ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ

Αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ άρθρου του Πάνου Λάμπρου.

 

Από σήμερα, ουσιαστικά, αρχίζει η προσυνεδριακή περίοδος. Το 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στα μέσα Ιουλίου, θα είναι τομή στη δεκάχρονη ιστορία του. Από ένα χαλαρό συμμαχικό σχήμα θα μετασχηματιστεί σε ενιαίο πολυτασικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι ένα σημαντικό γεγονός για όλους και όλες εμάς που δώσαμε ιδεολογικές και πολιτικές μάχες για την ανασύνθεση και την επανίδρυση της αριστεράς.

Θυμίζουμε: Τη δημόσια τοποθέτηση της ΑΚΟΑ το 2006 για την ανάγκη μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολυτασικό κόμμα. Τις δημόσιες τοποθετήσεις της οργάνωσης ΡΟΖΑ για το ίδιο θέμα, τις αναφορές του 2ου Κύματος, τις τοποθετήσεις ανένταχτων συντρόφων και συντροφισσών. Την άποψη της ΑΝΑΣΑ –η οποία συναποτελείται από: Ανένταχτους, ανένταχτες του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΚΟΑ, ΡΟΖΑ, μέλη της μειοψηφίας του Κόκκινου, Οικοσοσιαλιστές– από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της. Τότε, οι απαντήσεις που πήραμε –και από τον Συνασπισμό- ήταν αρνητικές. Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες, μας έλεγαν. Σεβαστήκαμε τους ρυθμούς τους, αλλά ιδεολογικά και πολιτικά επιμείναμε και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε στην πράξη τη δική μας αντίληψη.

Θυμίζουμε: Όταν άλλες «μικρές» και «μεγάλες» συνιστώσες κατέβαζαν πανό και κομματικές σημαίες, φτιάχνοντας ξεχωριστά μπλοκ, π.χ. στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου, οι δυνάμεις της ΑΝΑΣΑ κράταγαν τα πανό του ΣΥΡΙΖΑ, κυμάτιζαν τις δικές του σημαίες, υπεράσπιζαν την ύπαρξή του. Το είχαμε προτείνει και στις άλλες οργανώσεις του κοινού μας σπιτιού. Δεν το δέχονταν. Είχαν τους ρυθμούς τους. Το σεβαστήκαμε, χωρίς να αλλάξουμε στάση και άποψη, γιατί ξέραμε από τότε ότι ο λαός της αριστεράς το ήθελε.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν εμμονή. Λάθος. Ήταν βαθιά μας πεποίθηση η ανάγκη της ανασύνθεσης και της ενότητας μέσα από τις διαφορές. Και το υπερασπίζαμε εμείς, που δεν ήταν λίγες οι φορές που νιώθαμε μειοψηφία σε μια σειρά κρίσιμα αξιακά ζητήματα. Το υπερασπίζαμε, όμως, γιατί υπήρχαν και πολλές άλλες στιγμές που νιώθαμε πολιτικά όμορφα. Που μαζί με άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δίναμε μάχες ενταγμένοι στα πολύμορφα κοινωνικά κινήματα και μέτωπα, στο Φόρουμ, στην Υπατία, στην Κερατέα, στη Χαλκιδική, στη Χαλυβουργία, στη Μανωλάδα, το τελευταίο διάστημα στα κινήματα και τις ομάδες αλληλεγγύης και σε τόσα άλλα. Το υπερασπίζαμε γιατί βήμα – βήμα οι ιδέες του σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία κέρδιζαν έδαφος, γίνονταν κτήμα του όλου ΣΥΡΙΖΑ.

Και όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, πέρσι τέτοιο καιρό, την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολυτασικό πολιτικό φορέα, νιώσαμε χαρά και δικαίωση. Η αριστερά ξέρει και να ενώνεται, όχι μόνο να διασπάται.

Θυμίζουμε: Από κοινού είχαμε εξαγγείλει ότι η πορεία μετασχηματισμού περιλαμβάνει, ως βασική προϋπόθεση, την ενότητα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις, την ενιαιοποίηση των δυνάμεων της Νεολαίας, τη συζήτηση για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του χώρου, τα κοινά γραφεία. Οι δυνάμεις της ΑΝΑΣΑ, βέβαια, τα είχαν προτείνει χρόνια πριν. Οι βηματισμοί αυτοί δεν έγιναν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που αισθανόμασταν ότι οι σύντροφοι της μεγαλύτερης συνιστώσας, χωρίς να θέτουν σε αμφισβήτηση την πορεία μετασχηματισμού, είχαν τους λόγους τους να προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς. Δεν συμφωνούσαμε, αλλά το σεβαστήκαμε. Ακόμα και όταν πρόσφατα προχώραγαν μονομερώς σε υλοποίηση σχεδιασμών για τα ΜΜΕ που έχουν στην ιδιοκτησία τους, το εισπράξαμε για άλλη μια φορά ως κίνηση ενταγμένη στη λογική των αργών ρυθμών. Δεν συμφωνούσαμε, αλλά το σεβαστήκαμε και πάλι. Εντελώς πρόσφατα, μάλιστα, διατυπώθηκε γραπτά σκέψη ότι η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού θα γίνει στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πετάξαμε τη σκούφια μας από χαρά, αλλά είχαμε πλέον αντιληφθεί ότι αυτοί είναι οι ρυθμοί.

Οι άνθρωποι, τα πράγματα και ο ρυθμός τους

Μέχρι που ήρθε πριν λίγες ημέρες η δημόσια πρόταση του σ. Αλέξη Τσίπρα, η οποία ανέτρεπε όλα τα προηγούμενα συμπεράσματα. Ή μήπως όχι;

Και να το περίεργο. Ενώ με βάση τα προηγούμενα θα έπρεπε πρώτοι από όλους εμείς να επικροτήσουμε την αποφασιστικότητα που έδειξε ο πρόεδρος της Κ.Ο., σε σχέση με την πορεία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, οι δυνάμεις της ΑΝΑΣΑ ένιωσαν ότι εγκυμονεί ένα μεγάλο κίνδυνο να προσθέσουμε ένα ακόμη αγκάθι, ένα ακόμη πρόβλημα ενόψει συνεδρίου. Μα αλήθεια… πόσα προβλήματα, πόσα αγκάθια μπορεί να σηκώσει αυτός ο πολιτικός οργανισμός; Πόσες αντιθέσεις –υπαρκτές ή τεχνητές- μπορεί να υπερβεί χωρίς να αφήσουν τραύματα; Σε πόσα διλήμματα εσωτερικής κατανάλωσης μπορεί να απαντήσει ο κόσμος της ριζοσπαστικής αριστεράς, όταν έχει πρώτο, κύριο μέλημα να δώσει απατήσεις και σκληρές μάχες μέσα στην κοινωνία; Δεν το αντέχει το κόμμα. Δεν μπορεί να κουβαλήσει ταυτόχρονα και αχρείαστους πολλαπλούς εσωτερικούς διχασμούς και τους αγώνες και την επικοινωνία με την κοινωνία. Να, για παράδειγμα: Την ίδια ώρα που ως ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συζητάγαμε για υποχρεωτικές αυτοδιαλύσεις, για ποσοστά σταυροδοσίας, για λίστες στο συνέδριο, οι δυνάμεις μας στην εκπαίδευση και όλοι μας, είχαν, είχαμε, μια κρίσιμη ήττα, που συλλογικά χρειάζεται να υπερβούμε. Αντί να κοιτάμε την κοινωνία, κοιτάγαμε από την κλειδαρότρυπα τον εαυτό μας. Αντί να μπούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μπήκαμε στην πρώτη γραμμή της εσωκομματικής εσωστρέφειας. Και αυτό μας αφορά όλους και όλες και χρειάζεται αυτοκριτική και αναστοχασμός.

Έτσι θα προχωρήσουμε, έτσι θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Χρειάζεται αφαίρεση προβλημάτων και όχι πρόσθεση. Χρειάζεται πρόσθεση δυνάμεων και όχι αφαίρεση.

Να γιατί οι δυνάμεις της ΑΝΑΣΑ, ενώ συμφωνούν με τον ενιαίο πολυτασικό ΣΥΡΙΖΑ και είναι έτοιμες να απαντήσουν και στην πράξη θετικά, διαφωνούν με την πρόταση του σ. Τσίπρα.

Κάποιες συνιστώσες, όπως οι ίδιες δηλώνουν, δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυση και στην ένταξή τους ως φυσικά πρόσωπα ή ως τάσεις στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνούν, όμως, να μην έχουν ειδικά προνόμια έναντι των μελών του κόμματος. Το ουσιαστικό βήμα, δηλαδή, έχει γίνει. Απομένουν μερικά και πρέπει να γίνουν με γρήγορους και σταθερούς βηματισμούς σε ένα μεταβατικό διάστημα που θα συμφωνήσουμε. Αλλά βήματα πρέπει να γίνουν απ’ όλους και να είναι σαφώς στην κατεύθυνση ότι η επόμενη ημέρα θα είναι η ημέρα του όλου ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επετηρίδες από κανέναν.

Ένα συνέδριο μόνο με κερδισμένους

Εμείς θέλουμε ένα συνέδριο που όλοι θα ανακαλύπτουν τον εαυτό τους. Ένα συνέδριο -το 1ο, το ιδρυτικό το λένε κάποιοι-, ενότητας και σύνθεσης, που θα δώσει ώθηση και έμπνευση, που θα ξεσηκώσει συνειδήσεις, που θα επικοινωνεί με την κοινωνία και όχι συνέδριο εσωκομματικών τακτικών. Ένα συνέδριο με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των μειοψηφιών και των τάσεων, που πρέπει να λειτουργούν ως ανοιχτά ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί. Από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βγούμε όλοι κερδισμένοι, κανείς χαμένος.

Α, και ένα τελευταίο καθόλου ήσσονος σημασίας. Συζητιέται, ως φαίνεται, η εκλογή του προέδρου από το συνέδριο και όχι από την κεντρική επιτροπή. Μπορεί να ακούγεται ως δημοκρατικό μέτρο, αλλά εμείς ως ΑΝΑΣΑ ξέρουμε ότι το συνέδριο εκλέγει όργανα και ο πρόεδρος ή ο γραμματέας ή όποιος άλλος δεν είναι ατομικό όργανο, αλλά μέρος της συλλογικών οργάνων, της συλλογικής μας δουλειάς. Αν αποδεχτούμε το αντίθετο, θα είναι σαν να δίνουμε την έγκρισή μας ο πρόεδρος, ο όποιος πρόεδρος, να εισηγείται από μόνος του, να μπορεί να κινείται και ως ένα αυτόνομο κομματικό κέντρο. Και αυτό δεν το θέλουμε. Αντίθετα, πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει να φέρουμε στην πολιτική ζωή ένα συλλογικό αντιιεραρχικό αντιπαράδειγμα. Στην εποχή της αποθέωσης του «εγώ», καιρός είναι να προβάλουμε ως ριζοσπαστική αριστερά το συλλογικό «εμείς».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: