ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το leftlab.gr επισκόπησης τύπου (συντάκτες Δημήτρης Τσιπούρας, Φοίβος Κλαυδιανός)

web typos beigeΕικόνες χούντας με τίτλους «ΕΡΤ-πύστριες» (Αυγή), «Αποφασίζομεν και διακόπτομεν» (Εφημερίδα των Συντακτών), «Προκλητική η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ»(Ριζοσπάστης), αλλά και αδιάφορα σφυρίγματα: «Πολιτική θύελλα μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ» (Τα Νέα), «Ανατροπή σκηνικού με λουκέτο στην ΕΡΤ» (Καθημερινή), «Θύελλα για τον ξαφνικό θάνατο» (Έθνος), «Σύγκρουση υψηλού ρίσκου με το Δημόσιο» (Η Ελλάδα Σήμερα), «Βόμβα στην ΕΡΤ» (Ελεύθερος Τύπος), «Εκτέλεση με δύο θύματα προς χάριν της τρόικας» (Ελευθεροτυπία), «Ξαφνικό λουκέτο με στόχο μια “μικρή” ΕΡΤ» (Ημερησία), «Ευρύ μέτωπο στο Δημόσιο με πρώτο χτύπημα στην ΕΡΤ» (Ναυτεμπορική) περιέχει ο σημερινός Τύπος.

Στα ΜΜΕ καταγγέλλεται ο ξαφνικός θάνατος (23.11 το βράδυ της Τρίτης) από την κυβέρνηση και η στέρηση ενός αναπαλλοτρίωτου δημόσιου αγαθού, όπως είναι η ελεύθερη ενημέρωση, αλλά στηλιτεύεται και η στάση των δυο συγκυβερνητών, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ γνώριζαν από καιρό για τις εξελίξεις αλλά τηρούσαν στάση ιχθύος για να μη ρίξουν την κυβέρνηση. Οσον αφορά τα «αξιοκρατικά κριτήρια» που ανακοινώθηκαν από τον κ. Κεδίκογλου για την επανασύσταση της ΕΡΤ, δικαίως σημειώνει ο Τάσος Παπάς στην ΕτΣ αν με τον όρο «αξιοκρατικά κριτήρια» υπονοούν το σύστημα «4 (ΝΔ), 2 (ΠΑΣΟΚ), 1 (ΔΗΜΑΡ)» στους διορισμούς.

Στα πλείστα ερωτήματα που εγείρονται περιλαμβάνονται και όσα αφορούν το λουκέτο στην ΕΡΤ που κατέχει τη μία και μοναδική νόμιμη άδεια λειτουργίας , καθώς όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά για το 2013 προσδοκούσε σε κέρδη προ φόρων ύψους 40 εκατ. ευρώ. Συνειρμικά, αναβιώνει ο φόβος για λουκέτο και ιδιωτικοποίηση στους κοινωνικά ευαίσθητους τομείς της Παιδείας και της Περίθαλψης και της Υγείας.

Στο κύμα αλληλεγγύης από φορείς και μεμονωμένους πολίτες στην Ελλάδα, προστίθενται συνεχώς μηνύματα από όλο τον κόσμο.

Εκπομπές που έχουν σχέση με το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις εξελίξεις που ακολουθούν μεταδίδουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Κόκκινο» (που ξεκίνησε και πρώτο το πρωί), ΒΗΜΑ FM και Flash.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα απεργούν σήμερα, Τετάρτη από τις 6 το πρωί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ από την απεργία εξαιρούνται τα Μέσα που προβάλλουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Η συζήτηση στη Βουλή, όπου η αντιπολίτευση κατέθεσε προτάσεις νόμου για την απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά την κατάργηση της δημόσιας τηλεόρασης . Σύμφωνα με πληροφορίες  του Βήματος, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ θα καταθέσουν στη Βουλή κοινή πρόταση νόμου η οποία θα ανατρέπει την Πρόταση Νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να πραγματοποιηθεί εκτάκτως συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠαΣοΚ.

Σε αυτό το σημείο, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με τους όρους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, και ότι θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Διαφορετικά ούτε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί πλέον ένα μακρινό σενάριο αλλά ούτε και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή μπορεί να αποκλειστεί.

Τέλος, η συνάντηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προκειμένου να μην υπογράψει την ΠΝΠ συνθέτουν το πάζλ των σημερινών εξελίξεων.

Τις εξελίξεις περιγράφει με ευκρίνεια η Εφημερίδα των συντακτών: «Μαύρο σκοτάδι» έριξε στην πολιτική ζωή του τόπου το μέγαρο Μαξίμου με την πρωτοφανή απόφασή  του να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ. Με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που θυμίζει «αλήστου μνήμης» εποχές, γράφτηκε βίαια το τέλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πράξη που καταφέρει πλήγμα στην δημοκρατία και την πληροφόρηση. Χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι πολίτες έσπευσαν στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, οι οποίες ήταν υπό τον έλεγχο των εργαζομένων που μετέδιδαν έκτακτες απεργιακές εκπομπές μέχρι την ώρα που τα ΜΑΤ κατέβασαν τους πομπούς. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης πυροδοτεί κρίσιμες εξελίξεις με ανοιχτά όλα τα  ενδεχόμενα, ενώ το επιτελείο του Μαξίμου συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν απλώς την διαφωνία τους.

Η Ελευθεροτυπία επισημαίνει ότι «Μεγάλο κύμα αντίδρασης πολιτών και συνδικάτων από τη απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Πλήθος κόσμου περιφρούρησε τη νύχτα το Ραδιομέγαρο – Σε νέα συγκέντρωση συμπαράστασης καλούν οι εργαζόμενοι σήμερα Τετάρτη, από τις 11 το πρωί και συνεχίζουν την εκπομπή μέσω Διαδικτύου καθώς η εικόνα της ΕΡΤ μαύρισε σε όλη την επικράτεια από τις 11 το βράδυ της Τρίτης. Στα όριά τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άγονται και φέρονται από την ακραία επιλογή Σαμαρά».

«Η ΕΡΤ μπορεί να είναι πλεονασματική, μπορεί να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και μπορεί να πληροί τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί ο Έλληνας πολίτης. Η ΕΡΤ είναι δημόσια περιουσία και (…) η συρρίκνωση και απαξίωσή της είναι προς όφελος ιδιωτικών αλλά και ξένων συμφερόντων και δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Κεδίκογλουέναν χρόνο πριν.

http://beta.avgi.gr/article/446512/ti-dilone-o-simos-kedikoglou-gia-tin-ert-prin-kai-meta-

Και το όνομα αυτής ΝΕΡΙΤ-ΑΕ

Νομικό πρόσωπο  ιδιωτικού δικαίου – μια ανώνυμη εταιρία ανήκουσα στον δημόσιο τομέα και εποπτευόμενη από το κράτος –  θα είναι ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας  που θα δημιουργηθεί  επί των ερειπίων της παλιάς ΕΡΤ. Θα ονομάζεται ΝΕΡΙΤ (δηλαδή «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνέτ και Τηλεόραση ΑΕ»), θα περιλαμβάνει όλα τα επικοινωνιακά μέσα της ΕΡΤ και θα ενσωματώσει επίσης το κανάλι της Βουλής. Το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου φορέα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης.

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, η  ΝΕΡΙΤ ΑΕ θα έχει απόλυτη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Θα αποτελεί  ενιαίο φορέα, στον οποίο μπορεί να ενταχθούν μετά από απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και άλλες σχετικές με τον σκοπό της εταιρείας δραστηριότητες, ιδίως πολιτιστικές.

Ένδειξη των προσανατολισμών που υιοθετούνται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι η διατύπωση στο ν/σ ότι η νέα ΕΡΤ «θα απευθύνεται προς το ευρύ κοινό».  Η διατύπωση αυτή ενισχύει την εκτίμηση ότι οι «ποιοτικοί» στόχοι χαμηλώνουν, και ότι θα περιορισθούν οι εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου, λόγου , τέχνης και προβληματισμού, οι οποίες συχνά αποτέλεσαν «κόκκινο πανί»  για τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Το δίκτυο μεταδόσεων θα καλύπτει γεωγραφικά ολόκληρη τη χώρα. Δυνατότητα δίνεται και για εκπομπές απευθυνόμενες προς τον απόδημο ελληνισμό. Η ΝΕΡΙΤ θα μπορεί επίσης να λειτουργεί σταθμούς τοπικής εμβέλειας.

Λουκέτο μπαίνει στο κανάλι της Βουλής.  Στο ν/σ αναφέρεται ότι η νέα ΕΡΤ θα προβάλλει «τηλεοπτικά, διαδικτυακά και ραδιοφωνικά τις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων. Προς τούτο μεταδίδει τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των άλλων σχηματισμών της Βουλής, στις δικές της ή σε ξεχωριστές συχνότητες».

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο:

http://www.minpress.gr/minpress/nea_ert.pdf

Αναλυτικά:

Αντιδράσεις  για το λουκέτο στην ΕΡΤ

Αλέξης Τσίπρας: Πραξικόπημα ενάντια στον ελληνικό λαό το κλείσιμο της ΕΡΤ

Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα. Σήμερα έχουν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φιμώνει τη δημόσια τηλεόραση είναι η 19η στη σειρά στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά.

Πρόκειται για πραξικόπημα. Πρόκειται για πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά ενάντια στον ελληνικό λαό στο σύνολό του που πληρώνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και δικαιούται να έχει αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση.

Και λένε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι δήθεν κόπτονται για τη σπατάλη.

Λένε ψέματα και αποφασίζουν και διατάζουν να κλείσουν τη δημόσια τηλεόραση σα να είναι τσιφλίκι τους.

Να κλείσουν τη φωνή της χώρας που είναι η ΕΡΤ σε όλο τον κόσμο, παρακάμπτοντας, μάλιστα, τη βουλή. Και, φυσικά, λένε ψέματα, διότι η ΕΡΤ δίνει στο δημόσιο προϋπολογισμό και δεν παίρνει. Την πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να έχουν αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση.

Φιμώνουν, όμως, τη δημόσια τηλεόραση για δυο λόγους.

Ο πρώτος λόγος, διότι αυτό απαιτεί η τρόικα. Απαιτεί ανθρωποθυσίες χιλιάδων εργαζομένων και ξεκινούν από την ΕΡΤ και θα έχει συνέχεια.

Δεύτερον, διότι θέλουν να μετατρέψουν τη δημόσια τηλεόραση σε μια νέα ΥΕΝΕΔ, όπως την εποχή της δικτατορίας η ΥΕΝΕΔ έπαιζε μονάχα προγράμματα υποστήριξης της κυβέρνησης και δεν υπήρχαν άλλες φωνές, έτσι θέλουν να κάνουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Θα ήθελα σήμερα να καλέσω τους δυο άλλους κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν ευθέως θέση. Να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτήν την αυταρχική, αδιανόητη, αντιδημοκρατική απόφαση, αλλιώς θα έχουν και αυτοί ακέραια την ιστορική ευθύνη της φίμωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Καλώ, όμως, και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που νομίζει ότι έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει και να διατάζει, να πάρει πίσω αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να φέρει το θέμα στη βουλή.

Προειδοποιούμε, όμως, μην τολμήσουν να κλείσουν, να φιμώσουν, να κόψουν, να διακόψουν σήμερα το σήμα εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, χωρίς απόφαση της βουλής, χωρίς απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για μια παράνομη πράξη. Δεν έχουν το δικαίωμα να διακόψουν το σήμα απ’ όπου εκπέμπει η δημόσια συχνότητα. Εάν το πράξουν, θα έχουν να λογοδοτήσουν απέναντι στη δικαιοσύνη.

Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό να πάρει την υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα χέρια του. Η εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι ζήτημα δημοκρατίας. Τη δημοκρατία δεν μπορούν να την πάρουν, παρά μονάχα μέσα από τα χέρια μας. Δεν θα το καταφέρουν.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να στηρίξει τους αγώνες των εργαζόμενων στην ΕΡΤ.

Λουκέτο πρέπει να μπει στην τρόικα και την κυβέρνηση του μνημονίου και όχι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για πρόταση μομφής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε:

«Σκεφτόμαστε όλα τα ενδεχόμενα. Θεωρούμε ότι έχουμε μια μείζονα επίθεση απέναντι στη δημοκρατία και όχι απέναντι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Πρόκειται για μια απόπειρα κατάλυσης της ελεύθερης, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σκεφτόμαστε όλα τα ενδεχόμενα. Βέβαια, δεν θα λειτουργήσουμε σπασμωδικά. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην ΕΡΤ για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των εργαζόμενων. Προειδοποιούμε να μην κλείσει. Να μην προβούν σε ακόμα μια παράνομη πράξη, κλείνοντας την εκπομπή του σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο συντονισμό του αγώνα των εργαζόμενων, αλλά και του ελληνικού λαού για δημοκρατία. Παλεύουμε για δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα. Δεν παλεύουμε για έναν μισθό. Παλεύουμε για να κρατηθεί η δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο».

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Κάρολο Παπούλια

«Φοβάμαι ότι έχουμε και ένα πλήγμα στο θεσμό της δημοκρατίας, είναι υποβάθμιση του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας» είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Κάρολο Παπούλια σημειώνοντας ότι «δεν είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων». Επίσης, κάλεσε τους πολίτες, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να προστατεύσουν τη δημοκρατία και να υπερασπιστούν αυτόν τον τόπο, ενώ για ακόμη μία φορά τόνισε ότι το λουκέτο στην ΕΡΤ αποτελεί πλήγμα και στην ελευθερία του λόγου.

Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας παραδέχθηκε ότι «η ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται από τα ιδιωτικά κανάλια», ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να αναπέμψει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση:

«Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία και οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το πολίτευμά μας», είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας σε ανένδοτο αγώνα για τη δημοκρατία. «Καλούμε όλους τους εργαζομένους της χώρας να αγωνιστούν πλάι στους εργαζομένους της δημοσίας τηλεόρασης που βρίσκονται σε όλα τα κτίρια της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταβεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας του να διερευνήσει τις παράνομες πράξεις της διακοπής του σήματος της ΕΡΤ αλλά και την εντολή για εκκένωση του κτιρίου του Ραδιομεγάρου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πρόταση μομφής στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά την κυβέρνηση δε θα την ρίξουν οι μαριονέτες του κ. Σαμαρά, αλλά ο ελληνικός λαός».

Π. Λαφαζάνης: Μείζον πραξικόπημα το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει προσωρινό ή όχι λουκέτο στην ΕΡΤ αποτελεί μείζον πραξικόπημα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ ισοδυναμεί με κλείσιμο της Ελλάδας», υπογράμμισε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μετέβη στις εγκαταστάσεις της Μεσογείων με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφράσει την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι «κυβερνά μόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου» που «καταργούν τη Βουλή, ακυρώνουν και καταργούν την ίδια τη δημοκρατία».

Πάνος Σκουρλέτης: Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πληρώνουν τα λάθη των πολιτικών

«Πριν από λίγο παρακολουθήσαμε μια ακραίου αυταρχισμού δήλωση εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος υιοθετώντας τη λογική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν’, μας ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες. Προφανώς πρόκειται για μία δημόσια αυτοκριτική του πολιτικού προϊστάμενου της δημόσιας τηλεόρασης, του ίδιου και των προκατόχων του, διότι αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος χρέωσε στους εργαζόμενους», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μία πράξη ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία. Θέλουν να κόψουν και να ράψουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα μέτρα τους. Την θέλουν απόλυτα ελεγχόμενη ώστε να είναι ακίνδυνη. Αυτά είναι τα όρια της δικιάς τους αντίληψης της δημοκρατίας.

Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά την απόλυτη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα να δεσμευτούμε πολιτικά απέναντι και στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία, ότι θα αποτελέσουμε ανάχωμα στην προσπάθεια συρρίκνωσής της, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως προστατεύοντας και μία αντίληψη αδέσμευτης, δημοσιογραφικά υπεύθυνης και ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης.

Φοβάμαι ότι όταν έρθει η απόφαση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, επειδή πρόκειται για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα έχουν περάσει ίσως αρκετοί μήνες και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς του κοινοβουλίου. Θα έλεγα με μία φράση ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να βάλει πλάτη: εργαζόμενοι, πολιτικά κόμματα και ολόκληρη η κοινωνία».

Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει την ΠΝΠ για διάλυση της ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε, συνεπώς, να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σημειώνεται ότι «μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα» και προστίθεται: «Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων».

Σε δεύτερη ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ από το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ αναφέρονται τα εξής:

«Το ΠαΣοΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠαΣοΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ.

Το ΠαΣοΚ δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από κοινοβουλευτικά και διαδικαστικά τεχνάσματα, ούτε παίζει με την εθνική, κοινωνική και πολιτική του ευθύνη. Έχει αναλάβει –στην αρχή μόνο του- το τεράστιο βάρος πολύ δύσκολων αποφάσεων, για να εξυπηρετηθεί όμως ένας εθνικός στόχος: η έξοδος της πατρίδας από την κρίση. Δεν δέχεται να ανοίγουν λανθασμένα μέτωπα με λανθασμένο τρόπο. Όποτε αυτό έγινε στο παρελθόν το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης.

Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των γενναίων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στην ΕΡΤ. Είναι όμως κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία.

Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;

Τίθεται βεβαίως προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει;

Ζητούμε την άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς που δεν το θεωρεί τώρα αναγκαίο;».

Γ. Παπανδρέου: Χωρίς αιδώ, βούληση και τόλμη η Ν.Δ.

Με τη σημερινή της απόφαση για την ΕΡΤ, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την υποκρισία και την ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύθηκε, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το συγκεκριμένο κόμμα παρέδωσε την ΕΡΤ ελλειμματική και όταν το ΠΑΣΟΚ την έκανε άμεσα κερδοφόρα και επιχείρησε τολμηρές τομές, «η ΝΔ και ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντέδρασαν με πύρινες δηλώσεις».

«Σήμερα», συνέχισε, «αντί να ζητούν συγνώμη για τη στάση τους και την υποκρισία τους, μιλούν χωρίς αιδώ, για βούληση και τόλμη και φθάνουν στο σημείο να σπιλώνουν αδιακρίτως συνειδήσεις και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε πως η ΕΡΤ έπρεπε να σχεδιαστεί εκ νέου, αλλά υποστήριξε ότι αυτό «απαιτεί σχέδιο και βεβαίως, την αλήθεια προς την ελληνική κοινωνία και σεβασμό προς τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασφάλιση της αποστολής της ΕΡΤ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δρομολογείται με σχεδιασμούς παρασκηνίου, με στόχους μικροπολιτικούς και βεβαίως, με ενέργειες που επιφέρουν πλήγμα στη Δημοκρατία.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, που να υπηρετεί χωρίς σκοπιμότητες το δημόσιο συμφέρον, να λειτουργεί δημοκρατικά και παράλληλα, να αναδεικνύει την σημασία των δημοκρατικών διαδικασιών, με σεβασμό στους κανόνες της ουσιαστικής ενημέρωσης και της δεοντολογίας, λαμβάνοντας υπόψη τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως και τις ανάγκες του απόδημου Ελληνισμού αλλά και των ακριτικών περιοχών της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Γιάννης Μανιάτης: Η ΕΡΤ δεν μπορεί να κλείσει

Την εφαρμογή ενός πλήρους σχεδίου αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο πρέπει να μειωθεί, ζητεί ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας πως η ΕΡΤ δεν μπορεί να κλείσει.

Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, σημειώνει, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα υποστηρίζοντας πως θέματα μείζονος σημασίας  πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων.

«Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο», καταλήγει.

Α. Λοβέρδος: Σε κίνδυνο κρίσης η χώρα εξαιτίας της ΝΔ

Την απόσυρση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ ζήτησε ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως ο Πρωθυπουργός πρέπει την ύστατη στιγμή να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας.

«Πέρυσι μας οδήγησε σε εκλογές προκαλώντας αναστάτωση πολλών μηνών και διακοπής της πορείας της χώρας. Φέτος η χώρα ξανακινδυνεύει να πέσει σε κρίση εξαιτίας της ΝΔ», παρατηρεί ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει πως η χώρα χρειάζεται ηρεμία.

Άννα Διαμαντοπούλου: Η διατεταγμένη σιγή φέρνει μνήμες και γεννά φόβους

Για «κατάλυση των πλέον βασικών κανόνων της Δημοκρατίας» κάνει λόγο η Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας το κλείσιμο της ΕΡΤ, και τονίζει ότι «η ξαφνική Μαύρη οθόνη και η ”διατεταγμένη σιγή” φέρνει μνήμες και γεννά φόβους»

Η κ. Διαμαντοπούλου κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «παίζει με τη φωτιά, για καλύψει την κυβερνητική αδράνεια-ανικανότητα για μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζοντας ότι «η δημοκρατία μετρά τις αντοχές της».

Καλεί παράλληλα την κεντροαριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης να καταθέσει σήμερα στη Βουλή  το σχέδιο νόμου Μόσιαλου για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και να ζητήσει την ψήφισή του από όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, θεωρώντας την ΕΡΤ ανοικτή και σε λειτουργία.

«Και επειδή», όπως σημειώνει, «δεν μπορεί να συνεχιστεί η …λωτοφαγία», ζητεί από το ΠΑΣΟΚ «να θυμίσει στη Βουλή όλες τις μεταρρυθμίσεις  του, τις οποίες σταμάτησε με τον πλέον χυδαίο και επιζήμιο τρόπο η επικίνδυνη αξιωματική αντιπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό ακριβώς που κάνει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα».

«Γιατί η υποκρισία και το ψέμα του καταστροφικού πολιτικού παιχνιδιού της μεταπολίτευσης συνεχίζεται ακόμα και μέσα στην κρίση: ‘’Άλλα λέω (ως αντιπολίτευση) κι αλλά κάνω (ως κυβέρνηση)’’. Και ζει το πολιτικό σύστημα καλά και οι πολίτες όλο και χειρότερα!», καταλήγει η κ. Διαμαντοπούλου.

Το βράδυ αποφασίζει η ΔΗΜΑΡ;

Χθες το βράδυ με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ υπήρξε κλειστή σύσκεψη στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου έπεσε επί τάπητος το θέμα της απόσυρσης της εμπιστοσύνης των δύο υπουργών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , αμέσως μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Κουβέλης, σκέφτεται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να συζητήσει με τους συνεργάτες του, όλα τα ενδεχόμενα. Πάντως, η αποχώρηση βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

Πάνος Καμμένος – Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Η κυβέρνηση, χωρίς να έχει τη δεδηλωμένη, όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα ανακοινώνουν οι κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με πραξικοπηματική ενέργεια, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κλείνει τη δημόσια τηλεόραση. Την ίδια στιγμή συκοφαντεί τους εργαζόμενους.

Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι μόνο κάποιοι βολεμένοι από ρουσφέτι εργαζόμενοι, μαζί τους είναι 2500 χιλιάδες οικογενειάρχες που εργάζονται για την εικόνα της χώρας. Η δημόσια τηλεόραση ανήκει στον ελληνικό λαό. Είναι το σήμα που εκπέμπεται στη Θράκη, σε κόντρα της τουρκικής τηλεόρασης που κάνει τη μαύρη προπαγάνδα. Είναι οι αναμεταδότες στα νησιά του Αιγαίου. Είναι η φωνή μας στην Ομογένεια.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στηρίζουμε την δημόσια τηλεόραση. Καλούμε τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη να δηλώσουν σαφώς εάν στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ή η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη, οπότε οφείλει να παραιτηθεί. Μαζί με τους υπό απόλυση εργαζόμενους στη δημόσια τηλεόραση είναι και 1.800.000 απολυμένοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα περάσει αυτή τη φορά ο κοινωνικός αυτοματισμός που θέλει τους Έλληνες τον έναν εναντίον του άλλου. Θα είμαστε όλοι ενωμένοι μέχρι να φύγει η τρόικα και οι υπάλληλοί της».

Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση

Σε σχόλιο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Η απόφαση αυτή πρέπει να συναντήσει την καταδίκη και την αποφασιστική αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

– Την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ και συζήτηση στη Βουλή ζητά το ΚΚΕ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε 4 πανομοιότυπες τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή (Κτηματολόγιο, Ντυνάν, Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ΕΛΤΕ) προτείνοντας την άρση των συνεπειών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ΦΕΚ 139Α 11-6-2013

– Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ενέργεια της DIGEA να διακόψει την ψηφιακή εκπομπή σήματος του 902 με το επιχείρημα ότι η τηλεόραση του 902 αναμεταδίδει το ζωντανό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Ο 902 (ραδιόφωνο, τηλεόραση και site) αναμετέδιδαν την εκπομπή των εργαζόμενων της ΕΡΤ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης που διέκοψε το σήμα της ΕΡΤ.

Την εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ αναμετέδιδαν και οι αυτοδιαχειριζόμενοι σταθμοί Flash και Nitro, έως την κήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης από τις ενώσεις των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης.

ΚΟΕ: Μαύρο στην κυβέρνηση και όχι στην ΕΡΤ

Η κυβέρνηση με ένα ωμό πραξικόπημα ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Με μια ακόμα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιχειρεί όχι μόνο ένα καθοριστικό χτύπημα στην ενημέρωση και στους εργαζόμενους, αλλά ένα τελειωτικό χτύπημα στην ίδια τη δημοκρατία, με κυνισμό που παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές. Η χυδαία επίθεση Κεδίκογλου εναντίον των εργαζομένων έδειξε ακόμα και στους πιο καλοπροαίρετους, ακόμα και στους πιο ανυποψίαστους, ποιο ρόλο έχουν αναλάβει και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν κουρελιάζοντας τη δημοκρατία και το Σύνταγμα.

Ό,τι δημόσιο έχει απομείνει ξεπουλιέται ή κλείνει για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα ημετέρων, και εν προκειμένω των διαπλεκόμενων εργολάβων της ενημέρωσης και των troika news, που προωθούν συστηματικά τη χειραγώγηση και τρομοκράτηση του ελληνικού λαού. Το κράτος παραχωρεί τη θέση του στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα χωρίς δημόσιο πυλώνα ενημέρωσης κόντρα στη μονοφωνία, κόντρα στην υποκουλτούρα και τον ευτελισμό. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι περιουσία του λαού και έχει να υπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι προφανώς χαλάνε τους σχεδιασμούς της εθελόδουλης κυβέρνησης.

Και μόνο η ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού, και μόνο η ανάδειξη όλων των θεμάτων που δεν αποτελούν είδηση για τα ιδιωτικά κανάλια της διαπλοκής, και μόνο η παρουσία του δημόσιου σήματος σε κάθε ξεχασμένη γωνιά της χώρας, επιτάσσουν να ορθώσει ο λαός αποφασιστικά το ανάστημά του.

Με δεδομένη την αλληλεγγύη στους χιλιάδες εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο λαός μπορεί να αποτρέψει το νέο πραξικόπημα. Μπορεί με τη μαζική παρουσία του στους δρόμους να ανατρέψει την εθελόδουλη κυβέρνηση. Μπορεί «να ρίξει μαύρο στην τρόικα εσωτερικού» προστατεύοντας το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προστατεύοντας την ίδια τη δημοκρατία.

Γ. Βαρουφάκης για ΕΡΤ: Βάναυσο χτύπημα στη δημοκρατία

«Ήρθα ως κομμένος επί δύο χρόνια», είπε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: «Με έκοψαν επειδή μίλησα για αναδιάρθρωση του χρέους. Με είχαν προειδοποιήσει, αλλά εγώ το είπα και με έκοψαν. Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί βάναυσο χτύπημα σε βασικές αρχές της δημοκρατίας. Το να αποφασίζεις και να διατάζεις χωρίς συζήτηση. Ούτε ο Χομεϊνί δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο. Στο BBC οι συνάδελφοι αγωνιούν γιατί κάποιοι, όπως ο Μέρντοχ, χαίρονται επειδή έγινε η αρχή και μπορεί να κλείσουν κι άλλοι σταθμοί».

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας επίσης για το λουκέτο στην ΕΡΤ υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα νοσοκομεία βρίθουν διαφθοράς. Υπάρχει λόγος να τα κλείσεις; Όταν λένε οι ίδιοι πως ο οργανισμός είναι διεφθαρμένος τι σημαίνει; Ποιος έκανε τη διαχείριση; Στην Αυστραλία συζητούν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης και σήμερα όλοι είναι τρομοκρατημένοι. Στην κυβέρνηση μπορεί και να λένε ότι άνοιξαν δρόμους».

Χρυσή Αυγή

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Στους κρατικοδίαιτους υβριστές μας, που τα οικονομούσαν χοντρά από την κρατική τηλεόραση, δεν χρωστάμε απολύτως τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα, αυτοί μας χρωστάνε, καθώς εδώ και πολλά χρόνια μας υβρίζουν και μας συκοφαντούν μέσα από συχνότητες που δεν ανήκουν σε αυτούς, αλλά στον ελληνικό λαό. Και παρ’ όλο που ένα εκατομμύριο Έλληνες υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, η κρατική τηλεόραση δεν έπαψε ούτε στιγμή να μας θάβει και να μας προσβάλλει, προσβάλλοντας ταυτόχρονα ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες, που πληρώνουν τέλη από το υστέρημά τους για να σιτίζονται κάποια κομματόσκυλα.

Η ΕΡΤ είχε 8 ολόκληρους μήνες να δώσει βήμα ζωντανά σε εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Για την ακρίβεια είχε προβάλει για 12 ολόκληρα λεπτά (!) τον συναγωνιστή Κασιδιάρη σε ζώνη χαμηλής τηλεθέασης και από τότε τα ανδρείκελα του ΠΑΣΟΚ, της άκρας αριστεράς (και ολίγον της ΝΔ) κατέβασαν οριστικά τους διακόπτες για την Χρυσή Αυγή, όπως ακριβώς κατέβασε γι’ αυτούς τους διακόπτες απόψε ο Σαμαράς.

Για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, η Χρυσή Αυγή δε χρωστάει απολύτως τίποτα ούτε στον Σαμαρά, τον υπάλληλο των τοκογλύφων, το ανδρείκελο της τρόικα, που σε κάθε ευκαιρία υβρίζει και συκοφαντεί το Εθνικιστικό Κίνημα. Ανάμεσα στους υπαλλήλους της ΕΡΤ που χάνουν τη δουλειά τους υπάρχουν και οικογενειάρχες, που έβγαζαν τίμια το μεροκάματο, δούλευαν πραγματικά το ωράριό τους, όχι σαν τα πολλά κοπρόσκυλα, που δεν ξέρανε ούτε πού πέφτουν τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης.

Αν θέλει να κάνει πραγματικές περικοπές ο Σαμαράς, ας αφήσει τις μαγκιές εκ του ασφαλούς και ας περικόψει δραστικά τους μισθούς των βουλευτών. Ας κόψει τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα κόμματα. Ας απολύσει τα golden-boys του Δημοσίου που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα και χρεώνουν τα κρατικά ταμεία με εκατομμύρια.

Όσον αφορά την αριστερά και τους διάφορους καμμένους που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Ας βάλουν το χέρι στην τσέπη και ας δώσουν ένα μέρος του παχυλού βουλευτικού τους μισθού για τους απολυμένους. Αυτό που κάνει συστηματικά η Χρυσή Αυγή και έχει δημιουργήσει ένα άρτιο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, αναγκάζοντας τους διάφορους συριζαίους να αναρωτιούνται πού βρίσκουμε τόσα τα λεφτά και ποιοι μας χρηματοδοτούν.»

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης ότι:

Το μεσημέρι, το Γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής εξέδωσε μία ανακοίνωση, η οποία -όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει- δεν προβλήθηκε από κανένα τσοντοκάναλο της διαπλοκής. Αυτοί οι ξεφτίλες παριστάνουν τους δημοκράτες και τολμούν να μας αποκαλούν… «ναζί». Φτύνουμε την ψευτοδημοκρατία των διαπλεκόμενων καναλιών -κρατικών και ιδιωτικών- και συνεχίζουμε τον Εθνικιστικό Αγώνα εναντίον όλων.

Για ενημερωτικούς λόγους δημοσιεύουμε πάλι τη σχετική ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ: «Η Ε.Ρ.Τ. ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, δε σέβεται όμως 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, τους υβρίζει διαρκώς ως… “νεοναζί” και δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματός μας. Δυστυχώς, κανένα από τα διεφθαρμένα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας, αντιθέτως το υποστήριξε. Τα ίδια και χειρότερα πράττουν και τα ιδιωτικά κανάλια των νταβατζήδων, των οποίων οι συχνότητες ανήκουν στον ελληνικό λαό και έχουν παραχωρηθεί παράνομα στους καναλάρχες. Εκδίδουμε το παρόν δελτίο Τύπου γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προβληθεί από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Και μετά αποκαλούν εμάς “ναζί και αντιδημοκράτες”».

Σαμαράς: Βενιζέλος – Κουβέλης ήξεραν για το λουκέτο

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της Καθημερινής, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν, μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ, προ διημέρου με ατζέντα τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα ήταν σαφής ότι η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι κ.κ.  Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης για 2.000 απολύσεις άμεσα θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή.

Κατά τη συζήτηση αυτή, ο κ. Σαμαράς φέρεται να έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του λουκέτου στην ΕΡΤ και της δημιουργίας μιας νέας σύγχρονης εταιρείας με λιγότερο προσωπικό, με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να αποδέχονται την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όχι όμως και το… μαύρο στις οθόνες έως ότου βγει στον αέρα η νέα ΕΡΤ.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μπορεί να είχαν γνώση των αποφάσεων του κ. Σαμαρά, όμως δεν  συναινούν σε αυτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν, μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ, προ διημέρου με ατζέντα τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα ήταν σαφής ότι η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης για 2.000 απολύσεις άμεσα θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή.

Κατά τη συζήτηση αυτή, ο κ. Σαμαράς φέρεται να έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του λουκέτου στην ΕΡΤ και της δημιουργίας μιας νέας σύγχρονης εταιρείας με λιγότερο προσωπικό, με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να αποδέχονται την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όχι όμως και το… μαύρο στις οθόνες έως ότου βγει στον αέρα η νέα ΕΡΤ.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε χθες το απόγευμα σε σύσκεψη τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Χρύσανθο Λαζαρίδη, Θανάση Μπούρα, Γιώργο Μουρούτη, Σίμο Κεδίκογλου, Βολουδάκη, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Άκη Γεροντόπουλο, Κώστα Τασούλα, Λευτέρη Αυγενάκη και Άννα Ασημακοπούλου και υποστήριξε ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ήξεραν εδώ και ένα μήνα ότι θα έπρεπε να γίνουν απολύσεις και ότι αν δεν έβρισκαν από που θα γίνουν θα προχωρούσαν σε κλείσιμο της ΕΡΤ. Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς κανένα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν κατέθεσε κάποια πρόταση για τις απολύσεις και έτσι ελήφθη η απόφαση για το λουκέτο στο κρατικό κανάλι. Ο κ.  Σαμαράς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε ότι οι απολύσεις αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση την οποία έχουν υπογράψει και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

«Μαύρο» και στο κανάλι της Βουλής

Μετά την  ΕΡΤ,κατέβασε ρολά και το κανάλι της Βουλής.

Το σήμα στο κανάλι της Βουλής στη Digea, έπεσε στις 07:00 το πρωί της Τετάρτης, όμως στη Nova εξέπεμπε κανονικά.

Συναντήσεις με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Η συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη θα γίνει στις 10:30 και η συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα γίνει στις 14:00.

Να μην κλείσει η ΕΡΤ ζητά η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση

Ο πρόεδρος της EBU Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια Ίνγκριντ Ντελτάρ ζητούν με επιστολή τους προς τον Αντώνη Σαμαρά την άμεση ανάκληση της απόφασης.

«Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών» υπογραμμίζει η EBU.

Παρόλο που αναγνωρίζουμε την ανάγκη να γίνουν περικοπές στον προϋπολογισμό, τα δημόσια δίκτυα είναι πιο σημαντικά από ποτέ σε περιόδους εθνικών δυσκολιών, τονίζει η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.

Αρθρογραφία

Αυγή (κύριο άρθρο): Αρχή του τέλους τους

Η κίνηση Σαμαρά να διαλύσει την ΕΡΤ έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Πρόκειται για επίθεση στη δημοκρατία, για επιχείρηση φίμωσης της πληροφόρησης, για εκχώρηση της ενημέρωσης μονοπωλιακά στα κανάλια της διαπλοκής, για υποχώρηση στην υποκουλτούρα των αγοραίων σίριαλ. Καμιά χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν εγκαταλείπει και δεν κλείνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντιθέτως, επενδύει σ’ αυτήν ως αγωγό της πολιτισμικής αυτογνωσίας, της δημοκρατικής συνειδητοποίησης των πολιτών, της διαμόρφωσης της εθνικής αφήγησης και της εθνικής παρουσίας διεθνώς.

Η επιλογή Σαμαρά απομακρύνει πολιτισμικά τη χώρα από τον ευρωπαϊκό περίγυρο. Και παραδίδει τον νευραλγικό τομέα της ενημέρωσης στο μεγάλο κεφάλαιο. Η διάλυση της ΕΡΤ (και η ανασύστασή της στα πρότυπα της ΥΕΝΕΔ) οδηγεί στην κατάλυση δημοκρατικών κατακτήσεων, στην έκπτωση του πολιτισμικού κεφαλαίου της κοινωνίας.

Η κυβερνητική συμπεριφορά δεν συνιστά εξαίρεση. Ο κανόνας της μνημονιακής διακυβέρνησης είναι η παράκαμψη της Βουλής, η εικονική πραγματικότητα του success story και η καταστολή – αστυνομική ή ιδεολογική.

Δεν γνωρίζουμε αν θα πετύχει ο Σαμαράς να φιμώσει την ΕΡΤ. Η λαϊκή αντίσταση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική. Τη νύχτα, γύρω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής συνέρρεαν χιλιάδες πολίτες. Δεν είχαν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να αποτρέψουν τα τετελεσμένα της αυταρχικής εξουσίας με επιμέρους αγώνες. Ολοένα και περισσότερο οι πολίτες συνειδητοποιούν την ανάγκη της ρήξης με ένα σύστημα εξουσίας που στηρίζεται στον φόβο και την κατατρομοκράτηση των πολιτών. Συνολικά και όχι αποσπασματικά.

Χθες έπεσαν τίτλοι τέλους για την κυβέρνηση Σαμαρά. Χιλιάδες πολίτες, που το προηγούμενο διάστημα έμειναν μόνοι τους απέναντι στις κυβερνητικές συκοφαντίες και τα ΜΑΤ, συνειδητοποιούν ότι η κυβερνητική πτώση, η δημοκρατική ανατροπή, είναι ως στόχος προϋπόθεση για να αναπτυχθούν αποτελεσματικοί αγώνες που θα ακυρώσουν το ξεδιάντροπο ξεπούλημα δημοσίων πόρων και ατομικών – κοινωνικών δικαιωμάτων.

Χθες άρχισε η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν μπορούν να ξεγελούν την κοινωνία με το θέατρό τους. Γνώριζαν εδώ και καιρό ότι επίκειται το κλείσιμο της ΕΡΤ. Και επέλεξαν την ανειλικρινή στάση “διαφωνούμε, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση”. Λιγοστεύουν οι μέρες τους. Άλλωστε και η πανθομολογούμενη οικονομική αποτυχία τους λειτουργεί ως μοχλός αυτοπαγίδευσής τους και αναχώρησης…

www.avgi.gr

Καθημερινή: Πολιτικό θάρρος (κύριο άρθρο)

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει και να αναδιαρθρώσει την ΕΡΤ είναι σωστή. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση βρίσκει το πολιτικό θάρρος να κλείσει έναν δημόσιο οργανισμό, ο οποίος κοστίζει αδικαιολόγητα πολύ και επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Η ΕΡΤ απαξιώθηκε από τα συνεχή ρουσφέτια των κομματικών παραγόντων, την απίστευτη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Η διαχρονική αποτυχία των περισσότερων υπευθύνων κατέστησε νομοτελειακή τη χθεσινή απόφαση, με κόστος κοινωνικό. Βεβαίως, είναι σημαντικό να υπάρξει σύντομα μια νέα ΕΡΤ που θα εκπληρώνει τον ρόλο μιας σοβαρής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θα στελεχώνεται από ανθρώπους, οι οποίοι θα προσληφθούν με αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια.

Τα Νέα (κύριο άρθρο): Όχι με παλιές συνταγές

Στο χθεσινό κύριο άρθρο τους Τα Νέα προέβαιναν σε δύο επισημάνσεις για την ΕΡΤ και έδιναν μία συμβουλή. Η πρώτη επισήμανση: Είναι αδιανόητο να υπάρξει κυβέρνηση που θα διαλύσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η δεύτερη επισήμανση: Είναι εξίσου αδιανόητη και η συνέχιση του σημερινού καθεστώτος με τα παραμάγαζα, τις σπατάλες και τις αργομισθίες.  Η συμβουλή: Όταν το σπίτι γεμίσει ποντίκια η λύση δεν είναι να του βάλεις φωτιά. Συνήθως αρκεί μια γάτα…

Λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τη λύση της γάτας. Στην ΕΡΤ, μαζί με τα (εκατοντάδες) ποντίκια πυρπολούνται αυτές τις ώρες και ένα πλήθος εργαζομένων ικανών και συνεπών.

Τώρα πια η κυβέρνηση δεν έχει άλλον δρόμο από εκείνον της φυγής προς τα εμπρός. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να ανασυγκροτηθεί το ταχύτερο δυνατό με διαφάνεια, ευρύτητα πνεύματος, σύγχρονο οργανόγραμμα, αυστηρές και δίκαιες διαδικασίες στην επιλογή προσωπικού. Και εννοείται βεβαίως ότι όλα αυτά θα ήταν αδιανόητο να εποπτεύονται από εκείνους που ως πολιτικοί προϊστάμενοι της ΕΡΤ τον τελευταίο χρόνο δεν έκαναν τίποτε για να αλλάξουν όσα οι ίδιοι κατήγγειλαν χθες από τηλεοράσεως.

Έθνος (κύριο άρθρο): Το «σκοτάδι» δεν είναι λύση

Το «πάγωμα» της εικόνας χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 11, στα κρατικά κανάλια προκάλεσε σοκ και πέρα από το συναίσθημα αποκάλυψε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το… μαύρο στις οθόνες δεν είναι η λύση. Η χώρα ζει για περισσότερο από τρία χρόνια σε οριακές συνθήκες και πάνω που όλα έδειχναν ότι μπορεί να επιστρέψει η ελπίδα, ήλθε μια βεβιασμένη απόφαση για το «λουκέτο» στην κρατική ραδιοτηλεόραση να θέσει σε αμφισβήτηση την κυβερνητική συνοχή.

Η διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας και της σταθερότητας δεν μπορεί και κυρίως δεν πρέπει να διαταραχθεί.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΡΤ χρειάζεται ριζική, τολμηρή και εκ βάθρων αναδιοργάνωση με οικονομίες σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Οι σπατάλες και τα κομματικά παραμάγαζα του παρελθόντος πρέπει να τελειώσουν για πάντα. Επ’ αυτού ουδείς μπορεί να διατυπώσει αντίθετη γνώμη, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό από το ξαφνικό «λουκέτο» σε έναν δημόσιο φορέα με ιστορία και προσφορά. Ασφαλώς και πρέπει να ξεφύγουμε από την αδράνεια και το κουκούλωμα, αλλά με σχέδιο, βήμα βήμα, ώστε να πάμε στη νέα εποχή με ασφάλεια και ενότητα δυνάμεων.

Η χώρα κινείται στο όριο σε όλους τους τομείς και τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτείται υψηλό αίσθημα ευθύνης, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα διασφαλίσει την ηρεμία στον δημόσιο βίο. Η συνέχεια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με πλάνο ορθολογικό και βιώσιμο είναι η μόνη διέξοδος.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να βρουν λύση με συνεννόηση, ρεαλισμό αλλά και τόλμη.

Οι στιγμές είναι δύσκολες για όλους, αλλά προέχει το συμφέρον του τόπου και αυτό υπερβαίνει τυχόν πολιτικές σκοπιμότητες ή κομματικούς εγωισμούς και ανταγωνισμούς. Η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα μπορεί και πρέπει να πρυτανεύσουν τώρα που η κοινωνία δοκιμάζει τα όριά της.

Ανάλογη στάση οφείλουν να τηρήσουν όμως, πέραν των κυβερνητικών εταίρων, και όλα τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου αλλά και οι συνδικαλιστικές ενώσεις, που έχουν ιστορικά αρνητική συνεισφορά στην υπόθεση της ΕΡΤ.

Το δεύτερο βήμα για την ΕΡΤ (Καθημερινή): Του Πάσχου Μανδραβέλη

Ήταν πολύ γλαφυρή και πολύ ακριβής η αυτοκριτική που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου για την ΕΡΤ, μαζί με την κριτική στους προκατόχους του. Είναι αληθή όσα καταμαρτύρησε για την πολύπαθη κρατική ραδιοτηλεόραση, αλλά δεν ξεχνάμε ότι συνέβαλε ο ίδιος τον περασμένο χρόνο σε όλα αυτά.

Πραγματικά η ΕΡΤ έχει πολλαπλάσιο κόστος και προσωπικό από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς σε σχέση με την πολύ μικρή της τηλεθέαση και χωρίς να εκπέμπει πάντα ποιοτικό περιεχόμενο. Ορθώς είπε: «Εχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού. Εχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους! Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια! Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Ελληνας φορολογούμενος». Σωστά επεσήμανε «το τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα». Βεβαίως και «συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα».

«Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς», κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου.

Όλα αυτά είναι αληθή και μπράβο στον κ. Σαμαρά για την τόλμη του να αναδιαρθρώσει μια άρρωστη κρατική εταιρεία την οποία πληρώνουν σε δύσκολους καιρούς όλα τα νοικοκυριά με 50 ευρώ ετησίως. Είναι αστείο βέβαια ότι αυτή την ΕΡΤ την υπερασπίζονται τώρα όλοι όσοι την ελεεινολογούσαν και ορθώς ασκούσαν κριτική στα πεπραγμένα των διοικήσεων και των πολιτικών ηγεσιών. Αλλά δεν είναι παράδοξο. Στην Ελλάδα διαχρονικώς η αντιπολίτευση είναι γιούργια και εκ συστήματος γλείφει εκεί όπου προηγουμένως έφτυνε.

Οπως και να έχει το θέμα, ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και η λύση του προσωρινού κλεισίματος με τη δημιουργία ενός μικρότερου (και προπαντός αδέσμευτου από την εκάστοτε κυβέρνηση) φορέα έπρεπε να υπάρξει. Η κυβέρνηση πιστώνεται την τόλμη να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό. Από εδώ και πέρα κρίνεται από την ικανότητά της να ξανασυνθέσει τη δημόσια τηλεόραση χωρίς όλες εκείνες τις σκανδαλώδεις ιδιότητες που γλαφυρά περιέγραψε ο κ. Κεδίκογλου. Ο οδικός χάρτης για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ υπάρχει· είναι τα πορίσματα της επιτροπής που είχε συστήσει ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, υπό την προεδρία του καθ’ όλα άξιου καθηγητή κ. Νίκου Αλιβιζάτου.

Η λύση αυτή για την ΕΡΤ ήταν αναγκαία. Το ήξεραν όλοι, απλώς δεν τολμούσαν να το πουν και πολύ περισσότερο να κάνουν το πρώτο βήμα. Το έκανε η κυβέρνηση, αλλά στο τέλος θα κριθεί από το δεύτερο και ουσιαστικότερο βήμα. Αν υπερβεί τον εαυτό της και φτιάξει μια ανεξάρτητη, σοβαρή κι ενδιαφέρουσα δημόσια ραδιοτηλεόραση, που οι πολίτες θα την έχουν καθημερινά στο σαλόνι τους. Και θα πιστώσουν εκλογικά εκτός από την τόλμη και τη σύνεση.

Καθαριστής ο Αυγείας; (Καθημερινή): Του Παντελή Μπουκάλα

Έτσι ωμά; Αποφασίζομεν και κλείομεν; Με αυταρχικότητα ταιριαστή σε άλλα καθεστώτα; Χωρίς προσχηματικό έστω διάλογο με τους ενδιαφερόμενους; Χωρίς να ενημερωθεί το ΕΣΡ; Χωρίς να κληθεί η Βουλή για ν’ ακούσει έστω τα τετελεσμένα από τα χείλη του πρωθυπουργού, και να μην τα ακούσει το πανελλήνιο από το διάγγελμα του εκπροσώπου της Ν.Δ. (συγγνώμη, της κυβέρνησης), μιας δημοσιογραφικής μετριότητας που συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα του νεποτισμού και της κληρονομικής μας δημοκρατίας;

Έτσι βάναυσα; Με τσαμπουκά απαράδεκτο για τον τόπο όπου ζούμε; Ύστερα από τις βροντερές διαψεύσεις λίγες μέρες πριν; Με μία ακόμα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ελεγχόμενης συνταγματικότητας, από τις πολλές επί μνημονιακής συγκυβέρνησης που συρρίκνωσαν τη δημοκρατία; Χωρίς καν να ζητηθεί η γνώμη των κυβερνητικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που για μία φορά ακόμα, την πολλοστή σε λίγες μέρες και για σοβαρότατα ζητήματα, συλλαμβάνονται ανενημέρωτοι και αποκαλύπτονται αδύναμοι να αντιταχθούν στην επέλαση του μεγάλου της κυβέρνησης, που λειτουργεί με μονοκομματική έπαρση και βουλιμία;

Έτσι κυνικά; Με λασπολογίες και ύπουλες γενικεύσεις για προνομιούχους; Θαρρείς και δεν ξέρει κανείς ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από 4.700 μειώθηκαν σε τρία χρόνια σε 2.600 και ότι ο μισθός όσων είναι όντως εργαζόμενοι, και όχι φυτευτοί και συμβολαιούχοι, μειώθηκε κατά 30%;

Σκάνδαλο η ΕΡΤ, μας πληροφόρησε ο νεοδημοκρατικά σκεφτόμενος και αντιδημοκρατικά φερόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος, άξιος για το βιβλίο Γκίνες, ως ο μοναδικός παγκοσμίως που έκλεισε βιαίως δημόσια τηλεόραση, αλλά και ως πολιτικός που είπε τα ακριβώς αντίθετα μέσα σε λίγους μήνες. Έπρεπε όμως εκείνη τη στιγμή να έχει έναν καθρέφτη απέναντί του. Για να βλέπει όχι τον εν επάρσει εαυτό του αλλά όσους διόρισε ο ίδιος και οι προκάτοχοί του στα διοικητικά συμβούλια, όσους βόλεψε το κόμμα του από χρόνο σε χρόνο, ισάριθμους ή και περισσότερους από όσους διόρισε το ΠΑΣΟΚ. Διότι οι μεγάλοι μισθοί, οι μεγάλες αργομισθίες μάλλον, προορίζονταν για τα γνωστά δικά μας παιδιά. Οι ημέτεροι είδαν την ΕΡΤ σαν λεία και τη γεύτηκαν. Οι ημέτεροι σκανδαλίστηκαν και τα σκάνδαλά τους ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Οι ημέτεροι απολάμβαναν ιλιγγιώδεις μισθούς για να υποκρίνονται τους συμβούλους ή τους παραγωγούς. Οι ημέτεροι λογόκριναν, απαιτώντας λιβανωτούς, και μειώνοντας έτσι την αξία του προϊόντος, προς μεγάλη χαρά των καιροφυλακτούντων ιδιωτικών διαύλων, που θα αναλάβουν του λοιπού μονοπωλιακά την ενημέρωσή μας, με τη γνωστή πίστη τους στην πολυφωνία.

Να λοιπόν που ο ίδιος ο Αυγείας εμφανίζεται σαν καθαριστής της κόπρου των κοπαδιών του. Κανείς δεν τον πιστεύει. Οπως κανείς δεν πίστευε τ’ αυτιά του όσο άκουγε παγωμένος τον κ. Κεδίκογλου και προσπαθούσε να καταλάβει από πού ερχόταν ένας ήχος εμβατηρίων που κάλυπτε τη μουσική του «Τσοπανάκου».

Γιώργος Δελαστίκ (Έθνος): Αφού έκανε… ΥΕΝΕΔ την ΕΡΤ ο Σαμαράς, τώρα την κλείνει!

Ριζική τομή στην πολιτική σύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στην κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία θα επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και των λοιπών μνημονιακών δυνάμεων να κλείσουν χθες την ΕΡΤ. Πρώτα απ’ όλα με την απόλυση των 2.656 ατόμων που εργάζονται σε όλους τους τομείς της ραδιοτηλεόρασης, η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη πιάνει τον στόχο των 2.000 απολύσεων για τον Ιούνιο που έχει απαιτήσει η τρόικα. Επί της ουσίας, όμως, αυτό είναι το λιγότερο. Το ουσιώδες είναι ότι όταν ο Σαμαράς ξανανοίξει την κρατική τηλεόραση, εκεί γύρω στον Σεπτέμβριο, θα έχει επιβάλει ένα καθεστώς απόλυτης «μνημονιακής χούντας»!

Παντελής Καψής (Έθνος): ΕΡΤ εκ του μηδενός;

Στο πρόσφατο παρελθόν, εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού κόμματος ο οποίος διέμενε σε μακρινό προάστιο των Αθηνών, είχε την απαίτηση από την ΕΡΤ κάθε φορά που ήθελε να μοιραστεί τις σκέψεις του με τους πολίτες να του αποστέλλεται τηλεοπτικό συνεργείο ώστε να κάνει τις δηλώσεις του από την άνεση του σπιτιού του. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το κόστος.

Γιάννης Δρόσος* (Έθνος):  Αν θέλουν τα κόμματα, υπάρχει λύση

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει τη διάλυση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης -όσον αφορά την κρατική τηλεόραση, του μόνου τηλεοπτικού καναλιού που είναι τυπικά εντάξει στη χώρα- δεν χωρά καμία εξήγηση και δικαιολογία.

Ακόμη λιγότερο που την Πράξη αυτή υπογράφουν υπουργοί οι οποίοι δεν απηχούν κοινοβουλευτική δύναμη ικανή να στηρίξει την κύρωσή της από τη Βουλή.

Αν ο λόγος που εκδόθηκε είναι η μείωση του παραπανίσιου προσωπικού του Δημοσίου, ή και ειδικότερα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αυτό μπορεί να γίνει με απομάκρυνση, και άμεση, όσων νομίμως μπορούν να απομακρυνθούν και χωρίς να διαλυθεί η κρατική ραδιοτηλεόραση.

Αν ο λόγος είναι άλλος, οποιοσδήποτε άλλος, η Πράξη αυτή δεν είναι μόνον προσχηματική, αλλά είναι και ο χειρότερος τρόπος για την εξυπηρέτησή του.

Η λειτουργία κρατικού φορέα ειδήσεων και διαμόρφωσης πολιτικής γνώμης συνδέεται ευθέως με τη λειτουργία της δημοκρατικής αρχής. Οπως ακριβώς και συνταγματικά προβλέπεται διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση δημόσιας γνώμης μέσα από τον δημόσιο διάλογο, έτσι και ο κρατικός -και όχι ενδεχομένως υποχείριος παντοειδούς κερδοσκοπίας- φορέας ραδιοτηλεοπτικής ενημέρωσης και διαμόρφωσης γνώμης και συνειδήσεων είναι θεμελιώδης εγγύηση δημοκρατικής λειτουργίας, είναι «σάρκα και αίμα» του οργανισμού της δημοκρατίας, κατά φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Προτείνω στα κοινοβουλευτικά κόμματα να καταθέσουν αύριο το πρωί την εξής πρόταση νόμου: «Κύρωση της από 11.6.2013 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 139)» και να ζητήσουν να διεξαχθεί άμεσα η ψηφοφορία και να την καταψηφίσουν. Αν δεν το πράξουν -άμεσα και όχι όταν εξαντληθούν οι συνταγματικές προθεσμίες και χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία ή υπολογισμό ως προς το θέμα αυτό- θα είναι συνυπεύθυνα για ό,τι επιφέρει η Πράξη αυτή.

* Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών

Νίκος Β. Τσίτσας (Έθνος): Η αντίληψη της «μοιρασιάς»

Απουσίαζε η αυτοκριτική από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο οποίος ανέφερε ότι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας «είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης».

Και η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την απαξίωση της ΕΡΤ, καθώς όρισε διοικήσεις που έδρασαν χωρίς όραμα και πρόταση για το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης.

Αντιθέτως, με την πολιτική τους, διατήρησαν και επέκτειναν το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων, αφού λειτούργησαν ως έρμαια πιέσεων κυβερνητικών παραγόντων, ενώ υπάρχει σωρεία καταγγελιών για αδιαφανείς διαδικασίες στην οικονομική διαχείριση της ΕΡΤ. Δεν έχουν άραγε ευθύνες και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης για την τοποθέτηση στελεχών στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την αναλογία 4-2-1, που καταστρατηγεί κάθε έννοια αξιοκρατίας;

Σε όλα αυτά προστίθεται και η δραματική καθυστέρηση της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον τελευταίο χρόνο ένα επαρκές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης. Κάπως έτσι τα «οριζόντια μέτρα» εμφανίζονται ως «αναγκαία» λόγω της πίεσης του χρόνου και των δανειστών.

Εφημερίδα των Συντακτών

Εφημερίδα των Συντακτών καταγγέλλει την επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης που με απροσχημάτιστο, πρωτοφανή στα χρονικά τρόπο, επέλεξε να φιμώσει τη δημόσια ενημέρωση, καταφέρνοντας βαρύτατο πλήγμα στον κλάδο των ΜΜΕ, στη Δημοκρατία, στην ελευθερία της έκφρασης. Εκφράζοντας αμέριστη συμπαράσταση στο δημοσιογραφικό, διοικητικό και τεχνικό δυναμικό της ΕΡΤ δηλώνει «παρών» στη συγκρότηση δυναμικού μετώπου των εργαζομένων, ώστε να αναχαιτιστεί ο καταστροφικός – καθ΄ υπόδειξη της τρόικας – κυβερνητικός σχεδιασμός για την εκποίηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Διεθνής ειδησεογραφία

«Θύμα» της λιτότητας στην Ελλάδα η δημόσια τηλεόραση για τα ξένα ΜΜΕ

Με τίτλο «Η κυβέρνηση τράβηξε την πρίζα της δημόσιας τηλεόρασης» το CNN αναφέρεται στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, γεγονός που αποδίδει στην προσπάθεια περικοπής των δημοσίων δαπανών.

Διαφθορά ετών και κακοδιαχείριση είναι οι λόγοι της κυβερνητικής απόφασης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο που παραθέτει την χθεσινή ανακοίνωση με την εντολή κλεισίματος της δημόσιας τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών.

«Η δημόσια τηλεόραση μάχεται κατά της εντολής κλεισίματος» είναι ο τίτλος του τηλεγραφήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, που αναφέρει ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν το πρόγραμμα μέσω του διαδικτύου ενώ τα συνδικάτα των δημοσιογράφων προκήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις και χιλιάδες κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένος στα κεντρικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή.

Το BBC μετέδωσε: «Η κυβέρνηση στην Ελλάδα έκλεισε τη δημόσια τηλεόραση και τα ραδιόφωνα και απέλυσε όλους τους εργαζόμενους αποκαλώντας την ΕΡΤ κάδο απορριμμάτων» . Το βρετανικό δίκτυο παραθέτει τη δήλωση της Οντίν Λιναρδάτου, επικεφαλής του διεθνούς βραχίονα της ΕΡΤ: «Είμαστε πολύ σοκαρισμένοι, είμαστε εξαγριωμένοι» από την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης. «Δεν μπορώ να δεχθώ σε μια δημοκρατία η Ελλάδα δεν θα έχει κρατική τηλεόραση».

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν πλήρως και μπορούν να υποβάλουν αίτηση πρόσληψης στον νέο φορέα που δεν θα αριθμεί περισσότερους από 1.200 εργαζομένους.

«Η κυβέρνηση κλείνει βίαια την κρατική τηλεόραση ΕΡΤ» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της γαλλικήςLiberation. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, το «δραστικό και άνευ προηγουμένου» αυτό μέτρο ανακοινώθηκε ενόσω το κλιμάκιο της τρόικας βρισκόταν στην Αθήνα.

Η εν λόγω απόφαση έχει επιφέρει ρήγμα στο κυβερνητικό σχήμα και απειλεί με πολιτική κρίση την εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας στη χώρα, συμπληρώνει.

«Ψυχρολουσία» χαρακτηρίζει την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τους πομπούς της κρατικής τηλεόρασης η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia.

Σύμφωνα με το καταλονικό έντυπο, η εν λόγω απόφαση δεν σόκαρε μόνο για τον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά και για τον απόδημο ελληνισμό για τον οποίο τα κρατικά ΜΜΕ αποτελούσαν τον μοναδικό δεσμό με τον τόπο τους.

«Οι δημοσιογράφοι μάχονται ενάντια στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα της ισπανικής El Pais.

«Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε άλλη μία κόκκινη γραμμή στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την κρίση, ωθώντας τη χώρα σε ένα ακόμη ρεκόρ: Θα είναι η Ελλάδα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κλείνει το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό της δίκτυο;», διερωτάται η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα κλείνει το κρατικό κανάλι για να δείξει αποφασιστικότητα» γράφουν οι αμερικανικοί New York Times, λέγοντας πως η ανακοίνωση της απόφασης ακολουθεί «την πίεση από τις πιστωτές της να μειωθεί η απασχόληση στο Δημόσιο».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση για κλείσιμο, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση των βουλευτών, είναι μέτρο τόσο της απελπισίας όσο και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για διαγραφή θέσεων εργασίας».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt από την πλευρά της γράφει πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση». Στο κείμενό της για το κλείσιμο της ΕΡΤ αναφέρει αρχικά τις δεσμεύσεις για μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο αλλά και «την πώληση των ασημικών»: «Οι στόχοι εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις αποδείχθηκαν όμως εξαρχής πολύ υψηλοί» επισημαίνει.

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της ιταλικής Repubblica, που γράφει ότι «Η κρίση στην Ελλάδα οδήγησε σε μπλακάουτ τη δημόσια τηλεόραση».

Στη συνέχεια τονίζει ότι: «η εκκωφαντική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά κατέστη δυνατή χάρη σε νομοθετικό διάταγμα που επιτρέπει λήψη τέτοιου είδους δραστικών μέτρων».  «Για αυτό και πολλοί ερμηνεύουν την ξαφνική κίνηση της Αθήνας ενός είδους επίδειξη δύναμης του Πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την αποτυχία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων -με την απόσυρση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ- χρειάζεται να επανεπιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους ως προσωπικότητα με σιδηρά γροθιά» καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.

α) Πιέσεις στις διεθνής χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές χτες μετά την συνέντευξη τύπου της BoJ. Πίσω από την νευρικότητα των αγορών κρύβονται φόβοι για τα όρια της νομισματικής πολιτικής στην καταπολέμηση της ύφεσης στην πραγματική οικονομία

Στο «κόκκινο» επέστρεψαν χθες τα χρηματιστήρια διεθνώς, με την αρχή να γίνεται τα ξημερώματα στην Ασία. Ύστερα από «άλμα» σχεδόν 5% μία ημέρα νωρίτερα, ο Nikkei υποχώρησε χθες 1,5%, καθώς η συνέντευξη Τύπου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα δεν περιλάμβανε κάποια ευχάριστη έκπληξη, στην οποία ήλπιζαν αρκετοί επενδυτές. Η Τράπεζα δεν αποφάσισε κάποια νέα μέτρα, κρίνοντας ότι η κατάσταση στην αγορά ομολόγων σταθεροποιείται. Η ανακοίνωση της απόφασης αυτής οδήγησε, όμως, την απόδοση του δεκαετούς ιαπωνικού ομολόγου στο 0,87% και το γεν τουλάχιστον 2% υψηλότερα έναντι του δολαρίου (ακόμα και στα 96,5 γεν/δολ.).

Η ενίσχυση του γεν τροφοδότησε απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες ότι οι πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης δεν είναι πλέον αποτελεσματικές. Νευρικότητα προκαλεί και η ακροαματική διαδικασία στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Οι δείκτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά από την αρχή της συνεδρίασης και τελικά κατέγραψαν απώλειες περί του 1% (-0,94% στο Λονδίνο, 1,03% στη Φραγκφούρτη και 1,39% στο Παρίσι). Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες σε Ρώμη και Μαδρίτη, όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν πάνω από 1,6%. Πιέσεις δέχθηκαν τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας, με το κόστος δεκαετούς δανεισμού να ξεπερνά το 4,75% για την πρώτη και το 4,47% για τη δεύτερη. Μετά το μεσημέρι, πάντως, οι πιέσεις αποκλιμακώθηκαν και παραμένει ερωτηματικό η αντίδραση της αγοράς σήμερα.

Στη Wall Street η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες άνω του 1% για S&P-500 και Dow Jones. Τους επενδυτές ανησυχεί ιδιαίτερα η υποχώρηση των τιμών στα αμερικανικά ομόλογα, που οδήγησε χθες το κόστος δεκαετούς δανεισμού πάνω από το 2,25%. Αργότερα οι τιμές ανέκαμψαν ελαφρώς, οδηγώντας το κόστος δανεισμού κάτω από το 2,2% και επιτρέποντας στους χρηματιστηριακούς δείκτες να περιορίσουν τις απώλειες.

Τους επενδυτές προβληματίζουν οι αυξανόμενες ενδείξεις επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης διεθνώς (ύφεση για έβδομο διαδοχικό τρίμηνο στην Ευρωζώνη, επιβράδυνση σε ΗΠΑ και Κίνα) σε μια περίοδο που η νομισματική πολιτική είτε δείχνει να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα (Ιαπωνία), είτε εισέρχεται σε περίοδο σταδιακής σύσφιξης (ΗΠΑ). Μπορεί η ρευστότητα στην αγορά να παραμένει σε πρωτόγνωρο επίπεδο, πλην όμως η συνεχιζόμενη αύξηση της αβεβαιότητας προκαλεί τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων εβδομάδων.

β) Πιέσεις στις διεθνής χρηματαγορές και τις κεφαλαιαγορές τις τελευταίες εβδομάδες

Όπως δείχνουν οι τελευταίες στήλες του πίνακα που μας παραχωρεί ο σύντροφος Δημήτρης Λιάκος (μέλος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του Σύριζα-ΕΚΜ και ειδικός επί του θέματος), την τελευταία βδομάδα, αλλά και σε έναν βαθμό τον τελευταίο μήνα, έχει αντιστραφεί η ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών και η αρνητική των αποδόσεων ομολόγων. Οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Μπεν Μπερνάκι (άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί σε περιστολή της ρευστότητας) πριν από μερικές βδομάδες εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις χρηματαγορές και τις κεφαλαιαγορές, καθώς αυτές δεν προσμένουν μια ουσιαστική παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αλλά στηρίζονταν στην υπερβολική ρευστότητα που επικρατούσε. Το ελληνικό χρηματιστήριο και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολουθούν την ίδια πορεία, γεγονός που επαληθεύει ότι η θετική πορεία του τελευταίου διαστήματος τροφοδοτήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, από το θετικό κλίμα διεθνώς. Η έκθεση του ΔΝΤ και το φιάσκο της ΔΕΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν την αρνητικές τάσεις.

Βλέπε πίνακα στην διεύθυνση: https://docs.google.com/file/d/0Bz_p8LaW-WOKTnYwOEEyVVNST0U/edit

Νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

Τεράστια είναι τα σχιστολιθικά πετρελαϊκά κοιτάσματα 345 δισ. βαρελιών από τη Ρωσία έως την Αργεντινή, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της παγκόσμιας κατανάλωσης επί τουλάχιστον μία δεκαετία, σύμφωνα με την πρώτη στην Ιστορία σχετική έκθεση με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών αρχών.

Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου προβλέπει ο ΟΠΕΚ για το β’ εξάμηνο

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) χθες προέβη σε ευνοϊκές προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο, η οποία αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από ότι στο πρώτο. Στην τελευταία του μηνιαία έκθεση ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ενισχυθεί κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο τρέχοντος, εν συγκρίσει με τις 700.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην αναμενόμενη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τις εποχικές συνθήκες.

Προς μετάθεση η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών

Παράταση ενός έτους ενδέχεται να ζητήσει η ισπανική κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, Λουί Μαρία Λίντε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαϊκές αρχές σχεδίαζαν, ούτως ή άλλως, να συστήσουν στην ισπανική κυβέρνηση παράταση στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ως «δικλίδα ασφαλείας». Η τελική απόφαση για το εάν τελικά θα ζητήσει παράταση ενός έτους, αναμένεται να ληφθεί τον Οκτώβριο, ώστε να έχει μέχρι τότε σχηματιστεί σαφή εικόνα για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών. Η συσσώρευση επισφαλών δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ισπανική κυβέρνηση. Επί του παρόντος, η προθεσμία λήγει στα τέλη του 2013 με διαθέσιμα κεφάλαια έως και 100 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Μέχρι σήμερα, η Ισπανία έχει χρησιμοποιήσει 41 δις, ενώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης έχουν προσδιοριστεί στα 60 δις. Από τη Μαδρίτη, ο κ. Λίντε δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να διατεθούν προς πώληση δύο μικρές τράπεζες, οι Catalunya Banc και NCG Banco. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι πολύ σημαντικό να πωληθούν αυτές οι δύο τράπεζες έναντι ενός καλού -και όχι ευτελούς- τιμήματος, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να μην παραμείνει μέτοχος των τραπεζών.

Κλυδωνισμοί στον τουρκικό τουρισμό λόγω αναταραχής και όχι μόνο

Οι άμεσες συνέπειες στον τουρκικό τουρισμό από τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη γειτονική χώρα για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα αφορούν σε ακυρώσεις γκρουπ και συνεδρίων, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε αλλαγές δρομολογίων κρουαζιερόπλοιων. Στο μεταξύ, κλυδωνισμούς προκαλεί στον τουρκικό τουρισμό και η πτώχευση, στις αρχές Ιουνίου, του τουρκικών συμφερόντων γραφείου ταξιδιών Τravel GTI και του αερομεταφορέα του Sky Airlines, που δραστηριοποιούνταν στη γερμανική αγορά. Το GTI με περίπου 600.000 πελάτες είχε έσοδα πέρυσι ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Εν Οικονομία

Η υποβάθμιση της Morgan Stanley ρίχνει ακόμη μια κατραπακιά στο success story και μαζί με το φιάσκο της ΔΕΠΑ  και την πολιτική αναταραχή από το κλείσιμο της ΕΡΤ βυθίζει το ΧΑΑ και αυξάνει τα ελληνικά spreads

Οι φήμες που βύθισαν το Χρηματιστήριο χθες επιβεβαιώθηκαν αργά το βράδυ. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος MSCI, το ελληνικό χρηματιστήριο υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες από τις αναπτυγμένες αγορές. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, ο εγχώριος δείκτης MSCI Greece θα κατατάσσεται πλέον στις αναδυόμενες αγορές. Η αρνητική αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές δε θα ρίχνουν κεφάλαια στην ελληνική αγορά καθώς πλέον δεν θεωρείται αξιόπιστη. Μάλιστα, η εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τα κεφάλαια με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό χαρακτήρα, όπως αυτά των ασφαλιστικών ταμείων, παρά αυτά που είχαν βραχυπρόθεσμη – πιο επιθετικά κερδοσκοπική οπτική. Η υποβάθμιση αυτή προστίθεται στη σειρά χτυπημάτων (έκθεση ΔΝΤ, αναθεώρηση στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ, φιάσκο ιδιωτικοποιήσεων) που έχει υποστεί το Success Story του Πρωθυπουργού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, την πολιτική αναταραχή που έφερε το λουκέτο στην ΕΡΤ και η ανακοίνωση της BoJ (επηρέασε τα χρηματιστήρια διεθνώς – βλέπε το επόμενο θέμα) συγκεντρώνει πολύ βαριά σύννεφα πάνω από το ελληνικό χρηματιστήριο (-4,67% χτες, ενώ είχε μειωθεί και -4,69 προχθές). Παράλληλα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε και πάλι το όριο του 10% (10,22%).

Εξαγγέλλει ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες για νέο διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζει ως «αστειότητες» τα περί νέων μέτρων και ρίχνει την ευθύνη του φιάσκου στην Ευρώπη. Να προχωρήσει άμεσα νέος διαγωνισμός ζητά και η Κομισιόν και παραπέμπει για το ενδεχόμενο μέτρων στην Τρόικα

Ο Πρωθυπουργός, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχολίασε ότι η εξέλιξη στο θέμα του συγκεκριμένου διαγωνισμού δεν θα οδηγήσει σε νέα μέτρα και ότι «αυτά είναι αστειότητες», σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί πολύ σύντομα και θα τελεσφορήσει. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε, «έχει αλλάξει το κλίμα για τη χώρα». Ως προς την αρνητική εξέλιξη του διαγωνισμού, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν δεν έχουν να κάνουν με την ελληνική πλευρά. «Είναι και έξω και πέρα από εμάς», σημείωσε, εξηγώντας πως το γεγονός ότι κατά την πρώτη φάση εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον αποδεικνύει ότι «ο διαγωνισμός δεν είχε πρόβλημα». Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε παράλληλα στο θέμα του ΔΕΣΦΑ, εκφράζοντας την ελπίδα η προσφορά που κατατέθηκε από την αζερική SOCAR να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οπως δήλωσε, η συμμετοχή της αζερικής εταιρείας αυξάνει τις πιθανότητας όσον αφορά την άλλη τεράστια υπόθεση, δηλαδή αυτή του αγωγού TAP. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, τότε θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τις επιπτώσεις της στάσης της. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν διαθέτει κάποια σχετική ενημέρωση σχετικά με το εάν πράγματι η Κομισιόν είχε κάποια συμμετοχή στην όλη υπόθεση, οδηγώντας την Gazprom εκτός του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. «Δεν βρίσκομαι στους διαδρόμους της Κομισιόν, δεν ξέρω», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι «ούτε το αποκλείω, ούτε το θεωρώ δεδομένο». «Η ΔΕΠΑ θα ξαναβγεί προς πώληση και το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να έχει τις μετοχές της επιχείρησης», τόνισε μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Στ. Σταυρίδης με αφορμή την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Gazprom για τη ΔΕΠΑ. Την επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ ζήτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας κ. Ολι Ρεν, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι πολύ σημαντική τόσο από πλευράς εσόδων όσο και για την υλοποιούμενη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας. Ερωτηθείς για το κενό που δημιουργείται στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2013, ο κ. Ο’ Κόνορ απάντησε ότι οι όποιες επιπτώσεις στα έσοδα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της αποστολής της τρόικας στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

Προς πώληση και το τελευταίο ποσοστό του κράτους στον ΟΤΕ (;)

Το ναυάγιο της ΔΕΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του ΟΤΕ άμεσα. Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο οικονομική καθώς η κυβέρνηση έχει πολλά να συνυπολογίσει. Η πώληση του 6% θα σημάνει ότι το δημόσιο θα απολέσει το δικαίωμα άσκησης βέτο σε θέματα στρατηγικής, αλλά και την επιλογή πέντε από τα συνολικά 11 μέλη της διοίκησης στον ΟΤΕ. Το ένα δισεκατομμύριο που άφησε όμως πίσω του το ναυάγιο της ΔΕΠΑ δύσκολα μπορεί να καλυφθεί και έτσι η κυβέρνηση αναζητά ένα δυνατό χαρτί που μπορεί να πωληθεί και μάλιστα άμεσα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα. Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί και το εάν μαζί με το 6% θα πωληθεί και το 4% που αντιστοιχεί στις μετοχές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Όπως και να ‘χει ωστόσο με τις τρέχουσες τιμές το όφελος δεν μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 300 εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει η κυβέρνηση να υπολογίσει εάν για το ποσό αυτό θα πρέπει να απολέσει τα δικαιώματά της σε έναν τόσο σημαντικό οργανισμό.

Γερμανικό ινστιτούτο IFW: 80 δις έχει κερδίσει η Γερμανία από την κρίση στην ευρωζώνη

Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έχει εξοικονομήσει περί τα 80 δις από την αρχή της κρίσης δημοσίου χρέους της ευρωζώνης χάρη στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού που πληρώνει το Βερολίνο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας (IFW) με έδρα το Κίελο. Το κόστος εξυπηρέτησης του γερμανικού δημοσίου χρέους ήταν το 2012 περίπου 10 δις ευρώ χαμηλότερο από ότι θα ήταν κανονικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού ινστιτούτου, που βασίζονται στον μέσο όρο των γερμανικών επιτοκίων δανεισμού τη δεκαετία πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Μάλιστα, το ποσό που θα εξοικονομήσει το Βερολίνο το 2013 υπολογίζεται σε 13 δισ. ευρώ. “Η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων προέρχεται κυρίως από την χαμηλή δυναμική των επιχειρηματικών κύκλων και από την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ”, σχολίασε ο Γενς Μπόισεν Χογκρέφε, οικονομολόγος της IfW, ενώ πρόσθεσε, η επίπτωση του «ασφαλούς καταφυγίου» θα συνεισφέρει 3 δις στις φετινές αποταμιεύσεις. Τα επόμενα χρόνια η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 100 δισ. ευρώ, σημείωσε, ενώ όπως είπε και άλλες χώρες όπως η Γαλλία επωφελήθηκαν από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

ΤΕΚΕ: 105 δις οι εγγυημένες καταθέσεις και 35 δις αυτές που είναι πάνω από 100.000 ευρώ

Στο ποσό των 140,3 δις ανέρχεται το ύψος των καλυπτόμενων καταθέσεων από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2012. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ύψος των εγγυημένων καταθέσεων (κάτω από 100.000 ευρώ) ανερχόταν στο τέλος του περασμένου έτους στο ποσό των 104,7 δις και ο συνολικός αριθμός των καταθετών που δικαιούνταν αποζημίωση από το Ταμείο σε 32 εκατομμύρια, καθώς πολλοί καταθέτες τηρούν ταυτόχρονα λογαριασμούς σε πολλά πιστωτικά ιδρύματα. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 6 Απριλίου μετά από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Η ερώτηση κατατέθηκε μετά τα γεγονότα στην Κύπρο και την αβεβαιότητα και ανησυχία που δημιουργήθηκε στους Έλληνες καταθέτες. Πάντως, από τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα θα πρέπει να επεκταθεί και στους «εγγυημένους» καταθέτες, καθώς τα 35 δις των ακάλυπτων καταθετών και είναι λίγα και προφανώς θα έχουν γίνει ακόμη λιγότερα με τις εξελίξεις που ακολούθησαν τους τελευταίους μήνες.

Νέα βύθιση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο κατά 55%

Βουτιά 54,3% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάρτιο με τον κλάδο να συνεχίζει την πτωτική του πορεία καθώς η οικονομία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης. Βάσει στοιχείων που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο αδειοδοτούμενος όγκος των κατασκευαστικών έργων ανήλθε τον Μάρτιο στα 797,1 εκατ. κυβικά μέτρα έναντι 1,743 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, η παρατεταμένη ύφεση όμως τον έχει πλήξει τόσο σοβαρά, ώστε το ήμισυ περίπου των θέσεων εργασίας του κλάδου να έχει χαθεί από το 2008, όταν η οικοδομική δραστηριότητα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Ξεκινά αύριο η συζήτηση του νέου (μίνι) πολυνομοσχεδίου του υπ Οικονομικών

Πλήρη εικόνα για τους λογαριασμούς καταθέσεων, δανείων και πιστωτικών καρτών όλων των φορολογούμενων θα έχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών όλων των φορολογούμενων, την δημιουργία του οποίου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, η εφορία θα μπορεί να προχωρεί σε διασταυρώσεις των στοιχείων αυτών με τις φορολογικές δηλώσεις για να εντοπίζει τυχόν αδήλωτα εισοδήματα. Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων θα γίνεται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και με τη χρήση του ΑΦΜ του ελεγχόμενου. Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα προχωρούν σε κατάσχεση καταθέσεων σε περίπτωση που πελάτες τους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται μεταξύ άλλων στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία 2011/16/ΕΕ που παρέχει τη δυνατότητα στις χώρες μέλη, ανταλλαγής στοιχείων για εισοδήματα, καταθέσεις, μερίσματα, τόκους και αγορές περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων. Έτσι οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα διευκολύνονται στον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεγχόμενων.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών προβλέπεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι θα λειτουργεί βάση ειδικού κανονισμού που θα ορίζει τις σχετικές διαδικασίες πρόσβασης στα στοιχεία των φορολογούμενων. Μάλιστα προβλέπεται ρητά ότι η παραβίαση του απορρήτου από δημοσίους υπαλλήλους θα οδηγεί στην ποινής της οριστικής παύσης ή απόλυσης. Σε ότι αφορά τις κατασχέσεις καταθέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο προβλέπεται η υποχρέωση των τραπεζών να προσαρμόσουν τα συστήματά τους εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου προκειμένου να προχωρούν αυτόματα στη διαδικασία αυτή. Με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στον γενικό γραμματέα εσόδων να καθορίζει με αποφάσεις του τον αριθμό των ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων η θητεία των οποίων θα είναι διετής και θα μπορεί να ανανεώνεται έως τρείς φορές στην ίδια οργανική θέση. (Ρεπορτάζ Ημερησίας)

Νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις εφοριών

Κλείνουν ακόμα 20 εφορίες και 45 τμήματα ελέγχου των ΔΟΥ στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία 6 εφοριών σε νησιά, ενώ οι υπόλοιπες 14 εφορίες θα ενοποιηθούν την 1η Σεπτεμβρίου. Με τον τρόπο εκπληρώνεται η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε όλη τη χώρα εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011. Ήδη κατά την πρώτη φάση του σχεδίου ενοποίησης τον Οκτώβριο του 2012 είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΟΥ και κατά τη δεύτερη φάση του σχεδίου ενοποίησης τον Ιανουάριο του 2013 είχε ανασταλεί η λειτουργία 51 ΔΟΥ. Σε κάθε μια από αυτές τις ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους, ιδρύεται ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως ένα Φορολογικό ΚΕΠ σε κτίρια των ΟΤΑ. Ταυτόχρονα, προχωρά στην ενοποίηση των σημείων ελέγχου των ΔΟΥ ολόκληρης της χώρας. Από την 1η Ιουλίου θα λειτουργούν 65 σημεία ελέγχου με ενοποίηση και συνένωση των Γραφείων – Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανεργία από τη Manpower (βελτιώνονται οι δείκτες, αλλά παραμένουν αρνητικοί)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Manpower Group, οι εργοδότες σε ποσοστό 16% αναμένουν ότι στο τρίτο τρίμηνο θα αυξηθούν τα άτομα που απασχολούν, ενώ το 13% προβλέπει μείωση και το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Όμως, μετά την εποχική προσαρμογή των δεδομένων (αύξηση δραστηριότητας το καλοκαίρι λόγω τουρισμού), οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης γίνονται αρνητικές (-3%). Ο εν λόγω δείκτης καταγράφεται ενισχυμένος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών, σε 5 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένονται προσλήψεις. Στην καλύτερη θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και ακολουθούν εκείνοι που απασχολούνται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, ασφάλειες, ακίνητη περιουσία. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κλάδος των μεταφορών και επικοινωνιών, στην τέταρτη θέση η γεωργία και στην πέμπτη ο δημόσιος τομέας και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε 7 τομείς, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, και σε 8 τομείς σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Σφοδρή αντίδραση της ΕΣΕΕ για το θέμα των κατασχέσεων

Εκρηκτικό κλίμα στην αγορά των μικρομεσαίων εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών δημιουργεί η εξαίρεσή τους από τις ρυθμίσεις ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη κατάσχεσης καταθέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, επαναφέροντας την πρότασή της για θέσπιση ενιαίου κώδικα ρύθμισης δανείων. Η ΕΣΕΕ ζητάει την επίσπευση των αλλαγών υπαγωγής των επιχειρήσεων στο σύστημα «Τειρεσίας», το οποίο, όπως υποστηρίζει, πρέπει να προσαρμοστεί στο πρότυπο του «βρετανικού» μοντέλου, λειτουργώντας ως «point system». Ανησυχία εκφράζει άλλωστε και από την προωθούμενη άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, που αξιώνει η τρόικα.

Σχολιάστε

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.