ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΪΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab επισκόπησης τύπου (Συντάκτες: Δημήτρης Τσιπούρας, Φοίβος Κλαυδιανός).

 

web typos

Η πρόταση- βόμβα για προσωρινό ή διαρκείας λουκέτο στην ΕΡΤ και οι αντιδράσεις που εγέρθηκαν, συμπίπτουν χρονικά με την παρουσίαση του πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα Μέσα Ενημέρωσης. Η συγκυβέρνηση, εν μέσω κραδασμών για το πάγωμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αναζητά νέο πεδίο συμβιβαστικής ενδοσυνεννόησης, με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου  να ξιφουλκεί όψιμα εναντίον τάχα της δεξιάς αντίληψης και τον Αντώνη Σαμαρά να επιδεικνύει πυγμή έναντι των συνεταίρων του, καθώς δυο δημοσκοπήσεις τον φέρνουν μπροστά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο εσωτερικό του πάλαι ποτέ ισχυρού κόμματος το τρένο της μεγάλης φυγής έχει αναχωρήσει με την Άννα Διαμαντοπούλου να οργανώνει νέο κόμμα διαχείρισης, τον Κώστα Σημίτη να καραδοκεί για να επανακτήσει την πρωτοκαθεδρία και τον Παρασκευά Αυγερινό να δηλώνει πως δεν υπάρχουν σύνορα σήμερα ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, αλλά δεν νοείται οποιαδήποτε ελληνική ΕΛΙΑ χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ειδησεογραφία του τριημέρου και η αλλαγή πλεύσης από τη Γερμανία που μέσω του Β. Σόιμπλε βάζει νερό στο κρασί της και κάτι ψελλίσει περί ανάπτυξης. Φυσικά με χρηματοδοτήσεις από επενδυτικές τράπεζες της κραταιάς οικονομίας που λόγω της κρίσης έχει θησαυρίσει. Για τα μέσα του 2014 τοποθετεί το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και ο πολύς κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, προλειαίνοντας το έδαφος.

Η έκρηξη της βίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ( σ. σ. στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή αποθρασύνεται καθημερινά), αλλά και η μείωση των εξαγωγών από το Βορρά προς το Νότο πειθαναγκάζουν για αλλαγή πλεύσης, αν και κάποιοι αναλυτές διακρίνουν πολιτικούς ελιγμούς ενόψει των γερμανικών εκλογών. Στην Ελλάδα ο μεγεθυντικός φακός προβάλλει το περιστατικό του νεαρού Αφγανού που επιτέθηκε εναντίον νεαρής φοιτήτριας στην Κέρκυρα. Βούτυρο στο ψωμί της Χ.Α. και του ακροδεξιού ακροατηρίου της ΝΔ.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τα ΜΜΕ συνεχίζουν τις ενδοσκοπήσεις για το κόμμα νέου τύπου που δρομολογείται, εστιάζουν στις αντιθέσεις παραβλέποντας τη συνθετική δημιουργικότητα που συντελείται εντός, επιμένουν να  τον κατηγορούν για «σταλινισμό» λόγω του αστεϊσμού του Σλαβόι Ζίζεκ για τα γκουλάγκ (σ. σ. ο ίδιος βάζει τα πράγματα στη θέση τους με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία) και πιθανολογούν διάσπαση ή συνέχιση του «δυισμού» στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Έθνος, του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Επενδυτή, του Δημήτρη Στρατούλη στη Real news , της Σοφίας Σακοράφα στην Αυγή καθώς και της πλούσιας αρθρογραφίας στο σύνολο του Τύπου δίνουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Ενδιαφέρον προκαλεί  το πρωτοσέλιδο της Αυγής με τίτλο «Αριστερά ή Δεξιά το πραγματικό δίλημμα» διευρύνοντας τον προβληματισμό που αναπτύσσεται ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου. «Με τις πλάτες της τρόικας, που αναβάλει για αργότερα τα νέα μέτρα, γράφει η Αυγή, ο Σαμαράς θα επιδιώξει να διεμβολίσει την Ακροδεξιά, κάνοντας άνοιγμα σε στελέχη του χώρου αυτού, ενώ θα παίζει με πολιτικά θέματα από την ακροδεξιά ατζέντα. Στην ίδια κατεύθυνση θα επιδιώξει να ενσωματώσει και στελέχη του κεντρώου χώρου. Η ανασυγκρότηση του πόλου της συντήρησης ενέχει όμως μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας εξαιτίας του αστάθμητου παράγοντα που ονομάζεται ΠΑΣΟΚ και της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των άλλοτε κραταιών στελεχών του.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, μέσα και από το συνέδριό του, να συγκροτήσει τον αριστερό πόλο εξουσίας για τη δημοκρατική ανατροπή, μετατρέποντας την κοινωνική πόλωση σε πολιτική, για να βάλει τέλος στη σκληρή λιτότητα και να ξεκινήσει την ανασυγκρότηση της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη δημοκρατία στην ενημέρωση, που αποτελεί κομβικό στοιχείο της νέας δημοκρατικής διακυβέρνησης».

Σήμερα το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (βασικοί ομιλητές Τσίπρας, Μουλόπουλος, Κομνηνού) παρουσιάζει το πλαίσιο θέσεων για την αλλαγή στα ΜΜΕ, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης επικεντρώνεται στο success story της κυβέρνησης και τη δική μας αφήγηση ελπίδας.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αλέξης Τσίπρας (Έθνος της Κυριακής): Η κυβέρνηση της αριστεράς θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας

 -Τελικά τι θα είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς που προτείνετε;

«Θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Με αριστερό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, αλλά θα απευθύνεται στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όχι μόνο στους αριστερούς και στους ριζοσπάστες. Θα είναι η κυβέρνηση που θα σταματήσει τα καταστροφικά μνημόνια που γεννούν ύφεση και δυστυχία, και θα διεκδικήσει με τις κατάλληλες συμμαχίες την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους στα πρότυπα της Συνόδου του Λονδίνου, το 1953, που αφορούσε την ίδια τη Γερμανία. Θα είναι η κυβέρνηση που θα διεκδικήσει στα αλήθεια τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ως ιστορικό χρέος, ηθικό και οικονομικό απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα είναι η κυβέρνηση που θα δρομολογήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής σταθεροποίησης στηρίζοντας πρώτα- πρώτα εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που σήμερα εξωθούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Θα είναι η κυβέρνηση που θα δρομολογήσει ένα εναλλακτικό πρότυπο ανάπτυξης, βασισμένο όχι στη δίψα μιας παρασιτικής οικονομικής ολιγαρχίας για κέρδη αλλά πρώτα από όλα στις πραγματικές μας ανάγκες. Ένα πρότυπο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές μας δυνατότητες προς όφελος της κοινωνίας, που θα βασίζεται στην αξιοπρεπή απασχόληση, που θα αφήνει πολύτιμο ζωτικό χώρο στη μικρή επιχείρηση και την κοινωνική οικονομία, που θα σέβεται το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της χώρας. Τέλος, θα είναι η κυβέρνηση που θα θέσει τις βάσεις μιας νέας Ελλάδας. Με μεγάλες θεσμικές τομές και μετασχηματισμούς στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στο πολιτικό σύστημα. Βαθαίνοντας τη δημοκρατία, χτίζοντας νέα θεμέλια κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και προκοπής».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63833571 και

http://left.gr/news/tsipras-i-kyvernisi-tis-aristeras-tha-einai-kyvernisi-koinonikis-sotirias

Π. Λαφαζάνης (Επενδυτής): Επιμένουμε για κυβέρνηση κατάργησης των μνημονίων

Νομίζω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε με στατικό τρόπο το πολιτικό σκηνικό. Τα κρίσιμα θέματα για τις εξελίξεις είναι να αποκτήσει άνετο προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό και να αναζωογονηθούν οι κοινωνικοί αγώνες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ «πάρει κεφάλι» σε σχέση με τη ΝΔ και ενισχυθεί σημαντικά η κοινωνική δραστηριότητα, τότε οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν και θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Θα έχουμε ριζικές αλλαγές στο χώρο της Αριστεράς αλλά και γενικότερα στο πολιτικό τοπίο. Θα έχουμε ένα εντελώς νέο σκηνικό. Είναι βέβαιο τότε ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με τη συμμετοχή ή τη στήριξη ή την ανοχή όλων των αριστερών δυνάμεων, όχι μόνο θα γίνει δυνατή αλλά θα σηματοδοτήσει και μια νέα αφετηρία ανασυγκρότησης για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση εμείς επιμένουμε για κυβέρνηση κατάργησης των μνημονίων που θα έχει σαφές και συνεκτικό προοδευτικό πρόσημο. Με δύο λόγια για κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι κεντροαριστεράς ή κεντρο-αριστερο-δεξιάς.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12147:sinenteyxi-lafazanhs-ependyths&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267

Σοφία Σακοράφα (Αυγή): Να ξεφύγουμε από τη λογική των μηχανισμών…

Δική μας ευθύνη είναι να γεννήσουμε την ελπίδα στους πολίτες: αυτό υπογραμμίζει, ως βασικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η Σοφία Σακοράφα στη συνέντευξη που ακολουθεί. Όχημα στην προσπάθεια αυτή το νέο κόμμα, ένα κόμμα που καλείται “να ξεφύγει από τη λογική των παραγόντων και των μηχανισμών”, σύμφωνα με την καίρια επισήμανσή της.

Για το ευρώ η βουλευτής Β’ Αθηνών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας ως αφετηρία το δόγμα “καμία θυσία για το ευρώ”, επισημαίνει πως οι θέσεις πρέπει να προσαρμόζονται στις εξελίξεις, ενώ για την κυβέρνηση της Αριστεράς υποστηρίζει πως δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στο άθροισμα πολιτικών δυνάμεων, αλλά κυρίως “στον πολλαπλασιασμό των κοινωνικών δυνάμεων”.

”Εκτροπή” χαρακτηρίζει, τέλος, τυχόν μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών η Σοφία Σακοράφα, με την ιδιότητα της επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του υπουργείου Εσωτερικών.

http://www.avgi.gr/article/351841/sofia-sakorafa-na-xefugoume-apo-ti-logiki-ton-mixanismon-

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση υλοποιεί σχέδιο συρρίκνωσης και χειραγώγησης της ΕΡΤ

“Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της”. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με το δημοσίευμα της Real News, το οποίο αναφέρει ότι η τρικομματική προτίθεται να κλείσει την ΕΡΤ.

“Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνει ακόμα δια του εκπροσώπου του, ότι θα σταθεί εμπόδιο “σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης” και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

Δ. Στρατούλης (Real news): Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική και προγραμματική αναδίπλωση

Να αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική και προγραμματική αναδίπλωση, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης και μιλά για την ανάγκη δεύτερου κύματος ριζοσπαστικοποίησής του. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news», ζητά ο πρόεδρος να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το Συνέδριο.

«Ισχυροί αριστεροί ηγέτες αναδεικνύονται όχι μέσα από εσωκομματικές συγκρούσεις, αλλά με τον σεβασμό τους στη συλλογικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος τάσσεται κατά της άμεσης κατάργησης των συνιστωσών, λέγοντας πως «πρέπει να δοθεί μεταβατικό διάστημα προσαρμογής, που η διάρκειά του θα προσδιοριστεί από το Συνέδριο, σε όσες συνιστώσες το ζητούν».

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12159:stratoulis-sinenteuxi-real-news&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267

Προβάδισμα της ΝΔ σε δυο δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα της ΝΔ σε δύο δημοσκοπήσεις .  Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για το Πρώτο Θέμα  η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 24,9% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%, Χρυσή Αυγή με 11%, ΠΑΣΟΚ με 5,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,2%, ΚΚΕ με 5,1%, Δημοκρατική Αριστερά με 4,1%, η Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου με 2,2% και το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου με 2%.

Σε  δημοσκόπηση, της RASS για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η ΝΔ συγκεντρώνει 24,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, η Χρυσή Αυγή 9,2%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το ΚΚΕ 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,6% και η ΔΗΜΑΡ 3,8%.

Εκδηλώσεις

~Το πλαίσιο θέσεων για τα ΜΜΕ και ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση παρουσιάζει  σήμερα το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με ομιλητές τον Αλέξη Τσίπρα, τον υπεύθυνο του Τομέα Ενημέρωσης Βασίλη Μουλόπουλο και την καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Κομνηνού.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Σινέ Κεραμεικός, ώρα 7.00 το απόγευμα, με συντονίστρια τη Ρ. Σβίγκου, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. Με παρεμβάσεις τους θα τοποθετηθούν και καλεσμένοι από τον χώρο της δημοσιογραφίας, των Πανεπιστημίων και κοινωνικών φορέων και θα δοθεί η δυνατότητα να ανταλλαχθούν απόψεις.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Δευτέρας θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ-1.

~Οι Οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΕΚΠΑ και ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΕΜΠ – ΤΕΙ)διοργανώνουν σήμερα κοινή εκδήλωση-συζήτηση με ομιλητή τον Γιάννη Δραγασάκη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,  αντιπρόεδρο της Βουλής, με θέμα: “Το success story της κυβέρνησης και η δική μας αφήγηση ελπίδας”. Η εκδήλωση θα γίνει στις 19:00 το απόγευμα στο νέο κτήριο ΝΟΠΕ (Νομική), 3ος όροφος, αιθ. 4 (οδός Σίνα, Αθήνα).

Εσωτερικές ειδήσεις

Αισιοδοξία Στουρνάρα και ομόλογα το 2014

Δηλώσεις Στουρνάρα: α) Το κλίμα αισιοδοξίας, αν και συγκρατημένης, συντηρείται με κάθε ευκαιρία. Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να μειώσει το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να παροχολογεί, ούτε να δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, πως η κυβέρνηση «θα προβεί σε όποιες στοχευμένες ενέργειες, που θα συμβάλουν στην τόνωση της κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μόνο εφόσον τις έχει κοστολογήσει επαρκώς και έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα προκαλέσουν αρρυθμίες στην προσπάθεια της δημοσιονομικής ανεξαρτητοποίησης της χώρας μας». Και για να είναι πιο καθαρός ως προς το τι εννοεί πρόσθεσε: «αποθαρρύνω συναδέλφους Υπουργούς ή βουλευτές, που έρχονται και μου λένε να περάσουμε την τάδε ή δείνα τροπολογία για να δώσουμε. Δεν είμαστε σε θέση ακόμη να δώσουμε».

β) Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και με δηλώσεις του στα «ΝΕΑ». «Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα», λέει. «Ωστόσο είμαστε ακόμη μόλις στην αρχή. Και εγώ ανησυχώ, διότι αισθάνομαι ότι ασκούνται πιέσεις για να χαλαρώσουμε την προσπάθεια. Διερωτώμαι: Θέλουν να απεμπολήσουμε την προοπτική να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε έτσι ένα κούρεμα του χρέους μας το 2014;». «Προς το τέλος του χρόνου – αρχές του επομένου περιμένω ανάκαμψη», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ Στουρνάρας προσθέτοντας ότι το 0,5% του ΑΕΠ που θα χάσουμε από την Κύπρο θα το πάρουμε από τον τουρισμό.

Προσπάθεια εξόδου στις αγορές: Ένα ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» περί προετοιμασίας – με συμμετοχή του ίδιου του κ Πρωθυπουργού – έκδοσης ελληνικού ομολόγου στις αρχές του 2014 συμπληρώνει την εικόνα. Πάντως, υπάρχουν «φήμες» που κάνουν λόγο για προσπάθειες να γίνει αυτή η κίνηση πολύ νωρίτερα, ακόμη και το καλοκαίρι.

Οι 4 αβεβαιότητες της Κυβέρνησης: Ωστόσο στην ίδια εφημερίδα εκτενές άρθρο αναφέρεται στις 4 αβεβαιότητες της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί για τα εξής: Πρώτον, δεν είναι όλοι οι υπουργοί αρκετά δραστήριοι ώστε να επιτευχθούν σίγουρα τα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης. Δεύτερον, η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν μπορεί να στηρίζεται επί μακρόν στη – μη διατηρήσιμη – συμπίεση των δαπανών. Τρίτον, είναι άδηλο το τραπεζικό μέλλον μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τέταρτον, παρά τις υποσχέσεις για επενδύσεις, διατηρήσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας θέλουν ακόμη δρόμο.

Γερμανικές Εφημερίδες. Την αισιοδοξία συμμερίζονται μεν, αλλά προσπαθούν να συγκρατήσουν δε και τα γερμανικά ΜΜΕ. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από μια σύνοψη που επιχειρεί η «Ημερησία». Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αναφέρει: Όπως επισημαίνεται, η προσδοκία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ακόμη και εντός του 2014, είναι υπεραισιόδοξη και δεν βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους αναλυτές. Οι καλές ειδήσεις από την Αθήνα δεν μπορούν να κρύψουν ότι «το μεγάλο πρόβλημα παραμένει άλυτο. Αυτό που ξεκίνησε ως κρίση χρέους είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ μία κρίση χρέους. Παρά τις περικοπές, το κούρεμα και την επαναγορά ομολόγων, το βουνό του χρέους δεν μίκρυνε τα τρία προηγούμενα χρόνια, αλλά έγινε μεγαλύτερο».

Βλέπε συνημμένα: 1) Τέσσερις αβεβαιότητες παρά το θετικό κλίμα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_26/05/2013_521775

2) Γ. Στουρνάρας: Διερευνούμε … την μείωση του ΦΠΑ για να μην διακινδυνεύσουμε

http://www.avgi.gr/article/355260/g-stournaras-diereunoume-%E2%80%A6-tin-meiosi-tou-fpa-gia-na-min-diakinduneusoume

3) “Τρία χρόνια μετά το Μνημόνιο, η Ελλάδα είναι μία διαφορετική χώρα”

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113049746

Απολύσεις με τηλεκοντρόλ- Χιόνια για την ΕΡΤ

Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στα ΝΕΑ – «Απολύσεις με … τηλεκοντρόλ» – αναφερόμενο στις δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση να καλύψει τον στόχο απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, αποκαλύπτει ότι αναζητά άλλες ταχείες λύσεις. Πρώτα θύματα η ΕΡΤ και οι Δήμοι. Το αγωνιώδες ρεπορτάζ αρχίζει ως εξής: Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης μπαίνουν πλέον και μεγάλοι δημόσιοι φορείς, όπως η ΕΡΤ, ενώ διευρύνονται και οι δεξαμενές των προς αποχώρηση υπαλλήλων μέσω της σκέψης για «ξαφνικό θάνατο» σε δομές που οδηγεί σε αυτόματη κατάργηση των θέσεων εργασίας. Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά, με δεδομένο ότι μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η λίστα με τους φορείς από τους οποίους θα προκύψουν οι 2.000 υπάλληλοι που θα απολυθούν καθώς και οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει νέα εμπλοκή με την τρόικα. Και συνεχίζει: Η επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών, δεδομένου ότι οι μεγάλοι φορείς είχαν αρχικά τοποθετηθεί στη δεύτερη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων, προέκυψε μετά τη διαπίστωση πως δεν καλύπτεται ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων προς απόλυση ή διαθεσιμότητα μόνο μέσα από «μικρά» νομικά πρόσωπα.

Ο διάλογος για την Ευρωζώνη

Με ένα άρθρο του στην Αυγή και συνέντευξη στην ΕΠΟΧΗ, ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος απαντά, ασκώντας κριτική, στις προτάσεις της μελέτης Ρ. Φλάσμπεκ – Κ. Λαπαβίτσα

Βλέπε συνημμένο: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟ

http://www.epohi.gr/portal/oikonomia/14188-2013-05-26-09-14-43

Ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις για την φορολόγηση αγροτεμαχίων

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» ο οποίος προκαλεί ήδη ενδοκυβερνητικές τριβές εξελίσσεται το σχέδιο επιβολής του νέου Ενιαίου Φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014 και ειδικά στα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Ημερησία.

 Βουλευτές και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αντιδρούν έντονα στην φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων γης, ζητώντας να μην εφαρμοστεί το μέτρο, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μαξ. Χαρακόπουλο να διαφωνεί δημόσια, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες: «Επειδή δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, θα ήθελα να καλέσω να είναι πιο προσεκτικοί όσοι μιλούν αβασάνιστα ή διαρρέουν πληροφορίες -εντός ή εκτός εισαγωγικών- για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ενσπείροντας αναστάτωση στους αγρότες που μοχθούν για τον επιούσιο». Το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες παραπέμπεται στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι ενδεχομένως και στη σημερινή σύσκεψη να αναζητήσουν τη «χρυσή τομή». Όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πρέπει να αποφέρει έσοδα της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία. Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων προβλέπει την επιβολή φόρου 12 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη συντελεστές που θα αφορούν στις εξής περιπτώσεις: Καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη. Αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη. Παραθαλάσσια ή μη. Κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό. Μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια. Πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη. Ειδικά για τα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών προτείνεται η εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών με στρεμματικό όριο. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση που αποφασιστεί η εξαίρεση από τον ενιαίο φόρο ακινήτων των αγροτικών εκτάσεων γης τότε θα δημιουργηθεί «κενό» το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με υψηλότερη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, από τα οποία ήδη αναζητούνται επιπλέον 700 εκ ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ ετησίως από τον ενιαίο φόρο.

Οκτώ χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη – Αντίθετος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ο Δ. Κουτσούμπας

Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν στις 22 Μαΐου από το θάνατο του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη. Τιμώντας τη μνήμη του η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ οργάνωσε σήμερα το μεσημέρι πολιτικό μνημόσυνο στην πατρίδα του, το Παλιοζογλώπι Καρδίτσας στην τοποθεσία Αϊ Λιας, όπου βρίσκεται ο τάφος του. Στην εκδήλωση παρέστη και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος προσερχόμενος στην εκδήλωση έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Προχωράμε μπροστά, έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη των ιδεών μας, της οργάνωσής μας, στη δύναμη των αποφάσεων του 19ου συνεδρίου. Έχουμε μεγάλη παρακαταθήκη τους αγώνες ηρωικών γενιών που πέρασαν, της γενιάς του Χαρίλαου Φλωράκη, της ηρωικής αντίστασης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, των μετέπειτα αγώνων του λαού μας. Στηριζόμαστε στη δύναμη, στη ζωντάνια, στην ορμή και στην αποφασιστικότητα της νέας γενιάς».

Με το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι αντιδραστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες στο όνομα της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, προωθούν την αντιδραστική και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την Καρδίτσα.

Βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το ναζισμό – που είναι ό,τι πιο αντιδραστικό και εγκληματικό έχει γεννήσει το καπιταλιστικό σύστημα – με τον κομμουνισμό που ιστορικά έχει αποδειχθεί ο πιο συνεπής εχθρός του ναζισμού καταθέτοντας εκατομμύρια θύματα στο αγώνα για να νικηθεί ο ναζισμός, υπογράμμισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αυτές οι προτάσεις δεν έχουν στόχο ούτε το ρατσισμό ούτε τους φορείς του ρατσισμού, αλλά έχουν στόχο – και δεν το κρύβουν – να ποινικοποιήσουν την ταξική πάλη, τους λαϊκούς αγώνες, την κομμουνιστική ιδεολογία.

Για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όταν μιλούν για ανάπτυξη, τότε οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους όμως οι εργάτες οι αγρότες, οι επαγγελματίες, πρέπει να ανησυχούν ακόμα περισσότερο.

Ευ. Βενιζέλος κατά πάντων

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Χρυσή Αυγή αλλά και στα στελέχη του ΠαΣοΚ που εγκαταλείπουν την παράταξη στη δύσκολη ώρα της εξαπέλυσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ. «Δεν θα δεχτούμε την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς και τον παραγοντισμό των κομματικών ποσοστώσεων», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα θα έχει το χαρακτήρα της συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων τίθεται το ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να είναι μια εθνική συμφωνία ευρύτερης αποδοχής».

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=514714

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα παραμένει ακριβή παρά την κρίση

Η ακρίβεια καλά κρατεί στην Ελλάδα της κρίσης σύμφωνα με τα τελευταία αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για το “καλάθι της νοικοκυράς”.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, οι μετρήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δείχνουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ελάχιστα φθηνότερη σε σύγκριση με πολλά μέλη του οργανισμού, όπου το διαθέσιμο εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μετρήσεις, εάν το βασικό «καλάθι» αγαθών στην Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ, στη Γερμανία, όπου το μέσο εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο, το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 110 ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο 111 ευρώ, στην Αυστρία 114 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 132 ευρώ.

Στον αντίποδα, το ίδιο «καλάθι» κοστίζει 76 ευρώ στην Τουρκία, 92 ευρώ στην Σλοβενία, και 93 ευρώ στην Πορτογαλία.

Ντάισελμπλουμ: Στα μέσα του 2014 νέο κούρεμα

«Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης» δήλωσε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ευρωζώνης.

Αναφέρει πως είναι «νωρίς για να ξεκινήσει μια συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους» αλλά τονίζει ότι το θέμα θα κριθεί στα μέσα του επόμενου έτους και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους και έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες ο Ντάισελμπλουμ είχε μιλήσει πάλι για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους πριν το καλοκαίρι του 2014 και προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της λιτότητας, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των συμφωνηθέντων, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Μέσω Διαδικτύου οι βεβαιώσεις των συντάξεων ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ

Για πρώτη φορά, διαδικτυακή πρόσβαση στις βεβαιώσεις των συντάξεών τους για τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2012, θα έχουν από φέτος οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις επόμενες ημέρες, μέσω του TAXIS.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου με συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα εκδοθεί εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι των τριών παραπάνω ταμείων που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδί­κτυο δύνανται να εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

Παρατείνεται, σύμφωνα με  πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή, για τις 7 Ιουνίου, κατά πάσα πιθανότητα, η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, για την πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ενέκρινε σήμερα το τελικό κείμενο της συμφωνίας, αλλά επειδή μεταξύ της έγκρισης αυτής και της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών πρέπει να μεσολαβούν 15 ημέρες, δόθηκε παράταση στην προθεσμία, η οποία κανονικά έληγε στις 29 Μαΐου.

Αρθρογραφία

«Και διαμοίρασαν τα ιμάτια αυτής…» (Αυγή) – Της Νάντιας Βαλαβάνη

ΔΕΗ: «Παιχνίδια» ιδιωτικοποίησης, ενεργειακή λεηλασία και δημόσιο συμφέρον

Στην πραγματικότητα, το ακολουθούμενο «μοντέλο» δεν είναι το Ιταλικό (Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής), όσο αυτό της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας. Στην πρώτη, όχι τυχαία φτωχότερη χώρα της ΕΕ, μετά την πλήρη «απελευθέρωση» με διαμοίρασμα της ηλεκτροπαραγωγής σε 2 τσέχικες και 1 αυστριακή εταιρεία σε εδαφική βάση (!!), οι λογαριασμοί ηλεκτρικού έφτασαν το ύψος ενός μέσου μισθού, προκαλώντας την πρόσφατη εξέγερση. Στη δεύτερη, ο Πρωθυπουργός της δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard (21.1.2013) ότι μετά την πώληση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας (1995-2005) η Σλοβακία δεν ελέγχει ούτε τον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η χώρα να μη μπορεί να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ενώ «οι επενδυτές κερδίζουν αμύθητα ποσά». Την ίδια στιγμή σήμερα Γερμανικά κρατίδια πληρώνουν ιλιγγιώδη ποσά στις RWE, EON και EDISON για «επανακρατικοποίηση» της ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος τους μετά από εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα για βιομηχανίες και νοικοκυριά.

http://left.gr/news/dei-paihnidia-idiotikopoiisis-energeiaki-leilasia-kai-dimosio-symferon

Γιάννης Μηλιός (Αυγή) Ζήτω το δημόσιο χρέος, η φτώχεια και η ανεργία! Ζήτω!

Ο ΣΥΡΙΖΑ βροντοφωνάζει από την αρχή: Η πολιτική αυτή είναι ταξική. Είναι ενάντια στην πλειοψηφία της κοινωνίας και υπέρ των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου. Σκοπός τους δεν είναι να απαλλαγεί το κράτος από το χρέος του, αλλά να απαλλαγεί το μεγάλο κεφάλαιο από την όποια ελάχιστη υποχρέωση είχε να συνεισφέρει στην αναπαραγωγή της κοινωνίας. Σκοπός τους είναι να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες, να μειωθεί η φορολογία των κερδών, να φορτωθεί ο κόσμος της εργασίας όλα τα δεινά της κρίσης και να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις, να συγκεντρωθεί το κεφάλαιο σε λιγότερα χέρια για να μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα.

Γι’ αυτούς δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος, there is no alternative (TINA). Για τον κόσμο της εργασίας και της ανεργίας από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος. Η μετατροπή του εργαζόμενου σε “τοξικομανή του χρέους”1 είναι ανάγκη να αναστραφεί άμεσα.

 http://www.avgi.gr/article/355901/zito-to-dimosio-xreos-i-ftoxeia-kai-i-anergia-zito-

Γιώργος Σταθάκης (Αυγή): Μετά το Μνημόνιο τι;

Η τελευταία φάση του Μνημονίου φαντάζει και η πιο επικίνδυνη από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος, καθώς η αποτυχία τείνει να οδηγήσει την τρόικα και την κυβέρνηση σε πράξεις απόγνωσης. Αυτό υποδηλώνουν και τα πρόσφατα ταξίδια της κυβέρνησης. Αυτή δεν καταθέτει ένα αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας -καλό ή κακό δεν έχει σημασία-, με βάση το οποίο να καλεί και ξένους επενδυτές να συμβάλουν. Αντίθετα, προσφέρει μία λίστα υποδομών, εν τάχει φτιαγμένη, προς εκποίηση.

http://www.avgi.gr/article/355147/meta-to-mnimonio-ti-

Βασίλης Μουλόπουλος (Αυγή της Κυριακής): Η πολεμική μηχανή των Media

Τα ΜΜΕ είναι σήμερα οι οργανικοί διανοούμενοι του κόμματος του Μνημονίου. Είναι πολεμικές μηχανές των ισχυρών οικονομικών κέντρων, εθνικών και υπερεθνικών, ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Όσο τα αδιέξοδα των Μνημονίων θα αποκαλύπτονται, όσο η ταξική πάλη θα οξύνεται, όσο η κοινωνία θα εξοντώνεται, τόσο αυτή η πολεμική μηχανή θα γίνεται πιο ωμή και πιο επιθετική. Θα συκοφαντεί, θα διαστρεβλώνει, θα θολώνει. Θα ξεπλένει συνειδήσεις και θα κάνει πλύση εγκεφάλου στους πολίτες. Θα εκφοβίζει, θα διαβάλλει, θα απειλεί, θα ζητεί έλεγχο και καταστολή των επικίνδυνων τάξεων.

http://www.avgi.gr/article/355931/i-polemiki-mixani-ton-media και

http://www.avgi.gr/article/352483/suriza-i-enimerosi-pou-uparxei-simera-den-mas-kanei

Μιχάλης Παπαγιαννάκης: Ο μάγος των επιχειρημάτων (Αυγή) – Του Κώστα Ζαχαριάδη

Ο Παπαγιαννάκης ήταν ένα υπόδειγμα σύγχρονου αριστερού ηγέτη. Ένα φρέσκο, πλούσιο μυαλό, ένας άνθρωπος της κινηματικής δράσης από το παγκόσμιο μέχρι το τοπικό επίπεδο, ένας ακομπλεξάριστος συλλογικός άνθρωπος, ένας αδιάλλακτος δημοκράτης, ένας εμπνευσμένος ρήτορας που πάντα αναζητούσε την πρωτοτυπία για να κάνει τον λόγο του κρουστικό. Ήταν έτοιμος να πειστεί αν τα επιχειρήματα ήταν τεκμηριωμένα, απεχθανόταν τις βεβαιότητες, τα δόγματα και τις μοναδικές αλήθειες. Ήταν ο μάγος των επιχειρημάτων. Ο Παπαγιαννάκης, μαζί με άλλους, άνοιξε δρόμους, διαμόρφωσε καθοριστικά την ευρωπαϊκή, οικολογική, προγραμματική φυσιογνωμία του ΣΥΝ. Τον τιμούμε και τον ευχαριστούμε γι’ αυτή του την πολύτιμη παρακαταθήκη.

http://www.avgi.gr/article/356673/mixalis-papagiannakis-o-magos-ton-epixeirimaton

Γιάννης Κουζής (Αυγή της Κυριακής): Οι Ζώνες ευδοκιμούν σε καθεστώς αποικίας….

Η εμπειρία από 3.500 περίπου ΕΟΖ που έχουν καταγραφεί διεθνώς επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το φαινόμενο καταγράφεται μόνο στην Πολωνία και μάλιστα πριν από την ένταξη της χώρας σε αυτήν και που διατηρήθηκε στη συνέχεια. Η λειτουργία τέτοιων ζωνών σε γειτονικές χώρες (π.χ. FYROM) χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επέκταση του φαινομένου και στην Ελλάδα, στοιχείο που θα ενισχύσει την ύπαρξη πολλαπλών επιπέδων κατώτατων μισθών, όπως ο κατώτατος μισθός για τους άνω των 25 ετών, για τους κάτω των 25 ετών, για τους παρέχοντες κοινωφελή εργασία, για τους εργαζόμενους στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες.

http://www.avgi.gr/article/352729/giannis-kouzis-oi-zones-eudokimoun-se-kathestos-apoikias-

Άγγελος Στάγκος (Καθημερινή): Στήριγμα της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας…

Το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών προτιμά κόμματα της αντιπολίτευσης που αν φτάσουν στην εξουσία θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην καταστροφή, δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Οι λαοί κάνουν πολύ συχνά λάθη, ο ελληνικός λαός δεν αποτελεί εξαίρεση, το αντίθετο μάλιστα, οι Έλληνες πολίτες συνηθίζουν να ψηφίζουν εναντίον και όχι υπέρ και είναι αναμενόμενο στο πλαίσιο της κρίσης να ψηφίζουν ακόμη περισσότερο με το θυμικό, παρά με τη λογική, βλέποντας το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει και τα βάρη να αυξάνονται.

Με αυτή την έννοια, δεν αποτελεί υπερβολή η εκτίμηση ότι τη μεγαλύτερη στήριξη στην κυβέρνηση την προσφέρει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα μπορούσαν να είναι μία πολυπόθητη εναλλακτική λύση, αλλά δυστυχώς για τους ίδιους και τη χώρα, δεν είναι.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_26/05/2013_500856

Διεθνής ειδησεογραφία

Αλλαγή πλεύσης για ανάπτυξη από Σόιμπλε;

Επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, στην οποία ζητεί την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW, αποκαλύπτει το περιοδικό “Der Spiegel”.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς “η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη”. Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν “διαφορετικό” Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του “να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης”.

Στο ρεπορτάζ του Spiegel αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε την γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. “Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά”, λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι “Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης”.

Economist: Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία

«Η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία» σημειώνει δημοσίευμα του τελευταίου τεύχους του περιοδικού Economist, το οποίο επισημαίνει τη θετική πορεία, που έχει ακολουθήσει η χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους. Σύμφωνα με αυτό, η χώρα εμφανίζει επιδόσεις καλύτερες του αναμενομένου, αλλά έχει ακόμη πολλά να κάνει.

«Οποία διαφορά με ένα χρόνο πριν» σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται: «Τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα φαινόταν έτοιμη να βγει από το ευρώ. Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, πολιτικές διαμάχες και βίαιες διαδηλώσεις είχαν φθείρει την υπομονή των πιστωτών. Μια εκλογική αναμέτρηση είχε αποτύχει στο να αναδείξει σαφή νικητή και οι Αθηναίοι έκρυβαν τα ευρώ τους σε τραπεζικές θυρίδες και κάτω από τα στρώματα εν μέσω φόβων αστάθειας και χαοτικής επιστροφής στη δραχμή».

Σήμερα -σημειώνεται- «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία. Η απειλή του «Grexit» από το ευρώ έχει υποχωρήσει. Τα hedge funds αρπάζουν κρατικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, ένα εκ των οποίων εμφανίζει σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνική εταιρεία ενέργειας, κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ρέουν προς τη χώρα και επιτυγχάνονται μεταρρυθμίσεις «ορόσημα”».

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, «η Ελλάδα αναμένει να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (δηλαδή, προ τόκων) της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (φέτος) και η οικονομία θα σημειώσει μικρή ανάκαμψη το 2014 και κατά τι περισσότερο από 2% το 2015».

«Ωστόσο» -αναφέρεται στο δημοσίευμα- «η κρίση έχει αφήσει μια φοβερή κληρονομιά. Συνολικά, 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν εξαφανιστεί πάνω από το 25% του ΑΕΠ και περισσότερο από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες έμποροι λιανικής πώλησης και των μικροί παραγωγοί έχουν κλείσει. Η ανεργία είναι πάνω από το 27%, επίπεδο ρεκόρ και για τους νέους είναι πάνω από 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση από ειδικευμένους νέους Έλληνες αυξάνεται. Πάνω από 34.000 Έλληνες πήγαν στη Γερμανία το περασμένο έτος, καταγράφοντας αύξηση 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια».

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Φέρχοφσταντ: Καταστροφικό ένα ενδεχόμενο Grexit

“Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για τη χώρα και την Ευρώπη”, δήλωσε στοΣΚΑΪ ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ.

Επίσης, ο κ. Φέρχοφσταντ, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας “ηλιθιότητα” την έξοδο από το ευρώ που υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη του λέγοντας:

“Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα πρέπει να επανέλθει το εθνικό νόμισμα, η δραχμή. Ποιος πληρώνει; Όχι οι ηγέτες, αλλά οι πολίτες που θα δουν τα χρήματα τους να χάνουν την αξία τους και θα χάσουν ένα τεράστιο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

“Αν επαναφέρουμε τα εθνικά νομίσματα, επιστρέφουμε στις παλιές πολιτικές του παρελθόντος, με υποτιμήσεις νομισμάτων κάθε δυο τρία χρόνια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν πρόκειται περί λύσης, αλλά περί παγίδας, στην οποία δεν πρέπει να πέσουμε”.

Δ. Χριστόφιας: «Δώρο» στην Τουρκία η απόσυρση των προτάσεων για το Κυπριακό

 Ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, προειδοποίησε ότι πιθανή απόσυρση των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό θα αποτελούσε «δώρο» προς την Τουρκία.

Υποστήριξε, δε, ότι στις διαπραγματεύσεις του με τους κυρίους Ταλάτ και Έρογλου «δεν έκανε δώρα στην Τουρκία και οι όποιες πράξεις του έγιναν με διαφάνεια».

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι απευθύνθηκε στους Τουρκοκύπριους με στόχο την κατάργηση της τουρκικής κατοχής, ώστε να εργαστούν από κοινού με τους Ελληνοκυπρίους στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου για την ευημερία όλων.

Ανέφερε ακόμη ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε ένα χρονικό διάστημα για το Κυπριακό, προκειμένου να ασχοληθεί με την οικονομία, διότι, όπως είπε, οι ευθύνες του σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα τελευταία γεγονότα «είναι τεράστιες και πρέπει να εργαστεί, ώστε να επουλωθούν κάποιες πολύ βαθιές πληγές».

Συρία: Επί της αρχής συμφωνία να συμμετάσχει στην διεθνή διάσκεψη της Γενεύης

Η Συρία συμφώνησε επί της αρχής να συμμετάσχει στην διεθνή διάσκεψη της Γενεύης που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, την οποία θεωρεί ευκαιρία για την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα, ανακοίνωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ.”Η Συρία θα συμμετάσχει επί της αρχής στην διεθνή διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο στην Γενεύη”, είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους ύστερα από συνομιλίες που είχε στην Βαγδάτη με τον ιρακινό ομόλογό του. “Θεωρούμε ότι η διάσκεψη συνιστά μία καλή ευκαιρία για την επίλυση της συριακής κρίσης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά του ευρωπαϊκού προστατευτισμού έναντι της Κίνας η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ τάχθηκαν την Κυριακή στο Βερολίνο υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των εμπορικών διενέξεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, απορρίπτοντας σταθερά την ιδέα μιας αντιπαράθεσης ή μέτρων προστατευτισμού. Αναφερόμενη στη διένεξη ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα όσον αφορά τα ηλιακά πάνελ ή τους εξοπλισμούς των τηλεπικοινωνιών, η Μέρκελ δήλωσε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, πως η Γερμανία και η Κίνα απορρίπτουν τον “προστατευτισμό”. Η καγκελάριος δήλωσε πως “θα κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω διαλόγου και να μην πέσουμε σε ένα είδος αντιπαράθεσης που θα καταλήξει στην επιβολή αμοιβαίων δασμών”.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: