ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το leftlab (Συντάκτης: Δ. Τσιπούρας).

web typos beigeΜίνι αναθεωρημένο Μνημόνιο (γράφει η Αυγή)  προωθεί η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (ανατροπές στα εργασιακά, απελευθέρωση των απολύσεων), κατ’ απαίτηση της τρόικας που επανέκαμψε δριμύτερη. Πρόσχημα η εκταμίευση της δόσης των 8,1 δις ευρώ για την οποία η Κομισιόν υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι θα δοθεί σε δόσεις και ανάλογα με την πρόοδο εφαρμογής των μέτρων.

Κάνοντας λογοπαίγνιο η Εφημερίδα των Συντακτών επιλέγει ως πρωτοσέλιδο τον τίτλο «Success φόροι» για να επισημάνει ότι  «με νέα φορολογικά μέτρα, η κυβέρνηση επιχειρεί την ύστατη στιγμή να κάμψει τις αντιστάσεις της τρόικας και να πετύχει την έγκριση του Eurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% αυξάνει την παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, ενώ έρχεται η φορολόγηση ακόμα και του επιδόματος ανεργίας όταν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ». Στη φορολογική καταιγίδα που αναμένεται αναφέρονται Τα Νέακαι η Ελλάδα Αύριο, σημειώνοντας ότι  «θα ζούμε και θα εργαζόμαστε για την Εφορία», αλλά και ο οικονομικός Τύπος  που αναφέρεται στο τελεσίγραφο πέντε ημερών της τρόικας.

Αντίθετα η Καθημερινή συμμετέχοντας με άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες στην «ανάκριση» της Γερμανίδας Καγκελαρίου μεταφέρει απόσπασμα των δηλώσεων της κυρίας Μέρκελ σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό χρέος θα μείνει βιώσιμο, αλλά δεν θα κουρευτεί.

Εκλογές σε ένα τρίμηνο γαρ.

Στο εσωτερικό μέτωπο ο Φώτης Κουβέλης αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ότι ο Σαμαράς είχε προγραμματίσει πρόωρες εκλογές, αλλά ανακόπηκε από τις Βρυξέλλες, ενώ είχε προαποφασίσει με τον Ευ. Βενιζέλο την εκπαραθύρωση της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ δεν παραιτούνται από τις κυβερνητικές θέσεις που είχαν καταλάβει σε εφαρμογή της αναλογίας 4-2-1.

Η Ν.Δ. ταλανίζεται από τις ακροδεξιές κορώνες των Μάκη Βορίδη και Βύρωνα Πολύδωρα στην προσπάθειά της να διαμορφώσει ένα σύγχρονο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα με τίτλο «Νέα Ελλάδα». Πλην όμως, η ονομασία είναι κατοχυρωμένη από το εθνικό κίνημα (ιδρυτής ο Ηλίας Μαρκόπουλος από τον Φεβρουάριο του 2011 που καλούσε σε εθνικό προσκλητήριο), ενώ τα ανοίγματα προς τη Χρυσή Αυγή δημιουργούν τριβές με το ΠΑΣΟΚ που βρίσκει δήθεν την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί σε ιδεολογικό επίπεδο, ενώ συμφωνεί απόλυτα στην ομοβροντία των επαχθών μέτρων σε βάρος της κοινωνίας.

Τέλος, το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα (αύριο θα βρίσκεται στην Πάτρα) αιφνιδίασε αρκετούς που αναζήτησαν υπόγειες επαφές στις διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της κρατικής Δούμα. Να σημειώσουμε ότι ο Λεονίντ Καλάζνικοφ είναι γενικός γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όχι γγ του κόμματος. Όσοι αντέγραψαν χωρίς να διασταυρώσουν την είδηση την έπαθαν.

Ως αντίβαρο στην αποτυχία του παραμυθιού της επιτυχίας στο οποίο επιμένει ο Αντ. Σαμαράς, το γαλάζιο χαλκείο της Ν.Δ. επιτέθηκε χθες με σφοδρότητα εναντίον του Νίκου Βούτση για δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM , αποδίδοντάς του την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να κηρύξει στάση πληρωμών και να αφήσει τάχα το κράτος πρόνοιας χωρίς πόρους και τους πολίτες χωρίς μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –EKM, η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της με τους δικούς της πόρους και τη δική της παραγωγή, ενώ στο ερώτημα αν η χώρα κινδυνεύει στην περίπτωση που εφαρμοστεί το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από στάση πληρωμών απάντησε ως εξής: «Υπάρχει ένα διάστημα μηνών, πέρυσι το είχαμε υπολογίσει σε 5-6 μήνες με κόστος 4,2 δισ., όπου η χώρα αν δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις της κ.λπ. καθώς θα διαρκεί η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, θα μπορεί η χώρα σε αυτούς τους μήνες τουλάχιστον με τους πόρους και την παραγωγή που υπάρχει-γιατί παράγεται πλούτος στη χώρα μας- να μείνει στα πόδια της. Αν χρειαστεί μεγαλύτερο από αυτό το διάστημα, θα δούμε με το λαό τι θα κάνουμε».

Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Κατά αυτοδιάλυσης συνιστωσών Ενεργοί Πολίτες, ΚΕΔΑ και ΔΕΑ

Να αποσυρθεί από την προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  το θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους τρεις συνιστώσες, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ και η ΔΕΑ.

Οι εκπρόσωποι των τριών συνιστωσών Μανώλης Γλέζος, Γιάννης Θεωνάς και Αντώνης Νταβανέλλος αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους ότι παρακολουθούν με ανησυχία στην προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ «την επιμονή στο αδιέξοδο θέμα της “αυτοδιάλυσης” των συνιστωσών, στα πλαίσια του -αναγκαίου- μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Εμείς, προσθέτουν, «είμαστε υπέρ του ενιαίου Φορέα του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δράση και κοινές εμφανίσεις. Σημειώνουμε ότι η “αυτοδιάλυση” είναι μια εθελοντική διαδικασία που επαφίεται στην ελεύθερη απόφαση της κάθε μιας από τις συνιστώσες. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με επιβολή και με τελεσίγραφο».

Οι  Γλέζος, Θεωνάς και Νταβανέλλος, σημειώνουν ότι από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, οι «συνιστώσες» αποδείχθηκαν πολύτιμο συστατικό του συμμαχικού σχήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Άνοιξαν δρόμους, πήραν ευθύνες, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση κρίσεων τις οποίες συχνά – άλλοι δημιούργησαν…

Επίσης, απευθύνουν πρόσκληση «σε όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες κάθε πλευράς, μέσα από μια ειλικρινή, έντιμη και έγκαιρη συνεννόηση, να αποσύρουμε από την προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα “αγκάθι” που – ενώ δεν λύνει κανένα υπαρκτό πρόβλημα – μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση».

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Ο Γεωργιάδης κλείνει το μάτι στη ΧΑ»

«Καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας και ιατρικής δεοντολογίας, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, ο κ. Γεωργιάδης με το πρόσχημα του περιορισμού της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ανάγει την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε πρωταγωνιστές, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια ως έγκλημα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της ρατσιστικής υγειονομικής διάταξης, «για το δήθεν περιορισμό μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων».

«Η επαναφορά σε ισχύ της προεκλογικής ρατσιστικής διάταξης Λοβέρδου η οποία είχε καταργηθεί μόλις πριν ένα μήνα από την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Υγείας, επιβεβαιώνει με το καλημέρα σας το ρόλο που ήρθε να επιτελέσει ο νέος Υπουργός κ. Γεωργιάδης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Και καταλήγει: «Η αποθέωση της υποκρισίας και η ανάδυση όλων των φοβικών αντανακλαστικών της κοινωνίας, αποτελούν όπλο για την αδρανοποίηση των πολιτών και την ανεμπόδιστη επιβολή των καταστροφικών επιλογών του μνημονίου. Φαίνεται πως τα εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, τα χιλιάδες ανεμβολίαστα παιδιά, οι ψεκασμοί που δεν έγιναν για την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου, οι ελλείψεις που εμφανίζονται σε αντιρετροϊκά και όχι μόνο φάρμακα, η υποστελέχωση, συρρίκνωση και κατάργηση των δομών υγείας κ.ά.  που δημιούργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων τριών χρόνων της οποίες είναι φανατικός θιασώτης ο κ. Γεωργιάδης δεν τον απασχολούν. Είναι φανερό πως αυτοί που παριστάνουν τους υπεύθυνους, διαλύουν καθημερινά και συστηματικά το δημόσιο σύστημα υγείας βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του ελληνικού λαού».

Νίκος Βούτσης (Red Notebook): «Η επιλογή του εθνικού νομίσματος δοκιμάστηκε και απέτυχε»

Η ανάλυσή μας για τον συστημικό χαρακτήρα της κρίσης και για την κύρια ευρωπαϊκή διάσταση που έχει προσλάβει η σύγκρουση κεφαλαίου-εργασίας, προσδίδει τη σύγχρονη διεθνιστική αντίληψη στον αγώνα μας για τη σωτηρία της ελληνικής κοινωνίας, για την παραγωγική και την κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας μας ως μια ενιαία διαδικασία που ανοίγει προοδευτικούς δρόμους με βάση το στόχο για την υπέρβαση της κρίσης υπέρ των εργαζομένων.

Η στρατηγική αυτή, ως επιλογή, αναφέρεται στην κλίμακα των ευρωπαϊκών συγκρούσεων και είναι οργανικό στοιχείο για την προοδευτική τροποποίηση του συσχετισμού δυνάμεων, την ανατροπή της αρχιτεκτονικής του ευρώ, την πολιτική ήττα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που ηγεμονεύουν σήμερα στην Ευρώπη. Είναι μια δυναμική πολιτική της Αριστεράς που επαναφέρει στη σημερινή, οριακή ιστορική συγκυρία το αίτημα για την Ενωμένη Ευρώπη των λαών με προοπτική τον σοσιαλισμό.

Το σύνθημα «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει, δεν μεταρρυθμίζεται, μόνο ανατρέπεται» είναι κενό περιεχομένου. Πιστοποιεί μια δογματική βεβαιότητα που υποβαθμίζει και τελικά εκμηδενίζει, αντί να ενθαρρύνει, τις οξύτατες κοινωνικές-ταξικές αντιπαραθέσεις μέσα στις κυρίαρχες αντιφάσεις της ίδιας της συστημικής κρίσης στην οποία περιδινίζεται η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, η στρατηγική της διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στον αγώνα για μια ριζοσπαστική αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στη χώρα μας και μέσα στην Ε.Ε. είναι για τους εργαζόμενους, για το λαό μας και για τους εργαζόμενους και τους ευρωπαϊκούς λαούς μια επιλογή ρεαλιστική και, την ίδια στιγμή, ισχυρά ταυτοτική για την Αριστερά του 21ου αιώνα.

Ιδιαίτερα για το ζήτημα της επιλογής του εθνικού νομίσματος, δεν πρέπει να αγνοούμε στη σχετική δημόσια και εσωτερική συζήτηση που εύλογα αναπτύσσεται στην Αριστερά, ότι αυτή η επιλογή έχει υπάρξει ως πρόταση και στις προηγούμενες δύο εκλογές. Δεν οδήγησε στα καλύτερα αποτελέσματα ούτε το ΚΚΕ ούτε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως επίσης ότι η ίδια επιλογή, αυτή της εθνικής διάστασης για την υπέρβαση της κρίσης και μάλιστα με εθνικό νόμισμα, ήταν και είναι, από διαφορετικές αφετηρίες, επιλογή των πλέον ακραίων συντηρητικών ευρωατλαντικών δυνάμεων και των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας.

http://www.rednotebook.gr/details.php?id=10039

Γ. Μηλιός: Θέλουν να φέρουν νέα μέτρα … αλλά η κοινωνία αντιδρά απρόβλεπτα

Για μεθοδεύσεις καταγγέλλει ο Γιάννης Μηλιός την μνημονιακή κυβέρνηση που αποσκοπούν στην επιβολή νέων μέτρων από το φθινόπωρο.

«Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο τέλος του καλοκαιριού θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών δαπανών», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός μιλώντας στο ΑΜΠΕ και προϊδέασε ότι η μνημονιακή πολιτική θα έχει στην ατζέντα της μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα κατακρεουργώντας τις θέσεις εργασίας σε μαθητείας.

Επίσης, ο Γιάννης Μηλιός τόνισε ότι «η μείωση του κατώτατου μισθού μεθοδεύεται με πολλούς τρόπους», παραθέτοντας τα παραδείγματα των νέων stages ή των minijobs «που πηγαίνουν τους μισθούς περίπου στο επίπεδο των γειτονικών βαλκανικών χωρών, ενώ η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ διαφορετική». Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι «η αντίδραση της κοινωνίας δεν είναι προβλέψιμη».

Ο Γιάννης Μηλιός ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  έρχεται να βάλει τέλος αυτής της καταστροφής, την στιγμή που η ασπίδα προστασίας για την κοινωνία πλήττεται. Υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα κατανέμει τα βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε επίπεδο θέσεων για την ανάληψη της κυβέρνησης ο Γιάννης Μηλιός τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν «τέτοιες πρόνοιες, τέτοιες ρήτρες πρέπει να αφορούν την άλλη πλευρά, δηλαδή τις δαπάνες που αφορούν την αναπαραγωγή της κοινωνίας, τη ζωή των πολλών. Με αυτή την έννοια λοιπόν μπήκε αυτή η πρόταση για να δείξει την κατεύθυνση και τη μέριμνα που θα έχει η πολιτική μας».

Όσο για το «μαύρο» της ΕΡΤ, ο Γιάννης Μηλιός συνέδεσε την πραξικοπηματική πράξη με τον εκφοβισμό τονίζοντας ότι «τρόικα αλλά και άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι χρειάζεται για συμβολικούς λόγους για να αρχίσουν μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Συνέχισε καταγγέλλοντας ότι «η πρώτη απόπειρα έγινε με την ΕΡΤ, μετά είχε ανακοινωθεί το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων και άλλων δημόσιων οργανισμών που θα σήμαινε αμέσως ότι κάποιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν στην ανεργία».

Στο ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σημείωσε ότι «το ζήτημα δεν είναι νομισματικό, αλλά είναι ζήτημα μιας κοινωνικής σύγκρουσης. Το σύνθημα παραμένει: από τη μία, καμιά θυσία για το ευρώ, αλλά και καμιά αυταπάτη για τη δραχμή». Ο Γιάννης Μηλιός ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι «στις παρούσες συνθήκες μια έξοδος μιας μικρής χώρας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε υποτίμηση του νέου νομίσματος και μέσω αυτού υποτίμηση της αξίας της εργασιακής δύναμης, του μισθού, υποβάθμιση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, των ανέργων, των μικροεπιχειρηματιών, των μικρο-ιδιοκτητών, στην ίδια κατεύθυνση που οδηγεί τα πράγματα το μνημόνιο. Θα ήταν το ίδιο αποτέλεσμα με έναν άλλο τρόπο».

Δημήτρης Στρατούλης:  «Γη και ύδωρ» από Βρούτση στην τρόικα

Για νέο συμβόλαιο εκτέλεσης δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και μικρομεσαίων επαγγελματιών έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικας την Τρίτη.

Ο Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι «ο Υπουργός Εργασίας, δίνοντας για ακόμα μια φορά “γη και ύδωρ” στην τρόικα, πήρε τα συγχαρητήρια των εκπροσώπων των τοκογλύφων δανειστών της χώρας για το κατεδαφιστικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό μνημονιακό έργο της κυβέρνησης και συμφώνησε μαζί τους ένα νέο συμβόλαιο εκτέλεσης εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και μικρομεσαίων επαγγελματιών».

O ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάλεσε τον λαό «να δώσει με αποφασιστικότητα και ενότητα τη μάχη για να μην περάσει το 4ο τρισχειρότερο μνημόνιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα», αλλά και «να ανατρέψει τα μνημόνια και την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που τα υπηρετεί».

Τμήμα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Εξοργιστικά υποκριτική η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γιάννη Αντετοκούμπο

Η συγκυβέρνηση, αφού αντιπάλεψε το νόμο για την ιθαγένεια, αφού αντιμετώπισε τον αθλητισμό σαν αποπαίδι, παρακολουθώντας τη ΓΓΑ να μετακινείται από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υγείας, από το Υγείας στο Παιδείας και από το Παιδείας ξανά στο Πολιτισμού, έρχεται υποκριτικά και εξοργιστικά, να δρέψει τους καρπούς της επιτυχίας του Γιάννη Αντετοκούμπο. Ο νιγηριανής καταγωγής καλαθοσφαιριστής, απέκτησε πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια. Όχι βέβαια χάρη στις διατάξεις του Ν.3838/10 τον οποίο πολέμησε ο κ. Σαμαράς και οι συνεργοί του, αλλά με ειδική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο συμπατριώτης μας Γιάννης Αντετοκούμπο, γεννήθηκε στην Ελλάδα, δούλεψε, «ανδρώθηκε» ως καλαθοσφαιριστής στα ελληνικά γήπεδα, πέρασε από τα θρανία των ελληνικών σχολείων και από τα γήπεδα του υπό «διωγμό» από την κυβέρνηση, αθλητισμού. Ο πρωθυπουργός, εκμεταλλεύεται σήμερα την επιτυχία ενός νέου, μια επιτυχία όμως που το σύστημα εξουσίας στο οποίο προΐσταται, έκανε τα πάντα να μην επιτευχθεί. Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τον αθλητισμό, όπως δεν έχει σχέδιο και για την ιθαγένεια. Επιχαίρει όμως και προσπαθεί να καρπωθεί την επιτυχία του νεαρού αθλητή, προκλητικά και ανερυθρίαστα. Κύριε πρωθυπουργέ, εσείς και τα ακροδεξιά σας δεκανίκια, αν ο Αντετοκούμπο ήταν εργάτης στα φραουλοχώραφα, θα τον πυροβολούσατε. Αν πήγαινε ανασφάλιστος σε δημόσιο νοσοκομείο, θα τον διώχνατε. Αν τον συναντούσατε στα φανάρια, θα τον λοιδορούσατε. Πριν υποδεχθείτε τον άξιο συμπατριώτη μας, οφείλατε να υποδεχθείτε και να λύσετε τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, της νέας γενιάς, των μεταναστών και των εργαζόμενων του τόπου μας. Πριν μιλήσετε για Ελλάδα, οφείλατε να φροντίσετε τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτήν.

Επίκαιρη ερώτηση Αλ. Τσίπρα και 9 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για 500 απολυμένους της εταιρίας  «Κατσέλης»

Την απόλυση των 500 εργαζομένων της «Κατσέλης» έφεραν στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή τους ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και άλλοι εννιά βουλευτές του κόμματος, υπογραμμίζοντας με αυτή την πράξη τους τη βαρύτητα που δίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και η ελληνική κοινωνία, στην καταστροφή των θέσεων εργασίας και τη διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

http://www.avgi.gr/article/553650/epikairi-erotisi-al-tsipra-kai-9-bouleuton-suriza-gia-500-apolumenous-katseli-

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Όχι στην απαξίωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ζητούν να μην απολυθεί κανείς από τα ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ.

Με αφορμή την κατ’ εξακολούθηση διοχέτευση μεθοδευμένων διαρροών σε ΜΜΕ σχετικά με επικείμενες απολύσεις εργαζομένων από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών), Γιώργος Βαρεμένος (Αιτωλοακαρνανίας), Θοδωρής Δρίτσας (Α΄ Πειραιά και Νησιών και Υπεύθυνος Τομέα Άμυνας της Κ.Ο), Αγνή Καλογερή (Σάμου), Μαρία Μπόλαρη (Α΄Αθηνών), Γιάννης Σταθάς (βουλευτής Βοιωτίας – αρμόδιος για θέματα εργασίας), Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών και Υπεύθυνος Τομέα Εργασίας της Κ.Ο.), Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

http://www.avgi.gr/article/553050/8-bouleutes-suriza-oxi-stin-apaxiosi-tis-ellinikis-amuntikis-biomixanias

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την αλλαγή του Προέδρου της COSCO

Η αλλαγή Προέδρου της COSCO, με την απομάκρυνση του  πλοιάρχου Wei Jiafu, που πρόσφατα παρασημοφορήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, σηματοδοτεί σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τη δυσαρέσκεια της κινέζικης κυβέρνησης, για τη ζημιογόνο πορεία της COSCO, τα τελευταία δύο χρόνια.  Το κινέζικο κράτος κάνει τη δουλειά του, προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Το ερώτημα είναι, τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση, για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον; Με ποια κριτήρια προτίθεται να παραχωρήσει το Ελληνικό, το σιδηρόδρομο της χώρας μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι, με την παραχώρηση των μετοχών του ΟΛΠ, σε μια ζημιογόνο εταιρεία; Ποιες είναι οι διασφαλίσεις, για την μελλοντική λειτουργία αυτών των ζωτικών υποδομών, για την ελληνική οικονομία;   Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να διοργανώνει φιέστες με στόχο τη δημιουργία τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διασφαλίσει, το δημόσιο συμφέρον.

Εσωτερικές ειδήσεις

Στο Βερολίνο ο Σαμαράς σε συνάντηση για την ανεργία των νέων

Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός για να λάβει μέρος σε συνάντηση υπό την αιγίδα της γερμανικής καγκελαρίας για την ανεργία των νέων. Δε βλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους η Άγκελα Μέρκελ. Διέψευσε η Task Force ότι βρίσκεται πίσω από την πρόταση για την θέσπιση θέσεων εργασίας με μισθό 350 ευρώ.

Φ. Κουβέλης: Ο Σαμαράς πήγαινε για εκλογές – «Έσπρωξαν τη ΔΗΜΑΡ εκτός κυβέρνησης γιατί τους ήταν βάρος»

Ο κ. Σαμαράς πήγαινε για εκλογές, αλλά όταν υπήρξε η ευρωπαϊκή πίεση ανέκρουσε πρύμναν, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στην απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ παρά την αντίθεση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σχετικά με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι το θέμα της ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και πως το κόμμα του «έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να υπάρξει κοινός πολιτικός τόπος», αλλά το παρώθησαν «γιατί τους ήταν βάρος σε αυτά τα οποία αποφάσιζαν».

Καυτηρίασε παράλληλα τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, εκτιμώντας ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου το μεσημέρι της Πέμπτης, πριν από την τελευταία συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που οδήγησε στην απόσυρση της ΔΗΜΑΡ.

«Εάν ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι θα πράξω ό,τι πράξει η Δημοκρατική Αριστερά, πείτε μου πού οφείλεται η μεταστροφή. Έχω βεβαιότητα πλέον ότι η συμφωνία είχε επέλθει από το μεσημέρι της Πέμπτης με τηλεφωνική επικοινωνία. Ο καθένας ας κρίνει τη μεταβολή της στάσης του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές «φωνές» εντός του κόμματος για την αποχώρηση από την κυβέρνηση, παραδέχθηκε ότι στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής περίπου το 20% τάχθηκε κατά της απόσυρσης, αλλά «η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνεί απόλυτα με αυτό το οποίο έγινε».

«Δεν πήγα στη διαπραγμάτευση μόνο με τις απόψεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αλλά με αποφάσεις συλλογικού οργάνου», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς γιατί δεν αποχώρησε νωρίτερα από την κυβέρνηση, δεδομένων των ενστάσεων και των διαφωνιών του, απάντησε ότι εξαντλούσε κάθε περιθώριο γιατί το μείζον ήταν να μην οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική αστάθεια και να εμπεδωθεί η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Από εδώ και πέρα, όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ θα είναι η υπεύθυνη κοινοβουλευτική δύναμη που θα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα ψηφίσει «τη διάταξη, αν έρθει, για τις ομαδικές απολύσεις».

– Να μην παραιτηθούν από τις θέσεις τους τα στελέχη που είχε εισηγηθεί η ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθούν πρόεδροι ή μέλη σε φορείς του δημοσίου αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος. Ζητά παράλληλα να μείνει ανοιχτή η Βουλή τη θερινή περίοδο, προκειμένου να μπορέσουν να συζητηθούν στην Ολομέλεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ και η πρόταση νόμου για το αντιρατσιστικό.

ΚΚΕ: προετοιμάζουν νέα επίθεση σε υγεία, ασφάλιση και μισθούς

«Η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προετοιμάζει το έδαφος για νέο γύρο επίθεσης στην υγεία, την ασφάλιση, τους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, με αφορμή τις συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρει πως «με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, ετοιμάζονται νέες περικοπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα», και προσθέτει πως «η γκιλοτίνα για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ είναι έτοιμη από καιρό».

«Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έχει ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην υγεία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται πως «ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη για τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ, αλλά υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο».

Εκτοξεύοντας πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  αναφέρει πως «μαζί με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου ασκούν άσφαιρη κριτική στην κυβέρνηση και την τρόικα, γιατί κρύβουν από τον λαό την ουσία, ότι τα μέτρα αποτελούν απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών και είναι κατευθύνσεις της ΕΕ».

Υποχρεωτική παραίτηση από την Cosco του Κάπτεν Γουέι Τζιαφού

Ο επικεφαλής της Cosco, Κάπτεν Γουέι Τζιαφού αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του, ενώ η εταιρεία προσπαθεί να ανακτήσει την κερδοφορία της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η απομάκρυνσή του από την εταιρεία έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τα εγκαίνια του νέου προβλήτα της Cosco στον Πειραιά, κατόπιν σχετικής απαίτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποχώρησή του θα είναι άμεση, ενώ μαζί με τον Γουέι θα φύγουν κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.

Με ανακοίνωσή της που φέρει ημερομηνία 1η Ιουλίου, σημειώνεται πως «ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού συνταξιοδοτείται και δεν κατέχει πλέον κάποια θέση στην ιεραρχία του ομίλου COSCO».

Ήδη, η εταιρεία ανακοίνωσε την τοποθέτηση του 60χρονου Μα Ζεχούα (Ma Zehua) στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου και του Λι Γιούνπενγκ στη θέση του διευθυντή του ΔΣ και προέδρου του Ομίλου COSCO.

Ο 63χρονος Γουέι βρισκόταν στην εταιρεία από το 1998 και ηγήθηκε της εταιρείας εν μέσω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, από το 2008 και μέχρι σήμερα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχώρηση του Γουέι δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην πορεία της Cosco, ενώ σημειώνεται ότι θα αποσυρθεί και από την Cosco στην Σαγκάη και στο Χόνγκ Κόνγκ, όπου είναι επίσης πρόεδρος, μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ.

Χρ. Λαζαρίδης για ΕΡΤ: Ευθύνονται οι εργαζόμενοι

Μιλώντας στο Μega, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης  είπε: «Διακινδυνεύσαμε να κλείσει η ΕΡΤ όπως έπρεπε να κλείσει, να μην ανοίξει ρουθούνι, να ξεμπλοκάρει μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, να δημιουργηθεί προηγούμενο και όλα αυτά να γίνουν με τον πιο ειρηνικό τρόπο». Επέμεινε ότι η κοινωνία ζητούσε να σπάσει το συγκεκριμένο ταμπού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας έλεγαν μέχρι τώρα “δεν είστε άξιοι να το κάνετε, δεν τολμάτε να το κάνετε”, και τώρα έγινε προς έκπληξη των πάντων και τρίβουν τα μάτια τους», ενώ σημείωσε ότι είχαν προηγηθεί έντεκα απόπειρες να διορθωθούν τα λάθη της ΕΡΤ,  χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης επανέλαβε τα περί δημιουργίας μιας σύγχρονης τηλεόρασης και δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να εκπέμψει από άλλο χώρο -εκτός Ραδιομεγάρου- το πρώτο χρονικό διάστημα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Πολύδωρα, ο οποίος άφησε ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή, είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τους νεοναζί.

ΠΟΣΠΕΡΤ: Συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων

Τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ ως συνέχεια της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ζητούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, με την απάντησή τους στον υφυπουργό για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή.

Ειδικότερα, στην απόφαση που έλαβε ομόφωνα η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ (αργά το βράδυ της Τρίτης, και με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΣΠΕΡΤ), αναφέρεται ότι «στη θέση της άγονης συζήτησης περί ενδιάμεσου φορέα πρέπει να ορισθεί ως συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ (κεντρικά και περιφερειακά) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει ρητά η απόφαση του ΣτΕ και συστήνει η EBU».

Σύμφωνα με την απόφαση «η κυβέρνηση ζητά διέξοδο και εκλογίκευση του παραλόγου. Γι’ αυτό και ζητά τη συναίνεση μας στον αποκαλούμενο ενδιάμεσο φορέα». Επίσης, αναφέρεται πως οι απανωτές τροποποιήσεις της ΚΥΑ φανερώνουν τα νομικά και θεσμικά αδιέξοδα που έχουν ο ειδικός διαχειριστής, Γκίκας Μάναλης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Κάτι, που, όπως υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, «επιβεβαιώνεται από τον υφυπουργό Παντελή Καψή, ο οποίος για κάθε διαδικαστικό θέμα αναγγέλλει και μια νέα τροποποίηση της ΚΥΑ».

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στην απόφασή τους επισημαίνουν ότι «παρότι η πρόταση του κ. Καψή δεν μπορεί να αποτελέσει ικανή βάση διαλόγου, τα τρία πρώτα σημεία της πρότασης του (υπολογισμός αποζημιώσεων, κίνητρα συνταξιοδότησης και πριμοδότηση των απολυμένων) είναι θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα».

Νεκροί δύο δραπέτες των φυλακών Τρικάλων

Νεκροί έπεσαν δύο από τους πέντε δραπέτες των φυλακών Τρικάλων έπειτα από συμπλοκή με άνδρες των ΕΚΑΜ στην περιοχή Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας. Η επιχείρηση της Αστυνομίας συνεχίζεται για τον εντοπισμό και των άλλων τριών δραπετών, που εκτιμάται ότι είχαν χωριστεί από τους δύο που σκοτώθηκαν.

Αρθρογραφία – συνεντεύξεις

Κουτεντάκης Φραγκίσκος (Αυγή): «Η αριστερή λιτότητα»

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς, θέλοντας να κερδίσει χρόνο, δηλαδή να κρατήσει ανοικτή τη χρηματοδότηση και την τρόικα στο τραπέζι, κάνει έναν «ιστορικό συμβιβασμό» αποδεχόμενη την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει το Μνημόνιο ως μέσο επίτευξης αυτής της σταθεροποίησης και καταθέτει ένα εναλλακτικό δημοσιονομικό πρόγραμμα που επιτυγχάνει παρόμοια λογιστικά αποτελέσματα με άλλα μέσα. Έχει νόημα μια τέτοια αριστερή λιτότητα; Υπάρχουν τρεις λόγοι που η απάντηση είναι καταφατική.

Πρώτον, παρότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη στάση της τρόικας, μια τέτοια κίνηση μπορεί να τη βραχυκυκλώσει στερώντας τη δικαιολογία για άμεση αποχώρηση και διακοπή της χρηματοδότησης. Ειδικά αν το εναλλακτικό πρόγραμμα διαθέτει τεχνική επάρκεια και σοβαρή κοστολόγηση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην ληφθεί υπόψη από τον διεθνή παράγοντα.

Δεύτερον, η ανακατανομή θα λειτουργήσει επεκτατικά με έμμεσο τρόπο αναδιανέμοντας εισόδημα από τα υψηλότερα εισοδήματα στα χαμηλότερα, που έχουν μεγαλύτερη ροπή προς κατανάλωση. Με απλά λόγια, αν ένας φτωχός βρεθεί με ένα χιλιάρικο παραπάνω στην τσέπη, θα το καταναλώσει χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ ο πλούσιος που θα το χάσει είναι μάλλον απίθανο να μειώσει την κατανάλωσή του ισόποσα. Για παράδειγμα η επιβολή υψηλών φορολογικών συντελεστών σε εισοδήματα πάνω από κάποιο επίπεδο ή ένας ειδικός φόρος σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις μπορούν να συνοδεύσουν μια επαναφορά του αφορολόγητου. Μια τέτοια πολιτική μπορεί να αφήνει αμετάβλητα τα έσοδα ή ακόμα και να τα αυξάνει ενισχύοντας ταυτόχρονα την ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη.

Τρίτον και κυριότερο, ο έλεγχος του προϋπολογισμού δίνει την εξουσία στο πολιτικό υποκείμενο που κυβερνάει να επιλέξει τους κερδισμένους και τους χαμένους μιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Πάνω σε αυτή την επιλογή μπορεί να χτίσει κοινωνικές συμμαχίες και να διαμορφώσει φίλους και εχθρούς που θα κρίνουν την πολιτική του επιβίωση. Ούτως ή άλλως, αυτό κάνουν κατά κανόνα όλες οι κυβερνήσεις από καταβολής κοινοβουλευτικού συστήματος.

http://www.avgi.gr/article/550261/i-aristeri-litotita

Ανδρέας Καρίτζης (Αυγή): «Πρόγραμμα, κυβέρνηση της Αριστεράς και λαϊκές τάξεις»

Οι νεοφιλελεύθεροι σε διάφορους τομείς, όταν ήθελαν να προωθήσουν την εμπορευματοποίηση ξεκινούσαν με «χαμηλούς» στόχους (π.χ. «συμβολικά» δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, «συμβολική» συμμετοχή του ασθενή στα δημόσια νοσοκομεία κ.ο.κ.). Ωστόσο, κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν έβλεπε πίσω από αυτή την κίνηση μια διάθεση συμβιβασμού τους με την έννοια του δημόσιου αγαθού. Αντιθέτως, όλοι βλέπαμε μια έξυπνη τακτική προώθησης ενός σχετικά ανώδυνου μέτρου σε πρώτο χρόνο ώστε να διαμορφωθούν συναινέσεις, να διαπαιδαγωγηθούν οι πολίτες στην πληρωμή αντιτίμου και να αποσυσπειρωθούν αντιδράσεις. Να κερδηθεί έδαφος, δηλαδή, πριν από την αποφασιστική επίθεση.

Γιατί, λοιπόν, η Αριστερά δεν είναι αρκετά επιδέξια ώστε να εκπονήσει και να υλοποιήσει μια αντίστροφη διαδικασία σε διάφορους τομείς, να κερδίσει έδαφος μέσα στον λαό, έτσι ώστε να δώσει με αξιώσεις τις κρίσιμες μάχες (αντί να επιχειρήσει μετωπική σύγκρουση σε όλους τους τομείς ταυτόχρονα); Η Αριστερά οφείλει να κερδίσει και όχι απλά να πέσει ηρωικά μαχόμενη. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να αναβαθμίσει πολύ γρήγορα την ικανότητά της να εκπονεί και να υλοποιεί πολιτικές που αυξάνουν το λαϊκό έρεισμα, αποσυσπειρώνουν τους αντιπάλους και προωθούν τη δική μας λογική μέσα στην κοινωνία άμεσα, πριν πετύχουμε ριζικές αλλαγές και ακριβώς για να μπορέσουμε να τις πετύχουμε.

http://www.avgi.gr/article/535976/programma-kubernisi-tis-aristeras-kai-laikes-taxeis

Γιάννης Μαυρής (Εφημερίδα των Συντακτών): «Ανάδυση και σταθεροποίηση του ακροδεξιού φαινομένου»

Η διπλή εκλογική επιτυχία της Χ.Α. δημιούργησε δυναμική στο εκλογικό σώμα και ώθησε σε νέα ύψη την κοινωνική της απήχηση. Μετεκλογικά, η Χ.Α. ενισχύθηκε στους νέους 18-24 ετών (19,5% +6,5%) και αναδείχθηκε 3ο κόμμα. Ταυτόχρονα, διεύρυνε την παρουσία της και στις μεσαίες ηλικιακές ομάδες. Ενισχύθηκε επίσης στους ανέργους (18%, +6%), όπου είναι 2η δύναμη μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, στις νοικοκυρές (13%, +10% -η μεγαλύτερη αύξηση) και στους συνταξιούχους (9%, +6%), όπου εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά.

Στο α΄ εξάμηνο του 2013, με μικρές διακυμάνσεις, η επιρροή της έχει σταθεροποιηθεί, στα επίπεδα του 10-12%. Τους τελευταίους 2 μήνες, που προηγήθηκαν της κρίσης της ΕΡΤ, παρέμενε στο 11,5%.

Με μια παράλληλη εκτίμηση, η οποία στηρίζεται στον δείκτη κομματικής ταύτισης, ο σκληρός πυρήνας της Χ.Α. υπολογίζεται σε 3,7% και ο άμεσος περίγυρος σε 6,9%, αθροιστικά σε 10,7%. Η Ν.Δ. με τη δεξιά στροφή (η οποία προφανώς θα συνεχιστεί) και την κλιμάκωση του νέου αυταρχικού κρατισμού μπορεί ενδεχομένως να έχει συγκρατήσει την περαιτέρω άνοδο της Χ.Α., δεν έχει εντούτοις καταφέρει να τη συμπιέσει στο ελάχιστο.

http://www.efsyn.gr/?p=66373

Γιάννης Μαυρής (Εφημερίδα των Συντακτών): «ΚΚΕ –  Ήττα και καθήλωση»

Η αντιπαράθεση για την κυριαρχία στην Αριστερά θα αποβεί συντριπτικά εις βάρος του ΚΚΕ. Η εκλογική ήττα που υπέστη το ΚΚΕ τον Ιούνιο του 2012 είναι η χειρότερη στις τέσσερις δεκαετίες της μεταπολιτευτικής περιόδου· ήττα ακόμη μεγαλύτερη και από εκείνη των εκλογών του 1993, που ακολούθησαν την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Με ποσοστό μόλις 4,5% κατάφερε να συγκρατήσει τώρα 277.000 ψήφους, την ίδια στιγμή που το έτος-σταθμό 1993 είχε επιβιώσει με 313.000 (ποσοστό επίσης 4,5%). Μέσα σε έναν μήνα, θα εγκαταλειφθεί συνολικά από 259.000 ψηφοφόρους του, δηλαδή το 48% της δύναμης του Μαΐου.

Μετά την ήττα του Ιουνίου και κατά τη διάρκεια του μετεκλογικού 12μήνου, το ΚΚΕ δεν έχει ουσιαστικά καταφέρει να επανακάμψει, αν και ακολουθεί για αρκετούς μήνες, μια αργή αλλά σταθερά συνεχιζόμενη ελαφρώς ανοδική πορεία, εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αποτέλεσμα, η εκλογική του επιρροή έχει ενισχυθεί κατά 1,5-2%, σε σχέση με τις εκλογές (6% στην τελευταία μέτρηση Ιουνίου της PI). Η ενίσχυσή του αφορά κυρίως τα αστικά κέντρα (+2,5%), τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (+4,5%) και τους ανέργους (+3%).

http://www.efsyn.gr/?p=65658

Γιάννης Τριάντης (Ελευθεροτυπία): «Ο Βορίδης τούς μάρανε;»

Η καταδικαστική απόφανση του κ. Βορίδη, καθώς και ομοειδείς εκ μέρους αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ευτελίζουν την έννοια της σοβαρής αποτίμησης, αλλά ταυτόχρονα υπηρετούν καταφανώς τον στόχο της σημερινής, μνημονιακής εποχής. Δηλαδή, την κατασυκοφάντηση του κοινωνικού κράτους και την αποθέωση παντός του ιδιωτικού… Ιδού ένας επιπλέον λόγος για να σωπάσουν οι «εξεγερμένοι» του σημερινού -τρόπος του λέγειν- ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησαν και υπηρετούν εκθύμως την πολιτική αυτή, η οποία είναι πρωτίστως κρημνιστική για το έργο του «παλαιού ΠΑΣΟΚ» και τις εν γένει επιλογές του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Βορίδης τούς μάρανε;

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=372202

Ζέζα Ζήκου (Καθημερινή):  «H Κόλαση είναι οι άλλοι»…

Όσο περισσότερο μειώνονται οι μισθοί για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, τόσο περισσότερο αυξάνεται το πραγματικό χρέος. Άρα το θέμα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε σωστά την πολιτική. Απλώς η πολιτική δεν είναι σωστή. Όσο πιο πιστά την εφαρμόζουμε, τόσο χειρότερα αποτελέσματα έχουμε. Για τους πιστωτές όμως αποτελεί ευτύχημα, επειδή αυξάνει την αξία των χρημάτων τους και τους επιτρέπει να αγοράσουν πολύ φθηνά οτιδήποτε απαξιώνεται (ανθρώπους, επιχειρήσεις, γη). Επιστροφή, λοιπόν, σε πρότυπα λιτής κατανάλωσης του 19ου αιώνα συνιστά επικίνδυνο αναχρονισμό που δεν συμβιβάζεται ούτε καν με τη λογική και τις ανάγκες του σύγχρονου καπιταλισμού. Η λιτότητα μακράς διαρκείας απέδωσε καρπούς στην περίπτωση της Γερμανίας επειδή η χώρα αυτή στηρίζεται στις εξαγωγές και όχι στην εσωτερική αγορά. Αν όμως όλες οι πλούσιες χώρες ακολουθούσαν το παράδειγμά της, τότε θα στέρευε η παγκόσμια ζήτηση και θα υφίστατο τις οδυνηρές συνέπειες και η Γερμανία.

Γιατί λοιπόν εμμένουν οι Γερμανοί; Δεν βλέπουν ότι είναι καταστροφικό για τις χώρες της περιφέρειας; Προφανώς και το βλέπουν, αλλά αυτός πιθανώς να είναι ο στόχος τους. Να μετατρέψουν την ευρωπαϊκή περιφέρεια σε μια ζώνη χαμηλών μισθών που θα αποτελέσει πλατφόρμα εξαγωγών για τις γερμανικές πολυεθνικές προς τη δυναμική Ασία.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_02/07/2013_506935

Διεθνής ειδησεογραφία

Μέρκελ: Δε βλέπω νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, την ανεργία των νέων, αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες.

Η Άνγκελα Μέρκελ παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογράφους των Sueddeutsche Zeitung, ‘Καθημερινή‘,Le MondeEl PaisLa Stampa και Guardian στις 26 Ιουνίου, ενόψει της σημερινής συνάντησης των αρχηγών κυβερνήσεων της Ε.Ε., που συγκαλεί στο Βερολίνο για την ανεργία των νέων.

Η Ελλάδα έγινε ένα καθημερινό της «ντοσιέ», μετά την ανακοίνωση του ελλείμματος του 2009 και την κρίση που πυροδότησε στην Ευρωζώνη.

Έως τότε το ελληνικό ζήτημα που απασχολούσε συχνά πυκνά την Καγκελάριο ήταν το υποβρύχιο που έγερνε ή «το στραβό υποβρύχιο», όπως συνήθιζε αστειευόμενη να λέει. Από τότε διαβάζει κάθε πρωί τον ελληνικό Τύπο, σε μετάφραση εννοείται.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εμπειρία με υπερχρεωμένες χώρες όσο κανένας άλλος οργανισμός παγκοσμίως. Η φήμη του και οι γνώσεις του διευκόλυναν εμάς τους Ευρωπαίους, όταν διαπραγματευόμασταν τα προγράμματα βοήθειας με τις πληγείσες χώρες.

– Τις τελευταίες εβδομάδες το ΔΝΤ ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι εσωτερικοί κανονισμοί θα μπορούσαν να το αναγκάσουν σε αποχώρηση. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ακραία περίπτωση η Ευρώπη, ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ, θα πρέπει να στηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει χάρη στην κυβέρνηση του Σαμαρά που προσανατολίζεται πολύ προς τις μεταρρυθμίσεις. Είμαι βέβαιη ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα εξακολουθήσει να υφίσταται.

-Δεν θα υπάρξει λοιπόν νέο «κούρεμα» του χρέους;

Δεν βλέπω κάτι τέτοιο.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/07/2013_507102

Αίγυπτος: Νέες αιματηρές συγκρούσεις – δεν υποχωρεί ο στρατός

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αίγυπτο από τις νέες αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, έχουν επίσης τραυματιστεί τουλάχιστον 200 άτομα.

Την ίδια ώρα ο στρατός εμμένει στις απαιτήσεις του και απευθύνει προειδοποίηση προς τον Μοχάμεντ Μόρσι.

«Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου», αναφέρει το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) σε ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η δήλωση αυτή κάνει σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους.

Η δήλωση αναρτήθηκε τρεις μόλις ώρες αφότου ο αιγύπτιος πρόεδρος απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του.

Ο Μόρσι τόνισε ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της εκλεγμένης κυβέρνησής του με τη ζωή του και προέτρεψε του πολίτες να σταματήσουν τις συγκρούσεις. Στην ομιλία του, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, παραδέχτηκε ότι βρήκε δυσκολίες κατά το πρώτο έτος της θητείας του και ότι αντιμετώπισε ποικίλες προκλήσεις, οι οποίες προέρχονταν από το παλαιό καθεστώς.

Με δημοψήφισμα απαντά στις διαδηλώσεις η Ντίλμα Ρούσεφ

Αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατέθεσε χθες στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση της Βραζιλίας όπως πρότεινε η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, ενόψει των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που κατέστη αναγκαίο να δρομολογηθούν, σε απάντηση των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, με συνθήματα κατά της γενικευμένης διαφθοράς και της κακής άσκησης της πολιτικής.

Η προεδρική πρόταση για δημοψήφισμα παραδόθηκε στον πρόεδρο της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου Ρενάν Καλιέιρους από τον υπουργό Ζουζέ Εντουάρντου Καρντόζου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μισέλ Τέμερ, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Senado.

Εν Οικονομία

Αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου για μισθούς, συντάξεις

Την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2014 προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), ενώ επανέρχεται το πόθεν έσχες για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων. Επίσης, προβλέπει την κατάργηση συλλογής αποδείξεων από όλους τους φορολογούμενους το νέο έτος, ενώ αυξάνεται από το 10% στο 11% ο φόρος για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ που προκύπτουν από την εκμετάλλευση ακινήτων.

Ταυτόχρονα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3%, στα εισοδήματα από ακίνητα. Στον νέο Κώδικα περιλαμβάνεται αναλυτικός κατάλογος των δαπανών των επιχειρήσεων που δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα.

Επιπλέον αυξάνεται στο 25% από 20% που είναι σήμερα ο συντελεστής στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, ενώ επανέρχεται το πόθεν έσχες για τα ακίνητα. Ο νέος Κώδικας δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει έως την ερχόμενη Δευτέρα 08/07/2013.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/07/2013_507106

Άσμουσεν: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση από την τρόικα

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση εκ μέρους της τρόικας, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν, στη διάρκεια δηλώσεών του σε γερμανική εφημερίδα. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε αναφορές σε περαιτέρω μείωση του χρέους ως μη εποικοδομητικές.

Πρώτο βήμα για έκδοση ευρωομολόγου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε χθες και επίσημα τη διαδικασία εξέτασης της σύστασης ταμείου απόσβεσης δημόσιου χρέους μέσω της κοινής έκδοσης ευρωομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης. Τον Οκτώβριο η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.

Με βάση σχετική εντολή που έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της διαδικασίας εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, γνωστοποίησε χθες στην ολομέλεια της Ευρωβουλής ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει ενδελεχώς τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ταμείου απόσβεσης χρέους.

Ταχέως στο Βασιλεία ΙΙΙ οι αμερικανικές τράπεζες

Τα πρώτα βήματα για να καταστεί ασφαλέστερο το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα του κόσμου έκαναν οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ. Η Fed θα αναγκάσει τις τράπεζες να εναρμονιστούν με τους κανόνες του πλαισίου Βασιλεία ΙΙΙ για την επάρκεια κεφαλαίων τον Ιανουάριο, παρότι η ίδια βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ακόμα αυστηρότερων κανόνων.

Το νέο διεθνές πλαίσιο, το οποίο δέχεται αρνητική κριτική από πολλούς τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένου του Jamie Dimon της JP Morgan Chase, υιοθετήθηκε από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Αναγκάζει τις τράπεζες να διακρατούν κατ’ ελάχιστο 7% κεφάλαιο έναντι σταθμισμένου σε κινδύνους ενεργητικού και θα εφαρμοστεί πλήρως σταδιακά σε πέντε χρόνια.

Αν και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο με το προηγούμενο καθεστώς, οι αναλυτές πιστεύουν ότι υπερδιπλασιάζει τα απαιτούμενα ποσά κεφαλαίων, βοηθώντας τις τράπεζες να γίνουν πιο ανθεκτικές σε πιθανές κρίσεις.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: