ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab επισκόπησης τύπου (Συντάκτες: Δημήτρης Τσιπούρας, Φοίβος Κλαυδιανός).

 

web typos beigeΤο «Χαμηλό βαρομετρικό, που μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα κρίση», όπως γράφει η Καθημερινή,  καθώς κατά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης έθεσαν με έντονο τρόπο ζήτημα συντονισμού της κυβέρνησης, αλλά και η δέσμη μέτρων που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  (σ. σ. προβλήθηκε αρκούντως από τον  Τύπο, π.χ. στο ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=514929) για μια δημοκρατική παλινόρθωση στον μιντιακό χώρο, όπου κυριαρχεί η ολιγαρχία της διαπλοκής, δεσπόζουν στον σημερινό Τύπο.

Για τη μίνι ενδοκυβερνητική κρίση, απότοκο της μαγνητικής καταιγίδας, τη στιγμή που  η ΕΕ μέσω της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ και του προέδρου του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,  επιμένουν στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ο κ. Σαμαράς , ενισχυμένος και δημοσκοπικά, επιλέγει την ακροδεξιά ολισθηρή οδό για να κατευνάσει τις  αντιδημοκρατικές «κορώνες» στη Ν.Δ., αδιαφορώντας για τις όψιμες αντιδράσεις των μνημονιακών συνεταίρων του και αδειάζοντάς τους κυριολεκτικά.

Στο διεθνές πεδίο η μεταστροφή της Γερμανίας αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, επαναφέροντας στη μνήμη το «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Ο Πολ Τέιλορ με άρθρο του στο πρακτορείο Ρόιτερς ισχυρίζεται ότι η πολιτική της λιτότητας δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι περισσότερο πρόκειται για «αλλαγή στα λόγια και όχι στην πράξη», ενώ ο Ζακ Αταλί υπερασπιζόμενος το σύστημα προειδοποιεί ότι «θα ξεσπάσει μεγάλη επανάσταση».

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Παρουσίαση θέσεων για τα ΜΜΕ

Αλ. Τσίπρας: Η δημοκρατία στην Ελλάδα καταλύθηκε με τη βοήθεια της μιντιοκρατίας

Στον καιρό του Μνημονίου τα MEDIA, ως επί τω πλείστον, δεν παράγουν ενημέρωση, παράγουν προπαγάνδα. Και, όπως σε όλους τους κανόνες, υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις που τους επιβεβαιώνουν. Αλλά  στα περισσότερα MEDIA το «προϊόν» είναι ομοιόμορφο. Έχουμε υπερπροσφορά εμπορεύματος, το ίδιο προϊόν σε διαφορετική συσκευασία.

Και φυσικά αυτό δεν είναι τυχαίο. Ας δούμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες σε αυτά που εμείς ονομάζουμε  συστημικά ΜΜΕ.

Εκείνοι που είτε έχουν συμφέρον στη συνέχιση αυτής της πολιτικής που μας οδήγησε στη κρίση, είτε τρέμουν την ιδέα μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα θέσει εν αμφιβόλω τη προνομιακή τους μεταχείριση από τη πλευρά του κράτους.

Με δυο λόγια πρόκειται για την οικονομική ολιγαρχία, που όχι μόνο δε μάτωσε από τη κρίση, αλλά έχοντας βγάλει τα κέρδη των προηγούμενων ετών στο εξωτερικό, μας κουνάει σήμερα το δάκτυλο.

Πιο συγκεκριμένα, τα  μέτρα  που προτείνουμε:

http://www.avgi.gr/article/365161/protaseis-gia-na-spasei-i-diaploki

Διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση.

Οι δημόσιες συχνότητες δε μπορεί να είναι κλειστό άβατο. Δε μπορεί το μόνο κλειστό επάγγελμα στη χώρα να είναι του καναλάρχη. Οι άδειες θα αποκτώνται για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.

Πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Οι τελευταίες, θα δοθούν σε κοινωνικές οργανώσεις και φορείς που θα συμμετέχουν σε ειδικό διαγωνισμό. Θα αποκτώνται, επίσης, για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.

Αντίστοιχη πρόβλεψη και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο στόχος είναι ο δυισμός μεταξύ κερδοσκοπικής και κοινωνικής τηλεόρασης να διατηρηθεί και εδώ.

Αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο με ξεχωριστούς διαγωνισμούς.

Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. β) όσες δε τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. γ)όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.

Επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μη ταυτίζεται με το πάροχο περιεχομένου.

Νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το θεσμικό πλαίσιο. Αλλά και ο φορέας που θα ελέγχει την εφαρμογή του.

Το ΕΣΡ το οποίο σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι αρμόδιο, έχει απαξιωθεί πλήρως, εξαιτίας κάποιων εκ των μελών του που συμπεριφέρονται ως εντολοδόχοι της κυβέρνησης. Δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και να παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως. Η σύνθεση του δεν είναι νόμιμη και οποιαδήποτε κύρωση επιβάλλει καταπίπτει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού πολλά από τα μέλη του ΔΣ του έχουν υπερβεί το όριο που επιβάλλεται από τον ιδρυτικό του νόμο. Πρόκειται για μια αρχή φάντασμα και το σκάνδαλο είναι ότι η κυβέρνηση συντηρεί αυτή την κατάσταση. Και αυτή η κατάσταση θα αλλάξει.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

http://left.gr/news/al-tsipras-i-dimokratia-stin-ellada-katalythike-me-ti-voitheia-tis-mintiokratias

Βασίλης Μουλόπουλος: Από την ελευθερία της ενημέρωσης στην ελευθερία της ιδιοκτησίας…

Για “άκρως επικίνδυνη αλλοίωση των θεσμών”, για “μετάλλαξη της δημοκρατίας σε τηλεδημοκρατία”, έκανε λόγο στην ομιλία του ο Βασίλης Μουλόπουλος.”Το δίκαιο και το άδικο, το νόμιμο και το παράνομο, το ηθικό και το ανήθικο δεν το κρίνουν το κράτος δικαίου με τους θεσμούς του, αλλά το κράτος της τηλεόρασης”, σημείωσε με έμφαση ο υπεύθυνος του Τομέα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, εξηγώντας στη συνέχεια: “Τα εμπορεύματα της Ενημέρωσης είναι πολλά και ποικίλα, γιατί απευθύνονται σε πολλά και ποικίλα κοινά, αλλά προτείνουν όλα την ιδία ομογενοποιημένη οπτική της πραγματικότητας: αυτή του μοναδικού κόσμου του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Υπερβολή; Το 1977, σε μια κρίση ειλικρίνειας, ο διασημότερος τότε ancorman της γαλλικής TV, ο Πατρίκ Πουάβρ ντ’ Αρβόρ, ερωτώμενος περιέγραψε το περιεχόμενο της δουλειάς του: ‘Είμαστε εδώ για να δώσουμε μια επίπεδη εικόνα του κόσμου’”.

Εστιάζοντας στα της κρίσης, ο Β. Μουλόπουλος είπε: “Η στρατηγική του κεφαλαίου για την έξοδο από την κρίση ανάγκασε τα μίντια, ακόμα και το πιο έγκυρα και τα πιο σοφιστικέ, να παίξουν ωμά τον ρόλο τους. Να ταχτούν ανοιχτά με τα συμφέροντα του κόμματος της διαπλοκής. Αποκάλυψε στο αγοραστικό κοινό ότι ούτε ανεξάρτητα ούτε αντικειμενικά είναι. Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης είναι σήμερα η βασική αποστολή των μίντια. Στοχεύουν στο να εγκλωβίσουν τα μυαλά των πολιτών στην ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού. Να περάσουν στη συνείδηση των ανθρώπων ότι η πολιτική των Μνημονίων είναι μονόδρομος”.

http://www.avgi.gr/article/365217/apo-tin-eleutheria-tis-enimerosis-stin-eleutheria-tis-idioktisias-

Μ. Κομνηνού: “Ιδιότυπο μετα-αποικιακό καθεστώς”

Σε ό,τι αφορά το είδος της δημοσιογραφίας που ανθίζει στα ιστολογία βλέπουμε ότι τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι aggregators και τα κοινωνικά μέσα π.χ. Google, face book,yahoo, YouTube, στη 10η το news.it, στη 14η το news bomb, στη 15η in.gr, στη 16η το Πρώτο θέμα, 19η η ζούγκλα.  Σε ότι αφορά τα παραδοσιακά μέσα το Βήμα βρίσκεται στην 40η θέση και ακολουθείται από το Sky, τα Νέα στη 56η και στην 66η η Καθημερινή. Η Αυγή βρίσκεται στην 487η θέση   και το Left.gr  στην 224η.  Ως εκ τούτου μπορούμε να συμπεράνουμε  ότι όπως και στην Ιταλία υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε μία αντιθετική και κινηματική σφαίρα που εκφράζεται στο διαδίκτυο και προωθεί νέα κινήματα, όπως κόμμα του Πέπε Γκρίλλο και μια παραδοσιακή με έντονο το στοιχείο της διαπλοκής όπως αυτή που στηρίζεται στα έντυπα και τ/λ κανάλια της Fininvest που επέτρεψαν την ολική επαναφορά του Μπερλουσκόνι. Το ίδιο και στην Ελλάδα μια αντιθετική και κινηματική σφαίρα έρχεται σε αντιπαράθεση  με τις παραδοσιακέ εφημερίδες, τα κανάλια και τις διαδικτυακές εκδόσεις που υποστηρίζουν τα παραδοσιακά κόμματα και το μονόδρομο του μνημονίου.

http://left.gr/news/i-domi-tis-dimosias-sfairas-metavlithike-ardin-me-mnimonio-kai-ti-metavasi-tis-elladas-se-ena

Ναόμι Κλάιν: “Χρειαζόμαστε μια επανάσταση στα media”

Αυτό το οποίο είναι τόσο επικίνδυνο είναι πως κάνει τον κόσμο να νιώθει ανήμπορος και όταν ο κόσμος νιώθει ανήμπορος μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος. Νομίζω πως οι δημοσιογράφοι που σκορπούν αυτά τα μηνύματα – αυτά τα ψέματα – περί αδυναμίας και περί παντελούς έλλειψης εναλλακτικών έχουν μερίδιο ευθύνης για την ανάδειξη αυτών των επικίνδυνων ιδεών, ακόμη και για την αύξηση των επιθέσεων εναντίον μεταναστών. Γιατί, όταν ο κόσμος νιώθει πως δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στην ζωή του – καθώς αυτό είναι το μήνυμα που παίρνουν από τους πολιτικούς και από τις εφημερίδες και από την τηλεόραση – πως “είστε απολύτως ανήμποροι να επηρεάσετε την μοίρα σας”, τότε θα βρει έστω και ένα μικρό πεδίο στο οποίο θα νιώθει ένα κάποιο αίσθημα εξουσίας ή μάλλον μια ψευδαίσθηση εξουσίας απέναντι σε κάποιον ακόμη πιο αδύναμο.

Οπότε όλα αυτά συνδέονται, Αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε μια επανάσταση στα μίντια, χρειαζόμαστε Μέσα που να είναι υπόλογα στον κόσμο και ικανά να ανοίγουν πεδία για ελπίδα και προοπτική, να ενθαρρύνουν την συζήτηση την σκέψη και τις ιδέες αντί να την κόβουν διαρκώς, γιατί στην Ελλάδα αυτή την στιγμή η συζήτηση κυρίως κόβεται.

http://left.gr/news/hreiazomaste-mia-epanastasi-sta-media

Και http://www.tovima.gr/society/article/?aid=514993

Δημ. Παπαδημούλης: Οικογενειακό καβγαδάκι η χθεσινή διαφωνία των τριών

Σε συνέντευξή του στον Αντένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογράμμισε ότι «Αυτό που έγινε χθες θα αποδειχθεί τελικά ένα οικογενειακό καβγαδάκι, διότι όταν οι τρεις αρχηγοί είναι ενωμένοι και δεμένοι στο κατάρτι της κυβέρνησης και μοιράζονται το κόστος της σκληρής μνημονιακής πολιτικής, δεν θα τα «σπάσουν» για το αντιρατσιστικό. Ο Σαμαράς βλέπει ότι τον «παίρνει» να το παίζει αφεντικό απέναντι στους δύο συνεταίρους του, την ίδια στιγμή που τα όποια κέρδη από την κυβερνητική πολιτική φαίνεται πως τα παίρνει ο Σαμαράς, ενώ τη «χασούρα» ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης.

Πάντως, σε ό,τι αφορά εμάς, πιθανόν να μην περιμένουμε τους άλλους αλλά να πάρουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες, ως αξιωματική αντιπολίτευση, σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο -το θέμα είναι προς συλλογική εξέταση- αλλά για μας η προτεραιότητα βρίσκεται αλλού: ανεργία, ακρίβεια, μισθοί, συντάξεις, ανισότητες, υπερφορολόγηση».

http://left.gr/news/dim-papadimoylis-oikogeneiako-kavgadaki-i-hthesini-diafonia-ton-3

Ευκλείδης Τσακαλώτος: η ελληνική κρίση αναπαρίσταται από το αγγλικό L

Σε δύο συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ προσκείμενα στον Σύριζα-ΕΚΜ («Εποχή», «Στο Κόκκινο») ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ οικονομικών του Σύριζα-ΕΚΜ  διατύπωσε την πρόβλεψη ότι την ελληνική ύφεση δεν θα τη διαδεχτεί μια ανάκαμψη. Αντιθέτως, εκτίμησε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της μεγάλης διάρκειας στασιμότητας ή αναιμικής ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα χρειαστεί δεκαετίες για να ξεφύγει από τη σημερινή απεχθή κατάσταση. Έτσι ταιριάζει καλύτερα στην περιγραφή της ελληνικής κρίσης το γράμμα L  αντί αυτά των V και W.

Επιπλέον, ο Βουλευτής του Σύριζα-ΕΚΜ  και καθηγητής Οικονομικών επισήμανε ότι τα παραπάνω δεν αποκλείεται να είναι συμβατά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο (σε μακροπρόθεσμο όμως δεν επιτυγχάνεται βιωσιμότητα χρέους χωρίς νέο γενναίο κούρεμα). Επίσης, εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται – υπό κάποιες προϋποθέσεις – να κοντεύουμε στο κατώτατο σημείο της ύφεσης. Αυτό θα επιχειρηθεί να πανηγυριστεί από την Κυβέρνηση όπως ήδη παρατηρούμε. Για αυτό, προτείνει, ο Σύριζα να επιμείνει στο ότι δεν μπορεί η συνέχιση των ίδιων πολιτικών να επαναφέρει σε αξιοπρεπή επίπεδα τις ζωές των μεσαίων και ασθενέστερων τάξεων. Αντίθετα, τη δυνατότητα αυτή την έχει ο Σύριζα, ο οποίος μπορεί να αλλάξει τις βασικές συνισταμένες της ασκούμενης πολιτικής (πρόγραμμα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, δημιουργία βιώσιμων εργασιακών σχέσεων, σεβασμός στο περιβάλλον). Βλέπε συνημμένο:  http://www.epohi.gr/portal/politiki/14174

Ρένα Δούρου: Σε λάθος κατεύθυνση η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ για την άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας

Σε απολύτως λάθος κατεύθυνση κινείται η απόφαση των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σχετικά με την άρση του εμπάργκο χορήγησης οπλισμού προς τη μία από τις δύο εμπόλεμες πλευρές στον εμφύλιο της Συρίας, εκείνης των ανταρτών, υπογραμμίζει με δήλωσή της  η Ρένα Δούρου.

 Η απόφαση, που ελήφθη ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση και μετά από μεγάλες πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, ουσιαστικά «ρίχνει λάδι στη φωτιά» της εμφύλιας σύρραξης, σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων έχει εμπλακεί η σιϊτική Χεζμπολάχ. Λίγη αξία έχει η δήλωση του βρετανού υπουργού Γουίλιαμ Χέηγκ ότι η χώρα του δεν σκοπεύει στο ‘άμεσο μέλλον’ να προμηθεύσει όπλα στους αντάρτες.

Εκείνο που χρειάζεται σήμερα στον παρατεταμένο αιματηρό εμφύλιο της Συρίας δεν είναι ο εξοπλισμός της μίας ή της άλλης πλευράς, αλλά η επείγουσα αναζήτηση λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή των ντόπιων μερών, χωρίς κανενός είδους έξωθεν παρεμβάσεις.

Αποφάσεις σαν αυτή των 27 αυξάνουν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και «συντηρούν» το αιματηρό αδιέξοδο.

Π. Σκουρλέτης: Σύγκρουση αξιών πίσω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Η ΝΔ δεν δείχνει να έχει πρόθεση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το φαινόμενο του ρατσισμού, είπε στον ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. “Πρόκειται για μια επιλογή απόλυτα συνειδητή ώστε να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο χώρο της ακροδεξιάς” υποστήριξε ο Π. Σκουρλέτης, ο οποίος διέγνωσε μετατόπιση του πολιτικού λόγου της ΝΔ προς την ακροδεξιά. “Δεν οριοθετείται ιδεολογικά και στρατηγικά απέναντι του” είπε χαρακτηριστικά.

http://www.avgi.gr/article/368786/p-skourletis-sugkrousi-axion-piso-apo-to-antiratsistiko-nomosxedio

Ζωή Κωνσταντοπούλου: “Προφανώς τους ενοχλώ. Οπότε μάλλον κάνω σωστά τη δουλειά μου

Στις εξελίξεις για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αλλά και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “υπόθαλψη” των υπευθύνων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καταγγέλλοντας ότι “η σημερινή Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας κάνουν το παν για να μην ελεγχθούν οι χρήσιμοι υπαίτιοι”.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο καταλογίζει πολιτική και ποινική ευθύνη καθώς είχε κρυφά στην κατοχή του τη λίστα Λαγκάρντ επί 14-15 μήνες και είπε κατ’ επανάληψη ψέματα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ χρησιμοποιεί την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να μην ελεγχθεί.

Σε ότι αφορά την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα χωρίς συνιστώσες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι “ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα, σε μια πλατιά και ανοιχτή δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς είναι μια δέσμευση προς την κοινωνία, που ανατρέχει στις εκλογές του 2012″ και πρόσθεσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την αυτοδυναμία” επιζητώντας συμμαχίες και συνεργασίες με μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και της κοινωνίας για να ακυρωθεί η καταστροφική πολιτική των μνημονίων.

Μιλώντας για το αντιρατσιστικό νόμο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μπλοκάρει το διάλογο σημειώνοντας ότι “είναι προκλητικό η Κυβέρνηση που νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, σε ένα και μόνο άρθρο να προφασίζεται ξαφνικά ότι κάνει νομοπαρασκευαστική δουλειά”.

http://www.avgi.gr/article/362256/z-konstantopoulou-profanos-tous-enoxlo-opote-mallon-kano-sosta-ti-douleia-mou-

Γιώργος Σταθάκης  (στο iefimerida) : Οι όροι «κεντροδεξιά», «κεντροαριστερά» έχουν πεθάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μετεκλογικές συνεργασίες σε άλλη βάση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από θέση αρχής θεωρεί ότι η απαραίτητη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα αναλάβει την σωτηρία της χώρας από τη βαθιά ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση με την οποία βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι προϋποθέτει ευρύτερες συνεργασίες. Εξάλλου, μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια επιστροφής στο κόμμα-κράτος της δικομματικής εναλλαγής. Ωστόσο οι συνεργασίες αυτές δεν είναι δυνατόν ούτε να επιτύχουν αλλά ούτε και να αποκτήσουν κοινωνική νομιμοποίηση αν σε αυτές περιλαμβάνεται το πολιτικό προσωπικό το οποίο ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της χώρας. Μονολεκτικά, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποκλείονται.

Πηγή: Γιώργος Σταθάκης στο iefimerida: Οι όροι «κεντροδεξιά», «κεντροαριστερά» έχουν πεθάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μετεκλογικές συνεργασίες σε άλλη βάση | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/107375#ixzz2UZ3Wgk5e

Έρευνα GPO: Στο 21,3 η ΝΔ, στο 19,5% ο ΣΥΡΙΖΑ -Δημοφιλέστερος ο Σαμαράς με 46,3%, 27% για τον Τσίπρα

Προβάδισμα περίπου δύο μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε χθες η εκπομπή Ανατροπή του Mega. 21,3% καταγράφεται για τη ΝΔ και 19,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 10,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,4%, το ΚΚΕ 5,8% και η ΔΗΜΑΡ 5,1%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 46,3% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 27%.

Αναλυτικά παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία για όσα κόμματα ήταν κοντά ή πάνω από το 1%. Ειδικότερα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,8%, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα (Α. Λοβέρδος) συγκεντρώνει 1%, οι Οικολόγοι – Πράσινοι 0,9% και το ΛΑ.Ο.Σ. 0,9%. Ένα 1,9% απάντησε Άλλο Κόμμα (4,1%). Λευκό / Άκυρο / Αποχή απάντησε το 6,3% (6,1%), ενώ αδιευκρίνιστη είναι η επιλογή του 12,3% των ερωτηθέντων (15,6%).

Στο ερώτημα «ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 46,3% των ερωτηθέντων (46%), έναντι 27% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα (29,3%). Κανέναν από τους δύο απαντάει το 25% των ερωτηθέντων (23,5%).

Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας;», Ναι /Μάλλον ναι απαντάει το 67,6% των ερωτηθέντων, Όχι/Μάλλον όχι το 31,1% και Δεν ξέρω/Δεν απαντώ το 1,3%.

Στο πώς πρέπει να γίνει η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής (ρωτήθηκαν όσοι είχαν απαντήσει θετικά στο προηγούμενο ερώτημα, δηλαδή το 67,6%), το 41,3 των ερωτηθέντων απάντησε «με νομοθετικές παρεμβάσεις» και το 52,9% «μέσα από πολιτική, ιδεολογική αντιπαράθεση» και ΔΞ/ΔΑ το 5,8%.

Τέλος, σχετικά με το αν «πιστεύετε ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο αντιρατσιστικό νόμο;», Ναι/Μάλλον ναι απάντησε το 50,2% των ερωτηθέντων, Όχι/Μάλλον όχι το 44,4% και ΔΞ/ΔΑ το 5,4%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα από την 24η έως και την 25η Μαΐου.

Επίκαιρη ερώτηση Σύριζα-ΕΚΜ  για το θέμα των offshore

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με θέμα «Έλεγχος και φορολόγηση των υπεράκτιων (offshore) εταιριών» κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και την οποία υπογράφουν συνολικά 17 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτήν γίνεται σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει από τη μεριά του υπ Οικονομικών για τον έλεγχο των offshore που έχουν δραστηριότητα στη χώρα μας με διάφορους τρόπους (συμμετοχή σε ελληνικές εταιρίες, ιδιοκτησία ακινήτων κτλ). Ερώτηση γίνεται και για τις διεθνής πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε μια περίοδο, μάλιστα, που το σχετικό debate έχει τεθεί πανευρωπαϊκά με πολύ επιτακτικό τρόπο. Το βασικό σκεπτικό της επερώτησης είναι το ότι ενώ όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε βαριά φορολόγηση των ασθενέστερων και μεσαίων τάξεων, έχουν μόνο διακηρυκτικά ασχοληθεί με τη φοροδιαφυγή και ειδικά για τις offshore (που είναι σημαντικό κομμάτι της) δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα. (ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης):

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8083265.pdf

Λαοί ενωμένοι εναντίον της τρόικα

Ο Κάγιο Λάρα, ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν και ο Αλέξης Τσίπρας δίνουν το παρόν στη Μαδρίτη για να στηρίξουν τις πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν την 1η Ιουνίου με σύνθημα: “Λαοί ενωμένοι εναντίον της τρόικας”. Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν καλέσει τους πολίτες των χωρών τους σε μια συνολική αντιπαράθεση με τις πολιτικές της λιτότητας και της τρόικας καλώντας για μια “δημοκρατική εξέγερση”, “κοινωνική ανυπακοή” ή “επανάσταση από τα κάτω” με τον προοπτική να δημιουργήσουν νέες και πλατιές συμμαχίες που να ανατρέψουν τις πολιτικές των Μνημονίων. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία την 1η Ιουνίου με σύνθημα: ¨Λαοί ενωμένοι εναντίον της τρόικα”.

Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμως ο βουλευτής Ιωάννης Μιχελογιαννάκης

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης είναι από χθες και επισήμως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι ο κ. Μιχελογιαννάκης, που συνεργάζεται εδώ και οκτώ μήνες με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε αίτηση εγγραφής ως απλό μέλος στη νομαρχιακή Ηρακλείου

«Αποδεχόμαστε με συντροφική, αγωνιστική και ενωτική διάθεση το αίτημά του, στη βάση των ηθικών, αξιακών και καταστατικών αρχών και καταβολών της αριστεράς, κάτω από τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να δρούμε, στη βάση της ισοτιμίας, του σεβασμού και της αμοιβαιότητας. Καλωσορίζουμε το σύντροφο Γιάννη Μιχελογιαννάκη στην οργάνωσή μας και συμπαρατασσόμαστε σε μια ενιαία μαχητική πορεία, για να κτίσουμε μια νέα Ελλάδα και ένα νέο πολιτικό φορέα παραγωγής ιδεών, πολιτικής και κοινωνικής προστιθέμενης αξίας! Για να φύγουν τα μνημόνια και η τρικομματική κυβέρνηση της καταστροφής, για να νικήσει η ελπίδα!» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εσωτερικές ειδήσεις

Φ. Κουβέλης: Διεκδικώ να έρθει το αντιρατσιστικό ν/σ στην Βουλή

Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου για το ότι δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία για το αντιρατσιστικό ν/σ, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε τρεις φορές “θα σας απαντήσουν οι επόμενοι πολιτικοί αρχηγοί”.

“Διεκδικώ να έρθει το αντιρατσιστικό ν/σ στην Βουλή”, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτη” την καθυστέρηση κατάθεσή του στην Βουλή. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την δημοσιοποίηση εγγράφου για το ν/σ ΚΕΝΕ ως “απαράδεκτη σκοπιμότητα μόλις δύο ώρες πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών”.

Επανάλαβε σε όλους τους τόνους ότι η κατάθεση του ν/σ στην Βουλή είναι πράξη δημοκρατίας. Ξεκαθάρισε ότι οι διατάξεις του ν/σ δεν περιλαμβάνονται στο νόμο του 1979 και τόνισε ότι “οι όποιες τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν με ανοικτές διαδικασίες στην Βουλή”.  Αδιακύβευτη ήταν και η στήριξή του στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, και τόνισε ότι “η πολιτική στήριξη και των άλλων κομμάτων είναι δεδομένη”.

«H ΔΗΜΑΡ επιμένει στην ψήφιση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη»  δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ. Αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρή διαφωνία με τη ΝΔ, αν και όπως επισήμανε δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής.

Ευ. Βενιζέλος: Ανασχηματισμός τώρα

«Οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων πρέπει να είναι ειλικρινείς, καθαρές, έντιμες και αξιόπιστες» υπογράμμισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή ΝΕΤ Week της Έλλης Στάη, σε μια συζήτηση που εξελίχθηκε εφ΄ όλης της ύλης με αναφορές στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση της ΔΗΜΑΡ, την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, τις ευρωεκλογές αλλά και τη λίστα Λαγκάρντ.

Αναφερόμενος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είχε προηγηθεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που υπήρξε διαφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «οι μέχρι τώρα διαφωνίες ξεπερνιόνταν με εκατέρωθεν υποχωρήσεις», ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ διαχειρίσθηκε το θέμα. Και, όπως είπε, «το αντιρατσιστικό είναι ένα παράδειγμα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με μεγάλο κόπο και πολλές φορές πρέπει να εξηγούνται τα αυτονόητα». «Η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, περνά μια κρίση» παραδέχτηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα ζητήσει να συζητηθεί η δική του πρόταση νόμου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα ψηφιστεί από ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5020152/anasxhmatismo-twra-zhthse-o-benizelos/

Ευρωχαλάρωση της λιτότητας: πολλά λόγια, λίγα έργα, και διαφωνίες

Συνεχίζονται και σήμερα τα δημοσιεύματα για την ευρωχαλάρωση της λιτότητας, με κύριο άξονα τα δάνεια από την κρατική τράπεζα KfW σε μικρές επιχειρήσεις του Νότου. Στο βάθος, όπως αναφέρουν, είναι ο φόβος της Γερμανίας (και όχι μόνο) για την κοινωνική και πολιτική κατάρρευση του Νότου. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται, σήμερα συναντώνται στο Παρίσι οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών Γαλλίας – Γερμανίας, η συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ Πέμπτη ενώ προαναγγέλλεται η έξοδος από την επιτήρηση της Ιταλίας. Ωστόσο στο σχέδιο αντιδρούν οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (κάνοντας λόγο για κίνηση με πολύ καθυστέρηση, αλλά και για το ότι θα επιβαρύνει τους γερμανούς φορολογούμενους), εν μέρει και οι Πράσινοι. Παράλληλα, άρχισαν τα δημοσιεύματα που αξιολογούν το νέο New Deal και το βρίσκουν είτε πολύ φτωχό (τα κονδύλια που αναφέρονται είναι λιγότερα από 10 δις), είτε μόνο στα λόγια (επικοινωνιακές δοκιμές προς το εσωτερικό της Γερμανίας και βλέπουμε…).

Ειδικά για την Ελλάδα, δειλά – δειλά εμφανίζονται πληροφορίες ότι στο σχέδιο αυτό θα συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα στα «ΝΕΑ» μιλούν για «την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τη σύσταση ενός αναπτυξιακού ταμείου στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμμετέχοντας ακόμη και στο μετοχικό του κεφάλαιο, μέσω της γερμανικής τράπεζας KfW, διαμήνυσε σύμφωνα με πληροφορίες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόσφατα στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, διαβεβαιώνει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, βρίσκεται στο κάδρο των χωρών που σχεδιάζει να υποστηρίξει η Γερμανία στο πλαίσιο της νέας στροφής της οικονομικής της πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού Νότου».

 Η «Καθημερινή», πιο επιφυλακτική, αναφέρει ότι σχέδια για επενδυτικό ταμείο υπάρχουν και στην Ελλάδα, αλλά με τη σύστασή του διαφωνεί η τρόικα. Περιλαμβάνει εκτενές ρεπορτάζ από το δημοσίευμα του Spiegel σχετικά με το θέμα αυτό και ειδικά τους λόγους που υποχρεώνουν τη Γερμανία να «βλέπει χαλάρωση» όπως ο φόβος εκρηκτικής ανόδου της ανεργίας στην περιφέρεια, η εικόνα της «τσιγκούνας Γερμανίας» στις χώρες όπου εξάγει, ο φόβος καθοδικού σπιράλ και ύφεσης που καραδοκεί σε Ισπανία – Ιταλία που αν συμβεί εγκυμονεί τεράστιους πολιτικούς κινδύνους κ.ά. Σχετικά με την Ελλάδα η Καθημερινή αναφέρει την αναφορά του Spiegel στο ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα, κάτι που αξιολογούν θετικά Έλληνες αξιωματούχοι, όμως αναφέρει επίσης ότι την ίδια ώρα, πάντως, παραμένουν οι ενστάσεις, κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και λιγότερο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η άρση των οποίων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. «Φοβούνται ότι θα δημιουργήσουμε μια νέα ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης) και ότι θα μοιράζουμε χρήματα σε ‘ημετέρους’» σημειώνει.

Εν τω μεταξύ, έχει διαρρεύσει η ανακοίνωση της Κομισιόν που αναμένεται αύριο Τετάρτη με τις λεγόμενες «country specific recommendations». Φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε σταδιακή μετακίνηση του κέντρου βάρους από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αναθερμανθεί η ανάπτυξη. Τα σχετικά αναφέρουν αξιωματούχοι, οι οποίοι διατηρούν την ανωνυμία τους. Στο πλαίσιο αυτό θα επισημανθεί ότι, ενώ η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας καλό θα ήταν να συνεχιστεί, ενδεχομένως να πρέπει να επιβραδυνθεί, εφόσον η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ αποκαθίσταται. Δεδομένου ότι οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να επανεκκινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία με το εργαλείο των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών τους: να καταστήσουν πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας ή να ανοίξουν τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Κομισιόν θα δώσει δύο χρόνια παράταση στη Γαλλία και την Ισπανία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τους για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ενώ για την Ιταλία εκτιμάται πως θα προτείνει άρση των αυστηρών ελέγχων επί των δαπανών της. Δεν αναμένονται ελαφρύνσεις για τις χώρες που βρίσκονται ήδη εντός μνημονίου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία).

Εμείς, πάντως να σημειώσουμε ότι τόσο η είδηση για την αυριανή έκθεση της κομισιόν, όσο και αυτή για το σχέδιο για την ανεργία του νότου του Σόιμπλε, ενδεχομένως, να είναι μια προσπάθεια να αντιστραφούν οι πολύ κακές προσδοκίες που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή οικονομία μετά τα πολύ κακά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο και τη νευρικότητα που δημιουργήθηκε στα χρηματιστήρια την προηγούμενη βδομάδα μετά τις δηλώσεις Μπερνάκι. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η πολιτική που έχει ασκηθεί από την κ. Μέρκελ δεν πρέπει να χάσει τη «λάμψη» της πριν τις γερμανικές εκλογές. Βλέπε συνημμένο: Η πολιτική της λιτότητας δεν έχει ακόμα τελειώσει

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_28/05/2013_521831

Με 15% θα φορολογούνται οι τόκοι των καταθέσεων

Με αυξημένο συντελεστή 15% θα φορολογούνται οι τόκοι των προθεσμιακών καταθέσεων οι οποίοι πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Αυτό ισχύει ακόμα και αν πρόκειται για τόκους του 2012, κατά τη διάρκεια του οποίου εφαρμοζόταν συντελεστής φορολόγησης 10%. Ο νέος τρόπος φορολόγησης των τόκων διευκρινίζεται σε εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη με την οποία ερμηνεύονται οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2013 ο συντελεστής φόρου επί των τόκων καταθέσεων από 10% σε 15%.

Αρθρογραφία

Αυγή (κύριο άρθρο): Επείγον ζητούμενο η δημοκρατία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία εκδημοκρατισμού του χώρου των ΜΜΕ. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν παράνομα, καλυπτόμενες από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Είναι οι μοναδικές περιπτώσεις για τις οποίες δεν εφαρμόστηκαν οι πρόνοιες του Μνημονίου, σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα στο Δημόσιο τέλη προσωρινής αδειοδότησης. Αντ’ αυτού χαρίζονται κάθε χρόνο τα τέλη λειτουργίας. Τα κανάλια έχουν συγκροτήσει καρτέλ, με το οποίο διαχειρίζονται τις δημόσιες συχνότητες. Δεν επιτρέπουν να ιδρυθούν νέα κανάλια. Και επιβάλλουν την κατάρρευση της ΕΡΤ, ώστε να μοιραστούν την τηλεθέασή της και να νοθεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ραδιοτηλεόραση. Το κυβερνητικό σχέδιο για κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί άλλο ένα δώρο στους βαρόνους της ενημέρωσης.

http://left.gr/news/epeigon-zitoymeno-i-dimokratia

Ριζοσπάστης (Η άποψή μας): Αναμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό

Το δίπολο που διαμορφώνουν έχει για πυρήνα τη ΝΔ από τη μια και το ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Οι μεταξύ τους αντιθέσεις αφορούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού. Όλοι εκτός από το ΚΚΕ, λένε στο λαό ότι λύση στα προβλήματά του θα δώσει η ανάπτυξη, που θα είναι καπιταλιστική. Λένε ακόμα πως η διέξοδος για το λαό θα προέλθει από μια κυβέρνηση, με τα μονοπώλια ακλόνητα στην οικονομία. Ο βασικός άξονας στον οποίο οικοδομείται ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, είναι το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, με διακηρυγμένο στόχο -όλων πλην ΚΚΕ- να επαναφέρουν το κεφάλαιο σε τροχιά ανάκαμψης το ταχύτερο δυνατό. Εκεί ταυτίζονται στρατηγικά οι δύο πόλοι. Διαφωνούν στο πώς θα γίνει, αντανακλώντας ο καθένας συμφέροντα και επιδιώξεις μερίδων της αστικής τάξης που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Η προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, δείχνει τα ζόρια τους στη διαχείριση της κρίσης, χωρίς βεβαίως ακόμη να υπάρξει ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα σε αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/18282/anamorfonoyn-politiko-skiniko

Γιάννης Τριάντης (Ελευθεροτυπία): Μετά το Μνημόνιο, τι;

Αν, τώρα, επικρατήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος εντοπίζεται στα εξής δύο πεδία: πρώτον, στην ενδεχόμενη απουσία συγκροτημένου και μακρόπνοου αναπτυξιακού Σχεδίου και, δεύτερον, στην εγκατάλειψη ουσιαστικής ανακαίνισης του προβληματικού κράτους, με την ταυτόχρονη αναπαραγωγή κλασικών παθογενειών. Αυτές αφορούν στη συμπεριφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη συνδικαλιστική νοοτροπία, το κομματικό κράτος, την ιδιότυπη πολιτική ορθότητα της Αριστεράς, το δογματισμό της στο Μεταναστευτικό και στα «εθνικά θέματα» και σε πλείστα όσα συναφή.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δώσει εγκαίρως δείγματα δημιουργικού ρεαλισμού και νέας, οξυγονωμένης νοοτροπίας, θα δυσκολευτεί να κατακτήσει την εξουσία. Και αν αυτό καταστεί δυνατό, δεν θα δυνηθεί να μακροημερεύσει. Η άσκηση της εξουσίας, ιδία στη ριζοσπαστική της εκδοχή, δεν είναι παίξε-γέλασε ούτε ανάπτυξη βολικών αξιωμάτων και βολονταριστικής υπεραιμίας…

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=366044

Θανάσης Γιαλκέτσης (Εφημερίδα των συντακτών): Η φτώχεια… εκτός νόμου

Μεταξύ αυτών αναφέρουμε ορισμένες από τις πιο σημαντικές αναγκαίες παρεμβάσεις: κατάργηση των νόμων που έχουν νομιμοποιήσει την ύπαρξη της χρηματοπιστωτικής αρπακτικής κερδοσκοπίας (παράγωγα προϊόντα, φορολογικοί παράδεισοι, πολιτική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Στο πεδίο της εργασίας, κατάργηση της πρόσφατης αντισυνδικαλιστικής νομοθεσίας. Εξάλειψη των διοικητικών μέτρων που σε ορισμένες ιταλικές πόλεις έχουν καταστήσει τους μετανάστες και τους ανέργους προνομιακό στόχο ποινικής δίωξης. Εθνικές εκστρατείες για την ανατροπή των προκαταλήψεων σε βάρος των φτωχών και υπέρ των πλούσιων (όπως: ο πλούσιος είναι άξιος ενώ ο φτωχός είναι ένοχος, ο φτωχός τείνει από τη φύση του να γίνει εγκληματικό στοιχείο περισσότερο από τον μη φτωχό κ.ά.).

http://www.efsyn.gr/?p=53972

Γιάννης Μιχελάκης (Εφημερίδα των συντακτών): Ασύμμετροι πυλώνες, ασύμμετρη προοπτική

Οι Έλληνες, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, οφείλουμε, κατ’ αρχήν, να συνειδητοποιήσουμε πως είναι δική μας υποχρέωση -και δεν θα έπρεπε να χρειάζονται μνημόνια- να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τις δομές του, οι βελτιώσεις στους θεσμούς του. Οπως και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, ο φραγμός στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Αλλά και η δημιουργία ενός μικρότερου, ευέλικτου και νοικοκυρεμένου κράτους που να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, να υπηρετεί τον πολίτη και να σέβεται τους πόρους του. Και, για όλα αυτά, οφείλουμε να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα.

Αναντίλεκτα, ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος. Εκτροπή, δηλαδή πιθανή έξοδος από την Ενωμένη Ευρώπη, ωστόσο, θα σήμαινε πλήρη οικονομική κατάρρευση, μείζονα κοινωνικά δράματα και εθνική περιπέτεια.

(Ο Γιάννης Μιχελάκης είναι βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ.) http://www.efsyn.gr/?p=37681

Διεθνής ειδησεογραφία

Με ξεκάθαρο προβάδισμα, αλλά χωρίς πλειοψηφία η Α. Μέρκελ

Ξεκάθαρο προβάδισμα, αλλά χωρίς την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίνει στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες(CDU) νέα δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL και του περιοδικού Stern.

Οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν μια μονάδα από την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται στο 40%, ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες(FDP) παραμένουν στο 4%, κάτω από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%). Οι Σοσιαλδημοκράτες(SPD) διατηρούν το 24%, οι Πράσινοι κερδίζουν μία μονάδα και φθάνουν το 14%, ενώ η Αριστερά μένει σταθερή στο 8%. Σταθεροί στο 3% παραμένουν τόσο οι Πειρατές όσο και το νεοσύστατο κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία”(AfD).

Ιταλία: «Αέρας» για τους Δημοκρατικούς

Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί, όπως άλλωστε αναμενόταν, η μάχη της Ρώμης στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες και προχθές σε 564 δήμους της Ιταλίας.

Εκεί, στις 9 και 10 Ιουνίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ινιάτσιο Μαρίνο, με τον απερχόμενο δήμαρχο της Κεντροδεξιάς Τζάνι Αλεμάνο. Ο Μαρίνο θεωρείται, πάντως, φαβορί καθώς αναδείχθηκε καθαρά πρώτος με ποσοστό γύρω στο 41% έναντι 30%-31% του Αλεμάνο.

Εντύπωση προκάλεσε η αποτυχία του υποψηφίου του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, καθώς ο Μαρσέλο ντε Βίτο συγκέντρωσε 12,5%-13%, δηλαδή το μισό σχεδόν από το ποσοστό που είχε λάβει το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο στις βουλευτικές εκλογές -επαληθεύοντας, έτσι, εκείνους που εκτιμούν ότι η δυναμική του έχει ανακοπεί το τελευταίο διάστημα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: