ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το Leftlab (συντάκτες: Δημήτρης Τσιπούρας, Φοίβος Κλαυδιανός).

web typosΣε σίριαλ για τη νομή της εξουσίας μετατρέπονται οι αλλεπάλληλες συναντήσεις των τριών συγκυβερνητών, καθώς οι αρχηγοί υποκαθιστούν το κυβερνητικό έργο και τα θεσμικά όργανα που ουδόλως συγκαλούνται.

Πληθώρα δημοσιευμάτων και αρθρογραφίας, ακόμη και από τον μνημονιακό Τύπο, εστιάζουν στον προσχηματικό διάλογο περί ΕΡΤ, διεισδύοντας στο «ψητό»: Ουδείς εκ των τριών επιθυμεί εκλογές. Οι δυο μικροί συνέταιροι , σύμφωνα με τις διαρροές από το Μαξίμου, επειδή δημοσκοπικά βρίσκονται στο μεταίχμιο εισόδου στη Βουλή και ο πρωθυπουργός επειδή φοβάται και πιέζεται από την τρόικα να μην τολμήσει προσφυγή στις κάλπες. Ουσιαστικά, ο διάλογος και οι συχνές αναμεταδόσεις, προκαλούνται για τις ανάγκες των ενημερωτικών εκπομπών της ιδιωτικής τηλεόρασης, που στοχεύουν στον εκφοβισμό της κοινής γνώμης καθώς και στη συγκράτηση των ψηφοφόρων τόσο στη ΝΔ που οδεύει προς το συνέδριό της με κεντροδεξιά κατεύθυνση αλλά ακροδεξιό λόγο όσο και στους δυο μικρότερους εταίρους που φθίνουν.

Παρόλα αυτά ένα «ατύχημα» δεν πρέπει να αποκλείεται καθώς στο προσκήνιο υπεισέρχεται και ο λαϊκός παράγοντας που αντιλαμβάνεται ότι το τούνελ είναι πολύ μακρύ και η συνέχεια ακόμα  χειρότερη:  νέα αντιλαϊκά μέτρα το φθινόπωρο, αναστολή δημοκρατικών ελευθεριών, επιδείνωση της καθημερινότητας , υποβάθμιση των συστημάτων υγείας-περίθαλψης και φυγή της νεολαίας για αναζήτηση καλύτερης τύχης σε άλλες χώρες.

Τεχνητή συγκόλληση για ολιγόμηνη παράταση του βίου της κυβέρνησης και αποφυγή της άμεσης κατάρρευσης επιχειρούν οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θυσιάζοντας την ΕΡΤ, γράφει στο βασικό της ρεπορτάζ η Αυγή και προσθέτει ότι: Οι πρόεδροι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. συναντώνται για τρίτη φορά σήμερα το βράδυ για να επικυρώσουν τη συμφωνία τους, που φέρεται να προβλέπει την κατάργηση της ΕΡΤ με απόλυση όλων (2.600) των εργαζομένων και την άμεση, ει δυνατόν, λειτουργία κάποιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων έως ότου δημιουργηθεί ο μόνιμος φορέας. Μουσικά Σύνολα, ορχήστρες κ.λπ. φαίνεται να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και η Εφημερίδα των Συντακτών που γράφει ότι:

Άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων παίχτηκε χθες στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, είναι πρόθυμοι να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και αναζητούν εύσχημο τρόπο αναδίπλώσης για το λουκέτο στην ΕΡΤ. Παρά τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης που προηγήθηκε, δεν έκαναν καμία αναφορά στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ενώ έδειξαν ότι έχουν συμφωνήσει στο μεταβατικό στάδιο ης νέας ραδιοτηλεόρασης. Το μεγάλο πρόβλημά τους είναι η καλύτερη μοιρασιά για τη λειτουργία της κυβέρνησης.

«Αντάλλαξαν την ΕΡΤ για μερτικό στην εξουσία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας  Η ΕλλάδαΑύριο, επισημαίνοντας ότι  «χρησιμοποιώντας επί της ουσίας ως άλλοθι τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιχείρησαν να διεκδικήσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, επισείοντας προς τον πρωθυπουργό την απειλή της άμεσης προσφυγής στην κάλπη».

Τέλος η δημοκρατία με τίτλο ΠΟΚΕΡΤ αναφέρει ότι Βενιζέλος και Κουβέλης ευκαιρίας δοθείσης διεκδικούν μεγαλύτερους ρόλους στην κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην τρίτη σελίδα η ΕΡΤ  «τελείωσε» και με τη βούλα των δυο άλλων αρχηγών, κανείς εκ των δύο δεν έθεσε το θέμα των εργαζομένων της ΕΡΤ και ο καβγάς γίνεται για το «πάπλωμα της εξουσίας», καθώς οι Βενιζέλος και Κουβέλης θέλουν να «συγκυβερνήσουν» ως ισότιμοι εταίροι, παρότι η εκλογική τους δύναμη (σύμφωνα τουλάχιστον με τις μετρήσεις) φτάνει δεν φτάνει για να μπουν στη Βουλή».

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εξειδίκευση του προγράμματος και η πορεία προς το λαό αποτελούν μονόδρομο στη μνημονιακή λαίλαπα, ενώ το ιδρυτικό συνέδριο που ακολουθεί εκτιμάται ότι θα θωρακίσει πειστικά το λόγο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αλ. Τσίπρας: Το συνδικαλιστικό κίνημα να επιστρέψει στις ριζοσπαστικές του καταβολές και τις ταξικές του ρίζες

Ζούμε επίσης σε μια εποχή, όπου το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αναγκασμένο να συγκρουστεί και εν τέλει να επιστρέψει στις ριζοσπαστικές του καταβολές και τις ταξικές του ρίζες.

Ο νεοφιλελευθερισμός είναι σήμερα τόσο άγριος όσο ποτέ άλλοτε. Και έχει καταφέρει να αφοπλίσει τα συνδικάτα από την ιδεολογική τους συνοχή και το πολιτικό τους όραμα. Ακριβώς για αυτό η ριζοσπαστική αλλαγή των συνδικάτων, η οποία είναι αναγκαία για να σταματήσει η βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού, απαιτεί πρώτα από όλα τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την πολιτικοποίηση του.

Η στενή οικονομίστικη ανάλυση και η υποτιθέμενη ρεαλιστική διαχειριστική λογική της κοινωνικής μιζέριας και της ανισότητας, δεν αποτελούν λύσεις για την κρίση εκπροσώπησης και συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα.

Είναι απαραίτητο να κάνουμε το συνδικαλιστικό κίνημα να λειτουργεί ως κοινωνικό κίνημα ανατροπής των πολιτικών υποβάθμισης της εργασίας από τις εκάστοτε κρατικές και εργοδοτικές πολιτικές.

Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τον εκδημοκρατισμό των σωματείων και των συνδικάτων με την προώθηση της πολιτικής δράσης και την αναβάθμιση του ρόλου των συνδικαλιστών στελεχών βάσης.

Ο ρόλος της ηγεσίας των σωματείων είναι εξαιρετικά κομβικός ως προς αυτό. Η συνδικαλιστική ηγεσία πρέπει να εμπνέει τον κόσμο της εργασίας. Οφείλει να μετατρέψει τα συνδικάτα σε ζωντανούς και συνεχώς μαθητευόμενους οργανισμούς μέσα από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παροχή ευκαιριών συμμετοχής των απλών μελών στις δραστηριότητες του σωματείου και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

http://left.gr/news/al-tsipras-syndikalistiko-kinima-na-epistrepsei-stis-rizospastikes-toy-katavoles-kai-tis

Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ: Κανένας συμβιβασμός με τη βαρβαρότητα

Οτιδήποτε κι αν αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας και  κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμβιβαστεί με τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει άμεσα τη λειτουργία της ΕΡΤ. Αμέσως μετά τις δηλώσεις, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ, κατά την οποία τόνισε πως είναι κομβικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει για ένατη μέρα να παρανομεί κρατώντας κλειστό το σήμα εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, διατηρώντας το μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ. Έχει πέσει στο κατώτατο σκαλοπάτι της αυτογελοιοποίησης, αλλά και της καταρράκωσης των δημοκρατικών θεσμών», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Οφείλει άμεσα να συμμορφωθεί με τη δημοκρατική νομιμότητα. Οφείλει άμεσα να δώσει εντολή για να επαναλειτουργήσει, να επανεκπέμψει το σήμα της ΕΡΤ, με το προσωπικό και με τις διαδικασίες που εξέπεμπε μέχρι την ώρα που αποφάσισε παρανόμως να τη φιμώσει».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό για αντιδημοκρατική εκτροπή, σημειώνοντας πως ο κ. Σαμαράς οφείλει να καταλάβει ότι «με τη δημοκρατία δεν παίζουν σε αυτό τον τόπο. Και όσο αρνείται να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα, τόσο απομονώνεται και αυτοεγκλωβίζεται. Κυρίως, όμως, πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να αγνοείται, δεν μπορεί να παραβιάζεται».

Επιπλέον τόνισε πως είναι επείγον να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε, παρανόμως, η ΕΡΤ, τονίζοντας πως «οφείλουν άμεσα να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ή και άλλων κομμάτων, που αφορά την ουσία, δηλαδή την ακύρωση της παράνομης, αντισυνταγματικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της Βουλής, καθότι δεν έχει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία».

Και κατέληξε: «Ας καταλάβουν καλά ότι δεν υπάρχουν συμβιβασμοί με τη βαρβαρότητα των απολύσεων και με το μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει ως ήταν, η Βουλή θα λειτουργήσει κανονικά. Ειδάλλως, ότι και να αποφασίσουν σήμερα, ό,τι και να κάνουν, ο λαός μας είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη. Και κυρίαρχος σε αυτή τη χώρα ήταν και θα παραμείνει ο λαός».

Παν. Λαφαζάνης: Οι διαφωνίες μας με τη ΔΗΜΑΡ είναι τεράστιες

Απέρριψε το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας στον real fm, δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει περίπτωση νομίζω συνεργασίας με την ΔΗΜΑΡ. Οι διαφωνίες μας είναι τεράστιες».

Ερωτηθείς για το αν ο τρόπος που χειρίζεται τελευταία η ΔΗΜΑΡ διάφορα ζητήματα φέρνει πιο κοντά τα δύο κόμματα, είπε ότι: «Η ΔΗΜΑΡ διαχειρίζεται μία μνημονιακή κατεύθυνση, συμβάλλει με την κυβερνητική της παρουσία στο να εφαρμόζεται η μνημονιακή λεηλασία της χώρας».

Ο κ. Λαφαζάνης κατέληξε λέγοντας: «Επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων με τη ΔΗΜΑΡ».

Δ. Παπαδημούλης: Το τσιρότο στο «σπασμένο γυαλί» δεν θα αντέξει, και θα πέσει η τρόικα εσωτερικού

Το τσιρότο στο σπασμένο γυαλί δεν θα αντέξει τις πιέσεις του φθινοπώρου και η τρόικα εσωτερικού θα πέσει, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Αντέννα.

«Οι τρεις αρχηγοί, από ό,τι φάνηκε χθες, επί της ουσίας τα βρήκαν και αποφάσισαν ότι κοινό τους συμφέρον είναι να μην πάνε σε εκλογές, γιατί εκτός του ότι αυτό είναι και ένα πιεστικό αίτημα της Τρόικας εξωτερικού προς την Τρόικα εσωτερικού, υπάρχει και η εγχώρια διαπλοκή που θέλει την παράταση της σημερινής κυβέρνησης προκειμένου να «κλείσουν» διάφορες δουλειές (ιδιωτικοποιήσεις, ξεπουλήματα, κλπ).  Για απόψε, απομένει μόνο η συσκευασία της συμφωνίας. Εκτιμώ ότι τις μεγάλες υποχωρήσεις θα τις κάνουν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, καθώς έχει εξαφανιστεί από χθες το αίτημα για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ δεν υπάρχει ούτε ο όρος “ΕΡΤ” στις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Από τη σκοπιά του πολίτη πάντως, το κεντρικό θέμα είναι τα νέα μέτρα που έρχονται στην Ελλάδα της υψηλής ανεργίας, της μεγάλης φτώχιας και των κοινωνικών ανισοτήτων, της καλπάζουσας φοροδιαφυγής και της οργιώδους γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Γι’ αυτά, χθες, δεν κουβέντιασαν οι αρχηγοί», τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης.

«Η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από αυτήν την κρίση και δεν μπορεί να πάει μακριά. Όταν και οι τρεις λένε “το γυαλί ράγισε”, και να βάλεις ένα τσιρότο στη ρωγμή, δεν θα αντέξει τις πιέσεις του φθινοπώρου. Και οι τρεις έχουν επίσης δεσμευτεί ότι δεν θα πάρουν άλλα μέτρα, την ίδια ώρα που ο κ. Στουρνάρας τα συζητά με την Τρόικα, η οποία είναι σίγουρο ότι θα τα επιβάλλει, αφού πάντα γίνεται ό,τι θέλει αυτή», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Βούτσης: Θέλουμε μια ακριβή αλλά όχι σπάταλη ΕΡΤ

«Θέλουμε μια ακριβή ΕΡΤ, αλλά όχι σπάταλη, όχι άδικη, όχι εσωστρεφή, όχι πελατειακή και χειραγωγούμενη από κόμματα και από κράτος», τονίζει ο Νίκος Βούτσης στο avgi.gr, εξηγώντας ότι δεν είναι δυνατόν με ελάχιστα χρήματα και με συνεχείς περικοπές να φυτοζωούν τελικά εξαιρετικές εκφάνσεις της τηλεόρασης.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ΕΡΤ ειδικά τώρα σε καιρό κρίσης πρέπει να λειτουργήσει ως ενημερωτικός, μορφωτικός και πολιτιστικός πυλώνας και να αποτελέσει «το αντίβαρο στα ιδιωτικά κανάλια», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Νίκος Βούτσης.

«Αυτά δεν γίνονται με λίγα λεφτά», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική που λέει λίγα λεφτά, λίγοι εργαζόμενοι είναι προφανές ότι θέλει να κάνει μεγάλο δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα και στα ιδιωτικά κανάλια και ταυτόχρονα αλλοιώνει την κατάσταση, που βρίσκεται ο κόσμος, που θέλει γερή ένεση πολιτισμού, μόρφωσης και ενημέρωσης».

Όσο για την πρόταση για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Νίκος Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ηθελημένη καθυστέρηση, καθώς ενώ έχει αποσταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την 12η Ιουνίου, για να κριθεί εάν η επαναλειτουργία ΕΡΤ συνιστά δημοσιονομική επιβάρυνση, δεν έχει δοθεί απάντηση στην Βουλή, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Ουσιαστικά, η τρικομματική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το απώτατο όριο γιατί η απάντηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα μπορούσε να είχε έρθει μέσα σε μια μέρα», εξήγησε ο Νίκος Βούτσης.

Μ. Γλέζος προς Σαμαρά: Πώς εξηγείται η μη αναμετάδοση του καναλιού της Βουλής;

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα τη λειτουργία του καναλιού της Βουλής απεύθυνε προς τον Αντώνη Σαμαρά ο Μανώλης Γλέζος.

«Από τις 11 Ιουνίου 2013 η ελληνική κυβέρνηση, μόνο με μια υπουργική απόφαση (ΟΙΚ.02/11.6.2013), στέρησε από τους απανταχού Έλληνες το αγαθό της δημόσιας τηλεόρασης, με πρόσχημα ότι επρόκειτο για σφηκοφωλιά. Επειδή όμως η προσπάθεια φίμωσης του ελληνικού λαού είναι σκοπός της κυβέρνησης, βουβός παραμένει και ο δέκτης του καναλιού της Βουλής μέσω του οποίου οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Για το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής όμως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόσχημα.  Επειδή εγείρεται σοβαρό ζήτημα ως προς τη λειτουργία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο λήψης των αποφάσεων και τις αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μέχρι το περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων.   Επειδή η δημόσια ραδιοτηλεόραση ως πηγή ενημέρωσης και ως φορέας πολιτισμού συμβάλλει στη λειτουργία και την ανάπτυξη της δημοκρατίας.  Επειδή το Κανάλι της Βουλής προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα ενημέρωσης γύρω από οτιδήποτε λέγεται και γίνεται στη Βουλή, φωτίζοντας έτσι τις απόψεις και τις θέσεις όλων των κοινοβουλευτικών παρατάξεων, μέσω των οποίων ο ελληνικός λαός αποφάσισε να εκπροσωπείται.

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός:   1. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δε σέβεται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναστέλλει τη διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά αντί αυτού εξακολουθεί να εφαρμόζει την παράνομη απόφασή της;   2. Πώς εξηγείται η μη αναμετάδοση του καναλιού της Βουλής; Αληθεύει ο ισχυρισμός του προεδρεύοντος στη Βουλή Λεωνίδα Γρηγοράκου στις 13.6.2013  ότι πρόκειται για καθαρά τεχνικό πρόβλημα; Αν ναι, μπορείτε να προσδιορίσετε το χρόνο που χρειάζεται μέχρι να αποκατασταθεί το τεχνικό πρόβλημα και να λειτουργήσει ξανά το κανάλι της Βουλής;»

Συνέδριο ΔΗΚΚΙ: Να διατηρηθεί η συμμαχική δομή του ΣΥΡΙΖΑ

Στη θέση ότι «η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα δεν μπορεί να αναιρέσει τον συμμαχικό – μετωπικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, ο οποίος προσέφερε την ως τώρα επιτυχή του πορεία», κατέληξε μεταξύ άλλων το 5ο Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως την περασμένη Κυριακή, ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου. Το συνέδριο του ΔΗΚΚΙ ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία εξέλεξε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΔΗΚΚΙ και τη Διοικούσα Επιτροπή με γραμματέα τον Παναγιώτη Μαντά, γιατρό του ΕΣΥ, και τους Ηλία Νικολόπουλο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, και Βαγγέλη Κρητικό, πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών.

Στην εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου προς το σώμα του Συνεδρίου επισημάνθηκε η ανάγκη συγκρότησης ενός «ευρύτερου λαϊκού – πατριωτικού μετώπου ενάντια “στον μονόδρομο της Ευρωζώνης και της νέας κατοχής” ώστε να γίνει κατορθωτή η αναστροφή της πορείας της χώρας».

Το Συνέδριο του ΔΗΚΚI χαιρέτησαν οι Μ. Γλέζος, Π. Λαφαζάνης, Μ. Μηλιαράκης (Άρδην-Ρήξη), Σ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Γ. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά), Γ. Παπαγιαννόπουλος (Σοσιαλιστική Ανασύνθεση), Β. Φερτάκη (Κοινωνικό Πατριωτικό Κίνημα), Γ. Χατζηαναγνώστου, και Γ. Παπαμιχαήλ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Εκδηλώσεις

Καβάλα

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανεργία και τις εργασιακές σχέσεις θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας απόψε στις 20:00 σε εκδήλωση στην Καβάλα.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν οι βουλευτές Δημήτρης Στρατούλης και Χρήστος Καραγιαννίδης, καθώς και ο Γιώργος Γαβρίλης, υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής.

Κόρινθος

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Η εκτροπή της Δημοκρατίας και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ». Εισηγητής θα είναι ο Σταύρος Κοντονής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ.

Εσωτερικές ειδήσεις

Βιέννη, Μαξίμου

Στη Βιέννη, όπου πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), βρίσκεται ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στις 19.15 προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για τις 20.30, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Στη διευρυμένη, όπως χαρακτηρίζεται, Σύνοδο της Βιέννης αναμένονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αρχηγοί της αντιπολίτευσης από χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε. και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στη σύνοδο του ΕΛΚ, την οποία έχει συγκαλέσει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, θα γίνει η προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27 και 28 Ιουνίου).

Βουλή: ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αν. Ελλ. και ΚΚΕ αποχώρησαν – Αρνείται η κυβέρνηση να συζητήσει πρόταση για κατάργηση της ΠΝΠ

Ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στη Βουλή με την κυβέρνηση να αρνείται να συζητηθούν οι τροπολογίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ για την ΕΡΤ και την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που βάζει λουκέτο στις ΔΕΚΟ.

Στάση Πόντιου Πιλάτου τήρησαν οι ελάσσονες εταίροι κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό τέχνασμα», δείχνοντας την διάθεση να διαπραγματευτούν με τον Σαμαρά στην σύσκεψη των 8.30 μμ για το νέο σχήμα της εθνικής ραδιοτηλεόρασης, συναινώντας υπόρρητα στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να αποσαφηνίσουν τη θέση τους και κάλεσε τον παρόντα Υπουργό Περιβάλλοντος να πει τη γνώμη της κυβέρνησης, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι από τους Υπουργούς που δεν υπέγραψαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Η πλειοψηφία της Βουλής έχει πάρει θέση κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς. Παράλληλα, το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Παφίλης χαρακτήρισε απαράδεκτη την στάση της κυβέρνησης και κατηγόρησε τα κυβερνητικά κόμματα ότι επιδίδονται σε θέατρο σκιών.

Ο δε Σταύρος Καλαφάτης, αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, παρενέβη λέγοντας αρχικά ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί αργότερα, προκαλώντας αναστάτωση και σύγχυση στην αίθουσα. Στη συνέχεια όμως επεσήμανε ότι δεν θα κάνει δεκτή καμία τροπολογία και ότι οι τροπολογίες για την ΕΡΤ δεν μπορούν να εισαχθούν γιατί συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου επέκρινε την αντιπολίτευση ότι διακατέχεται από πανικό και φοβάται μήπως επέλθει πραγματική συνεργασία των πολιτικών αρχηγών στη βραδινή συνάντηση. Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης είπε πως δεν βοηθά όποιος εξωθεί τα πράγματα την ώρα που υπάρχει η συνάντηση των αρχηγών. Στη συζήτηση δεν τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Κρίνονται πολλά

Στις δηλώσεις του από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη διεξαχθείσα συζήτηση, για την οποία εκτίμησε πάντως ότι «θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση αύριο στις 8.30 το βράδυ».

«Κρίνονται πολλά», τόνισε, ενώ διαβεβαίωσε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ διαπνέεται από πολύ ισχυρό αίσθημα θεσμικής και κοινωνικής ευθύνης καθώς, όπως είπε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αξιόπιστα ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής τάξης, της Δικαιοσύνης, της νομιμότητας και του θεσμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω σε αυτό καθ’ εαυτό το ζήτημα της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ανάγκη επαναθεμελίωσης «με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο» της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης.

«Ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν θέλει εκλογές, θέλει όμως μια κυβέρνηση γνήσιας τρικομματικής συνεργασίας», είπε.

Έθεσε δε ως προτεραιότητα την διαμόρφωση μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την άμεση συμμόρφωση με την απόφαση του Σ.τ.Ε, άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από όλες τις συχνότητές της και μιας συμφωνίας που ταυτόχρονα θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση με νέα επικαιροποιημένη συμφωνία.

«Θα παρουσιάσω λεπτομερέστερα την φάση στην οποία βρισκόμαστε σε αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ώστε να επανέλθω στην σύσκεψη των 8.30 έχοντας ακούσει και τη θέση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Φώτης Κουβέλης: Κατέβαλα κάθε προσπάθεια

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση, να λειτουργήσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με όλες της τις συχνότητες και κανονικό πρόγραμμα», ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι (η σύσκεψη) θα συνεχιστεί την Πέμπτη το βράδυ στις 8.30.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για επίπονη διαδικασία και επιμονή του κόμματός του να εξασφαλιστεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν αφορά μόνο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και για να λειτουργεί, όπως είπε, «ως τρικομματική κυβέρνηση που στηρίζεται από τα τρία κόμματα τα οποία αναζητούν τον κοινό πολιτικό τόπο».

Έδωσε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να κινείται με υπευθυνότητα, καθώς προέχει το συμφέρον του τόπου και του λαού, ώστε να οδεύσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση. «Η υπευθυνότητα της ΔΗΜΑΡ θα είναι διαρκής για να βγούμε έξω από τα αδιέξοδα της χώρας».

Οι διάλογοι στο Μαξίμου (από το Έθνος, σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου)

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ευ. Βενιζέλος: Αν είχαμε κάνει αυτήν τη συζήτηση νωρίτερα, θα είχαμε αποφύγει όλα τα προβλήματα και θα είχαμε πετύχει την επανεκκίνηση της τρικομματικής κυβέρνησης.

Α. Σαμαράς: Εγώ ήμουν εκείνος που πρότεινα στην προηγούμενη σύσκεψη το «πακέτο» των εννέα σημείων που περιελάμβανε και αυτά που λες…

Φ. Κουβέλης: Δεν μπορεί να υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Εγώ δεν θα ανεχθώ άλλες μονομερείς αποφάσεις…

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Ευ. Βενιζέλος: Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που συνεχίζεται η κουβέντα μεταξύ μας να γίνονται ασυνήθιστα προκλητικές παρεμβολές, διαρροές που σίγουρα δεν είναι υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας.

Α. Σαμαράς: Εμένα κατηγορείς; Είναι δυνατόν; Δεν έχω ιδέα…

Φ. Κουβέλης: Είναι απαράδεκτα τα όσα έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων…

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Και οι τρεις ηγέτες, στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους, κατέστησαν σαφές ότι οι εκλογές δεν είναι λύση, αλλά οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι πρέπει να υπάρξει νέος τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης άμεσα. Για να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Α. Σαμαράς: Η παλαιά ΕΡΤ έχει τελειώσει. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις στην απόφαση του ΣτΕ. Πάμε να συζητήσουμε μαζί για τον νέο φορέα…

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να βρούμε λύση και οι τρεις μαζί. Η εκκαθάριση εν λειτουργία είναι βασικός στόχος…

Φ. Κουβέλης: Πρέπει να αναδιοργανωθεί τάχιστα η ΕΡΤ, όλες οι συχνότητες, κανονικό πρόγραμμα, χωρίς μεσοβέζικες λύσεις…

Α. Σαμαράς: Συμφωνώ ότι μπορούμε να έχουμε κανονικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύση στον αριθμό των προσώπων και ο νέος φορέας να εκπέμψει άμεσα. Δεν είναι το πρόβλημα αυτό…

Από το Έθνος, επίσης, οι πληροφορίες που ακολουθούν μέσω διαρροών:

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, στο θέμα της ΕΡΤ φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στο να βρεθεί λύση, η οποία επικεντρώνεται στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σαμαράς για την επαναπρόσληψη με συμβάσεις που θα διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις μήνες ενός μεγάλου αριθμού (περίπου 1.200) υπαλλήλων της παλαιάς ΕΡΤ και την άμεση έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία του νέου φορέα, ο οποίος και θα εκπέμψει μέσα στο φθινόπωρο με περίπου 1.000 εργαζομένους.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να υπαναχωρήσει στο θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι που ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επέμεινε μέχρι τέλους στο ότι η παλαιά ΕΡΤ ανήκει πλέον στο παρελθόν και ζήτησε να ψηφιστεί το ταχύτερο το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι κανείς πλέον δεν μιλά για την ΕΡΤ, αλλά αντίθετα όλες οι αναφορές (και από τους κυβερνητικούς εταίρους της ΝΔ) γίνονται για τη Νέα Ραδιοτηλεόραση.

Η  κυβέρνηση κόβει τη χρηματοδότηση στην ΕΡΤ

Με τροπολογία, που κατέθεσαν σήμερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σ. Κεδίκογλου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, επιβεβαιώνουν γιατί τόσες μέρες δεν συμμορφώνονται με την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ και το «μαύρο» της ΕΡΤ παραμένει στις οθόνες.

Έτσι με τροποποίηση της ΚΥΑ, που κατατέθηκε σήμερα, η κυβέρνηση επιδιώκει δια της πλαγίας να φέρει ως τετελεσμένο την ΝΕΡΙΤ, διαψεύδοντας τις «προσδοκίες» των ελασσόνων εταίρων για επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση αναστέλλεται από 11.6.2013 (μέρα που έπεσε το «μαύρο» στην δημόσια τηλεόραση) και έως τη σύσταση νέου φορέα παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας η χρέωση του ανταποδοτικού τέλους (εισφορά) υπέρ της ΕΡΤ Α.Ε., που γίνεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. βάσει του ν.1730/1987, αναστέλλεται από 11.6.2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επίσης, στην τροποποίηση η ΕΡΤ αναφέρεται ως καταργηθείσα και τα τα δικαιώματα της που έχουν μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και αφορούν:

α) την μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. έως τη σύσταση νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και

β) τις συχνότητες της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. που παραμένουν ενεργές μέχρι τη σύσταση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ασκούνται από τον Ειδικό Διαχειριστή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Αναστέλλεται η πληρωμή ΕΡΤ μέσω ΔΕΗ

Αναστέλλεται από τις 11 Ιουνίου η εισφορά υπέρ της ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που υπέγραψαν.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 της ρύθμισης για τον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ τονίζεται για το ανταποδοτικό τέλος.

«Η χρέωση του ανταποδοτικού τέλους (εισφορά) υπέρ της ΕΡΤ Α.Ε., που γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ βάσει του ν. 1730/1987, αναστέλλεται από 11.6.2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας».

Το ΣτΕ συνεδριάζει εκ νέου για την ΕΡΤ

Νέα συνεδρίαση αναμένεται να διεξάγει σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 18:00 το απόγευμα, προκειμένου να «φωτίσει» τα «σκοτεινά» σημεία που προκάλεσαν την αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και να δώσει διευκρινήσεις για την πρώτη απόφασή του για τη ΕΡΤ, η οποία ερμηνεύτηκε κατά το δοκούν. Η απόφαση αναμένεται να βγει την Παρασκευή. Πάντως ένα κλίμα για το τι θα περιλαμβάνει η απόφαση της επιτροπής του Ανώτατου δικαστηρίου θα υπάρξει και θα μεταφερθεί στο Μαξίμου που εκείνη την ώρα θα βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η σύγκλιση της επιτροπής γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣτΕ Κωνσταντίνου Μενουδάκου, έπειτα από τις αντιφατικές ερμηνείες που δόθηκαν από πολιτικούς και νομικούς κύκλους στην απόφασή του για προσωρινό άνοιγμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, με όρους που θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα που αφορούν και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ όπως επίσης και την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Η επιτροπή συγκροτείται από πέντε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, θα ακούσει τους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ και του δημοσίου και στην συνέχεια θα συνεδριάσουν προκειμένου να εκδώσουν την απόφαση. Επίσης θα δημοσιοποιηθεί και το σκεπτικό της απόφασης κάτι που δεν υπάρχει όταν εκδίδεται προσωρινή διαταγή.

Κόπηκε το σήμα της ΕΡΤ στο διαδίκτυο μέσω EBU

«Σίγησε» σήμερα το πρωί και η γραμμή μετάδοσης του προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ μέσω τουEBU. Άμεσα κινήθηκαν νέες διαδικτυακές διευθύνσεις από όπου το κοινό μπορεί να παρακολουθεί το πρόγραμμα.

Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί καταγράφουν τη απώλεια του σήματος από την καθιερωμένη διαδικτυακή συχνότητα του EBE.

Μήνυση κατά δύο υπουργών

Μήνυση για τη μη εφαρμογή της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ κατέθεσαν χθες στην Εισαγγελία της Αθήνας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, ο Θέμης Μπερεδίμας πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ και ο Δημήτρης Καμαρινόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η κατανομή των εδρών στο νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της 18ης και 19ης Ιουνίου 2013 για τη σύνθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε τα εξής αποτελέσματα:

Εγγεγραμμένοι  5.701, ψήφισαν  3.322, έγκυρα 3.185, άκυρα 60, λευκά 77, εκλογικό μέτρο 289. Έλαβαν:

Ι. Συνδυασμός «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» (ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ-ΥΠΕΡΒΑΣΗ) Ψήφοι: 756 Έδρες: 3

ΙΙ. Συνδυασμός «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» Ψήφοι: 689 Έδρες: 3

ΙΙΙ. Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» Ψήφοι: 561 Έδρες: 2

ΙV. Συνδυασμός «ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΚΕΔ)» Ψήφοι:321 Έδρες: 1

V. Συνδυασμός «ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» Ψήφοι: 289 Έδρες: 1

VΙ. Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» Ψήφοι: 264 Έδρες: 1

VΙΙ. Συνδυασμός «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι)» Ψήφοι: 250 Έδρες: 0

VΙΙΙ. Συνδυασμός «ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΙ… ΑΝΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΤΕ!!!» Ψήφοι: 30 Έδρες: 0

Αρθρογραφία – Συνεντεύξεις

Πολ Μέρφι (Εφημερίδα των Συντακτών):  «Να μην αφήσουμε τους ισχυρούς της ευρωζώνης να μας εκβιάσουν»

-Εντός της Αριστεράς διεξάγεται διάλογος σχετικά με τις δυνατότητες εξόδου από το κοινό νόμισμα…

Στην Ιρλανδία εμείς δεν θέτουμε το ερώτημα αν είμαστε υπέρ ή κατά του ευρώ. Υπάρχουν πολλοί λαϊκιστές σε όλες τις χώρες, που λένε ότι πρέπει να φύγουμε από το ευρώ, να έχουμε τη δυνατότητα για υποτίμηση του νομίσματος και να ελέγχουμε όπως θέλουμε την οικονομία. Δεν νομίζω ότι όσο συνεχίζεται η συγκεκριμένη πολιτική, της απόλυτης ελευθερίας της καπιταλιστικής αγοράς, θα συμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί θα την «πληρώσουν» κυρίως η εργατική τάξη και τα χαμηλότερα στρώματα. Για εμάς το βασικό μας σύνθημα είναι «Να μπει τέλος στην πολιτική λιτότητας». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να «σκίσουμε» τα μνημόνια, να αρνηθούμε να πληρώσουμε το χρέος.

-Δεν υπάρχει κίνδυνος εκβιασμού και αποπομπής από την ευρωζώνη αν ακολουθηθεί αυτή η λογική;

Η Αριστερά πρέπει να αναλάβει αυτές τις ευθύνες. Γιατί οι πολιτικές που θα ευνοήσουν την εργατική τάξη θα βρίσκονται πιθανότατα στο πλαίσιο απόλυτης σύγκρουσης με την ΕΚΤ, η οποία θα διακόψει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η τρόικα θα πιέσει τις κυβερνήσεις. Και εν τέλει θα τις διώξει πιθανότατα από το ευρώ. Δεν πρέπει λοιπόν να αφήσουμε τους ισχυρούς της ευρωζώνης να μας εκβιάσουν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Να εξηγήσουμε ότι δεν θα κάνουμε θυσίες για το ευρώ, αλλά και ότι η έξοδος από αυτό δεν θα είναι καταστροφική. Αρκεί να εφαρμοστεί ένα ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, θα ενισχυθεί η εργασία και θα ελέγχονται δημοκρατικά βασικοί πυλώνες της οικονομίας.

http://www.efsyn.gr/?p=61864

Κώστας Βαξεβάνης: Η απλή μέθοδος των τριών

Άρα η ΕΡΤ δεν είναι για τους τρεις, το θέμα Δημοκρατίας που λένε. Άλλωστε στις δηλώσεις Κουβέλη-Βενιζέλου φαίνεται πως δεν αντιδρούν για όσα έκανε ο Σαμαράς, αλλά γιατί τα έκανε από μόνος του, χωρίς να τους ρωτήσει. Το θέμα είναι λοιπόν, όπως λέει και κάποια φίλη που θέλει τον Κουβέλη όπως η μολόχα τη σαλάτα, πως ο Σαμαράς «είχε πάρει πολύ αέρα».Οι δύο παραστάτες του Σαμαρά γνωρίζουν πως αν γίνουν εκλογές τώρα δεν μπαίνουν στη Βουλή αλλά ο Σαμαράς έχει κάθε λόγο να φοβάται τις εκλογές περισσότερο από αυτούς. Έτσι τον εκβιάζουν με τις εκλογές, φροντίζοντας να θυμίζουν πως το θέμα Δημοκρατίας για το οποίο μιλούν είναι ένα: δεν μπορεί να κάνει κάτι χωρίς να τους ρωτάει. Γιατί σε μια τρικομματική κυβέρνηση συνενοχής, δεν παίζουν ρόλο τα ποσοστά, αλλά η συνενοχή.  Με την απλή μέθοδο των τριών λοιπόν, αυτή με την οποία δημιουργούν δράκους που καλούνται οι ίδιοι στη συνέχεια να σκοτώσουν, η τρικομματική θα συνεχίσει να κυβερνά. Αλλά τίποτα δεν είναι όπως πριν ακόμη κι αν τίποτα δεν φαίνεται πως έχει αλλάξει. Αυτό το καταλαβαίνει πλέον ακόμη και ο Μουρούτης.

http://www.koutipandoras.gr/38330/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AE-%CE%BC%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD.html

Φαήλος Κρανιδιώτης (Δημοκρατία): Η υπεράσπιση ενός βροντόσαυρου και ο πολιτισμός!

Αν με ρωτήσετε, θα προτιμούσα να ξεκινούσαμε ανάποδα. Να κλείναμε πρώτα τα ιδιωτικά με τους «Σουλεϊμάν» τους «Καρανταγί» κ.λπ., να παίρναμε τα χρωστούμενα από το νταβατζιλίκι τους και να τους τραβάγαμε ένα περιποιημένο πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις συχνότητες, με νέο αυστηρό πλαίσιο σεβασμού της νοημοσύνης του λαού μας, του πολιτισμού, της γλώσσας και της Ιστορίας μας. Κι ύστερα να εξυγιαίναμε και την ΕΡΤ. Επειδή όμως αυτό δεν ήταν εφικτό, ξεκίνησε το πράγμα από την ΕΡΤ, η οποία, θα ξαναθυμίσω, δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι. Σκέφτηκα δε κι αυτό:

Αν ορθώς αντελήφθην, η ΕΡΤ κοστίζει γύρω στα 300.000.000 τον χρόνο, που τα παίρνει από την ανταποδοτική εισφορά. Αν λοιπόν περιοριστεί το προσωπικό της και τα λειτουργικά έξοδα στο 1/3, στα 100.000.000 ευρώ, και μειώσουμε και κατά 1/3 την εισφορά υπέρ του νέου φορέα, θα είχαμε όφελος του πολίτη και επιπλέον 100.000.000 πολύτιμα και δυσεύρετα ευρώ να διατεθούν στην αληθινή αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης: χρηματοδότηση παραγωγών με ελληνική θεματολογία, όπου θα εργαστεί ο ρημαγμένος καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας. Εν ολίγοις, αν πέρναγε από το χέρι μου, τα χρήματα αυτά, που πριν τα ρίχναμε σαν νερό στην άμμο, θα τα διέθετα π.χ. στον Φέρρη, στον Βούλγαρη, στον Κούνδουρο και στη νέα γενιά συναδέλφων τους για την αναγέννηση ενός αληθινά ελληνικού κινηματογράφου. Με θέματα μακριά από παρακμιακές μπούρδες. Για την αληθινή Ιστορία του έθνους μας, τις αληθινές αγωνίες και τον πολιτιστικό πλούτο μας.

http://www.dimokratianews.gr/content/16715/%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%B2%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

Διεθνής ειδησεογραφία

Τσόμσκι: Οι εκλογές στην Ευρώπη δεν παίζουν πια κανένα ρόλο

Για «σταδιακή απώλεια της δημοκρατίας» στην Ευρώπη, ως συνέπεια της μετατόπισης του κέντρου βάρους «από πολιτική στην οικονομία» έκανε λόγο ο Νόαμ Τσόμσκι, μιλώντας σε εκδήλωση του Global Media Forum της Deutsche Welle στη Βόννη.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Αμερικανός φιλόσοφος εξήγησε ότι «η αντιπροσώπευση εξαντλείται -στην Ευρώπη προσφάτως ενώ στις ΗΠΑ σχεδόν εξ υπαρχής- στην εκπροσώπηση οικονομικών συμφερόντων. Μόλις του 1/10 του 1%, στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας, καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει. Αυτό σημαίνει πως καθορίζουν την πολιτική. Έτσι η δημοκρατία μετατρέπεται σε πλουτοκρατία», με συνέπεια, όπως είπε να παρατηρείται μία συνεχής «παρακμή των δικαιωμάτων των πολιτών».

Στις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης «οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο, ακριβώς όπως και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που διοικούνται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας σκωπτικά πως «η ίδια η Ευρώπη επέλεξε να γίνει έτσι».

«Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το ζητούμενο είναι η εργασία. Για τους υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όμως, το διακύβευμα έγκειται στη μείωση των ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα διαμορφώνουν πλέον την πολιτική», συμπλήρωσε.

Ο Νόαμ Τσόμσκι παρατήρησε επίσης πως στις χώρες της κρίσης ήρθαν ξαφνικά στο προσκήνιο τα ασαφή όρια μεταξύ σύγχρονης αριστεράς και δεξιάς ως προς την κατάστρωση πολιτικών, ώστε οι βασικοί ιδεολογικοί διαχωρισμοί να καθίστανται πλέον δυσδιάκριτοι.

Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κύπρο, σημειώνοντας ότι η άρση των διαφορών και η σύγκλιση εν τέλει αριστεράς και δεξιάς έγκειται στο γεγονός ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύονται να ακολουθούν προγράμματα μακροοικονομικής φύσης, τα οποία θέτει η Κομισιόν».

Αυτό, όπως επεσήμανε, συνεπάγεται την επιλογή σκληρής λιτότητας και αύξησης των φόρων σε βάθος χρόνου, ανεξαρτήτως «πολιτικού χρώματος».

Ο αμερικανός διανοητής εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι αποτυχημένοι και πως η αναγωγή τους στην αυθεντία διεθνών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε αρνητικές επιπτώσεις.

Αποσύρεται (και) το χαρτονόμισμα των 200 ευρώ στη Βρετανία

Την απόσυρση του χαρτονομίσματος των 200 ευρώ αποφάσισε η Βρετανία, σε συνέχεια της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, καθώς σύμφωνα με της Αρχές της Βρετανίας είναι χρήσιμο μόνο για εγκληματίες. εμπόρους ναρκωτικών και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήχθη το 2010, μόλις το 10% των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ που κυκλοφορούσε στη Βρετανία, προερχόταν από νόμιμες δραστηριότητες. Λόγω του μικρού όγκου και βάρους που επιτυγχάνεται με τη χρήση 200αρικων και 500άρικων είναι πιο εύκολο να κρυφτεί και να κινηθεί το μαύρο χρήμα.

Υπολογίζεται ότι στη Βρετανία ξεπλένονται κάθε χρόνο περισσότερα από 2 δισ. στερλίνες, που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών και κυκλώματα πορνείας. Με την απόσυρση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας οι αρχές πιστεύουν ότι θα δυσκολέψουν και θα μειώσουν το ξέπλυμα χρήματος.

Οι αρχές αναμένεται να συμφωνήσουν με την αστυνομία, που ζητά επίμονα την απόσυρση του και του χαρτονομίσματος των 200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες και άλλα ιδρύματα δεν θα κάνουν δεκτά τέτοια χαρτονομίσματα.

Εν Οικονομία

Μήνυμα από Βρυξέλες (χωρίς τη συμφωνία του ΔΝΤ) προς ελληνική κυβέρνηση: βρείτε τα πολιτικά και εμείς σας καλύπτουμε

Σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων προχώρησε χτες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ανωνυμίας του. Σε αυτήν ξεκαθαρίστηκαν τρεις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων μας (ή πιο σωστά των γερμανών):

1) Οι Βρυξέλες δεν ήξεραν τίποτα για το θέμα της ΕΡΤ και δεν συμφωνούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή. Επιπλέον, απειλούν με διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση που υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση.

2)  (…και βασικότερο)  Έχουν την πρόθεση να μην ανοίξουν ζήτημα δημοσιονομικού κενού τόσο σε σχέση με τα αποτελέσματα που υπάρχουν στις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η θέση αυτή διευκολύνει την κυβέρνηση, καθώς αποκρύβει το ζήτημα των δημοσιονομικών κενών, μεταθέτει το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα και κρατά (έστω και τεχνητά) στη ζωή το success story. Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι έρχεται σε σύγκρουση με την πρόθεση του ΔΝΤ για συνολική επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος και νέο κούρεμα. Άγνωστο είναι το αν το ΔΝΤ θα επιμείνει στο ότι υπάρχει εκτροχιασμός του προγράμματος (που πράγματι υπάρχει) και ως επακόλουθο ζητήσει νέα μέτρα, ώστε (έμμεσα) να πιέσει για νέο κούρεμα (καθώς δεν υπάρχει πολιτική δυνατότητα για νέα μέτρα χωρίς νέο κούρεμα). Μια άλλη αφορμή για να δημιουργήσει εμπλοκή το ΔΝΤ (ως αφετηρία να ξεκινήσει η κουβέντα για νέο κούρεμα) είναι το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού το δεύτερο μισό του 2014 (το καταστατικό του δεν του επιτρέπει να συνεχίσει την χρηματοδότηση σε περίπτωση που υπάρχει κενό για τους επόμενους 12 μήνες). Οι Βρυξέλες προσπαθούν να προλάβουν τέτοια εμπλοκή και υπόσχονται ότι θα προκαταβάλουν όλες τις δόσεις των δύο τελευταίων τριμήνων εφάπαξ με την ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου. Εμείς να επιμείνουμε στο ότι ο καυγάς μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας είναι πολύ σημαντικός. Τα δημοσιονομικά κενά και τα χρηματοδοτικά κενά υπάρχουν. Το θέμα είναι πότε θα απαιτηθούν να καλυφθούν και με τι δεδομένα θα ξεκινήσει ή παράλληλη κουβέντα για κούρεμα

3) Στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι Βρυξέλες δεν δέχονται υποχωρήσεις. Οι απολύσεις και η κινητικότητα στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού πρέπει να γίνουν άμεσα.

Βλέπε συνημμένα:

1) Αυστηρό μήνυμα Βρυξελλών σε Αθήνα http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_20/06/2013_524170

2) Διπλή δόση 8,1 δισ. εάν περάσουμε τον έλεγχο της τρόικας http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_20/06/2013_524098

Στο τέλος του μήνα ξαναέρχεται η Τρόικα… και απαιτεί μέτρα

Έως τότε πρέπει να λυθούν (χωρίς να αποκλείεται να χρειαστούν κινήσεις που θα χαρακτηριστούν νέα μέτρα) τα εξής:

1) Η τρύπα στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών Ταμείων (2,5 δις). Η τρύπα μπορεί να κλείσει είτε με μείωση των παροχών των Ταμείων (συντάξεις, παροχές), είτε με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης. Σε αυτόν το τομέα εντάσσεται και η πίεση της Τρόικας για την εισφορά 1/1000 επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ Μαρκόπουλου η κυβέρνηση απάντησε ότι τα χρέη προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ανέρχονται σε 7,9 δις.

2) Το σχέδιο για τη φορολόγηση ακινήτων το 2014. Η τρόικα πιέζει για συνέχιση του χαρατσιού και το 2014.

3) Οι 2000 απολυμένοι (ΕΡΤ) και οι 12.500 σε κινητικότητα δημόσιοι υπάλληλοι (προς το παρόν για το κομμάτι της κινητικότητας δεν υπάρχει κανένα σχέδιο).

4) Το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση του προϋπολογισμού (562 εκ λιγότερα έσοδα). Σε αυτό τον τομέα εντάσσεται η σθεναρή αντίσταση της τρόικας στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η πίεση που ασκεί για αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές.

Ιδιωτικοποιήσεις

ΟΠΑΠ – Κρατικά Λαχεία: Σε θρίλερ εξελίσσεται η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, με το ΤΑΙΠΕΔ να πιέζει για να κλείσουν οι εκκρεμότητες, όπως η σύμβαση για τα κρατικά λαχεία, και την Emma Delta, που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την εξαγορά του Οργανισμού, να απειλεί με αποχώρηση. Χθες το ΔΣ του ΟΠΑΠ ανακήρυξε την Ιντραλότ τον οριστικό τεχνολογικό πάροχο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Emma Delta εγείρει έντονες αντιρρήσεις γι’ αυτή την απόφαση. Σε ότι αφορά τα Κρατικά Λαχεία, εάν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν υπογραφεί η σύμβαση, ο διαγωνισμός, που είχε κερδίσει κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε ο ΟΠΑΠ, ακυρώνεται. Άμεσα σχετιζόμενη είναι και η δυσκολία του ΟΠΑΠ να χρηματοδοτήσει τη 12ετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων. Μετά την αποχώρηση της Lottomatica από την κοινοπραξία που «κέρδισε» τον διαγωνισμό για τα Λαχεία, ο ΟΠΑΠ κατέληξε με 67% στην εν λόγω κοινοπραξία, με αποτέλεσμα να πρέπει να καταβάλει σχεδόν τα 2/3 του τιμήματος.

ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ: Προβληματισμό προκαλεί η επανεμφάνιση της ρωσικής Sintez, η οποία, αν και δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι παραμένει το ενδιαφέρον της και για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Κάποιοι ερμηνεύουν την κίνησή της ως προσπάθεια των Ρώσων να τορπιλίσουν την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar. Σχετικά με την ΔΕΠΑ ο  κ. Μυτιληναίος άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιεκδίκησης της στον νέο διαγωνισμό. Κατεβήκαμε στον διαγωνισμό μαζί με τον Ομιλο της Motor Oil, δεν έχουμε συζητήσει ακόμη για το εάν ενδιαφέρονται, αν θα συνεργαστούμε ή αν θα συνεργαστούμε με κάποιον εταίρο, τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Σταυρίδης, θα χρειαστεί ίσως και ενάμιση χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.

Προς κάλυψη του κενού: Τις προηγούμενες μέρες έχουν βγει στη δημοσιότητα διάφορες σκέψεις της Κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για αναπλήρωση του κενού που έχει δημιουργηθεί από το φιάσκο της ΔΕΠΑ. Αυτές περιλαμβάνουν το υπόλοιπο της συμμετοχής κράτους και ταμείων στον ΟΤΕ, ποσοστό συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ, στην ΕΥΔΑΠ, στον ΟΛΘ και περισσότερο από όλα στον ΟΛΠ (θεωρείται η πιο ώριμη από επιχειρηματική σκοπιά επιχείρηση προς πώληση). Να σημειωθεί ότι για τις παραπάνω επιχειρήσεις αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις τόσο από την κοινωνία όσο και από τους δύο εταίρους της κυβέρνησης. Τέλος, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως για να πιστωθούν στα έσοδα του 2013.

Στο 75% της ευρωζώνης το εισόδημα των Ελλήνων. Ραγδαία πτώση το τελευταίο έτος

Ολοένα και μεγαλύτερο γίνεται το «χάσμα» μεταξύ της Ελλάδας και του μέσου όρου της Ευρώπης σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καθώς στη σχετική κατάταξη η χώρα βρέθηκε το 2012 στη 19η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, από τη 14η θέση που ήταν το 2008. Ο εν λόγω δείκτης αναδεικνύει τα επίπεδα διαβίωσης σε κάθε χώρα και μετράει σε μεγάλο βαθμό την ανισότητα στους κόλπους της Ευρωζώνης και της ΕΕ των 27 χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) χθες, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2012 ήταν στο 75% του μέσου όρου των 27 χωρών της Ευρώπης, όταν το 2008 (που ήταν η πρώτη χρονιά ύφεσης) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 98% (σε ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής δύναμης) και το 2011 ήταν 82%.

Στην Ευρωζώνη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 108% του μέσου όρου της Ε.Ε. των 27 χωρών το 2012. Επίσης, από τα στοιχεία της Εurostat προκύπτει ότι το 2012 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Αυστρίας, Ιρλανδίας, Ολλανδίας και Σουηδίας ήταν περίπου 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 27 χωρών. Δανία, Γερμανία, Βέλγιο και Φινλανδία βρέθηκαν μεταξύ του 15% και 20% υψηλότερα του μέσου όρου, ενώ Ιταλία και Ισπανία ήταν σχεδόν στον μέσο όρο (με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 98% και 97% του μέσου όρου αντίστοιχα). Μάλτα, Σλοβενία, Τσεχία, Σλοβακία, Ελλάδα και Πορτογαλία είχαν το 2012 χαμηλότερο του μέσου όρου κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 15% έως και 25%.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: