ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab επισκόπησης τύπου (Συντάκτες: Δημήτρης Τσιπούρας, Φοίβος Κλαυδιανός).

 

web typos beige

Το ακροδεξιό βέτο του Αντώνη Σαμαρά για το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας προκαλεί νέες τριβές στη συγκυβέρνηση των τριών, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που ψηφίζουν ασμένως μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας αναζητούν αγωνιωδώς ηθικά ερείσματα για να διαφοροποιηθούν από τις τελευταίες επιλογές του πρωθυπουργού.

Στο επικοινωνιακό παιχνίδι ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο της κοινοβουλευτικής ιστορίας τοποθέτηση του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασίλη Μουλόπουλου προκειμένου να καταδειχθεί η ασυνέπεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποσιωπώντας ότι τότε και οι διατάξεις του νομοσχεδίου ήταν διαφορετικές και ο νεοναζιστικός κίνδυνος δεν ήταν εμφανής, ώστε να απαιτείται εγρήγορση για την προάσπιση των συνταγματικών ελευθεριών.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία τα νέα από την οικονομία είναι αποθαρρυντικά, καθώς το δημόσιο χρέος με δυο κουρέματα και τρία χρόνια μνημονίων βρίσκεται σε απαγορευτικά για την εξυπηρέτησή του επίπεδα, ενώ οι Ρώσοι που έχουν «κυκλώσει» το φυσικό αέριο, αναμένουν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για να προχωρήσουν στην επένδυση.

Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου, στη Βουλή κατατέθηκε σχέδιο νόμου για κατάργηση της ευελιξίας των μαζικών απολύσεων, ενώ ο Αλέξη Τσίπρας με άρθρο του στην ισπανική El Pais υπογραμμίζει την αναγκαιότητα συγχρονισμένης αντίδρασης από τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου ώστε να ηττηθεί ιδεολογικά η εμμονή στο δόγμα της λιτότητας.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Η συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου»

Άρθρο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην El Pais

Η δημοσιονομική λιτότητα δεν έχει μόνο προκαλέσει οικονομική καταστροφή σε κλίμακα αντίστοιχη ενός πολέμου αλλά έχει ταυτόχρονα αποτύχει στους ίδιους τους δεδηλωμένους στόχους της: την σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία.

Η υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης και η διάσωση του κοινού νομίσματος προϋποθέτει ισότιμη συνεργασία, δημοκρατία και κατ’ αρχάς πολιτική και ιδεολογική ήττα της εμμονής στο δόγμα της λιτότητας.

Ειδικότερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που αντιμετωπίζουν κοινές και μεγάλες δυσκολίες, ο ειλικρινής διάλογος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και η πλατύτερη δυνατή συμμαχία των λαών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το άνοιγμα και τη διεύρυνση ρηγμάτων στις πολιτικές λιτότητας, την ανάσχεση της ύφεσης, και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα θεμελιώνουν τη δημοκρατία και την ισότιμη συνεργασία στην Ευρώπη.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου από το ΒΗΜΑhttp://www.tovima.gr/politics/article/?aid=513926

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Πρόταση νόμου για κατάργηση ευελιξίας μαζικών απολύσεων

Πρόταση νόμου κατέθεσε σήμερα στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να καταργηθεί το μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο, που ορίζει ευελιξία στον αριθμό των απολύσεων.

Έτσι, οι 71 βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα, ζητούν να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, που όπως υπογραμμίζουν “ενθαρρυνθεί η αυθαιρεσία τους και οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οδηγώντας και εξ αυτού του λόγου την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα. Ταυτόχρονα, με την παρούσα πρόταση νόμου προτείνεται να εξομοιωθούν οι αποζημιώσεις απόλυσης εργατών με αυτές των υπαλλήλων, που είναι μεγαλύτερες, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της ισότητας”.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ: http://www.avgi.gr/article/338331/protasi-nomou-katethese-simera-o-suriza-gia-na-perioristoun-oi-mazikes-apoluseis

Εκποιούν την ιστορική μνήμη: Στο ΤΑΙΠΕΔ το Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Την υπαγωγή του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο ΤΑΙΠΕΔ κατήγγειλε τη Δευτέρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου. Η ίδια δήλωσε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», στον Κ. Αρβανίτη, ότι η μνημονιακή κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «δεν ξεπουλά μόνο τη δημόσια περιουσία, αλλά εκποιεί και την ιστορική μνήμη».

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για την συγχώνευση ΟΣΚ – ΔΕΠΑΝΟΜ – ΘΕΜΙΣ, που κατέθεσε προς το υπουργείο Υποδομών, κατήγγειλε ότι το Σκοπευτήριο Καισαριανής (τόπος εκτέλεσης Ελλήνων αγωνιστών από τους ναζί κατακτητές) βρίσκεται στη λίστα των 3.151 κρατικών «φιλέτων» που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα προς εκποίηση.

Τα ΜΜΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Το ΒΗΜΑ (από την ηλεκτρονική έκδοση):

«Προανάκρουσμα της εσωτερικής αντιπαράθεσης που εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει συνεδρίου, αναμένεται να δοθεί στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, η οποία έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΝ, η μεγαλύτερη συνιστώσα, του σχηματισμού εμφανίζεται αποφασισμένη να αυτοδιαλυθεί.

Το ενδιαφέρον προκύπτει από το γεγονός ότι στους κόλπους του ΣΥΝ διατηρεί την ισχύ του και πιθανώς να επιδιώξει να την επιδείξει στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το Αριστερό Ρεύμα.

Όπως διαφάνηκε στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο κ. Π. Λαφαζάνης, ως επικεφαλής του Ρεύματος και της Αριστερής Πλατφόρμας, είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει την διαφορετική άποψη από εκείνη του κ. Αλ. Τσίπρα σε όλα σχεδόν τα επίμαχα οργανωτικά ζητήματα, από την διάλυση των συνιστωσών, την κατάρτιση ξεχωριστών λιστών εκλογής εκπροσώπων στα όργανα, ακόμη και τα όργανα που είναι αρμόδια για τις αποφάσεις ή ακόμη και την εκλογή προέδρου του νέου κόμματος.

Υπό αυτήν την έννοια, αναμένεται το κατά πόσον θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι στην πορεία προς το Συνέδριο το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Πλατφόρμα θα επιδιώξουν να «κάνουν δύσκολη της ζωή» του κ. Τσίπρα.

Αυτό που αναμένεται να αποσαφηνιστεί από την σημερινή συνεδρίαση, είναι αν το Ρεύμα θα επιλέξει να εμμείνει στη θέση ότι η αρμοδιότητα της απόφασης για την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ δεν ανήκει στην Πολιτική Γραμματεία, αλλά στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ, ή και αν ακόμη θα επιχειρήσει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης του διαρκούς συνεδρίου. Κάτι τέτοιο, εφόσον οι εξελίξεις κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, θα σημάνει μέχρις ενός σημείου μία παράλληλη περιπλοκή (και χρονοτριβή) στην πορεία προς την ομογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό διότι παράλληλα με την αντιπαράθεση στο ευρύτερο κομματικό πεδίο, θα ξεκινήσει μία ταυτόχρονη αντιπαράθεση Τσίπρα – Αριστερού Ρεύματος στο εσωτερικό της συνιστώσας, που αποτελεί τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Καθημερινή, επίσης, επιλέγει ως τίτλο «Σε τροχιά εσωστρέφειας εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ» γράφοντας ότι η αυτοδιάλυση του κόμματος «θα πυροδοτήσει νέο γύρο εσωστρέφειας, καθώς η μειοψηφία στους κόλπους της, το Αριστερό Ρεύμα του κ. Π. Λαφαζάνη, πήρε θέση στην τελευταία Κ.Ε. κατά της κατάργησης των συνιστωσών». Και συνεχίσει: «Η εξαγγελία διάλυσης του ΣΥΝ, που είναι η συντριπτικά μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δυσαρεστήσει τις συνιστώσες, καθώς εκλαμβάνεται ως μέσο πίεσης, ώστε να ακολουθήσουν.

Ενστάσεις αναμένεται να διατυπωθούν σήμερα, κυρίως επί της διαδικασίας: η ηγεσία του κόμματος θα ήθελε να αποφασιστεί απευθείας σύγκληση «διαρκούς συνεδρίου» το οποίο θα αποφασίσει την αυτοδιάλυση, ωστόσο είναι πιθανόν η μειοψηφία να επιχειρήσει να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία με το επιχείρημα ότι η Π.Γ. δεν είναι «βουλευόμενο όργανο», αλλά εκτελεστικό. Στελέχη ήδη υποστηρίζουν ότι αρμόδια να αποφασίσει σύγκληση διαρκούς συνεδρίου είναι μόνον η ΚΠΕ του ΣΥΝ. Σε αυτήν την περίπτωση, του διαρκούς συνεδρίου, θα πρέπει να προηγηθεί -για τελευταία φορά- η συνεδρίαση της ΚΠΕ και η αντιπαράθεση ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία θα διεξαχθεί σε τρεις συνέχειες».

Εσωτερικές ειδήσεις

Αρνητική η εισήγηση για την άρση ασυλίας Ρ. Δούρου και Λ. Κανέλλη

Ομόφωνα αρνητική ήταν η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για την άρση της ασυλίας της Ρ. Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και της Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ).

Σε βάρος τους είχε καταθέσει μήνυση για απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης (σ.σ. για το επεισόδιο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής).

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου ζήτησε επίμονα να αρθεί η ασυλία της, ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είπε ότι δεν ζητά άρση ασυλίας.

Στην συνεδρίαση δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Π. Ζησιμόπουλος.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εξέτασε άλλες 3 περιπτώσεις, που δεν σχετίζονταν με πολιτική δραστηριότητα και ομόφωνα εισηγήθηκε την άρση της ασυλίας των Βουλευτών. Πρόκειται για την βουλευτή της ΝΔ Α. Μανδρέκα ύστερα από καταγγελία της ΑΕΠΙ για συναυλία που έγινε όταν ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιτέας Φωκίδας, για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Διακάκη σχετικά με ακάλυπτη επιταγή όταν ασκούσε το επάγγελμά της ως φαρμακοποιός, και τέλος, για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κασσή για υποθέσεις την περίοδο που ήταν δήμαρχος στην Κρανιά Ιωαννίνων και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Πίνδος.

Βουλή: Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού

Στην ανάγκη αυστηρότερης εφαρμογής του Κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, συμφώνησε η Διάσκεψη των Προέδρων του Σώματος, με αφορμή τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής και την οξεία αντιπαράθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, προς τον οποίο .

Στο εξής οι βουλευτές θα διέρχονται υποχρεωτικά από τις μαγνητικές πύλες για να διαπιστωθεί εάν οπλοφορούν ( πρόταση της Φωτεινής Πιπιλή), ενώ συστάσεις θα γίνουν και για την ενδυματολογική αμφίεση των βουλευτών.

Γρηγόρης Λαμπράκης: 50 χρόνια από τη δολοφονία του

Σήμερα 22 Μαΐου, συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του ηγέτη του κινήματος ειρήνης και βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή.

Την επομένη ένα πλήθος 500.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο Α’ Νεκροταφείο για το «Ύστατο Χαίρε». Γρήγορα, η συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση καταδίκης της δεξιάς κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παλατιού.

Φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λαμπράκη ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, αλλά η δικαστική έρευνα που διεξήγαγαν ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας και ο νεαρός ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης έφεραν στο φως σχέσεις των αρχών με ένα ακροδεξιό παρακράτος.Ο ανακριτής Σαρτζετάκης απήγγειλε, μάλιστα, κατηγορίες και εναντίον ανώτατων αξιωματικών της Χωροφυλακής. Οι φυσικοί αυτουργοί καταδικάσθηκαν τον Δεκέμβριο του 1966 σε πολυετή φυλάκιση και απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

http://left.gr/news/grigoris-lamprakis-50-hronia-apo-ti-dolofonia-toy

Ικανοποιημένος δήλωσε ο Σαμαράς στον Παπούλια

«Σταθεροποιήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη και τώρα τη σταθεροποιούμε στον παγκόσμιο χάρτη. Ευκαιρίες, εξωστρέφεια και επενδύσεις. Έτσι πολεμάμε και έτσι θα νικήσουμε την ανεργία που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά σε χώρους που και της αρμόζουν και της αξίζουν να έχει τις σωστές επαφές». «Και μέσα από τις επαφές, τον σωστό διάλογο και την επικοινωνία τη δομημένη, να κερδίζουμε το μεγάλο ζητούμενο που, το ξέρετε πολύ καλά, είναι επενδύσεις για να μειωθεί η ανεργία», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «η μεγάλη πληγή είναι η ανεργία και ο νους μας, οι προσπάθειές μας εκεί κατευθύνονται: στο να βρεθούν, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, θέσεις εργασίας».

Ο Πρωθυπουργός, μειώνοντας την έμφαση, επανήλθε στις επενδύσεις στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο.  «Πρέπει να είμαστε του ολίγου και του ακριβούς» είπε ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από τον «Κήπο με τις αυταπάτες». Είπατε κάτι;

Δημοσιονομική ενεργοποίηση ΔΝΤ – Κυβέρνησης (εξίσωση χρεών και εφάπαξ, «βαρύτερο» φορολογικό και κυνήγι ελεύθερων επαγγελματιών)

Χθες σημειώναμε ότι το έλλειμμα του πρώτου τετραμήνου του έτους εξανέμισε το πλεόνασμα του τριμήνου και έφτασε τα 306 δισ. Η κυβέρνηση ανησυχώντας για τα επόμενα βήματα επιχειρεί να ανακόψει την τάση ανόδου του ελλείμματος. Πρώτον, αποφασίστηκε ότι στο εξής τα εφάπαξ θα μειώνονται από υπάρχουσες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο έστω και αν έχει προηγηθεί φορολογική ρύθμιση. Δεύτερον, σύμφωνα με ρεπορτάζ στη σημερινή Αυγή (σελ 4) κατά πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς, σε συνεννόηση με τον Γ. Στουρνάρα αναμένεται να διαμηνύσει σε όλους τους υπουργούς «να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι», ενώ θεωρείται δεδομένη η περαιτέρω περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η παραπομπή των όποιων φοροελαφρύνσεων για … αργότερα. Παράλληλα, έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία του πρώτου τετραμήνου, ο Γ. Στουρνάρας αναμένεται να πιέσει τους εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ για διαμόρφωση ενός «βαρύτερου» φορολογικού, κυρίως σε ό, τι αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και δη των αγροτεμαχίων. Τρίτον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» συστάσεις για αύξηση των ελέγχων σε ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών με υψηλά εισοδήματα, όπως γιατροί και δικηγόροι, απευθύνουν προς το υπουργείο Οικονομικών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νέα αξιολόγηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Moody’s – Στουρνάρας

Εν τω μεταξύ η συζήτηση περί δυναμικής του ελληνικού χρέους συνεχίζεται. Ρεπορτάζ της «Αυγής» επανέρχεται στη διάψευση από τον Moody’s των ισχυρισμών Στουρνάρα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο οίκος χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το χρέος (βλέπε και χθεσινή αποδελτίωση) και προβλέπει νέο κούρεμα, αυτή τη φορά του επίσημου τομέα (Official Sector Involvement – OSI). Σύμφωνα με τα στοιχεία του, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται στο 176,5% του ΑΕΠ, ενώ η λογιστική διαγραφή των 50 δις ευρώ δεν αλλάζει τη δυναμική και την πραγματικότητα.

Χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης (4 μνημόνια και 2 κουρέματα δεν μείωσαν το χρέος)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για την πορεία του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, αυτό διαμορφώθηκε στα 309,3 δις ευρώ στο τέλος του Μαρτίου 2013, από 280,3 δις ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα και 305,5 δις ευρώ στο τέλος του 2012. Η αύξηση αυτή κατά 29 δις αποδίδεται κυρίως στα δάνεια που έλαβε η χώρα από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου εν γένει στη μετά PSI εποχή. Στο τέλος Μαρτίου 2010, δηλαδή πριν το μνημόνιο το χρέος ήταν 310,3 δισ.

Η Ελλάδα έχει εισπράξει από τον μηχανισμό στήριξης 205,1 δις ευρώ. Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τώρα έως και το τέλος του 2020 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 82 δις ευρώ σε ομόλογα και δάνεια. Τα περισσότερα θα πρέπει να καλυφθούν φέτος (11,2 δις ευρώ), το 2014 (25 δις ευρώ) και το 2015 (16,1 δις ευρώ), καθώς μετά το πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους εξομαλύνεται και υποχωρεί στα επίπεδα των 4 – 8 δις ευρώ κατ’ έτος.Βλέπε συνημμένο:

http://www.sofokleousin.gr/archives/133582.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%23290&utm_campaign=Good%20Morning%2022.05.2013

Χαρίζουν κανάλι εθνικής εμβέλειας στον Καρατζαφέρη

Μια απόφαση που θα προκαλέσει πολιτικούς και επιχειρηματικούς κλυδωνισμούς έλαβε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο εκχωρώντας άδεια εκπομπής εθνικής εμβέλειας στον σταθμό Τηλεάστυ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η κίνηση αυτή έχει πολλαπλές ερμηνείες ενώ σίγουρα σηματοδοτεί την επιστροφή του πολιτικού στην οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα όμως αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία και επιχειρηματικών εξελίξεων, ιδιαίτερα στα media.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου, η Εύη Δεμίρη, ο Κώστας Στεφανάκης και ο Άρης Σταθάκης.

Κατά της απόφασης ψήφισαν ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης ο Ιωάννης Παπακώστας και ο Κώστας Αποστολάς.

Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τα κακά χούγια του ΠΑΣΟΚ

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκτόξευσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα εδώ και ένα χρόνο μεταλλάσσεται.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Κουτσούμπας «είναι το κόμμα που παίρνει τα πιο κακά χούγια του ΠΑΣΟΚ και στο πώς πολιτεύεται και στο πώς θέλει να χειραγωγήσει το κίνημα. Βάζει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση». Παράλληλα, σχολιάζοντας το ζήτημα των συνιστωσών, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως πρόκειται για εσωτερικό θέμα και σε κάθε περίπτωση, «είτε ενοποιηθεί είτε έχει τάσεις και συνιστώσες η ουσία θα είναι η ίδια, από την άποψη της πολιτικής».

http://left.gr/news/se-laiki-symmahia-kalei-o-gg-toy-kke-dim-koytsoympas-kai-epitithetai-ston-syriza

Αρθρογραφία

Γ. Δελαστίκ (Έθνος): Ο Αλέξης τρώει τις συνιστώσες για να γίνει πρωθυπουργός

«Η επιχείρηση εξόντωσης των συνιστωσών όμως που ανέλαβε για προσωπικούς λόγους ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την ώρα για να εξασφαλίσει την ανοχή του κατεστημένου στην ενδεχόμενη πρωθυπουργοποίησή του, συνιστά αποστολή υψηλού πολιτικού κινδύνου. Με δεδομένο ότι η Αριστερά ουδέποτε άσκησε στη χώρα μας κυβερνητική εξουσία, οι πολιτικές προσωπικότητες του χώρου αυτού αρκούνται στο να ηγούνται μικρών οργανώσεων και κινήσεων, όπως είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ή πλειάδα άλλων ομοειδών πολιτικών μορφωμάτων, παντελώς άγνωστων στο ευρύ κοινό. Δεν υπάρχει όμως τίποτα πιο επικίνδυνο ίσως στον κόσμο της Αριστεράς από την προσπάθεια αφαίρεσης αυτής της μικροεξουσίας! Η φθορά που θα υποστεί ο Αλ. Τσίπρας ενδέχεται να υπερβεί κατά πολύ αυτή που υπολόγιζε. Οψόμεθα».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63830960

Παύλος Κλαυδιανός (Αυγή): Να εμπλουτίσουμε το σχέδιό μας για την Ευρώπη

«Και φοβάμαι, ακούγοντας κάποιες προτάσεις περί παρατηρητών, περιορισμού της δυνατότητας ανάδειξης πλουραλιστικών οργάνων μέσα από ψηφοφορίες για τους τρόπους ανάδειξης της ηγεσίας που ευνοούν φαινόμενα αρχηγισμού κ.ά., ότι αυτό δεν το προσέχουν με όσο απαιτεί η σοβαρότητα αυτών των ζητημάτων. Μπορεί το ενιαίο κόμμα να εμπεριέχει τον πλουραλισμό, τη δυνατότητα ζύμωσης και έκφρασης, χωρίς να εγκαταστήσουμε μηχανισμούς και κόμματα μέσα στο κόμμα, αλλά τάσεις και ρεύματα. Μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα μεταβατικό διάστημα και να δεχθούμε, εφόσον κάποιες συνιστώσες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ή και ωριμάσει να κάνουν ολόκληρο το βήμα, να έχουν διπλή ένταξη με υπεροχή του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ».

http://www.avgi.gr/article/321950/paulos-klaudianos-na-emploutisoume-to-sxedio-mas-gia-tin-europi

Θανάσης Κούρκουλας (rProjekt): Αλήθειες και ψέματα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

«Η θεωρία των δύο άκρων επιχειρεί να καλύψει πολιτικά την καραμπινάτη ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Γι’ αυτό ο Κεδίκογλου έφτασε να κατηγορεί τις προηγούμενες μέρες τον ΣΥΡΙΖΑ για «πρακτικές Χρυσής Αυγής», με αφορμή την αποβολή του νεοναζί βουλευτή Ηλιόπουλου από τον αντιπρόεδρο της βουλής Δραγασάκη.

Γι’ αυτό ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Τραγάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, «υπερασπίστηκε» τον αντιρατσιστικό νόμο, λέγοντας ψέματα πως «με βάση το νόμο αυτό θα μπορούσαν να διωχθούν οι αναρχικοί που κατέλαβαν το πανεπιστήμιο και κατέβασαν την ελληνική σημαία, ανεβάζοντας την αναρχική».

Βλέποντας όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ως αβάσιμους τους φόβους του ΚΚΕ πως ο νόμος Ρουπακιώτη μπορεί να ανοίξει την πόρτα για ποινικοποίηση των ιδεών και της Αριστεράς στο άμεσο μέλλον».

http://rproject.gr/article/alitheies-kai-psemata-gia-antiratsistiko-nomoshedio

Διεθνής ειδησεογραφία

Στην ανέχεια 15 εκατομμύρια Ιταλοί – Ένας στους τέσσερις νέους ούτε δουλεύει ούτε σπουδάζει

Σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιταλία ζουν «σε κατάσταση στέρησης και οικονομικής δυσπραγίας», αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (Ιstat).

Σοβαρή οικονομική δυσκολία αντιμετωπίζουν 8,5 εκατ. ιταλοί, το 14,3% του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δυο χρόνια, το ποσοστό τους δεν ξεπερνούσε το 6,9%.

Παράλληλα, το 23,9% των νέων Ιταλών ηλικίας δεκαπέντε με είκοσι εννέα ετών ούτε δουλεύει ούτε σπουδάζει. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 100.000 πρόσωπα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιstat, ένας στους δυο Ιταλούς δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές, ενώ το 40% των πολιτών δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτα έξοδα της τάξης των 800 ευρώ.

Στην Κάτω Ιταλία, ένα 25,1% των πολιτών ζει σε κατάσταση ουσιαστικής οικονομικής δυσκολίας λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Το 21% των Ιταλών λέει η έκθεση του Istat για το 2012 «δεν μπορεί να ξοδέψει τα απαιτούμενα χρήματα για την θέρμανση του σπιτιού, το 16,6% δεν είναι σε θέση να αγοράσει τρόφιμα για να εξασφαλίσει τουλάχιστο ένα γεύμα με πρωτεΐνες κάθε δυο ημέρες, ενώ, κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, το 62,3% των ιταλικών οικογενειών «υιοθέτησε στρατηγικές για την μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των τροφίμων που επιλέγει να αγοράσει ». Το ίδιο συνέβη, σ ε ποσοστό 69,1%, για τα υποδήματα και τα είδη ρουχισμού.

Γερμανία: Αυξάνεται το προβάδισμά της Μέρκελ, στο 8% η Αριστερά

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Forsa», το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) της Α. Μέρκελ έχει προβάδισμα 17% απέναντι στο σοσιαλδημοκρατικό SPD (41%-24%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 13%, η Αριστερά (Die Linke) με 8% και οι Φιλελεύθεροι με 4%.

Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «INSA», το CDU διατηρεί προβάδισμα 12% (38%-26%), και ακολουθούν οι Πράσινοι με 13%, η Αριστερά με 8% και οι Φιλελεύθεροι με 5%.

Απόφαση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «επιτρέπει» για κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000

Το «πράσινο φως» για το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε μελλοντικές διασώσεις/εκκαθαρίσεις τραπεζών ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της κοινοτικής οδηγίας για τις τραπεζικές διασώσεις «εκ των έσω» (bail-in) που θα υιοθετήσει όπως όλα δείχνουν το κυπριακό μοντέλο. Σύμφωνα με το προσχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή, οι μεγαλοκαταθέτες θα μπορούν να υποστούν ζημίες αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί οι υπόλοιπες πηγές άντλησης κεφαλαίων, δηλαδή οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο και οι εθνικές κυβερνήσεις θα συναποφασίσουν για την οδηγία. Την περασμένη εβδομάδα το ECOFIN συμφώνησε επί της αρχής ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορούν να «κουρευτούν» στο μέλλον, αλλά ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία επιδιώκουν περιθώριο ελιγμών για τους χειρισμούς κατά τις μελλοντικές διασώσεις κι όχι ένα «άκαμπτο», αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο (αν θα προηγείται ο ESM των καταθετών).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: