Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ άρθρου του Πάνου Τριγάζη*

 

Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που συνεδρίασε στις 18-19 Μαΐου 2013, ενέκρινε τον κανονισμό για τις προσυνεδριακές συνελεύσεις, το σχέδιο Θέσεων και το σχέδιο Καταστατικού, που θα συζητηθούν στην πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου πολυτασικού κόμματος, το οποίο φιλοδοξούμε και επιδιώκουμε να οικοδομηθεί ως κόμμα των μελών του, με ισχυρές κοινωνικές αναφορές, ικανό να αποτελέσει το πολιτικό υποκείμενο για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τον λόγο έχουν, τώρα, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που θα αποφασίσουν τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος, του οποίου τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά και η εναλλακτική πολιτική πρόταση έχουν ήδη κατοχυρωθεί μέσα στον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει αναδείξει τη σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά σε μεγάλη ελπίδα για τον τόπο, δύναμη αλλαγής και της Ευρώπης.

Στην πορεία προς το συνέδριο του Ιουλίου θα κριθούμε όλοι μας, ιδιαίτερα τα κεντρικά στελέχη, και πρέπει να διασφαλίσουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι η πορεία αυτή θα είναι πορεία ενωτική, κάτι για το οποίο εγγύηση αποτελεί η βούληση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Χρειαζόμαστε μια πορεία παραπέρα μαζικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Η πορεία προς το συνέδριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πορεία εσωστρεφής, μακριά από τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά επίδικα της περιόδου. Καλούμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του κόμματός μας στα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, όπως το μέτωπο στο συνεχιζόμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το μέτωπο του αντιφασισμού και του αντιρατσισμού, το μέτωπο της οικοδόμησης Δικτύων Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα. Καλούμαστε και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της υπεράσπισης της ειρήνης, ιδιαίτερα στην ταραγμένη περιοχή μας, να προωθήσουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες, σε μια περίοδο που η επίσημη Ελλάδα απουσιάζει από τα πεδία αυτά, στάση που δεν υπηρετεί τα εθνικά θέματα της χώρας.

Τέλος, δεν πρέπει η πορεία προς το συνέδριο να αφήσει περιθώρια για ιδεολογικές και πολιτικές αναδιπλώσεις και περιχαρακώσεις, μακριά από τις πραγματικότητες της εποχής μας, της Ευρώπης και της χώρας μας. Δεν θα το επιτρέψει -και δεν θα συγχωρούσε κάτι τέτοιο- ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που τον στελεχώνουν, καθώς και όσοι τον επέλεξαν και τον ανέδειξαν, τον Μάιο και Ιούνιο 2012, ως τη μεγάλη δύναμη αλλαγής για την Ελλάδα, μέσα από την ανατροπή των μνημονιακών δεινών συνοδευόμενη από ένα σχέδιο ριζικών μετασχηματισμών για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας ώστε να καταστεί ικανή να πρωταγωνιστεί στη διεκδίκηση και μιας άλλης Ευρώπης, κοινωνικής, δημοκρατικής, ειρηνικής, οικολογικής και φεμινιστικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλείται να πορευτεί προς το μέλλον, αξιοποιώντας τις ήδη πλούσιες αγωνιστικές και πολιτικές του εμπειρίες, καθώς και τις εμπειρίες νικηφόρων κινημάτων της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, όπως εκείνα της Λατ. Αμερικής, που άνοιξαν δρόμους για την απαλλαγή σειράς χωρών της από τον νεοφιλελευθερισμό και την ενοποίηση της περιοχής στη βάση της ισότιμης συνεργασίας, όπως ζητούσαν εδώ και δύο δεκαετίες ο Φιντέλ Κάστρο και το κίνημα των Ζαπατίστας. Άλλωστε, στη Λατ. Αμερική γεννήθηκε και το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ που διακήρυξε ότι «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Αντίστοιχα, διακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ μετά τη Γένοβα και τη Φλωρεντία ότι «Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή» και το ίδιο μήνυμα θα βγει ισχυρό από το «Alter Summit» των κινημάτων, 8-9 Ιουνίου 2013 στην Αθήνα.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: