ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 24 ΜΑΪΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab επισκόπησης τύπου (Συντάκτες Δημήτρης Τσιπούρας, Φοίβος Κλαυδιανός)

 

web typos beigeΤη στιγμή που η συγκυβέρνηση (Σαμαράς, Στουρνάρας) και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας καλλιεργούν ψευδεπίγραφα κλίμα αισιοδοξίας, αξιωματούχοι της ΕΕ προετοιμάζουν το έδαφος για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, αφού το μνημόνιο δεν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στην τρικομματική, το πάγωμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από τη ΝΔ που υποτάσσεται στα κελεύσματα των ακροδεξιών, προκαλεί νέους τριγμούς στους συγκυβερνήτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που θα πρέπει αν πείσουν την εκλογική τους βάση για την αναγκαιότητα συνύπαρξης με ακροδεξιές αντιλήψεις. Ταυτόχρονα, η Χρυσή Αυγή εντείνει την επικοινωνιακή της πολιτική επιχειρώντας να «γκρεμίσει» ακόμη και τον μύθο της Αριστεράς που κατέθεσε αίμα και ψυχή εναντίον του φασισμού. Στόχος αυτή τη φορά ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Στην επέτειο των 50 χρόνων από τη δολοφονία από το παρακράτος.

Οι  καταιγιστικές εξελίξεις αφυπνίζουν τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που ανασυντάσσονται και προτείνουν λύσεις έξω από τα μνημόνια της καταστροφής. «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ιστορικές προκλήσεις» υπογράμμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση για το νέο βιβλίο του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ιστορικές προκλήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση να αντιτάξει ένα άλλο σχέδιο απέναντι στη σημερινή κατάσταση, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου με τίτλο «Αριστερά και Ευρώπη – Η Κύπρος αλλάζει την ατζέντα».

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το θέμα της Κύπρου δείχνει πως μια κυβέρνηση του «ναι» δεν μπορεί να υπερασπιστεί το «όχι» ενός λαού και πως στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους -η οποία, όπως είπε, δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά σκληρή διαδικασία- δεν έχεις ελπίδα όταν πηγαίνεις ως ειδική περίπτωση και μόνη. Και η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, πήγε απελπιστικά μόνη, με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον ανέφερε, ότι μετά την Κύπρο, η πολιτική του μνημονίου δεν εξασφαλίζει ούτε τις καταθέσεις.

Για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ευρώπη ακολουθεί ένα δρόμο που βολεύει τους ισχυρούς, και ο οποίος επιβάλλεται στους υπόλοιπους. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν καλείται η Ευρώπη να μιλήσει σχετικά με το γιατί δεν τηρεί βασικές αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά καλείται η Αριστερά να επιβεβαιώσει ότι παραμένει «ευρωπαϊκή» ανεξαρτήτως προς τα που πάει η Ευρώπη».

Σχετικά με το ζήτημα των συμμαχιών -που θίγεται στο βιβλίο- ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν την επιλογή της υποψηφιότητας Μητρόπουλου πριν 2,5 χρόνια στις περιφερειακές εκλογές, που ήταν μέρος της στρατηγικής επιλογής για άνοιγμα και σε άλλους χώρους της Αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου (με σαφή διαφοροποίηση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές) με στόχο την ευρύτερη συνεργασία. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ΚΚΕ, το οποίο, όπως σημείωσε, κατάφερε να αγνοήσει ακόμα και την αλλαγή των συσχετισμών που έδειξαν οι τελευταίες εκλογές, όταν η συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων έγινε γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα που θέτει το βιβλίο, αν η Αριστερά είναι έτοιμη να αντιτάξει ένα άλλο σχέδιο στη σημερινή κατάσταση, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί συνέχεια να εμπλουτίζει την ανάλυση του και σημείωσε πως «αν θες να είσαι σοβαρός, και εμείς θέλουμε να είμαστε σοβαροί, απόλυτα έτοιμος στο ραντεβού με την ιστορία ποτέ δεν θα είσαι. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση».

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο σενάριο σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επιλογή του κόμματος δεν είναι η έξοδος από το ευρώ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε πως το κομβικό σημείο για την απαλλαγή από τα Μνημόνια δεν είναι το νόμισμα, αλλά ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα διεκδικήσει κάτι τέτοιο, καθώς μπορεί να υπάρξει μνημόνιο χωρίς ευρώ. Καταλήγοντας, είπε, ότι παρά την επιδίωξη του κ. Σαμαρά να διχάσει την Αριστερά με αιχμή την Κύπρο, δεν το κατόρθωσε.

Το πλήρες κείμενος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση:

http://left.gr/news/alexis-tsipras-metexelissomaste-se-mia-megali-eniaia-alla-kai-dimokratiki-parataxi-tis

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ : Η ΝΔ επιδιώκει την οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού ν/σ – Τι θα κάνουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;

Για μεθοδεύσεις προς την οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου επικρίνει την ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τονίζοντας ότι “Οι μάσκες έχουν πέσει για το κυβερνητικό κόμμα που τώρα προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να κρύψει την ουσιαστική του άρνηση να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά της ρατσιστικής βίας”.

“Οι μάσκες έχουν πέσει για το κυβερνητικό κόμμα που τώρα προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να κρύψει την ουσιαστική του άρνηση να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά της ρατσιστικής βίας”, επισημαίνει το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ερωτά εάν τελικά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν αυτά που λέγανε τόσο καιρό ή θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την ομηρία τους από τον κ. Σαμαρά και τους ακροδεξιούς του συμβούλους.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση. “Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του. Αναφορικά, μάλιστα, με τα όσα προέρχονται από το Γραφείο της Γενικής Κυβέρνησης μίλησε για “αλαζονικές διαρροές”.

Π.  Σκουρλέτης : Η ΝΔ ερίζει για τους ψηφοφόρους της Χ.Α.

Για συνάντηση ακροδεξιών και νεοναζιστικών απόψεων με καταστάσεις οι οποίες προκύπτουν μέσα από την ακραία αντικοινωνική εφαρμοζόμενη πολιτική έκανε λόγο σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Πάνος Σκουρλέτης στηλιτεύοντας την στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Με συνέντευξή του στην ΝΕΤ, ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον βρίσκουν σύμφωνο οι διατάξεις του νομοσχεδίου, τονίζοντας, μάλιστα, ότι “είναι θετικό να υπάρξει μια επικαιροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε”. Εξήγησε, επίσης, “ότι η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει σε σχέση με τις ρατσιστικές επιθέσεις και με τα μισαλλόδοξα ρατσιστικά κηρύγματα εκ μέρους και της Χρυσής Αυγής, ως ο πολιτικός φορέας ο οποίος ουσιαστικά προπαγανδίζει τέτοιου είδους πρακτικές”. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι “πρέπει να κάνουμε είναι να καταγγείλουμε την προπαγάνδιση του ρατσιστικού εγκλήματος και τα εγκλήματα αυτά καθαυτά και να μην ενοχοποιήσουμε την άποψη, τη γνώμη, όσο αποκρουστική κι αν είναι αυτή. Με βάση τις ίδιες πολιτικές τοποθετήσεις, με βάση τις ίδιες θέσεις προσεγγίζουμε και το νέο νομοσχέδιο”.

Ως εκ τούτου, ο Π. Σκουρλέτης επισημαίνει ότι η εικόνα της ΝΔ είναι ότι “δεν θέλει να οριοθετηθεί απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές, ενδεχομένως διότι ερίζει για τη διεκδίκηση ενός μέρους του εκλογικού σώματος με τη Χρυσή Αυγή”. Καλεί, μάλιστα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ “να τοποθετηθούν πάρα πολύ σοβαρά και να δείξουν τελικά αν εννοούν τα όσα λένε γύρω από το συγκεκριμένο θέμα”.

Δημήτρης Στρατούλης: Η ΝΔ είναι όμηρος της Χρυσής Αυγής

«Η Νέα Δημοκρατία είναι όμηρος στην κυριολεξία της Χρυσής Αυγής», είπε στην εκπομπή «ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» ο Δημήτρης Στρατούλης. Ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  πρόσθεσε «όχι με την έννοια ότι έχει την ίδια πολιτική αλλά με την έννοια ότι θεωρεί ότι κρατώντας μία στάση σχετικού εξευμενισμού ή ανοχής, μπορούν να επανέλθουν στην κάλπη της ορισμένες χιλιάδες ψηφοφόροι που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή. Η εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι εικόνα πολιτικού τσίρκου».

Ανέφερε ακόμη ότι: «Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με νομοθετικές πράξεις. Η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται με ιδέες, με πολιτικές αντιπαραθέσεις, με αποδόμηση του πολιτικού της λόγου, με την απομυθοποίησή της για να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι είναι ένα νεοναζιστικό μόρφωμα».

Γ. Μηλιός : Πρότυπο του κ. Σαμαρά τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας

Σφοδρή κριτική στον Πρωθυπουργό, με αφορμή τη δήλωσή του ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει «το επιτυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας» για να βγει από την κρίση, άσκησε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γ. Μηλιός.

Ο  Γ. Μηλιός κατηγόρησε συγκεκριμένα τον κ. Σαμαρά ότι στην προσπάθειά του «να συγκαλύψει την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί στη χώρα η κυβερνητική πολιτική» βρήκε, μετά την Κίνα ένα «νέο πρότυπο», δηλαδή «την Ιρλανδία, που μετά τρία χρόνια μνημονίων και σκληρής λιτότητας, βίαιης αναδιανομής πλούτου και εξουσίας υπέρ των εχόντων και κατεχόντων έχει οδηγήσει την πλειοψηφία του λαού της στην ανασφάλεια και την ανέχεια».

«Αν αυτό το στοιχείο για το ‘πρότυπο’ του κ. Σαμαρά δεν αρκεί, σημειώνουμε επιπλέον τα εξής: Το χρέος της χώρας από 64,8% το 2009 αυξήθηκε σε 117,6% του ΑΕΠ το 2012, το δημόσιο έλλειμμα είναι της τάξης του -7,6% του ΑΕΠ και η ύφεση προβλέπεται να συνεχιστεί το 2013 (-0,3%)», πρόσθεσε για να καταλήξει:

«Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι το ‘πρότυπο’ του κου Σαμαρά είναι η με κάθε κοινωνικό κόστος προώθηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας».

Κλήτευση κ. Χαλαστάνη πρέσβεως της Ελλάδας στο Παρίσι ζητούν Δρίτσας και Κωνσταντοπούλου

Απαραίτητη κρίνει την εκ νέου εξέταση του πρέσβεως της Ελλάδας στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θοδωρή Δρίτσα και Ζωής Κωνσταντοπούλου, μελών της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Με δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπογραμμίζουν ότι “μετά την προχθεσινή αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου, που επιμελώς αποκρύπτονταν, η εκ νέου εξέταση του κ. Χαλαστάνη είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι στην αρχική εξέτασή του ενώπιον της Επιτροπής (ήταν ο πρώτος εξετασθείς μάρτυρας) απέκρυψε το γεγονός της επίσημης διαβίβασης”. Τονίζουν, μάλιστα, ότι ο πρέσβης κατά την πρώτη κατάθεσή του “απέκρυψε και την εκ μέρους του προηγηθείσα αποστολή εγγράφου αιτήματος, στις 13/09/2010, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο ισχυρίσθηκε ότι δεν είχε καμία γνώση περί της ύπαρξης της λίστας. Όσα υποστήριξε στην Επιτροπή-και εξυπηρετούν εμπλεκόμενα πρόσωπα- σήμερα καταρρίπτονται”.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν γιατί σήμερα ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να παραλάβει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κλήτευση του κ. Χαλαστάνη και διέκοψε βίαια τη συνεδρίαση, παρεμποδίζοντας την προφορική ανάπτυξή του αιτήματος. Τονίζουν, μάλιστα, ότι “η εξέλιξη αυτή είναι αναμφίβολα εξαιρετικά σοβαρή και επιβεβαιώνει την επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να φτάσει η διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι τέλους”.

Επίσης, εγκαλούν τον κ. Μαρκογιαννάκη, όπως επίσης την ΝΔ, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζητώντας τους να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί η ύπαρξη και το περιεχόμενο των επισήμων εγγράφων αποκρύφθηκε επιμελώς επί τόσους μήνες και χρειάστηκε η παρέμβαση των Οικονομικών Εισαγγελέων και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για να αναζητηθούν. Τους ερωτούν, επίσης, γιατί η παράδοση του εγγράφου του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών έγινε από τον κ. Στουρνάρα στον κ. Μαρκογιαννάκη προσωπικά την 15.5.2013 και γιατί ο τελευταίος δεν το ανακοίνωσε παρά μόνο κατόπιν επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το βράδυ της 21.5.2013, ακριβώς πριν λήξει η συνεδρίαση.

ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ για εταιρείες security στις φυλακές: Για ιδιωτικά συμφέροντα πάντοτε βρίσκονται χρήματα

“Μπορεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του κ. Δένδια να μη δίνονται σαπούνι και απορρυπαντικά στους κρατούμενους μετανάστες «επειδή δεν υπάρχουν κονδύλια», εντούτοις, βρέθηκαν χρήματα, και μάλιστα πολλά, για τις ιδιωτικές εταιρίες security που θα αναλάβουν τη φύλαξή τους”, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις δηλώσεις Δένδια για την πρόσληψη εταιριών security ως φύλακες στα κέντρα κράτησης μεταναστών.

“Μπορεί να «μην υπάρχουν κονδύλια» για τους αναπληρωτές καθηγητές που θα απολυθούν, εντούτοις, βρέθηκαν χρήματα, και μάλιστα πολλά, για σεκιουριτάδες-φύλακες μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα.

Μπορεί να «μην υπάρχουν κονδύλια» για τις στοιχειώδεις ανάγκες της κοινωνίας, εντούτοις, πάντοτε βρίσκονται χρήματα, και μάλιστα πολλά, όταν είναι να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα”, καταλήγει.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα ΜΜΕ τη Δευτέρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πραγματοποιεί τη Δευτέρα 27/5, στις 7 μ. μ., στο Σινέ Κεραμεικός εκδήλωση με θέμα «Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-EKM για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση».

Ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο Βασίλης Μουλόπουλος, υπεύθυνος του τομέα Ενημέρωσης και η Κομνηνού Μαρία, πανεπιστημιακός Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Kαλεσμένοι θα είναι κοινωνικοί φορείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ.

Θα συντονίσει η Ρ. Σβίγκου, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πολιτική επιστήμονας.

Εσωτερικές ειδήσεις

Συνεχίζεται η καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας (Προβόπουλος – Στουρνάρας)

Προβόπουλος: Στην Ελλάδα τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, άντεξε στην κρίση, και θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον υπερδιπλασιασμό των τιμών των μετοχών, τη ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads, την επιστροφή των καταθέσεων και τη μείωση, 35%, της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος. Μιλώντας χθες σε συνέδριο της ΤτΕ στην Αθήνα, με θέμα την «κρίση στη ζώνη του ευρώ», ο διοικητής εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ εκτίμησε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο και σύντομα θα αποτελείται από τέσσερις επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες αλλά και λίγες μη συστημικές.

Στουρνάρας: Μιλώντας στο συνέδριο της ΤτΕ ο υπουργός χαρακτήρισε ως τον «πλέον ορθολογικό και με το μικρότερο κόστος για τη χώρα και ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα» τον τρόπο με τον οποίο η χώρα επιδιώκει, σήμερα, να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Υποστήριξε πως «ψεύδονται ασυστόλως όσοι υποστηρίζουν ότι θα βγάλουν τη χώρα από το Μνημόνιο» αλλά θα τη διατηρήσουν εντός Ευρωζώνης, ενώ κατονόμασε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με ταυτόχρονη ανάκαμψη. Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση και η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει το 2014, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και πως θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του χρέους, αρκεί να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι, όπως είπε, το «κλειδί της επιτυχίας» για την επίσπευση εξόδου από την κρίση. Ο στόχος που όπως είπε είναι εφικτός υπό 12 προϋποθέσεις, που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα αλλά και η Ευρωζώνη: 1. Διατήρηση σταθερού πολιτικού κλίματος. 2. Άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 3. Πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΤΕπ, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα. 4. Βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου τομέα. 5. Αποδοτική αξιοποίηση των 44 δισ. από τα ευρωπαϊκά Ταμεία στην περίοδο 2013-2020. 6. Περαιτέρω βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, γιατί από πλευράς κόστους εργασίας έχει επιτευχθεί ήδη πολύ σημαντική μείωση. «Η μείωση του κόστους εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα προβλέπεται γύρω στο 20% για την περίοδο 2012-2014, υπερβαίνοντας το στόχο του Προγράμματος για 15% στο σύνολο της οικονομίας». 7. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. 8. Εξάλειψη στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας με επίσπευση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και καθιστώντας πιο ανταγωνιστική την αγορά ενέργειας. 9. Ριζική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με την παρουσίαση, άμεσα, νέου θεσμικού πλαισίου. 10. Υλοποίηση πλήρους Τραπεζικής Ενωσης στην Ευρωζώνη, το συντομότερο δυνατό και χωρίς αστερίσκους. 11. Εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, που θα επιτρέπουν «συμμετρική προσαρμογή στις χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». 12. Τα κράτη – μέλη που έχουν επωφεληθεί από την κρίση να δεχθούν να ανακυκλώνουν τα οφέλη προς τα κράτη που βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση, μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ, μείωσης του κρατικού χρέους υπό προϋποθέσεις, να επιτραπεί υψηλότερος πληθωρισμός σε κράτη με πλεονάσματα, συγκρινόμενα με τα κράτη-μέλη με ελλείμματα.

Επιμένει σε κούρεμα του επίσημου τομέα το ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα χρειασθεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας (OSI) για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζ. Ράις. Ξεκαθάρισε όμως ότι το Ταμείο δεν θα δεχθεί «κούρεμα» των δανείων που έχει διαθέσει αυτό στην Ελλάδα. Επισήμανση που ήρθε μετά τη γενική τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην «Κ», ότι για τη νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος «ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει».

Η Κομισιόν απέρριψε πρόγραμμα για ανέργους που είχε εγκρίνει η τρόικα (το περιβόητο πρόγραμμα των 400.000 θέσεων)

Ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Απασχόλησης της Κομισιόν κ. Ρισέλ ενημέρωσε τον υπουργό Εργασία κ Βρούτση ότι δεν μπορεί να εγκρίνει τη χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος για την ανεργία σαν κι αυτό που του υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση επειδή αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανονισμούς. Πρόκειται για το πρόγραμμα που υπέβαλε ο ΟΑΕΔ που προέβλεπε την επιδότηση απασχόλησης σε κοινωφελή έργα έως 400.000 ανέργων μελών οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο. Το παράδοξο είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την τρόικα στην οποία μετέχουν στελέχη και της Κομισιόν. Στέλεχος μάλιστα της Κομισιόν που μετέχει στο κλιμάκιο της τρόικας είχε στείλει συγχαρητήρια επιστολή γι’ αυτό το σχέδιο.  

Η τρόικα «συμβουλεύει» τις τράπεζες να πωλήσουν θυγατρικές

Την πώληση όλων των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα αλλά και θυγατρικών τραπεζών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης ζητούν η τρόικα και η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν από τις διοικήσεις των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Κατά πληροφορίες αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με πρώτες τις θυγατρικές στην Ελλάδα αλλά και τις θυγατρικές στα Βαλκάνια. Οι τραπεζικοί κύκλοι απαντούν ότι, αν και χρειάζεται ένας εξορθολογισμός, η πλήρης απόσυρση από τις ξένες αγορές θα είναι ένα στρατηγικής σημασίας λάθος.

ΟΠΑΠ : Υπερπροβάλλεται η πτώση των κερδών, στο σκότος η παραχώρηση του τελευταίου 1%

Προβάλλεται σήμερα έντονα από τις φιλοκυβερνητικές οικονομικές εφημερίδες η πτώση των κερδών της επιχείρησης κατά 70%. Δεν εξηγούνται όμως επαρκώς οι λόγοι αυτής της καθίζησης. Υπήρξαν λιγότερες μέρες λειτουργίας των πρακτορείων (απεργία πρακτόρων) και – το πιο σημαντικό –  κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ίσχυσε το καθεστώς της φορολόγησης των παικτών από το πρώτο ευρώ, το οποίο στη συνέχεια ακυρώθηκε (επανήλθε αφορολόγητο όριο). Εξάλλου, όποιος πιστεύει ότι η πορεία των κερδών του ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να είναι πτωτική (και επομένως πουλήθηκε σε ικανοποιητική τιμή), δεν έχει παρά να δει το δεκαετές business plan της εταιρίας στο οποίο τα κέρδη σταδιακά πενταπλασιάζονται (επίδραση εισαγωγής VLT’s και άλλων νέων παιγνίων).

Αντίθετα, στην αφάνεια από τα μέσα παραμένει το θέμα της παραχώρησης του τελευταίου 1% που κατείχε το κράτος στο ΤΑΙΠΕΔ. Το πρόβλημα δεν είναι ότι πωλείται το τελευταίο κομμάτι που κατείχε το κράτος. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το 1/3 των μετοχών είναι το όριο που αλλάζει του όρους για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μιας επιχείρησης. Όπως λέει ο νόμος: “Κάθε πρόσωπο, το οποίο [και] αποκτά καθ’ οιονδήποτε τρόπο […] υπερβαίνει το όριο του ενός τρίτου (1/3) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας, υποχρεούται, εντός είκοσι (20) ημερών από την απόκτηση αυτή, να απευθύνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των κινητών αξιών της υπό εξαγορά εταιρείας καταβάλλοντας δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα”. Αυτό το 1% που προστέθηκε αυτή τη βδομάδα κάνει το πακέτο μεγαλύτερο του 1/3. Το επόμενο διάστημα μένει να δούμε που θα καταλήξει και με τι όρους αυτό το 1%.

ΧΡΙΚΕ: Καραμανλικό, αντιμνημονιακό και χωρίς «ταμπού» για τη δραχμή…

Επικαλούμενος την «πνευματική παρακαταθήκη του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή», ο Νίκος Νικολόπουλος παρουσίασε χθες το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος (ΧΡΙΚΕ), με έμβλημα την παλιά δάδα της Ν.Δ.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, που εξελέγη με τη Ν.Δ. και σήμερα είναι γ.γ. της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του νέου κόμματος, έπνεε μένεα κατά του Αντ. Σαμαρά. Τον κατηγόρησε ότι δεν διαπραγματεύτηκε την αλλαγή του Μνημονίου, όπως προεκλογικώς είχε υποσχεθεί, και δεν ακολουθεί τις αρχές της Ν.Δ.

Ο ίδιος προέβαλε το ΧΡΙΚΕ ως τη μόνη διέξοδο προς τους νεοδημοκράτες, ώστε να μην καταφεύγουν στα άκρα, όπως είπε, αλλά εντός ενός κόμματος του δημοκρατικού τόξου. Ο κ. Νικολόπουλος δεν απέκλεισε καμία συνεργασία με κόμματα που ανήκουν στο αντιμνημονιακό μπλοκ και εμφανίστηκε ανοιχτός για να συζητήσει το θέμα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. «Δεν κατανοούμε γιατί θεωρείται ταμπού από κάποιους», ανέφερε.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει πανελλαδική περιοδεία. Πρώτος εκλογικός στόχος του νέου κόμματος είναι η αυτόνομη κάθοδος στις ευρωεκλογές.

Νεοναζιστικές αθλιότητες

Άνευ ορίων αποδεικνύεται καθημερινά το ρεσιτάλ χυδαιότητας στο οποίο επιδίδεται η Χρυσή Αυγή. Στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος αναρτήθηκε χθες, ημέρα επετείου των 50 χρόνων από τη δολοφονική δράση του παρακράτους εναντίον του, κατάπτυστο κείμενο, με το οποίο επιχειρείται να εμφανιστεί ο -δολοφονηθείς από ακροδεξιούς παρακρατικούς βουλευτής της ΕΔΑ- Γρηγόρης Λαμπράκης ως… οπαδός του Χίτλερ (!), ενώ εξίσου χυδαία ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή εναντίον της δημοσιογράφου Έλλης Στάη, επειδή… τόλμησε να ασκήσει κριτική στο ακροδεξιό κόμμα.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής δημοσιεύεται  μια φωτογραφία από τους Βαλκανικούς Αγώνες της Κωνσταντινούπολης, τον Οκτώβριο του 1940, η οποία (υποτίθεται ότι) απεικονίζει τον Γρηγόρη Λαμπράκη να χαιρετάει φασιστικά. Και τη χυδαιότητα συμπληρώνει υποτιθέμενο ιδιόχειρο σημείωμα του Λαμπράκη, σταλμένο από τη Γερμανία τον Αύγουστο του 1936, στο οποίο ο αποστολέας φέρεται να έχει γράψει τον ναζιστικό χαιρετισμό “Χάιλ Χίτλερ”!

Το παραλήρημα της Χρυσής Αυγής δεν περιορίστηκε στην προσπάθεια να αμαυρωθεί η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στην ιστοσελίδα του κόμματος αναρτήθηκε επίσης ένας λίβελος εναντίον της Έλλης Στάη, πλήρης χυδαίων και προσβλητικών φράσεων, με αφορμή το γεγονός ότι η γνωστή δημοσιογράφος… τόλμησε, κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ, την περασμένη Δευτέρα, να επικρίνει τη «νεοναζιστική ακροδεξιά».

Η δημοσιογράφος, την περασμένη Δευτέρα στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, αναφερόμενη στη Χρυσή Αυγή, έκανε λόγο για νεοναζιστική ακροδεξιά. Με δυο ανακοινώσεις της η Χρυσή Αυγή καταφέρθηκε εναντίον της δημοσιογράφου, με απαξιωματικούς χαρακτηρισμούς.

Μέσω της προσωπικής σελίδας στο facebook  η Έλλη Στάη δημοσιοποίησε την απάντησή της, στην οποία μεταξύ άλλων , επισημαίνει:

«Η σιωπή, ενίοτε, δείχνει αδιαφορία, απαξίωση, ενδεχομένως και φόβο. Επειδή, όμως, στους καιρούς που ζούμε, ούτε η κοινωνία μας ούτε η Δημοκρατία μας αντέχουν το παραμικρό ίχνος αδιαφορίας- πολύ περισσότερο, δε, φόβου- ουδείς δικαιούται να σιωπά πλέον. Και, κυρίως, να σιωπά μπροστά στην ύπουλη, διαβρωτική και απειλητική αφύπνιση του αυγού του φιδιού.

Η Χρυσή Αυγή «εξανέστη» επειδή τη χαρακτήρισα «νεοναζιστική ακροδεξιά». Απαντώ ξεκάθαρα ότι της απέδωσα – και θα το ξανακάνω – την ιδεολογική ταυτότητα που ουκ ολίγα στελέχη της έχουν υιοθετήσει και υμνήσει σε ενυπόγραφα κείμενά τους. Είναι η ίδια ταυτότητα που πλείστα όσα ακόμη μέλη του εν λόγω κόμματος «τιμούν» με την καθημερινή, ακραία συμπεριφορά τους. Εάν οι κύριοι της Χρυσής Αυγής επιθυμούν να αποκρύψουν και να καλύψουν αυτή την ταυτότητα για να παρασύρουν και να παραπλανήσουν μια εξουθενωμένη κοινωνία, χρέος δικό μου, και όλων ημών των δημοσιογράφων, είναι να την αποκαλύπτω σταθερά και σθεναρά.

Μαθήματα «δημοκρατίας» δεν δέχομαι απ’ όσους κατακρεουργούν κάθε δημοκρατική αξία σε καθημερινή βάση. Δεν «αγοράζω» υβριστικά παραληρήματα σε συσκευασία «ενάρετης δεοντολογίας». Και δεν εκχωρώ δικαίωμα συλλογής …πιστοποιητικών δημοκρατικών φρονημάτων σε όσους πωλούν το δικαίωμα της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης με βάση το χρώμα του διαβατηρίου».

Πάνω από τα 250 ευρώ θα δηλώνονται οι τόκοι

Στις τράπεζες θα πρέπει να προσέλθουν οι φορολογούμενοι, ώστε να λάβουν τις βεβαιώσεις για τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους το 2012.

Όπως έγινε γνωστό, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του προηγούμενου έτους στη ΓΓΠΣ λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθυνθούν στις τράπεζες για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ορίου 250 ευρώ προκειμένου να περαστούν στην δήλωση τα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων. Για το θέμα σήμερα αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η σχετική εγκύκλιος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, στην εγκύκλιο αναμένεται να διευκρινίζεται τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους και θα αποσαφηνίζεται αν αναγράφεται στη δήλωση το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρους ποσό των τόκων.

Στα φετινά εισοδήματα θα μπει και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές θα ξεκινούν από το 1% και θα φθάνει κλιμακωτά έως και 4%. Έτσι, ένας φορολογούμενος που εισέπραξε το 2012 τόκους 12.000 ευρώ θα πληρώσει Εισφορά Αλληλεγγύης 1% (120 ευρώ). Αν παράλληλα είχε εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ η Εισφορά Αλληλεγγύης θα μπει στις 22.000 ευρώ και ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει με συντελεστή 2% (440 ευρώ).

Έφυγε από τη δίκη του ο Τσοχατζόπουλος

Αποχώρησε από το δικαστήριο ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος μέχρι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να ικανοποιήσει το αίτημά του για κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και άλλων μελών του ΚΥΣΕΑ.«Η παρουσία μου αν έχω ρόλο θεατή και δεν εξετάσουμε την ουσία δεν είναι απαραίτητη. Όταν θα εξεταστούν θέματα ουσίας θα είμαι και πάλι “παρών”» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Το δικαστήριο από τη μία έκρινε το αίτημα ως «προώρως υποβληθέν» αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν στο μέλλον, αν προκύψει ανάγκη, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και άλλα μέλη του ΚΥΣΕΑ.

Διεθνής ειδησεογραφία

Χωρίς αυτοδυναμία προηγείται η Μέρκελ σε δημοσκόπηση

Προβάδισμα αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατηρούν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και σε νέα δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Το CDU συγκεντρώνει ποσοστό 41% ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος του, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), παραμένουν με 4% κάτω από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%).

Οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν μια μονάδα από την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται στο 27%, ενώ οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 14%, όπως και η Αριστερά στο 6%. Το νεοσύστατο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) καταγράφει δύναμη 2%.

“Η Τρόικα ζητά από την Κύπρο να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση”

Η Τρόικα ζήτησε από την Κύπρο να οδηγήσει την οικονομία της σε ύφεση, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η εφημερίδα απαντά στη στήλη της «Είναι αλήθεια ότι…» στο ερώτημα αν η κυπριακή οικονομία οδηγείται στην καταστροφή. Στον υπότιτλο αναφέρει: «Η τρόικα ζητά από την Κύπρο απερίφραστα σε απόρρητο έγγραφο να οδηγήσει την οικονομία της σε ύφεση, όπως ακριβώς έγινε στην Ελλάδα».

Και η εφημερίδα επισημαίνει: «Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ παραδέχθηκε δημόσια ότι η λιτότητα που επέβαλε το Ταμείο στον ευρωπαϊκό νότο προκάλεσε οικονομική καταστροφή. Παρ` όλα αυτά η εφαρμογή της λιτότητας συνεχίζεται. Η πρόσφατη «συμφωνία» της τρόικας στην Κύπρο δείχνει ότι η ύφεση δεν είναι απλώς «ατύχημα», αλλά μέρος συγκεκριμένου προγράμματος. Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, να προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση ισάξια με το 7% του ΑΕΠ. Στη συμφωνία αναφέρεται με απλά λόγια ότι «αν δεν αποδώσει η λιτότητα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες περικοπές».

“Η καθοδική πορεία της οικονομίας δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον των δανειστών. Η ύφεση θα δυναμιτίσει την αποπληρωμή των πιστώσεων και θα οδηγήσει σε νέο δανεισμό” γράφει.

Μέρες πιέσεων οι τελευταίες για τις διεθνείς αγορές

Πολύ μεγάλη πτώση σημείωσαν πολλά χρηματιστήρια χθες μετά τις αμφίσημες δηλώσεις του προέδρου της Fed κ. Μπερνάκι (και άλλων τραπεζιτών) σχετικά με το μέλλον της νομισματικής πολιτικής και τα πολύ κακά αποτελέσματα της κινεζικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν σημαντικά τα spread των ομολόγων των χωρών του νότου. Οι εξελίξεις αυτές αναζωπυρώνουν την συζήτηση για τα όρια της νομισματικής πολιτικής, για ενδεχόμενες φούσκες που αυτή έχει δημιουργήσει και για την ανάγκη ουσιαστικότερων μέτρων για την ανάκαμψη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: