ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΔΙΑΣΩΣΗΣ»

Αναδημοσίευση από το LeftLab έρευνας του Attac Αυστρίας

Το 77% της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα έχει διατεθεί για τη διάσωση των τραπεζών. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Attac Αυστρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17 Ιουνίου. Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2010 η τρόικα έχει εκταμιεύσει, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος «διάσωσης», 23 δόσεις συνολικού ύψους 207 δις ευρώ προς τη χώρα μας. Από αυτά, σχεδόν τα 160 δις έχουν διατεθεί για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που παραθέτει στην έκθεσή της η Attac, η ελληνική κυβέρνηση έχει ως τώρα διαθέσει 58,2 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και 101,33 δις για την αποπληρωμή των δανείων των πιστωτών. Από αυτά, 55,44 δις ευρώ έχουν διατεθεί για την αποπληρωμή των ομολόγων του ελληνικού κράτους που έχουν ωριμάσει, 34,6 δις για την αποπληρωμή των τόκων προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, ενώ 11,3 δις διατέθηκαν για την επαναγορά παλαιότερων ομολόγων. Μόλις 43,7 δις ευρώ της διεθνούς «βοήθειας» προς τη χώρα μας έχουν πράγματι αποδοθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Η Attac επισημαίνει ότι, εάν το ποσό αυτό της «διεθνούς βοήθειας» που πιστώθηκε στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ιδωθεί συγκριτικά με τα 34,6 δις που καταβλήθηκαν από το ελληνικό κράτος για την αποπληρωμή των τόκων προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, καθώς και με τα 10,2 δις που δαπανήθηκαν για την αγορά οπλικών συστημάτων τη διετία 2010–2011, τότε το μέγεθος της «βοήθειας» που δόθηκε στην Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ ακόμη και του ποσού των 43,7 δις ευρώ που αποδόθηκαν τελικά στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

«Σκοπός των ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ δεν είναι η σωτηρία του ελληνικού λαού αλλά η διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα», τονίζει για λογαριασμό της Attac Αυστρίας η Λίζα Μίτεντράιν. Όπως υπογραμμίζει, «οι πολιτικές ελίτ διέθεσαν εκατοντάδες δις δημοσίου χρήματος για να σώσουν τις τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς παίκτες –ιδίως τους ιδιοκτήτες τους– από την κρίση που οι ίδιες δημιούργησαν».

Βλ. αναλυτικά τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνας στη διεύθυνση:

http://www.attac.at/news/detailansicht/datum/2013/06/17/greek-bail-out-77-went-into-the-financial-sector.html

Στην έρευνα της Attac αναφέρονται τόσο η FrankfurterAllgemeineZeitung όσο και η SüddeutscheZeitung. Η πρώτη, σε άρθρο της με τίτλο «Βοήθεια στην Ελλάδα για τις τράπεζες και τους πλούσιους», παραθέτει δηλώσεις της ακτιβίστριας και μέλους της Attac Αυστρίας Λίζας Μίτεντράιν. Η Μίτεντράιν επισημαίνει ότι η έρευνα ανατρέπει την «ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, την οποία υποστηρίζουν δημόσια οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ότι τα χρήματα των λεγόμενων πακέτων διάσωσης πηγαίνουν προς όφελος του ελληνικού λαού». Η πραγματικότητα, συνεχίζει, είναι ότι το λογαριασμό τον πληρώνουν οι απλοί Έλληνες πολίτες – με τη μορφή «μιας βάρβαρης πολιτικής λιτότητας, με τις γνωστές καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες».

Εκτενή αναφορά στα συμπεράσματα της έρευνας κάνει και η SüddeutscheZeitung, σημειώνοντας ότι η Attac επιρρίπτει «βαριές κατηγορίες στη Γερμανίδα Καγκελάριο και στους Ευρωπαίους ομολόγους της: Τα χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας διοχετεύθηκαν κυρίως σε τράπεζες και επενδυτές αντί για τους Έλληνες πολίτες», τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα της SZ. Η εφημερίδα αναφέρεται μάλιστα ονομαστικά στην περίπτωση της οικογένειας Λάτση, η οποία κατέχει σημαντικό μερίδιο της ΕurobankErgasias, μιας από τις τράπεζες που, σύμφωνα με την Attac, διασώθηκαν με δημόσιο χρήμα. Όπως υποστηρίζει πάντως ο αρθρογράφος, η έκθεση της Attacαφενός δεν παρέχει επαρκή και αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για ορισμένα από τα συμπεράσματά της, αφετέρου αφήνει αναπάντητο το ερώτημα τι θα είχε συμβεί στην Ελλάδα εάν η ΕΕ δεν είχε σπεύσει το 2010 να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: