ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!

Αναδημοσίευση από την Αυγή του κύριου άρθρου της.

Η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, η ακρίβεια της καθημερινής ζωής, η ανεργία και η συρρίκνωση των εισοδημάτων συνθέτουν ένα πλέγμα που οδηγεί στην αύξηση των επισφαλών δανείων. Τα νοικοκυριά δεν πληρώνουν γιατί δεν έχουν!

Με την επελαύνουσα ύφεση υπολογίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο φέτος τα «κόκκινα» δάνεια θα ξεπεράσουν το 30%, δηλαδή η αξία τους θα ανέλθει σε 70 δισ. ευρώ.

Μέσα σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για τα χρέη των νοικοκυριών, με το οποίο τίθενται πολλές προϋποθέσεις για να υπαχθεί κάποιος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Πρόκειται για νομοσχέδιο δώρο – άδωρο! Ακόμη και το στάδιο της εξωδικαστικής συνεννόησης γίνεται με όρους που ευνοούν τις τράπεζες. Άλλωστε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Βορίδης δεν κρύβεται, λειτουργεί στην ουσία ως δικηγόρος των τραπεζών.

Η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διαγραφή επισφαλών δανείων. Αυτό σημαίνει ότι θα ληφθούν γενναία μέτρα, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, εκλογίκευση επιτοκίων, τοκοχρεωλύσια στο ύψος του 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος κ.ά.

Προχθές μαζί με το νομοσχέδιο δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία Τσίπρα στη Δραπετσώνα. Μια σύγκριση ανάμεσα στις ρυθμίσεις επιβεβαιώνει τη ριζική διαφορά προτεραιοτήτων. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές, διότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των τραπεζικών δανείων που δεν θα πληρωθούν. Είναι και κοινωνικά δίκαιες, διότι προωθούν ρυθμίσεις αντίστοιχες προς τη νέα εισοδηματική κατάσταση των δανειοληπτών σε καιρούς ενδημικής κρίσης.

Η κυβέρνηση επιμένει να «ρυθμίζει» τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με βάση τις προτεραιότητες των τραπεζών, οδηγώντας σε εξελίξεις που αποτόλμησε να προδιαγράψει χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς μιλώντας για κατασχέσεις σπιτιών α λα ισπανικά! Πρόκειται, αν επιβεβαιωθεί, για την τελευταία πράξη της εσωτερικής υποτίμησης, που απειλεί με εξαθλίωση τα νοικοκυριά. Και θα αποδειχθεί καταλύτης για μορφές κοινωνικής αντίστασης και αλληλεγγύης, καθώς και για αγώνες δημοκρατικής ανατροπής. Ας το τολμήσουν!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: