ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab επισκόπησης τύπου (Συντάκτες: Δημήτρης Τσιπούρας, Φοίβος Κλαυδιανός).

 

web typos

Το ακροδεξιό κρεσέντο της ΝΔ εναντίον του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, σε μια χρονική στιγμή, που συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη δράση του παρακράτους και τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, εντείνει τον «τριχασμό» της συγκυβέρνησης, καθώς «σχεδόν το σύνολο της Κ.Ο. της Ν.Δ. έχει κοινή γραμμή» και «εκφράζουν -δημόσια και κατ’ ιδίαν- σοβαρές ενστάσεις και ζητούν ριζικές αλλαγές σε πολλά άρθρα», όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος. Δεκανίκια των προθέσεων της ΝΔ ο λαλίστατος Αμβρόσιος Καλαβρύτων, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως μίασμα από την υπόλοιπη εκκλησιαστική κοινότητα, αλλά και η συμμορία της ναζιστικής χρυσής αυγής που προτρέπει σε δολοφονίες τραπεζιτών.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η ΝΔ θέλει να αφήσει την πόρτα ανοικτή στους ακροδεξιούς -ίσως τους χρειαστεί στο μέλλον- και «καίει» με κοινοβουλευτικά τεχνάσματα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Αντ. Ρουπακιώτη. Το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή όχι νωρίτερα από τον Αύγουστο κι πάντως μετά τον ανασχηματισμό που προβλέπει ο Φώτης Κουβέλης,  χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να ματαιωθεί η ψήφισή του.

Τα ευχολόγια και οι δοτές εκθέσεις τραπεζών (σήμερα προστέθηκε η Alpha Bank που κάνει λόγο για τελευταίο χρόνο περικοπής μισθών) περί ανάπτυξης  δεν αρκούν από μόνες τους για να ανορθωθεί  η ελληνική κοινωνία από το τέλμα ανεργίας και φτωχοποίησης στο οποίο έχει οδηγηθεί από τον οδοστρωτήρα των μνημονίων.

Τα επίσημα στοιχεία της UNESCO αναφέρουν ότι στην Ελλάδα 600.000 παιδιά έχουν περιθωριοποιηθεί, ενώ η χώρα μας  αναδεικνύει πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία.

Η ύστατη ρύθμιση των χρεών από τη συγκυβέρνηση (μέχρι 100 δόσεις με πλήρες φακέλωμα των περιουσιακών στοιχείων) , που δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αλλά και του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αναμένεται να πέσει με τη σειρά της στο κενό. Ενδιαφέρον στοιχείο το ότι ο Ριζοσπάστης που επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν αναγράφει, δυστυχώς,  έστω και μία λέξη για τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Εκτός από την «καλύβα» του Νότου, όπως αποδεικνύεται , καίγεται και το «ρετιρέ» του Βορρά. Στη Στοκχόλμη συνεχίζονται αμείωτες οι βίαιες συγκρούσεις μεταναστών που έχουν γκετοποιηθεί με τις κατασταλτικές δυνάμεις, ενώ στο Λονδίνο η σφαγή στρατιώτη από επαναφέρει στο προσκήνιο τα όρια της απελπισίας και της απόλυτης ένδειας, που αναζητούν στέγη σε θρησκευτικές ή πάσης φύσεως αποκρουστικές ιδεοληψίες.

Στα καθ’ ημάς, το σάλπισμα για την αυτοδιάλυση του Συνασπισμού προκαλεί νέα δημοσιεύματα, καθώς τα ΜΜΕ ενσκήπτουν για να ασελγήσουν εκ νέου σε ένα ανύπαρκτο σώμα που αντί να πεθαίνει, σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, σχηματοποιείται, έστω με εμπόδια, αποκτά ενιαίο λόγο και απειλεί να ανατρέψει εκ θεμελίων το σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Συνασπισμός: Διαρκές Συνέδριο στις 16 Ιουνίου

Το πρώτο βήμα για την αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, πριν το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε χθες, με την Πολιτική Γραμματεία να αποφασίζει τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 16 Ιουνίου, με αυτό το αντικείμενο. Τη σχετική εισήγηση θα κάνει η Κ.Ε. του ΣΥΝ, που θα συνεδριάσει επί τούτου, μία εβδομάδα πριν, στις 8 Ιουνίου.

Η πλειοψηφία θεωρεί, συγκεκριμένα, ότι ο ιστορικός κύκλος του ΣΥΝ έκλεισε και, άρα, η αυτοδιάλυσή του πριν το ιδρυτικό συνέδριο θα δώσει ένα ισχυρό σήμα για το νέο, ενιαίο κόμμα. Τις σχετικές εισηγήσεις προς την Π.Γ. έκανε ο γραμματέας Δημήτρης Βίτσας.

Διαφωνία ως προς τον χρόνο αυτοδιάλυσης του ΣΥΝ, αλλά όχι σε αυτή καθαυτή την αυτοδιάλυση, εξέφρασαν τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος (Αλέκος Καλύβης, Στάθης Λεουτσάκος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Ήσυχος), αντιπροτείνοντας αυτή να γίνει μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (10 -14 Ιουλίου).

Και τούτο γιατί “υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, το κόμμα δεν είναι έτοιμο για τόσο βιαστικές κινήσεις”, υποστήριξαν συγκεκριμένα. Επικαλέστηκαν όμως και έναν ακόμη λόγο, αυτόν με το βλέμμα στραμμένο προς τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ: “Αν αυτοδιαλυθούμε πριν το ιδρυτικό συνέδριο, οι άλλες συνιστώσες θα το εκλάβουν ως εκβιασμό και για τη δική τους αυτοδιάλυση”. Υπενθυμίζεται ότι το Αριστερό Ρεύμα συμφωνεί με τη λογική της πράξης αυτής, προτείνει όμως να δοθεί μεταβατική περίοδος σε όσες συνιστώσες δεν αισθάνονται έτοιμες να διαλυθούν τώρα.

Επτά προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων

Επτά προτάσεις για την ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων των νοικοκυριών προς τις τράπεζες και την αναμόρφωση του Τειρεσία πρότεινε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Βουλή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θανάσης Πετράκος, τόνισε ότι επείγει τώρα να γίνουν ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν:

* Ολική διαγραφή χρεών αυτοί που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι άρρωστοι και οι υπερήλικες.

* Μερική διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που είχαν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες λόγω των μνημονιακών πολιτικών

* Μηνιαία τραπεζική δόση μέχρι το 30% του εισοδήματός τους και το υπόλοιπο να διαγράφεται και να επανεξετάζεται ανάλογα με το εισόδημα που έχει κάποιος κάθε χρονιά.

* Εκλογίκευση των επιτοκίων, δηλαδή, τη μείωση των επιτοκίων ειδικά στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια που είναι ιδιαίτερα ληστρικά,

* Πάγωμα διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης από τις τράπεζες, όταν προσφεύγει σε αυτές ο δανειολήπτης και ζητάει εναγωνίως ρύθμιση των δανείων του.

* Ριζική αλλαγή του «Τειρεσία»

* Θέσπιση αναγκαστικών κανόνων, ώστε οι τράπεζες αναγκαστικά να δέχονται αυτές τις ρυθμίσεις και όχι να επαφίεται στην καλή τους θέληση η λύση ή στο να πάει να βρει το δίκιο του ο δανειολήπτης στο δικαστήριο.

Ευ. Τσακαλώτος: Το δημόσιο χρέος από 310,3 δισ. μειώθηκε στα… 309 δισ.!

“Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, μπορεί η οικονομία να έχει καταστραφεί, η κοινωνία να έχει φτωχοποιηθεί και ο δημόσιος πλούτος να συνεχίζει να εκποιείται, όμως όλα τα παραπάνω δεν έγιναν χωρίς κάποιο σκοπό… Το δημόσιο χρέος από 310,3 δισ. μειώθηκε στα… 309 δισ.!”, τόνισε με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Ο βασικός λόγος της εφαρμογής του Μνημονίου σύμφωνα με τις διαδοχικές κυβερνήσεις ήταν η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και η επιστροφή στις αγορές”, στηλιτεύει ο Ευ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως “για να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο, εφαρμόστηκε ένα πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο πρόγραμμα λιτότητας διαλύοντας την ελληνική οικονομία και κοινωνία, ενώ εφαρμόστηκε το περίφημο PSI που λεηλάτησε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων και η επαναγορά ομολόγων”.

Εξηγεί, μάλιστα, ότι “το αποτέλεσμα όχι απλά ήταν μηδαμινό (μείωση δημόσιου χρέους σε απόλυτο μέγεθος κατά 1,3 δισ.) αλλά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 145% το 2010 εκτοξεύτηκε σε 175% το 2013.” Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι “τον Μάρτιο του 2010, η ανεργία υπολογιζόταν στο 11,3% (574.000 άνεργοι) ενώ τον Μάρτιο του 2013 σε 27% (1.320.000 άνεργοι). Το ΑΕΠ το 2010 ήταν 227,3 δισ. ενώ κατά το 2013 υπολογίζεται με αισιόδοξες εκτιμήσεις στα 180 δισ.”

Απευθυνόμενος στον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Ευ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι “παρά την καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας από την ελληνική κυβέρνηση, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ούτε ο πιο αισιόδοξος σύμβουλος του κ. Στουρνάρα δεν μπορεί να πιστεύει ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με αυτή την πολιτική. Η αισιοδοξία για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το 2015 και μετά, μόνο ως επιστημονική φαντασία μπορεί να θεωρηθεί ακολουθώντας την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας”.

Ως εκ τούτου ο Ευ. Τσακαλώτος αντιπροτείνει πως: “Η μόνη ρεαλιστική λύση όπως αποδεικνύεται από την πραγματικότητα είναι αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της κρίσης. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αναστολή πληρωμή των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, και αντιστροφή της πολιτικής λιτότητας, υιοθετώντας αναπτυξιακή πολιτική με κατεύθυνση την πλήρη απασχόληση και τη δικαιότερη διανομή του εισοδήματος”.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που παρουσιάστηκαν σήμερα, το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 309 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 από 280,3 δισ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και παρά τη δεύτερη αναδιάρθρωση που έγινε το Δεκέμβριο του 2012.

Ζωή Κωνσταντοπούλου (Real FM) : Γίνεται προσπάθεια να ανασταλούν οι εργασίες τις Προανακριτικής Επιτροπής

Υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό μια προσπάθεια να ανασταλούν οι εργασίες της Επιτροπής, ακριβώς γιατί  κάθε συνεδρίαση οδηγεί και σε μια αποκάλυψη. Εμείς επισημάναμε εχθές αναλυτικά ότι υπάρχουν μάρτυρες, υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία θα εισφέρουν, εάν εξεταστούν, στην αναζήτηση και στην αποκάλυψη της αλήθειας. Εξηγήσαμε ποια πρόσωπα είναι αυτά, τα αναφέραμε, πάρα πολλά από αυτά είναι πρώην και νυν κυβερνητικά πρόσωπα, και βεβαίως, αυτά τα πρόσωπα, έχοντας διατελέσει σε υψηλόβαθμες και υψηλότατες θέσεις, έχουν και την υποχρέωση να συμβάλουν στην αναζήτηση της αλήθειας. Η θέση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, δηλαδή της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ήταν να μην εξεταστούν. Οπωσδήποτε η μη εξέταση συντέμνει τη διάρκεια. Οπωσδήποτε, θα τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα αν δεν εξετάσουμε και τίποτε. Το ζήτημα είναι τι θα αποκαλυφθεί. Εμείς ήδη έχουμε οδηγηθεί σε οδυνηρά συμπεράσματα και τα συμπεράσματα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι και σήμερα ακόμη, στα πλαίσια αυτής της ανίερης συμμαχίας που δρα σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διαπλοκής, τα ίδια συμφέροντα που υπαγόρευσαν την συγκάλυψη των υπαιτίων φοροδιαφυγής στη λίστα Λαγκάρντ, τα ίδια ή αντίστοιχα συμφέροντα υπαγορεύουν τη συγκάλυψη της εξακολουθητικής δράσης της διαπλοκής στην Ελλάδα.

http://left.gr/news/zkonstantopoyloy-ginetai-prospatheia-na-anastaloyn-oi-ergasies-tis-proanakritikis-epitropis

Β. Μουλόπουλος (Real FM): Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  θα σπάσει το σύστημα διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης

Πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τονίζει ο υπεύθυνος του τομέα Ενημέρωσης της Κουμουνδούρου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Βασίλης Μουλόπουλος, είναι να σπάσει το μονοπωλιακό καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών. «Θα προχωρήσουμε άμεσα σε προκήρυξη αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών από μηδενική βάση», υπογραμμίζει και χαρακτηρίζει τους σημερινούς καναλάρχες «καταληψίες της δημόσιας περιουσίας».

Απογράφοντας τις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ΕΡΤ ο Β. Μουλόπουλος είπε: “Αν η ενημέρωση αποτελεί ένα κοινωφελές αγαθό η Δημόσια Τηλεόραση αποτελεί αν μου επιτρέπεται η έκφραση υπέρτατο Δημόσιο Αγαθό. Η Δημόσια Τηλεόραση θα πρέπει να είναι αυτό που θα εφαρμόζει τις αρχές της δεοντολογίας και θα αποτελεί παράδειγμα για το τι σημαίνει ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση. Επιπλέον θα πρέπει να υπηρετεί τον πολιτισμό, την Τέχνη, την Παιδεία και τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια ανεξάρτητη από κυβερνητικές εξαρτήσεις Δημόσια Τηλεόραση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο που θα κόψει τον ομφάλιο ρόλο της ΕΡΤ με τα κόμματα και την εκάστοτε κυβέρνηση. Το πλαίσιο εκείνο που θα κάνει την ΕΡΤ ανεξάρτητη και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Που θα της επιτρέπει να ασκεί κριτική και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.”

http://left.gr/news/v-moylopoylos-o-syriza-tha-spasei-systima-diaplokis-sta-mesa-enimerosis καιhttp://www.avgi.gr/article/344640/oi-basikoi-axones-tou-suriza-gia-ta-mme-sunenteuxi-tou-b-moulopoulou-sto-real-gr

N. Χουντής: Καταψηφίζει Έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για ενταξιακή διαδικασία ΠΓΔΜ

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει την Έκθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Π.Γ.Δ.Μ εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, στη χτεσινή του ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Νίκος Χουντής στην τοποθέτησή του, εξήγησε τους βασικούς λόγους που τον διαφοροποιούν από τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε ο ευρωβουλευτής Richard Howitt της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Για το ζήτημα του ονόματος τόνισε πως δεν πρόκειται για ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Π.Γ.Δ.Μ, αλλά για ένα διεθνές πρόβλημα για την επίλυση του οποίου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε την ανάγκη να αντιληφθεί η κυβέρνηση της Π.Γ.Δ.Μ ότι οι εθνικιστικές κορώνες και πρακτικές δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η διευθέτηση του ονόματος της γειτονικής χώρας πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Νίκος Χουντής αναφέρθηκε επίσης στην άσχημη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Π.Γ.Δ.Μ και που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή της προοπτική της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πολιτική κατάσταση στην χώρα μετά και από τα γεγονότα του 2012, δεν καταγράφεται με την δέουσα αυστηρότητα. Στην πραγματικότητα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να κάνουν σημαντικά βήματα προς τη δημοκρατία και προς την ομαλή λειτουργία του κράτους».

Τέλος, σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στην Π.Γ.Δ.Μ διευκρίνισε πως στο ψήφισμα δεν αναφέρονται τα αίτια που έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας, όπως την αύξηση του δημοσίου χρέους, την τεράστια ανεργία των νέων και τη μεγάλη μετανάστευση στο εξωτερικό. Όπως είπε: «Όλα αυτά προκύπτουν από τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθεί η χώρα, υπό τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της προ-ενταξιακής διαδικασίας, γεγονός που θα οξύνει περαιτέρω τα κοινωνικά προβλήματα της ΠΓΔΜ».

Αμβρόσιος σε Μαρία Κανελλοπούλου: “Κοίτα τη στραβομάρα σου” “φασίστρια”

Αφορισμούς και ύβρεις εναντίον της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μ. Κανελλοπούλου, και προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κοινοβούλιο εξαπολύει σε επιστολή – απάντησή του προς τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος εκτιμά πως η “λαλίστατη Κυρία Βουλευτής” του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «διακατέχεται από φασιστική νοοτροπία”, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα εάν ανήκει στο σύστημα “αποφασίσαμε ή διατάζουμε”. Απευθυνόμενος στην κ. Κανελλοπούλου ο κ. Αμβρόσιος υποστηρίζει : “είσθε μια σχέτη φασίστρια”, υποβαθμίζοντας τη συμμετοχή του “στην κηδεία του Στρατηγού Ντερτιλή” ως ένα “πολύ παληό ανέκδοτο”.

Ο κ,. Αμβρόσιος συμβουλεύει μάλιστα τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ “καθήστε, λοιπόν, κυρία μου στ’ αυγά σας”… Εάν δεν ήμουνα Ιεράρχης, θα σας έλεγα το λαϊκό ρητό «κυττάξτε τη στραβομάρα σας». Αλλά ως Ιεράρχης δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την ορολογία! Επαναλαμβάνω: Καθήστε στ’ αυγά σας!”.

Ο μητροπολίτης περνά σε σκληρή επίθεση συλλήβδην εναντίον του πολιτικού κόσμου και του πολιτικού συστήματος υποστηρίζοντας πως “χτυπήσαμε και θα ξαναχτυπήσουμε τις καμπάνες μας, για να ξυπνήσει ο Ελληνικός Λαός. Αυτός ο χιλιο-προδομένος Λαός, που εσείς οι πολιτικοί τον αποκοιμίζετε με τα παραμύθια σας, τον εκμεταλλεύεσθε με την άσκηση της Εξουσίας, τον φορολογείτε αλύπητα, τον φέρατε σε έσχατη ένδεια!”.

Υπενθυμίζεται ότι η Μ. Κανελλοπούλου είχε κάνει τη Τρίτη την εξής δήλωση:

“Παρακολουθώντας βέβαια τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο να χοροστατεί στην κηδεία του χουντικού δολοφόνου Ντερτιλή, παρακολουθώντας τον να νταντεύει τους νεοναζί με παραινέσεις και στυλιστικές νουθετήσεις, δεν εκπλησσόμαστε με τη νέα ακραία σκοταδιστική παρέμβασή του. Από την άλλη, οι δημοκρατικοί πολίτες δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν αυτόν και τους παρατρεχάμενούς του. Αντί να χτυπάει τις καμπάνες για ένα νομοσχέδιο, το οποίο αν έρθει τελικά στη βουλή, θέτει την ελάχιστη θεσμική βάση κατά του νεοναζισμού και του φασιστικού μίσους, ιδέες που εμπνέουν απ’ ό,τι φαίνεται το μητροπολίτη, ας χτυπάει τουλάχιστον, αν δεν θέλει να κάνει τίποτα άλλο, πένθιμα τις καμπάνες για το 67% των άνεργων νέων, τις 4.000 αυτοκτονίες απεγνωσμένων ανθρώπων, για τους καρκινοπαθείς που δεν έχουν λεφτά να πάρουν τα φάρμακά τους, για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο πεινασμένα, για τα περιβαλλοντικό εγκλήματα στην περιοχή στο όνομα του κέρδους”.

http://www.avgi.gr/article/338341/ambrosios-koita-ti-strabomara-sou-fasistria-gia-kanellopoulou-atheos-arxigos-pou-den-pantreutike-me-pappa-kai-me-koumparo-gia-tsipra

ΤΑ ΜΜΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ: «Στην οδό της αυτοδιάλυσης, αλλά με «αστερίσκους» εισέρχεται ο ΣΥΝ, με την ελπίδα εκ μέρους της ηγετικής ομάδας και του κ. Αλ. Τσίπρα, ότι η διαδικασία θα ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο για την ομογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η γραμματεία της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης και έλαβε αποφάσεις, ωστόσο από τη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν οι διαθέσεις του Αριστερού Ρεύματος, οι οποίες βρίσκουν ανταπόκριση και εκφράζονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ομπρέλα της Αριστερής Πλατφόρμας.

Στη συνεδρίαση, από την οποία απουσίασε λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων ο κ. Τσίπρας, κατατέθηκε η εισήγηση εκ μέρους της πλειοψηφίας και αποφασίστηκε ότι στις 8 Ιουνίου θα συνέλθει η ΚΕ του ΣΥΝ και στις 16 του μηνός το διαρκές συνέδριο με θέμα την αυτοδιάλυση του σχηματισμού και την ένταξή του στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά ταύτα, εντύπωση προκάλεσε – και θεωρείται αποκαλυπτική των διαθέσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης – η πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους του Ρεύματος, για σύγκληση του συνεδρίου του ΣΥΝ αφότου ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου!

Η πρόταση αυτή, παρά το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε, ερμηνεύεται ως ενδεικτική της πρόθεσης του Ρεύματος και της Πλατφόρμας να δώσουν στο προσεχές διάστημα και ως την ύστατη στιγμή, τη μάχη κατά των σχεδίων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ακόμη και το ενδεχόμενο να μην έχει το Συνέδριο την έκβαση που επιθυμεί ο κ. Τσίπρας. Κατά πολλούς, η πρόταση αυτή στην συνεδρίαση της Τετάρτης συνιστά μία από τις ενδείξεις για το γεγονός ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να παίξει όλα της τα χαρτιά, προκειμένου να ανακόψει την ορμή με την οποία ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί να προχωρήσει στο ενιαίο σχήμα και πάντως να θέσει μία σειρά ζητήματα πολιτικής, στρατηγικής, γραμμής και τακτικής.

Στόχος, με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, να διεκδικήσει και να κατοχυρώσει θέσεις, ρόλο και επιρροή εν όψει συνεδρίου και για την περίοδο έπειτα από αυτό».

Με τίτλο «χρονοδιάγραμμα αυτοδιάλυσης Συνασπισμού» η Καθημερινή αναφέρει ότι:

«Στις 16 Ιουνίου, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ θα αποφασίσει τη διάλυση του κόμματος, την προσχώρηση των μελών του ως φυσικών προσώπων στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων. Το χρονοδιάγραμμα ορίστηκε χθες στη συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΝ. Επειδή, ωστόσο, το όργανο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα να συγκαλέσει διαρκές συνέδριο -κάτι που επισημάνθηκε από τη μειοψηφία- αποφασίστηκε να συγκληθεί η ΚΠΕ στις 8 Ιουνίου ώστε να συγκαλέσει συνέδριο και να εισηγηθεί τη διάλυση. Η συνεδρίαση κύλησε σε χαμηλούς τόνους, παρά τις ενστάσεις των εκπροσώπων του «Ρεύματος» του κ. Λαφαζάνη στη διάλυση. Η αντίδρασή τους περιορίστηκε στο χρονοδιάγραμμα, όπου πρότειναν το διαρκές συνέδριο να μη διεξαχθεί στις 16 Ιουνίου, αλλά μετά το ιδρυτικό συνέδριο, δηλαδή μετά τις 14 Ιουλίου. Η πρόταση απορρίφθηκε, ο κ. Τσίπρας άλλωστε θέλει να έχει τελειώσει το θέμα της διάλυσης του ΣΥΝ πριν ξεκινήσει το ιδρυτικό συνέδριο, ώστε να μεγιστοποιήσει την πίεση και στις συνιστώσες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του».

Στο Έθνος με τίτλο «Κλείνει ένας κύκλος 21 ετών με την απόφαση για την αυτοδιάλυση» αναφέρονται τα εξής: «Απόντος του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας αποφάσισε χθες να ξεκινήσουν και επισήμως οι διαδικασίες αυτοδιάλυσης του κόμματος, συγκαλώντας πρώτα την Κεντρική Επιτροπή, στις 8 Ιουνίου, και μία εβδομάδα μετά το Διαρκές Συνέδριο.

Τα στελέχη του “Αριστερού Ρεύματος” αντέδρασαν, καθώς εκτίμησαν ότι δεν χρειάζεται βιασύνη και το μόνο που απαιτείται είναι η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. “Μπορεί να δημιουργήσουμε πρόσθετες τριβές”, επισήμανε στέλεχος του “Αριστερού Ρεύματος”, προσθέτοντας πως “η απόφαση λειτουργεί πιεστικά προς την πλευρά των συνιστωσών, οι οποίες διαφωνούν με την αυτοδιάλυσή τους”.

Σημειώνεται ότι στο Διαρκές Συνέδριο συμμετέχουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του τελευταίου τακτικού συνεδρίου. Η πλειοψηφία των συνέδρων αναμένεται να επικυρώσει την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα στελέχη του “Αριστερού Ρεύματος”, καθώς θεωρούν βεβιασμένη την κίνηση αυτή πριν αποφασίσει το σώμα του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον των συνιστωσών.

Από το Διαρκές Συνέδριο θα απουσιάζουν οι σύνεδροι που αποχώρησαν, συγκροτώντας στη συνέχεια τη Δημοκρατική Αριστερά. Στο τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΝ ο εσωκομματικός συσχετισμός που καταγράφηκε, μετά την αποχώρηση της “Ανανεωτικής Πτέρυγας”, ήταν: η πλειοψηφούσα τάση “Αριστερή Ενότητα” (50,63% ), το “Αριστερό Ρεύμα” (29,83%) και η λίστα με τα μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας που παρέμειναν στο κόμμα, “Ενιαίο Ψηφοδέλτιο μελών ΣΥΝ 2010″ (17,23%).

Η απόφαση για την αυτοδιάλυση του Συνασπισμού σημαίνει πρακτικά πως εκτός από τα μέλη του κόμματος που θα συμμετάσχουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ ως φυσικά πρόσωπα, θα ανοίξουν οι διαδικασίες και για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του κόμματος στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ – το κεντρικό κτίριο στην Κουμουνδούρου, η εφημερίδα “Αυγή” και ο ραδιοσταθμός “Στο Κόκκινο“.

 Εσωτερικές ειδήσεις

 Αντ. Σαμαράς: Θα ακολουθήσουμε το επιτυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το επιτυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας τόσο για την έξοδο από την κρίση, όσο και για την προεδρία της Ε.Ε., ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις του με τον ιρλανδό ομόλογό του, Έντα Κένι, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

«Η Ιρλανδία έχει μετατρέψει την κρίση σε επιτυχία», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι το Δουβλίνο έχει ήδη μπει σε ανάκαμψη και είναι πλέον πολύ κοντά στο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές.

Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά κοινά στοιχεία που ενώνουν τις δύο χώρες, υπενθυμίζοντας ότι μαζί Ελλάδα και Ιρλανδία «έδωσαν τη μάχη για μια πιο ισορροπημένη πολιτική στην Ευρώπη που θα συνδυάζει τα μέτρα εξυγίανσης με μέτρα ανάκαμψης». «Τότε ήμασταν αρκετά μόνοι, τώρα δεν είμαστε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι δύο λαοί «υπέφεραν και υποφέρουν», αλλά όπως δείχνει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, «δεν πρόκειται για ένα δρόμο χωρίς τελειωμό».

 Unicef: 600.000 φτωχά και κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά στην Ελλάδα

Σε πεντακόσιες ενενήντα επτά χιλιάδες ανέρχονται τα φτωχά ή κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά στην Ελλάδα, με τριακόσιες είκοσι δύο χιλιάδες να είναι σε σοβαρή υλική αποστέρηση, σύμφωνα με την έκθεση. “Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2013″, που συντάχθηκε για λογαριασμό της UNICEF, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ. “Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη διαβίωση των παιδιών όσο και στα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία τους, με την εκπαίδευσή τους, με την ανάπτυξή τους”, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις προτάσεις της UNICEF για την αντιμετώπισή τους.

Ανεργία Περιφερειών. Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία των Νέων για την Δυτική Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των νέων, η Δυτική Μακεδονία εμφανίζει ανεργία 72,5%, η Πελοπόννησος να ακολουθεί με ποσοστό 61,4%, η Ήπειρος με 60,5%, η Κεντρική Μακεδονία με 60,4% και η Στερεά Ελλάδα με 59,1%. Συνολικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις 270 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν οι περιφέρειες Ceuta (38,5%), Andalucia (34,6%), Extremadura και Κανάριοι Νήσοι (33%) της Ισπανίας και η Δυτική Μακεδονία (29,9%) στην Ελλάδα, ενώ η Στερεά Ελλάδα εμφανίζει ανεργία σε ποσοστό 27,8%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις περιοχές του Salzburg και του Tirol (2,5%) στην Αυστρία και στις Tubingen, Oberbayern και Trier (2,7%) στη Γερμανία.

«Γλυκύτερος» από ποτέ ο Ντάισελμπλουμ αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για οτιδήποτε χρειάζεται για να στηριχτεί η τρικομματική (συνεντεύξεις σε Καθημερινή και  Νέα, ενόψει της επίσκεψης του στην Ελλάδα)

Καταρχάς, είναι σαφές ότι το ο Πρόεδρος του Eurogroup έδωσε συνέντευξη την ίδια μέρα στις δύο μεγαλύτερες εφημερίδες της Ελλάδας και δύο από τα σημαντικότερα στηρίγματα του μνημονίου στη χώρα δεν είναι τυχαίο. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σαφές αν θυμηθούμε ότι ο Ντάισελμπλουμ έχει χαρακτηριστεί (από το σύνολο των αναλυτών) ως εντεταλμένος της Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, λοιπόν, χαρακτηρίζει σοφή την επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίζει κάθε χώρα ανά περίπτωση. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας των λεγομένων του. Σε αυτό το πλαίσιο αφήνεται ανοιχτό κάθε σοβαρό θέμα σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Θα παρθούν νέα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 ή θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα (και επομένως περισσότερα χρήματα); Θα γίνει νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ή όχι; Θα περάσουν τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM (ώστε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος); Αρκετές ελπίδες καλλιεργούνται από τον Ολλανδό, αλλά καμία ξεκάθαρη απάντηση. Οι αποφάσεις για τα ανωτέρω θέματα παραπέμπονται στην περίοδο έως το καλοκαίρι του 2014 και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και την αποκλιμάκωση του χρέους. Φυσικά, για όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά.

Κατά τα άλλα ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ικανοποίηση από την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος από την Κυβέρνηση και εκτίμησε ότι υπάρχουν σαφή δείγματα βελτίωσης στην Ελλάδα (άνοδος εξαγωγών, πτώση spreads, βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος). Επίσης, υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα τους και να αυξηθούν οι εξαγωγές τους. Για το ποιές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε αυτές που αφορούν την αγορά εργασίας και τα κλειστά επαγγέλματα. Τέλος, χαρακτήρισε ως πρόκληση για την ελληνική Κυβέρνηση την φορολογική μεταρρύθμιση και επισήμανε ότι οι προσδοκίες από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από παλιότερα.

Βλέπε συνημμένο: Ντάισελμπλουμ: Ελάφρυνση του χρέους το 2014

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/05/2013_521370

Χαράμι… πήγαν οι θυσίες για τα δύο «κουρέματα»

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_23/05/2013_521266

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: μέτρα για  Ενέργεια και φοροδιαφυγή που αφορούν και την Ελλάδα

Κάποια βήματα, εκτιμάται ότι έγιναν ως προς τα δύο αυτά θέματα στη Σύνοδο Κορυφής, που άμεσα ή έμμεσα αφορούν και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για την ενέργεια ο Πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, για το γεγονός ότι για πρώτη φορά, όπως είπε, περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στην εκμετάλλευση ευρωπαϊκών ενεργειακών πόρων, «πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν και ήδη αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα». Πρόκειται για την αναφορά της παραγράφου 6.β στο ανακοινωθέν της Συνόδου που μιλά για την ανάγκη συστηματικής αξιοποίησης «ενδογενών» ενεργειακών πηγών τόσο χερσαίων όσο και υπεράκτιων. Αυτό ερμηνεύεται ότι επί της ουσίας παρέχει πολιτική κάλυψη στην Ελλάδα για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της. Γίνεται η εκτίμηση, επίσης, ότι θα ευνοηθεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τη διασύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου γεγονός που θα εξοικονομήσει 400 εκ ευρώ ετησίως.

Στο δεύτερο θέμα, τη φοροδιαφυγή, η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «γιγαντιαίο βήμα προς τα εμπρός» τις χθεσινές αποφάσεις, αφού ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να εισηγηθεί – εντός του Ιουνίου – οδηγία για την αναβάθμιση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών – μελών για κάθε είδους εισόδημα πολιτών.

Οι offshore και το «έργο» τους. Με αφορμή τη Σύνοδο πλήθος στοιχείων δημοσιεύτηκαν για τον ρόλο και το μέγεθος των χρηματικών εισοδημάτων που διακινούν «νομίμως» οι offshore. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 14,3 τρις ευρώ έχουν φυγαδευτεί στους δεκάδες φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με μελέτη της Oxfam, οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας. Περισσότερα από τα δύο τρίτα του ποσού, δηλαδή 9,2 τρις, όσο και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2008, έχουν αποκρυβεί σε φορολογικούς παραδείσους που σχετίζονται με την ΕΕ, όπως η Ανδόρα, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα. Τα συνολικά διαφυγόντα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται σε 120,5 δις τον χρόνο, ποσό υπερδιπλάσιο αυτού που απαιτείται προκειμένου όλοι οι φτωχοί του κόσμου να ζουν πάνω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, δηλαδή τα 1,25 δολάρια την ημέρα. Εξαιτίας των ευρωπαϊκών φορολογικών παραδείσων χάνονται κάθε χρόνο, παγκοσμίως, 77 δις από φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών (BIS), το 19,5% των παγκοσμίων καταθέσεων ανήκει σε ξένους και βρίσκεται σε φορολογικούς παραδείσους, εξ ου και ο πλούτος που έχει αποκρυβεί σε φορολογικούς παραδείσους υπολογίζεται στα 14,3 τρις.

Βλέπε συνημμένα:

1) Συμφωνία Κορυφής για την πάταξη της φοροδιαφυγής

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113048455

2) Κάλυψη Ε.Ε. στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων εντός ΑΟΖ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/05/2013_521369

3) Oxfam: 9,5 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113048457

Στριπτίζ» πριν την ένταξη στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορεία. Κατά 1 δις αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο τον Απρίλιο

Πλήρη «φάκελο» των περιουσιακών τους στοιχείων, τις οφειλές που έχουν σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους θα πρέπει να δώσουν στην εφορία όσοι θελήσουν να ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η νέα ρύθμιση προβλέπει 48 δόσεις για την εξόφληση των χρεών (με μείωση των προσαυξήσεων έως και 50%), οι οποίες μπορούν να αυξηθούν έως και τις 100 σε ειδικές περιπτώσεις, με το ελάχιστο μηνιαίο ποσό δόσης να ορίζεται στα 15 ευρώ. Η έκτακτη ρύθμιση αφορά περίπου 2,2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνολικά έχουν χρέη προς την εφορία ύψους 54 δις ευρώ (αρκετά από αυτά θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης). Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο 2013 θα μπορούσε να εισπραχθεί περί το 1 δις ευρώ από τη ρύθμιση αυτή. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους έκλεισε το δημοσιονομικό κενό που είχε εντοπίσει η τρόικα ήταν και η θέσπιση της εν λόγω ρύθμισης.

Βλέπε συνημμένο: Οι προϋποθέσεις υπαγωγής των οφειλετών στη ρύθμιση

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/655176

Προσανατολισμένο στην αύξηση των εσόδων  το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τέλος στις φορολογικές δηλώσεις για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα από μία πηγή βάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δίδεται τις προσεχείς μέρες σε δημόσια διαβούλευση. Η «Καθημερινή» παρουσιάζει το προσχέδιο του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο προβλέπει νέο σύστημα παρακράτησης φόρου για μισθωτούς, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 90% για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, ενώ οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν το 2014 πριν από τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων, ενώ οι αποζημιώσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Βλέπε συνημμένο: Από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται οι αποζημιώσεις

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_23/05/2013_521293

Απαγορευτικό Μπομπ Τράα για παράταση ισολογισμών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα αρνήθηκε σε αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ που τον επισκέφτηκε να συναινέσει στην παράταση δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, προκειμένου να αποτραπεί νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων στα ΜΜΕ.

Έτσι, οι επιχειρήσεις από τον Ιούλιο του 2013 δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τους ετήσιους ισολογισμούς και τα οικονομικά στοιχεία τρίμηνων και εξάμηνων στον Τύπο.

Η Ένωση Συντακτών έχει ήδη ενημερωθεί πως οι εκδότες των εφημερίδων Κέρδος, Εξπρές, Βραδυνήαντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο του λουκέτου. Η Ναυτεμπορική προειδοποίησε πως θα μειώσει το προσωπικό της κατά 50% σε περίπτωση κατά5ργησης των ισολογισμών, ενώ ο Φώτης Μπόμπολας είχε δώσει παράταση στην έκδοση της Ημερησίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναστείλει το καθημερινό φύλλο.

Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και άλλα εκδοτικά σχήματα. Η Αυγή που στήριζε την καθημερινή της έκδοση στα ετήσια έσοδα από τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων, αλλά και η Δημοκρατία και οΕλεύθερος Τύπος.

Πραγματική σφαγή αναμένεται στην περιφέρεια, εκεί όπου εκατοντάδες ημερήσια φύλλα εκδίδονται χάριν των κρατικών δημοσιεύσεων και των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων.

Δεν «αναγνωρίζουν» τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ τα ΑΤΜ

«Κόκκινο» χτυπάνε τόσο στα ΑΤΜ όσο και στα αυτόματα εκδοτήρια των εισιτηρίων τα νέα χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ που κυκλοφόρησαν στις αρχές Μαΐου.

Το νέο χαρτονόμισμα έχει εμπλουτισθεί με ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και γι’ αυτό το λόγο δεν αναγνωρίζεται από τα μηχανήματα.

Σύμφωνα με ειδικούς, το πρόβλημα οφείλεται στο ότι το λογισμό των ΑΤΜ δεν μπορεί να «διαβάσει» το νέο χαρτονόμισμα και χρειάζεται αναβάθμιση.

Παρόμοιο πρόβλημα εντοπίζεται και στους αυτόματους πωλητές εισιτηρίων στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό. Τα μηχανήματα δεν δέχονται το νέο χαρτονόμισμα και όσοι το έχουν στην κατοχή τους θα πρέπει να κάνουν τις συναλλαγές τους μόνο στα εκδοτήρια.

Αστυνομικοί: “Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους κατοίκους στις Σκουριές”

“Γίναμε ‘κόκκινο πανί’ για τους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους. Η επένδυση χρυσού στις Σκουριές δεν είναι θέμα της Αστυνομίας”.

Αυτά υποστήριξαν συνδικαλιστές αστυνομικοί, που πραγματοποίησαν το πρωί ένστολη διαμαρτυρία έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, στη σκιά των πρόσφατων επεισοδίων για τα μεταλλεία χρυσού και τον τραυματισμό ενός 27χρονου συναδέλφου τους.

Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανήκει στους συνδικαλιστές των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα τόσο προς την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής όσο και στην πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.

“Το θέμα των μεταλλείων χρυσού είναι πολιτικό. Αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης κι όχι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η επένδυση αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αστυνομικά μέτρα” τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), Θεόφιλος Παπαδάκης.

Σε τίτλους

– Στην ακύρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου της Αφάντου στη Ρόδο προχώρησε η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς όπως προέκυψε ο διαγωνισμός δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να αλλάξουν οι όροι του.

– Κατά 51,2% μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Η δραστική αυτή μείωση αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών κατά 7,7%, την αύξηση των εξαγωγών κατά 10,5% και τη μείωση των δαπανών για τόκους 31,6%. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν 608,3 εκ ευρώ, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο υπήρξε από επένδυση 411,7 εκ ευρώ.

Διεθνής ειδησεογραφία

Βρετανία-Δολοφονία στρατιώτη

Ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζουν οι βρετανικές Αρχές την άγρια δολοφονία ενός άνδρα που έπεσε θύμα επίθεσης στο Γούλιτς του νοτιοανατολικού Λονδίνου χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δύο νεαροί άνδρες γύρω στα είκοσι επιτέθηκαν με ματσέτα εναντίον νεαρού άνδρα που πιστεύεται ότι ήταν εν ενεργεία μέλος των ενόπλων δυνάμεων, καταμεσής του δρόμου και κοντά σε δημοτικό σχολείο, μπροστά σε σοκαρισμένους περαστικούς και περιοίκους. Σύμφωνα με πληροφορίες τον αποκεφάλισαν.

Στη συνέχεια οι δύο άνδρες δέχθηκαν πυρά από αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά, ο ένας μάλιστα είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε εντολή να συνέλθει η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra, υπό την προεδρία της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι, ενώ διέκοψε την επίσκεψή του στο Παρίσι και επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο.

Στοκχόλμη: Τρίτη ημέρα εξέγερσης στα γκέτο

Η κοινωνική εξέγερση των ξένων μεταναστών, που ξεκίνησε στις 13 Μαΐου, όταν η αστυνομία σκότωσε έναν 69χρονο μετανάστη που ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, συνεχίστηκε χθες για τρίτη διαδοχική νύχτα στη Στοκχόλμη, καθιστώντας σαφές ότι η κοινωνική αντιπαράθεση έφθασε και στην πλούσια Σουηδία. Σύμφωνα με την αστυνομία καταστράφηκαν 30 αυτοκίνητα και κάηκαν ορισμένα κτίρια, μετά από επιθέσεις της ομάδας Megafonen, μιας οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης Megafonen, Ραμί αλ Καμισί, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή στη Σουηδία ενός είδος απαρτχάιντ την τελευταία 10ετία με 20ετία ευθύνεται για την έκρηξη βίας, καταγγέλλοντας παράλληλα πως οι αστυνομικοί πολύ συχνά προσβάλλουν τους έγχρωμους μετανάστες με προσφωνήσεις όπως “νέγρο锨και “μαϊμούδες”.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τις βορειοδυτικές συνοικίες της Στοκχόλμης και επεκτάθηκαν στις νότιες περιοχές της σουηδικής πρωτεύουσας. Η συνοικία Χούμπι μετατράπηκε σε πυρήνα της εξέγερσης, αφού κατοικείται κατά 80% από ξένους μετανάστες, κυρίως Τούρκους, Σομαλούς και άλλους μουσουλμάνους από τη Μέση Ανατολή. Η εξέγερση των μεταναστών επεκτάθηκε στις συνοικίες Τένστα, Κίστα, Ρίνκεμπι και Τζακόμπσμπεργκ, που μετατράπηκαν σε πεδία μάχης.

ΗΠΑ: Λιγότερη στήριξη από τη Fed;

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ θόλωσε τα νερά δηλώνοντας ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων εφόσον διαπιστώσει συνεχή βελτίωση της οικονομίας. Με τις δηλώσεις του στο Κογκρέσο μάλλον προσπάθησε να ικανοποιήσει και τους Δημοκρατικούς, υπέρμαχους των μέτρων επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους, πολέμιους της εν λόγω πολιτικής. Τασσόμενος γενικότερα υπέρ της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων, ο κ. Μπερνάνκι υπερασπίστηκε τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική λέγοντας ότι προς το παρόν προσφέρει «σημαντικά πλεονεκτήματα». Ο κ. Μπερνάνκι επαναβεβαίωσε τον διπλό στόχο της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Fed, δηλαδή τον περιορισμό της ανεργίας στις ΗΠΑ στο 6,5% υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός δεν θα υπερβεί το 2,5%.

Η Ισλανδία παγώνει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ

Την επ’ αόριστον αναστολή των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήγγειλε η νέα ισλανδική κυβέρνηση του κεντροδεξιού συνασπισμού, επιλέγοντας να επικεντρωθεί στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. «Θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ ξεκίνησαν χωρίς την απαιτούμενη στήριξη της κοινής γνώμης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπτζάρνι Μπενέντικτσον. Τόνισε, επίσης, πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν οι υφιστάμενοι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων εντός και εκτός της χώρας, όπως επίσης να μειωθεί το χρέος των νοικοκυριών. Αντίθετα με τους Σοσιαλδημοκράτες, η νέα κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση της ισλανδικής κορόνας, εφόσον η οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται μετά χρεοκοπία της χώρας το 2008.

‘Έφυγε ο “Μέτοικος”: Πέθανε ο Ζωρζ Μουστακί

O Ζωρζ Μουστακί έφυγε σε ηλικία 79 ετών αφήνοντας ένα μεγάλο κενό σε όσους τις τελευταίες δεκαετίες πιστεύουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Η ζωή του Μουστακί αποτέλεσε ένα μεγάλο παράδειγμα του πλούτου της ανάμιξης των γλωσσών, των εθνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Ο Ζ. Μουστακί ήταν ένας πολίτης του κόσμου που στάθηκε πάντα αντιμέτωπος με τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, από τις αναζητήσεις των Γάλλων διανοουμένων και καλλιτεχνών προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50, το Μάη του ’68, τον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον της δικτατορίας.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το Μάιο του 1934 από Έλληνες Εβραίους σεφαρδίτες γονείς που προέρχονταν από την Κέρκυρα. Το αρχικό του όνομα ήταν Γιουσέφ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: