ΤΙ ΚΟΜΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΤΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ άρθρου του Βασίλη Πριμηκύρη*.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα αυτή τη χρονιά. Ο λόγος είναι εμφανέστατος: εξαιτίας της κρίσης του σάπιου πολιτικού συστήματος της χώρας ο ελληνικός λαός έχει στρέψει τις ελπίδες του στις δυνάμεις της Αριστεράς και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ άλλωστε η Αριστερά τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει αναδειχθεί σε τόσο σημαντικό διεκδικητή της κυβερνητικής εξουσίας.

Σωστά υποστηρίζεται από πολλούς ότι πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί μαζί με άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να κυβερνήσει τη χώρα, σε μια πραγματικότητα όμως σκληρή και άκρως εχθρική για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μιας κυβέρνησης που πάνω απ’ όλα θα έχει ανάγκη από τη στήριξη όλων των οργανωμένων προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων για να κρατηθεί στην εξουσία.

Ο ρόλος, λοιπόν, ενός οργανωμένου χώρου γερού και μαζικού της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς εκ των πραγμάτων θεωρείται αναγκαίος και αποφασιστικός παράγοντας επιβίωσης μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, επομένως, να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα όχι μόνο πολιτικής, αλλά και με ιδεολογικό στίγμα ευδιάκριτο, που θα έχει επιλέξει οριστικά και αμετάκλητα την ταξική του όχθη. Ένα κόμμα σύγχρονο, που θα διαφοροποιείται κάθετα πολιτικά από τα γνωστά κόμματα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και προπαντός από τα προεδροκεντρικά αρχηγικά κόμματα που γνωρίσαμε στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που το κέντρο βάρος των πολιτικών του αποφάσεων δεν μπορεί να είναι μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του όπως στα άλλα αστικοδημοκρατικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε επιτρέπεται να γίνει ποτέ μια μεταλλαγμένη εκδοχή του ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή.

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ επομένως μπορεί να επιτευχθεί μόνο κάτω από συγκεκριμένες ιδεολογικές και πολιτικές προϋποθέσεις.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής θα πρέπει να είναι ένα πολιτικό κόμμα της σύγχρονης ταξικής ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς. Ένα κόμμα που θα θέλει να εκφράσει την εργατική τάξη και την ανάγκη της να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην κοινωνία. Ένα κόμμα που θα υπερασπίζεται δυναμικά τον κόσμο της μικρομεσαίας αγροτιάς, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους επιστήμονες, την προοδευτική διανόηση και τον κόσμο του πολιτισμού, τις γυναίκες και τους νέους που παλεύουν ενάντια στις ξεχωριστές μορφές καταπίεσης που υφίστανται στην καπιταλιστική κοινωνία, τους πολίτες με οικολογικές ευαισθησίες, τις κοινωνικές μειονότητες και τα αδύναμα τμήματα του πληθυσμού που αγωνίζονται ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις, την ξενοφοβία, τον κρατικό αυταρχισμό και τη βία.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων θα πρέπει να έχει τις ρίζες του στις καλύτερες παραδόσεις του αριστερού κομμουνιστικού, σοσιαλιστικού και προοδευτικού φιλειρηνικού κινήματος της Ελλάδας και του κόσμου.

Θα είναι ένα κόμμα που έρχεται από τα παλιά, ταυτισμένο με τις καλύτερες παραδόσεις του ελληνικού λαού, τους εθνικοαπελευθερωτικούς και πατριωτικούς του αγώνες για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία.

Ένα κόμμα που θα συνδέει πάντα διαλεκτικά τον πατριωτισμό με τον διεθνισμό του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δημιούργημα δυνάμεων που αγωνίζονται με τη διαφορετικότητα των αρχών της Αριστεράς για την ανατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας, την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής στη χώρα μας και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα θα επιδιώξει να γίνει ένα κόμμα δυνατό πολιτικά και προπαντός μαζικό, για τον λόγο αυτό πάντα θα στοχεύει να γίνει αποδεκτό από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα προσπαθήσει να συνενώσει όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που έρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, που έχουν όμως αποδεχθεί τη διαφορετικότητα της δικής μας Αριστεράς. Μια διαφορετικότητα που αναδεικνύει τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Μιας διαφορετικότητας που στοχεύει στην απελευθέρωση του ανθρώπου από οποιαδήποτε μορφή καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αλλοτρίωσης και καταπίεσης στις παραγωγικές, κοινωνικές, πολιτικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές του σχέσεις. Μιας διαφορετικότητας που θέλει την εργατική τάξη και τον λαό πρωταγωνιστή στην πάλη ενάντια στην καθημερινή καταπίεση του κεφαλαίου και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδιώξει να διαμορφώσει καινούργιο τύπο σχέσεων μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής μακριά από μοντέλα κομμάτων αρχηγικών, γραφειοκρατικών και συγκεντρωτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, επιβάλλεται να είναι και ένα κόμμα πολυτασικό που θα αναδεικνύει τη διαφορετικότητα, αλλά και την ενότητα, που τη θεωρεί πλούτο όχι μόνο για τα μέλη του, αλλά και τον ελληνικό λαό στο σύνολό του.

Για τον λόγο αυτό και μέσα από την τελευταία του πανελλαδική συνδιάσκεψη επιβεβαίωσε την ανάγκη ίδρυσης ενός κόμματος ενιαίου και πολυτασικού.

Η θεσμοθέτηση των τάσεων αποτέλεσε πρωτοποριακή τομή του ΣΥΝ στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Σήμερα αυτή η θετική διαφορετικότητα θα πρέπει να ενσωματωθεί ουσιαστικά μέσα στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό τους ζήτημα είναι να λειτουργούν αυτές οι τάσεις σαν ρεύματα ιδεών που θα εμπλουτίζουν την πολιτική σκέψη του κόμματος.

Η έλλειψη εμπειρίας από τη λειτουργία πολυτασικού κόμματος όμως υπάρχει. Τα περισσότερα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζήσει το μοντέλο κόμματος νέου τύπου με όλες τις γνωστές αρνητικές αλλά και θετικές πλευρές του. Πολλές φορές η συμμετοχή σε μια οποιαδήποτε εσωκομματική τάση κατανοήθηκε αμυντικά, με μια λογική δηλαδή υπεράσπισης της άποψης, μηχανιστικά.

Αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να μας φοβίζει και να αντιμετωπίζουμε το πολυτασικό κόμμα φοβικά, γιατί τότε υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να μπατάρουμε σε ένα κόμμα συγκεντρωτικό προσωποκεντρικό και προεδροκεντρικό όπως είναι μέχρι σήμερα τα κόμματα του συστήματος.

Η ποιοτική αναβάθμιση της ουσιαστικής συμμετοχής και δημοκρατίας, της παραγωγής πολιτικού σχεδιασμού μέσα στη ζωή της ίδιας της τάσης σαν υποσύνολο ενός συνόλου που είναι το κόμμα είναι ένα ζητούμενο που πρέπει να το αναζητήσουμε με επιμονή και υπομονή. Φυσικά σε καμιά περίπτωση η τασική τοποθέτηση του καθένα μας δεν μπορεί να υποσκάπτει την υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος.

Η σημερινή πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν επιτρέπει άλλες επιλογές οργανωτικής δόμησης μακριά και έξω από το ενιαίο και πολιτασικό κόμμα. Είναι αυταπάτη όσοι νομίζουν ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, με αυτό το στελεχικό δυναμικό που έχει και με αυτή την ιδεολογική και πολιτική σχηματοποίηση και πολιτική κουλτούρα που τον διακατέχει, μπορεί να λειτουργήσει με ένα άλλου τύπου μοντέλο κομματικής διάρθρωσης.

Συμπερασματικά, στο σημαντικό αυτό ζήτημα της λειτουργίας των τάσεων θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αναθεματίζεται η πολυτασική λειτουργία του κόμματος, λες και αυτή μόνο είναι η αιτία όλων των πιθανών μελών αρνητικών καταστάσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δαιμονοποίηση μιας κατάκτησης που μας επιτρέπει να συνυπάρχουμε και με τη διαφορετικότητά του ο καθένας μας δεν μπορεί να αφορίζεται, ειδικά παραμονές του ιδρυτικού καταστατικού μας συνεδρίου, από κανένα στέλεχος του κόμματος, όσο υψηλόβαθμο και αν είναι, με έναν τρόπο που δεν βοηθά το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει δυναμικά. Ειδικά σ’ αυτή τη φάση, που η πολιτική και ιδεολογική όσμωση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν χρειάζονται τοποθετήσεις που υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια.

Καλό θα είναι λοιπόν να ανοιχθεί ένας δημιουργικός διάλογος ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να καλυτερεύσουμε τη λειτουργία των τάσεων που, εκ των πραγμάτων, αρέσει ή όχι σε ορισμένους, θα υπάρχουν εντός του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ανάγκη να χαράξουμε όλοι μαζί τις διακριτές συντεταγμένες και τις καταστατικές ρυθμίσεις του νέου πολυτασικού κόμματος της Ελληνικής Αριστεράς.

Η δυνατότητα της έκφρασης της τασικής διαφορετικότητας και με τη λίστα και την αναλογική καταγραφή της στα όργανα και τα αντιπροσωπευτικά σώματα του κόμματος είναι επιβεβλημένη όταν ζητηθεί.

Σ’ αυτό το συνέδριο μπορεί να ολοκληρωθεί μια διαδικασία πολιτικής όσμωσης, ένα πολιτικό εγχείρημα πρωτόγνωρο που άρχισε πριν από χρόνια και που μπορεί να γεννήσει το νέο ηγεμονικό πολιτικό υποκείμενο της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αρκεί φυσικά να το θελήσουν όλοι, αρχίζοντας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα στελέχη του χωρίς καμιά εξαίρεση.

* Ο Βασίλης Πριμηκήρης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: