Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΕΙ ΕΑΥΤΟΝ

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ άρθρου του Λουκά Αξελού*.

 

Τρία νομίζω ότι είναι τα κρισιμότερα ζητήματα στα οποία η απάντηση είναι αναγκαία.

Το πρώτο αφορά την ανάγκη συγκεκριμένης πλέον πρότασής μας για την έξοδο από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το δεύτερο, τη διαμόρφωση ενός στέρεου και ιεραρχημένου πλαισίου για τα εθνικά ζητήματα και τη διεθνή πραγματικότητα και το τρίτο εστιάζεται στον χαρακτήρα του νέου φορέα και τη στάση που οφείλει να ακολουθήσει στο κρίσιμο πρόβλημα της πολιτικής των συμμαχιών.

Αναγκαστικά θα σταθώ μόνο στο τρίτο.

Σχετικά με τον χαρακτήρα του νέου φορέα η ίδια η ιστορία μας προτάσσει τη λογική ενός φορέα που, έχοντας στρατηγικό του στόχο τον σοσιαλισμό, επιμένει να κρατά ως ταυτοτικά του στοιχεία την ελευθερία, την δημοκρατία, τον πατριωτισμό, τον διεθνισμό, την οικολογία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η σύνθεση των αξιακών αυτών στοιχείων, δύσκολη καθεαυτή, γίνεται ακόμα δυσκολότερη στον βαθμό που οι πρωτεργάτες της έχουν διαφορετικές ιεραρχήσεις.

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία αυτή;

Ξεκινώντας από τη σημαντική κατάκτησή μας, της αναγνώρισης του δικαιώματος του καθένα να σκέφτεται διαφορετικά, προσπαθούμε να υπερβούμε την τυπική αποδοχή βαθαίνοντάς την με την κατοχύρωση σε έναν ενιαίο οργανισμό που θα μπορεί να αντιμετωπίζει δημιουργικά το πρόβλημα ανάμεσα στη δημοκρατία και την αποτελεσματικότητα.

Αυτό υπό την αδιαπραγμάτευτη αίρεση του σεβασμού στο διαφορετικό, την κατοχύρωση τάσεων, τη λειτουργική σχέση δημοκρατίας – διαφάνειας και τη ρητή παραδοχή ότι μιλάμε για έναν αριστερό ριζοσπαστικό φορέα με σαφή οροθέτηση απέναντι στην τρέχουσα σοσιαλδημοκρατία.

Το επόμενο ζήτημα είναι αυτό των συμμαχιών. Ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, που πόρρω απέχει αυτής των προηγούμενων δεκαετιών.

Σε περίοδο πολέμου (έστω και οικονομικού) αποτελεί αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι οι σταυροφόροι της Νέας Τάξης δεν θα αντιδράσουν λυσσαλέα μετατρέποντας σε πεδίο μάχης όλα τα διακυβευόμενα μέτωπα. Αυτή η διαπίστωση οδηγεί αναγκαστικά στη λογική συγκρότησης ενός νέου ιστορικού μπλοκ που θα αγκαλιάζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού δημιουργώντας μιαν αποτρεπτική ασπίδα.

Μέχρι σήμερα η συζήτηση έχει εστιαστεί στη λογική της απλής αριθμητικής με κυρίαρχες δύο παραλλαγές: Α’) ΣΥΡΙΖΑ + ΚΚΕ + ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή Β’) ΣΥΡΙΖΑ + Πασοκογενείς + ΚΚΕ (;) + ΑΝΤΑΡΣΥΑ (;). Όμως αυτή η λογική, ακόμα και στην αισιόδοξη προοπτική της, δεν ξεπερνάει το 35% και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επερχόμενη θύελλα.

Σε αυτό το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ οφείλει να υπερβεί εαυτόν και αντλώντας εμπειρίες από το παρελθόν και το παρόν να προτάξει την αναγκαιότητα για ένα νέο ιστορικό μπλοκ, όπου χωρίς φοβικά σύνδρομα ως δύναμη πολιτικής και ηθικής αναμόρφωσης θα διεκδικήσει με το σπαθί του την ηγεμονία.

* Ο Λουκάς Αξελός είναι μέλος της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: