ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ άρθρου του Τάσου Τόμπρου*

Ο 21ος αιώνας για τη ριζοσπαστική Αριστερά και τα Κινήματα (Αραβική Άνοιξη, Occupy Walt Street, κινήματα πλατειών, προσδοκώμενη Μεσογειακή και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή Άνοιξη) μπήκε μαζί με τη μεγάλη καπιταλιστική κρίση, με τα γνωστά ώς τώρα αποτελέσματα.

Η συρρίκνωση της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων, εάν δεν αντιστραφεί, μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης, σε μεγάλους ανταγωνισμούς εθνικών κρατών ακόμη και σε πολέμους.

Εκτός από πολίτες της χώρας μας, είμαστε πολίτες της Ευρώπης, πολίτες του κόσμου. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, η ευθύνη μας είναι μεγάλη και ο ρόλος μας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη καθοριστικός. Το ενιαίο κόμμα που θα φτιάξουμε θα είναι δημοκρατικό, με πλήρη έκφραση γνώμης των μελών του για όλα τα ζητήματα. Θα είναι φορέας που θα λειτουργεί συλλογικά, με πλειοψηφίες και μειοψηφίες, τις οποίες θα κατοχυρώνει και θα προστατεύει.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ (σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι προσθετικό στο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ασφαλώς μένει):

ΣΥΡΙΖΑ 21 (δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ – 21ος αιώνας). Για τη ριζοσπαστική Αριστερά συνιστά την τομή απέναντι στα αποτυχημένα, μέχρι σήμερα, εγχειρήματα της σοσιαλδημοκρατίας και του λεγόμενου «υπαρκτού» σοσιαλισμού. Ο τίτλος είναι και εύηχος, διατηρεί το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και προσλαμβάνεται εύκολα και περισσότερο από τη νεολαία.

ΒΟΥΛΕΥΟΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ

Τα σώματα του νέου κόμματος πρέπει να είναι βουλευόμενα και να παίρνουν αποφάσεις. Προτείνω 3 τέτοια σώματα:

α) Η Πολιτική Κίνηση

Αυτή συγκροτείται ή σε γεωγραφικό επίπεδο (πόλη, ή μεγάλη συνοικία, συστάδες χωριών στην ύπαιθρο) ή σε χώρους δουλειάς. Έχει συντονιστική Γραμματεία και Συντονιστή, έχει άμεση επαφή και συνεργασία με το Οργανωτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και με τον Συντονιστή σε επίπεδο νομού (χρησιμοποιώ την προηγούμενη διοικητική διαίρεση). Υλοποιεί τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης στον χώρο της.

β) Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη

Συγκροτείται από αντιπροσώπους των Πολιτικών Κινήσεων, σε επίπεδο νομού, με μέτρο 1:3, (για οργανώσεις μέχρι 150 μέλη), 1:5 (για μεγαλύτερες οργανώσεις) και 1:10 (για πολύ μεγαλύτερες). Συγκαλείται μια φορά το τρίμηνο και παίρνει αποφάσεις για τη δουλειά του κόμματος στον νομό και έκτακτα, όταν προκύψει κάποιο πολύ σοβαρό θέμα.

Η Ν.Σ. εκλέγει τον Συντονιστή του νομού, ο οποίος, ανεξαρτήτως του τρόπου εκλογής, πρέπει να εκλεγεί με το 50+1 των ψήφων (δημιουργική υπέρβαση τάσεων). Η θητεία της είναι διετής.

Εκλέγει τους αντιπροσώπους της στην Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή, π.χ. ΠΣΕ Ιονίων Νήσων.

Εκλέγει το Γραφείο Τύπου και τον υπεύθυνό του.

Εκλέγει τους επί κεφαλής των θεματικών επιτροπών, οι οποίες είναι σε αντιστοίχηση με τις κεντρικές θεματικές επιτροπές.

Συζητά και αποφασίζει για διενέργεια εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, που αφορούν τοπικά ζητήματα.

Εκλέγει ομόφωνα τριμελή Επιτροπή Δεοντολογίας, στο νομό.

Στη σύνθεση των θεματικών επιτροπών, εκτός από εκπροσώπους των Πολιτικών Κινήσεων του νομού, μπορούν να συμμετέχουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Στα τοπικά εσωκομματικά δημοψηφίσματα μπορούν να παίρνουν μέρος και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στην Επιτροπή Δεοντολογίας, είναι απαραίτητη διότι με την διεύρυνσή μας έχουν αρχίσει και προκύπτουν κάποια ζητήματα, που μερικές φορές έρχονται σε σύγκρουση κυρίως με τις αρχές και την ηθική μας ως κόμματος της Αριστεράς. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και να μην φτάνουν στο σημείο να σέρνονται επί μακρόν και να τραυματίζουν την Οργάνωση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Έχοντας ως δεδομένα:

α) τη στάση των ΜΜΕ όσον αφορά τις θέσεις μας και τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν γι’ αυτές (πολύ περισσότερο χρόνο διαθέτουν για τη διαστρέβλωσή τους), καθώς επίσης και τη βέβαιη εχθρική στάση τους σε ενδεχόμενο εκλογών και πιθανής κυβέρνησής μας

β)την απαράδεκτα χαμηλή κυκλοφορία της «Αυγής» στα μέλη μας, από όπου θα μπορούσαν να ενημερώνονται για τις θέσεις μας και

γ) τη μέχρι σήμερα οργανωτική μας λειτουργία, στοχευμένη κυρίως στην καθημερινότητα, κινητοποιήσεις κ.λπ., θεωρώ ότι είναι πολύ θετική κατ’ αρχήν η στροφή στη δουλειά και τις επεξεργασίες των ΕΕΚΕ και των κεντρικών θεματικών επιτροπών.

Ο τοπικές θεματικές επιτροπές σε άμεση συνεργασία μαζί τους μπορούν να θωρακίσουν τα μέλη μας με τις θέσεις μας, αλλά και να τις μεταδώσουν στην ευρύτερη κοινωνία. Οι επικεφαλής των θεματικών επιτροπών μπορούν να βγαίνουν οι ίδιοι στα ΜΜΕ, καθώς επίσης και να προωθούν τις θέσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι μαζί και με τα άλλα στελέχη της οργάνωσης θα διπλασιάσουμε την παρουσία μας στα τοπικά ΜΜΕ, θα καλυφθεί η ανάγκη της προεκλογικής δουλειάς, αλλά και η εξήγηση νομοσχεδίων και θέσεων μια αυριανής κυβέρνησης στην κοινωνία. Η όλη δουλειά τους θα αποτελέσει ένα μεγάλο εργαλείο δημιουργικής υπέρβασης των τάσεων.

γ) Συνέδριο

Το ανώτατο όργανο του κόμματος.

ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο του κόμματος εκλέγονται όλοι από τη βάση, με καθορισμένο μέτρο επί των ψηφισάντων και όχι επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Είναι μεγάλη η ευθύνη της ανάδειξης αντιπροσώπων για το Συνέδριο και τη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη.

ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία όλων των μελών του κόμματος, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται ισότιμα όλες οι Περιφέρειες της χώρας, με τρόπο ώστε να γνωρίζουμε όλοι μας αυτούς που θα μας εκπροσωπήσουν. Προτείνω τα μέλη της Κ.Ε. να είναι 201 και η δυνατότητα εκλογής τους να καλύπτει μέχρι και 3 συνεδριακές περιόδους.

Η εκλογή τους να γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια, παίρνοντας υπόψη τις σημερινές Περιφερειακές ενότητες (παλιές Νομαρχίες). Μέχρι 50.000 κατοίκους εκλέγεται 1 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Από 50.000 – 100.000 2 μέλη, μέχρι 150.000 3 μέλη και σε ισχύ την ποσόστωση των γυναικών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στις προηγούμενες περιπτώσεις δεν μπορεί να εκλεγούν συντρόφισσες. Όπου εκλέγεται ένας σύντροφος μέλος της Κ.Ε., ανεξαρτήτως του τρόπου εκλογής, απαιτείται το 50% + 1 (δημιουργική υπέρβαση τάσεων).

Στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας προκύπτουν 15 – 20 θέσεις παραπάνω. Αυτές μπορούν να αφαιρεθούν αναλογικά από τις 3 μεγάλες περιφέρειες (Αθήνα, Πειραιά, Θεσ/νίκη). Έτσι, για παράδειγμα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκλέγει 5 μέλη της Κ.Ε. τα 2 από την Κέρκυρα, 1 από τη Λευκάδα, 1 από την Κεφαλονιά και 1 από τη Ζάκυνθο.

Το Συνέδριο εκλέγει πρόεδρο του Κόμματος και η Κ.Ε. τη Γραμματεία.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Προτείνω 2 ενδιάμεσα και όχι αποφασιστικά όργανα

α) Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ), για τον καλύτερο συντονισμό σε επίπεδο Περιφέρειας. Τα μέλη της εκλέγονται από τις Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις. Η θητεία τους είναι διετής.

β) Συντονιστική Επιτροπή Περιφερειακής ενότητας (ΣΕΠΕ) – πρώην νομός. Εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία των μελών και η θητεία της είναι διετής.

Παρατήρηση: Αρχής γενομένης από το Συνέδριο του Ιουλίου, οι εκλογές των μελών της Κ.Ε., των μελών της ΣΕΠΕ και των αντιπροσώπων της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης γίνονται σε μία ψηφοφορία και αφού έχουν τελειώσει οι εργασίες του Συνεδρίου.

ΕΚΛΟΓΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Η εκλογή τους γίνεται με άμεση ψηφοφορία από όλα τα μέλη.

Οι ευρωβουλευτές από ενιαίο ψηφοδέλτιο με σειρά επιλογής (1ος, 2ος κ.λπ). Οι βουλευτές με σταυροδότηση ως το 30% των σταυρών, με το ισχύον καθεστώς σήμερα ή με επιλογή (1ος, 2ος, 3ος κ.λπ.) σε ενδεχόμενο αλλαγής στο μέλλον με λίστα.

Για την εκλογή των περιφερειαρχών καταθέτουν προτάσεις και ενδεικτικές ψηφοφορίες τα μέλη μας στην Περιφέρεια και την απόφαση την παίρνει η Κ.Ε.

Οι δήμαρχοι εκλέγονται με το 50%+1.

Παρατήρηση: Δυνατότητα 2 θητειών για όλους, με εξαίρεση τους βουλευτές που θα έχουν την δυνατότητα για μια ακόμη (αρχής γενομένης από τις επόμενες εκλογές). Σε όλες τις διαδικασίες εκλογής υποχρεωτικά 10 μέρες πριν στέλνονται σε όλα τα μέλη οι υποψήφιοι με σύντομα βιογραφικά τους.

Για την ποσόστωση των γυναικών

Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μου στα κινήματα, στις σχολικές επιτροπές, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και σε άλλες συλλογικότητες η συμμετοχή των γυναικών είναι καθοριστική. Ακόμη και τώρα, σε Δίκτυο Αλληλεγγύης που στήθηκε τους τελευταίους μήνες στη Β. Κέρκυρα το 90% των μελών είναι γυναίκες.

Το βήμα, λοιπόν, της κομματικής ένταξης των συντροφισσών αποτελεί για το κόμμα τον ισχυρό του κρίκο με την κοινωνία, αλλά και για όλους μας τον καλύτερό μας «πολλαπλασιαστή». Γι΄ αυτό και η ποσόστωση του 35% πρέπει να παραμείνει.

Κλείνοντας, σύντροφοι, η εσωκομματική δημοκρατία θα αποτελέσει το οξυγόνο μας για τα επόμενα χρόνια, θα βοηθήσει ώστε να εκφράζεται ενιαία η άποψη του κόμματος προς τα έξω και το Συνέδριό μας θα συμβάλει ώστε να ξεπεραστεί και η σύγχυση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε μέρος της κοινωνίας και που είναι δημιούργημα κυρίως των συστημικών ΜΜΕ και δευτερευόντως από δικές μας άστοχες τοποθετήσεις.

* Ο Τάσος Τόμπρος είναι μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας – πρώην μέλος της ΠΣΕ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: