ. Μητσοτάκη. Νέα προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας στη συνάντηση που προγραμματίστηκε για αύριο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τη «φόρμουλα» για συνυπολογισμό των μετατάξεων στην κινητικότητα και απολύσεις-εξπρές συζήτησαν σήμερα Μητσοτάκης και τρόικα. Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση να αυξηθούν οι απολύσεις και να μειωθούν οι μετατάξεις, την οποία υπέβαλαν οι δανειστές. Τον συνυπολογισμό των υποχρεωτικών μετατάξεων στην κινητικότητα και τη μείωση του χρόνου κατά τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τελούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα να επισπευσθούν οι απολύσεις, προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες εντείνουν τις πιέσεις να επέλθει συμφωνία έως τη σύνοδο του Eurogroup. Ενδεικτικό είναι ότι ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες για την επόμενη δόση. Οι συζητήσεις τις τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συνεχίζονταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Καταληκτική αναμένεται να είναι η τρίτη κατά σειρά, συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας την Πέμπτη. Σημείο αιχμής της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι οι απολύσεις, καθώς η τρόικα δεν δέχεται ως «οριστικές» τις 2.600 απολύσεις από την κατάργηση της ΕΡΤ, αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος της κινητικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής , οι εκπρόσωποι των πιστωτών πρότειναν να γίνει «συμψηφισμός» μεταξύ απολύσεων και κινητικότητας, δηλαδή να αυξηθεί ο αριθμός των προβλεπόμενων για το 2013 απολύσεων και να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα πρέπει να τεθούν σε κινητικότητα. «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε αύξηση των απολύσεων στο σύνολο του προγράμματος» φέρεται να ήταν η απάντηση του υπουργού και το εν λόγω σενάριο εγκαταλείφθηκε.

Πλάνο προσλήψεων για τον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα

Πέραν της κινητικότητας, η τρόικα ζήτησε την παρουσίαση πλάνου προσλήψεων για τη δημιουργία του νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, επισημαίνοντας ότι ο τελικός αριθμός των απολύσεων από την κατάργηση της ΕΡΤ θα προκύψει εφόσον οριστικοποιηθεί ο αριθμός των επαναπροσλήψεων και μάλιστα αυτών που αφορούν δημοσιογράφους. Σημειωτέον ότι η αναλογία 1 προς 1 αφορά τις προσλήψεις που γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, από το οποίο ωστόσο εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι.

Επιπλέον, η τρόικα ζήτησε να καταρτιστεί και να κατατεθεί άμεσα, μέχρι τα τέλη του μήνα, στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνονται τα κριτήρια αξιολόγησης βάσει των οποίων υπάλληλοι θα υπάγονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας/κινητικότητας.

Γ. Στουρνάρας: «Αν χρεοκοπούσαμε, θα ήμασταν σαν την Αίγυπτο»

«Θα ήμασταν σαν την Αίγυπτο αν χρεοκοπούσαμε και βγαίναμε από το ευρώ, όπως υποστήριζαν κάποιοι». Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας τα ξημερώματα. Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα στην Αίγυπτο, ο υπουργός προχώρησε στην τοποθέτηση αυτή, θέλοντας να αναδείξει τις δραματικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας.

Ξαναγράφεται ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

Πριν στεγνώσει το μελάνι, έρχονται αλλαγές στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που βρίσκεται από χθες σε δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση «παίρνει» πίσω τις αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση που θα οδηγούσε στην αύξηση του φόρου, αποσύρει τη διάταξη για τις αποζημιώσεις που προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25% από 20% για αποζημίωση από 100.000 έως 150.000, ενώ δεν θα γίνει η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 80% από 55%.

Δεδομένου ότι το σχέδιο νόμου θα παραμείνει σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιπλέον αλλαγές κατόπιν των προτάσεων των φορέων, των λογιστών και γενικότερα των πολιτών. «Υπάρχει χρόνος», ανέφερε χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος».

Οι αλλαγές που εξετάζονται αφορούν τα εξής:

Παρακράτηση φόρου. Δεν θα καταργηθεί η έκπτωση 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση διατηρείται, ενώ διορθώνεται η αρχική διάταξη, αφού, όπως έχει διατυπωθεί, δεν λαμβανόταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα μείωναν σημαντικά τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

Τεκμαρτό εισόδημα. Μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται με το άρθρο 34 του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μία κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.

Η διάταξη αυτή αναμένεται να καταργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα προσαυξάνει το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων.

Αποζημιώσεις. Διατηρείται κατά πάσα πιθανότητα στο 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25%.

Προκαταβολή φόρου για Ο.Ε. και Ε.Ε. Οι έντονες αντιδράσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναγκάζουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσει την προκαταβολή φόρου στο 55%. Ο νέος Κώδικας που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Φοιτητές. Ο Κώδικας δεν περιλαμβάνει στα προστατευόμενα εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου τους φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες μπορεί να χάσουν το επίδομα τέκνων. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι θα διορθωθεί η διάταξη αυτή. (από το ρεπορτάζ της Καθημερινής)

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΟΛΜΕ

Τετρακόσιοι τριάντα επτά εκπαιδευτικοί ψήφισαν στο συνέδριο της ΟΛΜΕ για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας τους. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 435 και βρέθηκαν 2 άκυρα.

Οι παρατάξεις έλαβαν :

-Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) 126 ψήφους, έδρες 3. Εκλέγονται οι: Ζωγραφάκη Ελένη, Κοτσιφάκης Θέμης και Τζαφάς Βασίλης.

– Η ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατά) 103 ψήφους, έδρες 3. Εκλέγονται οι: Πεππές Δημήτρης, Παπαχρήστος Νίκος και Κωνσταντίνου Νικηφόρος.

– Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις Κινήσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και άλλες αριστερές κινήσεις), 75 ψήφους, 2 έδρες. Εκλέγονται οι: Νικολάου Σταμάτης και Τζιορτζιώτης Σταύρος.

-Η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ (ΚΚΕ) έλαβε 71 ψήφους, έδρες 2. Εκλέγονται οι Πατίδης Ηλίας, Δαρδαλής Νίκος

– Η προοδευτική Ενότητα ΠΑΣΚ ΔΕ – Δημοκρατικές Εκπαιδευτικές Δυνάμεις έλαβε 44 ψήφους, έδρες 1. Εκλέγεται ο Αλεβυζάκης Γιώργος

Πηγή: AΠE-MΠΕ

«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ», απαντά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ από τη θέση μου για μια παράνομη άσκηση ποινικής δίωξης. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή και δεν την βαραίνει τίποτε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου σε επιτροπή της Βουλής την οποία έχει κληθεί να ενημερώσει για τον προϋπολογισμό της Αρχής.

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κάλεσε τον κ. Γεωργίου να απαντήσει αν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί από τη θέση του λόγω της δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα στατιστικά στοιχεία. Τον είχε καλέσει, επίσης, να τον ενημερώσει αν διατηρεί επαγγελματική σχέση με το ΔΝΤ.

Αρθρογραφία-συνεντεύξεις

Μανόλης Δρεττάκης (Εφημερίδα των Συντακτών): Κυβερνήτης παραμένει η τρόικα

Πρώτος και σοβαρότερος στόχος της πολιτικής αυτής είναι η εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων, δηλαδή να συνεχιστεί η καταβολή στους κατόχους ελληνικών ομολόγων (τώρα κυρίως τα κράτη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) των χρεολυσίων και τόκων προηγούμενων δανείων (το 85% των νέων δανείων ύψους 205 δισ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια έχει απορροφηθεί από αυτά).

Δεύτερος στόχος είναι η εσωτερική υποτίμηση, η οποία επιτυγχάνεται με την εξοντωτική μείωση των μισθών και ημερομισθίων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη δημιουργία 900.000 νέων ανέργων, οι οποίοι αναζητούν ανασφάλιστη εργασία με αμοιβές πείνας.

Οι δύο αυτοί βασικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί με τεράστιο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Το κόστος αυτό θα αυξηθεί με την ενδεχόμενη επιτυχία του τρίτου στόχου, τον οποίο τώρα αναλαμβάνει να υλοποιήσει η «νέα» δικομματική κυβέρνηση, δηλαδή το ξεπούλημα μισοτιμής κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και «φιλέτων» της ελληνικής γης.

Οι τρεις παραπάνω στόχοι μπορεί να θεωρηθούν ως ενδιάμεσοι σταθμοί του τελικού προορισμού στον οποίο κατευθύνει το σκάφος που λέγεται Ελλάδα ο πραγματικός κυβερνήτης. Ποιος, όμως, είναι ο τελικός προορισμός του σκάφους αυτού, καθώς και των άλλων σκαφών που έχουν τον ίδιο κυβερνήτη, δηλαδή της Πορτογαλίας και της Κύπρου προς το παρόν και, ενδεχομένως στο μέλλον, της Ισπανίας και της Ιταλίας;

http://www.efsyn.gr/?p=67670

Γιώργος  Ανανδρανιστάκης (Αυγή): Γιάννης και Όλγα, οι πιο ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι

Δίχως να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, οι χρυσοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι των καναλιών πέρασαν από τους επίορκους στους υπαλλήλους εν γένει. Κρέας να ‘ναι κι ό, τι να ‘ναι. Αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί, 2.000 σήμερα, 4.000 αύριο, 25.000 μεθαύριο, όσοι χρειάζονται για να χορτάσει η τρόικα. Όσοι χρειάζονται για να χορτάσουν τα αφεντικά τους, που έλαβαν ήδη ως επιδόρπιο την ΕΡΤ, για να ακολουθήσει οσονούπω και το κυρίως γεύμα. Δεν σταματούν πουθενά, επικροτούν ακόμη και τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, των ανθρώπων που μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά μας. Στα δικά μας παιδιά, τα δικά τους δεν έχουν ανάγκη, τα Κολέγια να ‘ναι καλά.

http://www.avgi.gr/article/557965/giannis-kai-olga-oi-pio-akribopliromenoi-dimosioi-upalliloi

Protothema και capital εκθέτουν Στουρνάρα… κατά λάθος – Εμπλοκή στον μηχανισμό επικοινωνιακής προπαγάνδας

(από το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Sofokleousin.gr)

Ενώ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται η ενημέρωση για την πρόοδο και τα νέα δεδομένα δίδονται μέσω των  γνωστών ανεπίσημων διαρροών από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, ενώ τα σχόλια αποδίδονται σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου. Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που έχει προκληθεί είναι τα ίδια σχόλια αποδίδονται από το capital.gr σε υψηλόβαθμο στέλεχος ενώ το protothema.gr τα χρεώνει στον ίδιο τον Γιάννη Στουρνάρα.

Πρόκειται μάλιστα για το σημείο που ο υπουργός επιτίθεται στην αντιπολίτευση -είναι προφανές το προσωπικό του ύφος- και σημειώνει ότι αν είχε ακολουθηθεί ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήμασταν Αίγυπτος. Η ορθότητα και διπλωματία του επιχειρήματος ελέγχονται αλλά αυτό που ξενίζει είναι η πολιτική της προπαγάνδας μέσω διαρροών που δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις και δεν αποτελεί δείγμα υψηλής αλλά χαμηλής πολιτικής, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 Το ατόπημα των συντακτών, να παραθέσουν τις ίδιες πληροφορίες, σχόλια και πηγές με την ίδια σειρά και η ασυνεννοησία στην ταυτοποίηση ή όχι της πηγής αποκάλυψε την ίδια την πηγή και το μηχανισμό προπαγάνδας που έχει στήσει η κυβέρνηση.

Όπως παραδοσιακά συμβαίνει… το χαλασμένο κασετόφωνο μάσησε την κασέτα…

http://www.sofokleousin.gr/archives/137280.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%23290&utm_campaign=goodmorning%204.7.13

Διεθνής ειδησεογραφία

Αίγυπτος:  Στρατός περνούσε όλη τη νύχτα – Καταργήθηκε ο Μόρσι – Ο Α. Μανσούρ μεταβατικός Πρόεδρος

Ο στρατός ελέγχει πλέον την κατάσταση στην Αίγυπτο καθαιρώντας τον Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων μεταβατικός πρόεδρος της χώρας θα ορκιστεί σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και στην κυβέρνηση που θα συσταθεί θα μετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Με θετικά σχόλια έγινε δεκτό το πραξικόπημα από την αντιπολίτευση η οποία μίλησε για λαϊκή εξέγερση. Συμπλοκές μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και αγανακτισμένων σημειώθηκαν στην Αλεξάνδρεια με τέσσερις νεκρούς.

Ο δικαστής Αντλί Μανσούρ ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου. Προηγήθηκε η ορκωμοσία του ως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο στρατός ελέγχει την κρατική τηλεόραση, το Πανεπιστήμιο -που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του Μόρσι και τις γέφυρες. Αυτή την ώρα άρματα μεταφοράς προσωπικού και τανκς βρίσκονται σε κίνηση εξασφαλίζοντας τον έλεγχο των υποδομών.

Περιστοιχισμένος από θρησκευτικούς ηγέτες, τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι αλλά και εκπροσώπους του κινήματος Ταμαρόντ, ο Αλ Σισί έκανε λόγο για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι προσωρινά καταργείται το ισλαμιστικής έμπνευσης Σύνταγμα της Αιγύπτου.

Ο Αχμέντ Άρεφ, εκπρόσωπος της Moυσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε ότι ο Μόρσι κρατείται από τις αρχές, χωρίς όμως να γνωρίζει ακριβώς πού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο Μόρσι κρατείται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις πληροφοριών.

«Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μόρσι

Ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε -σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο-, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά του».

Πορτογαλία: Αγωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό

Σε νέα συνάντηση προσέρχονται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και o επικεφαλής του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού Πάολο Πόρτας, σε μία προσπάθεια -υπό την πίεση των αγορών- να βρεθεί διέξοδος στην πολιτική κρίση.

Οι παραιτήσεις υπουργών στην κυβέρνηση, με τελευταία εκείνη του ίδιου του Πόρτας από το υπουργείο Εξωτερικών, την έχουν φέρει στο χείλος του ρήγματος αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τη χώρα και την Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιου συναντάται την Πέμπτη με τον Πόρτας, επικεφαλής του συντηρητικού CDS-PP, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Σίλβα πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά την υποβολή παραίτησης από τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, και εάν δεν βρεθεί διέξοδος, πιθανολογείται στη Λισαβόνα πως άλλοι δύο υπουργοί που προέρχονται από το CDS πρόκειται να αποχωρήσουν.

Βολιβία: Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες έφθασε στη χώρα του ύστερα από μια αναγκαστική διακοπή της πτήσης του στη Βιέννη

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στη χώρα του έπειτα από μια αναγκαστική διακοπή της πτήσης του στη Βιέννη η οποία οφείλεται στην προσωρινή άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέψουν στο αεροσκάφος του να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελ Αλτο, κοντά στην Πας, στις 23.39′ τοπική ώρα της Τετάρτης (06.39′ ώρα Ελλάδος της Πέμπτης), 17 ώρες μετά την αναχώρησή του από τη Βιέννη όπου έκανε μια διακοπή της πτήσης του την Τρίτη, λόγω ενός περιστατικού που είχε σχέση με τον Αμερικανό πρώην τεχνικό της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: