ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab επισκόπησης τύπου (Συντάκτες Δημήτρης Τσιπούρας και Φοίβος Κλαυδιανός).

web typosΔιαβάστε στην σημερινή Επισκόπηση Τύπου:

– Δυσαρέσκεια Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη. Αρραγές το σκληρό μνημονιακό μπλοκ επιμένει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος
– Ηχηρές αντιδράσεις από τις ρυθμίσεις για “κόκκινα” δάνεια και πλειστηριασμούς
– Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενάντια στο ρατσισμό
– Συνεντεύξεις-παρεμβάσεις Δ. Παπαδημούλη, Γ. Σταθάκη, Δ. Στρατούλη, Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη, Ν. Χουντή
– Αγρύπνια στην Τουρκία, Τρίτος διαδηλωτής νεκρός
Τη δυσαρέσκεια του Αντώνη Σαμαρά για την πρόσκαιρη διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καταγράφει ο νεοδημοκρατικός Τύπος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να διαρραγεί το σκληρό μνημονιακό μπλοκ.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον τομέα της ενέργειας, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαγκωνίζονται για τη «δόξα» των υδρογονανθράκων, αποσκοπούν σε επικοινωνιακά οφέλη, προκειμένου να εκτρέψουν την κοινή γνώμη από τη μνημονιακή επιταγή για «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών στα ακίνητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε τη δική του πρόταση για να δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στο ρατσισμό, χωρίς να αποκλείονται εκ των προτέρων συγκερασμοί απόψεων και προτάσεων στη Βουλή, ενώ σε εκδήλωση που έγινε στο μαρτυρικό Σκοπευτήριο διατρανώθηκε η αποφασιστικότητα ο ιστορικός αυτός τόπος να παραμείνει στη μνήμη, ως σύμβολο ενάντια στο φασισμό.

Η Τουρκία έμεινε ξάγρυπνη  από τις κινητοποιήσεις πολιτών και την περασμένη νύχτα, οι πληροφορίες αναφέρουν και τρίτο νεκρό διαδηλωτή, ενώ στην κατεχόμενη Κύπρο υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Κιουτσούκ. Νέες εκλογές προγραμματίστηκαν για τις 28 Ιουλίου.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: χτύπημα στον ρατσισμό, υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης, προστασία των θυμάτων

Τη δική του πρόταση νόμου για την «καταπολέμηση εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά» κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

Άσκηση ποινικής δίωξης για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά θα ασκείται αυτεπαγγέλτως, ενώ η καταδίκη θα συνεπάγεται και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Θεσπίζεται ως παρεπόμενη ποινή, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμη και για πλημμελήματα στις περιπτώσεις καταδίκης δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.

Ορίζεται η ευθύνη και προβλέπονται κυρώσεις κατά νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων.

Προβλέπεται πλαίσιο προστασίας θυμάτων και μαρτύρων και ειδικότερα, προστασία από απέλαση και κράτηση θυμάτων και μαρτύρων που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, από τη στιγμή της καταγγελίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση ή τη θέση στο αρχείο.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η πρόταση της ΝΔ υπαναχωρεί και από την ήδη ισχύουσα, και αποδεδειγμένα αναποτελεσματική, όπως τη χαρακτηρίζει, νομοθεσία.

Κάνοντας λόγο για εντελώς προσχηματική πρόταση, σημειώνει πως η πρόταση της ΝΔ εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής της, δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους, αναφέρεται μόνο σε βία κατά προσώπου και όχι κατά ομάδας προσώπων ενώ δεν προβλέπει κανένα πλαίσιο προστασίας για τα θύματα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη (νυν πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), κινείται στο πνεύμα του ν. 927/1979, ο οποίος, όπως λέει, κατέστη ανενεργός λόγω του ασαφούς πεδίου εφαρμογής του.

Ειδικότερα, επισημαίνει πως η πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν εστιάζει στο δράστη των πράξεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά στον υποκινητή τους.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης νόμου: http://beta.avgi.gr/article/408380/olokliro-to-keimeno-tis-protasis-nomou-tou-suriza-ekm-kata-tis-ratsistikis-bias

Μήνυμα  Τσίπρα από το Σκοπευτήριο: «Δεν θα απαλλοτριώσετε την ιστορική μνήμη, δεν θα παίξετε παιχνίδια με τη δημοκρατία»

Για «δεξιά παλαιάς κοπής» που κυβερνάει, μίλησε ο Αλ. Τσίπρας που δήλωσε με την ομιλία του πως «Το Σκοπευτήριο δεν θα το πειράξει κανείς». Ο Αλ. Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, «μνημείο της αντίστασης πουθενά στην Αθήνα δεν υπάρχει»  και στέλνοντας αμέσως το πρώτο μήνυμα:  «Το Σκοπευτήριο είναι κομμάτι της ιστορίας του Λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί».

Ερμηνεύοντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει τον ιστορικό τόπο, επισήμανε: «Έχουμε μια τρικομματική κυβέρνηση στην οποία κυρίαρχος εταίρος είναι η χειρότερη λαϊκιστική δεξιά που είδαμε από τη μεταπολίτευση και μετά. Μια δεξιά καταρρέουσα και απελπισμένη που πιάνεται από τα μαλλιά της.  Μια δεξιά που αναγνωρίζει τον εαυτό της στο μετεμφυλιακό κράτος, στην εποχή του χωροφύλακα και των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων (…), μια δεξιά παλαιάς κοπής, βγαλμένη από τη δεκαετία του ‘50, που σέρνεται πίσω από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έκλεισε την ομιλία του με ένα τετραπλό μήνυμα:

«Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε τη χώρα.

Δεν θα σας αφήσουμε να απαλλοτριώσετε την ιστορική μνήμη

Δεν θα σας αφήσουμε να παίξετε παιχνίδια με την δημοκρατία και την ομαλότητα.

Το Μνημόνιο έχει τελειώσει. Έχετε τελειώσει και εσείς μαζί του».

«Δεν θα επιτρέψουμε να εξαφανίσουν την ιδέα της Αντίστασης» υπογράμμισε ο Μανώλης Γλέζος:

http://www.youtube.com/watchlist=PLvTK2MqRaaVkkuPuAC4PLWr1IbpKcfqf2&v=sSjMf7UtIEg&feature=player_embedded

Δημήτρης Παπαδημούλης (Εφημερίδα των συντακτών): «Εκλογή προέδρου από το συνέδριο του κόμματος»

«Το περίφηµο success story της κυβέρνησης αποτελεί εικονική πραγµατικότητα» υποστηρίζει ο Δ. Παπαδηµούλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφερόµενος στους κυβερνητικούς εταίρους επισηµαίνει ότι «οι εκλογικές φοβίες των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τούς δένουν δυστυχώς ακόµη πιο σφιχτά στο κατάρτι της κυβέρνησης Σαµαρά» και εκτιµά πως εν όψει εκλογών «πριν από το τέλος της τετραετίας, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έγκαιρα πανέτοιµος».

Αναφερόµενος στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιµά ότι χρειάζεται τώρα, μέσα από το συνέδριό του, µια νέα ώθηση, επιµένοντας ότι «η εντολή που έχουµε είναι η δηµιουργία ενός ενιαίου, ανοιχτού κόµµατος των µελών». Τάσσεται υπέρ ενός «κόµµατος των µελών», λέει «ναι στη λειτουργία ρευµάτων, όχι στα καθετοποιημένα στεγανά που διαιωνίζουν ομαδοποιήσεις» και υποστηρίζει την εκλογή του προέδρου από το συνέδριο του κόµµατος.

Xρειάζεται τώρα, μέσα από το συνέδριό του, µια νέα ώθηση, επιµένοντας ότι «η εντολή που έχουµε είναι η δηµιουργία ενός ενιαίου, ανοιχτού κόµµατος των µελών». Τάσσεται υπέρ ενός «κόµµατος των µελών», λέει «ναι στη λειτουργία ρευµάτων, όχι στα καθετοποιημένα στεγανά που διαιωνίζουν ομαδοποιήσεις» και υποστηρίζει την εκλογή του προέδρου από το συνέδριο του κόμματος.

http://www.efsyn.gr/?p=56385

Δημήτρης Στρατούλης (Παρασκήνιο):  Θα βγάλουμε την  Ελλάδα από  την κόλαση του Μνημονίου- Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε ενιαίο πολιτικό πολυτασικό φορέα

Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις αξίες και τις θέσεις μας. Το πρόγραμμά μας για ακύρωση των μνημονίων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και προώθηση σχεδίου παραγωγικής αναπτυξιακής ανασυγκρότησης είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε εκβιασμό και με βάση αυτό και την λαϊκή ενεργοποίηση θα αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα, με κριτήρια την επιβίωση του λαού και την αξιοπρέπεια της χώρας μας.

Ερ: Θα μετεξελιχθεί σε Κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και αν ναι τι σημαίνει αυτό;

Θα μετατραπεί σε ενιαίο αριστερό πολιτικό φορέα, μαζικό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, πολυτασικό και κινηματικό, που θα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, τους νέους και νέες και την προοδευτική διανόηση. Μία αριστερή δύναμη όχι διαχείρισης αλλά ανατροπής και σοσιαλιστικής αλλαγής.

http://www.stratoulis.gr/arthra/synentefxi-paraskinio

Ν. Χουντής: Να ανακοινωθεί μονομερώς η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – νέο “φάουλ” της τρικομματικής

Με αφορμή το αίτημα που εμφανίζεται να απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χτες ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Σεμέτα, αρμόδιο για Θέματα Φορολογίας, στον οποίο απηύθυναν το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σε επίπεδα τουλάχιστον αντίστοιχα χωρών της περιοχής με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Θυμίζουμε ότι ο Επίτροπος Σεμέτα σε απάντησή του το 2011 σημείωνε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση, αφού τόνιζε συγκεκριμένα ότι:

“Ο προσδιορισμός και ο ορισμός των πράξεων που μπορούν να φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οικείων κρατών μελών”

Αν λοιπόν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, δεν αποτελεί μια ακόμα σκηνή στο επικοινωνιακό έργο της τρικομματικής κυβέρνησης προκειμένου να εμφανίσει κάποιες επιτυχίες στη θλιβερή και καταστροφική εφαρμογή του Μνημονίου, τότε αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι έχουμε μια κυβέρνηση άβουλη και ανίκανη, ακόμα και να πείσει την Τρόικα για ένα μέτρο που αποδείχτηκε και ατελέσφορο και πάνω απ’ όλα αντι-αναπτυξιακό.

Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ενημερώσει την Κομισιόν ότι, όπως έχει κάθε δικαίωμα, επαναφέρει το ΦΠΑ στην εστίαση σε επίπεδα που είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου».

Νίκος Βούτσης (Εφημερίδα των συντακτών): Η ατζέντα της Ν.Δ. στρώνει το χαλί στη Χρυσή Αυγή

«Η ουσία της δικιάς μας πρότασης νόμου, με βάση την οποία θα συμμετάσχουμε δημιουργικά στην όποια συζήτηση εξελιχθεί στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής και εφόσον φτάσει το ζήτημα στην ολομέλεια, αναδεικνύει το πραγματικό πρόβλημα με την έννοια ότι περιέχει διευρυμένες και πολλαπλές εγγυήσεις για την ουσιαστική υπεράσπιση, προστασία και δυνατότητα καταγγελίας των θυμάτων, όπως επίσης και μία ευρεία πραγματιστική αντίληψη για τις κατηγορίες πληθυσμού που υφίστανται τέτοιες επιθέσεις στο όνομα της «διαφορετικότητάς» τους. Δεν συνομολογούμε σε ποινικοποίηση επί απόψεων, θεωριών και ιδεών, αλλά επί συγκεκριμένων ενεργειών και πρακτικών. Σε κάθε περίπτωση ισχύει και το δεδομένο νομικό οπλοστάσιο που αφορά στην ηθική αυτουργία και αυστηροποιούμε τις διοικητικές κυρώσεις ατομικά και συλλογικά προς τους φορείς-νομικά πρόσωπα που προβαίνουν σε ρατσιστικές ενέργειες».

-Αρκεί ένα νομικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή;

«Την επιρροή της ΧΑ την ενισχύουν οι πολιτικές της λιτότητας και η κοινωνική απόγνωση στην οποία επί τριετία έχουν οδηγήσει τη χώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Επίσης της έστρωσαν το χαλί οι προτεραιότητες που έφερε στην επιφάνεια η περίφημη προεκλογική ατζέντα της ΝΔ, καθώς αυτή η ατζέντα «δείχνει» τον αδύναμο, τον μετανάστη, την ευπαθή ομάδα γενικότερα ως δήθεν υπαίτιο για τα δεινά στη ζωή των ανθρώπων και των πόλεων. Πέραν της ακροδεξιάς ιδεοληψίας της ηγεσίας της ΝΔ, και της πολιτικής σκοπιμότητας μιας ουσία αντιαριστερής πολιτικής που περιβάλλεται με τον μανδύα του πολέμου εναντίον των «δύο άκρων», η πολιτική της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, συνθέτουν την κυβερνητική στρατηγική για έναν συνεχώς διευρυνόμενο κοινωνικό αυτοματισμό».

-Πάντως με  τη λέξη « μπάτσος» που χρησιμοποιήσατε μπορεί να διωχθείτε ως ρατσιστής…

Δεν ήταν όμως unfair εκ μέρους σας; Στρέψατε και τα σώματα ασφαλείας εναντίον σας…

«Ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι αναφέρθηκα, πέραν των τετριμμένων και υποκριτικών εν πολλοίς για τους βουλευτές, στην ανάγκη να μην οπλοφορούν γενικώς οι πολίτες, εκτός όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας όταν βρίσκονται εν υπηρεσία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, όχι βεβαίως των διαδηλωτών. Η αντιμετώπιση του αποστήματος περιπτώσεων αστυνομικών που ευρισκόμενοι εκτός υπηρεσίας παρέχουν ένοπλη «προστασία» σε ιδιώτες και σε ιδιαίτερους χώρους θα έπρεπε να ήταν στην καρδιά μιας τέτοιας γενικευμένης συζήτησης. Αξιοποιήθηκε η συγκεκριμένη μου φραστική αναφορά σε αυτούς τους επίορκους για μια χωρίς προηγούμενο προσωπική στοχοποίηση με ενορχηστρωτές το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ και τον αρμόδιο υπουργό. Βεβαίως όλοι κρινόμαστε. Ήδη όμως έχουν κριθεί οι άθλιες πολιτικές υποβάθμισης και υποτίμησης που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση προς το σύνολο των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Οι κυβερνώντες λοιπόν προσπαθούν με άθλια προπαγάνδα να στρέψουν εναντίον μας αυτή τη δικαιολογημένη οργή. Παιχνίδια άκρως επικίνδυνα μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε».

Πάνος Σκουρλέτης:  Οι «ατυχείς» δηλώσεις μαρτυρούν τις πραγματικές τους προθέσεις

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή την υποτιθέμενη -όπως αναφέρει- ατυχή δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά για τους πλειστηριασμούς.

«Τελικώς τις πραγματικές προθέσεις αυτής της κυβέρνησης τις μαθαίνουμε από τις υποτιθέμενες ατυχείς δηλώσεις», σχολιάζει ο κ. Σκουρλέτης, συμπληρώνοντας πως «ο κ. Σκορδάς (όπως άλλωστε είχε κάνει και ο κ. Μέργος, με τον κατώτατο μισθό) προανήγγειλε ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, «αυτή η αποκαλυπτική δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, κάνει σαφές το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες». «Τα δίνει όλα για τις τράπεζες και αδιαφορεί για τα νοικοκυριά», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την άμεση ανακούφιση των πιο αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Γιώργος Σταθάκης (Ελευθεροτυπία): Επανεκκίνηση των έργων με αναθεώρηση των συμβάσεων

Θεωρώ αναγκαία την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών στους οδικούς άξονες -ώστε εκτός των άλλων να σταματήσει και η προϊούσα απαξίωση των ήδη εκτελεσμένων έργων- με ριζική αναθεώρηση των συμβάσεων ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά οικονομικά δεδομένα και σε κάθε περίπτωση προς όφελος του Δημοσίου, δεδομένου ότι οι ευθύνες των αναδόχων για τη διακοπή των εργασιών είναι τεράστιες.

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.interviews&id=367299

Εκδηλώσεις

Θεσσαλονίκη: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα: Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του»

Εκδήλωση για να παραμείνει το νερό  ως δημόσιο αγαθό και να μην πουληθεί σε ιδιώτες, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 με αφορμή την  Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος, στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης ( 7.30 μ. μ. )

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Ομιλητές οι Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ

Τommaso Fattori, ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας που οδήγησε στο δημοψήφισμα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού στην Ιταλία.

Αντισύνοδος Alter Summit

Σε ρυθμούς… Alter Summit κινούνται χιλιάδες ακτιβιστές σε όλη την Ευρώπη, που ετοιμάζονται για τη μεγάλη συνάντηση των κινημάτων στην Αθήνα, το διήμερο 7 και 8 Ιουνίου, μας πληροφορεί η Αυγή.

Εσωτερικές ειδήσεις

Συμφωνία εκδοτών για “ολοκαύτωμα” στα Media

Σκηνικό ρήξεων και εκ βάθρων ανακατατάξεων οικοδομείται εντατικά στα media, όπου σειρά από γεγονότα και καταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός ανατροπής τους ισχύοντος status quo. Οι εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν, σε μεγάλο βαθμό, δρομολογηθεί, ενώ τώρα σφυρηλατείται η όψη του συστήματος της 4ης εξουσίας την επόμενη ημέρα. Το ισχύον μοντέλο διακίνησης εντύπων ανατρέπεται, μικρές εφημερίδες και έντυπα περιορισμένης κυκλοφορίας  στραγγαλίζονται.

Αν και οι διεργασίες προετοιμάζονται καιρό τώρα, την κουρτίνα του παρασκηνίου τράβηξε ο επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, με ένα άρθρο του στο Βήμα με τίτλο “κρείττον σιγάν”. Σε εκείνη τη φάση επιχείρησε να δώσει το στίγμα των εξελίξεων, απευθυνόμενος στο ακροατήριο των μυημένων εκδοτών.

Το νέο status quo που φιλοδοξούν να επιβάλλουν οι εδραιωμένοι εκδότες θα προκαλέσει αναταραχές και θα αναγκάσει μικρότερους σε έξοδο από την αγορά, ενώ θα οδηγήσει νεόκοπα επιχειρηματικά σχήματα να ακολουθήσουν εκόντες-άκοντες για να επιβιώσουν.

http://www.sofokleousin.gr/archives/134801.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%23290&utm_campaign=after%204.6.13

Καταδίκη Π. Καμμένου για εξύβριση του Αντρίκου Παπανδρέου

Το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ καλείται να καταβάλλει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στον Αντρίκο Παπανδρέου, ενώ για κάθε φορά που θα αναφέρεται στο όνομά του θα πληρώνει επιπλέον 500 ευρώ.

Αυτό αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο καταδίκασε τον κ. Καμμένο για το αδίκημα της εξύβρισης.

Ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε καταθέσει αγωγή σε βάρος του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ διεκδικώντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, με αφορμή δηλώσεις του κ. Καμμένου για εμπλοκή του κ. Παπανδρέου στα ασφάλιστρα κινδύνου ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας (CDS).

Υπό χρεοκοπία το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκαν τα τελευταία 100.000 ευρώ

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» μετά από προσφυγή ταξιδιωτικού γραφείου το Πρωτοδικείο αποφάσισε τη δέσμευση των τελευταίων €100,000 που βρίσκονται στα ταμεία του κόμματος και αποτελούσαν μέρος της τρίτης δόσης του 2012 που ήταν 3 εκατ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα εργαζομένων ετοιμάζεται να μπει σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας ώστε και να διασφαλίσει τα δεδουλευμένα και να μπλοκάρει ενδεχόμενη προσπάθεια εκκαθάρισης και πτώχευσης του ΠΑΣΟΚ.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ταξιδιωτικό γραφείο για τη διεκδίκηση 240.000 ευρώ από μεταχρονολογημένη επιταγή που είχε υπογράψει στη θητεία του ο τέως γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Αρθρογραφία

Στέλιος Κούλογλου (TVXs): Αντιρατσιστικό ΣΥΡΙΖΑ: μια μεγάλη τρύπα στο νερό

Δεν έχει κανένα νόημα να εξετάσει κανείς το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες. Όχι μόνο γιατί δεν έχει καμία πιθανότητα να υπερψηφιστεί. Αλλά και επειδή ο σκοπός του δεν είναι να αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο πρόβλημα του ρατσισμού και των νεοναζί που εξαπλώνεται σαν πανούκλα στην Ελλάδα. Αλλά απλώς να δώσει τα διαπιστευτήρια της ηγεσίας στην «αριστερή» πτέρυγα του κόμματος, ενόψει του επερχόμενου Συνεδρίου, και να την καθησυχάσει ότι δεν φλερτάρει με την επάρατη σοσιαλδημοκρατία.

Για την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε να καταθέσει αυτούσιο το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη αν, όπως είχε εκτιμήσει αρχικά η Κουμουνδούρου, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απέσυραν το νομοσχέδιο, υποχωρώντας για μια ακόμη φορά. Όταν τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς επέμειναν στην ψήφιση του, ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκε και βρέθηκε σε αμηχανία. Αντί να υποστηρίξει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, προτείνοντας και κάποιες τροποποιήσεις που θα υπογράμμιζαν την διακριτή του στάση, επέλεξε να κατεβάσει ένα ακόμη σχέδιο νόμου, ευτελίζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία και την μάχη εναντίον του νεοναζισμού σε έναν αγώνα για το κομματικό πάπλωμα.

http://tvxs.gr/news/%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-tvxs/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85

Θανάσης Καρτερός (Αυγή): Μπάτσοι κι αστυνόμοι

Αλήθεια, πριν ασχοληθούν όμως με τη λέξη, δεν θα ήταν πιο σώφρον, αν όντως ενδιαφέρονται για το καλό όνομα της αστυνομίας, να ασχοληθούν με το είδος των αστυνομικών που περιγράφει; Γιατί αστυνομικοί είναι βέβαια όσοι με τον ιδρώτα του προσώπου τους και κίνδυνο της ζωής τους αντιμετωπίζουν το έγκλημα -και μάλιστα με μισθούς πείνας. Κι εκείνοι που αυστηρά προσηλωμένοι στη νομιμότητα προσπαθούν να προασπίσουν τη ζωή του πολίτη, την περιουσία του, την εφαρμογή των νόμων.

Τι είναι όμως οι επίορκοι που τα παίρνουν για να προστατεύουν νονούς; Τι είναι τα βαποράκια με στολή; Τι είναι οι τραμπούκοι των δρόμων, οι βασανιστές πολιτών, οι Ράμπο που δέρνουν διαδηλωτές και ληστεύουν μετανάστες; Τι ήταν οι δολοφόνοι νέων παιδιών και οι βασανιστές αγωνιστών στη διάρκεια της δικτατορίας; Τι είναι οι ένστολοι μελανοχίτωνες; Τι είναι όσοι εκμεταλλεύονται τη στολή για να καταστρατηγούν τον νόμο για ίδιον όφελος ή από διαστροφή; http://left.gr/news/mpatsoi-ki-astynomoi

Διεθνής ειδησεογραφία

Ολονυχτία στην Τουρκία

Με ογκώδεις συγκεντρώσεις πέρασε και η νύχτα της Τρίτης στην Τουρκία, μετά το ανάμεικτο μήνυμα «συμβιβασμού και επιμονής» που έδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη να συναντηθεί με ομάδα ακτιβιστών για το πάρκο Γκεζί.

Δεν έλειψαν τα δακρυγόνα από την Κωνσταντινούπολη, μεγάλες συγκεντρώσεις και στην Άγκυρα, εκ νέου στο στόχαστρο διαδηλωτών το γραφείο του κυβερνώντος AKP στη Σμύρνη. Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η προειδοποιητική απεργία των δημόσιων υπαλλήλων.

Η ένταση στην Τουρκία παραμένει σήμερα το πρωί, έκτη ημέρα των διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη νύκτα τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Παρά τη «συγγνώμη» του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για την αστυνομική βία των προηγουμένων ημερών, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν μόλις έπεσε το σκοτάδι την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου φώναξαν συνθήματα ζητώντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην Άγκυρα.

Με τη συνομοσπονδία των συνδικάτων του δημοσίου τομέα KESK που κήρυξε από χθες διήμερη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, ενώνεται την Τετάρτη η συνομοσπονδία των εργατών συνδικάτων DISK με 420.000 μέλη.

Πρώτη η Μέρκελ, χωρίς αυτοδυναμία

Δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία η κυβέρνηση της Μέρκελ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Τρεις μήνες απέχουν οι γερμανικές εκλογές, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν καθαρή νίκη για την Άνγκελα Μέρκελ, την στιγμή οι Σοσιαλδημοκράτες απέχουν παρασάγγας από την αυτοδυναμίας, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δεν μπαίνουν στην Βουλή σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την δημοσκόπηση, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) διατηρούν το προβάδισμα του 39%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD κερδίζει δύο μονάδες και φθάνει το 27%, με τους Πράσινους να αυξάνουν την δύναμή τους κατά μία μονάδα, στο 15%.

Ωστόσο, η Αριστερά χάνει μια μονάδα, και πέφτει στο 6%, ενώ εκτός Βουλής μένουν τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 4% όσο και οι Πειρατές και η «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD) που συγκεντρώνουν από 3%.

Κατά της λιτότητας και υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ τάχθηκε ο Στάινμπρουκ

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών εξαπέλυσε επίθεση κατά της Καγκελαρίου για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, η οποία όπως είπε, έχει βγάλει τον κόσμο στους δρόμους. Μιλώντας σε φοιτητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βερολίνο, ο Στάινμπρουκ υπογράμμισε ότι κάποιες χώρες έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές που φτάνουν ακόμη και το 5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. «Έχετε ιδέα τι θα συνέβαινε εάν η Γερμανία έπρεπε να μειώνει τις δαπάνες 5% κάθε χρόνο; Δεν θα ήσασταν εδώ, θα είχατε βγει στους δρόμους», τους είπε. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν αναγκαστεί να πραγματοποιήσουν τόσο μεγάλες περικοπές με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας από την τρόικα είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Αναφερόμενος στο μεγάλο αμερικανικό πρόγραμμα ενίσχυσης της Ευρώπης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Στάινμπρουκ ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ με στόχο να αναχαιτισθεί η ανεργία που καλπάζει, κυρίως στο ευρωπαϊκό Νότο. Το σχέδιο αυτό θα ήταν δυνατόν – όπως είπε – να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την επιβολή νέων φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα κ.λπ.).

Οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες της παροχής βοήθειας προς την Ισπανία

Η γερμανική κυβέρνηση οριστικοποίησε τις λεπτομέρειες διμερούς συμφωνίας με την Ισπανία για τη χορήγηση στη χώρα χαμηλότοκου δανείου 1 δις με στόχο την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το σχέδιο αυτό θεωρείται προπομπός για ανάλογη παροχή βοήθειας και σε άλλες χώρες με προβλήματα όπως είναι η Πορτογαλία και έχει στόχο την τόνωση της απασχόλησης. Με βάση τη συμφωνία η γερμανική κρατική τράπεζα KfW θα δανείσει τα χρήματα στην ισπανική, επίσης κρατική τράπεζα ICO, η οποία στη συνέχεια θα δανείσει ισπανικές επιχειρήσεις με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που προσφέρονται σήμερα στην εγχώρια αγορά.

ILO: Επιμονή της ανεργίας, όξυνση των ανισοτήτων και μεγάλος κίνδυνος αναταραχών. Κατώτατος μισθός και επενδύσεις η λύση του προβλήματος

Στην ετήσια έκθεσή της για τον Κόσμο της Εργασίας -«World of Work Report 2013», η οργάνωση του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά εργασίας είναι σήμερα «άνιση». Συγκεκριμένα πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης η απασχόληση σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ανακάμπτει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι στην πλειονότητα των αναπτυγμένων. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις έτσι, η απασχόληση στις αναδυόμενες οικονομίες θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2015, ενώ αντίθετα στις αναπτυγμένες αργότερα, μετά το 2017. Διόλου τυχαία, συνεπικουρούμενης και της οικονομικής κρίσης, ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής είχε αυξηθεί δραματικά. Μεταξύ 2011 και 2012, από τις 71 οικονομίες που υπάρχουν πληροφορίες, ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής αυξήθηκε στις 46. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ καθώς αυξήθηκε από 34% σε 46% σε αυτό το διάστημα. Ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής δεν είναι φυσικά άμοιρος των εισοδηματικών ανισοτήτων που αυξήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στις περισσότερες από τις αναπτυγμένες οικονομίες και σε αντίθεση με τη συρρίκνωση που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2007-2010. Αντίθετα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες υπήρξε μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, η οποία όμως θεωρείται εύθραυστη. Επίσης, σημειώνει ότι τα κέρδη έχουν ανακάμψει στα προ της κρίσης επίπεδα. Τέλος, καθοριστικούς παράγοντες στην επίλυση όλων των παραπάνω θεωρεί την αύξηση του κατώτατου μισθού (δεν είναι καν θεσμοθετημένος στις μισές χώρες από τις 151) και των επενδύσεων (βρίσκονται 1% του ΑΕΠ χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα).

Η Κομισιόν έβαλε τους δασμούς στην Κίνα

Ο αρμόδιος Επίτροπος ανακοίνωσε χθες την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών συστημάτων που εξάγει η Κίνα σε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Προσέθεσε, πάντως, πως υπάρχουν περιθώρια συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα αν αυξήσουν τις τιμές τους οι κινεζικές εξαγωγικές επιχειρήσεις (πουλάνε στην Ευρώπη σε τιμές κάτω του κόστους). Υπενθυμίζουμε την έντονη διαφωνία της Γερμανίας φοβούμενη προφανώς τις επιπτώσεις στις γερμανικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην Κίνα.

Το ΔΝΤ πιέζει Γαλλία για «μεταρρυθμίσεις»

Στην ετήσια έκθεσή της για τη Γαλλία το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση ν’ ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μειώσει το εργασιακό κόστος και να μην αυξήσει άλλο τους φόρους.

Η Κίνα αναζητά φθηνό εργατικό κόστος στην Αιθιοπία!

Μια εταιρεία παπουτσιών από την Κίνα αναζητά φθηνότερο εργατικό κόστος, φθηνότερες πρώτες ύλες (δέρματα προβάτων) στην Αιθιοπία! και χαμηλότερους δασμούς εισόδου στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στους Financial Times αντιπρόεδρος της εταιρείας, οι λόγοι για την απόφαση αυτή είναι: η αύξηση του εργατικού κόστους, η περιστολή των περιθωρίων κέρδους και η σταδιακή ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος. Και πρόσθεσε: «Στην τοπική αγορά (Αιθιοπία) το εργατικό δυναμικό είναι πολύ ανταγωνιστικό, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μόλις το μισό από ό, τι στην Κίνα».

Έπεσε η κυβέρνηση Κιουτσούκ στα Κατεχόμενα – Εκλογές στις 28 Ιουλίου

Σε πρόωρες «εκλογές» στα Κατεχόμενα, στις 28 Ιουλίου, οδηγεί η υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της «κυβέρνησης» Ιρσέν Κιουτσούκ. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικό Κόμμα) με 27 ψήφους, ενώ την πρόταση καταψήφισε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας με 21 ψήφους.

Ο κατοχικός πρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον Ντερβίς Έρογλου μέχρι την Παρασκευή.

Εν Οικονομία

Επιβεβαιώνεται η πρόθεση του Πρωθυπουργού να ζητήσει νέα προθεσμία για τις απολύσεις – τριπλή σφαλιάρα από παράγοντες του εξωτερικού (Λαγκάρντ, Σεμέτα, Γιουνκέρ) για ΦΠΑ εστίασης και κούρεμα

Επιβεβαιώνεται σήμερα και από άλλες εφημερίδες (πέραν της Καθημερινής που το αποκάλυψε χτες) η πρόθεση του Πρωθυπουργού να ζητήσει νέα προθεσμία για τον προσδιορισμό της λίστας των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (βλέπε χθεσινή αποδελτίωση). Σχετικά με το πώς αναμένεται να κυμανθεί η διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν σημαντικά νέα (βλέπε χθεσινή και προχθεσινή επισκόπηση) πέρα από το ότι στην πρώτη τους μέρα στην Αθήνα χτες τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα εντόπισαν καθυστερήσεις στην ανεξαρτητοποίηση της ΓΓ Εσόδων. Αντιφατικό πάντως είναι ότι ενώ δεν εκφράζεται ανησυχία για την εκταμίευση της δόσης άμεσα, τα «αγκάθια» μοιάζουν κάθε μέρα να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται.

Ηχηρά χαστούκια δόθηκαν χθες στην ελληνική Κυβέρνηση από τρεις μεριές: 1) Ο ευρωπαίος επίτροπος Σεμέτα άσκησε κριτική για την αργή αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για συνέχιση της άνισης κατανομής των βαρών και εναντιώθηκε στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση (δεν είναι ενδεικνυόμενος τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα της οικονομίας, πρέπει να το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά). 2) Αρνητική για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση στάθηκε και η κ Λαγκάρντ με την φράση «δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό». Επιπλέον, η κ Λαγκάρντ δήλωσε πως όταν αναφέρεται σε μείωση του χρέους της Ελλάδας δεν μιλάει για κούρεμα. 3) Απολύτως αρνητικός ήταν για το θέμα αυτό και ο κ Γιούνκερ. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες στους έλληνες για το ζήτημα αυτό. «Το πρόγραμμα λέει ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και ακόμη πιο κάτω αμέσως μετά. Περαιτέρω ελάφρυνση δεν είναι στο τραπέζι τώρα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Προειδοποιώ ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση ή προσδοκία. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ή της Ευρωζώνης να διεξάγεται αυτή η συζήτηση τώρα». Μάλιστα, χαρακτήρισε «ανεύθυνο» το να δώσει κάποιος μία ημερομηνία για το πότε θα πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση, αν και κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Απρίλιο του 2014, απάντησε ότι αυτό το χρονικό ορόσημο είναι το «νωρίτερο». Από την άλλη μεριά ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέου δανείου. «Λάβαμε μια απόφαση ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα. Δεν είναι μια πρόταση φιλική προς εσάς, αλλά ζωτικής σημασίας για τη συνοχή στην Ευρωζώνη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Market News International (MNI) και πρόσθεσε: «Η δέσμευση είναι ξεκάθαρη: εάν χρειαστεί, θα γίνει. Με προϋποθέσεις, βέβαια, και βάσει στοιχείων». Να σημειώσουμε ότι σε επιστολή του Πρωθυπουργού προς την κ Λαγκάρντ για το ζήτημα νέου δανείου αναφέρεται και το σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών (βλέπε πιο κάτω θέμα).

«Διπλή αστοχία με δάνεια – πλειστηριασμούς» (τίτλος Ναυτεμπορικής): Μετά το ανεπαρκές νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, πανικό στα χρεωμένα νοικοκυριά δημιούργησε το άνοιγμα του θέματος της άρσης των πλειστηριασμών.

Τις προτάσεις των κομμάτων μέσα στο καλοκαίρι για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η άρση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία ισχύει από το 2008 και μέχρι το τέλος του 2013. Ο Θ. Σκορδάς άνοιξε εμμέσως το θέμα λέγοντας πως όταν η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης «κάποια στιγμή, σε πέντε – δέκα – δεκαπέντε χρόνια» θα αρθεί η απαγόρευση, γι’ αυτό πρέπει να ετοιμάζεται το σύστημα. Τότε, είπε ο Θ. Σκορδάς, θα έχει συγκεντρωθεί τεράστιος όγκος από αιτήσεις πλειστηριασμών. Αυτό το θέμα εκτός από το πανικό προκάλεσε και αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι θα ετοιμάσουν ρητή διάταξη για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως το τέλος του 2014 ή το τέλος του 2015, στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες. Επιπλέον, κατάργηση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών ζήτησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, διαψεύδοντας πως υπάρχει από πλευράς της πίεση για άρση της αναστολής πλειστηριασμών… Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Σκορδάς διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι τράπεζες δεν θα πουλήσουν τα ενυπόθηκα δάνεια που έχουν. Νωρίτερα, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποχρεώνει τους δανειολήπτες να βάλουν υποθήκη ακίνητη περιουσία αν θέλουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου για τα δάνεια. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν τα δάνεια αυτά σε distress funds που θα προχωρούν σε πλειστηριασμούς. «Ποια τράπεζα θα δώσει ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια», τόνισε ο Θ. Σκορδάς. Βλέπε συνημμένο: Διπλή «παγίδα» στα ακίνηταhttp://www.naftemporiki.gr/finance/story/661060

Σκληρή κριτική από τον Guardian για το ελληνικό success story: ”Οι συζητήσεις για ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι πρόωρες  και για να δικαιολογήσουν τη λιτότητα”. ”Οι επικεφαλής των τραπεζών και οι πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τον υπόλοιπο  κόσμο ότι η Ελλάδα αναρρώνει-με σκοπό να δικαιολογήσουν τη θεραπεία-σοκ που επιβάλλεται στην Ευρωζώνη”. Αν οι ευρωπαϊκές  και αμερικανικές elite μπορέσουν να ισχυριστούν ότι θεράπευσαν την Ελλάδα θα μπορέσουν να αποτινάξουν την κριτική που δέχονται για την πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη. Επίσης θα μπορέσουν να υπερασπιστούν το οικονομικό μοντέλο το οποίο μόλις πριν τρία χρόνια έπεσε πάνω σε τοίχο. Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν μια οικονομία που αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ αρχίζει πράγματι να βελτιώνεται. Λειτουργεί ουσιαστικά ως μέσο δικαιολόγησης της θεραπείας-σοκ που επιβάλλεται σε δοκιμαζόμενα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

(Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών. Απουσιάζει από τον υπόλοιπο Τύπο)

Νέο δάνειο, νέο μνημόνιο (αποκλειστικό ρεπορτάζ Εφημερίδας των Συντακτών, αύριο θα επισυναφτεί το άρθρο)

Στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά με το αζημίωτο, θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι εταίροι-δανειστές μας και μετά τον Ιούνιο του 2014. Ο πρωθυπουργός με την «Επιστολή Προθέσεων» (17 Μαΐου) που απέστειλε στην διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και η οποία εστάλη παράλληλα και προς τους κυρίους Ρεν, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, καλλιεργεί την ιδέα για μια νέα «ένεση» χρηματοδότησης. Προφανώς, η παραχώρηση νέου δανείου δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από υπογραφή νέου μνημονίου και τον ερχομό νέων μέτρων Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος σταματά τον Ιούνιο του 2014. Υπενθυμίζουμε ότι στην παραπάνω κατεύθυνση (νέο δάνειο) κινήθηκαν και οι δηλώσεις Γιουνκέρ (βλέπε πρώτο θέμα στα οικονομικά).  Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Κερασίνα Ραυτοπούλου: Πρόσθετοι φόροι κατά την περίοδο χάριτος για τους δανειολήπτες

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα είναι πολλές και ισχύουν σωρευτικά δηλαδή, έστω και μία να μην τηρείται ,δεν επιτρέπει την ένταξη του δανειολήπτη στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα :

• Δεν εντάσσονται όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από το ιλιγγιώδες ποσό των 25.000 ευρώ, ή στις περιπτώσεις της υποβολής ατομικής φορολογικής δήλωσης το ποσό των 15.000 €. Ακόμη και αν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να αποδείξουν ότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί πάνω από 20 % από 1.1.2010 (σύγκριση φορολογικών δηλώσεων 2009 και 2010) .

• Αν η μείωση είναι 19 %  δεν εντάσσονται.

• Αν το εισόδημά τους είναι 26.000 € δεν εντάσσονται ακόμη και αν έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους πάνω από 20 %.

• Αν τα δάνειά τους δεν είναι ενυπόθηκα (δηλαδή στεγαστικά ή καταναλωτικά με υποθήκη) δεν εντάσσονται, ακόμη και αν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω από 25.000 €.

• Αν το υπόλοιπο του στεγαστικού τους είναι πάνω από 150.000 € (έστω 155.000 €) δεν εντάσσονται στη ρύθμιση.

• Αν η αντικειμενική αξία της κατοικίας που είναι υποθήκη είναι μεγαλύτερη από 180.000 € (π.χ. 185.000) επίσης δεν εντάσσονται.

• Αν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι πάνω από 250.000 € ή 300.000 €, αν είναι τρίτεκνες οικογένειες, επίσης δεν εντάσσονται.

• Αν έχουν κινητή περιουσία (καταθέσεις και λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία) με αξία μεγαλύτερη από 10.000 € ή 15.000 € για τις τρίτεκνες οικογένειες δεν εντάσσονται.

Η ίδια η ρύθμιση δεν προβλέπει διαγραφή οφειλών αλλά μόνο περίοδο χάριτος 4 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στο 30 % του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του (αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης). Η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης δόσης πριν της ένταξης στο πρόγραμμα και της οριζόμενης, όπως παραπάνω, κεφαλαιοποιείται και καταβάλλεται μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος.

Δηλαδή στην πραγματικότητα ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με επιπρόσθετο ποσό τόκων κατά την περίοδο χάριτος.

Λούκα  Κατσέλη: Η παρούσα ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ωφελεί μόνο τις τράπεζες

Το πρόβλημα με την ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ότι προβλέπεται ελάχιστη καταβολή ακόμη και για τους δανειολήπτες, που δεν έχουν κανένα εισόδημα πλέον, σχολίασε στον ρ/σ 105,5 στο Κόκκινο η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι αυτό ωφελεί μόνο τις τράπεζες, που εμφανίζουν αυτά τα δάνεια ως ενήμερα.

Συγκεκριμένα, η Λούκα Κατσέλη είπε: “Το πρόβλημα με την ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ότι οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν το 10% της μηνιαίας δόσης, που αντιστοιχεί στα 40 ευρώ μέχρι να γίνει η τακτική δικάσιμος, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία”. Εξήγησε, μάλιστα, ότι “αυτή η ρύθμιση ωφελεί τις τράπεζες, καθώς παρουσιάζουν τα δάνεια ως ενήμερα την στιγμή που τα έχουν τιτλοποιήσει και δεν τα εμφανίζουν ως κόκκινα”. Η πρώην υπουργός εκτίμησε ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στις τράπεζες, καθώς από την έκθεση των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, αυτές θα χρειαστούν περί τα 20 δισ. ευρώ, πέρα από τα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θετικά τα πρώτα δείγματα από τον τουρισμό

Με τα μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου παρουσίασαν αύξηση κατά 4,6%. Επιπλέον αύξηση της τάξης του 20,5% παρουσίασαν οι αφίξεις ξένων τουριστών σε πέντε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για τον μήνα Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ειδικότερα, οι αφίξεις στα αεροδρόμια Ζακύνθου, Χανίων, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ρόδου έφθασαν σε 800.618 από 664.372 τον Μάιο του 2012. Κοινή συνισταμένη σε όλα τα αεροδρόμια είναι η μεγάλη αύξηση έως και 230% στον αριθμό των αφίξεων από τη Ρωσία. Πρόκειται για τα πρώτα αξιόλογα στατιστικά δείγματα τα οποία προοιωνίζονται την έντονη δυναμική που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ο ελληνικός τουριστικός προορισμός για τη φετινή σεζόν. Άλλωστε για το 2013 έχουν ήδη δρομολογηθεί στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πτήσεις από το εξωτερικό με περίπου 1 εκ περισσότερες αεροπορικές θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Πρόταση μαμούθ για εξαγορά ελληνικών ομολόγων από fund των ΗΠΑ

Ψήφο εμπιστοσύνης στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και κατ΄ επέκταση στην ίδια την οικονομία, αποτελεί η δημόσια πρόταση της εταιρείας για την αγορά τίτλων αξίας έως 2,9 δις.  Η δημόσια πρόταση από την εταιρεία υπεβλήθη τη Δευτέρα προς τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων και λήγει την 1η Ιουλίου. Το εύρος τιμών που θα αγοραστούν τα ομόλογα θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των επενδυτών και σε κάθε περίπτωση αυτές θα προσδιοριστούν μέσω δημοπρασίας (η διαδικασία ονομάζεται Unmodified Dutch Auction και την έχει ακολουθήσει στο παρελθόν και το ελληνικό Δημόσιο). Η Japonica αποτελεί μία εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών με έδρα τις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1987 από τον Paul Kazarian ο οποίος είναι πρώην στέλεχος της Goldman Sachs.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: