ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΤΡΙΤΗ 25/6/2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab (συντάκτες Δ. Τσιπούρας, Φ. Κλαυδιανός)

web typos

Κυβέρνηση αμιγώς δικομματική και μνημονιακή η κυβέρνηση Σαμαρά που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ μετά από έντονο παρασκήνιο στο οποίο συμμετείχαν και οι δυνάμεις της διαπλοκής, γράφει η Αυγή στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Η κυβέρνηση, που ορκίστηκε το μεσημέρι και μετρά ήδη μια απώλεια καθώς η Σοφία Βούλτεψη αρνήθηκε ως πολιτικό προϊστάμενο τον Άδωνι Γεωργιάδη, έχει τη σφραγίδα του Αντ. Σαμαρά και την αναμφισβήτητη δεξιά ηγεμονία, το ΠΑΣΟΚ, όμως, και προσωπικά ο Βενιζέλος συμμετέχουν με τον δοτό ρόλο του «εταίρου πλήρους ευθύνης». Πρόκειται για ανακύκλωση κομμάτων και προσώπων που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα. Βασική κυβερνητική επιλογή είναι η υλοποίηση του μνημονίου με ακόμη μεγαλύτερο φανατισμό, ενώ η διάλυση της ΕΡΤ στιγματίζει εξ αρχής το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Την κυβέρνηση απαρτίζουν 42 πρόσωπα (με τον πρωθυπουργό), τα 28 προερχόμενα από τη Ν.Δ., 11 από το ΠΑΣΟΚ και 3 εξωκοινοβουλευτικά. Μόνον τέσσερις οι γυναίκες στα 19 υπουργεία.

Ο Σαμαράς, στο Βήμα της Κυριακής, εμφανίστηκε να θέτει ως στόχο την εξάντληση της τετραετίας, εξηγώντας ωστόσο χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι στόχος αλλά ανάμεσα στις πρόωρες εκλογές και στην ακυβερνησία και τη στασιμότητα, το δεύτερο είναι το χειρότερο. Ο Σαμαράς επίσης δηλώνει ότι «δεν θα την πατήσουμε ξανά, θα συνεννοούμαστε καλύτερα». Ο πρωθυπουργός σε μια νέα εκδοχή του success story αναφέρει ότι ως το τέλος του έτους θα αρχίσουν να είναι ορατές οι πρώτες ενδείξεις της οικονομικής ανάκαμψης.

Πέρα όμως από τις επιθυμίες, και την εικονική πραγματικότητα, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα. Η τρόικα η οποία αναμένεται να ξανάρθει τέλος του μηνός, έχει διαπιστώσει επιπλέον χρηματοδοτικό κενό 4 δις. ευρώ για το 2013 – 2014, με ιδιαίτερη τη μαύρη τρύπα στον ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ του αντιπροέδρου πλέον Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν θέλησε να αναλάβει ευθύνη σε υπουργεία Υγείας, Εργασίας – Κοινωνικής  Ασφάλισης, ενώ εσωκομματικά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο νέας διάσπασης με την Αριστερή Πρωτοβουλία να απειλεί με αποχώρηση από το κίνημα.

Στη ΔΗΜΑΡ οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή  υπό τον Φώτη Κουβέλη, για να εκτιμήσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις και το νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και να καθορίσει τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής. Επίσης, θα προετοιμάσει την εισήγηση για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, το Σάββατο. Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο για τις Κοινωνικές υποθέσεις στην Αθήνα ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Εντός, εκτός και επί τα αυτά. «Ο κ. Κουβέλης θέλησε να γευτεί τους καρπούς της εξουσίας φορώντας τον άσπιλο χιτώνα του αμέτοχου και διαφωνούντος» τον καρφώνει η σημερινή Δημοκρατία στο κύριο  άρθρο της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οι κεραίες είναι στραμμένες όχι στα πρόσωπα αλλά στην αντικοινωνική πολιτική που θα ακολουθηθεί και εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα. Παράλληλα, συνεχίζεται με αυστηρό χρονοδιάγραμμα η προσυνεδριακή διαδικασία.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Η ανακύκλωση στα πρόσωπα δεν μπορεί να δώσει τεχνητές αναπνοές σε μια κυβέρνηση που καταρρέει

Το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μνημονιακά μέτρα και αντίστοιχο των σχεδίων της κυβέρνησης για κλιμάκωση της πολιτικής λεηλασίας των εισοδημάτων και ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών. Η ανακύκλωση στα πρόσωπα όχι μόνο δεν μπορεί να κρύψει την καταστροφική αποτυχία του μνημονίου, όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει τεχνητές αναπνοές σε μια κυβέρνηση που καταρρέει, αλλά σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της.

Παναγιώτης Λαφαζάνης (Εποχή): Η νέα, πιο αντιλαϊκή, κυβέρνηση δεν έχει μέλλον-Ριζοσπαστικοποίηση με όρους κοινωνικών προβλημάτων

Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις εκλογές, έπρεπε να περάσει σε ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον πολιτικό, τον προγραμματικό, τον κινηματικό, τον οργανωτικό ακόμα και τον ιδεολογικό. Αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, οφείλουμε να το κάνουμε επειγόντως μπροστά στο συνέδριο, όσο κι αν οι διαδικασίες του τελευταίου έχουν γίνει ασφυκτικότατες και ανησυχητικά πιεστικές. Και όταν αναφέρομαι στην ανάγκη μια νέας ριζοσπαστικοποίησης και μιας τολμηρής πολιτικής, προγραμματικής, κινηματικής και ιδεολογικής αντεπίθεσης, δεν αναφέρομαι σε ανέξοδες ασκήσεις επαναστατικής ρητορείας ή και σε εκτοξεύσεις σε ένα ιδανικό μέλλον. Εννοώ μια ριζοσπαστικοποίηση με όρους κοινωνικών προβλημάτων, με όρους μεταβατικού προγράμματος και με ένα νέο ποιοτικά βαθύτερο και ουσιαστικότερο ταξικό, εργατικό, λαϊκό και κοινωνικό προσανατολισμό. Μιλάω, με δύο λόγια, για ένα συνολικό επαναπροσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι, η κυβέρνηση αυτή δεν θα μπορέσει να έχει μέλλον. Η χώρα έχει μπει, έτσι και αλλιώς, σε τροχιά εκλογών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει οποιοσδήποτε εφησυχασμός. Αντίθετα, κάθε επανάπαυση από την πλευρά μας θα είναι εγκληματική. Η κατ’ εξοχήν πρόκληση για το ΣΥΡΙΖΑ είναι να πρωτοπορήσει στην ανάπτυξη μεγάλων ενωτικών και κοινωνικών ταξικών αγώνων, ώστε η κυβέρνηση να ηττηθεί και να φύγει με όρους κινήματος, διασφαλίζοντας έτσι και μια συνεπή προοδευτική προοπτική για τη χώρα.

Ερ: Με το συνέδριό του ο Συνασπισμός κλείνει έναν κύκλο, τρικυμιώδη μεν αλλά η ρότα της διαδρομής δεν χάθηκε. Πώς βλέπεις τη νέα, με ιστορικούς όρους πολύ σπουδαία περίοδο δράσης του στο ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Ο Συνασπισμός θα έπρεπε να κλείσει διαφορετικά τον κύκλο του, με μια πολύ πιο ουσιαστική αποτίμηση του ρόλου του και της προσφοράς του τόσο στα χρόνια του ενιαίου Συνασπισμού όσο και στα μετέπειτα, περισσότερα και πολύ κρίσιμα χρόνια μέχρι σήμερα. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο ΣΥΝ δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και μάλιστα κρίσιμα. Ο Συνασπισμός, όμως, είχε τρία πολύ πρωτότυπα, σχεδόν μοναδικά και πολύτιμα χαρακτηριστικά, στα οποία συνέβαλε αποφασιστικά, καθοριστικά θα έλεγα, το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ. Το πρώτο, είναι ο βαθύτατος δημοκρατισμός στη λειτουργία του ΣΥΝ, που περιελάμβανε την ελεύθερη διαμόρφωση τάσεων και ρευμάτων, μαζί με την ανόθευτη καταγραφή της, με λίστες, στις εκλογές των οργάνων. Το δεύτερο, είναι η συνεχής ριζοσπαστικοποίηση των θέσεων και των πρακτικών του ΣΥΝ, που τον κατέστησαν, με την πάροδο του χρόνου, «αγνώριστο» σε σχέση με σας αρχές σας δεκαετίας του ’90. Το τρίτο χαρακτηριστικό, είναι η καθοριστική συμβολή του ΣΥΝ στο πρωτότυπο ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει και αναλάβει κρίσιμο ρόλο για μια διαφορετική Αριστερά, που θα είναι ανοικτή σε διαφορετικές απόψεις και οργανώσεις και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει ένα ενιαίο δημόσιο λόγο και μια ανοδική λαϊκή δυναμική. Στη νέα περίοδο του ΣΥΝ, μέσα στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν πρέπει να χαθούν αυτές οι κατακτήσεις του, στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης αποτελεσματικότητας, αλλά, αντίθετα, να συνεχισθούν και να ενισχυθούν.

http://www.epohi.gr/portal/politiki/14313

Δημήτρης Στρατούλης (Αυγή): Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει άμεσα ενωτικές πρωτοβουλίες στο χώρο της Αριστεράς

ΕΡ: Πώς κρίνετε τη στάση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;

ΑΠ:Η ΔΗΜΑΡ έχει μπει σε βαθιά κρίση, κινδυνεύει με πολιτικό καταποντισμό. Η δήθεν υπεύθυνη στάση της να συμμετέχει στην πιο αντιδραστική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών την έφερε σε σύγκρουση με την εκλογική βάση της και κυρίως με την κοινωνική πλειοψηφία, που υποφέρει από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Γι’ αυτό επέλεξε την διαφοροποίησή της στο θέμα της ΕΡΤ και την αποχώρηση των υπουργών της από την κυβέρνηση, μη αίροντας όμως την εμπιστοσύνη της σε αυτή.

Όποιος, όμως, όπως η ΔΗΜΑΡ, πατάει συνεχώς σε δύο βάρκες στο τέλος πέφτει στην θάλασσα και, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, θα τον φάνε οι καρχαρίες του οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, που, όποιον δεν είναι απόλυτα ταυτισμένος μαζί τους, τον αντιμετωπίζουν ως θήραμά τους.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να συγκυβερνά με τη ΝΔ, γιατί ως αποκλειστικό πολιτικό κριτήριό του έχει την εφαρμογή των μνημονίων. Η ιδιοτελής θεώρησή του ότι, όσο παραμένει στην κυβέρνηση, διατηρεί του πελατειακούς μηχανισμούς του και ότι έτσι θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά, είναι όνειρα θερινής νυκτός, οδηγεί σε μεγαλύτερη αποσύνθεση όποια λαϊκή βάση του απέμεινε.

ΕΡ: Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ: Να ενισχύσουμε το λαϊκό κίνημα, το κίνημα ανατροπής και αλληλεγγύης που έχει καταγράψει δυναμική παρουσία στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, και είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών της.

Να εντείνουμε την αντιπολιτευτική δράση μας ενάντια στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Να προβάλλουμε πιο έντονα την εναλλακτική πολιτική πρότασή μας για αριστερή κυβέρνηση χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας.

Να αναλάβουμε επειγόντως πολιτικές πρωτοβουλίες για συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, ώστε η εναλλακτική πρότασή μας να αποκτήσει περισσότερη αξιοπιστία και δυναμική.

Θ. Δρίτσας (Αυγή): Πολιτική σταθερότητα

Η υπόθεση της ΕΡΤ ενεργοποίησε σημαντικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, ζωντανές ακόμα. Διανοούμενους, καλλιτέχνες, νεολαία, εργαζόμενους, την Αριστερά όλων των χρωμάτων. Την Ευρώπη της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Ο Σαμαράς έμεινε θλιβερά απομονωμένος με τους νεοναζιστές και τους σκοταδιστές.

Αλλά ας μην τον υποτιμήσουμε! Η πολιτική πυγμής είναι το μόνο όπλο που του έχει απομείνει. Ακολουθεί το κλείσιμο νοσοκομείων, η απόλυση εργαζομένων στους ΟΤΑ, στα ΕΑΣ, σε πολλές πρώην ΔΕΚΟ. Ακολουθούν πλειστηριασμοί κατοικιών. Ίσως και δήμευση καταθέσεων.

Η πολιτική κρίση δεν μπορεί να λυθεί από τη σημερινή Βουλή. Η κοινωνία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Έχουμε να κάνουμε πολλά. Η πολιτική σταθερότητα απαιτεί δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Διαφορετικά είναι σκοτάδι…

Γι’ αυτό και στις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πέφτουν βαριά καθήκοντα και ευθύνες. Η πιο μεγάλη πρόκληση, το πιο μεγάλο «στοίχημα» είναι η οικοδόμηση των νέων σχέσεων εκπροσώπησης, συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου. Αυτά πρέπει να σημαδέψουν την πτώση της κυβέρνησης  Σαμαρά.

http://www.avgi.gr/article/512396/%C2%ABpolitiki-statherotita%C2%BB

Γιάννης Τόλιος (Αυγή): Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία της Αριστεράς

Η εμμονή των άλλων στην άρνηση θα έχει πολιτικό κόστος και αντίστοιχα πολιτικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε αυτή η σταθερή στάση «διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς» ήταν από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην «απογείωσή» του στο 27% στις τελευταίες εκλογές. Η υπομονή και εμμονή στην ίδια στάση αρχών για την υπόθεση της Αριστεράς και τελικά του ελληνικού λαού θα πρέπει χωρίς ταλαντεύσεις να συνεχιστεί. Επιπλέον, με βάση τις εξελίξεις, χρειάζεται να δώσουμε νέα ώθηση «ριζοσπαστικοποίησης» των πολιτικών θέσεις (π.χ. για χρέος, Ευρωζώνη, «μέσα μαζικής επικοινωνίας» κ.ά., που προτείνει το κείμενο της «Αριστερής Πλατφόρμας»), καθώς και στην κινηματική μας δράση, γεγονός που θα επιδράσει θετικά στις δυνάμεις που προσεγγίζουν από «δεξιά» τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη θα δημιουργήσουμε καλύτερο έδαφος για κοινή δράση με τις δυνάμεις που κινούνται «αριστερά». Με λίγα λόγια, χρειάζεται να κάνουμε σωστή «διαχείριση κινδύνων» συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων και θεωρώ ότι το όφελος για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και συνολικά για την ελληνική κοινωνία θα είναι πολύ μεγάλο.

http://www.avgi.gr/article/512062/kubernisi-suriza-kai-sunergasia-tis-aristeras

Εσωτερικές ειδήσεις

Η νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αναλάβει έναντι της τρόικας, συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως:

Να προσδιοριστούν οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος Ιουλίου, να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή η προβλεπόμενη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, η οποία υπολογίζεται σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ εφέτος και περισσότερο το 2014, να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ εφέτος δεν πρόκειται να καλυφθεί μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και να  οριστικοποιηθεί με πειστικό τρόπο το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων.

Αναλυτικά η νέα κυβέρνηση

Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος

Υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας

Υφυπουργός Άκης Γεροντόπουλος

Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

Αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης

Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης

Υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς

Υφυπουργός Νότης Μηταράκης

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναπληρώτρια υπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου

Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας

Υφυπουργός Ζέτα Μακρή

Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης

Αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης

Υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νικόλαος Δένδιας

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός Αθανάσιος Δαβάκης

Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου

Υφυπουργός Κώστας Γκιουλέκας

Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης

Υφυπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος

Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης

Αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος

Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός

Υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής

Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου

Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Πιθανή η αποχώρηση Αριστερής Πρωτοβουλίας από το ΠΑΣΟΚ

Να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ εξετάζει η Αριστερή Πρωτοβουλία, η οποία αντέδρασε έντονα στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με την σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «η απόφαση της ηγεσίας του Κινήματος δεν έχει καμία κοινωνική και κομματική νομιμοποίηση» και είναι «σε πλήρη αναντιστοιχία ακόμη και με τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου».

Τα νέα δεδομένα θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, αλλά ήδη στην ανακοίνωση τονίζεται ότι όσους «θέλουν να καταγραφούν στην ιστορία σαν το “σωσίβιο” του Σαμαρά εμείς δεν μπορούμε να τους ακολουθήσουμε».

Επιπλέον, η Αριστερή Πρωτοβουλία κάνει λόγο για «πλήρη υποταγή της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην κεντροδεξιά» και ότι έγιναν συνεταίροι του κ. Σαμαρά, «του πρωθυπουργού της πιο σκληρής δεξιάς που πλέον στηρίζουν χωρίς προφάσεις», και καταλήγει: «Είναι μια επιλογή που πολιτικά, στρατηγικά και ηθικά αφήνει έκθετο το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη στα μάτια των φίλων, των μελών του και όλου του ελληνικού λαού».

Στο πνεύμα αμφισβήτησης κινούνται οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του κόμματος, όπως αυτή του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος στον προσωπικό του λογαριασμό στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να σιωπήσουμε και να αφομοιωθούμε σε αυτό το χωνευτήρι της ενσωμάτωσης και της διολίσθησης».

Ο κ. Καρχιμάκης εκφράζει και τον έντονο προβληματισμό του για το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας: «Αναρωτιέμαι στις επόμενες εκλογές ποιο θα είναι το ιδεολογικό και το πολιτικό πρόσημο της διαφοροποίησης της Δημοκρατικής Παράταξης από τη δεξιά».

Και προσθέτει: «Όποιος το βρει ας μου το πει».

Οι πρώτες δηλώσεις του Π. Καψή για την ΕΡΤ

Έχω την αίσθηση ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα άλμα και να φτιάξουμε μια καινούργια ραδιοτηλεόραση η οποία πραγματικά να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών πέρα από παρεμβάσεις, κομματισμούς και όλα τα παλιά που έχουμε δει. Και με αυτή την έννοια νομίζω ότι είναι μια πρόκληση για όλους μας και για το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο νέος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, που παραδέχθηκε ωστόσο την δυσκολία του εγχειρήματος δεδομένων των αντιδράσεων των εργαζομένων.

Δεν μπορώ να πω πως θα το χειριστούμε. Νομίζω και οι εργαζόμενοι είναι μέρος της λύσης και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα το δουν έτσι, είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την ανάγκη να φύγει το «μαύρο» από τις οθόνες της τηλεόρασης τόνισε: Συμφωνώ απολύτως, το επιτάσσει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και είναι το πρώτο το οποίο πρέπει να κάνουμε για να εξομαλυνθούν τα πράγματα και μετά να βάλουμε μπροστά τον σχεδιασμό για τη νέα ΕΡΤ. Υπογράμμισε, επίσης ότι η λύση την οποία θα επεξεργαστεί το επόμενο διάστημα αναμένεται να κινείται στο γενικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Έρχονται νέα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα

Νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα θα πάρει και παλιά θα υλοποιήσει, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με την ανοχή της ΔΗΜΑΡ», τονίζει το ΚΚΕ, ενώ με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το ΚΚΕ σημειώνει πως κινούνται «με νέα αποφασιστικότητα για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να φέρουν πιο κοντά την καπιταλιστική ανάκαμψη».

Στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, επανέρχονται στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση που αφορά την «επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος», λένε τα στελέχη του ΚΚΕ, για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

«Στο πλαίσιο αυτό μεθοδεύονται νέες περικοπές στην κρατική επιδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και στα κονδύλια για Υγεία και Πρόνοια, οι επόμενες απολύσεις στο Δημόσιο κ.ά.». και προσθέτουν: «Καμιά αναμονή, καμιά περίοδο χάριτος στη συγκυβέρνηση. Συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας για έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού».

Φ. Κουβέλης: Στηρίζουμε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την βαθιά κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Άντορ στα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι μπορεί να προχωρήσει σύντομα η Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης, εγκαταλείποντας τις πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης.

Από την πλευρά του ο κ. Άντορ εστίασε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, που σημαίνει την όσο γίνεται μεγαλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περιλάβουν και το δημόσιο τομέα.

Π.  Καμμένος: Όσο υπάρχει η Τρόικα, δεν έχουν σημασία τα ονόματα του ανασχηματισμού

Δηλώσεις μετά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης έκανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένο, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχουν σημασία τα ονόματα των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, όσο υπάρχει η τρόικα.

«Όσο συνεχίζουν να υπάρχουν επίτροποι της Τρόικα οι οποίοι ασκούν την εξουσία που προβλέπεται από το Σύνταγμα για τους Υπουργούς και το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν έχει σημασία ποιο όνομα αναγράφεται στον ανασχηματισμό», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Χρυσή Αυγή: Τα κλειδιά της χώρας στο αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ

«Η ΝΔ δίνει τα κλειδιά της χώρας στο αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ, στο κόμμα του 3%, που κατέκλεψε την Ελλάδα για 3 δεκαετίες. Πολύ σύντομα η άθλια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα καταρρεύσει υπό το βάρος του Βενιζέλου και λόγω της απόλυτης υποταγής Σαμαρά στους διεθνείς τοκογλύφους».

ΛΑΟΣ: Ο Σαμαράς σώζει τρίτη φορά το ΠΑΣΟΚ

Ευεργέτη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο ΛΑΟΣ. Το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη εξέδωσε καυστική ανακοίνωση μετά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στην οποία τονίζει ότι για τον ανασχηματισμό χρησιμοποιήθηκε ό,τι καλύτερο διέθετε ο αφρός.

«Ό,τι καλύτερο διέθετε ο αφρός, χρησιμοποιήθηκε για τη νέα κυβέρνηση. Το θέμα είναι αν θα επιπλεύσουν, ή θα βουλιάξουν τη χώρα. Εν τέλει, για τρίτη φορά, ο κ. Σαμαράς σώζει το ΠΑΣΟΚ. Αν οι Νεοδημοκράτες, στο άμεσο μέλλον δεν του απονείμουν τον τίτλο του επίτιμου, είναι σίγουρο ότι θα του τον απονείμει, μετά από τόσες ευεργεσίες, το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Υποβιβάσθηκε στην Α’ κατηγορία η εθνική στίβου

Αν και προσπάθησαν όσο μπορούσαν οι πρωταθλητές  του στίβου, δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον υποβιβασμό της εθνικής ομάδας στην Α’ κατηγορία, μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων, που διεξήχθη στο Γκέιτσχεντ. Η βαθμολογική συγκομιδή του διημέρου ήταν μόλις 152 βαθμοί, που έφεραν την εθνική ομάδα στην 11η θέση και στον υποβιβασμό, ενώ νικήτρια της διοργάνωσης, ήταν η Ρωσία με 354,4 βαθμούς.

Αρθρογραφία –συνεντεύξεις

Γκαλμπρέιθ και Βαρουφάκης στους ΝΥ Τάιμς: «Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα»

«Μόνο η Αριστερά μπορεί να σώσει την Ελλάδα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα» επιγράφεται άρθρο της New York Times, το οποίο υπογράφουν από κοινού οι οικονομολόγοι καθηγητές Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Γ. Βαρουφάκης.

Οι δύο ακαδημαϊκοί περιγραφούν το κλείσιμο της ΕΡΤ και την σημασία του για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα καθώς και την συζήτηση που είχαν μαζί με τον Αλ. Τσίπρα στην ΕΡΤ3 κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων για τη δημόσια τηλεόραση. Σύμφωνα με τους δύο ακαδημαϊκούς η κυβέρνηση Σαμαρά με τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε την ΕΡΤ «μετέτρεψε μία συζήτηση για τη λιτότητα και την οικονομία των αγορών σε έναν ανοικτό αγώνα για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Σ’ αυτό τον αγώνα σημειώνουν οι Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Βαρουφάκης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εναλλακτική και ο Τσίπρας έχει πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός».

Στη συνέχεια οι αρθρογράφοι «καθησυχάζουν» τις ΗΠΑ ότι παρά τη «συνθετότητα» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα συμφωνήσει και με την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. «Γεγονός παραμένει» σημειώνουν «ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι με την Ευρώπη και ο Τσίπρας δεν θέλει να ανοίξει καυγά με την Ουάσινγκτον».

«Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας» θα αντιμετωπίσει με τρόμο μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απόλυτα φυσιολογικό τραπεζίτες να έχουν τέτοια αντίδραση» σημειώνουν οι αρθρογράφοι για να παρατηρήσουν ότι «η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να υιοθετήσει τόσο μυωπική στάση».

Κατά τους Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Βαρουφάκη «εάν οι σημερινές πολιτικές δεν αλλάξουν η πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας επίκειται». «Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της Ευρώπης» σημειώνουν και προσθέτουν ότι «οι Έλληνες δεν θέλουν να αφήσουν το ευρώ ή να δουν την ευρωζώνη να αποσυντίθεται κάτι που θα συμπαρέσυρε και την ίδια την ΕΕ. Γνωρίζουν επίσης ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση με την όλο και σκληρότερη λιτότητα, όλο και μεγαλύτερα δάνεια έχει αποτύχει οικτρά».

Σύμφωνα με τους Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Βαρουφάκη η αλλαγή της πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει την αμοιβαιοποίηση του χρέους, την αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος με την εφαρμογή μίας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ενίσχυσης των πολιτικών για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις και την ανεργία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να πολεμήσει και την αυξανόμενη πείνα και το ξενοφοβικό, νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής με γεύματα στα σχολεία και κουπόνια τροφίμων. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητούσε την εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων αλλά και την διάσωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες» καταλήγουν οι δύο καθηγητές στο άρθρο τους στη New York Times.

Και ο σχολιασμός από τον Κλεάνθη Μπόκα στον ιστότοπο Iskra:

Το εξαιρετικά εντυπωσιακό με το κείμενο των Γ. Βαρουφάκη και Τ. Γκάλμπρεϊθ είναι ότι, προκειμένου να γίνουν «πειστικοί» για το σωτήριο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπουν τον τελευταίο σε ένα περίπου «φιλοαμερικανικό» κόμμα, αν όχι και ένα κόμμα του οποίου η άνοδος στην κυβέρνηση θα συνιστά ευλογία για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φρασεολογία, οι Γ. Βαρουφάκης και Τ. Γκάλμπρεϊθ ισχυρίζονται πως «αν ο Α. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να διώξει τις αμερικανικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στην ελληνική δικτατορία του 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί. Και είναι φυσιολογικό κάθε ελληνική κυβέρνηση να διαφωνεί ως ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες , σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σήμερα η Ευρώπη και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ».

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12495:new-york-times-syriza&catid=83:aristera&Itemid=200

Χαρ. Νιάκας (sofokleousin.gr): Τα ίδια πρόσωπα που μας έφεραν μέχρι εδώ

Μια από τα ίδια με τον χθεσινό ανασχηματισμό. Τα ίδια πρόσωπα που μας έφεραν μέχρι εδώ, που αποφάσισαν τις περικοπές και οδήγησαν όχι στο success story αλλά στην ελληνική τραγωδία, κυριαρχούν στη νέα κυβέρνηση. Η σύνθεση περισσότερο μοιάζει με άσκηση ισορροπίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά με το σχήμα που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Στα μείον και το ότι λείπουν οι (όποιες) διαφωνίες ή αντιρρήσεις που εξέφραζε η εμφανιζόμενη ως αριστερόστροφη ΔΗΜΑΡ.

Πόσο χρόνο ζωής έχει αυτή η κυβέρνηση; Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η επιβίωσή της είναι πολύ επισφαλής καθώς με το παραμικρό στραβοπάτημα θα βρεθεί στριμωγμένη στο καναβάτσο. Έστω κι αν αποφευχθούν – όπως υπόσχονται –  νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα νέα εισπρακτικά μέτρα και η συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν  μέχρι και την αποσταθεροποίηση.

Διεθνής ειδησεογραφία

Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα εφαρμόσει ό,τι της ζητείται

«Δεν ζητάμε, ούτε επιδιώκουμε την ανατροπή της δανειακής σύμβασης», ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας ότι «η Κύπρος θα εφαρμόσει ό,τι της ζητείται στο πλαίσιο του μνημονίου».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Μάχη», ο κ. Αναστασιάδης εξηγεί σχετικά με την πρόσφατη επιστολή τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε αυτήν  καταγράφονται «πρακτικές δυσκολίες» και εκφράζει την ελπίδα ότι θα εισακουστούν οι επισημάνσεις του, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.

Αναφέρει, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να αποφύγει νέους φόρους και κατά το δυνατόν, μειώσεις μισθών και κοινωνικών παροχών.

Εξάλλου, σε ερώτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης απαντά ότι «εφόσον το Κυπριακό επιλυθεί και οι διενέξεις με την Τουρκία τερματιστούν, τότε μόνον η αγορά και η οικονομία θα προτείνουν τις καλύτερες λύσεις και όχι η στρατιωτική ή η πολιτική ισχύς».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Νίκη των Σοσιαλιστών στην Αλβανία

Με καταμετρημένο περίπου το 90% τον ψήφων σε επίπεδο επικράτειας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ηγείται της Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Αλβανία (συνασπισμός αποτελούμενος από συνολικά 37 κόμματα) εξασφαλίζει το 58% (ή 84 έδρες) στην αλβανική βουλή (σε σύνολο 140), ενώ η Συμμαχία για την απασχόληση, την ευημερία και την ένταξη (συνασπισμός 25 κομμάτων), της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα εξασφαλίζει το 39% ή 56 έδρες.

Μετά την ήττα αυτή, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα επικρατεί μόνο σε μία από τις 12 εκλογικές περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα στο Κούκες, στη νότια Αλβανία.

Εν τω μεταξύ, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) μέχρι στιγμής φαίνεται να εξασφαλίζει δύο έδρες στην περιφέρεια της Αυλώνας, ενώ διατηρεί ελπίδες για μία ακόμη έδρα, στην Κορυτσά.

Μέχρι στιγμής, οι έδρες στη νέα αλβανική βουλή έχουν ως εξής: Σοσιαλιστικό Κόμμα 67, Δημοκρατικό Κόμμα 47, Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης 16, Κόμμα των Τσάμηδων (PDIU) 4, Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 4, ΚΕΑΔ 2 και Χριστιανδημοκρατικό Κόμμα μία. Η συμμετοχή στις εκλογές καταγράφηκε στο 53,77%.

Βραζιλία: Δημοψήφισμα  πρότεινε η Πρόεδρος Ρούσεφ

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την δημιουργία μιας συντακτικής συνέλευσης που θα προχωρήσει σε μια βαθιά πολιτική μεταρρύθμιση στη χώρα, πρότεινε η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ως απάντηση στο άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας.

«Θέλω αυτή τη στιγμή να προτείνω μια συζήτηση σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της λειτουργίας μιας αποκλειστικά συντακτικής συνέλευσης η οποία θα κληθεί να κάνει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα», δήλωσε η Ρούσεφ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντηση με τους κυβερνήτες και τους δημάρχους της χώρας.

«Η Βραζιλία είναι ώριμη για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και έχω ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θέλω να παραμείνουμε στάσιμοι», πρόσθεσε η πρόεδρος Ρούσεφ. Επίσης η Ρούσεφ κατά τη διάρκεια μια άλλης συνάντησης με την ηγεσία του κινήματος Passe livre (δωρεάν εισιτήριο λεωφορείου) -το κίνημα που ξεκίνησε τις διαδηλώσεις- ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 19 δισεκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν στον τομέα των μεταφορών.

Νεκροί οι δράστες της επίθεσης στο Προεδρικό Μέγαρο του Αφγανιστάν

Νεκροί όλοι οι δράστες της επίθεσης, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Προεδρικό Μέγαρο της Καμπούλ, σε παρακείμενα κυβερνητικά κτήρια αλλά και σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Οι επιτιθέμενοι ήταν Ταλιμπάν, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου τους. Στο ξενοδοχείο που έγινε στόχος της επίθεσης στεγάζεται η έδρα της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) στο Αφγανιστάν. Εκεί ήταν προγραμματισμένη σήμερα συνέντευξη Τύπου του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Παραιτήθηκε ο εμίρης του Κατάρ για να παραδώσει την εξουσία στο γιο του

Να παραδώσει τα ηνία του κρατιδίου στη νέα γενιά αποφάσισε ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τάνι, ο οποίος δήλωσε στη σημερινή ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ότι παραιτείται και ότι παραδίδει την εξουσία στον 33χρονο γιο του σεΐχη Ταμίμ.

Ο σεΐχης Χαμάντ δεν έκανε καμία αναφορά στον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Γιασίμ αλ-Τάνι για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι επίσης θα υπέβαλλε παραίτηση.

«Ο θεός γνωρίζει ότι δεν ήθελα την εξουσία για μένα τον ίδιο και ότι δεν την επεδίωξα για προσωπικούς σκοπούς», τόνισε.

Εν Οικονομία

Εν αναμονή της τρόικας

Με τη φράση «έχετε 1,4 εκατ. ανέργους και ρίχνετε όλο το βάρος στη μείωση του ΦΠΑ σε έναν κλάδο;» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν έκοψε τη φόρα του οικονομικού επιτελείου για ελάφρυνση της φορολογίας στην εστίαση. Οι δανειστές κατά τον τελευταίο έλεγχο που διενήργησαν δεν περιορίστηκαν όμως μόνο σε αυτές τις επισημάνσεις. Με βάση τις νέες δημοσιονομικές «τρύπες», ύψους 2 δις, που εντοπίστηκαν στους τομείς της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, η τρόικα ζήτησε τη λήψη ενός νέου πακέτου περιοριστικών μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος, θέτοντας εκβιαστικά το ζήτημα της ενεργοποίησης των ρητρών αυτόματης προσαρμογής. Διαφορετικά δεν θα εγκριθεί η επόμενη δόση των 8 δις του Αυγούστου.

Ecofin: Παρατάσεις στις χώρες για τα ελλείμματα την Παρασκευή, αύριο έκτακτη συνεδρίαση για την τραπεζική ενοποίηση

Η συνεδρίαση του οργάνου (υπουργοί οικονομικών των 27 χωρών της ΕΕ) την Παρασκευή έδωσε νέες παρατάσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα για τη μείωση των ελλειμμάτων τους σε επίπεδα κάτω του 3%. Η αιτία για αυτό είναι οι τελευταίες προβλέψεις που δείχνουν ότι η ύφεση επιμένει. Αύριο θα υπάρξει νέα συνεδρίαση με σκοπό να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σχέση με το ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης ενόψει της συνόδου κορυφής (πρωθυπουργοί των 27 χωρών) που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η βασικότερη διαφορά έγκειται στο θέμα της συμμετοχής (κούρεμα) των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ και των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη το Eurogroup κατέληξε στο να ενεργοποιείται ο ESM μαζί με κρατική συμμετοχή και στο ότι η αναδρομικότητα του μηχανισμού (για χώρες όπως η Ελλάδα) θα κρίνεται κατά περίπτωση. Πάντως, το ότι ο μηχανισμός (σε πρώτη φάση, αλλά και χωρίς να προβλέπεται ενίσχυση) θα διαθέτει μόνο 60 δις για όλες τις χώρες δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ούτε για την Ελλάδα, ούτε για όσους πιστεύουν ότι χρειάζεται ισχυρή θωράκιση το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή όλοι οι οικονομικοί αναλυτές.

Προς πτώχευση η Nutriart (Κατσέλης, Αλατίνη)

Έξω από το εργοστάσιο του ομίλου Nutriart, στο Μενίδι πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι έμειναν στο δρόμο μετά την ανακοίνωση του Ομίλου την περασμένη Παρασκευή ότι υπέβαλε αίτηση για πτώχευση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι εργαζόμενοι ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα το εργοστάσιο, ώστε να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. «Είχαμε να πληρωθούμε τέσσερις μήνες βάλαμε πλάτη όλοι οι εργαζόμενοι», δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Κατσέλη, Γιώργος Αρβανίτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο όμιλος (που δημιουργήθηκε από την ένωση των εταιρειών Κατσέλης, Αλλατίνη και ΕΛΒΙΠΕΤ), παρά τις προσπάθειες που έκανε η διοίκηση για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, δεν είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις της. Στον όμιλο απασχολούνται σήμερα 500 εργαζόμενοι, ενώ βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η Tinola Holding, συμφερόντων της οικογενείας Δαυίδ. Οι σημαντικές καθυστερήσεις στις συμφωνίες για αναδιάρθρωση από μέρους των τραπεζών ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη που οδηγεί στο λουκέτο. Η διαπραγμάτευση για την πρώτη συμφωνία με τις τράπεζες, το 2011, κράτησε περίπου 11 μήνες και εννέα μήνες το 2012, με αποτέλεσμα όταν εκταμιεύτηκαν τα αναγκαία κεφάλαια η κατάσταση για το μέλλον της Nutriart να είναι μη αναστρέψιμη. Πριν από την τελευταία ρύθμιση χρεών, η εταιρεία είχε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 110,1 εκ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανερχόταν σε 170,5 εκ. Επίσης, οι πωλήσεις της ήταν 20,242 εκ, σημαντικά μειωμένες, έναντι 38,3 εκ το 2011, ενώ οι ζημιές της το 2012 διαμορφώθηκαν σε 36,8 εκ. Η αίτηση πτώχευσης αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

ΕΣΕΕ: όχι στον άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, να αποφασίζουν οι τοπικοί φορείς στις παραθεριστικές περιοχές

Επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης, την οποία κοινοποίησε και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) διευκρινίζει τις θέσεις της για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για τον αγορανομικό κώδικα στη Βουλή, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου «περιέχει τις επίμαχες διατάξεις για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και με αυτή την αφορμή η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι συνεχίζει να αντιτίθεται στο συγκεκριμένο τμήμα του σχεδίου νόμου και ότι το ισχύον πλαίσιο για τις τουριστικές περιοχές θα μπορούσε να επεκταθεί και στις παραθεριστικές περιοχές και τις λιμενικές ζώνες». Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας είχαν ζητήσει σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, μικρών και μεγάλων, όποιες Κυριακές το επιθυμούν, σε τουριστικούς, θερινούς και χειμερινούς προορισμούς. Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 42 ν. 1892/1990, με απόφαση του οικείου νομάρχη, μπορεί να επιτρέπεται η επέκταση του ωραρίου τις καθημερινές και η λειτουργία την Κυριακή, καθώς και τις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές, και η σχετική αρμοδιότητα, μετά τον Καλλικράτη ασκείται από τον αντιπεριφερειάρχη. «Άρα, δεν υπάρχει λόγος κεντρικού καθορισμού των τουριστικών περιοχών καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συγκρουόμενες και αλληλεπικαλυπτόμενες αποφάσεις και διατάξεις. Το υπάρχον πλαίσιο καλύπτει ήδη με επιτυχία από μακρού τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τους επισκέπτες τουρίστες, σε θερινούς και χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς χωρίς να υπάρχει λόγος για περαιτέρω ρυθμίσεις» υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ. «Το μόνο που λείπει για να καταστεί το πλαίσιο πλήρες είναι η σύμφωνη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου στο περιεχόμενό της, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες των καταστημάτων στην κάθε περιοχή» επισημαίνει.

Τουρισμός: πάνω οι κρατήσεις (λιγότερο του αναμενόμενου), κάτω οι τζίροι στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Τάσιο, και την πρόεδρο Ένωσης ξενοδόχων Πιερίας κ. Λέινα η τουριστική κίνηση στην περιοχές τους για τη σεζόν εκτιμάται ότι θα κλείσει με άνοδο, αλλά με τζίρους χαμηλότερους των περσινών. Προβληματισμός μάλιστα υπάρχει καθώς τις τελευταίες μέρες έχει ανακοπεί η αύξηση των κρατήσεων και οι εκτιμήσεις αναπροσαρμόζονται και σε αυτόν τον τομέα. Βασικές αιτίες για την αναπροσαρμογή θεωρούνται η λήξη του early booking (κρατήσεις για όλη τη σεζόν σε χαμηλές τιμές) και η μεγάλη πτώση του εσωτερικού τουρισμού. Ταυτόχρονα η Ένωση της Χαλκιδικής εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για την ελλιπή στήριξη της πολιτείας (από τη μη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έως τις πιο βασικές υποδομές, όπως η κοπή χόρτων και η αποκομιδή των σκουπιδιών). Ανοιχτό θεωρεί το στοίχημα της αύξησης του τζίρου (έστω και οριακής) και η Ένωση Ξενοδόχων της Θάσου, η οποία εκφράζει την ανακούφιση της για την αποφυγή των εκλογών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: