ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ

Κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο του Άλκη Ρήγου*

Μπροστά στο 1ο μας Συνέδριο –και χαίρομαι που έστω και σιωπηρά ξεπεράσαμε την ανιστόρητη έννοια ‘Ιδρυτικό’ μετά μια δεκάχρονη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ– οι αγωνίες και οι ελπίδες όλων μας, αποτυπώνονται ήδη στα έντυπα και τις ιστοσελίδες του χώρου. Και είναι φυσικό να επικεντρώνονται στην ανάγκη κατοχύρωσης ουσιαστικής εσωκομματικής δημοκρατίας, άρα και στην αποτύπωση της στο καταστατικό του ενωτικού μας εγχειρήματος. Όχι πως δεν υπάρχουν επεξεργασίες για τις ‘Θέσεις’ του Κόμματος και υπάρχουν και αποτυπώνονται στο πλούσιο αντίστοιχο κείμενο εσωκομματικού διαλόγου και θα εμπλουτίζονται μέχρι το Συνέδριο. Αλλά το Καταστατικό ενός Αριστερού Κόμματος –όπως έγραφε και η σ. Πορτάλιου (Αυγή 24 Μαΐου)– «αποτελεί το συμβόλαιο των μελών του και ταυτόχρονα το διαβατήριο για την κοινωνία». Ιδιαίτερα μια κοινωνία που βιώνει έντονα την εκφυλιστική πορεία των αστικών κομμάτων την διάχυτη απαξίωση της συλλογικής δράσης και πολιτικής και την γραφειοκρατική αγκύλωση των μηχανισμών των αριστερών κομμάτων, μέσα από την αρνητική σχέση τους με την ουσία  της Δημοκρατίας ως βιωμένη καθημερινή πράξη ελέγχου και αυτοελέγχου!   

Προς αυτή την κατεύθυνση και με πλήρη επίγνωση ότι καμιά καταστατική ρύθμιση –όσο και αν είναι αναγκαία– δεν είναι αρκετή, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπίες. Αν δεν απαλλαγούμε από κυρίαρχες προσωποκεντρικές αντιλήψεις, προπαντός του ίδιου του εαυτού μας, ταυτόχρονα με απαλλαγή από τις λογικές ‘ανάθεσης’ των αποφάσεων στα ανώτερα όργανα και τους μηχανισμούς .

Κόμμα μελών είναι ωραία έκφραση, αλλά δύσκολη πράξη. !

Σημαίνει διάχυση όλων των πληροφοριών και πρωτοβουλιών έγκαιρα και εμπεριστατωμένα σε όλα τα μέλη που συναπαρτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να τις διαβάζουμε κατόπιν εορτής στα έντυπα του χώρου. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και οι ενέργειες μας και οι προβληματισμοί μας θα εμπλουτίζονται, λάθη θα διορθώνονται, παρεξηγήσεις θα ξεπερνιόνται και θα υπάρχει πραγματική συνευθύνη, αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών, συντροφικής κριτικής, έλεγχος και αυτοέλεγχος !

Για να γίνει αυτό κατορθωτό αναγκαία είναι η υπέρβαση της παραδοσιακής οργανωτικής και ιεραρχικής κομματικής πυραμίδας. Πυραμίδας που αντιστοιχούσε στην  κάθετη οργάνωση της παραγωγής  την περίοδο της Α’ Βιομηχανικής Επανάστασης . Σήμερα στα πλαίσια μιας Γ’ Βιομηχανικής Επανάστασης ενός διεθνοποιημένου και οριζόντια δικτυωμένου Επικοινωνιακού Καπιταλιστικού Τρόπου Παραγωγής, χρειαζόμαστε παράλληλα και οριζόντιες οργανωτικές δομές. Αυτό απαιτεί με ευθύνη της Κ.Ε την οριζόντια διασύνδεση όλων των Οργανώσεων και των θεματικών ομάδων που συγκροτούνται στα πλαίσια τους και κεντρικά. Άτυπα και ασυντόνιστα σε κάποιο βαθμό αυτό έχει συντελεστεί άλλωστε, καιρός να το θεσμοποιήσουμε και καταστατικά.

Στο ίδιο πλαίσιο και εφ’ όσον  πιστεύουμε στο καθημερινό αγώνα υπέρβασης χειρονακτικής και πνευματικής εργασίας,  καθώς και στο σταμάτημα  αναπαραγωγής και μεταξύ μας κοινωνικών θέσεων και ρόλων, οφείλουμε να υπερβούμε και την άλλη παραδοσιακή στην Αριστερά ένταξη των μελών σε Οργανώσεις κατά χώρο κατοικίας ή εργασίας , με την ένταξη όλων των μελών στις τοπικές οργανώσεις. Οι όμοιο- επαγγελματικές οργανώσεις και ιδίως οι πολυπληθέστερες των επιστημόνων, στερούν τις τοπικές οργανώσεις από τις αναγκαίες οσμώσεις, σε μια πολυσύνθετη και πολυδιάστατη νέα πραγματικότητα, όπου εντείνονται και τα φαινόμενα κατανόησης των ραγδαίων εξελίξεων και τα φαινόμενα μη σταθερής εργασίας, ανεργίας, μετανάστευσης νέων επιστημόνων και κάθε είδους ‘απασχολήσιμων’. Μόνο με την ένταξη όλων στις οργανώσεις κατά κατοικία μπορεί να κάνουμε  πράξη την καταστατική διακήρυξη για ‘ΣΥΡΙΖΑ  Κόμμα στο χώρο του’. Διαφορετικά πως π.χ. να παρέμβουμε σε τοπικό επίπεδο, για τα θέματα Παιδείας ή Υγείας, όταν οι Εκπαιδευτικοί ή οι Υγειονομικοί βρίσκονται σε κλαδικές οργανώσεις.

Ως προς την επεξεργασία και παραγωγή  θέσεων, στους χώρους της εργασίας υπάρχουν, και όπου δεν υπάρχουν οφείλουν να ιδρυθούν,  αντίστοιχα τμήματα της Κ.Ε. τα οποία πρέπει  να συνδεθούν οριζόντια με αντίστοιχα κατά περιφέρεια και ομάδες ενδιαφερόντων κατά τοπική οργάνωση, ευαισθησία, θεματική κινηματική δράση και συμμετοχή. Όπως υπάρχουν επίσης και οι μικτές επιτροπές μελών και βουλευτών κατά ΕΕΚΕ στη Βουλή.  Για δε την συνδικαλιστική παρέμβαση υπάρχουν οι παρατάξεις μέσα από τις οποίες δρούμε,  οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία,  αρκεί βέβαια να μην δρούμε στο εσωτερικό τους, ως κομματική φράξια.

Γνωρίζω καλά  τις αντιδράσεις , τις συνήθειες, τις νοοτροπίες που δυσκολεύονται να δεχθούν αυτή την πρόταση. Αλλά αν θέλουμε ένα βαθιά ανανεωτικό –αλήθεια γιατί τόσο εύκολα απεμπολήσαμε αυτή την βαθιά πολιτική μαρξική έννοια από το κομματικό μας λεξιλόγιο;- ριζοσπαστικό κόμμα των ισότιμων μελών, νομίζω ότι την έχουμε άμεσα ανάγκη. Ας την σκεφτούμε

Υ Γ Δεν υπογράφω ως εκλεγμένο μέλος της Κ.Ε γιατί αυτή την ιδιότητα χρησιμοποίησαν χωρίς έλεγχο δυστυχώς και μη μέλη του Οργάνου

*Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και της Τ.Ο. Λυκόβρυσης – Πεύκης                               

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: